Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    T
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 2
    • Posts 340
    • Best 133
    • Groups 0

tsimisde

@tsimisde

249
    Profile views
    340
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online

tsimisde Unfollow Follow

Best posts made by tsimisde

• RE: Alfa Romeo Junior (B-SUV)

Μιας και έκανα πιο πριν τη σύγκριση με την Υ, εκείνη μοιάζει περισσότερο με ξαδερφάκι των C3/208 ενώ η Milano, δε θυμίζει και τόσο τα ξαδερφάκια της, με τις περισσότερες ομοιότητες, να υπάρχουν με το ξάδερφο Avenger. Όσο περνάει η ώρα, θέλω να το χαζεύω ολο και περισσότερο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά στο ντιζάιν και τραβάει τα βλέμματα.

Μια αγαπημένη λεπτομέρεια η οποία είχε λείψει για κάμποσο, είναι οι κρυμμένες χειρολαβές στις πίσω πόρτες οι οποίες, είναι σήμα κατατεθέν Alfa Romeo. Είχαμε φτάσει στο σημείο να τις έχουν άλλοι και άλλοι και δεν τις είχε η Alfa επομένως, καλά έκαναν που επανέφεραν αυτή τη λεπτομέρεια. Μ'αρεσει επίσης και το γνωστό σταυρόφιδο που χρησιμοποιείται σε πολλά και διάφορα σημεία του αμαξώματος και επίσης, μια πανέμορφη λεπτομέρεια, είναι το φωτιζόμενο φιδακι στους αεραγωγούς.

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη Alfa, έχει στοιχεία τα οποία δεν έχουν οι ακριβότερες, στο εσωτερικό, μου δίνει περισσότερη αίσθηση πολυτέλειας, ειδικά με την επένδυση alcantara σε καθίσματα και ταμπλό, είναι μουρλια. Επιτέλους, μια Ιταλίδα που τραβάει τα βλέμματα, μπορεί να είναι σε ένα σχήμα ασυνήθιστο για Alfa, κατάφεραν όμως να δώσουν χαρακτήρα σε ένα θεωρητικά άχαρο αμάξωμα. Κατάφεραν να προσφέρουν ένα σπορτίφ και επιθετικό σχέδιο και ναι, αυτό είναι μόνο για καλό, δεν είναι ουδέτερο σε καμία περίπτωση.

Μια Λατίνα με τα όλα της και άκρως χυμώδης. Δεν είναι χοντροκομμένη, είναι "πρησμένη" τόσο όσο και αυτή είναι η επιτυχία....

posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
      T
      tsimisde
    • RE: Διαδικασία/Κριτήρια αγοράς αυτοκινήτου

Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα, εν έτει 2024, κινούμαστε με βάση στερεότυπα και αντιλήψεις παλαιότερων εποχών. Ναι, κάποτε υπήρχαν εμφανείς διαφορές μεταξύ των αυτοκινήτων. Τα φθηνά αυτοκίνητα ήταν πραγματικά φθηνά, από όλες τις απόψεις ενώ με περισσότερα χρήματα, όντως έπαιρνε κάποιος περισσότερο αυτοκίνητο και ναι, σε πολλές περιπτώσεις, ίσχυε το ότι πληρώνεις παίρνεις, κάτι το οποίο δεν θα έλεγα ότι ισχύει τώρα.

Πιστεύω ότι πλέον όποιο αυτοκίνητο και να αγοράσει κάποιος, είναι αντάξιο με όλα τα υπόλοιπα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, πλέον και οι Κορεάτες οι οποίοι ήταν κάποια σκαλιά χαμηλότερα συγκριτικά με τους "μεγάλους" παίκτες, πλέον παίζουν στην ίδια κατηγορία, πλέον είναι θέμα προτίμησης και γούστου το τι θα αγοράσει κάποιος.

Από τι καθορίζεται αυτό; Από προσωπικές εμπειρίες, από εμπειρίες κοντινών και οικείων προσώπων, επειδή το είπε ο μαστρομήτσος, ο Βαγγέλας ο λαμαρινας κτλ. Δεν πιστεύω ότι μόνον οι Ασιατικής καταγωγής κατασκευαστές προσφέρουν αξιόπιστα αυτοκίνητα, ότι οι Ιταλοί πουλάνε σαπάκια, οι Γάλλοι επίσης, οι Γερμανοί ποιότητα κατασκευής κτλ, πλέον, όλοι παίζουν επί ίσοις όροις αλλά και πάλι, στηριζόμαστε σε στερεότυπα μιας άλλης εποχής και νομίζω ότι επειδή είναι δύσκολα τα οικονομικά του καθενός, θα προτιμήσει να επενδύσει σε κάτι σίγουρο. Συν τοις άλλοις, επειδή είναι άγνωστο το πότε θα καταφέρει κάποιος να αλλάξει εκ νέου το αυτοκίνητο του, θα επιλέξει κάτι το θεωρητικά αξιόπιστο, από όσους φημίζονται για την αξιοπιστία, προκειμένου να έχει το κεφάλι του ήσυχο για όσα χρόνια συνυπάρξει με το αυτοκίνητο.

Το Hilux του παππού στο χωριό, όπως και το Sunny του θείου, δεν χάλασε εδώ και 30, 35, 40 χρόνια επομένως, θα πάρω κι εγώ Toyota η Nissan. Ας σκεφτούμε όμως τι εξοπλισμό είχαν τα αυτοκίνητα τότε, τι εξοπλισμό έχουν τώρα, δεν θα έλεγα ότι είναι και θαύμα το ότι δεν χαλούσαν τότε, δεν υπήρχε και κάτι για να χαλάσει. Επίσης, επειδή κάποτε τα Alfasud, Tipo, Autobianchi του μπατζανάκη άλλαζαν λάμπες 8 μέρες την εβδομάδα, δε σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και τώρα. Παρόλα αυτά, πολλοί ενστερνίζονται αυτά τα στερεότυπα ακόμα και τώρα αν και θα μου πει κάποιος, σε πόσα άλλα ζητήματα είμαστε πίσω, γιατί όχι και σε αυτό....

posted in Περί αυτοκίνησης
      T
      tsimisde
    • RE: LEXUS LBX

Πραγματικά έχω μείνει άναυδος με το συγκεκριμένο όχημα, από φωτογραφίες και μόνο, φαίνεται πανέμορφο και ναι, μάλλον είναι το ιδανικό για όποιον αναζητά κάτι πιο premium, με Ιαπωνική ποιότητα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η Toyota έχει αποφασίσει να μην προσφέρει premium αίσθηση στα μοντέλα της, πιθανόν για να μην υπάρχει κανιβαλισμός στην εταιρεία, αν με τα λεφτά της Toyota υπάρχει η premium αίσθηση, προφανώς δεν έχει θέση στην αγορά η Lexus. Έξυπνο μάρκετινγκ θα έλεγα, πιστεύω ότι αξίζει το συγκεκριμένο Lexus, για όσους επιλέγουν την τεχνογνωσία της Toyota αλλά ζητούν μια ποιοτικότερη αίσθηση στο εσωτερικό. Σοφός ο διαχωρισμός των μαρκών τελικά.

Όσον αφορά την αναφορά που λέτε στο δελτίο τύπου, είναι κουβέντα καφενείου/παιχνίδι καρτών "Υπερ Ατού":

-Να ξέρεις, το Χ αυτοκίνητο έχει καλή κατανάλωση

• Ναι αλλά το Ψ, έχει εξαρτήματα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην F1
      T
      tsimisde
    • RE: LANCIA FORUM

IMG_5180.jpeg IMG_5179.jpeg

Το νέο Ypsilon εθεάθη για τα γυρίσματα του διαφημιστικού σποτ. Εμένα μου φαίνεται όμορφο, πιστεύω ότι είναι αρκετά φινετσάτο τελικά....

