Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    S
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 1
    • Posts 725
    • Best 440
    • Groups 0

sette

@sette

1001
    Profile views
    725
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online

sette Unfollow Follow

Best posts made by sette

• RE: Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...

Αν και γεωπόνος, εργαζόμουν μέχρι χθες ως μηχανικός πωλήσεων σε εταιρεία πώλησης βιομηχανικού εξοπλισμού (η ιδιοκτησία των 2 ατόμων, μας έλεγε σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε product managers, απλά δεν μας δίνουν το τίτλο γιατί θα πρέπει και να τον πληρώσουν...).

Η συνάδελφος στο τμήμα των 400Κ τζίρου και πρώτου κράχτη (είμαστε 2 άτομα), βρήκε αλλού δουλειά, δίπλα στο σπίτι της, με περισσότερα χρήματα. Τους ανακοίνωσε με mail ότι φεύγει. Γίνεται ένα αρχικό μασάζ από τον ένα ιδιοκτήτη σχετικά με το να μην αγχώνομαι, δεν θα τα πάρω όλα πάνω μου (όχι δηλαδή ότι και τα μισά είναι εφικτό...) και ότι θα μιλήσουμε από κοντά. Μετά μία εβδομάδα, παρουσία και της συναδέλφου, γίνεται η κουβέντα για το τι θα φορτωθώ (ήδη πιέζομαι με τον όγκο δουλειάς που έχω...)... Καμία κουβέντα για το μισθολογικό και δήλωση ότι δεν θα έρθει άλλο άτομο σύντομα... Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πάω σε συνέντευξη σε εταιρεία του ίδιου χώρου, αλλά με αμελητέα επικάλυψη στα είδη πώλησης (σε αυτή την επικάλυψη όμως ήταν που είχα αποκτήσει και εμπειρία, άρα ήμουν τυχερός και χρήσιμος). Μου κάνουν πρόταση για 2 κατοστάρικα παραπάνω (τα χρήματα της συναδέλφου δηλαδή), bonus, εταιρικό (οι άλλοι μου έδιναν απλά 100 ευρώ για καύσιμα/μήνα) και 50 ευρώ για super market. Ουσιαστικά μου λένε ότι θέλουν να συνεργαστούμε και περιμένουν απάντηση μου. Η δουλειά πολύ πιο δομημένη (όχι δηλαδή και back office ή δουλειά λογιστηρίου που κάναμε μεταξύ άλλων). Πάω μετά από 2 μέρες στη δουλειά (Παρασκευή) και τους ανακοινώνω ότι είμαι απογοητευμένος για τη μη αναφορά στο μισθολογικό και ότι δεν προβλέπεται να φέρουν άτομο (τουλάχιστον για φέτος). Τους ενημερώνω πως με αυτές τις συνθήκες, θέλω να αποχωρήσω. Μετά τα εγκεφαλικά, ειπώθηκαν γνωστές μπαρουφες τύπου 'δεν έχουν προλάβει να σκεφτούν', 'η εταιρεία δεν μπορεί να δώσει αρκετά παραπάνω', 'θέλουν να χτίσουν το τμήμα πάνω μου αλλά χωρίς βιασύνη και λάθη του παρελθόντος' κλπ. Τους απαντάω με τη ρήση τους (ουδείς αναντικατάστατος), τους λέω για τη πρόταση που έχω και ότι περιμένω συγκεκριμένη πρόταση τους τη Δευτέρα και όχι σε μία εβδομάδα που μου είπαν.

Η πρόταση ήρθε και ήταν τα χρήματα των άλλων, εννοείται χωρίς εταιρικό (θα μου έκοβαν και το κατοστάρικο για καύσιμα σπίτι -δουλειά) και με αναφορές στα bonus που βασίζονται σε εξωφρενικούς στόχους, οπότε και είναι ανύπαρκτα. Τους είπα όχι και ήρθε μια τελευταία προσπάθεια με το κατοστάρικο μέσα. Αρνήθηκα και με παρακάλεσαν να μείνω μέχρι και 2 Μάη, να κάνω εκπαίδευση σε όποιον έρθει, ακόμη και απογεύματα με επιπλέον πληρωμή κλπ. Δέχτηκα και ενημέρωσα την άλλη εταιρεία ότι θέλω να συνεργαστούμε αλλά δεν μπορώ να έρθω πριν τις 5/5 (είχα προϊδεάσει από τη συνέντευξη ότι δεν μπορώ να αφήσω τη θέση μου άμεσα και να καταστρέψω ότι έχει χτιστεί). Συμφώνησαν και έκαναν 100 τα ευρώ του super market...

Αφού φτάνουμε στο τέλος της εβδομάδας (εχθές), μας ανακοινώνουν (η συνάδελφος θα αποχωρούσε Μ. Τετάρτη), ότι δεν θέλουν να μας 'ταλαιπωρούν' και μας αποδεσμεύουν σήμερα!

Από τις χειρότερες ημέρες μου στον εργασιακό χώρο. Γαϊδούρια ξεσαμάροτα...
      Ειδοποίησα την άλλη εταιρεία (ο άνθρωπος μάλλον κατάλαβε πως ένιωσα, παρόλο που το στρογγύλεψα σε τύπου 'αποφάσισαν πως δεν θα με χρειαστούν άλλο, μιας και κλείνουν για Πάσχα') και περιμένω να ενημερωθώ αν θα πάω νωρίτερα και πότε.

Συμβουλή σε εργαζόμενους. Το φιλότιμο εννοείται ότι δεν πληρώνεται, αλλά καθώς φαίνεται, δεν εκτιμάται κιόλας... Κάντε τα απολύτως απαραίτητα και τέλος! Εννοείται για εργοδότες όπως αυτούς που περιγράφω...

