Δεν ήθελα να γράψω για έναν φίλο μου που έχασα, γιατί είμαι από αυτούς που τα κρατάνε για τον εαυτό τους.
Όμως ένα περιστατικό σήμερα όπου ένας σκότωσε έναν άλλον για μια γυναίκα αποτέλεσε για εμένα πρόκληση.
Ο Θεός να σχωρέσει την ψυχή του θανόντως.
Από το πρωί τα ΜΜΕ παίζουν αυτό το θέμα. Πήρε την καραμπίνα, έκανε αυτό και εκείνο λες και πρώτη φορά συμβαίνει.
Για αυτό το γεγονός μούγκα τα "αντικειμενικά" ΜΜΕ.
https://www.kavalanews.gr/56761-antio-sokrati-tsalikogloy-kavalioti-enaeriti-ehase-zoi-drama.html
Τον ήξερα τον Σωκράτη. Γνωριστίκαμε όταν είμασταν 16 χρονών και μέχρι τα 30 είμασταν κολλητοί. Μετά έφυγα από την Καβάλα (από την Καβάλα ήταν ο Σωκράτης) τέλος πάντων χαθήκαμε. Από τότε που τον γνώρισα δούλευε. Τότε σιδεράς στις οικοδομές. Να είναι καλά που σε πολλά προσωπικά μου ζητήματα με βοήθησε. Του χρωστάω πολλά. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
Αυτός ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ δούλευε. Κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με τις συνθήκες θανάτου του και με το ποιος φταίει.
Γιατί; Δεν μετράει η ζωή ενός ανθρώπου για τα ΜΜΕ που χάνεται με αυτόν τον τρόπο και μετράει ενός άλλου που χάνεται όπως έγινε σήμερα, εχθές πότε ήταν, με καραμπίνα σε έγκλημα πάθους;
Δεν είχε ψυχή ο Σωκράτης για να ψάξουν να βρούνε τον ένοχο τα ΜΜΕ;
Χειραγώγηση. Παρουσιάζουν όσα τους λένε να παρουσιάσουν. Τα εργατικά ατυχήματα, είναι εκτός λίστας. Σκυλί χτυπάει ο άλλος και το κάνουν θέμα. Ο Σωκράτης σκοτώνεται από λάθος ποιανού δεν ξέρουμε και δεν είδαν, δεν ξέρουν, δεν άκουσαν τα ΜΜΕ για να το κάνουν θέμα.
Best posts made by sarantism
-
RE: ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]posted in Αντίλογος
-
RE: Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]posted in Αντίλογος
Ένα φιλάκι στο μαγουλάκι από την παρέα στο φόρουμ να της δώσεις!!
Γλυκήτατο!! -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπposted in Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
Mastoras δεν λέω για τον φυσικό πηλό αν με τον καιρό σκληραίνει. Αυτό με το ζεστό νερό είναι χρήσιμο ειδικά για το χειμώνα.
Για τον συνθετικό πηλό λέω. Κάτι σαν αυτό:
[https://www.amazon.com/LEOSO-Clay-Grade-Eraser-Detailing/dp/B0B58JL3VS?psc=1&pd_rd_w=zsJ7M&content-id=amzn1.sym.c9b3a448-7c3c-4399-ac60-2bdc98844f72&pf_rd_p=c9b3a448-7c3c-4399-ac60-2bdc98844f72&pf_rd_r=BRG7BWAHKMQGKTAZ2JHT&pd_rd_wg=fpSrB&pd_rd_r=d0035e3b-d4a4-4275-9a28-59714e3422c6&ref_=sspa_dk_rhf_detail_pt_sub_2&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyNUxOV1ZYVzZJRVg2JmVuY3J5cHRlZElkPUEwNTcyMTQ2MU84N0xQNE43N0JCNiZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMTQzOTQ5M01RQU44NVZOOVJGRyZ3aWRnZXROYW1lPXNwX3JoZl9kZXRhaWwmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl](link url)
Να γράψω κάποια λίγα για το Turtle Wax Ceramic. Όταν ο φίλος lap έγραψε πω είχε θέμα με το streaking (ραβδώσεις) το έψαξα.
Βασικά υπάρχουν δύο κατηγορίες κεριών: το κλασικό φυσικό κερί καρναούμπα που ονομάζεται wax και το συνθετικό που μπορεί να περιέχει ένα μικρό ποσοστό από κερί carnauba και λέγεται sealant.
Το wax είναι εύκολο στην εφαρμογή και στο σκούπισμα και δεν αφήνει εύκολα ραβδώσεις από όσα διάβασα στο youtube.
Τα sealants δεν είναι το ίδιο και στην εφαρμογή και στο σκούπισμα. Από προσωπική εμπειρία το sealant της sonax PNS όπως και το quick detailer της το BSD είναι λίγο ζόρικα και στην εφαρμογή και στο σκούπισμα. Στην εφαρμογή αισθάνεσαι την πετσέτα σαν κάπως να σκαλώνει πάνω στο sealant ενώ το απλώνεις. Το ίδιο και όταν το σκουπίζεις. Αυτό σου δινει την αίσθηση πως μπορεί να γρατσουνάς το βερνίκι πράμα που από την εμπειρία δεν συμβαίνει. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται κάποια τεχνική στην εφαρμογή τους και στο σκούπισμά τους. Την τεχνική τη βρίσκεις στο youtube αππό χρήστες που τα δοκίμασαν και ξέρουν πως να τα απλώνεις ευκολότερα και να τα σκουπίζεις.
Ένα ακόμη τέτοιο ιδιότροπο ας πούμε προιόν είναι και της Meguiars το Meguiar's Hybrid Ceramic Wax.
[https://www.skroutz.gr/s/18285425/Meguiar-s-Υγρό-Κέρωμα-για-Αμάξωμα-Hybrid-Ceramic-Wax-768ml.html](link url)
Η Turtle Wax για το Ceramic Wax αναφέρει πως για να αποφευχθούν οι ραβδώσεις θα πρέπει η επιφάνεια να είναι καθαρή από προηγούμενα κεριά. Θα προσθέσω πως θα πρέπει να ψεκάζεται σε μικρή ποσότητα και σε μικρά τμήματα για να μην προλαβαίνει να στεγνώσει και να δημιουργήσει τις ραβδώσεις.
Ένας άλλος τρόπος είναι να ψεκαστεί σε μία στεγνή πετσέτα μικροίνας και με αυτήν να εφαρμοστεί και αμέσως με μία στεγνή να σκουπιστεί. Αυτός ο τρόπος για εμένα είναι ο ευκολότερος.
Ένας ακόμη τρόπος είναι να ψεκαστεί σε ένα από αυτά τα στρόγγυλα σφουγγαράκια μικροίνας και να εφαρμοστεί με αυτό σε μικρά τμήματα και να σκουπιστεί αμέσως.
Η Turtle Wax ως λύσεις στις ραβδώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν (το δοκίμασα και δουλεύει αυτό που προτείνει), είναι με μια βρεγμένη πετσέτα μικροίνας να σκουπιστει το μέρος με τις ραβδώσεις και με μία στεγνή να σκουπιστεί.
Οι παραπάνω τρόποι εφαρμογής και σκουπίσματος των sealants μπορούν να εφαρμοστούν και σε sealants άλλων εταιριών.
Λένε κάποιοι detailers στο youtube και νομίζω πως είναι λογικό. Για να εφαρμοστεί ένα sealant ομαλά, θα πρέπει η επιφάνεια, το βερνίκι να είναι όσο γίνεται ποιο καθαρό. Υπάρχει λογική. Αν το βερνίκι έχει επάνω επικαθήσεις, είναι τραχύ και το καταλαβαίνεις μετα από ένα καλό πλύσιμο αν με μία σακούλα το "χαιδέψεις". Κάνει θόρυβο κατά το πέρασμά της η σακούλα.
Ας φανταστεί λοιπόν κάποιος σε αυτό το τραχύ βερνίκι πόσο θα ζοριστεί αν περάσει ένα ίσως και λίγο ιδιότροπο sealant.......
Οπότε ο καθαρισμός από επικαθήσεις (αν χρειαστεί και με πηλό πέραν του ενός καλούς πλυσίματος με ένα δυνατό σαμπουάν) και μετά χημικά με ένα paint cleaner (προτιμώ με abrasives - λειαντικά ή χωρίς) και μετά με μία ψιλή αλοιφή θα δώσουν μία όσο γίνεται καλύτερη, λεία επιφάνεια στο βερνίκι. Το τελικό στάδιο είναι πέρασμα με IPA για να φύγουν και τυχόν εναπομύνταντα παλιά κεριά και τα λάδια από την ψιλή αλοιφή.
Με τον τρόπο αυτό πέρα του ότι εξασφαλίζεις τη μέγιστη διάρκεια στο sealant, αν είναι λίγο ιδιότροπο θα σε δυσκολέψει πολύ λιγότερο από ότι αν πας να το εφαρμόσεις σε "βρώμικη" επιφάνεια βερνικιού.
Αλέξανδρε με γεια και καλά γυαλίσματα με τον αλοιφαδόρο όταν τον παραλάβεις. Εϊχες γράψει και αναρωτηθεί γιατί να πάρεις έναν αλοιφαδόρο αφού δεν έχεις θέματα με "αράχνη" και διορθώσεις.
Ανάλογα με το μέγεθος τους αυτοκινήτου, ένα καλό πλύσιμο μπορεί να πάρει και μία ώρα. Νούμερο 1 κούραση με το πλύσιμο και το σκούισμα.
Μετά θα πρέπει να περάσεις πιθανόν πηλό. Νο 2 κούραση
Να περάσεις ένα paint cleaner. Νο 3 κούραση. Όλα αυτά τα κάνεις φυσικά σε ολόκληρο το αυτοκίνητο....
Να περάσεις και μία ψιλή αλοιφή για να ανανεώσεις το βερνίκι γιατί σε ένα χρόνο μία ανανέωση θα τη θέλει. Νο4 κούραση
Βάλε μετά την εφαρμογή της IPA. Νο5 κούραση
Τελική φάση το πέρασμα του sealant. Νο6 κούραση.
Δεν έχω αλοιφαδόρο...
Το πλύσιμο να το γλυτώσω πηγαίνωντας το αυτοκίνητο σε πλυντήριο.
Τον πηλό πρέπει να τον κάνω δεν είναι τόσο δύσκολο.
Το Paint Cleaner και η Ψιλή Αλοιφή όσοι τα έχουμε κάνει με το χέρι ξέρουμε τι τραβάμε. Επίσης όταν το κάνουμε με το χέρι, δεν μπορούμε να ασκούμε την ίδια πίεση και να αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο σε κάθε τμήμα που δουλεύουμε. Στην αρχή τα δίνω όλα, στη μέση τα κάνω ποιο γρήγορα και στο τέλος το τρίψιμο της αλοιφής μου φαίνεται βουνό από την κούραση.
Με τον αλοιφαδόρο γλυτώνεις την κούραση και κάνεις δουλειά καλή, εκτός αν βαριέσαι να κρατάς τον αλοιφαδόρο....Μόνον αυτό έχεις να κάνεις. Να τον κρατάς.
Αν το sealant ή το wax που μπορεί να θες να περάσεις για τελική στρώση δουλεύονται με αλοιφαδόρο τότε "άντε γεια" που λέει ο λόγος.
Γνωρίζω πως πολλά από οσα γράφω έχουν γραφτεί πολλάκις. Μπορεί να θέλει κάποιος να τα διαβάσει. Ας μην μπει στο κόπο να γυρίζει ένα σωρό σελίδες πίσω για να βρει 1 με 2 posts που τα γράψαμε. Ας υπάρχουν σε πολλά posts για να βοηθηθεί όποιος ψάχνει διαδικασίες, προιόντα, τεχνικές κλπ. Επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως.
Χαίρομαι που σε αυτό το φόρουμ υπάρχει ο Μάστορας και άλλοι φίλοι που σε απορίες απαντούν αναλυτικά χωρίς μπαίνουν στο σκεπτικό "όπως εγώ έφαγα ώρες να ψάχνω, ψάξε και εσύ". Δε μου αρέσουν τέτοια σκεπτικά.
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Με ξέρετε. Υπάρχουν φορές που ξεχνώ το φρένο

-
Στη γειτονιά μου, όπως και στις περισσότερες, το βράδυ θέλει ψάξιμο για να παρκάρεις. Κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες, που εδώ και 10 χρόνια που γίναμε πολλοί (σε αυτοκίνητα) στη γειτονιά δε μπορώ να πω "δε γαμ....ε" και να τις παραβλέψω.
Μία περίπτωση είναι γείτονες με θέση πάρκινγκ να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους έξω από αυτό (πιθανόν για να μην τους κλείσει κάποιος άλλος το πάρκινγκ το βράδυ).