T
      tsimisde
    • RE: Skoda Fabia MK4 2021

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την Toyota αλλά, θεωρώ ότι στα λεφτά με τα οποία προσφέρει το Aygo X, με τη Fabia μπορεί να μην παίρνει κάποιος όλα τα κομφορ αλλά, παίρνει περισσότερο αυτοκίνητο, αν είχα αυτά τα χρήματα, χωρίς να λέω ότι το Fabia είναι η βέλτιστη επιλογή γενικά σε αυτά τα χρήματα, χίλιες φορές να πάρω ένα αμάξι το οποίο είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο, παρά ένα μικρότερο.

Με το μεγαλύτερο, μπορεί να μην έχω όλα τα έξτρα, παίρνω όμως περισσότερο αυτοκίνητο, πρακτικά λειτουργεί όπως με τα Hyundai κάποτε, μπορεί για παράδειγμα ένα Accent να κόστιζε όσο ένα Punto, οι περισσότεροι, επέλεγαν αυτό που δίνει περισσότερα, όχι απαραίτητα σε εξοπλισμό, ότι έμοιαζε περισσότερο με αυτοκίνητο, επέλεγαν το Accent, περισσότερο αυτοκίνητο, από την άποψη του μεγέθους.

Καλώς η κακώς, από οικονομικής άποψης, έχουν ξεφύγει όλα τα αυτοκίνητα, θεωρείται αφύσικο να δίνει κάποιος 17000+ για ένα Fabia, πόσο μάλλον για ένα Aygo. Το πρώτο κόστιζε κάνα διχίλιαρο παρακάτω, το δεύτερο ξέφυγε υπερβολικά πολύ οικονομικά. Ναι, έχει την εγγύηση Toyota με ότι αυτό συνεπάγεται, όμως, για ένα αμάξι όπως το Aygo, είναι υπερβολικά πολλά τα χρήματα.

Μην ξεχνάτε το εξής, μια σκέψη την οποία κάνουν αρκετοί άλλοι και είναι σε αναλογία με τα όσα είπα περί Fabia πιο πριν. Επειδή έχουν ξεφύγει οικονομικά όλα τα αυτοκίνητα, υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις της BMW. O καταναλωτής σκέφτεται ότι εφόσον θα ανέβω που θα ανέβω οικονομικά, ας πάρω κάτι το οποίο θα δικαιολογήσει τα χρήματα μου, αλλιώς μετράει να σκάσεις 23000€ για ένα Nissan και αλλιώς για ένα BMW, ακόμα και αν με το Nissan παίρνεις περισσότερα στα ίδια χρήματα, ο καταναλωτής πιστεύει ότι είναι προτιμότερη επιλογή, όχι όμως και η πιο σοφή, κατ' αντιστοιχία, έτσι λειτουργεί και στο δίπολο Fabia - Aygo X.

T
      tsimisde
    • RE: MG ZS

Σε σχέση με πράγματα που ειπώθηκαν σε κάτι δημοσιεύσεις πιο πριν. Πιστεύω ότι είναι δελεαστικό πακέτο, για τον αγοραστή που ζητά κάτι πιο παραδοσιακό/παλιομοδίτικο, που δεν θέλει πολλά φαντεζι πράγματα, που απεχθάνεται κατά μία έννοια τους νεωτερισμούς συνεπώς, μπορεί να παραπέμπει σε κατασκευή παλαιότερων ετών σε ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία, απευθύνεται όμως σε αγοραστές παλιάς κοπής που θέλουν ένα καλοφτιαγμένο αμάξι για να κάνουν τη δουλειά τους και εκεί, πιστεύω ότι πετυχαίνει. Επίσης, αν ισχύει όντως αυτό με την 7ετη εγγύηση, πιστεύω δεν χρειάζονται πολλά ακόμα για να πειστεί κάποιος....

T
      tsimisde
    • RE: TOYOTA AYGO X

Οπότε, η τιμή δικαιολογείται από την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό θαύμα που πέτυχαν οι μηχανικοί της εταιρείας; Όχι παιδιά, 20000+ για ένα αμάξι αυτού του μεγεθους, για κανένα λόγο....

T
      tsimisde
    • RE: Είμαστε πιστοί σε μια μάρκα ή αλλάζουμε μάρκες;

Μιας και θίξατε αξιοπιστία Κορεατών παραπάνω, θα τοποθετηθώ με τα εξής παραδείγματα από τον οικογενειακό μου κύκλο. Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα Matrix του 2003 το οποίο έχει κάνει άπειρα ταξίδια, έχει κάνει κάμποσες μετακομίσεις, φορά υγραέριο εδώ και χρόνια, πρέπει να έχει κάπου 500000 χιλιόμετρα, λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω, είναι μια χαρά για ζευγάρι συνταξιούχων, τους πάει όπου χρειαστεί, τελεία και παύλα.
      Ένα Kia Shuma του 1998, έχει γράψει άπειρα χιλιόμετρα ως αμάξι ελεύθερου επαγγελματία, κι εκείνο λίγο πριν τις 500000 χιλιόμετρα παρέδωσε πνεύμα, επειδή χρειάστηκε ανταλλακτικό το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο και επειδή πλέον δεν άξιζε να φτιαχτεί.
      Επίσης, ξέρω και Accent του 2001 η του 2002 μοντέλο το οποίο οκ, λειτουργεί όπως λειτουργεί και έρχομαι με το εξής. Με εξαίρεση το Shuma το οποίο κακομεταχειρίστηκε περισσότερο, λόγω θερμόαιμου οδηγού, τα άλλα δύο είναι η χαρά του συνταξιούχου. Δε σπάνε, δε χαλάνε μεν, πως ακριβώς να πάθουν όμως κάτι αν δεν "σκίζονται" στην οδήγηση, αν πηγαίνουν χαλαρά. Ναι μεν είναι πολλά χρόνια στο δρόμο, πως ακριβώς όμως να χαλάσουν. Για δώστε τα σε κάναν 20χρονο να δούμε τι θα γίνει.....

Παρά πολύ ωραία πτυχή αναπτύχθηκε παραπάνω περί αξιοπιστίας. Είμαι της άποψης ότι η αξιοπιστία, δε μετριέται μονάχα με το αν για παράδειγμα μετά από 20+ χρόνια το αμάξι, τσακμακίζει εύκολα, χωρίς δυσκολία και όλο το υπόλοιπο να έχει γίνει χάρβαλο.

Καλή και η μηχανική αξιοπιστία, αν όμως αισθάνομαι ότι κάποια στιγμή θα διαλυθεί όλο το υπόλοιπο, πλέον μου γεννάει έντονη ανασφάλεια ως αυτοκίνητο συνεπώς, αρχίζω να αμφιβάλλω για το αν είναι στην πράξη αξιόπιστο και μαχίμι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όντας συνεπιβάτης σε ένα Uno του 1991. Ναι μεν, ο ιδιοκτήτης ήταν υπερήφανος όπου το αμάξι στεκόταν όρθιο με την τυπική συντήρηση, σε έναν κακοτράχαλο δρόμο όμως, ένιωσα ότι θα μαζεύουμε τις ροδες μέσα από τα χωράφια οπότε, ας μη γελιόμαστε, δείκτης αξιοπιστίας, είναι και η ασφάλεια που μας εμπνέει το ίδιο το αυτοκίνητο.

