Η συνέχεια που όλοι περιμένατε στο σίριαλ μου (μπορεί και όχι). Πήγα να περιεργαστώ δια ζώσης και τις υπόλοιπες επιλογές μου και έρχομαι με τα πορίσματα μου. Εδώ να πω ότι κάποιες από τις προτάσεις που θα αναφέρω, απλά πήγα να τις κοιτάξω για την τιμή των όπλων, είχαν απορριφθεί μέσα μου, ήθελα όμως να δω αν ισχύσει και στην πράξη, για να καταλήξω και επίσημα στο γιατί απορρίπτονται. Καθίστε αναπαυτικά, δέστε τις ζώνες σας και διαβάστε.
Mokka: Η πρώτη περίπτωση που εμπίπτει στην κατηγορία που ανέφερα. Διπλανή πόρτα η έκθεση με μια άλλη έκθεση που είχα σκοπό να επισκεφθώ, επομένως, δεν χάνω κάτι να δω και αυτό. Λοιπόν, μπαίνοντας μέσα, κούμπωσα πάρα πολύ ωραία στη θέση, το μέγεθος μου φάνηκε πολύ κομπλέ, η ορατότητα καλύτερη απ' όσο περίμενα, η αίσθηση της καμπίνας πάρα πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα οπότε, σκέφτομαι "παράτα τα όλα, έχουμε νικητή". Όλα όμως ανατράπηκαν στο 90' όπου, αποπειράθηκα να μπω πίσω. Από τη στιγμή που αποπειράθηκα, καταλαβαίνετε πως πήγε αυτό συνεπώς, it was too good to be true, απερρίφθη και επίσημα.
Stonic: Ηταν απο τις προτάσεις που εξέταζα από την αρχή. Το είδα και εντός, οκ, πολύ καλή ορατότητα, βολική η θέση μέσα, πιο πολύ υπερυψωμένο Hatchback μου θύμισε, όχι ότι το λες κακό αυτό. Από την άλλη όμως, κατάλαβα γιατί κοστίζει όσο κοστίζει. Επίσης, εύκολη σχετικά η πρόσβαση πίσω, αν εξαιρέσουμε το ότι είχα μια ελαφρά αλλά υπαρκτή δυσκολία να μπω. Μιας και θίξαμε σε προηγούμενη απάντηση τα των πωλητών, δεν ξέρω, μου άφησε περίεργη αίσθηση η αλληλεπίδραση μας, παρόλα αυτά, ήταν εξυπηρετικός και επεξηγηματικός σε ότι τον ρώτησα, φάνηκε όμως σα να μην καίγεται να πουλήσει το αμάξι, αυτό εισέπραξα. Μιλώντας για το αμάξι τώρα, δεν ενθουσιάστηκα, πολύ ουδέτερη αίσθηση μου άφησε. Και επίσης, εφόσον κοστίζει όσο κοστίζει στη μεσαία έκδοση, εκεί απλά πας σε κάτι άλλο.
Captur: Μιας και βόλευε, είπα να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς όμως απορρίπτεται οριστικά και αμετάκλητα. Σύμφωνοι, αρκούντος ποιοτικό το εσωτερικό, η αίσθηση της καμπίνας, εξυπηρετεί την τωρινή και μελλοντική μου φάση, σε θέμα χώρων είναι πολύ δυνατό πακέτο, δεν μπορώ όμως να προσπεράσω το αρκετά μικροσκοπικό πίσω τζάμι με τις χοντρές πίσω κολώνες. Είναι απλά όχι για μένα.
Αυτές ήταν οι πιο ουδέτερες κατ' εμέ περιπτώσεις, πάμε τώρα σε όσα είχα δει εκ των προτέρων με άλλο μάτι και κάποια, κατόπιν των προτάσεων σας.
