-
@sette said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
@driver-m said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
@elvet said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Ως αρχή, έλεγα ότι αποκλείεται να βάλω 4 εποχών και κινέζικο λάστιχο. Τελικά τα έκανα και τα 2 ταυτόχρονα. 13 Αυγούστου το πρωί (το απόγευμα έφευγα για διακοπές) βρίσκω σκισμένο (μη επισκευάσιμο) ένα λάστιχο. Ο γείτονας λαστιχάς (25 χρόνια πηγαίνω) προτείνει 4 εποχών σε απίστευτη τιμή, ίσως και χαμηλότερη των αντίστοιχων θερινών στην όχι και τόσο εύκολη διάσταση 225/55/17. Λίγο η περιέργεια, πολύ η τιμή, συν το ότι θα τα είχα μέχρι να φύγω, τα έβαλα- Prinx Quattura 4S
Μέχρι τώρα (10Κ) ευχαριστημένος και στον καύσωνα και στη βροχή, χιόνι δεν πάτησα ακόμα. Το μόνο πρόβλημα: γλιστράει στο πρώτο ψιλόβροχο (με είχε προειδοποιήσει ο λαστιχάς), κι είδα το VDC να δουλεύει μετά από χρόνια (με τα πολύ καλά Yokohama advan fleva, δεν είχα γλιστρήσει ποτέ, ούτε μετά από 50Κ χιλιόμετρα). Θα δούμε αντοχή στον χρόνο και αλλαγή συμπεριφοράςEγω ο,τι σοβαρο ελαστικο εχω βαλει τα τελευταια 7-8 χρονια (ps4-5, t005, efficientgrip performance 2) δεν γλιστρανε ουτε στο ελαχιστο ουτε στο ψιλοβροχο.ουτε στη βροχη σε σημειο να νομιζεις οτι οδηγεις σχεδον σε στεγνο, και ειναι ολα θερινα.
Αν αυτα που εβαλες και ειναι και 4 εποχων γλιστρανε τοσο εντονα οσο λες στο ψιλοβροχο, ε τοτε δεν τα λες και καλα.Συγγνώμη που μπαίνω σφήνα, αλλά τα λάστιχα που αναφέρεις, εκ των πραγμάτων έχουν καλύτερη συμπεριφορά στη βροχή, ως θερινά. Τα 4 εποχών, υπολείπονται σε όλα των θερινών, πλην λάσπης και χιονιού. Έχω καταλάβει κάτι λάθος;
Νομιζα οτι και στη βροχη ηταν καλυτερα τα 4 εποχων. Τωρα αν υπερτερουν μονο σε λασπη και χιονι, που και παλι, σε χιονι ιδιως, χωρις χιονολαστιχα ή αλυσιδες θεωρω οτι θα'χεις θεμα, δεν πολυβρισκω και λογο να τα αγορασει κανεις, ιδιως για τις τιμες που εχουν, αλλα οκ ισως κατι μου διαφευγει.
-
Και στις χαμηλές θερμοκρασιες
-
Ως αρχή, έλεγα ότι αποκλείεται να βάλω 4 εποχών και κινέζικο λάστιχο. Τελικά τα έκανα και τα 2 ταυτόχρονα. 13 Αυγούστου το πρωί (το απόγευμα έφευγα για διακοπές) βρίσκω σκισμένο (μη επισκευάσιμο) ένα λάστιχο. Ο γείτονας λαστιχάς (25 χρόνια πηγαίνω) προτείνει 4 εποχών σε απίστευτη τιμή, ίσως και χαμηλότερη των αντίστοιχων θερινών στην όχι και τόσο εύκολη διάσταση 225/55/17. Λίγο η περιέργεια, πολύ η τιμή, συν το ότι θα τα είχα μέχρι να φύγω, τα έβαλα- Prinx Quattura 4S
Μέχρι τώρα (10Κ) ευχαριστημένος και στον καύσωνα και στη βροχή, χιόνι δεν πάτησα ακόμα. Το μόνο πρόβλημα: γλιστράει στο πρώτο ψιλόβροχο (με είχε προειδοποιήσει ο λαστιχάς), κι είδα το VDC να δουλεύει μετά από χρόνια (με τα πολύ καλά Yokohama advan fleva, δεν είχα γλιστρήσει ποτέ, ούτε μετά από 50Κ χιλιόμετρα). Θα δούμε αντοχή στον χρόνο και αλλαγή συμπεριφοράςEγω ο,τι σοβαρο ελαστικο εχω βαλει τα τελευταια 7-8 χρονια (ps4-5, t005, efficientgrip performance 2) δεν γλιστρανε ουτε στο ελαχιστο ουτε στο ψιλοβροχο.ουτε στη βροχη σε σημειο να νομιζεις οτι οδηγεις σχεδον σε στεγνο, και ειναι ολα θερινα.