Η αξιοπιστία δεν προκύπτει μόνο από την ασφάλεια της εκκίνησης του κινητήρα....

posted in Περί αυτοκίνησης
      T
      tsimisde
    • RE: LANCIA FORUM

Πάντως, οφείλω να πω ότι μετά από καιρό, το Y έχει μια πιο σπορτίφ διάθεση σε θέμα ντιζάιν, για πολλούς, οι προηγούμενες εκδόσεις ήταν πιο θηλυπρεπείς, η συγκεκριμένη όμως, φαίνεται ότι είναι περισσότερο unisex, χωρίς να είναι κάτι κακό αυτό, αντίστοιχα σπορτίφ διάθεση, είχε το Υ του 1996, τα μετέπειτα καλαίσθητα αλλά, σε θέμα σχεδίασης, δεν ήταν τόσο σπορτίφ, επομένως, μετά από καιρό, έρχεται μια πιο επιθετική διάθεση σχεδιαστικά. Forza Lancia!

T
      tsimisde
    • RE: ALFA ROMEO FORUM

Γενικά, πέραν των όσων εύστοχων ειπώθηκαν περί της πτώσης της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν ευδοκίμησαν σε πωλήσεις, είναι το ότι δεν έπαιξαν σωστά τα χαρτιά τους, ότι δεν προέβαλλαν τις αρετές τους όπως θα έπρεπε. Ναι, ήταν καινοτόμοι σε διάφορες τεχνολογίες αλλά, για κάποιο λόγο, ήταν αυτοκαταστροφικοί, με το μάρκετινγκ δεν το έχουν. Είχαν τις μάρκες μεν αλλά, δεν τις τοποθέτησαν σωστά, δεν ανέδειξαν την κάθε μάρκα όπως έπρεπε.

Το VW Group, έπαιξε πιο σωστά με τις μάρκες του και τις προώθησαν και σωστά, κάτι το οποίο δεν έκαναν οι Ιταλοί. Εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο κοινό και εκεί νομίζω έχασαν. Η Fiat νομίζω ήταν η μάρκα που είχε την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση στο gruppo, άντε ίσως και η Alfa, μια άλλη εποχή βέβαια. Αποτελούσε μια σπορ πρόταση για πιο φθηνά βαλαντια. Το μεγάλο χαρακίρι όμως το έκαναν με τη Lancia και εκεί προέκυψε σύγχυση. Από κει που σάρωναν στα παγκόσμια ράλι με τον έναν τίτλο μετά τον άλλο, αντί να εκμεταλλευτούν αυτό το momentum για να βγάλουν κάτι πραγματικά σπορτίφ σε όλη τη γκάμα, ξαφνικά την έκαναν να απευθύνεται στα μεγάλα σαλόνια, έπαιξε στην premium κατηγορία και δημιούργησε σύγχυση προς πάσα κατεύθυνση.

Επίσης, δεν είχε ποτέ συνοχή στην γκάμα το γκρουπ, κάτι που να καλύπτει όλα τα γούστα. Η Alfa είχε ένα σενταν, ένα hatchback, ένα coupe εκεί στην αλλαγή της χιλιετίας (μιλάω για 156, 147, GT), ήταν η φάση που είχε πλήρη γκάμα. Μετά, έβγαλαν τη MiTo, τη Giulietta, κατήργησαν και τις δύο και έβγαλαν αυτοκίνητα σε κατηγορία που δεν είχαν ποτέ (πχ SUV). Σε εκείνη τη φάση, η Lancia είχε ένα Υ, μια Thesis, μια Delta που την εξαφάνισαν προς τα τέλη του 90 και την επανέφεραν μετά από 10 χρόνια. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και η Fiat. Είχε το Cinquecento, έβγαλε το Seicento μετά, υπήρξε το διάδοχο μοντέλο. Μετά, έβγαλαν το Panda, το επόμενο Punto, όλα οκ μέχρι στιγμής. Έβγαλαν δύο άκυρα μοντέλα, Idea & Albea και ένα Stilo το οποίο, ήταν η συνέχεια του Bravo. Γενικά, με τα ονόματα τους, παίζουν λίγο τζάκποτ, δεν υπάρχει μια λογική συνέχεια. Ο κόσμος περίμενε το νέο Bravo, κυκλοφορεί κάτι διαφορετικό, για να επιστρέψουμε μετά πάλι στο Bravo. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το Tipo, το είχαν ξεχάσει και το επανέφεραν, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ο ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, Golf & Polo, υπάρχουν εδώ και 40+ χρόνια ΣΥΝΕΧΩΣ σαν όνομα στην αγορά, δεν έχουν εμφανιστεί, για να εξαφανιστούν και μετά να εμφανιστούν πάλι.

Εκεί το έχουν χάσει οι Ιταλοί, στο ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση της κάθε φίρμας, ίσως βέβαια με τη συγχώνευση στη Stellantis να υπάρξει πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιοι κανιβαλισμοι, ένας εξωτερικός παρατηρητής, μπορεί να καθοδηγήσει καλύτερα και ο χρόνος θα το δείξει.

T
      tsimisde

Latest posts made by tsimisde

• RE: Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου

@spi_duster said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Παντως αν στα 200000 και 22 χρονια εμεινες απο τρομπα, κατι τρεχει στα γυφτικα. Αν το αμαξι το γουσταρεις ακομη, προχωρα αμεσα σε μια καλη μεγάλη συντηρηση και αντικατασταση συγκεκριμενων στοχευμενων δηλαδη αναλωσιμων και αποδελοιπων. Πρωτα απο ολα καλο ξεκαπνισμα της μηχανης, αντικατασταση ολα τα μαρκουτσια, πλαστικα δοχεια παραφλου, φρενων , πιτσιλιστιρια. Καθαρισμα επαφων και αντικατασταση μπουζοκαλωδια και λοιπά καλωδια. Ελεγχος της αναρτησης και αντικατασταση σε οτι εχει φθαρει , φουσκες, ημιαξονια , αμορτισερ κλπ. Αν εχεις κεφια ριξε βαψιμο και καντο κουκλα. Ολο αυτο θα σου στοιχισει πολυ λιγοτερο απο την προκαταβολη που θα δινες για οτιδηποτε. Σιγα τα ωά. Αν ο κινητηρας δεν εχει θεματα αποδοσης μια χαρα θα σου βγει. Το θεμα ειναι αν εχεις μαστορα της προκοπης , διαθεση να το κρατησεις και φυσικα τι διαθετεις σε χρημα. Το αμαξι παλιο καινουργιο αν δεν ειναι εταιρικο μονο να τρωει θελει. Ουτε επενδυση ειναι. Αν σου βγει εχει καλως. Αν οχι πας παρακατω. Αυτη τι στιγμη εχω ενα ντιζελ με 250000 χλμ που δεν εχει κανει τσικ. Θα το αλλαξω μονο αν κριθει ακαταλληλο να συνεχισει απο τον μηχανικο μου σε καποια πιθανη βλαβη. Τα αμαξια των περισσοτερων κατασκευαστων μπορουν να βγαλουν και 500000 χλμ διχως σοβαρα προβληματα. Παραγοντες οπως το καυσιμο, ο τροπος οδηγησης, τακτικη συντηρηση, συνθηκες μπορουν να αυξησουν ή να μειωσουν το χρονο ζωης ενος αυτοκινητου. Επειδη ειμαι τσιγκουνης παντα βαζω ακριβο καυσιμο, αναλωσιμα και οτι αλλο χρειαζεται το αμαξι μου για να μη με προδωσει. Σε καθε περιπτωση δεν μπορει το επιχειρημα της αγορας νεου αυτοκινητου να σταθει οταν και για μια κινεζιά στις μερες μας θελεις 30000 για να πεις οτι πηρες κατι.

@andya3 said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Σε ένα αυτοκίνητο 22 ετών δεν αξίζει να ρίξεις ούτε 1€. Μόνο ότι χρειάζεται για να μπορεί να κινείται, αν ο κάτοχος δυσκολεύεται να το αντικαταστήσει με πιο καινούργιο.

