Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    D
    • Profile
    • Following 3
    • Followers 5
    • Topics 3
    • Posts 16733
    • Best 3863
    • Groups 0

dimsabas

@dimsabas

Εκπαιδευτικός - Αυτοκίνητα βέβαια

9090
    Profile views
    16733
    Followers
    3
    Following
    Joined Last Online
    Website sabas.r2media.gr Location Έλληνας κροίσος, ιδιοκτήτης πίστας (11 γράμματα)

dimsabas Unfollow Follow

Best posts made by dimsabas

• RE: Βαλτε μια φωτο απο το αυτοκινητο σας!

Ιστορική μέρα η 12η Μαρτίου 2025. Διότι δεν παρέλαβε μόνο ο Trump το νέο του Tesla. Πάντα με ρωτούν ποιο αμάξι θα αγόραζα αν είχα την οικονομική άνεση. Εγώ που έχω οδηγήσει σχεδόν τα πάντα. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: μόνο Tesla.

Y SR του 2023 με 60Κ χιλιόμετρα, σε υπέρ-άριστη κατάσταση. Εντυπωσιασμένος από το πόσο καλά έχει γεράσει. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ταξίδια γίνονται με τα δημοσιογραφικά, ότι έχω βραδινή φόρτιση και ότι είναι έτσι κι αλλιώς ένα πάρα πολύ καλό αυτοκίνητο, δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή.

e5bf50a4-aec2-472a-8ce0-b689cf9c6ceb.jpg 45a40fdb-bdf8-4e25-a97a-a4bb467f33cb.jpg 1086f57b-543d-4259-94d3-d8a88eb6d84d.jpg cde75a4f-2b50-4da3-811e-0f791f80fa32.jpg

posted in Περί αυτοκίνησης
      D
      dimsabas
    • RE: TESLA FORUM

@dimsabas said in TESLA FORUM:

Άντε, και στα δικά μας οι λεύτερες...

Η ευχή μου έγινε πραγματικότητα. Άλλος ένας λεχτρικός στην παρέα.

1086f57b-543d-4259-94d3-d8a88eb6d84d.jpg

posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
      D
      dimsabas
    • RE: Βαλτε μια φωτο απο το αυτοκινητο σας!

Δύο νέα καμάρια λαμπρύνουν το φόρουμ. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω "διευθύνσεις και ονόματα".
      Να τα χαίρονται οι κάτοχοι.!
      7817a5ec-89de-4535-bc0d-15d032bd7db3.jpg

D
      dimsabas
    • RE: Τι δώρο θα κάνω στον εαυτό μου φέτος τα Χριστούγεννα!

Σε μένα ήρθε λίγο νωρίτερα. Αγοράσαμε χαμάλη για τις μέρες που δεν έχω δημοσιογραφικό και για να αποδεσμεύσω το Grand Vitara του φάδερ.
      Από φίλο, πρώτο χέρι, ατρακάριστο, με φρέσκα λάστιχα και μπαταρία, 1.4 με 101 ίππους, 123.000 χιλιόμετρα.
      20231202_122042.jpg

posted in Αντίλογος
      D
      dimsabas
    • RE: CarTalk.gr

Με χαρά και τιμή, σχεδόν 24,5 χρόνια μετά από εκείνη τη συνέντευξη όπου θα με προσελάμβαναν στο Drive, αλλά τελικά μου την έφεραν και με πήραν στο Autocar, βλέπω επιτέλους την πρώτη μου δοκιμή δημοσιευμένη στο αγαπημένο περιοδικό της νιότης μου. Και μάλιστα με το πολύ Kia EV6 GT των 585 ίππων.

https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/test-drive-kia-ev6-gt-ilektriko-ufo

ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη από τη διαχείριση, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο μια παρατυπία.

D
      dimsabas

ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ
      Ο γείτονας έβγαλε την "πραμάτεια" από το υπόγειο για γενική καθαριότητα. Με τα υπογλώσσια η υπόλοιπη γειτονιά...
      20240222_112745.jpg

D
      dimsabas
    • RE: Auto Athina - Έκθεση Αυτοκινήτου, 5-13 Οκτωβρίου, Αθήνα