Fun fact: επειδή είχα τη τύχη (ή ατυχία;), να μιλάω, καθοδηγώ, πουλάω, συνεργάζομαι με εταιρείες μεγαθήρια στην Ελλάδα (και φυσικά το 'Δημόσιο'), το βίσμα ζει και βασιλεύει! Υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου που χρησιμοποιούν πρότυπα βάρη με τις θήκες τους!, υπεύθυνοι προμηθειών και συντήρησης που ψεύδονται και δεν σηκώνουν τηλέφωνα μετά από χοντρές λαλακίες, υπάλληλοι με νοοτροπία βαθέος Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, 'υπεύθυνοι' που θέτουν προδιαγραφές σε ζητήσεις ή διαγωνισμούς (συχνά άγονους) και δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα κλπ κλπ. Όλοι αυτοί, αμοίβονται με παχυλούς μισθούς, απλά επειδή υπάρχουν (οπότε μη γράφουμε μπούρδες για παραγωγικότητα κλπ)... 0 αξιοκρατία και τεράστια απόκλιση μισθών. Αν υπάρχουν γνωριμίες και τύχη, κάποιος μέτριος (ίσως και χειρότερος) θα βρει σχετικά γρήγορα μια θέση που ένας αντίστοιχος άξιος, μπορεί να μη δει ούτε με το κιάλι... Όλα αυτά, αντί οι εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιους μισθούς, να επιδιώκουν συστηματικά να παίρνουν τους καλύτερους, να επιδιώκουν τελικά να βολέψουν περισσότερους 'γνωστούς'... Όλα αυτά βέβαια, συμβαίνουν και στο εξωτερικό (για να προλάβω κάποιους). Απλά όχι στη κλίμακα που συμβαίνουν εδώ και όχι με τόσο προκλητικό τρόπο.

Fun fact #2: σε πιο παλιό συνάδελφο (αντίστοιχο της συναδέλφου) που τον είχαν στα χρήματα που έπαιρνα κι εγώ (χωρίς τα 100 της βενζίνης), αφού πήγε και είπε για αύξηση (θα πάρει κάποια πράγματα που έκανα εγώ και η συνάδελφος), του έδωσαν απλά 150 παραπάνω. Το παιδί γνώριζε για τα 200 παραπάνω της προσφοράς σε εμένα (που ήταν και ο μισθός της συναδέλφου) αλλά δεν του έδωσαν ούτε αυτά! Για το 50ρικο του είπαν 'θα δούμε εν καιρώ'. Εννοείται πως αν έχω κάποια πληροφορία για δουλειά, θα του στείλω...

posted in Αντίλογος
      S
      sette
    • RE: Διακοπές 2025

IMG20250806143413~2.jpg

25 ευρώπουλα...

posted in Οδικά Ταξίδια-Εκδρομές-Εξορμήσεις
      S
      sette

Παρακολουθώ με σχετικό ενδιαφέρον τη συζήτηση και μπορώ να ισχυριστώ πλέον, ότι οι περισσότεροι καταθέτουν την οπτική τους, βάσει των βιωμάτων τους. Υπάρχουν εκείνοι που είτε ευνοήθηκαν τα μάλα από την εποχή της λεγόμενης μεταπολίτευσης (κάποιοι έχουν το τακτ να είναι μετριοπαθείς στις τοποθετήσεις τους, ενώ άλλοι κουνάνε με θράσος το δάχτυλο ειδικά στις νεότερες γενιές...), είτε απλά βρήκαν μια στέρεα βάση ώστε να αναπτυχθούν οικονομικά (ή έστω να είναι 'άνετα'). Το να είσαι κληρονόμος, δεν είναι κάτι κακό και μάλιστα χρειάζεται σχετική ικανότητα ώστε να μην 'εξαφανίσεις' αυτά που κληρονομείς (πόσο μάλλον δε να τα αυξήσεις κιόλας).

Όσοι δεν ήταν ή είναι τόσο τυχεροί (ή 'τυχεροί'), καλό είναι να μη βγάζουν όλη τη πικρία τους στην άλλη πλευρά. Ειδικά όταν δεν προκαλούνται...

Βάσει προσωπικών βιωμάτων, έχω σχηματίσει πολύ συγκεκριμένη και δικαιολογημένη άποψη για τα 'πράγματα'. Ο μεγαλύτερος απατεώνας, είναι το κράτος. Δεν δέχομαι ΚΑΜΙΑ αντίθετη άποψη, όταν στην οικογένεια μου έχουν φάει ολόκληρο εφάπαξ/αποζημίωση απόλυσης, καταπατώντας νόμους (με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) και σύροντας μας σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες με μηδενικό αποτέλεσμα και τεράστια έξοδα (γιατί και η Δικαστική εξουσία είναι στο κόλπο, μαζί φυσικά με τους περισσότερους δικηγόρους). Είμαι περήφανο τέκνο υπαλλήλων ΔΕΚΟ/Δημοσίου, που οι γονείς του δεν έφαγαν δραχμή (ή ευρώ). Είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω εκ των έσω ότι φαγώθηκαν τρελά ποσά (είτε μέσω λαδώματος/'εξυπηρετήσεων', είτε μέσω ουσιαστικής απουσίας από τα καθήκοντα της εκάστοτε θέσης). Δυστυχώς, το δημόσιο, λειτουργεί λόγω αδράνειας και φιλότιμου (ή κορόιδων...). Άλλοι που κάνουν τη δουλειά 3 ατόμων (καλύπτοντας την απουσία υπαλλήλων που με πολιτική κάλυψη και χρήση παραθυρακίων πατάνε αραιά και που στην υπηρεσία τους) και άλλοι που υπερβάλλουν εαυτό και 'καθήκον' ώστε να λύσουν προβλήματα και να εξυπηρετήσουν (και δεν δέχονται ούτε σοκολατάκια ως ευχαριστώ για να μη θεωρηθεί η πράξη αυτή δωροδοκία!).