Η άλλη είναι, το βράδυ να κλείνει ο γείτονας τη θέση πάρκινγκ και να σου λέει "που θα πας μωρέ το βράδυ;" και η άλλη είναι να έχεις θέση πάρκινγκ και να το παρκάρεις μακριά από αυτό γιατί το πάρκινγκ έχει 2 θέσεις και βαριέσαι να το στριμώχνεις δίπλα στο άλλο αυτοκίνητο.
Μπορεί να πει κάποιος να καλέσει την αστυνομία ο ιδιοκτήτης τους πάρκινγκ. Δεν είναι τόσο απλό σε μία πόλη που πάνω κάτω όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό που μου κάνει πάντως εντύπωση είναι το θράσος τους.
ΑΝ αυτοί οι τύποι που είτε κλείνουν τα πάρκινγκ των άλλων είχαν δικό τους και τους το έκλεινε κάποιος τι θα έκαναν; -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπposted in Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
Πέρυσι είχε δημιουργηθεί ένα ας πούμε θέμα με την εφαρμογή του Turtle Wax Hybrid Ceramic. Πολλοί τελικά έχουν θέμα εφαρμογής. Κουράστηκα να προσαρμόζομαι στις ιδιοτροπίες του και το έχω για drying aid μετά το πλύσιμο. Από ένα ψέκασμα σε φτερά, δύο ψεκάσματα σε πόρτες και τρία με τέσσερα ψεκάσματα σε καπό και ουρανό. Δεν θέλει περισσότερα κατά το σκούπισμα μετά το πλύσιμο. Εξάλλου με το σκούπισμα η πετσέτα αποκτά και αυτή από το TW και γίνεται η εφαρμογή μια χαρά με λίγα ψεκάσματα. Μου βγήκε ακριβό Drying Aid γιατί το είχα πάρει στα 25 ευρώ (τώρα είναι και στα 19 ευρώ) αλλά κάνει για εμένα καλή δουλειά.
Μετά για κάτι γρήγορο περνάω το αγαπημένο μου Turtle Wax Sealant (μετά το στέγνωμα) που η εφαρμογή του είναι εύκολη. Τα βάζω μ φωτογραφίες για να μη νομίζει κανείς πως τα γράφω χωρίς να τα έχω για να τα διαφημίζω.
Σχετικά με το Colinite και το Fusso ήθελα να γράψω πως τα έχω αλλά αν έγραφα πως έχω και τα TW μπορεί κάποιος και με το δίκιο του να νόμιζε πως κάνω πλάκα. Τα έβγαλα τώρα και αυτά φωτογραφία.
Το 476s είναι από την παλιά του συσκευασία αγορασμένο το 2017. Έχει μείνει μια ποσότητα μικρή. Το κρατάω για συναισθηματικούς περισσότερο λόγους lol.
Ο νέος στην παρέα made in Japan δεν έχει δοκιμαστεί. Όταν βρω χρόνο θα το δοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις.
Υπάρχει και το CG Streak Free για τα τζάμια. Τελειώνει και σκέφτομαι να πάω σε αυτό της Meg και για αλλαγή και γιατί μπορεί να είναι κάτι καλύτερο.
Πολύ καλό για τζάμια κατά τη γνώμη μου είναι το Koch Chemie FSE. Βασικά είναι πολύ καλό για περάσματα κατά διαστήματα από όπου θέλει κανείς (καπό, ουρανό ή και όλο το αυτοκίνητο). Μπορεί να κάνει ένα καλύτερο καθαρισμό μετά από το πλύσιμο από ότι θα έκανε ένα απλό quick detailer αν και το FSE δεν είναι QD. Είναι καλό και για νωπές νεροκηλίδες water spots αν θυμάμαι τα λένε αν και ήρθε στην Ελλάδα ένα των CG που το κοιτούσα πριν καμιά 5ετία να το έχουν στην Αμερική και πρέπει να κάνει καλή δουλειά σε νεροκηλίδες λόγω αλάτων στο νερό. Δεν το έχω αγοράσει και δοκιμάσει. Εικάζω πως κάνει καλή δουλειά. Είναι τσιμπημένη η τιμή κοντά στα 27 ευρώ. Είδα ένα post που ένας φίλος είχε περιπέτειες με νεροκιλήδες και ο mastoras (respect πάντα στο φίλο μου για τις γνώσεις του) πρότεινε το FSE ή 50 - 50 απεσταγμένο νερό και λευκό ξύδι, αλλιώς αλοιφή και είναι η λογική σειρά η πρότασή του. Υπάρχουν προτάσεις και από την CarPro και από τους CG όμως μπορεί να μην δώσουν αποτέλεσμα και δεν είναι και φθηνές προτάσεις.
Το FSE είναι στανταράκι στον εξοπλισμό μου (θα το βγάλω φώτο σε επόμενο post). Το μειονέκτημά του για εμένα είναι το μέγεθός του. Είναι ενός λίτρου και είναι μακρύ και για τα τζάμια από τη μέσα μεριά δε με βολεύει να το κρατώ και να τα ψεκάζω.....Για από έξω και πάλι υπάρχουν φορές που το δουλεύω με δύο χέρια (το fse για να μην μπερδευόμαστε!!).
Όπως πάντα αυτά τα...λίγα... : P

-
RE: Χρόνια πολλάposted in Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις του Forum
Χριστός Ανέστη. Όλα να πάνε κατά το θέλημα του Τριαδικού Θεού. Με αγάπη και κατανόηση προς το συνάνθρωπό μας και καλοπροαίρετη διάθεση.
Όλοι κουβαλάμε ένα Σταυρό, πορευθέντες πίσω από το Σταυρό που πρώτος κράτησε ο Θεάνθρωπος και Κύριος Ημών, Ιησούς Χριστός.
Σε αυτόν η Δόξα και τώρα και στους Αιώνες των Αιώνων. -
RE: Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...posted in Αντίλογος
@panos2171 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...:
@lap said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...:
Εντωμεταξύ για να δείτε πόσο μπερδεμένοι είστε. Το ότι παίρνει κάποιος 50 ευρώ με το να φυτεύει μαρούλια καταβάλλοντας μια προσπάθεια και έναν κόπο, με το γεγονός αυτό να μην προσελκύει τους υπόλοιπους να το ακολουθήσουν σημαίνει ότι η αγορά κρίνει πως ο κόπος αυτός δεν πληρώνεται στον βαθμό της διαφοράς του κόπου σε μια άλλη εργασία σε συνάρτηση με τις απολαβές των δύο.
Μπορεί ατομικά τα ονομαστικά 50 ευρώ να μας φαίνονται πολλά ή λίγα ως μεροκάματο αλλά προφανώς η αγορά τα θεωρεί λίγα διότι προτιμά τα λιγότερα έστω και οριακά με πολύ λιγότερο κόπο.
Δηλαδή, η απόδοση στις υπόλοιπες εργασίες είναι υψηλότερη.
Άρα, ο αγρότης, ο μάστορας κτλ ΥΠΟαμοίβεται…..αλλά δεν το κατανοεί.
Για αυτό άλλωστε οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όσοι τουλάχιστον το κατανόησαν.
Το ίδιο ίσχυει και για τον ναυτικό; Οι δουλειές που δεν προσελκύουν ενώ έχουν καλό μεροκάματο και δεν θέλουν εξειδίκευση είναι λόγω μεγάλου βαθμού δυσκολίας. Και με 100€ να φυτεύει κάποιος μαρούλια πάλι η ίδια ζήτηση θα υπάρχει. Κάποτε προ πληθωρισμού δίναν 60€ στα ροδάκινα ,μόνο αλλοδαποί πήγαιναν γιατί δε μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο
Πάνο, από την εμπειρία που έχω, το χωράφι είναι δύσκολη σωματικά δουλειά. Όπως και το λεγόμενο γιαπί. Οι αλλοδαποί, είναι συνηθισμένοι σε αυτήν την κατάσταση. Μπορούν να ανταποκριθούν. Αντέχουν. Και δεν είναι μόνο δίκη μου διαπίστωση, κάποιοι αλλοδαποί συγκεκριμένης εθνικότητας, δουλεύουν χωρίς διάλειμα και βγάζουν στις οικοδομές πολύ δουλειά.
Εμείς μπορεί να είμαστε η τελευταία γενιά, που από μικροί, άλλος τα καλοκαίρια πήγε στο χωράφι να βοηθήσει τον πατέρα του, άλλος στην οικοδομή, άλλοι στο ξεφόρτωμα καρπουζιών, άλλοι στις μεταφορικές που με φορτηγάκια ξεφόρτωναν εμπορεύματα μεσαίου όγκου για καταστήματα.
Δούλεψε χειρωνατικά η δική μας γενιά σε απαιτητικές δουλειές. Μιλούσα με έναν αγρότη και μου λέει, από το βαμβάκι πολλοί νέοι έχουν φύγει για το εξωτερικό λόγω μόρφωσης. Τα χωράφια τα αγοράζουν και τα δουλεύουν αλλοδαποί.
Μίλησα όμως και με έναν αλλοδαπό μάστορα υδραυλικό και μου είπε πως ο γιός του δεν πάει να τον βοηθήσει. Βέβαια οι νέοι μας και δυστυχώς δουλεύουν πολύ σαν σερβιτόροι σε καφέ.
Όταν ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, η δουλειά μετατείθεται από τη γη, στο γραφείο. Βγάλαμε ένα σκαμό, διπλωματούχος (ποτέ δεν συμπαθούσα αυτήν την νοοτροπία, να πάρεις παιδί μου πτυχίο).
Και χάθηκαν: Μαραγκοί, Υδραυλικοί, Τεχνίτες στα σίδερα και στα τσιμένα (δεν έχουμε μαστόρους Έλληνες που ήταν αστέρια και έχουμε αλλοδαπούς που για μάστοροι είναι μέτριοι), ηλεκτρολόγοι.
Ερήμωσε το χωράφι. Μάθε παιδί μου γράμματα, πέρασε στο πανεπιστήμιο για να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία μας έλεγαν.
Ωραίο σκεπτικό. Και ξέμεινε η κοινωνία από τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους και γέμισε τις καφετέριες με χρήσιμους, πτυχιούχους και γκαρσόνια που μόνον αν ξέρεις αγγλικά σε παίρνουν για να μπορείς να συννεονοήσε με τον τουρίστα.
Ας φάμε τώρα κρεμυδάκια, λάχανα, ζαρζαβατικά κλπ εισαγώμενα οι χρήσιμοι γραμματιζούμενοι.
Οι νέοι μας δε μπορούν σωματικά να πάνε στο χωράφι. Βέβαια μπορούν τα γυμναστήρια πολλοί αλλά και εκεί με αναβολικά. Άλλο μεγάλο και αυτό αγάθι. Γλυτώνεις από τα ναρκωτικά και μπλέκεις με αναβολικά.... -
Η ανάλυση μου είναι για λόγους πληροφορίας. Όλα όσα ρωτούσα και περίμενα μέρες να μου απαντήσουν και ακόμα βλέπω να τα ρωτάνε σε ξένα φόρουμ και να παίρνουν από σωστές μέχρι άκυρες απαντήσεις, τα βάζω για αν κάποιος έχει απορία για το τι είναι το καθένα να βρίσκει απαντήσεις.
Ένα καλό σαμπουάν, ένα καλό για τα πλαστικά, ένα καλό σφουγγάρι μικροίνας και πετσέτα στεγνώματος και ένα sealant σε spray είναι αρκετά.
Το προχωρώ για αυτόν που διαβάζει για πρώτη φορά και αναρωτιέται τι δουλειά κάνουν όσα γράφω.
Για σαμπουάν και εμένα το Sonax για συχνή χρήση είναι στα στάνταρ. Φθηνό και με μπόλικο αφρό. Και όμως αυτό το σαμπουάν είναι υποτιμημένο σε κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό!
Το Gold Class είναι και σε εμένα αγαπημένο γιατί το PH του είναι 8 - 9,5. Kάνει δηλαδή καλή δουλειά.
Για έναν απλό χρήστη προιόντων περιποίησης δε θα του συμβούλευα να αγοράσει ένα APC. Εκτός αν θέλει να το έχει για χρόνια. Δε θα προλάβει σε ένα χρόνο να το χρησιμοποιήσει και αν κάνει ένα λάθος στις μίξεις μπορεί να έχει θέμα με το εσωτερικο του αυτοκινήτου.
Ο πηλός είναι για κάποιον που είναι μερακλής και θέλει βαθύτερο καθαρισμό και αν είναι αρχάριος καλύτερα να πάρει έναν τεχνητό που και αν πέσει κάτω με ένα ξέπλυμα επανάρχεται. Ο φυσικός δεν επανέρχεται και είναι για λιγότερα πλυσίματα. Πολλοί ρωτάνε για τον πηλό σε τι χρησιμεύει. Αν κάνει γρατζουνιές κλπ. Θα το αναλύσω σε post.
Δε θέλω να υπάρχει άτομο που θα έχει απορίες και θα περιμένει να του απαντήσουν ή θα πελαγοδρομεί στο διαδίκτυο να διαβάζει τοποθετήσεις που μπορεί να τον μπερδέψουν τη στιγμή που γνωρίζω εκ πείρας κάποια πράγματα.