Με ένα απλό τρακάρισμα που θα απαιτήσει φαναρτζοδουλειά, κάτι που είναι πολύ πιθανό να μην πω σύνηθες μέσα στην πόλη, η ασφαλιστική θα το βγάλει μη επισκευάσιμο. θα δώσει στον κάτοχο μερικές δεκάδες €, θα του χτυπήσει την πλάτη και θα του ευχηθεί καλή τύχη.

Θα πω το εξής εδώ. Όσον αφορά την πρώτη τοποθέτηση, να πω ότι η τρόμπα, είναι ένα ακόμα εξάρτημα το οποίο έχει αλλαχθεί μέσα στα χρόνια, δεν είναι η μοναδική αλλαγή, είναι η πιο πρόσφατη. Πριν 3 η 4 χρόνια έχουν αλλαχθεί κολάρο & παγούρι ψυγείου, πριν 2 χρόνια ένα σωληνάκι υποπίεσης και τώρα τρόμπα. Σε μη μηχανικά μέρη έχει αλλαχθεί ταπετσαρία η οποία κρέμασε με τα χρόνια, μοτέρ πίσω υαλοκαθαριστήρα και αυτοματάκι δυναμό όταν το είχα πάρει το 2015. Αυτά είναι τα όσα έχω φτιάξει και ήταν έκτακτες επισκευές, πέραν της συντήρησης, η οποία αν με ρωτάτε, για τα δεδομένα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, θα έλεγα ότι είναι η τυπική, δεν θα την έλεγα ιδιαίτερα σχολαστική. Μια φορά το χρόνο ας πούμε, οι τυπικές αλλαγές λαδιών, φίλτρων και τα λοιπά βασικά.

Έχει βγει ζημιάρικο; Η αλήθεια είναι ότι βάσει ηλικίας θα το περίμενα περισσότερο ζημιάρικο, όλα τα παραπάνω έχουν προκύψει σε αραιά διαστήματα, δηλαδή από την τελευταία βλάβη που με έστειλε στο συνεργείο μέχρι την τρόμπα τώρα, μεσολάβησαν δύο χρόνια, δεν το λες χρέπι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Και εδώ έρχεται η δεύτερη τοποθέτηση. Η αλήθεια είναι ότι κλίνω προς το ότι δεν αξίζει πλέον να επενδύσω και πάρα πολλά χρήματα, εκτός των όσων χρειάζεται για την προβλεπόμενη συντήρηση. Γι' αυτό και η σκέψη των 200.000 χιλιομέτρων με κάνει να σκεφτώ την αλλαγή σε κάτι άλλο, δεν το έχω ζήσει με προηγούμενο αυτοκίνητο, ξέρω όμως ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα, χρειάζεται να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι, επεμβάσεις που απαιτούν αυξημένες δαπάνες, για να πεις ότι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Θα τα δώσω; Εξαρτάται το τι θα χρειαστεί να γίνει από δω και πέρα σε επισκευές και συντηρήσεις. Αν για παράδειγμα χρειαστεί να δώσω 2 και βάλε χιλιάρικα για ένα γενικό συμμάζεμα, με τη λίστα επισκευών που αναφέρθηκε παραπάνω, η αλήθεια είναι ότι κάπως μου κλωτσαει. Τόση περίπου είναι η αξία του αυτοκινήτου ολοκλήρου, το να πληρώσω ολόκληρο το αμάξι σε επισκευές και συμμάζεμα, δεν με βρίσκει πολύ θετικό.

Το αμάξι έχει βγει τόσο παλικάρι και στρατιώτης, η αξία του έχει φανεί και με το παραπάνω, λίγο ακόμα θέλω να επιτελέσει μια δυσκολη αποστολή που υπάρχει στα σκαριά και πιστέψτε με, αν κάποια στιγμή παραδώσει πνεύμα, θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, δικαιούται στο έπακρον να ξεκουραστεί. Έχει βγάλει τα χρήματα του και με το παραπάνω, ειδικά αν σκεφτούμε το πόσο το είχα αγοράσει ως μεταχειρισμένο. Επίσης, φαίνεται με τη νέα τρόμπα βενζίνης να ξανάνιωσε, καιρό είχα να το αισθανθώ έτσι, λειτουργεί πλέον πολύ πιο φυσιολογικά και τώρα το κατάλαβα με την αλλαγή, είχα τα σημάδια, τώρα που απουσιάζουν κατάλαβα τη διαφορά....

Ως επίλογο, αυτό ακριβώς έχω στο μου μου περί αξιοπιστίας. Δεν κρίνεται αξιόπιστο μόνο από μηχανικής άποψης, κρίνεται και η συνολική αίσθηση που σου αφήνει. Και προσέξτε, δε μιλάμε για περίπτωση Ιάπωνα πρωταθλητή αξιοπιστίας, μιλάμε για αμάξι από χώρα προς αποφυγήν στο θέμα αξιοπιστίας οπότε, έρχομαι σε αυτό που ανέφερε και ο συνάδελφος @realzeus πιο πάνω, δεν μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για χώρες, βλέπουμε και κάποια επιμέρους πράγματα και ναι, είμαι χαρούμενος και από αυτή την άποψη με την επιλογή μου. Πήρα ένα αμάξι που γούσταρα τότε, χωρίς να δω το κομμάτι αξιοπιστία και σε βάθος χρόνου, δικαιώθηκε η επιλογή μου και με το παραπάνω, δεν το έχω μετανιώσει, μοιάζει λες και είναι η πρώτη μέρα που το έχω πάρει στα χέρια μου, η αίσθηση είναι η ίδια, είναι το ίδιο μασίφ με τότε, ένα τανκς χιλιομετροφάγος, γεροδεμένο, στιβαρό που πάει τρένο στο δρόμο και πραγματικά δε νιώθεις ότι θα διαλυθεί.

Μια αντίστοιχη αίσθηση λοιπόν, θέλω και από το επόμενο αυτοκίνητο μου, αν βγει έστω και στο ελάχιστο παρόμοιο με αυτό που ήδη έχω, θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.....

T
      tsimisde

@andya3 said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Αγαπητέ @tsimisde δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα, αλλά απ' ότι κατάλαβα έχεις έναν 1 της bmw 22 ετών και διερευνείς τον αντικαταστάτη του. Η ηλικία του αυτοκινήτου μιλάει από μόνη της.

Απλά αλλαξέ το αν μπορείς. Δεν έχει κανένα νόημα να το καθυστερείς, ο χρόνος κυλάει εις βάρος της τσέπης σου και της ψυχικής σου ηρεμίας όσο το κρατάς.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω, απλά από εκεί που το είχα σε πιο θεωρητικό πλαίσιο στο μυαλό μου, τώρα το είδα στην πράξη. Για την ιστορία, είναι BMW E46 316 ti Compact. Η ηλικία μου είχε διαφύγει, ήρθε όμως εμφατικά στο προσκήνιο. Έλεγα να το πήγαινα μέχρι όσο πάει, αλλάζουν όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει πολλά, επειδή πλέον θα χρησιμοποιείται σε διαφορετικές συνθήκες, θα κριθούν πολλά στα προσεχώς....

@jousis said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Αρχικά, κουράγιο, περαστικά, δεν είμαι σίγουρος τί λένε σε αυτές τις περιπτώσεις !

@tsimisde said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Δεν ξέρω αν το έχω λάθος στο μυαλό μου και επηρεάζει τη σκέψη μου αλλά, θαρρώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον οδηγό.

Έχω 'κάψει' συμπλέκτη μέχρι που να μην μπορεί να ανέβει άλλο ανηφόρα (σε ένα ακρόπολις χεχε) σε ένα φτηνιάρικο χιουντάι λάντρα και δεν θυμάμαι ποτέ να έβγαλε μηχανική βλάβη (τόσο χάλια οδηγός ήμουν btw).
      Με καινούργιο ζελατίνας ιμπιζάκι πιο μετά όλο στο συνεργείο ήμουν.

