Στη γειτονιά μου, όπως και στις περισσότερες, το βράδυ θέλει ψάξιμο για να παρκάρεις. Κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες, που εδώ και 10 χρόνια που γίναμε πολλοί (σε αυτοκίνητα) στη γειτονιά δε μπορώ να πω "δε γαμ....ε" και να τις παραβλέψω.
Μία περίπτωση είναι γείτονες με θέση πάρκινγκ να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους έξω από αυτό (πιθανόν για να μην τους κλείσει κάποιος άλλος το πάρκινγκ το βράδυ).
Η άλλη είναι, το βράδυ να κλείνει ο γείτονας τη θέση πάρκινγκ και να σου λέει "που θα πας μωρέ το βράδυ;" και η άλλη είναι να έχεις θέση πάρκινγκ και να το παρκάρεις μακριά από αυτό γιατί το πάρκινγκ έχει 2 θέσεις και βαριέσαι να το στριμώχνεις δίπλα στο άλλο αυτοκίνητο.
Μπορεί να πει κάποιος να καλέσει την αστυνομία ο ιδιοκτήτης τους πάρκινγκ. Δεν είναι τόσο απλό σε μία πόλη που πάνω κάτω όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό που μου κάνει πάντως εντύπωση είναι το θράσος τους.
ΑΝ αυτοί οι τύποι που είτε κλείνουν τα πάρκινγκ των άλλων είχαν δικό τους και τους το έκλεινε κάποιος τι θα έκαναν;

sarantism
@sarantism
Please enter occupation - Please enter your interests
Best posts made by sarantism
-
RE: Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]
-
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Mastoras δεν λέω για τον φυσικό πηλό αν με τον καιρό σκληραίνει. Αυτό με το ζεστό νερό είναι χρήσιμο ειδικά για το χειμώνα.
Για τον συνθετικό πηλό λέω. Κάτι σαν αυτό:
[https://www.amazon.com/LEOSO-Clay-Grade-Eraser-Detailing/dp/B0B58JL3VS?psc=1&pd_rd_w=zsJ7M&content-id=amzn1.sym.c9b3a448-7c3c-4399-ac60-2bdc98844f72&pf_rd_p=c9b3a448-7c3c-4399-ac60-2bdc98844f72&pf_rd_r=BRG7BWAHKMQGKTAZ2JHT&pd_rd_wg=fpSrB&pd_rd_r=d0035e3b-d4a4-4275-9a28-59714e3422c6&ref_=sspa_dk_rhf_detail_pt_sub_2&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyNUxOV1ZYVzZJRVg2JmVuY3J5cHRlZElkPUEwNTcyMTQ2MU84N0xQNE43N0JCNiZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMTQzOTQ5M01RQU44NVZOOVJGRyZ3aWRnZXROYW1lPXNwX3JoZl9kZXRhaWwmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl](link url)
Να γράψω κάποια λίγα για το Turtle Wax Ceramic. Όταν ο φίλος lap έγραψε πω είχε θέμα με το streaking (ραβδώσεις) το έψαξα.
Βασικά υπάρχουν δύο κατηγορίες κεριών: το κλασικό φυσικό κερί καρναούμπα που ονομάζεται wax και το συνθετικό που μπορεί να περιέχει ένα μικρό ποσοστό από κερί carnauba και λέγεται sealant.
Το wax είναι εύκολο στην εφαρμογή και στο σκούπισμα και δεν αφήνει εύκολα ραβδώσεις από όσα διάβασα στο youtube.
Τα sealants δεν είναι το ίδιο και στην εφαρμογή και στο σκούπισμα. Από προσωπική εμπειρία το sealant της sonax PNS όπως και το quick detailer της το BSD είναι λίγο ζόρικα και στην εφαρμογή και στο σκούπισμα. Στην εφαρμογή αισθάνεσαι την πετσέτα σαν κάπως να σκαλώνει πάνω στο sealant ενώ το απλώνεις. Το ίδιο και όταν το σκουπίζεις. Αυτό σου δινει την αίσθηση πως μπορεί να γρατσουνάς το βερνίκι πράμα που από την εμπειρία δεν συμβαίνει. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται κάποια τεχνική στην εφαρμογή τους και στο σκούπισμά τους. Την τεχνική τη βρίσκεις στο youtube αππό χρήστες που τα δοκίμασαν και ξέρουν πως να τα απλώνεις ευκολότερα και να τα σκουπίζεις.
Ένα ακόμη τέτοιο ιδιότροπο ας πούμε προιόν είναι και της Meguiars το Meguiar's Hybrid Ceramic Wax.
[https://www.skroutz.gr/s/18285425/Meguiar-s-Υγρό-Κέρωμα-για-Αμάξωμα-Hybrid-Ceramic-Wax-768ml.html](link url)
Η Turtle Wax για το Ceramic Wax αναφέρει πως για να αποφευχθούν οι ραβδώσεις θα πρέπει η επιφάνεια να είναι καθαρή από προηγούμενα κεριά. Θα προσθέσω πως θα πρέπει να ψεκάζεται σε μικρή ποσότητα και σε μικρά τμήματα για να μην προλαβαίνει να στεγνώσει και να δημιουργήσει τις ραβδώσεις.
Ένας άλλος τρόπος είναι να ψεκαστεί σε μία στεγνή πετσέτα μικροίνας και με αυτήν να εφαρμοστεί και αμέσως με μία στεγνή να σκουπιστεί. Αυτός ο τρόπος για εμένα είναι ο ευκολότερος.
Ένας ακόμη τρόπος είναι να ψεκαστεί σε ένα από αυτά τα στρόγγυλα σφουγγαράκια μικροίνας και να εφαρμοστεί με αυτό σε μικρά τμήματα και να σκουπιστεί αμέσως.
Η Turtle Wax ως λύσεις στις ραβδώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν (το δοκίμασα και δουλεύει αυτό που προτείνει), είναι με μια βρεγμένη πετσέτα μικροίνας να σκουπιστει το μέρος με τις ραβδώσεις και με μία στεγνή να σκουπιστεί.
Οι παραπάνω τρόποι εφαρμογής και σκουπίσματος των sealants μπορούν να εφαρμοστούν και σε sealants άλλων εταιριών.
Λένε κάποιοι detailers στο youtube και νομίζω πως είναι λογικό. Για να εφαρμοστεί ένα sealant ομαλά, θα πρέπει η επιφάνεια, το βερνίκι να είναι όσο γίνεται ποιο καθαρό. Υπάρχει λογική. Αν το βερνίκι έχει επάνω επικαθήσεις, είναι τραχύ και το καταλαβαίνεις μετα από ένα καλό πλύσιμο αν με μία σακούλα το "χαιδέψεις". Κάνει θόρυβο κατά το πέρασμά της η σακούλα.
Ας φανταστεί λοιπόν κάποιος σε αυτό το τραχύ βερνίκι πόσο θα ζοριστεί αν περάσει ένα ίσως και λίγο ιδιότροπο sealant.......
Οπότε ο καθαρισμός από επικαθήσεις (αν χρειαστεί και με πηλό πέραν του ενός καλούς πλυσίματος με ένα δυνατό σαμπουάν) και μετά χημικά με ένα paint cleaner (προτιμώ με abrasives - λειαντικά ή χωρίς) και μετά με μία ψιλή αλοιφή θα δώσουν μία όσο γίνεται καλύτερη, λεία επιφάνεια στο βερνίκι. Το τελικό στάδιο είναι πέρασμα με IPA για να φύγουν και τυχόν εναπομύνταντα παλιά κεριά και τα λάδια από την ψιλή αλοιφή.
Με τον τρόπο αυτό πέρα του ότι εξασφαλίζεις τη μέγιστη διάρκεια στο sealant, αν είναι λίγο ιδιότροπο θα σε δυσκολέψει πολύ λιγότερο από ότι αν πας να το εφαρμόσεις σε "βρώμικη" επιφάνεια βερνικιού.
Αλέξανδρε με γεια και καλά γυαλίσματα με τον αλοιφαδόρο όταν τον παραλάβεις. Εϊχες γράψει και αναρωτηθεί γιατί να πάρεις έναν αλοιφαδόρο αφού δεν έχεις θέματα με "αράχνη" και διορθώσεις.
Ανάλογα με το μέγεθος τους αυτοκινήτου, ένα καλό πλύσιμο μπορεί να πάρει και μία ώρα. Νούμερο 1 κούραση με το πλύσιμο και το σκούισμα.
Μετά θα πρέπει να περάσεις πιθανόν πηλό. Νο 2 κούραση
Να περάσεις ένα paint cleaner. Νο 3 κούραση. Όλα αυτά τα κάνεις φυσικά σε ολόκληρο το αυτοκίνητο....
Να περάσεις και μία ψιλή αλοιφή για να ανανεώσεις το βερνίκι γιατί σε ένα χρόνο μία ανανέωση θα τη θέλει. Νο4 κούραση
Βάλε μετά την εφαρμογή της IPA. Νο5 κούραση
Τελική φάση το πέρασμα του sealant. Νο6 κούραση.