Μόλις γύρισα από την έκθεση. Είναι πολύ αξιόλογη, αξίζει μια βόλτα. Καμία σχέση με την περσινή πατάτα. Αύριο τα πολλά, ένα γενικό σχόλιο: η Κίνα είναι ΗΔΗ πολύ μπροστά, η Ευρώπη έχει χάσει το παιχνίδι. Δεν είναι πλέον θέμα τιμής. Ακόμα κι αν κόστιζαν τα ίδια χρήματα, τα κινέζικα θα ήταν μακράν καλύτερα. Αναφέρομαι πάντα στο τι αποκομίζεις στατικά, δεν τα έχω οδηγήσει για να ξέρω τι κάνουν στον δρόμο. Ή τι υποστήριξη έχουν μετά την πώληση. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία.
      Παραδείγματα, το Leapmotor T03 θα το κοστολογούσα άνετα 5Κ πάνω από το Dacia Spring. Το κάνει να φαίνεται πανάκριβος κουβάς. Όταν μαθαίνεις ότι κοστίζει φθηνότερα, με μεγαλύτερη αυτονομία και 50% παραπάνω ισχύ, ντάξ, το ζήτημα έχει τελειώσει.
      Ή το BYD Seal U. Κοστίζει φθηνότερα από κάτι αστειότητες Honda e:ny1 ή Ford Capri ή Opel Grandland κι είναι 17 φορές πιο καλοφτιαγμένο.
      Ή βλέπεις το Δελφίνι και το Atto 3 σε σχέση με το e-C3 Aircross και σου έρχεται να βάλεις τα γέλια.

Η Ευρώπη πέθανε. Όποιος πάει στην έκθεση, θα το καταλάβει από πρώτο χέρι, όσο κολλημένο μυαλό κι αν έχει.

Αύριο πιο αναλυτικά.

D
      dimsabas
    • RE: Πώς θα ήταν για σας η ιδανική σελίδα αυτοκινήτου;

Αγαπητοί φίλοι,
      με πολλή χαρά κι υπερηφάνεια, 22 χρόνια μετά το παρθενικό μου ξεκίνημα στον χώρο (ως μέλος της ιδρυτικής συντακτικής ομάδας του ελληνικού Autocar), ήρθε η ώρα για κάτι δικό μου. Θα χαρώ να με τιμήσετε με την ανάγνωσή σας και τα καλοπροαίρετα σχόλια, για να γίνω καλύτερος. Δυνατό σημείο οι ειλικρινείς δοκιμές, μόνο εδώ (και στη Φαμπιάτου) θα διαβάσετε την πλήρη αλήθεια, χωρίς φιλτράρισμα. Βλέποντας τι γράφουν οι υπόλοιποι, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι παίζει πολύ λιβάνισμα και στρογγύλεμα.
      https://cartalk.gr/

Νομίζω ότι το φόρτε του είναι ο υπολογιστής, όχι το κινητό.
      Επίσης, η σελίδα είναι κατά 98% έτοιμη, αλλά κι αυτό θα διορθωθεί εντός των προσεχών ημερών και στο κάτω-κάτω, δε θα μας κόψει τα φτερά. Καλή ανάγνωση.

Feel free να το κοινοποιήσετε σε φίλους και γνωστούς.

ΥΓ. Πολλές ευχαριστίες στα μέλη που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια, παρουσιάζοντας τα οχήματά τους. Σας ευγνωμονώ.

D
      dimsabas
    • RE: Suzuki Vitara 2015

Σημερινή φωτογραφία από το οικογενειακό Grand Vitara σε ρόλο κουβαλητή. Δύο ποδήλατα, ένα καγιάκ, πέντε άτομα.
      IMG_20230701_202032~2.jpg

D
      dimsabas

@a-d-p said in CarTalk.gr:

@otso said in CarTalk.gr:

Rε Δημητρη και ηθελα να φτιαξω τοπικο χαθηκαν για σενα

Πήρε το Tesla και έχει "οργώσει" όλη την Ελλάδα, δεν προλαβαίνει να γράψει 😁

Όχι, απλώς δε βλέπω το νόημα να σπαταλώ 10+ εργατοώρες για κάθε δοκιμή, χωρίς μισό ευρώ αμοιβής. Τόσος χρόνος για να οδηγήσω τη μία μπούρδα μετά την άλλη, γιατί; Τη στιγμή που έχω τέτοιο αμάξι στο γκαράζ.

Τώρα που έρχεται τετραήμερο, ναι, έχω κλείσει σπέσιαλ όχημα για δοκιμή. Θα κάνω 1.300 χιλιόμετρα και θα το ευχαριστηθώ. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες, οι δοκιμές πάπαλα. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Στο Facebook έχω φτάσει τα 59.000 μέλη χωρίς κανείς να ασχολείται με την απουσία δοκιμών. Τα μέλη είναι πλέον περισσότερα από το Drive, τους 4 Τροχούς, το 4Drivers, το CarAndMotor, το Top Gear, ουσιαστικά μόνο το GoCar και το Newsauto με ξεπερνούν. Σιγά σιγά θα αρχίσω και την εμπορική εκμετάλλευση.