Με θυμάμαι σε Ελληνικό φόρουμ για το car detailing να ρωτάω και να περιμένω μέρες να μου απαντήσουν ή να μου λένε "ψάξε στο φόρουμ να βρεις απαντήσεις". Τις βρήκα στην πράξη. Στις κριτικές εδώ στην Ελλάδα στο skroutz δίνουν και συμβουλές χρήσης. Κάποιες δεν είναι για να τις τηρείς.
Δηλαδή. Εχθές διάβαζα πως αν και πολλοί το προτείνουν να βάλεις σε κουβά με σαμπουάν αυτοκινήτου APC δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διότι υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στο βερνίκι. Έτσι είναι. Αν θες να δυναμώσεις την καθαριστική δράση ή θα πάρεις δυνατό αφρό πρόπλυσης για αφροποιητή ή pump sprayer ή δυνατό σαμπουάν ή πας όχι στό χημικό καθαρισμό αν δεν έχεις αφροποιητή και pump sprayer στον μηχανικό που είναι με πηλό.
Ή με ένα καλό paint cleaner πριν με abrasives (λειαντικά) για να κάνεις καλή δουλειά στο βερνίκι και μετά με πηλό.
Πολλοί διαβάζουν και το πάθαινα και εγώ στο παρελθόν για abrasives σε αλοιφή και νόμιζα πως θα φάω το βερνίκι για χρήση με το χέρι. ΔΕΝ τρώγεται όλο το βερνίκι για αλοιφή γυαλίσματος με χρήση με το χέρι.
Αλλά για τον απλό χρήστη, σφουγγάρι και πετσέτα μικροίνας, ένα σαμπουάν ανάλογα με την τσέπη του και ένα προιόν για τα πλαστικά.
Θα προσθέσω και ένα προιόν που απομακρύνει τα ρινίσματα σιδήρου για τις ζάντες γιατί αυτά κάνουν μακροπρόθεσμα ζημιά. Αν το θέλει. Δεν είναι must.
Αυτά τα.....λίγα.... -
RE: Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικάposted in Περί αυτοκίνησης
Αχα. Λέει εδώ και για υγραέριο. Ποιο αυτό που βάζουν και με φιάλες βαριές στο σπίτι;
Για το σπίτι, μάλλον η 10κιλη έκανε προ πολέμου, 24 με 25 ευρώ.
Με τον πόλεμο πριν μια εβδομάδα πήγα στα 30 ευρώ.
Σήμερα πήγε στα....32 ευρώ.
Έχω φίλο με μαγαζί και μου τα λέει.
Έχω και έναν που δουλευει σε τρόφιμα. Με το βλέπουν το υγραέριο να ανεβαίνει στο χρηματιστήριο, το κατάστημα ενώ έχει απόθεμα, δεν περιμένει για νέα παραλαβή.
Αμέσως περνάει την αύξηση, στις φιάλες που έχει αγορασμένες με την παλιά τιμή. Τα ίδια και σε πολλά βενζινάδικα με τα καύσιμα.
Στα τρόφιμα το ίδιο.
Έλεγχοι; Μηδέν. Τίποτα. Στην κυριολεξία.
Κλέψτε όσο θέλετε. Αν είναι θα μας πούνε οι πολίτες.
Είπαμε προσωπική ευθύνη.
Το κράτος; Θεατής της αισχροκέρδιας που δεν το νοιάζει καθόλου.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και το κακό συναπάντημα δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν.
Γαιδούρια του κερατά. -
@ilias-a said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
@criuser said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Από το να γλεντάει μέχρι να ακούγεται 100 μέτρα μακριά η μουσική υπάρχει διαφορά.
Παραγερασες ταξιδευτη και παραξενεψες νομιζω, μια μικρη ανοχη στη χαρα του διπλανου, για Σαββατο μεσημερι μιλαει.
Και παπούτσια, πάλι καλά που δε βάζουν και τις κάλτσες. Έχω ένα γειτονάκι ήσυχο. Ο βαρύμαγκας με τα γλέντια τα μεσημεριανά, επειδη το παλικαράκι στις 6μιση το απόγευμα, είχε φίλους στο γκαράζ του και γελούσαν λίγο δυνατά, πάει και τους λέει: "ε θα κάνετε ησυχία; θέλω να κοιμηθώ".
Αυτοί που κάνουν βαβούρα από όσο έχω καταλάβει, δε μπορούν να ανεχτούν τη βαβούρα των άλλων. Είναι ίσως τόσο εγωιστές που δε μπορούν να ανεχτούν πως ο άλλος δεν τους λογαριάζει. Μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να μη λογαριάζουν κανέναν. Δεν ξέρω.....
Latest posts made by sarantism
-
RE: Ζώα,Ζώα,Ζώα [#10]posted in Περί αυτοκίνησης
@eltonjohn said in Ζώα,Ζώα,Ζώα [#10]:
Πείτε μου σας παρακαλώ ότι δεν είναι αλήθεια.
Ότι είναι κάποιο γύρισμα, κάποιο event, όχι πραγματικότητα!Ti σε παραξενεύει; Μια χαρά το πήγε. Από μεθυσμένη, σαλταρισμένη, μέχρι μαστουρωμένη.
Εχθές έβλεπα στις ΗΠΑ μια τύπισα ευκατάστατη. Ήθελε να περάσει μέσα από το πλήθος. Ο αστυνομικός την έλεγε δεν γίνεται!!! Αυτή επέμεινε. Έγραψε τον αστυνομικό στα φρύδια της. Πάλυ καλά που δεν πάτησε τον κόσμο.
Πες μου ποια από τις δύο είναι ποιο επικίνδυνη;
Woman Drives Through Crowd Because She's Late
Youtube Video -
RE: Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.posted in Περί αυτοκίνησης
@civil357 said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:
Δε ξέρω πως μπορεί να γίνει , αλλά κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει με το θέμα φώτα.
Η κατάσταση πλέον , βράδυ στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι αρρωστημένη. Εκτός των επιβατικών που πάνε με προβολείς αναμένους συνέχεια (και που οι μισοί έχουν θεόστραβα κακοτοποθετημένα ξένον - λεντ ότι βρούνε τέλος πάντων), δεν υπάρχει νταλίκα που να μην έχει παρόμοια μετατροπή. Επειδή μάλλον οι των διεθνών έχουν εργοστασιακά λεντ ή επειδή τέτοια μουφολεντ δεν παιρνάνε έξω και έχουν απλά εργοστασιακά , όσο πιο παλιά η νταλίκα τόσο πιο βέβαιο ότι θα την πετύχεις με αυτά τα απαράδεκτα προβόλια. Τέλος μάλλον επειδή το βράδυ δεν έχει κλιμάκια ελέγχου (για ταχογράφους κλπ) τελευταία πετυχαίνω περισσότερη νταλίκα ( εδώ μπορεί απλά να κάνω λάθος και στις δύο διαπιστώσεις μου) βραδυνές και μεταμεσονύχτιες ώρες.
Τελευταία μόδα στα αγροτικά της επαρχίας είναι οι λεντόμπαρες στη μάσκα ( λες και είσαι στο outback της Αυστραλίας ) και ναι πετυχαίνω καραγκιόζηδες να οδηγούν με αναμένο αυτό το πράγμα!
Το ίδιο πρόβλημα έχω. Τα σαίνια του φορογδαρτικού ΚΟΚ επειδή δεν οδηγούν αυτοί αυτοκίνητα αλλά οι σοφέρ τους τα βουλευτικά αυτοκίνητα δε θα μας καταλάβουν.
Οπότε. Περαστικά μας. Ας μας στραβώνουν το βράδυ οι αλήτες οδηγοί αυτών των φώτων. Αυτοί το χρέος τους το έκαναν.
350 ευρώ στα πάντα όλα.
Έληξε.
Απλά πράγματα. -
Sep 20, 2025
(Disclaimer: The content in this video is intended for educational and informational purposes only)
England, Arkansas — On September 17, 2025, Jefferson County Constable William Hamilton tried to make a traffic stop near Sherrill. The driver, a 25-year-old woman, said she became alarmed because Hamilton was not in uniform and was driving an older, unmarked truck rather than a police car. Fearing he might not actually be law enforcement, she refused to pull over right away and instead called 911 for help. While on the phone with dispatchers, she turned on her hazard lights and drove toward a well-lit, populated area, eventually stopping in the parking lot of a Dollar General store in the town of England. There, officers from England Police and a Lonoke County Sheriff’s deputy met her and Hamilton, which led to a heated confrontation between the constable and other officers over his handling of the stop and pursuit.Και το βίντεο. Έγινε λίγο χαμός. Της Κομητείας ήταν Αστυνομικός. Δεν ξέρω τις διαβαθμήσεις. Έχει πάντως δικαίωμα να πηγαίνει σε πόλεις, αλλά έπρεπε να ενημερώσει τον Σερίφη της πόλης.
Arkansas Officer Confronts Constable After Woman Feared He Was Fake Cop During Chase
Youtube Video -
@tgd said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:
Αλλά έμαθα ότι τους πήγαν στα δικαστήρια γιατί ο νόμος λέει ότι μόνο αστυνομικοί με στολή επιτρέπεται να κάνουν ελέγχους και να κόβουν κλήσεις.
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ήτανε από όσο έμαθα, υποχρεωμένοι να φοράνε στο λαιμό το σήμα. Είναι για παράβαση ΚΟΚ οπότε έπρεπε να έχουν το σήμα στο λαιμό τους. Ίσως εκεί να κάνανε την βλακεία τους.
Σε παρανομίες του ΚΟΚ απαγορεύεται η παγίδευση. Μπορείς να έχεις μυστικό αυτοκίνητο και να είσαι ντυμένος με πολιτικά. Όταν όμως ανάψεις τους φάρους πρέπει να βγεις με το ΣΗΜΑ στο λαιμό τουλάχιστον.
Και με ΚΑΜΕΡΑ. Ή ΚΑΜΕΡΑ στο μπροστινό μέρος του περιπολικού του μυστικού.
Και καλείς αμέσως την αστυνομία. Μπορεί να κάνω και λάθη. Έτσι τα θυμάμαι.
Όμως μπορείς να πας στο δικαστήριο.
Τι γίνεται. Μπορεί να είναι της πολιτείας κρυφοί. Της πολιτείας. Όχι Ομοσπονδιακοί του FBI. Αυτοί της πολιτείας μπορούν να πάνε σε όποια πόλη θέλουνε.
Είναι όμως υποχρεωμένοι να ενημερώσουν την τοπική αστυνομία. Τον Σερίφη.
Ένας τέτοιος διαπολιτιακός να το πω κρυφός αστυνομικός με έναν τσιπ 20 ετίας άναψε τους φάρους και δεν σταμάτησε μία κοπέλα με το αυτοκίνητό της και αμέσως κάλεσε την τοπική αστυνομία και βρίσκονται στο ίδιο σημείο ο διαπολιτιακός αστυνομικός, ο τοπικός και η τρομαγμένη κοπέλα οδηγός.
Είδε ο αστυνομικός το διαπολιτιακό αυτοκίνητο και του είπε του διαπολιτιακού αστυνομικού πως με τέτοιο αμάξι ποιος θα πίστευε πως είναι μυστικού;; Ο διαπολιτιακούς είχε το σήμα στο λαιμό του και ήταν με τζην παντελόνι κανονικά ρούχα.
Και μαλώνουν ο τοπικός με τον διαπολιτιακό γιατί ο διαπολιτιακός ήθελε επειδή δεν σταμάτησε η κοπέλα να την συλλάβουν. Εν τω μεταξύ χωρίς ραντάρ ήθελε ο διαπολιτιακός να τη γράψει για ταχύτητα. Μπορεί να το κάνει.
Ήρθε ο ανώτερος ο διοικητής της πόλης του είπε πως φυλακή δε θα μπει η κοπέλα. Γράψτην για ταχύτητα. Την έγραψε και η κοπέλα θα πάει στο δικαστήριο για να αθωώθει.
Στην πολιτεία εν τω μεταξύ εκείνη πάρα πολλοί χωρίς να είναι αστυνομικοί το παίζουν αστυνομικοί για αυτό η κοπέλα φοβήθηκε και δεν σταμάτησε βλέποντας και ένα αμάξι 20ετίας και κάλεσε την επίσημη τοπική αστυνομία.
Οι τοπικοί είπαν θα την βοηθήσουν να αθωωθοί στο δικαστήριο. Που χωρίς ραντάρ ο διαπολιτιακός το είχε χαμένο το δικαστήριο. -
RE: Μονόλογοι ...posted in Αντίλογος
Σαράντη μου όλα καλά με τη μητέρα σου μωρό μου; Ναι εξαιρετικά. Φέρε μου μια πετσέτα βρεγμένη να βάλω στο μέτωπό μου. Μου ανέβηκε η πίεση. Φέρε καιι 2 ντεπόν.