Δεν έχω αλοιφαδόρο...
Το πλύσιμο να το γλυτώσω πηγαίνωντας το αυτοκίνητο σε πλυντήριο.
Τον πηλό πρέπει να τον κάνω δεν είναι τόσο δύσκολο.
Το Paint Cleaner και η Ψιλή Αλοιφή όσοι τα έχουμε κάνει με το χέρι ξέρουμε τι τραβάμε. Επίσης όταν το κάνουμε με το χέρι, δεν μπορούμε να ασκούμε την ίδια πίεση και να αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο σε κάθε τμήμα που δουλεύουμε. Στην αρχή τα δίνω όλα, στη μέση τα κάνω ποιο γρήγορα και στο τέλος το τρίψιμο της αλοιφής μου φαίνεται βουνό από την κούραση.
Με τον αλοιφαδόρο γλυτώνεις την κούραση και κάνεις δουλειά καλή, εκτός αν βαριέσαι να κρατάς τον αλοιφαδόρο....Μόνον αυτό έχεις να κάνεις. Να τον κρατάς.
Αν το sealant ή το wax που μπορεί να θες να περάσεις για τελική στρώση δουλεύονται με αλοιφαδόρο τότε "άντε γεια" που λέει ο λόγος.
Γνωρίζω πως πολλά από οσα γράφω έχουν γραφτεί πολλάκις. Μπορεί να θέλει κάποιος να τα διαβάσει. Ας μην μπει στο κόπο να γυρίζει ένα σωρό σελίδες πίσω για να βρει 1 με 2 posts που τα γράψαμε. Ας υπάρχουν σε πολλά posts για να βοηθηθεί όποιος ψάχνει διαδικασίες, προιόντα, τεχνικές κλπ. Επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως.
Χαίρομαι που σε αυτό το φόρουμ υπάρχει ο Μάστορας και άλλοι φίλοι που σε απορίες απαντούν αναλυτικά χωρίς μπαίνουν στο σκεπτικό "όπως εγώ έφαγα ώρες να ψάχνω, ψάξε και εσύ". Δε μου αρέσουν τέτοια σκεπτικά.
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Με ξέρετε. Υπάρχουν φορές που ξεχνώ το φρένο -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Προσπαθώ αν μπορώ να κάνω κάτι που θα βοηθήσει, να το κάνω. Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο Mastoras78 πως έχω ιδρώσει για κάποια χρόνια ψάχνοντας πληροφορίες και δοκιμάζοντας προιόντα.
Υποκλίνομαι στις γνώσεις του Mastora που όχι μόνον βοηθάει, αλλά το κάνει και με λεπτομέρεια και συνεχίζει να είναι κοντά στο ότι συμβαίνει στο car detailing.
Επίσης έχει προχωρήσει σε μία διαδικασία που για εμένα θέλει πολύ υπομονή (πιθανόν και αρκετά χρήματα), ψάξιμο και δοκιμές (συνδιασμούς σφουγγαριών με αλοιφές κλπ) και είναι η χρήση του αλοιφαδόρου.
Πλέον πιστεύω κάτι που δεν το έπαιρνα στα σοβαρά. Κατά τη γνώμη μου (μπορεί να σφάλω), αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί ολοκληρωμένα με το car detailing ακόμη και σε επίπεδο χόμπι, χρειάζεται να προμηθευτεί αλοιφαδόρο. Εκεί νομίζω θα χαρεί το 90 με 100% των όσων προσφέρει το car detailing από πλευράς εμφάνισης (πέρα από το ότι προστατεύει και το χρώμα).
Με το χέρι δεν μπορεί κάποιος να έχει τα αποτελέσματα του αλιοφαδόρου, κάτι που είναι γνωστό, αλλά και δεν μπορεί να χαρεί αλοιφές ψιλές ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Έχω στο ράφι κάποιες αλοιφές που με το χέρι δίνουν με ένα Α αποτέλεσμα, αλλά με τον αλοιφαδόρο χαίρεσαι να τις δουλεύεις χωρίς να κουράζεσαι. Δεν αγόρασα αλοιφαδόρο. Ήμουν με έναν φίλο που έχει και είδα τη διαφορά που κάνει ο αλοιφαδόρος.... -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Αλέξανδρε καλά κάνεις κατά τη γνώμη μου και είσαι επιφυλακτικός με τον καθαρισμό της ταπετσαρίας του ουρανού. Προσωπικά μπορεί και χωρίς λόγο, φοβάμαι να τη ζορίσω στο καθάρισμα με ας πούμε χημικά τύπου APC γιατί φοβάμαι με τον καιρό (μετά από χρόνια υποθέτω) μην τίποτα από τις κόλλες που έχει τις αποδυναμώσω και μου έρθει και εμένα στο κεφάλι lol.
Έχω το ONR σε αναλογία με απεσταγμένο νέρο 1 προς 20 (η αναλογία αυτή δεν είναι κανόνας, ο καθένας όπως θέλει τη διαμορφώνει), το ψεκάζω σε μία πετσέτα μικροίνας (δεν την κάνω μούσκεμα, ένα ψέκασμα κάνω ανάλογα βέβαια και με την απορροφητικότητα της πετσέτας) και απαλά σκουπίζω τον ουρανό. Με μία δεύτερη πετσέτα ή γυρνώντας την υπάρχουσα από την άλλη πλευρά που είναι στεγνή, "παίρνω" την όποια υγρασία έχει μείνει στην ταπετσαρία.
Αν δεν φύγει η βρωμιά επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Δεν έχω μέχρι τώρα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις για να το ψάξω για κάτι δυνατότερο. Για κάτι δραστικότερο θα χρησιμοποιούσα της Sonax το καθαριστικό για ταμπλό (που έγραψα πως το χρησιμοποίησα στα...αθλητικά μου παπούτσια και έκανε πολύ καλή δουλειά).
Sonax Xtreme Καθαριστικό Ταμπλό & Πλαστικών Ματ
https://www.skroutz.gr/s/24503135/Sonax-Xtreme-Καθαριστικό-Ταμπλό-Πλαστικών-Ματ-500ml.html
Θα ακολουθούσα την ίδια διαδικασία. Ψέκασμα όχι απ' ευθείας στην ταπετσαρία, αλλά στην πετσέτα μικροίνας και εφαρμογή στο σημείο της ταπετσαρίας που θέλω να καθαρίσω. Δε θέλω να υγρανθεί πολύ η ταπετσαρία. Αν τυχόν χρησιμοποιηθεί παραπάνω ποσότητα και γίνει υγρή η ταπετσαρία, ίσως με ένα πιστολάκι για μαλλιά στο ζεστό να κάνω με προσοχή το σημείο εκείνο για να επιταχύνω τη διαδικασία του στεγνώματος της ταπετσαρίας.
@alex-mix πολύ καλή η επιλογή του Μeguiars ultimate wash &wax. Ο αδερφός μου το έχει 5 χρόνια και δεν το αλλάζει με τίποτα.
Ένα σαμπουάν που είναι χρόνια στην αγορά και έχει αποσπάσει και σε Ελλληνικό φόρουμ για car detailing και σε ξένα πολύ καλές κρητικές είναι το Autoglym Pure Shampoo
https://www.amazon.co.uk/Autoglym-BWS500-Pure-Shampoo-1L/dp/B01CZUYGY8/ref=sr_1_1?crid=1SJP956078D53&keywords=autoglym+pure+shampoo&qid=1670622934&s=automotive&sprefix=autoglym+pure%2Cautomotive%2C129&sr=1-1
Μου άρεσε η περιγραφή που πιστεύω κάνει ότι γράφει:
"Pure Shampoo is a high foaming, pH neutral, ‘pure’ shampoo that cleans the car extremely well, but doesn’t do anything else. It leaves no film behind, nor does it have any other additives. The lack of gloss enhancers,wax or similar additives makes it suitable for cleaning matt or satin finishes. Pure Shampo is wax safe"
Μετά το πλύσιμο ξέρεις πραγματικά πόσο γυαλίζει το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την περιγραφή.
Πολύ καλές κριτικές έχει το Auto Finesse Lather Car Shampoo
Kαι αυτό σύμφωνα με τη περιγραφή της εταιρίας, δεν έχει πρόσθετα και μετά το πλύσιμο έχει την πραγματική εικόνα για την κατάσταση του χρώματος. Το έχω αγοράσει, δεν το έχω δοκιμάσει.
https://www.amazon.co.uk/Auto-Finesse-Lather-Car-Shampoo/dp/B00FYU12RG/ref=sr_1_2?crid=2TJJL9NG5DHYD&keywords=AUTO%2BFINESSE%2BLATHER&qid=1670624086&sprefix=auto%2Bfinesse%2Blather%2Caps%2C126&sr=8-2&th=1
Chemical Guys Mr. Pink
https://www.skroutz.gr/s/12586542/Chemical-Guys-Mr-Pink-Super-Suds-Shampoo-Superior-Surface-Cleaning-Soap-3-7lt.html
Το χαίρομαι όταν το χρησιμοποιώ και λόγω αφρού και γιατί γλυστράει όμορφα στο βερνίκι. Μου φαίνεται όμως πως προσθέτει γυαλάδα.