Οπότε έχω καταλήξει οτι είναι 50% να μην σου κάτσει.
      Το άλλο 50% είναι η τογιότα. Αν έχεις τογιότα ξεκινάς με 50% απο τα αποδυτήρια.

Και πάλι περαστικά ( ; )

Σ' ευχαριστώ πολύ. Το θέμα δεν είναι τόσο το κόστος εν προκειμένω, όσο το ότι, από δω και πέρα, αργά η γρήγορα, τέτοια έξοδα θα προκύπτουν από το πουθενά, με ότι αυτό συνεπάγεται περί ανασφάλειας στην καθημερινή χρήση. Οπότε, για να ξεκινάμε με ένα 50% από τα αποδυτήρια, πάμε προς Ασία μεριά αντιλαμβάνομαι, καθαρόαιμο Ιάπωνα όμως (δηλαδή όχι Nissan & Mitsubishi) η Κορεάτη. Και εδώ να πω και μια αλήθεια μου, σε θέμα σερβις & τυχόν επισκευής, δεν θέλω να πονάει το πορτοφόλι μου συνεπώς, εδώ δίνω ένα ελαφρό προβάδισμα στους Κορεάτες, χωρίς να αδικώ τους Ιάπωνες, αν ισχύει κάτι άλλο μου το λέτε....

@realzeus said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Διαφορές στην αξιοπιστία συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά αλίμονο, δεν είναι λόγος αυτός να απορριφθεί μια ολόκληρη χώρα, Κάποια συγκεκριμένα μοντέλα που έχουν βγάλει συγκεκριμένα προβλήματα είναι υπό συζήτηση. Από εκεί και πέρα βλάβες όπως αντλίες (βενζίνης, νερού, λαδιού), πολλαπλασιαστές κλπ είναι αναμενόμενες (έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, όπως οι λάμπες π.χ.) και δεν έχουν σχέση με τον τρόπο χρήσης. Γενικά τόσο ξεψείρισμα δεν έχει κάποιο νόημα. Ένα αυτοκίνητο εξάλλου κρίνεται σε πολλά περισσότερα σημεία και όχι μόνον από την αξιοπιστία.

Σαφώς. Με την ίδια λογική, προφανώς και δεν καταριέμαι την BMW, τόσα χρόνια το αμάξι δεν μου έχει δημιουργήσει θέμα, μέσα σε βάθος δεκαετίας από τότε που το έχω, σε συντήρηση και τυχόν επισκευές, μου έχει κοστίσει περίπου 1500 - 1800€. Σημειώστε επίσης ότι από το 2020 χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, λόγω εργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια (2015 μέχρι τώρα), έχει γράψει περίπου 70000 χιλιόμετρα, με το ορόσημο των 200.000 Km να είναι πίσω από την πόρτα. Αντικειμενικά μιλώντας, δεν έχω ουσιαστικό παράπονο, αρχίζει όμως να δείχνει την ηλικία του. Και οποιοδήποτε αμάξι σε αυτή την ηλικία θα παρουσίαζε θέματα. Ίσως επειδή είναι η μάρκα που είναι, αποδείχθηκε πιο παλικάρι συγκριτικά με άλλες, ενδεχομένως άλλο αμάξι να με είχε εγκαταλείψει έως τώρα

Τα όσα θέματα έχουν προκύψει, οφείλονται στη γήρανση του οχήματος, είναι πράγματα αναλώσιμα, δεν το κάνουν αναξιόπιστο, από τη στιγμή όπου απλά θα συνέβαιναν. Απλά με βρήκε σε πολύ κακή φάση όπου δεν θα έπρεπε να συμβεί, ίσως βέβαια έπρεπε να γίνει έτσι. Παρόλα αυτά όμως, η ηλικία δεν κρύβεται.

Φαίνεται να προχωράμε παρακάτω, ήδη όμως έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπω το αμάξι, στα προσεχώς βέβαια θα δοκιμαστεί εκ των πραγμάτων και θα μου δώσει τις απαντήσεις του...

T
      tsimisde

Το κορίτσι μου (μπέμπα γαρ) φαίνεται διάβασε όλα τα προηγούμενα και μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας, αφήνοντας με από αντλία βενζίνης. Θα μου πει κάποιος, οκ, απόλυτα φυσιολογικό να συμβεί, το έβλεπα να έρχεται (όχι η αντλία, γενικά το οτιδήποτε) και η αλήθεια είναι ότι από χθες, κατάλαβα στην πράξη το γιατί άνοιξα το συγκεκριμένο τόπικ.

Δε λέμε ότι πάει για σκραπ το όχημα, απόλυτα φυσιολογικό για τα χρόνια και τα χιλιόμετρα του, σίγουρα πάντως μπαίνει σε περίοδο επιτήρησης, ήταν ένα καμπανάκι. Θα συνέβαινε αργά η γρήγορα κάτι τέτοιο, απλά, συνέβη τώρα και ήταν αντλία. Θα προκύψουν και άλλα αργά ή γρήγορα συνεπώς, είμεθα standby....

Και εδώ γεννήθηκε η εξής απορία. Εφόσον επρόκειτο για ένα εξάρτημα το οποίο ούτως ή άλλως έχει συγκεκριμένο κύκλο ζωής, πως ακριβώς μετριέται η αξιοπιστία; Προφανώς ένας δείκτης εδώ είναι ότι παρέδωσε πνεύμα μετά από 22 χρόνια & περίπου 200.000 Km, γενικά, τι θεωρείται ως αξιόπιστο;

Δεν ξέρω αν το έχω λάθος στο μυαλό μου και επηρεάζει τη σκέψη μου αλλά, θαρρώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον οδηγό. Αν είναι συνεπής με τη συντήρηση και προσεκτικός στη χρήση, οποιοδήποτε αμάξι νομίζω δεν θα βγάλει θέμα. Βέβαια, παίζει ρόλο και η πρότερη ψυχολογία, με ένα Honda/Toyota επειδή ξέρεις ότι δε σπάει, δε χαλάει, μπορεί να είσαι και πιο κάφρος, όχι όμως με έναν Ευρωπαίο ο οποίος απαιτεί πιο τυπική συντήρηση και είσαι πιο επιφυλακτικός, οπότε, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται από τις προσδοκίες που έχουμε από μια εταιρεία.

Δεν ξέρω αν πλέον μπορεί να γίνει λόγος για αναξιόπιστες μάρκες, όλες είναι στο ίδιο επίπεδο πλέον. Κάποτε για παράδειγμα, είχες τα πραγματικά φτηνά (Κορεάτες προ 20ετίας), τα λίγο ακριβότερα (Ευρωπαϊκά τύπου Fiat, Citroen, Renault) και πιο πάνω οι Γερμανοί σε θέμα ποιότητας και τιμής, τώρα είναι πιο λεπτές οι γραμμές πιστεύω, δεν είναι τόσο κραυγαλέες οι διαφορές, τα ποιοτικά στάνταρ είναι αρκετά κοινά θα έλεγα....

Για να το συνδέσω με το συμβάν που ανέφερα στην αρχή. Από τη μία κάποιος αυτομάτως θα σκεφτόταν ότι "Ξερεις, μετά το χθεσινό πάω σε Ασιάτη για να ξεχάσω οδική, δεν θέλω να περνάω τέτοια ταλαιπωρία, μακριά από Γερμανό κτλ". Και μένα ποιος μου εγγυάται ότι σε Ασιάτη αντίστοιχης ηλικίας δε θα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο; Σύμφωνοι, θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να συμβεί σύντομα, κανείς όμως δεν μπορεί να το εγγυηθεί όποτε, είναι λίγο ρευστά στο μυαλό μου. Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι το αμάξι πλέον γερνάει, προφανώς και θα ζητήσει πράγματα, αυτό όμως συμβαίνει με το οποιοδήποτε αμάξι, οποιασδήποτε μάρκας οπότε, είναι λίγο σχετικά όλα νομίζω....