Αν αυτα που εβαλες και ειναι και 4 εποχων γλιστρανε τοσο εντονα οσο λες στο ψιλοβροχο, ε τοτε δεν τα λες και καλα.Συγγνώμη που μπαίνω σφήνα, αλλά τα λάστιχα που αναφέρεις, εκ των πραγμάτων έχουν καλύτερη συμπεριφορά στη βροχή, ως θερινά. Τα 4 εποχών, υπολείπονται σε όλα των θερινών, πλην λάσπης και χιονιού. Έχω καταλάβει κάτι λάθος;
Νομιζα οτι και στη βροχη ηταν καλυτερα τα 4 εποχων. Τωρα αν υπερτερουν μονο σε λασπη και χιονι, που και παλι, σε χιονι ιδιως, χωρις χιονολαστιχα ή αλυσιδες θεωρω οτι θα'χεις θεμα, δεν πολυβρισκω και λογο να τα αγορασει κανεις, ιδιως για τις τιμες που εχουν, αλλα οκ ισως κατι μου διαφευγει.
Γενικά, για τους περισσότερους που κινούμαστε στη πόλη ή τέλος πάντων άσφαλτο και δεν μένουμε σε μέρη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πάγο, λάσπη κλπ, δεν έχουν νόημα τα 4 εποχών. Από όσα γνωρίζω, υπάρχουν βέβαια κάποια που πλησιάζουν τα θερινά στις καθημερινές συνθήκες, άλλα με επιβάρυνση στη τιμή... Στο παράδειγμα μας τώρα, είναι άδικη η σύγκριση στη βροχή κορυφαίων θερινών με ένα budget 4 εποχών.
-
το πρώτο ξέπλυμα των δρόμων, που βλέπεις κάτω αφρούς και ουράνια τόξα από τη μπίχλα τα λάδια και τη σκόνη
Σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι θέμα ελαστικού, αλλά τύχης...
Νομιζα οτι και στη βροχη ηταν καλυτερα τα 4 εποχων.
Μόνο στο πολύ νερό, λόγω βαθύτερων αυλακιών που τα κάνει καλύτερα στην απαγωγή νερού και άρα στην αντίσταση στην υδρολίσθηση.
-
Cross climate 2 ,δεν είναι καλύτερα σε βροχή πάντως σε σχέση με καλό θερινό. Γλιστράει πιο εύκολα, φρενάρει ικανοποιητικά.Στην Ελλάδα που οι "καλές" βροχές είναι από νοτιάδες με >10 βαθμούς θερμοκρασία , δεν κάνουν καμία διαφορά τα 4 εποχών στη βροχή.
Σε φρέσκο χιόνι δουλεύουν άριστα, πραγματικά. Σε πατημένο , σχετικά παγωμένο χιόνι δε φτάνουν τα χειμερινά , αλλά είναι ικανοποιητικά.
Αυτά έχω καταλάβει πλέον μετά από 2 αλλαγές τους (πριν έβαζα χειμερινά), μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσω και τα αντίστοιχα pirelli.
Έχω την αίσθηση ότι χάνουν και σε ποιότητα κύλισης σε σχέση με καλό θερινό.
-
Φόρεσα τα runflat Michelin Alpin 5
225/55 R17 97H στο allroad c5 .Χρησιμοποίησα ζάντες μερκ και αποστάτες με τελικό αποτέλσμα 1+1 εκ μπροστά αύξηση μετατρόχιο και πίσω 1,5+1,5. Καλοκαιρινά φορούσα 235 55 17 conti pc6.
Το runflat ταίριαξε απίστευτα στο αμάξι ειδικά στο στρίψιμο και την αίσθηση. Κοπάνημα ξερό μόνο σε κόψιμο ασφάλτου και μόνο αν έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Αν το αυτοκίνητο δεν ήταν βαρύ με αερανάρτηση πιστεύω ότι η άνεση θα ήταν ....ανύπαρκτη. Τώρα φαίνεται να ταιριάζει ακριβώς!
Πρόσφυση βρεγμένο τρένο ειδικά με τα κρύα εδώ πολύ καλό στρίψιμο.