Chemical Guys Citrus Wash & Gloss
https://www.skroutz.gr/s/11875614/Chemical-Guys-Citrus-Wash-Gloss-473ml.html
;Έχει πολύ καλή καθαριστική δύναμη. Πολύ καλή λιπαντικότητα. Όμως θέλει προσοχή στη δοσολογία γιατί μπορεί παραπάνω από την προτεινόμενη να αφαιρέσει από κερί.
Για κερί δεν ξέρω για φυσικό ή συνθετικό...
Για συνθετικό όταν τελειώσει το Turtle Wax Ceramic πάω με κλειστά μάτια για Soft99 Fusso Coat 12 Months Wax Dark. H υδροφοβική του ιδιότητα λένε κάποιοι detailers (εντός και εκτός εισαγωγικών) ίσως να συγκρίνεται με αυτήν μίας κεραμικής επίστρωσης. Δεν έχω εμπειρία από κεραμικές, όμως από ότι βλέπω στα βίντεο, απομακρύνει πολύ καλά το νερό, συν της διάρκειας που έχει.
https://www.skroutz.gr/s/19849742/Soft99-Fusso-Coat-12-Months-Wax-Dark-200gr.htmlΓια απλό κερί, Bilt Hamber BHDSW250 Double Speed-Wax
https://www.amazon.co.uk/Bilt-Hamber-BHDSW250-Double-Speed-Wax/dp/B00TKBOE3Y/ref=sr_1_1?crid=NBOJ1KT913KV&keywords=bilt%2Bhamber%2Bdouble%2Bspeed-wax&qid=1670625192&sprefix=bilt%2Bhamber%2Bdouble%2Bspeed-wax%2Caps%2C285&sr=8-1&th=1
Σε τεστ του Άγγλου detailer για waxes και sealants δεν έδειξε την αναμενόμενη από όσο κατάλαβα αντοχή. Νομίζω όμως πως είναι μία καλή επιλογή.
https://www.youtube.com/watch?v=z81ll0Pf84g
Στο 19:40 αναφέρεται στο κερί της bilt hamber.
Μία ακόμη καλή επιλογή είναι το Collinite 845
https://www.amazon.co.uk/Collinite-845-Insulator-Wax-473/dp/B000JK2D06/ref=sr_1_1?crid=2C9BJVAEXJ2YT&keywords=collinite%2B845&linkCode=sl2&linkId=bb858ca32fc9443f58ffad091dbe61ca&qid=1670625744&sprefix=collinite%2B845%2Caps%2C78&sr=8-1&th=1
Το έχει και αυτό στο βίντεο. Δε θυμάμαι αν έχει μεγάλη διάρκεια. Αν θυμάμαι αλλού είχα διαβάσει για 2 με 3 μήνες. Εχω το 476s που όμως είναι sealant. Πολύ καλό στα 3 χρόνια που το δούλεψα (μετά ήθελα να πάρω ένα άλλο, μετά ένα άλλο κλπ ήμουν στη φάση που νόμισα πως ότι βλέπω το έχω ανάγκη και ας είχα π.χ. άλλα 3 σφουγγάρια πλυσίματος, ή άλλο ένα sealant).
Για να μην παρεξηγούμαι, εξηγούμαι. Δεν παπαγαλίζω όσα βλέπω και όσα διαβάζω (ούτε αφήνω υπονοούμενα για κανέναν, το αναφέρω για εμένα) να τα κάνω copy - paste. Για όσα γράφω, άλλα τα έχω χρησιμοποιήσει ο ίδιος και γνωρίζω, άλλα τα έχω δει από διάφορους (όχι από έναν, αλλά από περισσότερους) στις παρουσιάσεις και τεστ που κάνουν ή τα έχω διαβάσει σε ξένα φόρουμ, οπότε έχω κατά τη γνώμη μου, μία όσο γίνεται ποιο ολοκληρωμένη εικόνα που να ανταποκρίνεται αρκετά στην πραγματικότητα.
Δεν είδα δηλαδή ένα μόνο βίντεο για το x προιόν που το έβγαζε πολύ καλό και γράφω με βάση μόνον αυτή την πληροφόρηση. Το ψάχνω αρκετά για ότι γράφω. Πρώτα από όλα το έχω ψάξει για εμένα, για αν θελήσω στο μέλλον να το αγοράσω αυτό που κοιτώ, αλλά και γιατί έχω μεράκι με το αντικείμενο.
Για τις κεραμικές δεν το έχω ψάξει, δεν προτείνω τίποτα. Για τη χρήση των APC δεν τα δουλεύω πολύ, δεν σχολιάζω.
Δεν έχω δει τις απαντήσεις των άλλων φίλων του φόρουμ. Σίγουρα ο Master Μαστορας θα έχει τις πάντα καλές του προτάσεις, όπως και άλλοι φίλοι. -
RE: Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες
Τενοντίτιδα Ώμου.
Θα γράψω φίλε μου storm τι έκανα σε εμένα. Ελπίζω να βοηθήσει κάποιον. Δεν θέλω να πάθει κάποιος ζημία. Επίσης, δεν έχω κανένα όφελος (γενικά το αναφέρω). Δεν πρόκειται να προτείνω σε κανέναν αν με ρωτήσει με p.m. ή στο φόρουμ, κάποιον ειδικό (μόνος τα έβγαλα πέρα.....), εξάλλου και σε γιατρό αν πήγαινα, στην Καβάλα μένω......
Δεν διαφημίζω τπτ και δεν θα προτείνω σε κανέναν κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε με p.m. είτε εδώ στο φόρουμ.
Πληροφοριακά ο ώμος είναι άρθρωση. Ο ώμος είναι από όσο κατάλαβα η άρθρωση με τα περισσότερα μέρη να συνδέονται σε αυτή.
Αυτό καθιστά την αποκατάσταση ποιο χρονοβόρα και με περισσότερη προσοχή για τυχόν λάθη.
Δεν κάνω διαφήμιση σε κανένα προιόν, όμως κάτι που εμένα με βοήθησε δεν θέλω να το γράψω με μια απλή περιγραφή χωρίς να καταλαβαίνει ο άλλος ακριβώς τι εννοώ.
Σε όποια άσκηση και αν έκανα και μπορεί να κάνω αν τα θαλασσώσω ξανά, μόλις άρχιζε ο πόνος, αμέσως σταματούσα. Με εξαίρεση στο μασάζ με μπάλες lacrose.
Στο youtube έχει πολλά βίντεο. Όμως για εμένα τα περισσότερα δεν έχουν ασφαλής ασκήσεις. Με βοήθησαν στο να μπω στο σκεπτικό των ασκήσεων. Κάποιες από αυτές τις έκανα. Πάντα όμως, αργά και με πολύ προσοχή στο αν εκδηλωθεί πόνος, να σταματήσω την κίνηση τους χεριού μέχρι εκεί που αρχίζει ο πόνος ή αν χρειασθεί να σταματήσω εντελώς την άσκηση.
Θα βάλω τι πήρα και δούλεψε σε εμένα και ακόμη το έχω. Βασικά τους ώμους τους δουλεύω κάθε μέρα, με απλές ασκήσεις, χωρίς μεγάλα βάρη (για εμένα μέχρι 2 κιλά μου είναι υπερ-αρκετά) και με μασάζ.
Από λάστιχα με βοήθησαν πολύ της Amila. Ξεκίνησα και ακόμη το χρησιμοποιώ αν χρειασθεί, με το κίτρινο που είναι το πολύ μαλακό. Ελαστικό και με πολύ καλή επαναφορά. Θα το χαρακτήριζα για λάστιχο αποκατάστασης. Μετά πήγα στο στο πράσινο και πλέον σε κάποιες ασκήσεις χρησιμοποιώ το κόκκινο.
Ονομάζεται: Amila Gym Band 1,2m. Δεν έχει χερούλια, είναι πλατύ και μήκος 1,2 μέτρα. Υπάρχει και με 2,5 μέτρα. Το ύψος μου είναι 1,70, οπότε προτίμησα το 1,2 μέτρα.
Βάζω από το skroutz.gr που έχει πολλά μαγαζιά καθώς και αξιολογήσεις.
[https://www.skroutz.gr/s/13869963/Amila-Gym-Band-1-2m-Medium-48182.html](link url)
Από όσο είδα στο skroutz.gr δεν υπάρχει το Κίτρινο που είναι το πολύ μαλακό.
Αυτό χρησιμοποίησα για εμένα στην αρχή γιατί: γιατί αυτό που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει είναι να μην ασκήσω μεγάλη πίεση στον ώμο και ο τραυματισμένος ώμος (σε επίπεδο τένοντα) αντί να αρχίσει να επανέρχεται, χειροτερέψει.