D
      dimsabas

Latest posts made by dimsabas

• RE: BYD forum

@dettol said in BYD forum:

θυμαται κανεις να εχει υπαρξει στο παρελθον τοσο ριζικη αλλαγη στο μηχανολογικο κομματι, ενω το εσωτερικο και το εξωτερικο του οχηματος να παραμενουν σχεδον ιδια;
      Συνηθως τα μηχανικα μερη παραμενουν ιδια και αλλαζουν το "skin" (για να χρησιμοποιησω ορους video game){

Έχει υπάρξει το Volvo XC40-C40 Recharge, έγιναν πισωκίνητα σε μια νύχτα. Χωρίς όμως μεγαλύτερη μπαταρία.

D
      dimsabas
    • RE: BYD forum

Κι έχει γίνει λίγο πιο mainstream το εσωτερικό του, ώστε να είναι αρεστό σε περισσότερους.

D
      dimsabas
    • RE: TESLA FORUM

Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος συνδυασμός στο φόρουμ.

D
      dimsabas
    • RE: Αγγελίες πωλήσεων αυτοκινήτων για γέλια και για...κλάματα

Ρε τι έκανε ο απίστευτος...

D
      dimsabas
    • RE: Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης

Συμφωνώ ότι δεν παθαίνει τίποτα. Η Tesla λέει μια φορά την εβδομάδα, αλλά εγώ που δεν κάνω τόσα χιλιόμετρα, το κάνω όποτε.
      Αλλά είναι μια επιπλέον έννοια. Προφανώς παλεύεται, καλά το γράφεις, αλλά θέλει να κάνεις κάτι επιπλέον. Ενώ ο Χάρης πχ., το βάζει συνέχεια στο 80% και κλάιν.

D
      dimsabas
    • RE: Hyundai Inster (2024)

Συνέχεια εδώ, για να μη χαθεί η πληροφορία εν μέσω κατηγοριών καρδιναλίων προς τον Πάπα.

D
      dimsabas
    • RE: Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης

Συνέχεια από εδώ.
      Γράφτηκε το επιχείρημα ότι είναι μια χαρά να φοράει NMC μπαταρία το Inster, επειδή τη βάζει κι η Tesla στο 3 Performance. Δε στέκει. Η πλατφόρμα των 3/Υ είναι γερασμένη, σχεδιάστηκε όταν ακόμα δεν υπήρχαν οι LFP, οι οποίες θέλουν περισσότερο όγκο και βάρος για τις ίδιες kWh.
      Ως εκ τούτου, μια χαρά βάζει η Tesla LFP μπαταρίες στα πισωκίνητα 3/Υ, αφού εκεί χωρούν. Το ανταγωνιστικό BYD Seal φοράει LFP με χωρητικότητα 82,5 kWh επειδή είναι νεότερη πλατφόρμα και το είχαν προβλέψει. Για να είμαι ακριβής, ίσως στο Performance να επέμεναν στην NMC για το θέμα του βάρους, μιας και πρόκειται για σπορ μοντέλο. Στο Long Range όμως, θεωρώ ότι δε θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να βάλουν LFP.*

Σιγά, θα πει κάποιος, έτσι κι αλλιώς το degradation είναι ελάχιστο. Η ίδια η Tesla ανακοινώνει ότι μετά από 200.000 μίλια (322.000 km), τα 3/Y έχουν χάσει μόλις 15%. Αν όντως είναι τόσο μικρό το ποσοστό, όντως δεν έχει νόημα η κουβέντα, εκτός κι αν είσαι ταρίφας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω, γιατί βλέπω πολλά παραδείγματα όπου η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη.
      Αυτός εδώ αναφέρει 13% απώλεια σε 65.000 χλμ. Και μέχρι προχτές, υπήρχε ένα Υ Long Range με 282.000 χλμ, που έγραφε ότι είχε χάσει 27%. Η αγγελία σήμερα δεν υπάρχει, λογικά θα πουλήθηκε.

