@dimsabas said in BYD forum:
Έχω καταστενοχωρηθεί. Παρότρυνα φίλο να δει από κοντά το Atto 2 DM-i. Το θεωρώ ό,τι καλύτερο κάτω από τα 30 χιλιάρικα για όποιον μπορεί να φορτίζει το βράδυ στο σπίτι του και δε θέλει αμιγώς ηλεκτρικό.
Το περιεργάστηκε, το οδήγησε, του άρεσε πολύ. Όμως, όταν ρώτησε τον πωλητή για το κόστος συντήρησης, του απάντησε ότι το ετήσιο κόστος σέρβις για τον βενζινοκινητήρα είναι 350 €. Και κάθε δύο χρόνια, θα επιβαρύνεται άλλα 250 € για το υβριδικό σύστημα...
Άρα, 350 € τη μία χρονιά, 600 € την άλλη. 950 € τη διετία, πριν βάλουμε τακάκια ή ιμάντες ή ό,τι άλλο στην εξίσωση. Για BYD των 30Κ, όχι για Mercedes των 70. Δεν έχω επιβεβαιώσει την πληροφορία με άνθρωπο της BYD, αλλά θεωρώ ότι ισχύει γιατί τον εμπιστεύομαι. Τον φίλο μου, όχι τον πωλητή.
Οι κατασκευαστές (ή μήπως το εν Ελλάδι δίκτυό τους...) έχει μια προσκόλληση στα ακριβά σέρβις, γιατί έτσι έχει μάθει τόσα χρόνια. Ακόμα και σε αμιγώς ηλεκτρικά, τα κοστολόγια είναι ίδια με τα θερμικά. Μη διαβάζεις σε άρθρα ότι τα ηλεκτρικά έχουν πιο φθηνή συντήρηση, αυτό ισχύει μόνο αν έχεις Tesla (που ουσιαστικά ΔΕΝ έχει σέρβις) ή δεν το πας στην αντιπροσωπεία, οπότε χάνεις την εγγύηση. Ποιος είναι τόσο τρελός να το κάνει αυτό;
Το άρμεγμα συνεχίζεται αυτούσιο, πέρα από το είδος του καυσίμου. Να θυμίσω περιπτώσεις όπως η Hyundai ή η Nissan με το Leaf, που το ετήσιο σέρβις περιλαμβάνει υποχρεωτικά σταύρωμα των ελαστικών μπρος-πίσω. Ακόμα κι αν έχεις κάνει μόνο 500 χλμ όλη τη χρονιά...
Τα δε 250 € έχουν γίνει πλέον η ελάχιστη ταρίφα για την ετήσια συντήρηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πολύ κρίμα. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να είσαι υποψιασμένος. Και όταν ψωνίζεις, να ζητάς πάντα αναλυτικό κοστολόγιο τακτικής συντήρησης, ώστε να συνυπολογίζεις τι θα δώσεις σε βάθος χρόνου. Δεν αναφέρω τη φανοποιοία, γιατί θεωρώ ότι δε θα αγοράσεις καινούριο αμάξι χωρίς μικτή ασφάλεια, σωστά;
Δεν μου ακούγεται σωστό ειδικά για καινούργιο αμάξι. Εφόσον χρειαστεί κάτι αλλαγή να πάνε τόσο οι τιμές αλλιώς γιατί για έναν απλό έλεγχο (αφού θα είναι του κουτιού) στο αμάξι να στο χρεώνουν τόσο;