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αν πας με το σταυρό στο χέρι (και δεν έχεις κάποια προηγούμενη βάση/κληρονομιά/επιχείρηση να χτίσεις επάνω της) και με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα (τα φυσιολογικά, όχι τις εξαιρέσεις των 10k/μήνα), έχεις πάρει το μπούλο (και τον έχεις χωνέψει κιόλας)!

Στη μεγαλύτερη εικόνα των πραγμάτων, δεν κάνει μεγάλη διαφορά στον εργαζόμενο των 1000-1800 ευρώ/μήνα, αν δεν παραγγείλει 1-2 φορές από έξω ή δεν πάρει καφέ. Ενδεχομένως κάνει κάποια διαφορά αν συνδυαστικά, δεν πίνει/τρώει τίποτα από έξω (εννοείται χωρίς κάπνισμα) και βγαίνει ελάχιστα. Εκεί εναπόκειται στο αν θα χρειαστεί αργότερα ψυχολόγο που ενδεχομένως θα κοστίσει περισσότερα από τα προηγούμενα...

Το πιο καταθλιπτικό, είναι το γεγονός ότι η δική μου γενιά, δουλεύει χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή προοπτική για το μέλλον. Δεν μπορείς να θέσεις στόχους τύπου σπίτι, εξοχικό, δημιουργία περιουσίας, ενώ και φαινομενικά απλούστερα αλλά πιο ουσιαστικά όπως η δημιουργία οικογένειας, καθίστανται άσκηση για δυνατούς λύτες...

Ίσως πολλοί (μεταξύ αυτών κι εγώ), παρασυρόμαστε από αυτά που βλέπουμε γύρω μας, ενώ η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική του Μ.Ο. Πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται πως στο διάκονο ένας απλός υπάλληλος αγοράζει αυτοκίνητο 40k ευρώ ή ακόμα χειρότερα καταφέρνει να ανταποκριθεί στην αγορά νέου σπιτιού (εννοείται με δάνειο). Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν φαίνονται, όπως βοήθεια από γονείς (ναι, και κληρονομιές), μαύρα ή απλή αγνή και ανόθευτη βλακεία (δανεισμός μέχρι το λαιμό στη λογική πάμε και όπου βγει). Για τα πιο απλά υπάρχει και φιγούρα με ξένα @@ όπως πχ εταιρικά αυτοκίνητα. Επιπρόσθετα, δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα που σχηματίζει ο καθένας μας από τη βόλτα του στις πιο περιζήτητες περιοχές. 4 εκ άτομα είμαστε. Αλίμονο αν δεν δεις ακριβά αυτοκίνητα/σπίτια/ρούχα/γούστα πχ στη Γλυφάδα... Η Γλυφάδα όμως, δεν είναι ο Μ.Ο. ούτε φυσικά και το Μενίδι, αλλά καταλαβαίνει κάποιος τι θέλω να γράψω... Οι περισσότεροι όμως που θα επιλέξουν να βγουν (και μπορούν φυσικά), δεν θα βγουν στο Μενίδι, αλλά σε κάτι πλησιέστερο στη Γλυφάδα... Cope mechanism...

posted in Αντίλογος
      S
      sette

Τη τελευταία πενταετία, τις 3 χρονιές πήγα βόρεια Εύβοια (εκμεταλλεύομαι και το όφελος του υγραερίου...). Θα πάω και φέτος (είχα κλείσει με περίπου 55 ευρώ τη βραδιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) αλλά τελικά θα πληρώσω απλά συμμετοχή καθώς η σύντροφος μου επιλέχθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Είναι από τους ελάχιστους προορισμούς όπου μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει 9-10 μέρες διακοπές με περίπου 1000 ευρώ. Όλα αυτά, χωρίς γυφτιές, τρώγοντας με δέκα μασέλες και μάλιστα καλό φαγητό, χωρίς ακτοπλοϊκά και διόδια (πηγαίνω από Ασπρόπυργο μέσω του δρόμου που βγάζει Τανάγρα, συνεχίζω προς Χαλκίδα και μετά όλο επάνω) και χωρίς τα άγχη του προγραμματισμού. Η Αιδηψός, προσφέρει πολλές επιλογές και μπορεί να αποτελέσει βάση για την εξερεύνηση όλης της βόρειας Εύβοιας, ενώ το συγκεκριμένο ταξίδι, καλύπτει και το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού (Όσιος Δαυίδ, Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, Χρυσοβαλάντου (έχει και μια Μονή πάνω από τις Ροβιές) για όσους πιστεύουν. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφία από παλαιότερα.

S
      sette

@red_monster said in Διακοπές 2025:

@otso said in Διακοπές 2025:

Δηλαδη εχεις παει για διακοπες στην Αιδηψο ;
      Στο νεκροταφειο ελεφαντων ;
      Χειμαδιο την λεγαμε οι χωριατες πιτσιρικαδες
      Απο μικρος μια απεραντη θλιψη με επιανε , και πριν κατι χρονια οπως καναμε μπανιο στην Αρκιτσα με εφαγαν τα πιτσιρικια να παμε βολτα με το φερυ , ξαναενιωσα την θλιψη των παιδικων χρονων πηραμε ενα παγωτο και φυγαμε με το επομενο φερυ .
      Υποσχεθηκα στον εαυτο μου ουτε περαστικος .
      Συγχωρησαι αν εισαι ανω των 70 και σε εστειλε γιατρος .

