@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Απλοϊκό παράδειγμα…να φτιάξουμε πάρκο αναψυχής για να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται τα παιδιά ή μπορεί να αποτελέσει και χώρο παράνομων ενεργειών τα βράδια; Άρα, υπάρχει ένα ρίσκο…..άρα, δεν κάνουμε το πάρκο.
Καλά, άλλο αυτό το ρίσκο, άλλο το να καταλήξεις με π.χ. 50000 κακοπληρωτές Χ 500 ευρώ ο κάθε ένας ανά μήνα, δλδ 25 εκατομμύρια τον μήνα να εγγράφονται συνεχώς σαν χρέος. Αλλά πες ναι, αν όντως το κατευθύνεις στο δημογραφικό μάλλον αξίζει, τόσα και τόσα έξοδα αποδεχόμαστε π.χ. για όπλα.
Είναι ένα απλό παράδειγμα ώστε να σκιαγραφηθεί η λογική.
Προφανώς τα σπίτια θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Ας πούμε το 30% του οικογενειακού εισοδήματος μιας οικογένειας. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες, το ρίσκο δηλαδή, του να πέσεις σε κακοπληρωτες που θα επιθυμούν να τα βάλουν με το κράτος και την εφορία.
Ισα ίσα οι κακοπληρωτες θα παραμείνουν στην ελεύθερη αγορά.
Ενα άλλο, είναι η προστιθέμενη αξία κάθε προγράμματος. Για παράδειγμα το εισόδημα που εξοικονομείται από τους ενοικιαστές τι συντελεστές ανάπτυξης επιφέρει στο ΑΕΠ. Το ΑΕΠ όπως ξέρουμε, φαντάζομαι ότι είναι πλέον γνωστό, περιλαμβάνει ΚΑΙ την ιδιωτική κατανάλωση.
Μήπως το πιθανότερο είναι το να δημιουργηθεί μια ώθηση στην ανάπτυξη του κάτι που θα διευκολύνει το κράτος σε μια σειρά από τομείς;;;;
Εδώ (ειλικρινά) δεν το καταλαβαίνω, θέλω εξήγηση. Το ενοίκιο που πάει στους ιδικτήτες δεν πέφτει στην αγορά; Τα κάνουν μασούρια; Μάλλον έχεις μια θεώρηση ότι οι ιδιοκτήτες είναι μια κατηγορία υπερπλούσιων που νοικιάζουν από 10 κληρονομημένα σπίτια ο κάθε ένας, τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι οι "μικροιδιοκτήτες" είναι η πλειοψηφία.
Μα μιλούμε για κλειστά σπίτια. Για σπίτια που δεν προσφέρουν κάποιο τζίρο στην αγορά. Ενώ εάν μπουν στην αγορά ως φθηνή εναλλακτική προσφέρουν κέρδος ευκαιρίας., διότι η ύπαρξη τους δημιουργεί διαθέσιμο εισόδημα στην αγορά από αυτά που εξοικονομούν οι ενοικιαστές τους. Δηλαδή μια οικογένεια θα μπορεί να πάει σε ταβέρνες θέατρα κτλ και να φάει τα υπόλοιπα 500 ευρώ ανά μήνα που εξοικονομεί... Θα κινηθεί η αγορά, θα δημιουργηθεί ένας πλουτος και το κράτος θα εισπράξει μέρος αυτού.
Όπως επίσης εάν πες από τα 700.000 κλειστά σπίτια τελικά μπουν στο πρόγραμμα τα 200.000 οι τιμές των υπολοίπων στην ελεύθερη αγορα θα πέσουν κατακόρυφα, διότι η ζήτηση θα καταρρεύσει. Αυτό δεν το επιθυμούν όσοι επένδυσαν σε μια φούσκα ενός ανελαστικού αγαθού, και όσοι είναι εισοδηματίες. Αυτοί εξυπηρετούνται από μια κατάσταση όπου οι ελληνικές οικογενείς δίνουν το 60-70% του εισοδήματος τους σε αυτούς.
Το να βγουν 200Κ σπίτια από την αγορά για όσους επιθυμούν να αγοράσουν (αφού θα είναι δεσμευμένα προς ενοικίαση για πολλά χρόνια) πιο πολύ για άνοδο των τιμών μου κάνει στα υπολοιπα και όχι για πτώση. Αν θέλεις γράφεις κι εδώ το σκεπτικό σου.
Μια νεα ισορροπία θα επέλθει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως θα μπουν 200.000 σπίτια στην αγορά. Αυτό δηλαδή θα δημιουργήσει τις γνωστές δυνάμεις της αγοράς αλλά μιας νέας ισορροπίας. Η αγορά είναι ένα σύστημα ισορροπιών σε αντικρουόμενα συμφέροντα.
Για παράδειγμα με την σταδιακή είσοδο 200.000 κατοικιών σε ειδική πλατφόρμα του δημοσίου θα πέσουν τα ενοίκια στις κατοικίες που διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ο πληθυσμός της χώρας είναι ο πεπερασμένος συντελεστής ή ή σταθερά. Άρα, σε ένα υποτιθέμενο παζάρι τιμής αγοράς κάποιου σπιτιού της ελεύθερης αγοράς θα επικρατήσει η λογική πως τα σπίτια που προσφέρουν χαμηλότερο από ότι στο παρελθόν ενοίκιο μειώνουν και την τιμή κτήσης τους. Το ενοίκιο και το κόστος κτήσης έχουν μια σχετική συνάρτηση, όχι απόλυτη αλλά σχετική.