Σκοπός στην αρχή ήταν, να μάθω ποιες κινήσεις πρέπει να κάνω, ή ποιες ασκήσεις, αργά, σωστά, με υπομονή, για να θεραπευτεί ο τραυματισμός. Οπότε σε αυτό το αρχικό στάδιο, δεν με απασχολεί αν ασκώ μικρή πίεση, αν χρησιμοποιώ λάστιχο πολύ μαλακό. Εξάλλου υπάρχουν ασκήσεις που δεν απαιτούν λάστιχο, αλλά διατάσεις για να κυλάει το αίμα καλά στον τένοντα και να τον επουλώσει.
Με βοήθησαν βίντεο με ασκήσεις από δύο κυρίες και έναν κύριο στο youtube. Παρακολούθησα πολλά βίντεο με ασκήσεις. Έπεσα σε ασκήσεις που δεν ήταν για την περίπτωσή μου, αν και έλεγαν πως είναι για όποιον είχε τενοντίτιδα. Δεν ήταν όμως αυτές οι ασκήσεις για κάποιον που ξεκινούσε την θεραπεία. Ήταν για προχωρημένο στάδιο που είναι η ενδυνάμωση:
[https://www.youtube.com/watch?v=X6rnNCe_2MU](link url)
Το συγκεκριμένα βίντεο, έχει καλές ασκήσεις, ασφαλής (αρκεί να γίνουν σωστά) και είναι ολόιδιες με αυτές του βιβλίου ασκήσεων που αγόρασα (θα γράψω παρακάτω).
Στο κανάλι του, έχει για διάφορα θέματα συμβουλές. Δεν με ενδιαφέρουν. Αυτά που με ενδιαφέρουν είναι όσα βίντεο έχει για τον ώμο.
[https://www.youtube.com/watch?v=KM36zdNUzZk&t=633s](link url)
Από τη συγκεκριμένη (φυσικοθεραπεύτρια, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, γιατί όπως έχω γράψει, ο καθένας ότι θέλει είναι στο διαδίκτυο) μόνο αυτό το βίντεο με βοήθησε.
[https://www.youtube.com/watch?v=NRSV8kkjKAg&t=7s](link url)
Η συγκεκριμένη μάλλον ξέρει τι λέει. Οι ασκήσεις της δεν είναι κινούνται στην υπερβολή και στο να υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα (το γρήγορο σε τέτοιες καταστάσεις, για εμένα είναι καταστροφικό). Εξηγεί πολλά στο γιατί δείχνει την κάθε άσκηση. Στο κανάλι της στο youtube έχει βίντεο και για τραυματισμένο από τένοντα ώμο.
Οπότε από τα (παιδιά, πέρασα ώρες επί ωρών στο να βλέπω βίντεο) όσα βίντεο είδα και όσες ήττες έφαγα από άτομα που δεν ήξεραν; δεν ήταν για την περίπτωσή μου; αυτά τα παραπάνω τρία άτομα θεωρώ ως μια καλή επιλογή και βοήθεια.Υπάρχει κάτι που δεν το παρουσιάζουν όλοι στα βίντεό τους. Λέγεται μπάλες lacrose. Σε βίντεο στο youtube τις έμαθα......Όπως έγραψα σε προηγούμενο post αυτό που με στεναχώρεσαι, είναι πως δεν βρήκα πολλά για την θεραπεία του ώμου από τενοντίτιδα....
Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πριν 2 χρόνια δύο καταστήματα τις είχαν. Βάζω το Αγγλικό Amazon για να καταλάβει όποιος ενδιαφέρεται, σε τι αναφέρομαι:
[https://www.amazon.co.uk/Navaris-Lacrosse-Massage-Balls-Set/dp/B076CK66FT/ref=rvi_2/259-4128864-4013153?pd_rd_w=hSMbC&pf_rd_p=febd3956-4d60-4288-b8f2-cb468eb6674d&pf_rd_r=3W923SF3AN5SGPYG0A8R&pd_rd_r=5e15e715-e652-4079-9a8b-58af893d41dc&pd_rd_wg=Csv5L&pd_rd_i=B0711N2FYP&th=1](link url)
Οι απόψεις δεν θα πως ότι διίστανται για τη χρήση τους. Όμως δεν είδα πολλοί να τις χρησιμοποιούν σε βίντεο. Ο λόγος είναι πως φοβούνται, κάποιους που δεν έχει εμπειρία, μην κάνει ζημία.
Τις χρησιμοποιήσα (τη σκληρή επέλεξα από την αρχή) στο τοίχο με προσοχή και χωρίς μεγάλη πίεση στην αρχή, μέχρι να τις "μάθω". Αργότερα τις χρησιμοποιήσω και στο πάτωμα. Με βοήθησαν πολύ. Βρίσκεις το σημείο που πονάει (είναι η μόνη περίπτωση που επιδίωξα τον πόνο) και με ελαφριά πίεση τις πρώτες φορές, πατούσα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και τον τοίχο. Πονάει κατά την πίεση. Άλλοι λένε 1 λεπτό πίεσης, άλλοι 3 λεπτά. Άλλοι μέχρι να μειωθεί ο πόνος αρκετά. Προτίμησα με μέση πίεση, όχι για πολύ ώρα. Εξάλλου και αύριο, μέρα είναι που λένε. Όμως μέχρις ενός σημείου, πίεσα το σημείο που πονούσα για να αρχίσει να μαλακώνει εκεί ο μυς και να περνάει το αίμα καλύτερα.
Την μπάλα την έμαθα από το παρακάτω βίντεο. Εξηγεί το παλικάρι κάποια πράγματα.
[https://www.youtube.com/watch?v=B4UYaumLy90&t=687s](link url)
Εξηγεί και χρήσιμα πράγματα από την αρχή του βίντεο. Στο 10:50 αρχίζει το κομμάτι για τις μπάλες αυτές. Οι μπάλες του τένις, ίσως βοηθήσουν. Εμένα μου άρεσε που επειδή είναι σκληρές, "έμπαιναν" μέσα στους μυες και έβρισκαν τα σημεία που ήθελαν μαλάκωμα.
Το παλικάρι στο κανάλι του, έχει ανεβάσει καλά βίντεο για την περίπτωση του ώμου. Όμως εμένα δε με βοήθησαν για αρχή. Βασίζεται πολύ σε ασκήσεις με λάστιχο ή βαράκια και όχι και σε διατάσεις. Δεν είναι δηλαδή ολοκληρωμένη η προσέγγισή του. Για εμένα και οι διατάσεις, ασκήσεις χωρίς βάρη είναι πολύ απαραίτητες για να αυξηθεί το εύρος της κίνησης του χεριού και φυσικά και ασκήσει με πολύ λίγο βάρος ή με πολύ μαλακό λάστιχο, για να αρχίσει να αποκτά stability το λένε οι ξένοι, εγώ θα πω, για να αρχίσει με πολύ ομαλό τρόπο, να δυναμώνει πολύ ελαφρά στην αρχή ο τραυματισμένος τένοντας. Να συνηθίζει ξανά στην πίεση, ομως αρχικά στην ελάχιστη πίεση για να μην γίνει χειρότερα.
Το πρώτο που με ενδιέφερε ήταν να ανακτήσω εύρος κίνησης. Το δεξί χέρι μέχρι το ύψος του ώμου δεν πονούσε. Μετά πονούσε. Πήγαινα να βάλω ή να βγάλω μπλούζα ή πουκάμισο και είχα πόνο....Οπότε, δευτερευόντως ήθελα να δυναμώσω τον τραυματισμένο ώμο.......
Άλλο βίντεο από μια κοπέλα:
[https://www.youtube.com/watch?v=E5UCkA4vfto&t=5s](link url)
Αυτά τα δύο βίντεο μου ήταν υπεραρκετά.
Αν τα παραπάνω είναι βασικά υπάρχει κάτι που εμένα με έσωσε. Θέλω να "πνίξω" τον γιατρό που πήγα γιατί δεν μου το πρότεινε από την πρώτα μέρα που πήγα για εξέταση.
Το λένε Νάρθηκα Ώμου, Υποστηρικτή Ώμου.
[https://www.skroutz.gr/s/16683959/Thuasne-Sport-0576-Νάρθηκας-Ώμου-Neoprene-σε-Μαύρο-Χρώμα.html](link url)
Δεν το παρήγγειλα από το διαδίκτυο. Πήγα σε κατάστημα με ορθοπεδικά και το δοκίμασα εκεί. Εμένα όπως έγραψα με "έσωσε". Τι αισθηση είχα που μπορεί να πέφτω μέσα μπορεί και όχι. Αισθανόμουν πως κρατάει σφιχτό (σαν ένα σώμα) τον ώμο. Δεν με άφηνε να κάνω απότομες κινήσεις. Στις ασκήσεις (διατάσεις, ασκήσεις χωρίς ή με βάρη) με σταματούσε από κάποια παραπάνω πίεση.
Κρίμα που δεν μου το είπε ο......γιατρός.....και τι να πω; Που το βρήκα μόνος μου; Για εμένα αυτό είναι το Α και το Ω στην περίπτωσή μου. Όχι μόνον για ασκήσεις. Για να το φοράω και όταν είμαι έξω για δουλειές.