T
      tsimisde

@savas89 said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Για την εμπειρία, θα δοκιμάσω και BEV, για να δω από πρώτο χέρι την εμπειρία χρήσης.

1 βήμα την φορά, μετά έχω ένα γνωστό εδώ στο φόρουμ να σε συστήσω για τα περαιτέρω. 😀

Πάντως το καλό hybrid είναι πολλά σκαλιά πάνω απο ένα απλό βενζίνης imo. Και είναι μονόδρομος για τώρα αν θες ΜΕΚ. Θα δεις κ εσύ διαφορά.
      Βέβαια μετά είναι και η τιμή, προφανώς παίζει ρόλο και αυτό, μπορεί να δεις οτι δεν αξίζει η διαφορά για τα επόμενα 5 χρόνια (που είναι το πλάνο σου να το κρατήσεις).

Είναι κάτι που θέλω να το εξετάσω λίγο ακόμα.

Παρακολούθησα το νήμα σχετικά ,έχεις βγάλει λογικά τη Στελλαντις έξω να φανταστώ πλην Μοκα από ότι θυμάμαι; Τα υβριδικά ειναι το παρόν και το (εγγύς) μέλλον στα μεταχειρισμένα κατ'εμε. Γενικά έχει κυκλοφορήσει πολύ το 2008 Peugeot δε ξέρω αν είναι στα μεγέθη σου, είδα πρόσφατα μάλιστα και το 1001 car με τις δοκιμές που είχε χειρότερη κατανάλωση από το καροτσι -cross(yaris) στην πόλη για λίγο, αλλά εκτός είχε ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση και σίγουρα όχι θορύβους. Σε αξιοπιστία θεωρητικά δεν πιάνει βέβαια Toyota και jazz . Καλή αναζήτηση

Λοιπόν, δεν το είχα αναφέρει αλλά, από Stellantis πέραν του Mokka, γλυκοκοιτάζω C3 & Grande Panda. Απλά, το Mokka μπήκε στο κάδρο επειδή είναι πιο κοντά σε αυτό που έχω τώρα, τα άλλα δύο, είναι μια εντελώς άλλη φάση και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι εντελώς αρνητικός.

Επίσης, αν όντως ισχύει ότι πλέον τα μοτέρ Stellantis φοράνε καδένα και όχι ιμάντα, αλλάζουν τα δεδομένα και εφόσον μιλάμε για υβριδικό, δεν είναι απορριπτέες προτάσεις βάσει κόστους, τις εξετάζω. Αν όχι το Mokka, C3 & Grande Panda, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να τα απορρίψω.

Εξυπηρετούν και την τωρινή μου φάση και την πιθανή μελλοντική, ειδικά το C3, δε μου φαίνεται να είναι τόσο κακό χωροταξικά, παρόλο που είναι πιο μικρό συγκριτικά με το Kamiq πχ. Δεν απορρίπτεται κάτι, όλα τα εξετάζω στην παρούσα φάση.....

Σε βρίσκω σε καλή τροχιά 😉 νομίζω το 2008 έχει σαν το c3 χώρους και πάντως το ίδιο υβριδικό σύστημα

Το 2008 με προβληματίζει για δύο λόγους. 1ον, για το κλειστό γκαράζ που έχω προαναφέρει, τα χαλάμε νομίζω στο μήκος. Βέβαια, τώρα που το ξαναβλέπω, είναι ακριβώς όσο και το μήκος του γκαράζ οπότε, αφήνω ένα ερωτηματικό εδώ. 2ον από εμπειρία στο πρώτο 208, με προβληματίζει το i-cockpit, βέβαια, μπορεί μετά από χρόνια να έχει βελτιωθεί. Αν δεν το δω από κοντά βέβαια, ας μην το απορρίψω γιατί, η Peugeot κάνει αρκετά συχνά προσφορές, επομένως, δεν φαίνεται κακό εκ πρώτης....

T
      tsimisde
    • RE: Stellantis Group

Μιλώντας για ελλείψεις στον βασικό εξοπλισμό, πέραν του ότι είναι τραγική έλλειψη τα πίσω προσκέφαλα, σε Grande Panda & C3, δεν υπάρχει ούτε ραδιόφωνο. Είναι απλά μια βάση στο ταμπλό, στην οποία μπορείς να βάλεις το κινητό σου και το συνδέεις μέσω Bluetooth στο ηχοσύστημα.

Θα φτάσουμε στο σημείο να ακολουθήσουν λογική ΙΚΕΑ για περιορισμό του κόστους, θα παίρνεις τα εξαρτήματα και θα το συναρμολογείς μόνος σου....

T
      tsimisde

Για την εμπειρία, θα δοκιμάσω και BEV, για να δω από πρώτο χέρι την εμπειρία χρήσης.

1 βήμα την φορά, μετά έχω ένα γνωστό εδώ στο φόρουμ να σε συστήσω για τα περαιτέρω. 😀

Πάντως το καλό hybrid είναι πολλά σκαλιά πάνω απο ένα απλό βενζίνης imo. Και είναι μονόδρομος για τώρα αν θες ΜΕΚ. Θα δεις κ εσύ διαφορά.
      Βέβαια μετά είναι και η τιμή, προφανώς παίζει ρόλο και αυτό, μπορεί να δεις οτι δεν αξίζει η διαφορά για τα επόμενα 5 χρόνια (που είναι το πλάνο σου να το κρατήσεις).

Είναι κάτι που θέλω να το εξετάσω λίγο ακόμα.

Παρακολούθησα το νήμα σχετικά ,έχεις βγάλει λογικά τη Στελλαντις έξω να φανταστώ πλην Μοκα από ότι θυμάμαι; Τα υβριδικά ειναι το παρόν και το (εγγύς) μέλλον στα μεταχειρισμένα κατ'εμε. Γενικά έχει κυκλοφορήσει πολύ το 2008 Peugeot δε ξέρω αν είναι στα μεγέθη σου, είδα πρόσφατα μάλιστα και το 1001 car με τις δοκιμές που είχε χειρότερη κατανάλωση από το καροτσι -cross(yaris) στην πόλη για λίγο, αλλά εκτός είχε ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση και σίγουρα όχι θορύβους. Σε αξιοπιστία θεωρητικά δεν πιάνει βέβαια Toyota και jazz . Καλή αναζήτηση

Λοιπόν, δεν το είχα αναφέρει αλλά, από Stellantis πέραν του Mokka, γλυκοκοιτάζω C3 & Grande Panda. Απλά, το Mokka μπήκε στο κάδρο επειδή είναι πιο κοντά σε αυτό που έχω τώρα, τα άλλα δύο, είναι μια εντελώς άλλη φάση και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι εντελώς αρνητικός.

Επίσης, αν όντως ισχύει ότι πλέον τα μοτέρ Stellantis φοράνε καδένα και όχι ιμάντα, αλλάζουν τα δεδομένα και εφόσον μιλάμε για υβριδικό, δεν είναι απορριπτέες προτάσεις βάσει κόστους, τις εξετάζω. Αν όχι το Mokka, C3 & Grande Panda, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να τα απορρίψω.

Εξυπηρετούν και την τωρινή μου φάση και την πιθανή μελλοντική, ειδικά το C3, δε μου φαίνεται να είναι τόσο κακό χωροταξικά, παρόλο που είναι πιο μικρό συγκριτικά με το Kamiq πχ. Δεν απορρίπτεται κάτι, όλα τα εξετάζω στην παρούσα φάση.....

T
      tsimisde

η αλήθεια είναι ότι κλίνω περισσότερο προς υβριδικό, παρά σε ηλεκτρικό.