Τι έγινε βρε Σαράντη; Θα την καρυδώσω την Ε. Όλα τα ξέρει!!! ¨Ολα!!! Της έδειξε η μάνα μου το κινητό που της πήρε. Λέει η Ε. και γιατί δεν πήρε από εκείνο το μαγαζί και πήρε από το Skroutz;
Αυτά εχθές. Σήμερα που πήγα μου άρχισε η μάνα μου. Σαράντη γιατί δε μου πήρες από εκείνο το μαγαζί; Έχει πολλά κινητά. Ρε μάνα δλδ μισό λεπτό. Ποιος σου είπε για εκείνο το μαγαζί; Η Ε. Μάλιστα. Ρε μάνα γιατί πιστεύεις αυτήν μα....νη;; Αυτή όλα τα ξέρει και σε όλα έχει πέσει έξω.
Λες να σου έπαιρνα κινητό δεύτερης κατηγορίας;; Ναι βρε Σαράντη αλλά γιατί δεν το πήρες από εκείνο το μαγαζί που λέει η Ε;;; Γιατί ρε μάνα δεν ξέρει που της πάνε τα τέσσερα.
Άκου γιατί σου πήρα από το Σκρουτζ. Εκεί για κάθε κινητό έχει από κάτω καμιά το λιγότερο 20αριά κριτικές και λένε επιβεβαιωμένοι αγοράστες αν είναι ή όχι ευχαριστημένοι και μπορείς να τους ρωτήσεις και ότι απορία έχεις.
Κατάλαβες μέχρι εδώ. Ναι Σαράντη. Ωραία πάμε παρακάτω τώρα. Στο μαγαζί που λέει η Ε. έχει μόνον τα κινητά χωρίς κριτικές καθόλου. Οπότε παίρνεις όποιος σου αρέσει χωρίς να έχεις τις κριτικές. Κατάλαβες;;
Ναι κατάλαβα. Άρα Σαράντη βλέπεις τις κριτικές από το Σκρουτζ και το παίρνεις από το μαγαζί που λέει η Ε. Σαράντη καλά λέει η Ε. πως έπρεπε να το πάρεις από εκεί!!
Ρε μάνα....Άκου. Εγώ είμαι μέλος στο Σκρουτζ. Ότι και αν πάθει στα δύο χρόνια εγγύηση, έρχεται ο κουριερ που στέλνει το σκρουτζ το παίρνει και το πάει το σκρουτζ στο μαγαζί το μαγαζί το φτιάχνει και στο στέλνει το σκρουτζ στο σπίτι χωρίς να πληρώσεις την επισκευή γιατί έχεις εγγύηση και ούτε και μεταφορικά.
Αν το πάρεις από το μαγαζί που μου λες θα σου πει να επικοινωνήσεις με την εταιρία, θα φας την ώρα τους να τους βρεις στο τηλ, να δεις αν τα μεταφορικά τα αναλαβγάνει η εταιρία ή εσύ. Δλδ κόπος.
Με το Skroutz δεν τα έχεις αυτά.
Βρε Σαράντη και η Ε. δεν τα ήξερε αυτά;; Όχι ρε μάνα. Όχι. Λες να τα ήξερε και να ήθελε να παιδεύεται αν της χαλάσει το κινητό. Α, αν θέλω σου κάνω και επέκταση με 20 ευρώ αντί για δύο σε 4 χρόνια. Κατάλαβες. Και το παίρνεις και φθηνότερα. Οπότε τι σε συμφέρει;
Αμάν βρε Σαράντη με φαρμάκωσε. Άστην ρε μάνα άστην.
Έλα κάνε μας έναν καφέ με τον Σ που τον άνθρωπο ταξιτζή τον έχω κάνει.
Κατάλαβες Ελένη η άλλη η μα....νη με τις παπαριές της;;; Να την πιάσω να την φυτέψω μου έρχεται. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Όλο εξυπνάδες είναι. Πήρα αυτό το σκουπάκι που έχουμε και εμείς. Το πήρα 55 ευρώ. Έχει και με 20 ευρώ. Το πήρα και στη μάνα μου το βλέπει, γιατί τόσο ακριβά; Σε εκείνο το μαγαζί το δικό μου το πήρα μόνον με 20 ευρώ. Εντάξει Ε. ο καθένας όπως τον βολεύει.
Τζάμπα ρε Σαράντη έδωσες 35 ευρώ παραπάνω. Δύο μπορούσες να πάρεις σαν το δικό μου και να μην σου πω και τρία. Ε τι να κάνουμε Ε. καλά έκανες και το πήρες με 20.
Στο Σκρουτζ έχει από τις κριτικές 4μιση αστέρια Λένα και πόσα χρόνια το έχουμε; Εννιά. Έχει πέσει η μπαταρία του; Όχι. Τραβάει πολύ δυνατά; Ναι. Η άλλη η έξυπνη με το δικό της των 20 ευρώ στο χρόνο παραπονιέται που πέφτει η μπαταρία. Άσε που δεν τραβάει σαν το δικό μας.
Έρχεται μου λέει. Τη μάρκα είναι ρε Σαράντη το δικό σου; Της είπα. Και κρατάει ακόμη; 55 ευρώ Ε. το πλήρωσα. Κάποιος λόγος υπάρχει για να το πληρώσω 55 ευρώ.
Βγήκε πολύ καλό θα πάρω σαν το δικό σου. Πάρε.
Στο τέλος πήρε των 55 ευρώ. Η κουτοπονηριά της.
Αυτή ξέρει. Εμείς είμαστε οι κόπανοι που δεν ξέρουμε.
Σαραντούκο μου χαλάρωσε. Έτσι βρε μωρό μου είναι ο κόσμος. Βρε σε εμένα να έρθει να πει τις παπαριές της. Αλλά στη μάνα μου να την φαρμακώνει πως της πήρα μάπα πράγμα....
Θα πάω στην αυλή της μάνας μου να ανοίξω μια αυτό να σκάψω να την θάψω να ησυχάσω. Βρε Σαράντη όλο κάτι λύσεις βρίσκεις!!! Τι να κάνω ρε Ελένη δλδ;;; Ρε Σαράντη σοβαρά μιλάς;; Καλά δε θα την θάψω. Ρε Σαράντη τι καλά μου λες;;;
Αμάν ρε Ελένη είπα μια σκέψη μου φωναχτά. Δλδ εσύ δεν λες για κάποιον να μπορούσα να τον φυτέψω να μάθει; Ρε Σαράντη!!! Καλά. Όταν ένας βιάζει παιδάκι δεν λές πως πρέπει να τον σκοτώσουν; Το λέω ρε Σαράντη αλλά αυτός έχει κάνει έγκλημα δεν είναι το ίδιο!!!]
Ε εντάξει. Αλλά έχεις και εσύ φονικό ένστρικτό ρε Λένα.
Σαράντη άρχισες τις δικαιολογίες; Ναι....
Το παραδέχεσαι Σαραντούκο μου;; Ναι.....Ρε Λένα εντάξει λες να την έθαβα;;; Μπράβο μωρό μου κάνεις καλή αυτοκριτική. Μπράβο!! Ναι προχωράω Λένα.
Ο Σ. τι κάνει; Τι να κάνει ρε Λένα; Εντάξει τον έχω ξεπατώσει τον άνθρωπο.....Σαράντη για αυτό είναι οι φίλοι. Δε διαφωνώ αλλά δε θέλω να το πάω έτσι.
Άσε θα το κανονίσω με την κοπέλα του να περάσουν καλά το καλοκαίρι. Το αξίζουν.
Ο Σαραντούκος μου ο φιλότιμος. Τη συνείδησή μου ρε Λένα να έχει ήσυχη θέλω. Σαραντούκο μου, θα πάμε βόλτα στο μαγαζί το βράδυ και θα οδηγώ εγώ; Μπράβο ρε Λένα. Να με πατήσεις στον κάλο. Τεσπα. ΓΙα να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.....Θα πάμε!! Φιλάκι!! -
Ενώ ο λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγους ήταν αξιοπρεπής.
Ο λόγος του Μωάμεθ, είναι ανήθικος, βάρβαρος, γεμάτος μίσος. Εϊναι ένας λόγος γεμάτος αίμα αμάχων, μίσος θρησκευτικό που μέχρι σήμερα διακατέχει πολλούς απογόνους του.
Τα ζήσαμε στην Μικρά Ασία, στην Κύπρο, στις Γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων.Ο Μωάμεθ προς τους στρατιώτες του...
«Γυναίκες ωραιότατες, παρθένες έτοιμες γιά γάμο, ευγενείς κυρίες, νεότατα αγόρια καί κορίτσια, όλα αυτά θά γίνουν δικά σας»
Έχω την αίσθηση ότι είναι χρήσιμο να ασχοληθούμε και με τον λόγο που εκφώνησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής προς τους στρατιώτες του και όχι μόνο με τον λόγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και την απάντησή του προς τον Μωάμεθ. Χρήσιμα συμπεράσματα θα προκύψουν και για το σήμερα. Τον λόγο του Μωάμεθ αντλούμε από το υπέροχο βιβλίο του μακαριστού Ακαδημαϊκού, π. Πρωθυπουργού και πολυγραφότατου ερευνητή και συγγραφέα Παναγιώτη Κανελόπουλου. Διαβάζουμε λοιπόν Στὶς 28 Μαΐου, πλάϊ στὶς περιορισμένες πολεμικὲς ἐνέργειες καὶ τὶς μεγάλες προετοιμασίες, ἐκφωνήθηκαν καὶ δυὸ λόγοι ποὺ ἔχουν μεγάλη ἱστορικὴ σημασία. Εἶναι παλαιὰ συνήθεια ν' ἀπευθύνονται οἱ στρατηγοὶ στὸ στρατό τους πρὶν ἀπὸ τὴ μάχη, προπάντων πρὶν ἀπὸ μιὰ μεγάλη μάχη ὅπου πρόκειται νὰ παιχθοῦν τὰ πάντα. Τὸ λόγο τοῦ Μωάμεθ θὰ τὸν πάρω ἀπὸ το ἱστορικὸ ἔργο τοῦ Κριτόβουλου. Διαβάζω καὶ στ' ἀντίγραφα τῶν βιβλίων τοῦ Σφραντζῆ καὶ τοῦ Χαλκοκονδύλη τὸ λόγο τοῦ Μωάμεθ (ὁ Λαόνικος βάζει τὸ σουλτάνο ν' ἀπευθύνεται μονάχα στοὺς «νεήλυδας», δηλαδὴ στοὺς Γενίτσαρους)· ὡστόσο, ὁ Κριτόβουλος, ζώντας σὲ ἄμεση ἐπαφὴ μὲ τοὺς Τούρκους, πρέπει νὰ πληροφορήθηκε καλύτερα τὸ περιεχόμενο τοῦ λόγου τοῦ σουλτάνου. Ὅσο γιὰ το λόγο τοῦ αὐτοκράτορος Κωνσταντίνου, αὐτὸν μονάχα ὁ Σφραντζῆς ποὺ ἦταν πλάϊ του μποροῦσε νὰ μᾶς τὸν παραδώσει σωστά· καὶ τὄκαμε.