Μόνο όταν έκαναν με το μπαλάκι lacrose δεν το φορούσα και στον ύπνο μου. Αγορά από φυσικό κατάστημα για να ξέρει όποιος θέλει να το αγοράσει αν του χωράει στο μανίκι.
Είναι και για τον δεξί και για τον αριστερό ώμο.
Το άλλο που χρησιμοποιώ είναι ηλεκτρική να το πω κουβέρτα για πλάτη - ώμο. Προκαλεί μια ζέστη που βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και κατ' επέκταση την όσο γίνεται ταχύτερη επούλωση του τένοντα.
Κάτι σαν το παρακάτω:
[https://www.skroutz.gr/s/6618146/Medisana-HP-605-Ηλεκτρική-Θερμοφόρα-Πλάτης-40x30cm.html](link url)
Εδώ ένα κολπάκι που είδα σε βίντεο είναι να βάλει κάποιος μια μακριά και διπλωμένη πετσέτα πάνω από την ηλεκτρική θερμοφόρα για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και καλύτερη επαφή σε ώμο και ωμοπλάτη.Πρόκειται για εντελώς προσωπικό ζήτημα. Αλοιφές. Από όσο ξέρω γενικά από τραυματισμούς σε μυς (θλάσεις, πιασίματα κλπ). Τις πρώτες ώρες και μέρες, χρειάζεται κρύο. Πάγος ή αλοιφή που προκαλεί κρύο. Το τραύμα χρειάζεται να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό θα γίνει αν τρέχει λιγότερο αίμα σε αυτό. Για παράδειγμα μια μελανιά, με πάγο προσπαθούμε να την κάνουμε να μην πρηστεί. Και 5 μέρες από τον τραυματισμό, χρησιμοποιώ αλοιφή για κρύα επίδραση.
Μετά που έχει γίνει όσο ήταν να γίνει το τραύμα και δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα περιορισμού, χρησιμοποιώ θερμαντική. Η θερμαντική αυξάνει τη ροή του αίματος με όσα θρεπτικά συστατικά έχει αυτό και επιταχύνεται η διαδικασία της επούλωσης. Χώρια της αλοιφής βοηθάει και το ζεστό νερό με κομπρέσες ή με τοπικό ντουζ με ζεστό νερό. Προσοχή και στην αλοιφή τη θερμαντική αλλά και την ψυκτική και στο ζεστό νερό την πρόκληση εγκαύματος.
Το βαρύ πυροβολικό είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Και σε αυτό θα ήθελα να "πνίξω" τον καλό μου γιατρό.....Μου έδωσε κάτι αντιφλεγονώδη χάπια και "άντε γεια"......
Από......διαφήμιση που έπαιζε πριν δύο χρόνια έμαθα για μια αλοιφή που περιέχει την ουσία νιμεζουλίδη που κάνει και για.......τενοντίτιδες.....Άλλη φορά θα κοιτώ διαφημίσεις για να γίνω καλά.....Τεσπα. Πήρα αλοιφή με την ουσία αυτή. Όμως πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτήν την κατηγορία αλοιφών και φαρμάκων. Για τις αλοιφές θα γράψω γιατί για αυτές έψαξα.
Είναι βαριές για το στομάχι. Επίσης σε εμένα στην αρχή μου προκαλούσε και λίγο υπνηλία.
Έκανε όμως μεγάλη σε μένα δουλειά. Δεν έχει τη νιμζουλίδη όπως τα χάπια τα γνωστά μεσουλίντ. Είναι σε πολύ μικρότερη ποσότητα η ουσία. Ένα μήνα καθημερινά τη χρησιμοποιούσα πρωί και βράδυ. Για τις δικές μου ανάγκες. Δηλαδή το μέγεθος του τραυματισμού που είχα. Μετά το πήγα μέρα παρά μέρα και μετά τέλος. Όχι βέβαια μετά από 2 χρόνια χρήσης!!
Από θερμαντικές. Σε εμένα Βολταρέν και Λέοντος με ή χωρίς καψαικίνη δεν έκαναν τίποτα. Βασικά έκανα μια έρευνα για φυσικά αντιφλεγμονώδη.
Αυτό το άρθρο έγινε ο οδηγός μου για να δω ποιες αλοιφές έχουν τα συστατικά που κάνουν καλό με όσο φυσικό τρόπο γίνεται, γιατί όταν τα βάζουν σε αλοιφή, υπόκεινται σε μια χημική διαδικασία.
[https://meygeia.gr/anakoufisi-apo-tin-tenontitida-me-7-therapeies/](link url)
Παρατήρησα πως τόσο θερμαντικές όσο και ψυκτικές αλοιφές είχαν: Άρνικα, Αρπαγόφυτο.
Δεν αναφέρει το άρθρο για το αρπαγόφυτο, διάβασα αλλού πως κάνει δουλειά σε φλεγμονές πολύ καλή.
Από θερμαντική μόνον αυτή δοκίμασα. Έχει καλύτερες με περισσότερα συστατικά. Εμένα με βόλεψε όμως:
[https://www.skroutz.gr/s/4560524/ErgoPharm-Flogoderm-Capsicum-125ml.htmlhttps://www.skroutz.gr/s/4560524/ErgoPharm-Flogoderm-Capsicum-125ml.htmlhttps://www.skroutz.gr/s/4560524/ErgoPharm-Flogoderm-Capsicum-125ml.htmlhttps://www.skroutz.gr/s/4560524/ErgoPharm-Flogoderm-Capsicum-125ml.html](link url)
Δεν έχει πολλές αξιολογήσεις. Ειδικά με άλλα παρόμοια προιόντα που έχουν πολλαπλάσιες. Είδα πως έχει capsicum και είπα να το δοκιμάσω. Δεν ζεσταίνει για πολύ ώρα. Όμως με βόλεψε και έβαζα 3 φορές τη μέρα.
Από ψυκτηκές η ποιο γνωστή που και αυτή τη δοκίμασα αλλά δεν είδα μεγάλη διαφορά με αυτή που κατέληξα ήταν η SportGel.
Aυτη που είπα να δοκιμάσω και έμεινα σε αυτήν και έμεινα και πολύ ευχαριστημένος ήταν η παρακάτω:
[https://www.skroutz.gr/s/3646809/Pharmasept-aid-Tol-Velvet-Cryotherapy-Freezing-Power-Gel-Medi-250ml.html](link url)
Από όσο κατάλαβα σε σχέση με το SportGel έχει εκτός από την άρνικα και το αρπαγόφυτο.
Όμως. Σε εμένα παρατήρησα πως στην αρχή μου έφερνε λίγο ύπνο. Το έχω πλέον για πιασίματα και τυχόν μυικούς τραυματισμούς για τις πρώτες μέρες.
Το επόμενο που δεν είναι πολύ δυνατό αλλά σκοτώνει και μικρόβια είναι ένα με πολλά καλά, είναι το μυλόξιδο. Ο Μυλίτης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όποιος αντέχει τη μυρωδιά, για τρίψιμο (μου φαίνεται με νερό μπορεί να το πιει κάποιος, αλλά δεν είμαι για τέτοια) ίσως του φανείς χρήσιμο.
Το τελευταίο και κυριότερο. Καλά τα βίντεο αλλά δεν ήξερα αυτά που ξέρω τώρα και έκανα πολλές ασκήσεις από διάφορους καλούς και μη ειδικού και μη στο youtube. Οπότε αποφάσισα να πάρω ένα βιβλίο με ασκήσεις.
Είχα μια εμπειρία από όσα είδα και έκανα για το πως να κάνω τις κινήσεις. Βρήκα (μόνος όλα....) ένα με καλές αξιολογήσεις στο Amazon. Οι ασκήσεις που είχε δεν τις είχα ξαναδεί στο youtube. Όχι όλες αλλά αρκετές. Επίσης εμένα μου φάνηκαν safe. Δεν έχει ασκήσεις που και με προσοχή να τις κάνεις δεν συγχωρούν τα λάθη όπως εκείνη σε προηγούμενο post.
Το βιβλίο είναι το παρακάτω. Δεν είναι πολύ καθαρές οι φωτογραφίες. Με βοήθησε όμως πως παρόμοιες είχα δει στο youtube. Με τις ασκήσεις του βιβλίου "ξεκλείδωναν" μέρη που δεν είχαν γυμναστεί με όσα είχα δει στο youtube που το παράτησα όταν είδα διαφορά από το βιβλίο.
Τώρα που δεν έχω θέμα όπως πριν (90+% είμαι εντάξει) κάνω ασκήσεις που κοιτούσα στο youtube να γυμνάσω τους ώμους μου. Νομίζω πως εκτός από αυτές που κάνουν τα τρία άτομα που έβαλα τα link που έχουν στο youtube οι άλλοι στην πλειοψηφία τους, απευθύνονται σε άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς. Ίσως ο δικός μου ήταν ποιο σοβαρός.