Από τα πιο καταθλιπτικά μέρη ever η Αιδηψός, εκτός αν είσαι άνω των 85, οπότε οκ, προχωράμε!

Καταθλιπτική είναι η Αθήνα (ειδικά κέντρο, όπου πέρασα τη Πατησίων τη Παρασκευή και νόμιζα ότι περνούσα από Καμπούλ)... Την Αιδηψό, δεν την έχω παντρευτεί, ούτε πηγαίνω για μπάνιο εκεί. Ως βάση εξόρμησης, είναι super, μαζί με υποδομές κλπ.

Υ Φ. Ο ένας λέει για 70, άλλος για 85, σε λίγο θα γράψετε να στέλνουν του νεκρούς με καραβάκι από Αρκίτσα για το τελευταίο τους ταξίδι (αν ρίχνουν και αναμμένα βέλη, καλύτερα, να το κάνουμε Βίκινγκς κατάσταση). Το ξεσκίσατε!

S
      sette
    • RE: Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3

Για τα ΚΗ, η άποψη μου είναι ότι απέτυχαν. Σε τι; Στο να βελτιώσουν τη ποιότητα του αέρα στις πόλεις και να επιτρέψουν σε πολλούς που δεν τους τρέχουν από τα πατζάκια, να αντικαταστήσουν το (πολύ) παλαιότερο όχημα τους (θυμίζω, Μ.Ο. στην Ελλάδα τα 17 έτη).

Υποτίθεται η όλη βάση για τα ηλεκτρικά και η μέχρι τώρα γραμμή για κατάργηση των θερμικών, είναι η χαμηλότερη ρύπανση (ασχέτως αν αυτό είναι παπάτζα, βλέπε παραγωγή μπαταριών, παραγωγή ρεύματος κλπ). Δεν είναι λοιπόν λογική 'να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα', ο αρνητισμός που βγαίνει από τους περισσότερους. Είναι η κοροϊδία και η υποκρισία. Σε τι;

Αντί το κράτος να βγάλει ένα σοβαρό πρόγραμμα απόσυρσης και επιδοτήσεις σε αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων ΓΕΝΙΚΑ (όχι μόνο ηλεκτρικών), έβγαλε ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν κυρίως στους έχοντες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι δεν αγόρασαν μέσω των προγραμμάτων αυτών μόνο πλούσιοι (ποιος ο ορισμός εδώ;), σίγουρα δεν αγόρασαν φτωχοί. Δεν χρειάζεται να πεινάς για να μη λαμβάνεις υπόψη αυτό το πρόγραμμα (ειδικά το αρχικό, με τις τότε διαθέσιμες επιλογές οχημάτων). Ο μέσος Έλληνας, αμφιβάλλω ότι είχε στην άκρη 30k το ελάχιστο, κλειστή θέση στάθμευσης και ουσιαστικά δεύτερο όχημα για ταξίδια, ώστε να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα. Αυτοί δε, που αγόρασαν καθαρά ηλεκτρικά πόλης που ήταν φθηνότερα, πάλι συνήθως δεν ήταν οικονομικά αδύναμοι, καθώς τα πήραν ως δεύτερα αυτοκίνητα. Νομίζω εξ ορισμού, αυτός που έχει δεύτερο (και τρίτο...) αυτοκίνητο, δεν έχει σχέση με το φτωχό ή έστω το τυπικό εργαζόμενο που αυτή την εποχή είναι στη καλύτερη ίσα βάρκα ίσα γυαλός...

Γιατί λοιπόν επιλέχθηκε να δοθεί επιδότηση σε ανθρώπους που ούτως ή άλλως, μπορούσαν να αγοράσουν μόνοι τους; Γιατί εγώ (ναι, και εγώ, καθώς τα λεφτά είναι του κράτους, άρα και των φόρων μου ή εις βάρος των πιθανών βοηθημάτων/απαλλαγών μου), να χαίρομαι που επιδοτήθηκε ο Α, για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 50-60k στις 41-51k γλιτώνοντας 9k (πρώτο KH); Ακόμη και αν δεν είχε τα 50-60k, είχε τα 41-51k... Στη χειρότερη να έπαιρνε κάτι πιο φθηνό (υπήρχαν επιλογές) ή να περίμενε λίγο ακόμη... Δεν είναι πρόκληση, όταν εγώ κυκλοφορώ με αυτοκίνητο 21 ετών και μάλιστα πληρώνω και 300 ευρώ τέλη (ενώ ο δικαιούχος της επιδότησης, θα πληρώνει 0 ή ελάχιστα);

Θα μπορούσα να γράψω και κάτι του στυλ 'άντε μου και στο ...' που ενοχλείστε και από πάνω που πέφτει κράξιμο και το παίζετε και θιγμένοι, αλλά λόγω των ημερών, θα περιοριστώ στο Χρόνια Πολλά και Καλή (και ασφαλή) Χρονιά! Για φώτιση δεν τρέφω αυταπάτες...

posted in Περί αυτοκίνησης
      S
      sette
    • RE: Καιγόμαστε, πνιγόμαστε! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;;;

Συνεχίζω να διαβάζω περί δεξιών, ακροδεξιών, αριστερών κλπ. Για να αποφύγω χαρακτηρισμούς, θα κάνω μια απλή ερώτηση... Δεν ντρέπεστε τόσων χρόνων άνθρωποι, να εξακολουθείτε να πιάνεστε κορόιδα και να τρώγεστε μεταξύ σας, για ταμπέλες που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που μας τον φορμάρουν καθημερινά; Δεν υπάρχει σωτηρία με αυτά που διαβάζω... Προτιμώ να ακούω τα ίδια σε κανένα καφενείο χωριού... Τουλάχιστον εκεί οι παπαριές συνοδεύονται από μεζέ...

posted in Αντίλογος
      S
      sette

IMG20250808142945~2.jpg IMG20250808145242~2.jpg
      'Μικρή' ποικιλία κρεατικών (με δώρο τυροπιτάρι και φωλιά ντομάτας). 25 ευρώ...