Μόναδικά θέμα τα:- θα πρέπει να ξαναρυθμίσω rake και ύψος γιατί στο λεβελ 1 πλέον η κάμπερ είναι πολύ για το άκαμπτο πλαινό
- το tpms του αυτοκινήτου δεν δουλεύει-δεν ξέρω πως το έσφαξαν-αρπαξαν ?! και φοβάμαι μην χάσει αέρα κάποιο και δεν το καταλάβω.Από την άλλη 2000κιλά άδειο αν πάθω λάστιχο λογικά θα πρέπει να το καταλάβω.
-
Συγγνώμη που μπαίνω σφήνα, αλλά τα λάστιχα που αναφέρεις, εκ των πραγμάτων έχουν καλύτερη συμπεριφορά στη βροχή, ως θερινά. Τα 4 εποχών, υπολείπονται σε όλα των θερινών, πλην λάσπης και χιονιού. Έχω καταλάβει κάτι λάθος;
Οχι πάντα. Π.χ. τα Πιρελι που έβαλα, ένα λόγος προτίμησης ήταν ότι ειναι κορυφαία στην βροχή.
-
@w202-amg said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
225/55 R17 97H στο allroad c5 .Χρησιμοποίησα ζάντες μερκ και αποστάτες με τελικό αποτέλσμα 1+1 εκ μπροστά αύξηση μετατρόχιο και πίσω 1,5+1,5. Καλοκαιρινά φορούσα 235 55 17 conti pc6.
Το runflat ταίριαξε απίστευτα στο αμάξι ειδικά στο στρίψιμο και την αίσθηση. Κοπάνημα ξερό μόνο σε κόψιμο ασφάλτου και μόνο αν έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Αν το αυτοκίνητο δεν ήταν βαρύ με αερανάρτηση πιστεύω ότι η άνεση θα ήταν ....ανύπαρκτη. Τώρα φαίνεται να ταιριάζει ακριβώς!
Μόναδικά θέμα τα:- θα πρέπει να ξαναρυθμίσω rake και ύψος γιατί στο λεβελ 1 πλέον η κάμπερ είναι πολύ για το άκαμπτο πλαινό
- το tpms του αυτοκινήτου δεν δουλεύει-δεν ξέρω πως το έσφαξαν-αρπαξαν ?! και φοβάμαι μην χάσει αέρα κάποιο και δεν το καταλάβω.Από την άλλη 2000κιλά άδειο αν πάθω λάστιχο λογικά θα πρέπει να το καταλάβω.
Γνωρίζεις αν το αυτοκίνητο ερχόταν με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης runflat, και άρα είχε ρυθμισμένη ανάρτηση για κάτι αντίστοιχο;
-
@kostasiour said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
@w202-amg said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Γνωρίζεις αν το αυτοκίνητο ερχόταν με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης runflat, και άρα είχε ρυθμισμένη ανάρτηση για κάτι αντίστοιχο;
Runflat νομίζω δεν είχαν βγει τότε. Ωστόσο ερχόταν με 1-2 τύπους ( pirelli, Goodyear) όπου το ελαστικό ήταν πραγματικά σχεδιασμένο για το αυτοκίνητο συγκεκριμένα. Οι έχοντες €€€€€ τότε συνήθως απογοητευοταν από την αλλαγή σε κάποιο συμβατικό αφού γρήγορα εξαφανίστηκε σαν μοντέλο το ειδικό ελαστικό. Πλαϊνά είχε πολύ πιο ενισχυμένα και άλλα σημεία.
-
@chrisk6 said in ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#:
@vagkirk said in ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#:
@chrisk6 said in ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#:
Τα καλύτερα all season ελαστικά και διαφορές με ένα θεωρητικά τοπ καλοκαιρινό.
Δείτε στο aquaplaning σε ευθεία και στρίψιμο…Ελάχιστα καλύτερο το SF3 σε υδρολισθηση σε ευθεία από το θερινό, λίγο χειρότερο από τον μέσο όρο σε υδρολισθηση σε στροφή το θερινό σε σχέση με τα all season.
Το καθοριστικό όμως για μένα είναι στο βρεγμένο που το θερινό απλά είναι σκάλες καλύτερο από τα all season.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο τέστ αναφέρει για θερμοκρασία 4 βαθμούς κελσίου που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Δεν έχω εμπειρία από all season, κάτι μου λέει πως η ανωτερότητα τους βρίσκεται εκτός από το χιόνι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και σε μικρές διαδρομές που τα θερινά ίσως δεν έρχονται ποτέ σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας , αλλά δεν βρίσκω πουθενά κάποια δοκιμή που να το επιβεβαιώνει αυτό.