Πρέπει να υπάρχει και στο Αγγλικό Amazon. Από εκεί θυμάμαι το είχα αγοράσει.
[https://www.amazon.com/Healthy-Shoulder-Handbook-Exercises-Preventing/dp/1569757380](link url)
Συγνώμη αλλά δεν προλαβαίνω να διαβάσω το κείμενο για διορθώσεις. Θα το κάνω το βράδυ. -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Καλησπέρα!
Είδα Mastora το βίντεο του Μάρκου για τον αλοιφαδόρο. Τα λέει πολύ καλά και αναλυτικά. Ψήνομαι. Όμως το θέμα είναι ο χώρος. Θα πρέπει να "υποχρεωθώ" σε φίλο να πηγαίνω στο δικό του χώρο.....
Ένα μεγάλο θέμα είναι το γυάλισμα με το χέρι. Οι απόψεις διίστανται.
Κάποια σίγουρα που δεν μπορεί κανείς να διαφωνίσει είναι πως, το γυάλισμα με το χέρι είναι κουραστικό, δε μπορεί να συναγωνιστεί το αποτέλεσμα του αλοιφαδόρου και δεν είναι για διορθώσεις στο χρώμα.
Οι απόψεις διίστανται στο αν μπορείς να δουλέψεις με το χέρι αλοιφές με κοπτικότητα κοντά στα 4 και 5.
Είχα μία θαμπάδα σε ένα σημείο. Τη δούλεψα με την αλοιφή γυαλίσματος για μεταλλικά χρώματα της Sonax και με πανί μικροίνας, αλλά τίποτα.
Ξανά με πανί μικροίνας και με την ScratchX και πάλι τίποτα.
Δεν ήξερα το γιατί οι μικροίνα ενώ είναι ποιο επιθετική από το κλαστικό σφουγγάρι (foam applicator) δεν μπορούσε να δώσει αποτέλεσμα.
Η απάντηση ίσως είναι στο ότι στη μικροίνα (το είχα διαβάσει σε detailer αλλά δε θυμάμαι ποιον) καθώς και στο σφουγγάρι, μπορεί να μη γλυστρήσει καλά η μικροίνα και να μη δουλευτούν καλά τα λειαντικά της στοιχεία. Μου έχει τύχει με μικροίνα να μη μπορεί να γλυστρήσει καλά στο βερνίκι.
Προτείνει ο detailer το πανί ή το σφουγγαράκι μικροίνας να ειναι ελαφρώς υγρό.
Αποφάσισα να δουλέψω την Scratch X (σε κοπτικότητα είναι ένα κλικ ποιο κάτω από την Ultimate Compound) με το κλαστικό σφουγγαράκι της Meguiars. Με το σφουγγαράκι (foam όχι μικροίνα όπως έκανα την προηγούμενη φορά), το σφουγγαράκι (χωρίς να το έχω νωτήσει, ελαφρώς να είναι υγρό) γλιστρούσε πολύ καλά. Την πρώτη φορά έφυγε ένα 70% και τη δεύτερη δεν υπήρχε η θαμπάδα.
Ο κόπος για τοπικό γυάλισμα ήταν μικρός.
Προσοχή μεγάλη γιατί διαβάζω κάποιοι να βγάζουν λάθος συμπεράσματα και να απογοητεύονται.
Αυτό που θα γράψω το διάβασα στο forum της Meguiars. Αν πρόκειται για "καθαρή" αλοιφή γυαλίσματος, στις οδηγίες δεν γράφει να περιμένεις για λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει και μετά να τη σκουπίσεις την αλοιφή.
Αν το γράφει αυτό τότε πρόκειται για cleaner wax ή All in One (AIO) αλοιφή γυαλίσματος.
Δεν θυμάμαι αν η Scrach X γράφει για να περιμένεις. Δε με νοιάζει να περιμένω. Δεν θέλω και μια μικρή προστασία. Οπότε την καθάριζα αμέσως.
Μπορεί η αλοιφή να έχει κάποια σαν glaze για να καλύπτει ελαφριές γρατσουνιές. Τόσο αυτά τα λάδια (glaze) όσο και κάποιος wax - sealant an μείνουν στη γρατζουνιά θα την "μασκαρέψουν" θα την "σκεπάσουν" και έτσι θα νομίζεις πως την απομάκρυνες, αλλά μετά απόλίγες μέρες ή στο επόμενο πλύσιμο που θα φύγει το glaze ή το κερί θα δεις ξανά τη γρατζουνιά.
Το τεστ για να ξέρεις αν μετά το γυάλισμα με το χέρι, η αλοιφή μασκάρεψε τη γρατζουνιά ή αν όντως την "έσβησε" είναι ένα πέρασαμε με IPA (30% με νερό για εμένα είναι καλή αναλογία).
Οπότε καθαρίζοντας το βερνίκι από λάδια και κεριά, φαίνεται πεντακάθαρα αν έγινε σωστή δουλειά.
Εμένα με βόλεψε σφουγγάρι γιατί γλιστρούσε πολύ καλά. Δεν ξέρω αν σε σφουγγαράκι με μικροίνα βρεγμένο ελαφρώς, θα είχα το ίδιο αποτέλεσμα.
Το πόρισμα. Αν το βερνίκι είναι μαλακό, πιθανότατα μπορεί να γίνει σχετικά ευκολότερα από ότι αν είναι μεσαίο και πολύ ποιο δύσκολα αν είναι σκληρό, γυάλισμα με το χέρι.
Όμως, θέλει λίγο τεχνική και πολύ καλή φυσική κατάσταση lol. Αν μιλάμε για μεγάλες επιφάνειες. Για τοπικά ίσως δεν θελήσει πολύ κόπο αν μιλάμε για καμιά απλή θαμπάδα ή ελαφριά γρατζουνιά.
Χρήσιμα άρθρα υπάρχουν. Αλλά έχουν γραφτεί το 2008 - 2009. Τότε οι αλοιφαδόροι μάλλον δεν ήταν σαν τους σημερινούς, ίσως να ήταν και ακριβότεροι. Δεν το γνωρίζω.
Οπότε υπάρχουν παλιες αλλά χρήσιμες συζητήσεις σε φόρουμς σαν της Megs και του Autogeekonline.net.
Δεν τα διαφημίζω. Πρόκειται για φόρουμς γνωστότατα με αντικείμενο το car detailing. Δεν είναι ανταγωνιστικά φόρουμ του παρόντος.
Αλέξανδρε φίλε μου, σχετικά με το κεραμικό που είχα βάλει φωτογραφία, με ονομασία από το ηλεκτρονικό κατάστημα που το πουλούσε σαν Lampa. Δεν μπορεί να είναι Lampa. Το σηματάκι της "χελώνας" δηλώνει για ποια εταιρια πρόκειται. lol για να αναλαμβάνουν τα ανήψια το πλύσιμο. Να είσαι καλά φίλε μου. Όταν το διάβασα με πιάσαν τα γέλια (με την καλή έννοια).
Μακάρι να έβρισκα ανήψια να το έκαναν και σε εμένα....
Matora σε ευχαριστώ για την προτροπή σου να ψάξω στο google για το γυάλισμα με το χέρι με λέξεις σαν: applicator for hand polising.
To έψαξα με διάφορες παρόμοιες λέξεις και είχε πολύ (παλιό) υλικό και πέρασα όμορφα την ώρα μου.
Έχω να γράψω και άλλα, όμως θα με σουτάρουν από το φόρουμ γιατί θα γίνει από post, τόμος εγκυκλοπαίδειας (πλάκα κάνω, εκτός αν διαβάσετε πως ο sarantis έφαγε ban γιατί ξεχνούσε να σταματήσει να γράφει lol. Eίναι καλοί οι υπεύθυνοι του φόρουμ - κάτσε να γλείψω λίγο για καλό και για κακό lol- και με κατανοούν).
Αυτά για τώρα.
Μη μου στεναχωρήσει κανείς τον Mastora θα τον περάσω με αλοιφαδόρο rotary και με χοντρή αλοιφή γυαλίσματος. lol -
RE: Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]
Τηλεόραση δεν βλέπω εδώ και 4 χρόνια. Μου αρέσει να βλέπω διάφορα βίντεο στο youtube.
Έπεσα σε αυτό το βίντεο
Youtube VideoΛοιπόν, στην Ελληνική Δημοκρατία, της ισονομίας, του Κράτους Δικαίου και όλων των λοιπών που επικαλούνται όσοι νομίζουν πως εντός και εκτός (παγκοσμίως) Ελλάδος έχουμε δημοκρατία, ένας δημοτικός σύμβουλος που κάνει και προσπέραση, δε φοράει κράνος, τρώει τυρόπιτα στη μηχανή, τα λέει όλα.
Καμία αστυνομία δεν είδε το βίντεο να τον πλακώσει στις κλήσεις. Αυτοί που το παρουσιάσανε γελούσανε, ίσως γιατί πρέπει να χειραγωγήσουμε το λαό πως πρέπει να γελάει με αυτά τα παραδείγματα που περνούν στους νέους, οι εκπρόσωποι της πολιτείας.