S
      sette
    • RE: Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.

Εχθές, έκανα τη κλασική διαδρομή μου από Ασπρόπυργο-Γλυφάδα και πίσω. Είχα το νου μου για τα όρια ώστε να δω που συνήθως είμαι παράνομος και που όχι... Ποσειδώνος, κάποια τμήματα με 50 και 60 (χώρια τα μερικά ασυντόνιστα φανάρια σε συχνότητα 20-50 μέτρα και τα πορτοκαλί που προλαβαίνεις να σταματήσεις μόνο αν πηγαίνεις σαν να έχεις κλατάρισμα), Κηφισός επίσης τμήμα με 60, Καβάλας/Αθηνών πάλι τμήματα με 50 και 60... Δεν συζητάμε καν για τα καραγκιοζιλίκια της Λ. ΝΑΤΟ με 30-50-60 ή δρόμους όπως η Γούναρη στην Α. Γλυφάδα, όπου τα 30 του ΚΟΚ απευθύνονται εξωγήινους... Κατά τα λοιπά, βλέπω και ακούω άτομα να λένε καλά κάνουν με τα νέα όρια, να αυξήσουν τα πρόστιμα να βάλετε μυαλό και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες... Μάλλον κάποιοι είτε βρίσκονται σε άλλη χώρα, είτε τους πάει σοφέρ...

S
      sette

@gatoz said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...:

https://lawandorder.gr/louketa-afxithikan-kata-478-se-ena-trimino-stin-ellada-i-cheiroteri-epidosi-stin-ee

Αυτό που βλέπω στην αγορά, είναι ότι ο τζίρος των μαγαζιών (εγώ το βλέπω στην εστίαση, αλλά πρέπει να ισχύει ευρύτερα), πέφτει κατακόρυφα μετά το πρώτο 10ημερο κάθε μήνα. Αυτό, προφανώς σημαίνει ότι εξαντλούνται τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το μέσο νοικοκυριό...

posted in Αντίλογος
      S
      sette

Latest posts made by sette

• RE: Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;

@criuser said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

@civil357 said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

Έχει αναφερθεί κάπου στο πόσα χρόνια σκέφτεται να το κρατήσει το όχημα ο αγοραστής;
      Γιατί αν το κρατήσει καμία 5ετία να την καταλάβω την όλη συζήτηση περί μεταπώλησης, αν το κρατήσει όσο ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου (καμία 15ετία+), ε, είναι λίγο άχρηστη η συγκεκριμένη κουβέντα.

Δεν νομίζω ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η υπερδεκαετής κρίση, θα είχαμε παλιά αμάξια στην χώρα σε ποσοστό πάνω από 10 %.

Μην ξεχνάτε ότι πριν την κρίση είχαμε φτάσει σχεδόν στις 250000 πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και στην κρίση πέσαμε κάπου στις 50000 και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τις 100000.

Από την άλλη θα πεις σε κάποιον ότι θα πάρεις υποχρεωτικά αμάξι για να το κρατήσεις 10-15 χρόνια, ενώ μπορείς να δώσεις 25000 ευρώ ? Προφανώς στα 5 χρόνια θα μπορεί να το πουλήσει κάπου στα 15000 και να θέλει 10000 να πάρει καινούργιο.

Ενώ στα 15 χρόνια θα είναι κάπου στα 5000 και θα θέλεις 20000 να πάρεις καινούργιο.

Οικονομικά δεν συμφέρει αν δεν είμαστε σε κρίση όπως την περασμένη δεκαετία.

Σύμφωνα και με το chatgpt για τα ελληνικά δεδομένα, η αλλαγή αυτοκινήτου ανά πχ 5ετία, είναι η πιο ακριβή στρατηγική.

Αντιγράφω:
      Η πιο οικονομικά συμφέρουσα στρατηγική στην Ελλάδα είναι:

Αγορά αξιόπιστου αυτοκινήτου

Έξοδος από εγγύηση όσο πιο γρήγορα γίνεται

Συντήρηση σε καλό ανεξάρτητο συνεργείο

Κράτημα όσο:

δεν εμφανίζει συνεχόμενες σοβαρές βλάβες

το ετήσιο κόστος παραμένει λογικό

📌 Το σημείο αλλαγής δεν είναι τα χρόνια, αλλά:

όταν το ετήσιο κόστος συντήρησης πλησιάζει ή ξεπερνά το κόστος απόσβεσης ενός νεότερου μεταχειρισμένου.

🧾 Τελικό συμπέρασμα

Με καθαρά οικονομικά κριτήρια και ελληνικές τιμές service:

🔹 Το να κρατάς αυτοκίνητο 15–25 χρόνια είναι η φθηνότερη στρατηγική,
      🔹 αρκεί να μην είναι τεχνολογικά υπερφορτωμένο και
      🔹 να συντηρείται εκτός αντιπροσωπείας μετά την εγγύηση.