Αυτό είναι μια λογική επιλογή αλλά στην αρχή είδα να βάζεις μόνο βενζίνη και κάτι με αέρια.

Πάντως αφού δεν βιάζεσαι, πας και δοκιμάζεις 1 1000αράκι τρικίλυνδρο κ το καπτουρ hybrid.
      Ε, δοκίμασε και ένα bev. Πήγαινε δες το byd surf που δεν θα σε δελεάσει να το αγοράσεις, απλά να συγκρίνεις πως πάνε τα bev.

Βάλε το AC και δοκίμασε να τα ξεκινήσεις στην ανηφόρα.

Για την εμπειρία, θα δοκιμάσω και BEV, για να δω από πρώτο χέρι την εμπειρία χρήσης. Με όλα τα υπόλοιπα που συνεπάγεται η εμπειρία έχω τις αμφιβολίες μου.

@bill971 said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Αν θες να παντρευτείς ένα αυτοκίνητο, κοίτα προς Honda.
      Το Jazz. Ή το Crosstar.
      Είδα ένα σήμερα στο δρόμο. Στο χρώμα της μέντας
      Τι όμορφο!
      Αλλά είναι ένα ψηλό Jazz.
      Επομένως Jazz. Θα το οδηγούν & τα παιδιά σου.
      Βάλε τα όλα κάτω. Στο τέλος κερδίζει ο Ιάπωνας!

Δε θα διαφωνήσω περί του Jazz. Η μόνη ρεαλιστική ένσταση μου σχετικά με το συγκεκριμένο, είναι ότι ενώ υπάρχει έμπορος Honda στον τόπο εργασίας μου, δεν υπάρχει έμπορος στον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και εφόσον μιλάμε για μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι κάτι το οποίο με προβληματίζει. Εφόσον μιλάμε για Honda, μόνο τα σέρβις μας απασχολούν, παρόλα αυτά όμως, με προβληματίζει αυτο το κομμάτι. Για τον ίδιο λόγο απέρριψα και το Ford Puma.

Μιλώντας για υβριδικά, πιστεύετε ότι αξίζει να τα εντάξω στο πλάνο μου; Βάσει χρήσης, δεν θα έλεγα ότι θα είμαι ιδιαίτερα κερδισμένος με τα υβριδικά, με την έννοια ότι δεν κυκλοφορώ αρκετά μέσα στην πόλη όπου αξιοποιώ το πλεονέκτημα του αυτόματου & της χαμηλής κατανάλωσης, γι' αυτό κάπου ήμουν προς τα θερμικά. ΒΕΒΑΙΑ, στην περίπτωση του Stonic, με λίγα χρήματα παραπάνω συγκριτικά με την απλή βενζίνη (κάτι λιγότερο από χιλιάρικο), παίρνω τη Mild Hybrid έκδοση και εκεί, δεν υφίσταται καθόλου δίλημμα.

Επί του πρακτέου όμως, πέραν της ευκολίας χρήσης, της μικρής κατανάλωσης, της καλύτερης μεταπωλητικής αξίας σε βάθος χρόνου και το ότι θα είναι σύγχρονο & δεν θα γεράσει για κάμποσο συγκριτικά με ένα απλό θερμικό, ποια είναι τα λοιπά προτερήματα των υβριδικών;

T
      tsimisde

θέλω μεν κάτι πιο σύγχρονο

Κάτσε γιατί με μπέρδεψες.
      Αν ψάχνεις BSUV, δεν θες B οπότε τί σχέση έχει το clio με το captur;
      Δεν πάνε με το κιλό τα αυτοκίνητα. Αν θες πορτοκάλια αγοράζεις πορτοκάλια αν θες κεράσια κεράσια. Δεν αγοράζεις πορτοκάλια επειδή είναι πιο φτηνά απο κεράσια 🙂

Το captur που θες βγαίνει και σε full hybrid που είναι πιο σύγχρονο απο τα 1000άρια ψόφια ΜΕΚ, το σκέφτεσαι ;
      Θα σε θωρακίσει σε ένα βαθμό απο αυξήσεις στα καύσιμα που έρχονται.

Τα ρίσκα που παίρνεις τώρα με αγορά είναι αρκετά μεγάλα με όλα τα καύσιμα, δυστυχώς δεν ξέρουμε τί θα έρθει. Μην νομίζεις οτι με ΜΕΚ είσαι ασφαλής δλδ. Δράμα η κατάσταση.

(αυτο το 5 σας έχει στοιχειώσει, μην το χρησιμοιείτε για να "χτυπήσετε" τα BEV, αδικία, δεν είναι ένα απλό BEV)

Πιθανόν τα έχω στο νου μου με το κιλό τα αυτοκίνητα, επειδή κάπως έτσι είχα καταλήξει τότε στην Compact. Ανάμεσα στο Compact & Yaris που είχα να επιλέξω τότε, προτίμησα το πρωτο, επειδή είδα τότε ότι με λιγότερα χρήματα, παίρνω περισσότερο αυτοκίνητο και με τη χρηματική διαφορά, μπορώ να καλύψω σέρβις, ασφάλιση κτλ. Αποδείχθηκε σοφή επιλογή επειδή λόγω δουλειάς, χρειάστηκε να κάνω μεγάλες διαδρομές από και προς τον τόπο εργασίας συνεπώς, το ένα νούμερο μεγαλύτερο αμάξι, μου βγήκε σωστή επιλογή και από αυτή την άποψη, γι' αυτό κοιτάζω αντίστοιχα σε ΒSUV, κρίνοντας από τις διαστάσεις κυρίως αν και, η αλήθεια είναι ότι για κάποιο λόγο, δεν είμαι εντελώς αρνητικός στο Β segment, αν δω στην πράξη ότι με καλύπτει κι αυτό.

Όσον αφορά την κουβέντα για υβριδικά, αν μιλάμε για πιο futureproof καταστάσεις, η αλήθεια είναι ότι κλίνω περισσότερο προς υβριδικό, παρά σε ηλεκτρικό. Σε υβριδικό το κάνω πιο άνετα το βήμα απ' ότι σε ηλεκτρικό.

@panick-0 said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Απο την αλλη να δωσεις 23-24 χιλιαρικα για ενα αμιγως θερμικο το οποιο σε 5-6 χρονια μπορει να μην πιανει στην αγορα αυτα που πιστευεις σημερα, ειναι μια αλλη θεωρηση αυτου που λες.

Επισης λες για οικογενεια και αλλου για μπακουροκατασταση.

Αν η δημιουργια οικογενειας παει αρκετα μακρια στο μελλον γιατι να παρεις σημερα αυτοκινητο που θα το αξιοποιησεις σε 3-4 χρονια;

Ενα MG 3 Hybrid πχ εφοσον υπαρχει στην πολη σου υποστηριξη κανει περι τα 20 χιλιαρικα, εχει 7 χρονια εγγυηση και εξοπλισμο που δεν θα βρεις πουθενα με τοσα χρηματα.
      Ή οποιοδηποτε αλλο αντιστοιχης κατηγοριας αυτοκινητο. Εχουν χωρους για εργενη και τους φιλους, θα καθεσαι ψηλοτερα απο το τωρινο και οταν ερθει η συντροφος και τα πλανα οικογενειας βλεπετε τι θα κανετε. Μπορει να εχει αμαξι μεγαλυτερο, παλιοτερο, να χρειαζεστε οπωσδηποτε 2ο, κλπ Το βλεπετε τοτε.