Αυτός ο δημοτικός σύμβουλος, εκπροσωπεί όσους τον.....ψηφήσαν για να ασκήσει τα καθήκοντά του πως; Ας γελάσουμε λίγο: Σύμφωνα με του Νόμους και το....Σύνταγμα.....
Δεν ξέρω από ποιο κόμμα είναι και δε με νοιάζει. Ξέρω όμως πως εγώ ο βλάκας, αν δεν φοράω κράνος σε μπλόκο θα πληρώσω μου φαίνεται κανένα 150άρι. Αυτόν στο βίντεο τον πληρώνουμε εμείς, για να γράφει τον ΚΟΚ στα παλιά του τα παπούτσια. Όπως πληρώνομε και αυτούς που δεν του πήραν τον τιμώρησαν.
Όμως στη Δημοκρατία υπάρχει και η έννοια της "ανοχής" που ειδικά στην Ελλάδα, έχει γίνει κανόνας για τους λίγους.
Έχω παρεξηγηθεί από πολλούς στον κύκλο μου που δεν θέλω να ψηφίζω από το 2010.
Που είναι κάποιος πολιτικός από όλα τα κόμματα να ζητήσει το λόγο που κάποιος ξεφτιλίζει το νόμο και το Σύνταγμα και τότε να πάω να ψηφίσω.
Δεν κουνήθηκε φύλλο από το περιστατικό!! Και πολιτικά και υπηρεσιακά από την αστυνομία η οποία για προιστάμενο έχει έναν πολιτικό Υπουργό που φυσικά Δημοκρατικά στις κρίσεις των ηγεσιών βάζει αξιο-κομματικά τον δικό του, για αρχηγό αστυνομίας.
Αυτά.... -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
@cirus said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@sarantism said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@cirus στο σκεπτικό σου ήμουν πριν καμιά 5ετία. Να βάλω ειδική διαφανής μεμβράνη σε καπό και ουρανό που εκεί γίνεται ζημιά από σκληρό νερό, κουτσουλιές και βρωμιά που μένει για καιρό στον ουρανό. Το έψαξα λίγο και άλλοι έλεγαν πως είναι για 5 χρόνια, άλλοι για 2 χρόνια και μετά κιτρινίζει η μεμβράνη, οπότε δεν το έκανα.
Δεν το έκανα για το σκληρο νερο και τις κουτσουλιές. Σε αμάξι που πάω με 180+ πέφτουν πολλά πετραδάκια που βγαζουν χρώμα και μεχρι στιγμής μου έχει γλιτώσει πολλά.
Νομιζω οτι θα αντέξει και δεν θα κιτρινίσει θα δούμε. Εβαλα ακριβή μεμβρανη της XPEL όχι κάποια φτηνη. Θα δείξει στο μέλλον. Τα 2 χρόνια τα φτανει τον Ιουνιο που μας ερχεται. Πάντως είναι εντελώς διαφανη ακόμα. θα δείξει.
Σωστά είναι και τα πετραδάκια.....Προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη επιλογή καλή (άσχετα που εμένα με κάνει να αισθάνομαι πως δε θα μπορώ να κάνω στη μεμβράνη, όσα κάνω στο βερνίκι με πηλό, κερί, αλοιφές κλπ) για την προστασία του χρώματος. Να προσέχεις φίλε μου μόνο. Και εγώ το πατάω κάποιες φορές το γκάζι βαθειά.....
Για το φίλο μου τον lap. Σχετικά με τα μεγάλα κείμενα που γράφω. Σου είχα πει πως δεν έχω γραμματέα να μου τα γράφει. Μόνος τα γράφω. Mάλλον τα έγραφα.
Το θέμα λύθηκε
-
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Αλέξανδρε χαίρομαι που καθάρισες τον ουρανό (αν θυμάμαι καλά)!
Μαστορα ωραίο το βίντεο με τη Brera. Αυτός που έχει το κανάλι κάνει ωραία βίντεο. Δεν έχω παρακολουθήσει πολλά, όμως δύο που παρακολούθησα αν θυμάμαι με το Carpro Multix και το Carpro Descale ήταν όπως και σε αυτό που παρέθεσες αναλυτικός και μαθαίνεις πράγματα για το car detailing.
Πριν λίγο καιρό είδα το Carpro Descale και την ορολογία "Όξινο Πλύσιμο". Φαίνεται να είναι ασφαλές και σε χρώματα χωρίς κεραμική επίστρωση. Μου θυμίζει το Chemical Guys Bug & Tar Remover
https://www.skroutz.gr/s/29044562/Chemical-Guys-Bug-Tar-Remover-473ml.html
To έχω αγορασμένο αλλά δεν το έχω ακόμη χρησιμοποιήσει. Θέλω να το κάνω για να δω αν θα πάρω το Carpro Descale. Και των CG για όξινο μου φαίνεται, δεν είναι όμως για να το βάλεις μόνο του σε κουβά για πλύσιμο. Σαν πρόσθετο, οπότε αν είναι όξινο, θα πέσει η οξύτητα από το αλκαλικό σαμπουάν, εκτός αν χρησιμοποιηθεί σε ψεκαστήρι με αναλογία 6 (θυμάμαι και 4) προς 1.
Έχω θέμα με κάτι waterspots αλλά μάλλον θα φύγουν με γυάλισμα....
@groover1972 o AMMO-NYC επειδή τον παρακολουθώ πριν κάτι χρόνια, μου φαίνεται ξεκίνησε σαν mobile detailer. Πράγματι δίνει πολύ καλές συμβουλές. Το έχει ψάξει πολύ το car detailing (για εμένα το έχει δει σαν επιστήμη κάτι), έχει πάρει γνώμες και απόψεις και από άλλους και έχει μεγάλη προσφορά στο cardetailing. Έχει μεγάλο κόλλημα (και καλά κάνει ο άνθρωπος και δικαίωμά του) και σε μία porche που έχει και έχει και βίντεο που την έδωσε για βάψιμο. Αυτοί που την ανέλαβαν έκαναν δουλειά καλλιτεχνική!!
Πριν μπορεί και 5 χρόνια σε ένα βίντεο είχε πει: όταν είναι να σκουπίσετε το αυτοκίνητο, προτιμήστε πετσέτα μικροίνας 40x40 και να είναι λίγο υγρή (αν θυμάμαι χρησιμοποιούσε σαν draying aid και ένα δικό του κερί στο βίντεο) και με χαμηλό πέλος γιατί το μακρύ "κολλάει" στο βερνίκι (θα βρω το βίντεο και θα το βάλω).
Εκείνη την περίοδο το 90 των βίντεο για cardetailing που έβλεπα έδειχναν πετσέτες από 40x60, 60x60, 60x90 μέχρι και μεγαλύτερες διαστάσεις (κουβέρτας παιδικής lol) και με GSM (αν το θυμάμαι καλά), 1000 και 1200.
Ο Pan (δεν θυμάμαι όλο το όνομα) ο Καναδός detailer πριν δύο χρόνια είχε σαν συγκριτικό 3 twisted pile πετσέτες. Μία της rag (δε θυμάμαι ποια, αλλά και αυτό το βίντεο θα το βάλω), μία της gyeon (τη γνωστή και που μου αρέσει τη μπλε) και την γνωστή της carpro τη γκρι. Είπε πως θα έλεγε και ένα κόλπο για να σκουπίζεις καλύτερα το βρεγμένο χρώμα. Ποιο ήταν αυτό; Να βρέχεις τις πετσέτες αυτές....
Ο Ammo το είχε πει πριν χρόνια.....Δε λέω πως ο Pan (Ελληνοκαναδός μου φαίνεται είναι, Παναγιώτης είναι το όνομά του) δεν έχει και αυτός προσφέρει πολλά και έχουν μάθει πολλοί πολλά από τον συγκεκριμένο. Όμως κάνει παρουσιάσεις προιόντων που τα στέλνουν οι εταιρίες. Δε θα πω αν αυτό επηρεάζει την κριτική του ή όχι καγια προιόνα και τις προτάσεις που κάνει για αν θέλει κάποιος να κάνει μια δουλειά ποιο προιόν να αγοράσει.
Ο Ammo από όσο θυμάμαι απέφευγε τέτοια πράγματα, τουλάχιστον σε όσα βίντεο έχω δει. Επίσης ο Ammo πριν χρόνια έλεγε να χρησιμοποιείται ο πηλός αν είναι αναγκαίο γιατί είναι abrasive, όταν άλλοι detailers δεν έπαιρναν αυτή τη σαφή θέση. Μάλιστα ο Ammo έλεγε πως την Πόρσε που έχει, επειδή είναι σε γκαράζ δύο χρόνια δεν την είχε περάσει με πηλό (μπορώ και αυτό το βίντεο να το βρω και να το βάλω).