EDIT: Τα παραπάνω τα γράφω για να τονίσω ότι το να αλλάζεις ανά 5ετία, δεν είναι σωστό βάση οικονομικής ανάλυσης, ΑΚΟΜΗ και αν έχεις τη δυνατότητα. Μιας και μίλησες για λογική και συναίσθημα...

posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
      S
      sette
    • RE: Περί αυτοκίνησης, ανέμων & υδάτων!

@xenos said in Περί αυτοκίνησης, ανέμων & υδάτων!:

Ακούγεται πολύ τελευταία. Πολύ νταβαντζιλίκι ακούγεται βέβαια για χώρες σαν τη δική μας.

Παλιά αυτοκίνητα τέλος: Πότε και ποια οχήματα θα αποσυρθούν

Σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση παλαιών οχημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθείται τα επόμενα χρόνια, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και τον εκσυγχρονισμό του στόλου αυτοκινήτων. Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα γερασμένα οχήματα αποτελούν βασική πηγή ρύπανσης, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στις χώρες με τον πιο «γηρασμένο» στόλο στην Ευρώπη – με μέση ηλικία οχημάτων τα 17,3 χρόνια – αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αλλαγών. Η αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων θεωρείται αναγκαία, καθώς πολλά δεν πληρούν πλέον τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Τα κριτήρια για την υποχρεωτική απόσυρση

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόσυρση θα αφορά οχήματα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:

Ακινησία: Οχήματα που παραμένουν εκτός κυκλοφορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα θεωρούνται απόβλητα και θα οδηγούνται προς ανακύκλωση.

Τεχνικός έλεγχος: Όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για δύο συνεχόμενα έτη ή απέτυχαν στον έλεγχο χωρίς να επιδιορθωθούν, θα αποσύρονται υποχρεωτικά.

Κόστος επισκευής: Αν η επισκευή σοβαρών βλαβών, όπως κινητήρα ή κιβωτίου ταχυτήτων, υπερβαίνει την αξία του οχήματος, θα προτείνεται η απόσυρσή του.

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έχει εισηγηθεί ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. και προβλέπει:

2026: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 1.

2030: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 2.

2034: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 3.

2039: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 4.

2043: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 5.

2050: Απόσυρση οχημάτων προδιαγραφών Euro 6.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Ε.Ε. στοχεύει στη σταδιακή εξάλειψη των πλέον ρυπογόνων οχημάτων, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση καθαρότερων τεχνολογιών και την ανανέωση του στόλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κανένα φράγκο θα δώσουν ή τα λεφτά είναι μόνο για τους ήδη έχοντες και τα ηλεκτρικά;

S
      sette

@nikonino said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

Στις μάρκες που ξέρουμε εδώ στην Ευρώπη κάνεις μια έρευνα αγοράς και κοιτάς την ιστορία κάθε μάρκας. Βλέπεις τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν… υπάρχουν πηγές να ψάξεις να δεις αν έχουν προβλήματα. Υπάρχουν συνεργεία που τα συντηρούν άρα και ανταλλακτικά για να κάνεις την δουλειά σου αν προκύψει πρόβλημα. Στα κινέζικα που μας τα σπρώχνετε σαν συμφέρουσες λύσεις αν προκύψει πρόβλημα τι κάνουμε; Θα τα αφήσουμε στο συνεργείο για κάνα 3μηνο μέχρι να έρθει το ανταλλακτικό; Δεύτερη γνώμη για τις τιμές που θα σας ρίξουν στις αντιπροσωπείες που θα βρείτε; Ο τωρινός εισαγωγέας θα συνεχίζει να τα φέρνει; Τι θα κάνετε αν βαρέσουν κανόνι; 30 χιλιάρικα για κάψιμο είναι πολλά λεφτά και φαίνεστε πολλοί μαζεμένοι χομπίστες εδώ μέσα.

Αν όλοι ασπάζονταν τη λογική σου, δεν θα είχαμε ποτέ Ιάπωνες αρχικά και κορεάτες έπειτα. Γράφεις για 30k κάψιμο, οπότε ναι, επειδή κάποιος δεν έχει 30k για κάψιμο, μπορεί να επιλέξει να δώσει 5-10+k κάτω (ή και περισσότερο αν δεν τον ενδιαφέρει η κατανάλωση και πάει σε κλασικό θερμικό όπως πχ τα απλά mg, κάτι αμιγώς θερμικά Chery Group/DFSK/KGM(κορεάτικα) κλπ) και να αναλάβει κάποιο ρίσκο ή να δώσει 3-5k λιγότερο και να κερδίζει ένα σοβαρό ποσό από τη διαφορά σε κατανάλωση (υβριδικά).

Το έγραψα και προηγουμένως... 100% εξασφάλιση δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα το είδαμε με τη Mazda (λόγω ΕΛΜΑ), τη Chevrolet (πρώην daewoo), τη Saab, Dodge, Chrysler κλπ. Ειδικά για την MG που έχει και χρόνια σε ΗΒ ή κινέζικες που έχουν περισσότερα χρόνια παρουσίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι που θα αφήσει τους καταναλωτές χωρίς υποστήριξη/ανταλλακτικά κλπ, είναι πολύ μικρή.