Δηλαδή σε περιοχές που από τις 6-7 το πρωί μέχρι τις 12 και από τις 5-6 το απόγευμα και μετά η θερμοκρασία παίζει στο εύρος -2,-3 βαθμούς έως 3-4 βαθμούς κελσίου λογικά τα all season για 10-20 χλμ οδήγησης θα είναι καλύτερα και σε βροχή και σε στεγνό από τα θερινά.
Μια δοκιμη σαν αυτη ψαχνεις λοιπον.
Ειναι 6 ετη πισω βεβαια αλλα για να εχεις μια εικονα.Αυτό ακριβώς έψαχνα!
Γι'αυτό τελικά έχουν όλοι να πουν καλά λόγια για τελευταίο SF3.Άρα για τον χειμώνα σε πολλά μέρη ειδικα της Βόρειας Ελλάδας τα ελαστικά αυτά είναι ιδανικά χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσεις πολύ σε απόδοση το καλοκαίρι.
Και τα νέα crossclimate λένε θα είναι πολύ καλά, βγάζουν και μια Sport έκδοση για 18αρες ζάντες και πάνω.
-
Το 2007 αγόρασα ενα μεταχειρισμένο mondeo που φόραγε ολοκαίνουργια 18αρια χειμωνιάτικα , με το καιρό κατάλαβα ότι ήταν η λύση στους ελληνικούς δρόμους γυαλί.
Τα καλοκαιρινά sport με πούλησαν πολλές φορές ,,, καλοκαίρι
με το esp και τη τύχη να σώζουν την παρτίδα
τα χειμωνιάτικα ακόμα και 5 το πρωί με μείον θερμοκρασίες ποτέ!Στα χρόνια που πέρασαν έβγαλα πολλά καλοκαίρια με ελαφρά προσθοκίνητα με χειμωνιάτικα στον πίσω άξονα για να μην πετάνε κώλο στην επιθετική οδήγηση που συνηθίζω ...όταν εχω λίγα άλογα πάω με την φόρα

Τα τεστ λένε διάφορα στην ελληνική άσφαλτος όμως δεν δοκιμάζει κανένας.
Η δικιά μου εμπειρία αρχικά απο τα χειμωνιάτικα και τελευταία από τα 4 εποχών της goodyear hankook (3 τετράδες απο το '22 σε 3 αυτοκίνητα) λέει οτι είναι η λύση τώρα που με τον νεο ΚΟΚ δεν θα ζεστάνεις καλοκαιρινό ΠΟΤΕ
!
και στο φόρουμ ακούγονται καλά λόγια για τα 4 εποχών της pirelli ... -
λογικό είναι να αποδιδουν καλύτερα τα χειμερινά σε κάτω από 10 θερμοκρασία γιαυτο και τα αλλά λάστιχα τα λένε καλοκαιρινά.
αν μένεις στην ενδοχώρα όχι δηλ στα παραλία και σε κάποιο υψόμετρο προφανώς είναι καλύτερα τουλάχιστον all weather.
αν μένεις Γλυφάδα με καλοκαιρινά δεν έχεις θέμα εκτός ίσως από 3-4 κρύες μέρες στον χρόνο
-
Έχω οδηγήσει σε ολη την Ελλάδα σε όλες τις εποχές. Αν δεν είσαι σε πόλεις όπως Γρεβενά, Κοζάνη, Γιάννενα που και χιόνι θα ρίξει και θα έχει συνεχώς βροχές δε βρίσκω το λόγο χειμερινού.
Έχω βρεθεί με θερινό Turanza σε χιόνι και πάγο και όντως δείχνει πόσο λιγο είναι άλλα σε βροχή πότε των ποτών δεν αντιμετώπισα πρόβλημα αλλά πάω με μέτρο.
Έχω οδηγήσει και με χειμερινά, η διαφορά που καταλάβαινα είναι πως στα νεροφαγωματα ήταν πολύ σταθερό.
Από την άλλη επειδή βγάλανε και ολόκληρο καλοκαίρι στη ζέστη άσφαλτο έμπαινα με τα τέσσερα, φυσικά μετά ήταν για πέταμα
Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δύσκολα θα φύγει με θερινό στο βρεγμένο εκτός αν πηγαίνεις πολύ γρήγορα
-
Ναι προφανώς .Εγω εβαλα τα all season για δύο λόγους.Αρχικά πάμε για σκι τουλάχιστον 5 με 6 φορές το χρόνο και επιπλέον κανουμε ορεινες χειμωνιάτικες εκδρομές.