Ποιούς συγκέντρωσε ὁ Μωάμεθ γύρω του ἢ μπροστά του γιὰ νὰ τοὺς μιλήσει; Συγκέντρωσε ὅλους «τοὺς ἐν τέλει τε καὶ ἑκατόνταρχους καὶ πεντηκοντάρχους, τό τε ἄγημα τοῦ στρατοῦ καὶ τὴν περὶ αὐτὸν πᾶσαν ἴλην»(δηλαδή, ὅλους τοὺς Γενίτσαρους) «καὶ πρὸς τούτοις ναυάρχους τε καὶτριηράρχους καὶ τὸν ἡγεμόνα τοῦ στόλου παντός». Καὶ εἶπε:«Ἄνδρες φίλοι καὶ τοῦ παρόντος ἀγῶνος ἐμοὶ κοινωνοί, ἐγὼ ὑμᾶς ἐνθάδε ξυνεκάλεσα οὐ ῥᾳθυμίαν τινὰ καταγνοὺς ὑμῶν ἤ ἀμέλειαν ἐς τόδε τὸ ἔργον, οὐδ' ἵνα προθυμοτέρους ἐς τὸν παρόντα ἀγῶνα ποιήσω..., ἀλλ' ὥστε μόνον ἀναμνῆσαι, πρῶτον μὲν ὡς καὶ τὰ παρόντα ἀγαθά, ἅ ἔχετε, οὐῥᾳθυμοῦντες καὶ ἀμελοῦντες, ἀλλὰ καὶ σφόδρα πονοῦντες καὶ μετὰ μεγάλων ἀγώνων τε καὶ κινδύνων μεθ' ἡμῶν ἐκτήσασθε καὶ ἆθλα τῆς ὑμῶν αὐτῶν ἀρετῆς καὶ ἀνδρίας ἔχετε μᾶλλον ἤ τύχης δῶρα· ἔπειτα δέ, ὡς καὶ τὰ νῦν τά τεπροκείμενα ἆθλα διδάξαι ὑμᾶς ὅσα καὶ οἷά ἐστι, καὶ τὴν δόξαν ὁπόσην ἔχει μετὰ τοῦ κέρδους καὶ τιμήν, καὶ ἅμα ἵνα γνῶτε καλῶς ἐπὶ μεγίστοις ποιούμενον τὸν ἀγῶνα». Αὐτὲς ἦταν οἱ πρῶτες φράσεις τοῦ Μωάμεθ. Δὲ μποροῦσε ν' ἀρχίσει ὁ Μωάμεθ τὸ λόγο του μὲ καλύτερο τρόπο. Οἱπρῶτες αὐτὲς φράσεις δείχνουν καθαρὰ ὅτι ὁ νεαρὸς σουλτάνος, ποὺ μόλις εἶχε ὑπερβεῖ τὴν ἡλικία τοῦ ἐφήβου, γνώριζε καλὰ τοὺς ἀνθρώπους. Μὲ τὶς πρῶτες φράσεις του δὲν εἶπε ὅτι εἶναι ὁ ἴδιος σπουδαῖος· εἶπε ὅτι οἱ ἄλλοι, ἐκεῖνοι ποὺ τὸν ἄκουγαν, εἶναι σπουδαῖοι· εἶπε ὅτι τοὺς ὑπενθυμίζει τὶς μεγάλες τους πράξεις, καὶ ὅτι ὅσα ἀγαθὰ κατέχουν εἶναι «ἆθλα» τῆς «ἀρετῆς» τους καὶ ὄχι τῆς «τύχης δῶρα». Καὶ πρόσθεσε ὅτι θὰ τοὺς διδάξει, δηλαδὴ θὰ τους πληροφορήσει πόσο μεγάλη εἶναι ἡ δόξα καὶ ἡ τιμή, ἀλλὰ καὶ πόσο μεγάλα τὰ ὑλικὰ κέρδη, πού, κυριεύοντας τὴν Κωνσταντινούπολη, θὰ ἐξασφαλίσουν. Καὶ τὰ ὀνόμασε τὰ κέρδη αὐτά:«Πρῶτον μὲν γὰρ ὁ πλοῦτός τέ ἐστι πολὺς καὶ παντοδαπὸς ἐν τῇδε τῇ πόλει, ὁ μὲν ἐν τοῖς βασιλείοις, ὁ δὲ ἐν τοῖς οἲκοις τῶν δυνατῶν, ὁ δὲ ἐν τοῖς τῶν ἰδιωτῶν, ὁ δὲ καλλίων καὶ μείζων ἐν τοῖς ἱεροῖς ἀποκείμενος ἀναθημάτων καὶ κειμηλίων παντοίων ἐκ χρυσοῦ καὶ ἀργύρου κατασκευασμένων, λίθων τε τιμίων καὶ μαργάρων πολυτελῶν, ἐπίπλων τε ἄπειρόν τι χρῆμα λαμπρῶν, ἄνευ δὴ τῆς ἄλλης κατ' οἶκον κατασκευῆς καὶ περιουσίας· ὧν ἁπάντων ὑμεῖς ἔσεσθε κύριοι· ἔπειτα ἄνδρες ἀγαθοὶ πλεῖστοί τε καὶ τῶν εὖ γεγονότων, ὧν οἱμὲν δουλεύουσιν ὑμῖν, οἱ δὲ ἐς ἀπόδοσιν ἔσονται, γυναῖκες τε πλεῖσται καὶ κάλλισται, νέαι καὶ ἀγαθαὶ τὰς ὄψεις, καὶ παρθένοι πρὸς γάμον ὡραῖαι εὐγενεῖς τε καὶ ἐξ εὐγενῶν, καὶ ἀρρένων ὀφθαλμοῖς ἔτι καὶ νῦν ἄβατοι ἔνιαι τούτων καὶ πρὸς γάμους ὁρῶσαι ἐπιφανῶν καὶ μεγάλων ἀνδρῶν, ὧ αἱ μὲνἔσονται ὑμῖν ἐς γυναῖκας, αἱ δὲ πρὸς θεραπείαν ἀρκέσουσιν, αἱ δὲ πρὸς ἀπόδοσιν, καὶ κερδανεῖτε κατὰ πολλὰ ἔς τε ἀπόλαυσιν ὁμοῦ καὶ θεραπείαν καὶ πλοῦτον· καὶ παῖδες ὁμοίως πλεῖστοι καὶ κάλλιστοι καὶ τῶν εὖ γεγονότων, ἔτιδὲ νεῶν τε κάλλη καὶ δημοσίων οἰκοδομημάτων, καὶ οἰκίαι λαμπραὶ καὶ παράδεισοι καὶ τοιαῦτα πολλὰ ἔς τε θέαν ὁμοῦ καὶ τέρψιν καὶ ἡδονὴν καὶ ἀπόλαυσιν ἱκανά. Καὶ τί δεῖ ταῦτα πάντα καταλέγοντα διατρίβειν; Πόλιν μεγάλην καὶ πολυ άνθρωπον, βασίλειόν τε τῶν πάλαι Ῥωμαίων, καὶ ἐς ἄκρον εὐδαιμονίας καὶ τύχης καὶ δόξης ἐλάσασαν, κεφαλήν τε γεγενημένην τῆς οἰκουμένης ἁπάσης δίδωμι νῦν ὑμῖν ἐς διαπραγήν τε καὶ λείαν, πλοῦτον ἄφθονον, ἄνδρας, γυναῖκας, παῖδας, πάντα τὸν ἄλλον αὐτῆς κόσμον καὶ τὴν κατασκευήν· ὧν ἁπάντων ἐμφορηθήσεσθε ὥσπερ ἐν εὐωχίᾳ λαμπρᾷ, καὶ ἐνευδαιμονήσετε τούτοις ὑμεῖς τε, καὶ τοῖς ὑμετέροις παισὶ πλοῦτον πολὺν καταλείψετε, κ α ὶ τ ο μ έ γ ι σ τ ο ν , ὅτι πόλιν τοιαύτην αἱρήσετε, ἧς τὸ κλέος πᾶσαν ἐπῆλθε τὴν οἰκουμένην· καὶ δῆλον ὅτι ἐς ὅσον ἔδραμεν ἡ ταύτης ἡγεμονία καὶ δόξα, ἐς τοσοῦτον καὶ τὸ ὑμῶν κλέος ἀφίξεται τῆς ἀνδρίας καὶ τῆς ἀρετῆς, πόλιν τοιαύτην ἑλόντων ἐκ προσβολῆς. Καὶ σκοπεῖτε τίς εὐπραξία λαμπροτέρα ἤ τίς ἡδονὴ μείζων ἤ τὶς πλούτου περιουσία καλλίων ἤ ἥ μετὰ τιμῆς καὶ δόξης προσέσται ἡμῖν; Τὸ δὲ δὴ μεῖζον πάντων, ὅτι τὴν πόλιν ἐχθρῶς ἔχουσαν ἡμῖν ἐξ ἀρχῆς καὶ ἀεὶ ἐπιφυομένην τοῖς ἡμετέροις κακοῖς καὶ πάντα τρόπον ἐπιβουλεύουσαν τὴν ἡμετέραν ἀρχὴν καθαιρήσομεν καὶ τοῦ λοιποῦ αὐτοί τε βέβαια ἕξομεν τὰ παρόντα ἀγαθά, καὶ ἐν εἰρήνῃ βαθείᾳ καὶἀσφαλείᾳ διάξομεν, ἀπαλλαγέντες ἐχθροῦ γειτονήματος, καὶ πρὸς τὰ λοιπὰ θύραν ἀνοίξομεν».
Στὴν περικοπὴ αὐτὴ τοῦ λόγου τοῦ Μωάμεθ καθρεπτίζεται ταὐτό χρονατὸ βάθος τῆς ἀκόλαστης ὑλοφρόνησης καὶ τὸ ὕψος τῆς ἠθικῆς φιλοδοξίας τῶν ἀνδρῶν ποὺ τὸν ἄκουγαν. Βλέποντας ὁ σουλτάνος ὅτι, τόσες ἑβδομάδες, δὲν κατάφερνε ὁ ἀναρίθμητος στρατός του νὰ κυριεύσει τὴν Κωνσταντινούπολη,ἀποφάσισε τὴν ὕστατη στιγμή, δηλαδὴ πρὶν τὴν μεγάλη ἐπίθεση, ν' ἀνέψει τὰ αἵματα τῶν ἀνδρῶν του, κηρύσσοντας ὅτι, ἄν πάρουν τὴ Βασιλεύουσα, θὰ μποροῦν τρεῖς ὁλόκληρες μέρες νὰ κάνουν ἐκεῖ μέσα ὅ,τι θέλουν («ἡμέραις τρισὶν ἡ πόλις πᾶσα ὑμῶν ἔσεται», τοὺς εἶπε σύμφωνα μὲ τὴν ἀφήγηση τοῦΣφραντζῆ), νὰ λεηλατήσουν καὶ νὰ σκυλεύσουν τὰ πάντα, νὰ χρησιμοποιήσουν τὰ ἱερὰ σκεύη τῶν ναῶν γιὰ τοὺς πιὸ ἀνίερους σκοπούς, ν'ἀτιμάσουν γυναῖκες, παρθένες καὶ ἀγόρια, νὰ βουτήξουν τὰ πόδια τους μέσ'στὰ ἱερώτερα πράγματα, σὰ νἄ ταν λάσπη καὶ ὅ,τι στὴ ζωὴ τῶν ἀνθρώπων εἶναι ἱερό. Ἔπρεπε νὰ συγκινηθοῦν οἱ σάρκες τῶν ἀνδρῶν του γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ συγκινηθεῖ καὶ ἡ ψυχή. Δὲν ὑπάρχει, βέβαια, ἀμφιβολία - θἄμουνΦαρισαῖος, ἄν ἔλεγα τὸ ἀντίθετο - ὅτι οἱ ἄνθρωποι (ἀκόμα καὶ οἱ Χριστινοί, ὅλοι ἐκτὸς ἀπὸ ἐλάχιστους) ἀγαποῦν τὴ σάρκα τους, ἀγαποῦν τὴν ὕλη, ποθοῦν διαρκῶς μεγαλύτερα ὑλικὰ ἀγαθά, προσδοκοῦν - ὅσο ζοῦν στὸνκόσμο - ν' ἀμειφθοῦν γιὰ τὸ μόχθο τους μὲ τρόπο ἁπτὸ καὶ ὁρατό, καὶ ὄχιμόνον ἠθικά. Δὲ λεηλάτησαν, τάχα, τὴν Κωνσταντινούπολη καὶ οἱ Φράγκοι ποὺ ἦταν Χριστιανοὶ καὶ ποὺ ἔλεγαν ὅτι σκοπός τους ἦταν νὰ λυτρώσουν τοὺς ἱεροὺς τόπους ἀπὸ τὰ χέρια τῶν ἀσεβῶν; Ὁ ταλαιπωρημένος πολεμιστὴς ζητάει, μετὰ τὴν νίκη, νὰ φάει καὶ νὰ πιεῖ, ν' ἀρπάξει τὶς γυναῖκες ἐκείνων ποὺ νικήθηκαν, νὰ ξαπλώσει τὸ κορμί του σὲ ἀναπαυτικὸ κρεββάτι, πετώντας ἔξω τὸν ἄοπλο καὶ τρομαγμένο νοικοκύρη. Δὲν εἶναι οἱ Τοῦρκοι οἱ πρῶτοι ποὺ λεηλάτησαν μιὰ μεγάλη καὶ ὡραία πόλη. Κι ' αὐτοὶ οἱ Ἕλληνες λεηλάτησαν τὴν Τροία. Ὡστόσο, θαρρῶ ὅτι δὲν ὑπάρχει προηγούμενο ἑνὸς μεγάλου ἀρχηγοῦ ποὺ νὰ μίλησε τόσο ὠμά, ὅσο ὁ Μωάμεθ. Σὰ νὰ ντράπηκε, βέβαια, ὁ ἴδιος γιὰ τὴν ὠμότητα τῶν λόγων του, πρόσθεσε ὅτι «τὸ μέγιστον» ποὺ θὰ κερδίσουν,κυριεύοντας τὴν Κωνσταντινούπολη, εἶναι ἡ τιμὴ ὅτι θἄχουν κυριεύσει τὴν πόλη, «ἧς τὸ κλέος πᾶσαν ἐπῆλθε τὴν οἰκουμένην». Καὶ πρόσθεσε καὶ κάτι ἄλλο· εἶπε ὅτι τὸ «μεῖζον πάντων» (ἄρα, «μεῖζον» καὶ τοῦ «μεγίστου») εἶναι ὅτι θὰ πάψουν ἐπιτέλους νὰ γειτονεύουν μὲ μιὰ πόλη ποὺ ὅσοι τὴν κατοικοῦν εἶν' ἐχθροί τους, κ' ἔτσι θὰ ζήσουν στὸ μέλλον «ἐν εἰρήνῃ βαθείᾳ καὶ ἀσφαλείᾳ».