Για τα ανταλλακτικά, υπάρχουν ήδη ή φτιάχνονται αποθήκες στην Ευρώπη, όπως φτιάχνονται και εργοστάσια. Προφανώς και δεν υπάρχουν ανεξάρτητα συνεργεία που να μπορείς να καταφύγεις για δεύτερη γνώμη, αλλά με βάση πόσο γίδι είναι ο μέσος αγοραστής που του πιάνουν το κώλο σε πολλές αντιπροσωπείες, μάλλον ευχαριστημένος θα είναι με τις αντίστοιχες των Κινέζων. Άλλωστε, δεν είναι προς το συμφέρον των αντιπροσώπων αυτών, να βγει στη πιάτσα ότι τα κινέζικα που φέρνουν, τα αγοράζεις φθηνά και σου παίρνουν το scalp στο after sales... Επιπρόσθετα, κερδίζουν χρόνο με τις μεγάλες εγγυήσεις που σε αναγκάζουν να πηγαίνεις για τουλάχιστον 7 χρόνια στην αντιπροσωπεία. Αυτοί που δίνουν 12 δε, ποιος ζει ποιος πεθαίνει...

S
      sette

Δεν αμφισβητώ ότι μπορούν... Αμφισβητώ ότι θα γίνει (και όχι μόνο Σ/Κ-αργίες, αλλά γενικότερα όταν η κυκλοφορία δεν είναι αυξημένη).

S
      sette

@jousis said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:

@alexandros-k said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:

Αν εισαι υπερ του μπαχαλου , μην διαμαρτυρεσαι για το μπαχαλο που δημιουργούνε οι αλλοι . Δεξου το μπαχαλο απο ολες τις μεριες.
      Αν οι πολεις ειναι μονο για πεζους, γιατι να εχουν ασφαλτοδρομους τοτενες ?
      Η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να τηρονται οι κανονες απο ολους

Απο όλους το δέχομαι, πχ χαίρομαι που τριπλοπαρκάρουν και μετά κλαίνε οτι πήζουν στην κίνηση. Αφασία. Γενικά όλη η χώρα 🙂

Και αν ρωτάς εμένα για ασφαλτοστρώσεις, δεν θα πάρεις απάντηση που προτιμάς.
      Θέλω τα κέντρα πόλεων αποκλεισμένα απο ΙΧ, cobblestones αντί για άσφαλτο, σαμαράκια, στενοί δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, μαξ 30χλμ/ώ και μόνο με πληρωμή ή αν υπάρχει ανάγκη (αναπηρικά, κάτοικοι).
      Γενικά δεν είμαι καθόλου φιλικός με τις αυτοκινητοκεντρικές λογικές, δεν θα συμφωνήσουμε πουθενά. Άσε, δεν θα βγάλεις άκρη.
      (ίσως με έχουν χαλάσει τα πολλά ταξίδια)

Σκέφτηκες να μετακομίσεις; Αυτά που γράφεις, και να γινόταν χωρίς να πέσει ατομική στις μεγάλες μας πόλεις, θέλουν τόσα χρήματα που απλά δεν είναι εντός Ελληνικής πραγματικότητας. Είναι σαν να λέω ότι θα ήθελα να μπορώ να τρέχω όλη μέρα γυμνός σε απέραντα λειβάδια... Not gonna happen...

S
      sette

@ilias-a said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:

@sette said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:

Παράνοιας συνέχεια...

Καφεδάκι σε Δραπετσώνα, με αναχώρηση από Ασπρόπυργο μέσω Λεωφόρου Σχιστού κλπ. Στο πήγαινε, στα τούνελ πριν τα λιπάσματα, έχει όριο 30 km/h και στο υπόλοιπο 50... Μιλάμε για δρόμο χωρίς πεζούς/διαβάσεις και 2 λωρίδες (νομίζω σε κάποια σημεία 3). Επιστροφή και παρατηρώ από αρχή Λεωφόρου Σχιστού μέχρι το κοιμητήριο, όριο 50... Μετά, έχουμε φυσιολογικό όριο 80 (όχι ότι τα 100 θα ήταν παράλογα σε 3 λωρίδες δρόμο...). Αν υπολόγισα σωστά τις παραβάσεις μου (όρια), ένας καφές θα μου έβγαινε γύρω στα 3k ευρώ (μιλάμε για ταχύτητα 40-50 εκεί που έλεγε 30, 60-80 στα 50 και βαριά 100 στα 80). Πιθανόν και να με καταζητούσαν σαν τον Πάσσαρη και να μου στερούσαν την άδεια οδήγησης δια παντός (το τελευταίο ΙΣΩΣ να είναι υπερβολή...)...

Αντωνη πριν τα τουνελ στην πινακιδα των 30, πολυ κλειστη δεξια στροφη και μετα στα 80 περιπου μετρα φαναρι που το βλεπεις τελευταια στιγμη, καλο θα ηταν η σημανση να ηταν καμια 100στη μετρα πριν.
      Λ. Σχιστου μεχρι το νεκροταφειο οριο 50, πολλα αυτοκινητα κανουν παρανομη αναστροφη απο την απεναντι λουριδα γιατι στο πηγαινε εχασαν τη στροφη του νεκροταφειου, γυρνανε στο φαναρι και την κανουν απο σημειο που αυτος που ανεβαινει δεν εχει ορατοτητα.
      Στα τουνελ μεσα σε ωρες αιχμης πολλα συρομενα στις 2 απο τις 3 λουριδες, επισης στην εξοδο για Δραπετσωνα μεσα στο τουνελ πολλα αυτοκινητα απο τερμα αριστερα την κανουν κατευθειαν δεξια για Δραπετσωνα, με την ταυτοτητα στο στομα που λεμε.
      Αυτο το κομματι το δουλευα 7 χρονια καθε μερα πολλες φορες σε ωρες αιχμης, αν ειχα σχεδιασει τα ορια τα ιδια θα εβαζα, αντε σε 2 σημεια να τα εβαζα 10χ.α.ω. περισσοτερο.