Vitara: Μιας και αναφέρθηκε αρκετά σε αυτό το τόπικ, ας ξεκινήσω από αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το καλοέβλεπα, λόγω της πιο ασφαλούς επιλογής σε θέμα κινητήρα, αξιοπιστίας κτλ. Μπαινω λοιπόν στη θέση του οδηγού. Εδώ να πω ότι λίγο ενοχλήθηκα από τον άνθρωπο που ήταν σαν Φάντης μπαστούνι πάνω από το κεφάλι μου, ωστόσο το οφείλω στο ότι ήθελε να είναι δίπλα μου για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνιση οπότε, το προσπερνώ. Πολύ ωραία, ψηλή θέση, βολική, βλέπω το μπροστά μέρος, η αίσθηση της καμπίνας πάρα πολύ καλή και ποιοτικά, ωραία και η αίσθηση των χειριστηρίων, περίμενα πιο τενεκεδένια αίσθηση γενικά, εδώ με κέρδισε, οφείλω να το πω. Κοιτώ πίσω, η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα λίγο πιο μεγάλο το πίσω τζάμι, δεν είχα όμως θέμα. Στο πρώτο χτύπημα, βγαίνω στην πόρτα και μιλώντας για χτύπημα, προέκυψε στη διαδικασία της πρόσβασης στις πίσω θέσεις. Μικρή πόρτα, ψηλός εγώ, χαμηλή γραμμή οροφής πίσω, καταλαβαίνετε πως πήγε. Για να υπερασπιστώ τη θέση μου, ξαναδοκιμασα να φέρω πιο μπροστά το κάθισμα του οδηγού, ξαναδοκιμάζω, δυστυχώς πάλι τα ίδια και γενικά, ένιωσα στριμωγμένος πίσω. Μιας και ήμουν στη Suzuki....
.....είδα και το S Cross. Εκείνο, όντως είναι στα μέτρα μου. Δεν μου φάνηκε ογκώδες από μέσα, σε τρομακτικό βαθμό, ξεκάθαρα άνετο πίσω, ασυζητητί καλύτερο από το Vitara σε αυτό το κομμάτι. Δυστυχώς όμως, απορρίπτεται για τον πολύ πρακτικό λόγο που έχω αναφέρει με το γκαράζ μου και μάλιστα, ο πωλητής μου είπε ότι είναι μεγαλύτερο από όσο υπολόγιζα, επομένως, αφήνουμε τις επιλογές αυτές στην άκρη....
Πάμε τώρα να δούμε τους δύο νέους διεκδικητές του τίτλου. Πρόκειται για μια πρόταση την οποία είχα δει, την είχα προσπεράσει φευγαλέα σε πρώτη φάση, επανήλθε όμως μετά από πρόταση ενός συναδέλφου κάποιες δημοσιεύσεις πιο πριν. Η πρόταση αυτή, είναι.....
T Cross: Λόγω budget, δεν το καλοέβλεπα για να είμαι ειλικρινής, νόμισα ότι ξεφεύγει αρκετά οπότε άτυπα, το είχα βγάλει στην απ' έξω. Όμως, ψάχνοντας το λίγο καλύτερα, διαπιστώνω ότι δεν έχει και πάρα πολύ μεγάλη οικονομική διαφορά με το Kamiq συνεπώς, δεν χάνω κάτι να κοιτάξω και αυτό. Οι μεσαίες εκδόσεις Kamiq & T Cross, είναι αρκετά παρόμοιες (μην πω ίδιες) σε θέμα εξοπλισμού και με μικρή οικονομική διαφορά μεταξυ τους οπότε, θα ήταν κουλό να δω Kamiq και να προσπεράσω αυτό. Λοιπόν, εδώ έχουμε και λέμε. Από κει που ήταν αουτσάιντερ, πλέον το βλέπω με άλλο μάτι μετά την επαφή που είχα. Κατανόησα πλήρως την οικονομική διαφορά συγκριτικά με τα όσα είχα δει μέχρι πρότινος, η αίσθηση με κέντρισε αμέσως. Ίσως βέβαια μίλησε περισσότερο μέσα μου, λόγω της Γερμανικής Σχολής που ήδη γνωρίζω. Στα μπες βγες είναι άψογο, πάρα πολύ καλή ορατότητα, πάρα πολύ καλοί χώροι μπρος και πίσω και ναι, κατανόησα τον συσχετισμό με το C3. Την ίδια ευκολία στο μπες βγες που είχα εκεί, τη βρήκα και εδώ. Ένα άλλο πλεονέκτημα για μένα, είναι ότι ολα αυτά είναι σε ένα σχετικά συμμαζεμενο σε θέμα διαστάσεων πακέτο, όπως το είδα και με το C3. Σύμφωνοι, οι χώροι ανάλογοι στα δύο μοντέλα, αντιληπτή όμως και η διαφορά στην τιμή, δεν κρύβεται. Πάρα πολύ φιλική εξυπηρέτηση από την υπεύθυνη της έκθεσης, της δίνω τα εύσημα, με κέρδισε ευθύς αμέσως.