Ίσως αυτοί να μην τα φόρτιζαν σωστά, μπορεί να πει κάποιος. Ο πρώτος μού είχε αναφέρει προφορικά ότι το πήγαινε ως το 80%. Αλλά και λάθος να έκαναν, μια LFP προσφέρει πολύ περισσότερη ξενοιασιά για το μέλλον, ειδικά στους ατζαμήδες.
      Να αναφέρω ότι το δικό μου Υ φοράει LFP της CATL, αγοράστηκε με 60.700 χλμ και το degradation ήταν μόλις 1,13%. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ίδια η Tesla.

Οι LFP περνούν πλέον και στα κινέζικα PHEV και είναι κάτι πολύ θετικό για τρεις λόγους:

1. Λόγω της πολύ μικρότερης αυτονομίας, τα PHEV φορτίζονται ακόμα και κάθε μέρα. Οπότε αθροίζουν πολύ περισσότερους κύκλους φόρτισης. Ήδη έχουμε τα πρώτης γενιάς PHEV που (μετά από 4-5 χρόνια) έχουν χάσει σε αυτονομία.
      2. Είναι τα πιο προβληματικά όσον αφορά τις φωτιές, οπότε η μεγαλύτερη ασφάλεια των LFP χρειάζεται.
      3. Οι μπαταρίες είναι σχετικά μικρές και το βάρος έτσι κι αλλιώς μεγάλο, λόγω δύο μοτέρ, οπότε δε μας νοιάζει το λίγο επιπλέον βάρος των LFP.

Εν κατακλείδι, ο λόγος που η Hyundai επιμένει στην ΝMC στο Inster δε θεωρώ ότι είναι πως τη θεωρεί πιο κατάλληλη. Αλλά επειδή:

1. είχε κάποιες συμφωνίες με προμηθευτές, που θα είχαν οικονομικό πέναλτι
      2. ίσως να έπρεπε να ξαναστήσει κομμάτι της γραμμής παραγωγής, πάλι θα είχε συνέπειες στην τιμή ή καθυστερήσεις
      3. θα αναγκαζόταν να ρίξει τις kWh για τον ίδιο όγκο, οπότε θα έπεφτε η αυτονομία και θα το θεώρησε επικοινωνιακό λάθος.

Πρόβλεψη: το Kia EV1 θα φοράει LFP μπαταρία.

*Και για να τα γράφουμε όλα, φαίνεται ότι η NMC μπορεί να ταχυφορτιστεί ταχύτερα από την LFP. Πράγματι, τα 3 και τα Υ πιάνουν 250 kW, ενώ οι LFP εκδόσεις είναι στα 170. Από την άλλη, οι LFP κρατούν πολύ πιο επίπεδη καμπύλη φόρτισης, οπότε κάνουν ταχύτερο 10-80%, ακόμα κι αν συνυπολογιστεί η διαφορά χωρητικότητας. Θυμίζω ότι το Υ του 2023 με την μπαταρία της BYD κάνει μόλις 18 λεπτά. Φυσικά, το παραπάνω επιχείρημα δε στέκει στην περίπτωση του Inster, που έτσι κι αλλιώς φορτίζει έως 85 kW.

Κάτι άλλο που δεν αναφέρεται συχνά, αλλά εγώ που ζω με LFP το βιώνω, είναι ότι πρέπει μια στο τόσο να το φορτίζω έως το 100%. Και τόσο πρόβλημα είναι αυτό; Είναι μια επιπλέον σκοτούρα, γιατί πρέπει να το κάνεις στιγμή που θα το κουνήσεις μετά από λίγο. Το να παραμείνει στο 100% για ώρες είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στην μπαταρία σου.

D
      dimsabas

Μα ναι, άλλωστε κι εγώ κάθομαι σταυροπόδι πίσω από τον εαυτό μου. Νομίζω είναι πιο δυνατή εικόνα από το αυγό.

D
      dimsabas

Ε όχι και δεν το θυμάσαι, το κάνεις συνέχεια. Αλλά προς Θεού, δεν έχει τίποτα το προσβλητικό προς τον συνομιλητή.

D
      dimsabas

@axel12p said in Hyundai Inster (2024):
      Λογικά η επόμενη έκδοση θα είναι ακόμη καλύτερη. Μέσα στην χρονιά περιμένουμε το KIA EV1. Πιθανότατα θα βασίζεται σε νέα πιο σύγχρονη πλατφόρμα, ειδική για ηλεκτρικά μοντέλα. Οπότε σύντομα θα βγει και το αντίστοιχο μοντέλο της Hyundai. 🙂

Χαίρομαι που συμφωνείς με την τελευταία πρόταση της δοκιμής: "το Inster δείχνει να βρίσκεται μια γενιά πίσω."

D
      dimsabas
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