-
Για πείτε ρε παιδιά γνώμη για
Turanza 6 vs Primacy 5 ?
Αυτοκίνητο Yaris υβρ. -
@v_a said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Turanza 6 vs Primacy 5 ?
Αυτοκίνητο Yaris υβρ.Εγώ turanza 6 φοράω στο yaris υβριδικό και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Υπάρχουν και τα φθηνότερα τα Falken Ziex ZE310 Ecorun, που είναι κοντά στα turanza 6. Οπότε να τα συμπεριλάβεις στις συγκρίσεις σου.
-
@nikonino said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Turanza 6 vs Primacy 5 ?
Αυτοκίνητο Yaris υβρ.Εγώ turanza 6 φοράω στο yaris υβριδικό και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Υπάρχουν και τα φθηνότερα τα Falken Ziex ZE310 Ecorun, που είναι κοντά στα turanza 6. Οπότε να τα συμπεριλάβεις στις συγκρίσεις σου.
Και εγώ εκεί είχα καταλήξει, αλλά είναι μόνο διαθέσιμα στο 91XL.
Γι αυτό, ρωτάω για το primacy5, αν είναι εξίσου καλό (ή καλύτερο) -
Ρώτησα για τα turanza 6 (έχουν Α/Α rating) και μου λέει ο λαστιχάς (όχι γνωστός) ότι αυτά είναι για άσφαλτο 100%, ούτε υποψία χώματος κλπ.

Περίεργο μου φάνηκε, αλλά έχω και ένα φίλο που με turanza 5(;) είχε 3 σκασίματα που δεν είχε ποτέ άλλοτε. Με προβλημάτισε.....@nikonino said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Turanza 6 vs Primacy 5 ?
Τα ziex320 για εμένα πάντως ίδια τιμή με όλα τα premium.
-
@xenos said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Ρώτησα για τα turanza 6 (έχουν Α/Α rating) και μου λέει ο λαστιχάς (όχι γνωστός) ότι αυτά είναι για άσφαλτο 100%, ούτε υποψία χώματος κλπ.

Περίεργο μου φάνηκε, αλλά έχω και ένα φίλο που με turanza 5(;) είχε 3 σκασίματα που δεν είχε ποτέ άλλοτε. Με προβλημάτισε.....Εγώ πάντως επειδή πάω παντού με το αμάξι (και χώμα και άσφαλτο) σε όλες τις συνθήκες... Είμαι στα 30 χιλιάδες χιλιόμετρα (με τα συγκεκριμένα λάστιχα) πιστεύω θα βγάλω και το 26.
Εγώ επέλεξα πάλι Bridgestone γιατί τα ecopia που φόραγα από το εργοστάσιο άντεξαν 53 χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα turanza 6 βέβαια, απλά δεν συγκρίνονται. Δηλαδή τα έχω ευχαριστηθεί πάρα πολύ! Και με βάρος και σε βρεγμένο σε όλες τις συνθήκες. Και μάλλον στην Bridgestone θα μείνω μέχρι να μου φανούν ακριβά
Τώρα αν μετά από την κουβέντα αυτή πάθουν κάτι τα λάστιχα θα φταίει το κακό το μάτι

-
@nikonino said in Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]:
Εγώ πάντως επειδή πάω παντού με το αμάξι (και χώμα και άσφαλτο) σε όλες τις συνθήκες... Είμαι στα 30 χιλιάδες χιλιόμετρα (με τα συγκεκριμένα λάστιχα) πιστεύω θα βγάλω και το 26.
Εγώ επέλεξα πάλι Bridgestone γιατί τα ecopia που φόραγα από το εργοστάσιο άντεξαν 53 χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα turanza 6 βέβαια, απλά δεν συγκρίνονται. Δηλαδή τα έχω ευχαριστηθεί πάρα πολύ! Και με βάρος και σε βρεγμένο σε όλες τις συνθήκες. Και μάλλον στην Bridgestone θα μείνω μέχρι να μου φανούν ακριβά
Τώρα αν μετά από την κουβέντα αυτή πάθουν κάτι τα λάστιχα θα φταίει το κακό το μάτι

Για δώσε καμιά πληροφορία. Σε τι αυτοκίνητο τα έχεις;
Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]