Προχωρώντας στὸ λόγο του, ποὺ ἡ ἀρχιτεκτονική του διάρθρωση εἶναι ἄρτια, προσπάθησε νὰ πείσει ὁ Μωάμεθ τοὺς ἂνδρες του ὅτι τὸ τεῖχος εἶναι «ῥαδίως... ἁλωτόν» : «ἡ μὲν τάφρος πᾶσα ἐχώσθη, τὸ δὲ κατὰ γῆν τεῖχος ἐντρισὶ μέρεσι... κατήρριπται». Ὅσο γιὰ τοὺς ἄνδρες ποὺ ὑπερασπίζονταν τὴν Κωνσταντινούπολη, γι' αὐτοὺς εἶπε κάμποσα ποὺ ἀνταποκρίνονται στὴν πραγματικότητα:«Τὰ δὲ τῶν ἀντιτεταγμένων ἡμῖν τί χρὴ καὶ λέγειν; Ἄνδρες γάρ εἰσι πάνυ ὀλίγοι καὶ οἱ πλείονες ἄοπλοι καὶ πολέμων ἄπειροι· ὡς γὰρ ἔχω πυνθάνεσθαι τῶν αὐτομόλων, μόλις φασὶ δύο ἤ τρεῖς ἄνδρες εἶναι τοὺς ἐν τῷ πύργῳ προμαχομένους καὶ ἑτέρους τοσούτους ἐν τῷ μεταπυργίῳ ὥστε ξυμβαίνειν ἕνα ἄνδρα προπολεμεῖν τε καὶ προμάχεσθαι τριῶν ἢ τεσσάρων ἐπάλξεων... Πῶς οὖν ἐς τοσοῦτον πλῆθος ἡμῶν ἀρκέσουσιν οὗτοι; καὶ μάλιστα ἡμῶν μὲν ἐκ διαδοχῆς ἀγωνιζομένων καὶ ἀεὶ νεαρῶν ἐπιόντων ἐς τὸ ἔργον, καὶ καιρὸν ἐχόντων καὶ ὕπνον αἱρεῖσθαι καὶ σῖτα καὶ ἀναπαύειν αὐτούς, αὐτῶν δὲ ἀδιακόπως τε καὶ ἐπιτεταμένως μαχομένων ἀεὶ καὶ μηδένα καιρὸν ἐχόντων ἢ ὕπνου ἢ σιτίου ἢ ποτοῦ ἢ ἀναπαύλης... Οἱ δὲ ἐπὶ τοῦ κατερριμένου τείχους τῶν Ἰταλῶν τεταγμένοι» (στὸν τομέα τῆς πύλης τοῦ Ἁγίου Ρωμανοῦ),«εἰ καί τῳ δοκοῦσιν ἀπόμαχοι εἶναι καὶ ἱκανοὶ τοὺς ἐπιόντας ἀμύνεσθαι, ὡς καλῶς τε ὡπλισμένοι καὶ πολέμων ἔμπειροι,..., ἀλλ' ἐμοὶ καὶ τὰ τούτων ἄπισταδοκεῖ πάντη καὶ σφαλερά. Πρῶτον μὲν γὰρ οὐκ ἐθελήσουσι νοῦν ἔχοντες ὑπὲρ ἀλλοτρίων ἀγαθῶν μάχεσθαι καὶ πονεῖν..., μηδὲν κερδαίνοντες αὐτοί· ἔπειτα ξύγκλυδές τέ εἰσι καὶ ἄλλοι ἄλλοθεν ξυνεληλυθόντες, ἐπὶ τὸ λαβεῖν βλέποντες μόνον καὶ ἀπελθεῖν σῶς, οὐκ ἐπὶ τὸ μαχόμενοι ἀποθανεῖν... Δείκνυται τοίνυν ἐξ ἁπάντων μεθ' ἡμῶν εἶναι τὴν νίκην καὶ τὴν πόλιν ἡμῖν ἁλωτήν... Γίνεσθε οὖν ἄνδρες ἀγαθοὶ αὐτοί τε ὑμεῖς, καὶ τοὺς μεθ' ὑμῶν πάντας παρακελεύεσθε ἀκολουθεῖν τε γενναίως ὑμῖν καὶ πάσῃ προθυμίᾳ καὶ σπουδῇ ἐς τὸ ἔργον κεχρῆσθαι, νομίζοντας τοῦ καλῶς πολεμεῖν τρία εἶναι τὰ αἴτια, τό τε ἐθέλειν καὶ τὸ αἰσχύνεσθαι καὶ τὸ τοῖς ἄρχουσι πείθεσθαι... Κἀγὼ δὲ αὐτὸς πρῶτος παρέσομαι τῷ ἔργῳ, μεθ' ὑμῶν τε ἀγωνιζόμενος καὶ τῶν ἑκάστῳ δρωμένων θεατής». Μετὰ τὴ γενικὴ αὐτὴ προσλαλιά, ἀπευθύνθηκε ὁ Μωάμεθ εἰδικώτεραστοὺς ἀνώτατους ἀρχηγοὺς τοῦ στρατοῦ καὶ τοῦ στόλου, διατυπώνοντας τὶς διαταγὲς καὶ κ' ἐπιθυμίες του. Κ' ἔκλεισε τὸ λόγο του, ἀποφεύγοντας τὰ μεγάλα λόγια καὶ τὶς φραστικὲς κωδωνοκρουσίες: «Ἀλλ' ἄπιτε πρὸς τὰς σκηνὰς καὶ τὰς τάξεις ὑμῶν ἀγαθῇ τύχῃ, καὶ δειπνο ποιησάμενοι ἀναπαύεσθε».Ὁ Σφραντζῆς γράφει ὅτι, μόλις ἔκλεισε ὁ Μωάμεθ τὸ στόμα του, ἀκούστηκε (καὶ τὴν ἄκουσε κι' ὁ ἴδιος) μιὰ φοβερὴ κραυγὴ ἀκροατῶν ἔλεγε: «ἀλλὰ ἀλλὰ ·Μεεμέτη ῥεσοὺλ ἀλλά· τοῦτ' ἔστιν ὁ θεὸς τῶν θεῶν καὶ ὁ Μουχαμέτης ὁπροφήτης αὐτοῦ».
Στη συνέχεια παραθέτουμε μια επιτομή της ομιλίας ,σε γλώσσα απλούστερη «Γενναίοι άντρες καί φίλοι, σας κάλεσα όχι μόνο γιά νάσας θυμήσω γιά τούς αγώνες πού κάναμε καί τούς κινδύνους πού περάσαμε γιά νά αποκτήσουμε όλα αυτά τά αγαθά, αγώνες στούς οποίους επιδείξατε ανδρεία καί τόλμη, αλλά σας κάλεσα γιά νά σας υπενθυμήσω γιά τόν απέραντο πλούτο πού μάς περιμένει σέ αυτή τήν πόλη. Πλούτο πού βρίσκεται στό παλάτι του βασιλιά, στά μέγαρα των πλούσιων αλλά καί στίς εκκλησίες καί στά μοναστήρια. Όλα τά ιερά κειμήλια πού είναι φτιαγμένα από χρυσό καί ασήμι, όλοι οι πολύτιμοι λίθοι καί τά μαργαριτάρια, τά έπιπλα καί τά πολυτελή σπίτια θά γίνουν δικά σας. Έπειτα ακολουθούν ακόμα ωραιότερα αγαθά. Γυναίκες ωραιότατες, παρθένες έτοιμες γιά γάμο, ευγενείς κυρίες, νεότατα αγόρια καί κορίτσια, όλα αυτά θά γίνουν δικά σας γιά νά τά γευτείτε καί νά τά απολαύσετε, ενώ όσους αιχμαλώτους πιάσετε θά τούς έχετε ή δούλους ή θά τούς πουλήσετε γιά νά κερδίσετε καί άλλα χρήματα. Καί δέν είναι μόνο αυτά. Αποκτούμε τήν ενδοξότερη πόλη των Ρωμιών, βασιλεύουσα όλης της Οικουμένης, μέ τά ωραιότερα κτίσματα πού έχουν φτιαχτεί ποτέ. Μέ αυτή τήν πόλη θά γίνουμε παντοδύναμοι καί ενδοξότεροι.
Οι αμυνόμενοι είναι ολιγάριθμοι καί άπειροι στόν πόλεμο ενώ εμείς είμαστε μεγάλο πλήθος καί οι καλύτεροι μαχητές του κόσμου. Αυτοί είναι κουρασμένοι καί άϋπνοι ενώ εμείς ξεκούραστοι καί χορτασμένοι από φαΐ καί ύπνο. Εσύ Χαμουζά μέ τόν στόλο σου θά περικυκλώσεις τά θαλάσσια τείχη καί θά βάλλεις διαρκώς από τά καταστρώματα των πλοίων, εσύ Ζαγανέ πέρασε τήν ξύλινη γέφυρα καί μέ τά πλοία νά επιτεθείς στά τείχη του Κερατίου, εσύ Καρατζά νά διαβείς τήν τάφρο καί μέ κλίμακες νά προσπαθήσετε νά ανέβετε στά τείχη, ομοίως καί εσείς Ισαάκ καί Μαχμούτ, ενώ εμείς Χαλίλ θά επιτεθούμε στήν κοιλάδα του Λύκου, στή μέση του τείχους όπου τά ρήγματα είναι πού μεγάλα.» Προφανής είναι η διαφορά ανάμεσα στις ομιλίες των Παλαιολόγου και Μωάμεθ. Ο πρώτος προτάσσει ιδανικά την ελευθερία της πατρίδος και την Ορθοδοξία. Την υπεράσπιση των πατρογονικών εστιών ,την ιστορία και την προσφορά στον τόπο. Υπόσχεται στεφάνια στον ουρανό από τον Κύριο. Ο δεύτερος υπόσχεται πράγματα υλικά. Μόνο για το σώμα. Ηδονές και απολαύσεις γυναίκες και παιδιά. Πλιάτσικο ,λεηλασίες και καταστροφές, βιασμούς και δουλεμπόριο ανθρώπων. Πρόκειται για σύγκρουση πνεύματος και ύλης. Ο Θεός επέτρεψε να κυριευτεί η του Κωνσταντίνου Πόλις, η οποία φώλιασε στις καρδιές μας και ζεσταίνει την ελπίδα. Πάλι με χρόνους και καιρούς....
Μυργιώτης Παναγιώτης
ΜαθηματικόςΠηγές Ελλήνων Φως Και chilonas.com
-
Πριν λίγες ημέρες 29 Μαΐου 1453 είχαμε την Άλωση του Διαμαντιού της οικουμένης. Της Κωνσταντινούπολης.
Ο τελευταίος αυτοκράτωρ ο γενναίος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διασθανόμενος την έκβαση της πολιορκίας μίλησε στους ανθρώπους του για να τους εμψυχώσει.
Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε από Κωνσταντίνο και έπεσε από τον υπερασπιστή Κωνσταντίνο.Ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου λίγο πριν από την Άλωση
Ὑμεῖς μέν, εὐγενέστατοι ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλῶς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῖν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἱὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο λέγω καὶ παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς, ὡς πάντοτε ἕως τοῦ νῦν ἐποιήσατε, κατὰ τῶν ἐχθρῶν τῆς πίστεως ἡμῶν. Παραδίδωμι δὲ ὑμῖν τὴν ἐκλαμπροτάτην καὶ περίφημον ταύτην πόλιν καὶ πατρίδα ἡμῶν καὶ βασιλεύουσαν τῶν πόλεων. Καλῶς οὖν οἴδατε, ἀδελφοί, ὅτι διὰ τέσσερα τινὰ ὀφείλεται κοινῶς ἐσμεν πάντες ἵνα προτιμήσωμεν ἀποθανεῖν μᾶλλον ἢ ζῆν, πρῶτον μὲν ὑπὲρ τῆς πίστεως ἡμῶν καὶ εὐσεβείας, δεύτερον δὲ ὑπὲρ πατρίδος, τρίτον ὑπὲρ τοῦ βασιλέως ὡς Χριστοῦ Κυρίου, καὶ τέταρτον ὑπὲρ συγγενῶν καὶ φίλων. Λοιπόν, ἀδελφοί, ἐὰν χρεῶσται ἐσμεν ὑπὲρ ἑνὸς ἐκ τῶν τεσσάρων ἀγωνίζεσθαι ἕως θανάτου πολλῷ μᾶλλον ὑπὲρ πάντων ἡμεῖς, ὡς βλέπετε προφανῶς, καὶ ἐκ πάντων μέλλομεν ζημιωθῆναι.Ἐὰν διὰ τὰ ἐμὰ πλημμελήματα παραχωρήσῃ ὁ Θεὸς τὴν νίκην τοῖς ἀσεβέσιν, ὑπὲρ τῆς πίστεως ἡμῶν τῆς ἁγίας, ἣν Χριστὸς ἐν τῷ οἰκείῳ αἵματι ἡμῖν ἐδωρήσατο, κινδυνεύομεν, ὃ ἐστι κεφάλαιον πάντων. Καὶ ἐὰν τὸν κόσμον ὄλον κερδίσῃ τις καὶ τὴν ψυχὴν ζημιωθῇ, τί τὸ ὄφελος; Δεύτερον πατρίδα περίφημον τοιούτως ὑστερούμεθα καὶ τὴν ἐλευθερίαν ἡμῶν. Τρίτον βασιλείαν τήν ποτε μὲν περιφανῆ, νῦν δὲ τεταπεινωμένην καὶ ἐξουθενωμένην ἀπωλέσαμεν, καὶ ὑπὸ τοῦ τυράννου καὶ ἀσεβοῦς ἄρχεται. Τέταρτον δὲ καὶ φιλτάτων τέκνων καὶ συμβίων καὶ συγγενῶν ὑστερούμεθα. Αὐτὸς δὲ ὁ ἀλιτήριος ὁ ἀμηρᾶς πεντήκοντα καὶ ἑπτὰ ἡμέρας ἄγει σήμερον ἀφ᾿ οὗ ἡμᾶς ἐλθὼν ἀπέκλεισεν καὶ μετὰ πάσης μηχανῆς καὶ ἰσχύος καθ᾿ ἡμέραν τὲ καὶ νύκτα οὐκ ἐπαύσατο πολιορκὼν ἡμᾶς καὶ χάριτι τοῦ παντεπόπτου Χριστοῦ Κυρίου ἡμῶν ἐκ τῶν τειχῶν μετὰ αἰσχύνης ἄχρι τοῦ νῦν πολλάκις κακῶς ἀπεπέμφθη. Τὰ νῦν δὲ πάλιν, ἀδελφοί, μὴ δειλιάσητε, ἐὰν καὶ τοῖχος μακρόθεν ὀλίγον ἐκ τῶν κρότων καὶ τῶν πτωμάτων τῶν ἑλεπόλεων ἔπεσε, διότι, ὡς ὑμεῖς θεωρεῖτε, κατὰ τὸ δυνατὸν ἐδιορθώσαμεν πάλιν αὐτό. Ἡμεῖς πάσαν τὴν ἐλπίδα εἰς τὴν ἄμαχον δόξαν τοῦ Θεοῦ ἀνεθέμεθα, οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις καὶ δυνάμει καὶ πλήθει, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου τοῦ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν πεποίθαμεν, δεύτερον δὲ καὶ ἐν ταῖς ἡμετέραις χερσὶ καὶ ῥωμαλαιότητι, ἣν ἐδωρήσατο ἡμῖν ἡ θεία δύναμις. Γνωρίζω δὲ ὅτι αὕτη ἡ μυριαρίθμητος ἀγέλη τῶν ἀσεβῶν, καθῶς ἡ αὐτῶν συνήθεια, ἐλεύσονται καθ᾿ ἡμῶν μετὰ βαναύσου καὶ ἐπηρμένης ὀφρύος καὶ θάρσους πολλοῦ καὶ βίας, ἵνα διὰ τὴν ὀλιγότητα ἡμῶν θλίψωσι καὶ ἐκ τοῦ κόπου στενοχωρήσωσι, καὶ μετὰ φωνῶν μεγάλων καὶ ἀλαλαγμῶν ἀναριθμήτων, ἵνα ἡμᾶς φοβήσωσι. Τὰς τοιαύτας αὐτῶν φλυαρίας καλῶς οἴδατε, καὶ οὐ χρὴ λέγειν περὶ τούτων. Καὶ ὥρα ὀλίγοι τοιαῦτα ποιήσωσι, καὶ ἀναριθμήτους πέτρας καὶ ἕτερα βέλη καὶ ἐλεβολίσκους, ὡσεὶ ἄμμον θαλασσῶν ἄνωθεν ἡμῶν πτήσουσι, δι᾿ ὧν, ἐλπίζω γάρ, οὐ βλάψωσι, διότι ὑμᾶς θεωρῶ καὶ λίαν ἀγάλλομαι καὶ τοιαύταις ἐλπίσι τὸν λογισμὸν τρέφομαι, ὅτι εἰ καὶ ὀλίγοι πάνυ ἐσμέν, ἀλλὰ πάντες ἐπιδέξιοι καὶ ἐπιτήδειοι ῥωμαλέοι τὲ καὶ ἰσχυροὶ καὶ μεγαλήτορες καὶ καλῶς προπαρασκευασμένοι ὑπάρχετε. Ταῖς ἀσπίσιν ὑμῶν καλῶς τὴν κεφαλὴν σκέπεσθε ἐπὶ τῇ συμπλοκῇ καὶ συρρήξει. Ἡ δεξιὰ ὑμῶν ἣ τὴν ρομφαίαν ἔχουσα μακρὰν ἔστω πάντοτε. Αἱ περικεφαλαῖαι ὑμῶν καὶ οἱ θώρακες καὶ οἱ σιδηροὶ ἱματισμοὶ λίαν εἰσὶν ἱκανοὶ ἅμα καὶ τοῖς λοιποῖς ὅπλοις, καὶ ἐν τῇ συμπλοκῇ ἔσονται πάνυ ὠφέλιμα, ἃ οἱ ἐναντίοι οὐ χρῶνται, ἀλλ᾿ οὔτε κέκτηνται.Καὶ ὑμεῖς ἔσωθεν τῶν τειχῶν ὑπάρχετε σκεπόμενοι, οἱ δὲ ἀσκεπεῖς μετὰ κόπου ἔρχονται. Διό, ὢ συστρατιῶται γίγνεσθε ἕτοιμοι καὶ στερεοὶ καὶ μεγαλόψυχοι διὰ τοὺς οἰκτιρμοὺς τοῦ Θεοῦ. Μιμηθῆτε τούς ποτε τῶν Καρχηδονίων ὀλίγους ἐλέφαντας, πῶς τοσούτον πλῆθος ἵππων Ῥωμαίων τῇ φωνῇ καὶ θέα ἐδίωξαν, καὶ ἐὰν ζῷον ἄλογον ἐδίωξε πόσον μᾶλλον ἡμεῖς ἡ τῶν ζῴων καὶ ἀλόγων ὑπάρχοντες κύριοι, καὶ οἱ καθ᾿ ἡμῶν ἐρχόμενοι ἵνα παράταξιν μεθ᾿ ἡμῶν ποιήσωσιν ὡς ζῶα ἄλογα καὶ χείρονές εἰσιν. Οἱ πέλται ὑμῶν καὶ ῥομφαῖοι καὶ τὰ τόξα καὶ ἀκόντια πρὸς αὐτοὺς πεμπέτωσαν παρ᾿ ἡμῶν. Καὶ οὕτως λογίσθητε ὡς ἐπὶ ἀγρίων χοίρων καὶ πληθὺν κυνήγιον, ἵνα γνώσωσιν οἱ ἀσεβεῖς ὅτι οὐ μετὰ ἀλόγων ζῴων ὡς αὐτοί, παράταξιν ἔχουσιν, ἀλλὰ μετὰ κυρίων καὶ αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ ἀπογόνων Ἑλλήνων καὶ Ῥωμαίων. Οἴδατε καλῶς ὅτι ὁ δυσσεβὴς αὐτὸς ὁ ἀμηρᾶς καὶ ἐχθρὸς τῆς ἁγίας ἠμῶν πίστεως χωρὶς εὔλογον αἰτίας τινὸς τὴν ἀγάπην ἣν εἴχομεν ἔλυσεν, καὶ τοὺς ὅρκους αὐτοῦ τοὺς πολλοὺς ἠθέτησεν ἀντ᾿ οὐδενὸς λογιζόμενος καὶ ἐλθῶν αἰφνιδίως φρούριον ἐποίησεν ἐπὶ τὸ στενὸν τοῦ Ἀσωμάτου, ἵνα καθ᾿ ἑκάστην ἡμέραν δύνηται βλάπτειν ἡμᾶς. Τοὺς ἀγροὺς ἡμῶν καὶ κήπους καὶ παραδείσους καὶ οἴκους πυριαλώτους ἐποίησε, τοὺς ἀδελφοὺς ἡμῶν τοὺς Χριστιανοὺς ὅσους εὗρεν, ἐθανάτωσε καὶ ἠχμαλώτευσε, τὴν φιλίαν ἡμῶν ἔλυσεν. Τοὺς δὲ τοῦ Γαλατά, ἐφιλίωσε, καὶ αὐτοὶ χαίρονται, μὴ εἰδότες καὶ αὐτοὶ οἱ ταλαίπωροι τὸν τοῦ γεωργοῦ παιδὸς μύθον, τοῦ ἐψήνοντος τοὺς κοχλίας καὶ εἰπόντος. Ὢ ἀνόητα ζῶα, καὶ τὰ ἑξῆς. Ἐλθὼν οὖν ἀδελφοί, ἡμᾶς ἀπέκλεισε, καὶ καθ᾿ ἑκάστην τὸ ἀχανὲς αὐτοῦ στόμα χάσκων, πῶς εὓρη καιρὸν ἐπιτήδειον ἵνα καταπίῃ ἡμᾶς καὶ τὴν πόλιν ταύτην, ἣν ἀνήγειρεν ὁ τρισμακάριστος ἐκεῖνος καὶ τῇ πανάγνῳ δεσποίνῃ ἡμῶν θεοτόκῳ καὶ ἀειπαρθένω Μαρία ἀφιέρωσεν καὶ ἐχαρίσατο τοῦ κυρίαν εἶναι καὶ βοηθὸν καὶ σκέπην τῇ ἡμετέρᾳ πατρίδι καὶ καταφύγιον τῶν Χριστιανῶν, ἐλπίδα καὶ χαρὰν πάντων τῶν Ἑλλήνων τὸ καύχημα πάσι τοῖς ὦσιν ὑπὸ τὴν τοῦ ἡλίου ἀνατολήν. Καὶ οὗτος ὁ ἀσεβέστατος τήν ποτε περιφανῆ καὶ ὀμφακλίζουσαν ὡς ῥόδον τοῦ ἀγροῦ βούλεται ποιῆσαι ὑπ᾿ αὐτόν. Ἣ ἐδούλωσε σχεδόν, δύναμαι εἰπεῖν, πάσαν τὴν ὑφ᾿ ἥλιον καὶ ὑπέταξεν ὑπὸ τοὺς πόδας αὐτῆς Πόντον καὶ Ἀρμενίαν, Περσίαν καὶ Παμφλαγονίαν, Ἀμαζόνας καὶ Καππαδοκίαν, Γαλατίαν καὶ Μηδίαν Κολχοὺς καὶ Ἴβηρας, Βοσποριανοὺς καὶ Ἀλβάνους Συρίαν καὶ Κιλικίαν καὶ Μεσοποταμίαν, Φοινίκην, Βακτριανοὺς καὶ Σκύθας, Μακεδονίαν καὶ Θετταλίαν, Ἑλλάδα, Βοιωτία, Λοκροὺς καὶ Αἰτωλούς, Ἀκαρνανίαν, Ἀχαΐαν καὶ Πελοπόννησον, Ἤπειρον καὶ τὸ Ἰλλυρικὸν Λύχνιτας κατὰ τὸ Ἀνδριατικόν, Ἰταλίαν, Τουσκίνους, Κέλτους καὶ Κελτογαλάτας, Ἰβηρίαν τὲ καὶ ἕως τῶν Γαδείρων, Λιβύαν καὶ Μαυρητανίαν καὶ Μαυρουσίαν, Αἰθιοπίαν, Βελέδας, Σκούδην, Νουμιδίαν καὶ Ἀφρικὴν καὶ Αἴγυπτον αὐτὸς τὰ νῦν βούλεται δουλῶσαι καὶ τὴν κυριεύουσαν τῶν πόλεων, ζυγῶ ὑποβαλεῖν καὶ δουλεία καὶ τὰς ἁγίας ἐκκλησίας ἡμῶν, ἔνθα ἐπροσκυνεῖτο ἡ Ἁγία Τριὰς καὶ ἐδοξολογεῖτο τὸ πανάγιον, καὶ ὅπου οἱ ἄγγελοι ἠκούοντο ὑμνεῖν τὸ θεῖον καὶ τὴν ἔνσαρκον τοῦ Θεοῦ Λόγου οἰκονομίαν, βούλεται ποιῆσαι προσκύνημα τῆς αὐτοῦ βλασφημίας καὶ τοῦ φληναφοῦ ψευδοπροφήτου Μωάμεθ, καὶ κατοικητήριον ἀλόγων καὶ καμήλων. Λοιπὸν ἀδελφοὶ καὶ συστρατιῶται, κατὰ νοῦν ἐνθυμηθῆτε ἵνα τὸ μνημόσυνον ὑμῶν καὶ ἡ μνήμη καὶ ἡ φήμη καὶ ἡ ἐλευθερία αἰωνίως γενήσηται.