Kamiq: Μιας και έπιασα τα της πώλησης, αντίστοιχη εικόνα έχω και από τον άνθρωπο στη Skoda, εξίσου φιλική και πρόθυμη εξυπηρέτηση, λέμε τα αμφιλεγόμενα, πρέπει να λέμε και τα θετικά οπότε, από αυτή την άποψη με κέρδισαν και οι δύο, θα έβαζα και τον άνθρωπο της Citroen εδώ, κρατήστε το για το τέλος. Μιας και πήγα για το Kamiq, είχα έναν αστερίσκο για το Fabia, μπαίνω να το δω, ευθύς αμέσως κατάλαβα ότι δεν κάνει για μένα, hatchback είναι, καταλαβαίνετε γιατί. Πάμε στο ζουμί λοιπόν. Εδώ, έχουμε το εξής. Κατά πρώτον, ήρθα στα καπάκια μετά τη VW και θα καταλάβετε τι εννοώ. Η αίσθηση μέσα, ήταν πάρα πολύ κοντά με το T Cross, ξέρουμε το γιατί. Εντόπισα τις ομοιότητες, εντόπισα όμως και τις διαφορές, κατανόησα γιατί το VW είναι ελαφρώς ακριβότερο, η ουσία είναι ίδια και στα δύο, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, παίρνεις τα ίδια πράγματα, η λεπτομέρεια όμως, δεν παύει να κάνει τη διαφορά. Βρήκα τη θέση μου και εδώ, δε δυσκολεύτηκα ούτε μπροστά, ούτε πίσω, είναι πολύ καλοί οι χώροι του. Λίγο πιο μακρύ ως όχημα, όχι τόσο μεγάλη η διαφορά του στην πράξη. Επομένως, αρκετά παρόμοια η εμπειρία και στα δύο, είναι λεπτές οι διαφορές μεν, δεν παύουν όμως να υπάρχουν.
Συνοψίζοντας, έχοντας δει όλα τα αμάξια που έχω αναφέρει από την αρχή της συγκεκριμένης συζήτησης, κατανοώ γιατί VW & Skoda παίζουν σε άλλη κατηγορία, ας είμαστε ειλικρινείς. Κοστίζουν το κάτι παραπάνω, όχι όμως άδικα, ότι πληρώνεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξηγείται στο δια ταύτα. Από τη στιγμή όπου οικονομικά και όλα τα υπόλοιπα φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα, προσωπικά δε βρίσκω λόγο να πάω σε κάτι άλλο. Παίρνω περισσότερο αυτοκίνητο για τα χρήματα μου για να το θέσω έτσι, έτσι το βλέπω. Σύμφωνοι, το C3 είναι ένα πλήρες πακέτο για τα χρήματα του, δεν αγοράζουμε όμως εξοπλισμό μόνον, αγοράζουμε και όλη την υπόλοιπη εμπειρία και εκεί, αυτά τα δύο με κερδίζουν περισσότερο.
Οπότε, έχουμε την τελική τριάδα: Kamiq, T Cross & C3 ως τον χρυσό μπαλαντέρ
Αυτά τα ολίγα.....
Παντως την ίδια αίσθηση είχα και εγώ βγαίνοντας από το Vitara και μπαίνοντας στο s-cross, ενώ είχα μπει και στο CHR που ιδρωσα για να μπω και έπαθα κλειστοφοβία όταν έκατσα πίσω.
Χαίρομαι που κατεληξες σε κάποια μοντέλα. Ελπίζω να είναι αξιόπιστα. Toyota είχες δοκιμάσει να μπεις; δεν θυμάμαι.