Καταλαβαίνω τι λες περί των θερμικών, φορές το έχω σκεφτεί, από την άλλη όμως, αν πω ότι μετά από 5 χρόνια διώχνω το αμαξι, δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να βλέπω μεταπωλητική αξία, παρόλα αυτά όμως, είναι εμφανές ότι αν πάμε σε υβριδικό, μιλάμε για πιο futureproof κατάσταση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ίσως επηρεάστηκα από το γεγονός ότι το αμάξι που έχω τώρα, στην ουσία, φάνηκε σοφή επιλογή γιατί κάλυψε μεταφορικές ανάγκες που προέκυψαν αφότου το αγόρασα (λόγω δουλειάς κλήθηκα να κάνω υπεραστικές διαδρομές) οι οποίες δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη άρα κατά μία έννοια, τις πρόλαβα, το ίδιο λοιπόν θέλω να κάνω και τώρα και ίσως εκεί επηρεάζονται οι επιλογές μου, επειδή δε βλέπω τόσο το παρόν, οσο το μέλλον και τις δυνητικές συνθήκες του.

Υποσυνείδητα, η σκέψη μου είναι η όποια επιλογή μου, να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο ενδεχόμενο σενάριο οικογένειας, όχι να με καλύψει απόλυτα, να μπορώ όμως να βάλω ένα καθισματακι, ένα καρότσι κτλ οπότε, κρίνοντας την τωρινή μπακουροφάση μου με την πιθανή μελλοντική οικογένεια, ίσως ένα ευρύχωρο της Β κατηγορίας (βλεπε Fabia) με βολεύει εξίσου. Και κυρίως, βλέπω αυτή την προοπτική επειδή δεν ξέρω πότε και αν καταφέρω μετά να αλλάξω αυτοκίνητο αν χρειαστεί, αν κάνω την επιλογή τώρα στα κοντά, γι' αυτό βάζω όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι....

@aigaioploos said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Πριν από 4 περίπου χρόνια έτυχε να οδηγήσω ένα Kamiq 1.0 tsi 116 χειροκίνητο.
      Με εξέπληξε ευχάριστα η ποιότητα υλικών καμπίνας (συναρμογή, μαλακά πλαστικά στο ταμπλό, κλείσιμο πόρτας) και η ποιότητα κύλισης ενώ και ο τρικύλινδρος 1000άρης ήταν ζωηρούτσικος.
      Το αδικεί λίγο σήμερα η κάπως πιο "παλιά" εμφάνιση αλλά πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά του.

Είναι ένα σκάλωμα μικρό που έχω με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Στα χαρτιά φαίνεται καλό, χρυσό, σε θέμα εμφάνισης όμως, μου φαίνεται πολύ ουδέτερο. Επίσης, δεν ξέρω αν στη φάση που βρίσκομαι τώρα, μπορώ να αξιοποιήσω όλα τα πλεονεκτήματα του, κυρίως στο χωροταξικό. Σε οδική συμπεριφορά μου κάνει και με το παραπάνω, γι' αυτό δεν το απέρριψα. ΒΕΒΑΙΑ, εφόσον δεν καίγομαι απαραίτητα για τους χώρους, ενδεχομένως να κάνω τη δουλειά μου και με το Arona, κρατώντας και χρήματα στην τσέπη....

T
      tsimisde

@a-d-p said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:

Πορεύομαι με τις τιμές καταλόγου, επειδή η αγορά δεν πρόκειται να γίνει τώρα στα κοντά, είμαι στη φάση όπου βλέπω τι υπάρχει για να κάνω το αντίστοιχο κουμάντο μου, για όταν προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία/προσφορά, κάνω έρευνα πρωτίστως στην παρούσα φάση.

Η Skoda και γενικότερα η Κοσμοκαρ έχει αυτήν την πολιτική εκπτώσεων, όπως και οι μάρκες του Συγγελίδη. Σήμερα μπήκε στο χορό και η Dacia, η Renault ήταν ήδη.
      Γενικά οι περισσότερες εταιρείες, εκτός από Toyota και μερικές ακόμα, χρησιμοποιούν το τρικ των δια ζώσης εκπτώσεων και καλά, που λήγουν στο τέλος κάθε μήνα και ως δια μαγείας ανανεώνονται και στον επόμενο.
      Ειδικά για Skoda και VW, που παρακολουθώ στενά, είναι πάγια τακτική.

Οπότε σα να λέμε, βρέξει χιονίσει, θα υπάρχουν εκπτώσεις, άρα πρακτικά ξεχνάμε τις τιμές καταλόγου....

κάνω έρευνα πρωτίστως στην παρούσα φάση.

Δεν δοκιμάζεις και κανένα BEV να είσαι έτοιμος για όταν πάει η βενζίνη 4ευρώ;
      Έτσι, να έχεις μια ιδέα 😉

Δεν είμαι τεχνοφοβικός, ας ξεκινήσω από εκεί. Όμως, το να δώσω περίπου 25 χιλιάρικα για ένα αυτοκίνητο μεγέθους και κατηγορίας Micra, απλά και μόνο για να πω ότι έχω ηλεκτρικό, καθαρά με βάση το χρώμα του χρήματος και τα logistics, κάτι μου κλωτσαει και εξηγούμαι ευθύς αμέσως. Όταν με λιγότερα χρήματα, μπορώ να αγοράσω περισσότερο αυτοκίνητο, θα πάω εκεί. Όταν για παράδειγμα με περίπου 22 χιλιάρικα μπορείς να πάρεις ένα αρκετά καλά εξοπλισμένο Captur, σχεδόν πλήρες, δύσκολα θα κοιτάξεις το Clio η κάτι άλλο από την αντίστοιχη κατηγορία του Clio. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καλώς η κακώς δεν είναι και πάρα πολλά χρόνια ανάμεσα μας συνεπώς, έχουν να φανούν πολλά σε βάθος χρόνου και είναι ένα ρίσκο το οποίο, θέλω να αποφύγω.

Είμαι πιο παραδοσιακός στα γούστα και τις προτιμήσεις μου στο θέμα αυτοκίνητο, θέλω μεν κάτι πιο σύγχρονο, όχι όμως και ολότελα διαφορετικό, αναζητώ κάτι δοκιμασμένο & κατά κάποιον τρόπο σίγουρο, κάτι με το οποίο είμαι εξοικειωμένος. Εδώ με τρόμαξε η σκέψη να πάρω αυτόματο, όταν έχω συνηθίσει στο χειροκίνητο, πόσο μάλλον να πάω σε κάτι ολότελα διαφορετικό συνεπώς, δεν το βλέπω και από αυτή την άποψη. 30 χιλιάρικα για Renault 5 δεν τα δίνω, αν διέθετα αυτό το budget, χίλιες φορές να τα σκάσω και να πάρω έναν Άσσο της BMW με κάποια εξτραδάκια, τόσο απλά. Κοινώς, είμαι υπέρ των έξυπνων αγορών. Αν ένα φουλ έξτρα σούπερμινι φτάσει οικονομικά σε ένα λίγο μεγαλύτερο αυτοκίνητο της B SUV, προφανώς και θα πάω στο μεγαλύτερο αυτοκίνητο με τα ίδια χρήματα, no brainer που λέμε σε απλά Ελληνικά.

Σε θέμα αυτονομίας των αυτοκινήτων & των σχετικών υποδομών στη χώρα έχουν γίνει βήματα, όχι όμως στο βαθμό ακόμα για να εμπιστευτώ ηλεκτρικό. Στην τελική, λέμε για τη βενζίνη ότι έχει σκαμπανεβάσματα, δεν μπορούμε όμως να εγγυόμαστε και για το ρεύμα και την τιμή του.

T
      tsimisde

Πορεύομαι με τις τιμές καταλόγου, επειδή η αγορά δεν πρόκειται να γίνει τώρα στα κοντά, είμαι στη φάση όπου βλέπω τι υπάρχει για να κάνω το αντίστοιχο κουμάντο μου, για όταν προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία/προσφορά, κάνω έρευνα πρωτίστως στην παρούσα φάση.

T
      tsimisde
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