Έκρινα σκόπιμο να υπενθυμίσω στους απανταχού της γης πατριώτες συνέλληνες, και όχι μόνο, την ομιλία του Αὐτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου πριν τὴν ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως, μετά από 568 χρόνια που εκφωνήθηκε, για να πάρουμε όλοι μας τα κατάλληλα μηνύματα πατριωτισμού και ορθοδόξου πίστεως. Πονηροί και ύποπτοι οι καιροί. Πολλά φαίνεται ότι κυοφορούνται στον κόσμο. Θα έχουν σχέση με την πατρίδα μας;; Εύλογο ερώτημα. Η μικρή σε έκταση (γεωγραφικά) Ελλάδα κατέχει σημαντική γεωπολιτική θέση. Οι προφητείες, οι μύθοι και οι παραδόσεις μιλούν για πολλά και φοβερά επερχόμενα γεγονότα. Είναι βέβαιο ότι οι προφητείες θα επαληθευτούν, θα γίνουν πραγματικότητα. Πότε;;. Ο Θεός μόνο γνωρίζει. Εμείς ας είμαστε έτοιμοι...
Μυργιώτης Παναγιώτης
ΜαθηματικόςΠηγή: Ἀπὸ τὸ Χρονικὸν τοῦ Μεγάλου Λογοθέτη Γεωργίου Σφραντζῆ ἢ Φραντζῆ
Ἐκδοθὲν ἐν Κερκύρᾳ ἐν ἔτει 1477Υ.Γ. Κάποιος φορέας θα έπρεπε να ασχοληθεί και να αναδείξει αυτή την τεράστια προσφορά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Βυζαντινής).
-
Σαράντη; Ο Σ. όταν χώρισε δεν έψαξε για άλλη; Κοίτα αν φας καψούρα....Δεν σε γεμίζει εύκολα άλλη. Αυτό είναι το κακό της καψούρας. Τρως κόλλημα.
Εν τω μεταξύ τι να πω ρε Λένα. Όποτε βγαίναμε είχα σκηνικό!! Λες και ήταν μαγνήτης ρε γμτ. Χωρίς να φταίει ο Σ. κάτι θα γινόταν.
Πήγαμε στον Παπ. ένα βράδυ. Πήχτρα, κλασικά. Εγώ ήμουν ακόμη στις αρχές μου. Ε καθόμαστε όρθιοι πίνουμε την μπύρα μας, έρχεται με τριά άτομα ο Γ. Ο καράτε κίντ. Σαράντη τι γίνεται; Όλα καλά κλπ.
Πάει με την παρέα του. Τα παιδιά στην Ελ. τα ήξερα. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Όταν ερχόταν σε εμάς, κάναμε χαβαλέ, όλα καλά.
Έρχεται ο Χ. ο ξέρεις με την κοπέλα του κάθεται ποιο εκεί. Έρχεται Σαράντη τι γίνεται; Όλα καλά ρε Χ. Να εδώ με τον κολλητό μου. Άντε καλά να περάσετε.
Ο Χ. είναι πλάτη σε εμένα δεν τον βλέπω. Τον βλέπει ο Σ. Ο Γ. είχε πάει προς τα αριστερά μου με τους άλλους 2 με 3 φίλους του. Ακούω κάτι φωνές λέω θα είναι ξέρεις που λένε στην υγειά μας και τέτοια.
Και ξαφνικά τρώω μια στην πλάτη και όπως ήμουν χαλαρός πάω και πέφτω σε 3 άτομα πάνω. Εκτοξεύτηκα.
Γυρνώ και βλέπω τον Χ. να βρίζει και να κλωτσάει τον Γ και ο Γ. τον Χ. Ρε φωνάζω τι κάνετε;;; Και ορμάω να τους χωρίσω.
Και μπάνω στην κυριολεξία στη μέση για να σταματήσουν. Τι να κάνω; Ποιον να χτυπήσω Λένα. Και οι δύο μου ήταν γνωστοί. Όμως όταν ο Χ. την πέφτει στον Γ. και τους άλλους 2 κατάλαβα. Κάποια μαλακία έχει κάνει ο Γ. Εν τω μεταξύ, ο Γ. 90 κιλά και ο Χ. το ίδιο. Με το ένα χέρι να κρατώ τον Χ με το άλλο τον Γ. Πόσο να αντέξω όμως.
Γομάρια και οι δύο. Και το τι κλωτσιά αδέσποτε έφαγα.....Με γμσανε. Σαράντη εσύ πόσα κιλά ήσουν τότε; Ογόνταπέντε. Αλλά με Kick βάρη, κατάλαβες. Ναι μωρό μου. Να φωνάζω τον Χ. να σταματήσει τπτ. Να λέω τον Γ. τπτ. Ο Χ εντω μεταξύ να έχει γίνει δεν πήγαινε παραπάνω.
Τα παίρνω στο κρανιό. Εν τω μεταξύ το μαγαζί όλοι κάνανε πίσω και είμαστε 4 με 5 άτομα κουβάρι σχεδόν.
Τα παίρνω άσχημα, τραβάω μια τον Χ. πίσω να φύγει. Πάω και κολλάω τα μούτρα μου στου Γ. και του λέω θα σε γμσω αν δεν σταματήσεις.
Ηρέμησαν κάπως. Έρχεται στο καπάκι ο Φ. με 4 δικούς του. Σαράντη;;; Πρόβλημα;; Ο Φ. ήξερε τον Χ. όπως και εμένα. Φ. πάρε τον Χ. εγώ θα αρπάξω τον Γ. Ο Φ. ηρέμησε τον Χ. εγώ του είπα του Γ. πως έκανε μαλακία, κομμένη κάθε κουβέντα. Τέρμα ως εδώ.
Εν τω μεταξύ κοιτώ να δω που είναι ο Σ. Δλδ γύρισα το κεφάλι μου. Ο Σ. είχε μείνει παγοκολώνα και κρατούσε τη μπύρα. Ήταν σε κατάσταση Pause. Πάω να του πως Σ. όλα καλά; Και με πιάνει ένα γκαρσόνι που δεν πήγαινε ο ένας τον άλλον και έρχεται από τα δεξιά μου που δε μπορούσα να δω καθαρά και με πιάνει από το λαιμό!!
Με ορμάνε άλλοι δύο από το μαγαζί από τα χέρια με πιάνουν και με πάνε καροτσάκι να με πετάξουν από το μαγαζί!!!
Μου λέει το γκαρσόνι τέρμα η φασαρία. Έξω από το μαγαζί. Ρε εγώ τη σταμάτησα μην σου γ.....σω. Και έρχεται από την σχολή ένας καλός χέρια πόδια τα πάντα που δεν ήξερα πως είναι από Ελ και τους λέει είναι δικός μου ο Σαράντη θα σας γ....σω αν δεν τον αφήσετε!!!
Κόκκαλο. Με άφησαν. Τους ρίχνει κάτι γκάζια. Πως εγώ μπήκα για να χωρίσω και να σταματήσω τη φασαρία κλπ και αν κάνουν τπτ θα έχουν να κάνουν με εκείνον.
Μετρούσε το παλικάρι. Και άκου τώρα.
Εγώ δεν ήξερα πως μετρούσε κλπ. Όποτε τον έβλεπα στην πιάτσα πήγαινε του έκανα χαβαλέ, έκανε και εκείνος εμένα. Είχαμε κάτι κοινό. Αλλά δεν ήξερα πως μετρούσε εκτός. Μου λέει Σαράντη όλα εντάξει; Άσε του λέω, τα πόδια μου από τις κλωτσιές που έχω φάει είναι σακατεμένα.
Έρχεται ο Φ. μου λέει εντάξει τον ηρέμησαν τον Χ. Ο Γ. έφυγε από το μαγαζί. Ήρθε ο Χ. Μου λέει ρε συ συγνώμη αλλά αυτοί ενόχλησαν την κοπέλα μου. Του είπα εντάξει άστο. Όλα καλά.
Ο Κ. που είχε το μαγαζί έλειπε. Έτυχε να έρθει λίγο μετά. Με έπιασε μου ζήτησε συγνώμη για τα γκαρσόνια. Αρχίσαν οι γύρες από τον Κ. με σφηνάκια, φρούτα, τραπέζι αμέσως. Ο Σ. σε κατάσταση ανοιχτό στόμα. Κλείστο ρε του λέω. Ρε Σαράντη τα έχασα ρε. Δεν ήξερα ποιος πλακώνεται με ποιον και εσύ στη μέση να τις τρως από όλους και μετά ήρθαν και από το μαγαζί και αρπάξανε εσένα!!!
Άστο ρε του λέω. Εντάξει γίνονται αυτά. Με έψαξε ο Γ. στην πιάτσα μου είπε συγνώμη να πω και τον Χ. συγνώμη οι φίλοι τους κάνανε μαλακία και τους γκάζωσε.
Τεσπα. Δεν κράτησα κακία σε κανέναν. Ο Φ ξηγήθηκε πολύ καλα όπως και το παλικάρι που την έπεσε στα γκαρσόνια.
Σαραντούκο μου αν δεν ήταν το παλικάρι τι θα γινόταν; Θα με πετούσαν από το μαγαζί. Απλά πράγματα. Και μετά; Μετά.....Θα έστελνα δικό μου τον Σ. που τους ξέρει όλους εκεί θα έλεγε τον Κ. τι παίχτηκε και θα πήγαινα στο μαγαζί και θα τους γκάζωνε ο Κ.
Ο ασφ δεν ήταν στο μαγαζί; Όχι. Περίεργο. Θα είχε βάρδια. Γμσε τον τώρα θα περίμενα από αυτόν. Άσε με ρε Λένα.
Σου λέω ο Σ. το κέρατό μου. Εννιά στις 10 φορές που βγαίναμε, μανούρες είχαμε......Χωρίς να φταίει το παλικάρι. Ανεξήγητο.
Σαραντούκο μου τελικά καλύτερα που δε μιλιέστε. Μάλλον Λενάκι μου lol. -
@ikarus260 said in Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.:
Την Κυριακή προς Δευτέρα μου έκανε εντύπωση που είχε μπλόκο για αλκοτέστ πάνω στην Αθηνών στο ύψος περίπου του Σαρακάκη προς Ελευσίνα. Πρώτη φορά βλέπω μπλόκο σε εκείνο το σημείο και γενικά πάνω στην Αθηνών. Πάντως πρέπει να πιάσανε αρκετούς, γιατί ήταν σταματημένα αρκετά αμάξια στην άκρη. Επίσης εννοείται ότι ήταν όλες οι λωρίδες κλειστές με κώνους. Πάντως έχω παρατηρήσει ότι στα αλκοτέστ, όσες φορές με έχουν σταματήσει, ποτέ δεν ζητάνε δίπλωμα, άδεια και ασφάλεια, φαντάζομαι λόγω εξοικονόμησης χρόνου (δεν είχα πιει κιόλας σταγόνα, οπότε το θεωρήσανε περιττό φαντάζομαι)
Πες πως έχουν 2 αλκοολόμετρα. Σταματάνε 6 αυτοκίνητα. Το ένα πίσω από το άλλο. Περιμένεις να έρθει η σειρά σου. Και έχει από ότι έμαθα και καλούς.
Αν είσαι οριακά πάνω από το όριο, σε ξαναμετράνε μετά από λίγο μπας και πέσει. Γιατί μίλησα με ένα παλικάρι. Κάποιοι δεν τους αρέσει να κόβουν 350άρι.
Δίπλωμα και τέτοια αν ζητήσουν την άλλη μέρα θα φύγουν οι σταματημένοι. -
RE: ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]posted in Αντίλογος
@a-d-p said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Δικαίωμα Αντίστασης: Σε ακραίες περιπτώσεις που αφορούν κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (π.χ. πραξικόπημα), το άρθρο 120 του Συντάγματος αναθέτει στον πατριωτισμό των Ελλήνων την υπεράσπισή του με κάθε μέσο.
Το Σύνταγμα πλέον αδυνατεί να προστατέψει μέσω της Αστυνομίας τον Έλληνα Πολίτη.
Εκτός αυτού:
10 ΕΚΑΜιτες δείρανε πολίτη επειδή τους έκανε παρατήρηση που πέρασαν με κόκκινο.
Μείνανε Ατιμώριτοι.Όπως μένουν οι μεγαλο παράνομοι εδώ και 50 χρόνια ατιμώρητοι.
Το Κράτος Δικαίου έχει πάρει να υφίσταται και έτσι έχει πάψει να υπάρχει Δημοκρατία.
Η Δικαιοσύνη και η ΕΕ το λέει πως δε Λειτουργεί.
Συμπερασματικά. ΔΕΝ έχουμε Δημοκρατία.