Είχα στην κατοχή μου για σχεδόν μία εβδομάδα , μία stelvio 2.2 sprint με τα 190 άλογα. Οδήγησα πολύ , αναφέρω επιγραμματικά τα κάτωθι:
Εσωτερικό , παλαιομοδίτικο. Προσωπικά αν και δεν με απασχολούν ιδιαίτερα οι οθόνες ( μου αρκεί απλά η παρουσία τους), όμως η προσκόλληση της μάρκας σε νόρμες του παρελθόντος δε μου αρέσει. Θέλει επειγόντως ανανέωση και αλλαγή κατεύθυνσης ο εσωτερικός σχεδιασμός , μιλάω για τα καινούργια άλφα. Κατά τα άλλα κάθεσαι καλά ( σε ένα σχετικά καλό κάθισμα , σίγουρα προτιμότερα τα έξτρα καθίσματα) , σε ένα ποιοτικό εσωτερικό. Παρά τα 63Κ χλμ δεν έκανε τσικ , κανένα εμφανές σημάδι “κούρασης” στα υλικά. Ναι οι Γερμανοί είναι καλύτεροι , αλλά η κατάσταση είναι καλή. Χώροι καλοί αλλά όχι ανάλογοι του μεγέθους της. Άσχετο , παρά το ¨κράξιμο” των ειδικών ως αναχρονισμός , με βόλεψε πολύ το περιστροφικό χειριστήριο. Καλή συνδεσιμότητα , λείπουν οι κρυφοί φωτισμοί και τα ιδιαίτερα γραφικά. Είχε ένα σημείο που έμοιαζε με σήμα την ασύρματη φόρτιση , δε φόρτισα , δε ξέρω αν φταίει το κινητό μου ή απλά συμβόλιζε ότι εδώ ακουμπάς το κινητό σου( οι ιδιοκτήτες ας διαφωτίσουν). "Μαγεία" ιταλικής εμπνεύσεως το παρατεταμένο πάτημα να κλείσει το πορτ μπαγκάζ. Πάμε παρακάτω , ανούσιες λεπτομέρειες.
Πατάς κουμπί , και ακούγεται το κροτάλισμα. Σιγά σιγά ηρεμεί και ησυχάζει. Μέσα στην πόλη δε βολεύεται και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους. Λείπουν οι υπερκάμερες του ανταγωνισμού, ο υβριδισμός στο σταμάτα ξεκίνα και έχει και μεγάλο κύκλο στροφής. Λείπει η αγχολυτικότητα του Σουηδικού (σίγουρα) ανταγωνισμού . Ορατότητα καλή παρόλα αυτά (όχι πίσω) και μεγάλοι καθρέφτες. Η άνεση καλή αλλά, όχι δε σιδερώνει ανωμαλίες., δεν είναι "οδοστρωτήρας".
Βγαίνεις επιτέλους από τον πηγμένο Κηφισό και πιάνεις εθνική. Σε ταχύτητες όρια + 20% είναι στο στοιχείο της. Έχει ήδη βάλει εδώ και ώρα την 8η , κινείται σε πολύ χαμηλές στροφές , ήσυχα με απόθεμα δύναμης. Αλλά , έχουν δίκιο οι επικριτές της , το όλο θέμα NVH , μάλλον έπρεπε να προσεχθεί λίγο περισσότερο. Δεν είναι στα ίδια επίπεδα ούτε με το Γερμανικό ούτε με το Σουηδικό ανταγωνισμό. Επιμένω εκεί στα 140, είναι το ίδιο καλή (μάλλον) , στα παραπάνω , αρχίζει λίγο το θέμα. Δεν είναι μέτρια ή κακή , απλά οι άλλοι το κάνουν καλύτερα, απομονώνουν σίγουρα περισσότερο το χρήστη. Παράπονα για το γρήγορο τιμόνι και τη “νευρικότητα” του πλαισίου , τα “ακούω” , αλλά είμαι στην εντελώς αντίθετη όχθη. Πληροφορεί όπως σωστά πρέπει να κάνει, δεν απομονώνει , δεν το παίζει πάντσερ, το αντίθετο, σε απόλυτες ταχύτητες καμπών εθνικής ίσως και να χάνει ή να "τρομάζει" , αλλά ειλικρινά το αποφεύγω (πλέον) αυτό το σπορ.
Μέχρι εδώ θα μου πείς μόνο μέτρια; , όχι απλά μάλλον αυστηρός , το αυτοκίνητο είναι καλό, αλλά οι ανταγωνιστές καλύτεροι. Κακά τα ψέματα.
(ακολουθεί και παρτ του!)