Ο ΚΟΚ, αντιμετωπίζει το μέσο οδηγό ως διανοητικά καθυστερημένο βάση αυτών των ορίων. Στις συνθήκες που αναφέρεις, δεν μπορείς συχνά να υπερβείς κατά πολύ τα όρια ακόμη και αν θέλεις. Αν το κάνεις, σημαίνει ότι είσαι επικίνδυνος και θα έπρεπε να σε έχουν μαζέψει χρόνια πριν. Τη διαδρομή αυτή, τη κάνω περίπου από το '22 και πράγματι, στις 2-3 φορές που έπεσα σε κίνηση κλπ, η ίδια η κυκλοφορία γινόταν σε πιο αργό ρυθμό άνευ μπαμπούλα... Στις περιπτώσεις Σαββάτου (που συνήθως πηγαίνω), τα συγκεκριμένα όρια είναι γελοία και αδίκως ταλαιπωρούν. Οι κάμερες που υπάρχουν σε κάποια από τα τούνελ, δεν θα απενεργοποιηθούν μαγικά τα Σάββατα... Θα κόβουν κώλους βάση των επίσημων ορίων...

S
      sette

Παράνοιας συνέχεια...

Καφεδάκι σε Δραπετσώνα, με αναχώρηση από Ασπρόπυργο μέσω Λεωφόρου Σχιστού κλπ. Στο πήγαινε, στα τούνελ πριν τα λιπάσματα, έχει όριο 30 km/h και στο υπόλοιπο 50... Μιλάμε για δρόμο χωρίς πεζούς/διαβάσεις και 2 λωρίδες (νομίζω σε κάποια σημεία 3). Επιστροφή και παρατηρώ από αρχή Λεωφόρου Σχιστού μέχρι το κοιμητήριο, όριο 50... Μετά, έχουμε φυσιολογικό όριο 80 (όχι ότι τα 100 θα ήταν παράλογα σε 3 λωρίδες δρόμο...). Αν υπολόγισα σωστά τις παραβάσεις μου (όρια), ένας καφές θα μου έβγαινε γύρω στα 3k ευρώ (μιλάμε για ταχύτητα 40-50 εκεί που έλεγε 30, 60-80 στα 50 και βαριά 100 στα 80). Πιθανόν και να με καταζητούσαν σαν τον Πάσσαρη και να μου στερούσαν την άδεια οδήγησης δια παντός (το τελευταίο ΙΣΩΣ να είναι υπερβολή...)...

S
      sette

Τα κινέζικα άλογα είναι για γέλια. Ψοφάνε στην ανηφόρα και για αυτό μόνο ανόητοι θα τα αγοράσουν αφού θα πετάξουν τα λεφτά τους όπως λέει η αγορά.

Ακολουθεί η σύγκριση των διαστάσεων.

Δεν υπάρχει λόγος. Αν κάποιος έχει ανοικτό μυαλό και θέλει υβριδικό, εκτός Toyota, ουσιαστικά πάει σε Κινέζο. Για γιαλαντζί υβρίδια, μπορεί να δει οπουδήποτε...

S
      sette

@sette said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

@dimsabas said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

Η άβολη στιγμή που προτείνεις Citroen αντί για Chery, προτάσσοντας ότι το μέλλον είναι αβέβαιο. Τη στιγμή που η μοναδική μάρκα της Stellantis που πάει καλά είναι κινέζικη.

Εντάξει, γιορτές μέρες είναι, δεν ρίχνουν χοντρό αλάτι στη πληγή... Λίγο συμπόνια... Χαχα. Πέραν πάντως της πλάκας, αντί για MG, δεν βρίσκω λόγο αποκλεισμού για τα chery group. Αν τώρα ο άλλος δεν θέλει γενικά Κινέζο, πάω πάσο...

Η άβολη στιγμή σου θα είναι μόλις διαβάσεις το παραπάνω σχόλιο μου...

Μην ψωνίζετε μόνο με την καρδιά, γιατί κοστίζει σαν τα λεφτά στις λουλουδούδες στα μπουζούκια...😊

Το σχόλιο σου, είναι άλλα αντί άλλων... Συγκρίνεις γιαλαντζί υβριδικό με τάχα μου 145 άλογα, πεθαμένο lpg με 100 και υβριδικά 190-224 άλογα (σε όλα εκτός Citroen θα κάνει κάποιος μεγάλη οικονομία στο κόστος μετακίνησης)... Εγώ λέω να πάει σε dfsk με 106 ατμοσφαιρικά άλογα τότε... Ακόμη καλύτερα σε kgm (το Tivoli που δεν είναι c αλλά b-suv) έχει 19400 με σοβαρές επιδόσεις...

S
      sette

@dimsabas said in Dacia Duster LPG ή MG ZH max Hybrid+ ή κάτι άλλο;:

Η άβολη στιγμή που προτείνεις Citroen αντί για Chery, προτάσσοντας ότι το μέλλον είναι αβέβαιο. Τη στιγμή που η μοναδική μάρκα της Stellantis που πάει καλά είναι κινέζικη.

Εντάξει, γιορτές μέρες είναι, δεν ρίχνουν χοντρό αλάτι στη πληγή... Λίγο συμπόνια... Χαχα. Πέραν πάντως της πλάκας, αντί για MG, δεν βρίσκω λόγο αποκλεισμού για τα chery group. Αν τώρα ο άλλος δεν θέλει γενικά Κινέζο, πάω πάσο...

S
      sette
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