Όμως όταν ακούς έναν να μιλάει όπως ο Ammo και 9 με έναν άλλο τρόπο που με μικρές διαφορές στο πως τα λέει ο καθένας, τότε μπορεί να ακολουθήσεις την τακτική των 9. Έπρεπε πριν αν θυμάμαι 2 χρόνια να δω το βίντεο του Pan για να βρέχω και εγώ τη πετσέτα όταν είναι να σκουπίσω από νερά το αυτοκίνητο......
@cirus στο σκεπτικό σου ήμουν πριν καμιά 5ετία. Να βάλω ειδική διαφανής μεμβράνη σε καπό και ουρανό που εκεί γίνεται ζημιά από σκληρό νερό, κουτσουλιές και βρωμιά που μένει για καιρό στον ουρανό. Το έψαξα λίγο και άλλοι έλεγαν πως είναι για 5 χρόνια, άλλοι για 2 χρόνια και μετά κιτρινίζει η μεμβράνη, οπότε δεν το έκανα.
Πριν καμιά 6ετία είδα σε Ελληνικό site ένα spray της 3Μ που το ψέκαζες στο καπό (όπου ήθελες) και μετά από κάποια ώρα γινόταν μεμβράνη. Λεγότανε 3MPaint Defender Spray Film. Βρήκα και το βίντεο που κοιτούσα τότε για το πως το εφαρμόζεις κλπ....Δεν το πήρα γιατί είχα πόσα προιόντα (κεριά, sealants, σαμπουάν, αλοιφές γυαλίσματος) που τι θα τα έκανα μετά; Θα προσφερόμουν αφιλοκερδώς να περιποιούμαι τα αυτοκίνητα της γειτονιάς lol
Είναι αυτό εδώ το βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=0Hi5TyVcDyI
Είχα δει και ένα βίντεο με κάτι bmw που ένα συνεργείο ειδικό για τοποθέτηση μεμβρανών σε όλο το αμάξωμα έκανε αυτή τη δουλειά, αλλά αυτοί ήταν "επιστήμονες" στο είδος. Αν έπεφτα σε κανέναν μαθητευόμενο;
Όμως και στην περίπτωση της μεμβράνης, ισχύει ότι και στης κεραμικής. Πριν βάλουν μεμβράνη αυτοί οι τύπου με τις bmw που είχαν και δουλεύαν, κάνανε το βερνίκι πεντακάθαρο.
Παραπλήσιο σε αυτό που έκανες κάνουν κάποιοι ίσως και ευκατάστατοι στις ΗΠΑ που βάζουν vynil wrapping και αλλάζουν χρώμα το αυτοκίνητο.
Στο καπάκι υπάρχει και το Plasti Dip που με σπρέι μπορείς από μόνος, να βάψεις από ζάντες (μην πέσει όμως βενζίνη και δεν ξέρω και αν είναι και άλλα παρόμοια παράγωγα πετρελαίου), μέχρι όλο το αμάξι. Το σκεπτόμουν για να έκανα με τέτοιο την πάπια που θολώσανε τα πλαστικά, αλλά έμεινα στη σκέψη όλο το καλοκαίρι (στα 50 μου θα την έκανα σαν να ήμουν έφηβος lol, αλλά η δοκιμή είναι που μου αρέσει αν πετύχαινε)....
Εν τω μεταξύ έχει κανά δύο εβδομάδες που βλέπω να βγάζουν βίντεο mobile detailers με τα αυτοκίνητα που πλένουν σε σπίτια (ακόμη και στο δρόμο παρκαρισμένα).
Ένας πολύ καλός σε αυτά που λέει και ας πούμε παλιός είναι ο Miranda. Από όσα βίντεό του έχω δει. Δεν υπερβάλει σε ότι κάνει ή δείχνει. Μου έκανε εντύπωση τελευταία που το είδα με μία κυρία ξανθιά που κάνουν μαζί το detailing που χρησιμοποιούσε SPTA αλοιφαδόρο (με μπαταρία). Συνήθως βλέπω της Rupes (αν το γράφω σωστά) να χρησιμοποιούν γνωστοί detailers εντός και εκτός εισαγωγικών. Ο Miranda μου αρέσει που είναι πρακτικός και τον αισθάνομαι να είναι κοντά σε έναν που θέλει να ασχοληθεί με το car detailing χωρίς να ξέρει πόσα έχει δώσει σε πανάκριβα προιόντα, ενώ υπάρχουν καλές εναλλακτικές.
Για τα προιόντα που αναφέρω, παραθέτω sites (όποτε μπορώ να βρω) όχι για διαφήμιση. Το κάνω για να μη γίνει κάποια παρερμηνεία και άλλο γράφω και μπορεί κάποιος να καταλάβει κάποιο άλλο και ίσως και να το αγοράσει και πέσει έξω στην αγορά. Μην πάρω και κανένα στο λαιμό μου που λένε.... -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Έχω Μάστορα πάρει το carpro water spot remover. Δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ....Η ειρωνεία είναι πως όταν αγόρασα το carpro water spot remover από Ελλάδα, στο εξωτερικό κυκλοφορούσε το carpro water spot remover2 που σε βίντεο της capro αν θυμάμαι, έδειχνε να είναι δυνατότερο από την πρώτη έκδοση. Ας δω πρώτα τι θα γίνει με αυτό που αγόρασα και αν δεν κάνει τα αναμενόμενα, θα δω για την νεότερη, τη δεύτερη έκδοση.
Το ξέρω γράφω πολλά. Κάποια στιγμή ίσως φανούν σε κάποιον χρήσιμα. Να τα έχω στο μυαλό μου τι να το κάνω;
Δεν ήξερα πως έχει διαφορά η πετσέτα με το γάντι και δεν ξέρω και τι διαφορά έχουν....
Σε γάντι ενδεικτικά θα βάλω του Work Staff και του Ethos που βρήκα, αλλά σε 30+ ευρώ...
https://www.ebay.co.uk/itm/274756152554?hash=item3ff8be2cea:g:eGYAAOSwsNBgdHFP&amdata=enc%3AAQAHAAAA4M7pYikMUXNBpzqGZX2fRwy7OpHVXzLI7OFJ9BlP3knrNOUq7FcqGSnVUHez%2Fw2yn13P%2Bmcf5cLStQXtdgXsDHr3iEtMcQdWzLfTQ6N8x%2Bz6af0HdNyziM61TQsqj03B7m9BjJQwbfUdMXSVj%2BcTHNP29qv%2BfzEIZ0Ii9HYgwW04z9bijAspqi9S9utscaoJjXKnf7sE24Pi4DSgChCCJaSDEnEMk35EenLd6RurzkAGwFK7KqTn0FHCVFPvGd294UGDyeMRRqXzVz8WzkfVKVS9k7WKCp9EpOjlqK53NNbm|tkp%3ABk9SR4zjlZ2mYQhttps://ethoscarcare.com/products/clay-bar-mitt
Nα μην ξεχάσω. Για "φρέσκα" water spots πολύ καλή δουλειά κάνει το Koch-Chemie FSE (είναι γνωστό προιόν και δε νομίζω να χρειάζεται link) αλλά και για μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα.
Επίσης, κάνει και στα τζάμια. Είναι όξινο και καθαρίζει καλά, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα.
Το μόνο του αρνητικοί είναι πως είναι μεγάλο και δυσκολεύει λίγο η χρήση του. Μου κουράζει το χέρι σε βαθμό που με αναγκάζει να χρησιμοποιώ και τα δύο χέρια....
Μιλούσα σήμερα με ένα φίλο μου που χρησιμοποιεί πολύ τη μηχανή και μιλήσαμε για τις βροχές που έκαναν χάλια αυτοκίνητα, μηχανές και μου είπε πως πολλοί βάζουν κεραμική στις μοτοσυκλέτες τους.
Latest posts made by sarantism
-
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Ανέτρεξα με αφορμή τον καθαρισμό του βερνικιού και που έγραψα για το ότι μπορεί να μην καθαρίσει με πηλό και να μαυρίσει το σφουγγάρι για paint cleaner, ή cleaner wax (ανάλογα τι προτιμάει ο καθένας) στην ηλεκτρονική μου "βιβλιοθήκη".
Έμαθα πολλά από όσα έχει γράψει σε φόρουμ ένας από τους καλύτερους car detailers ο Mike Phillips.
Και θυμήθηκα μία περίπτωση που είχε αναφέρει σε φόρουμ. Αφορά τη βρωμιά που εισχωρεί βαθειά στο βερνίκι. Μπορεί να πρόκειται για ακραία περίπτωση όσα δείχνει. Τα βάζω πληροφοριακά.
Αυτό που θέλει να τονίσει είναι η σημασία της χρήσης ενός paint cleaner ή cleaner wax - All In One (AIO) αλοιφής φυσικά με abrasives.
Αφού καθάρισε το βερνίκι με έναν συνθετικό πηλό (σφουγγάρι) το Nanoskin Autoscrub Pad πήγε να εφαρμόσει με τον αλοιφαδόρο την Optimum GPS (είναι AIO αλοιφή) και δείτε πως έγινε το σφουγγάρι
Υπήρχε ακόμη βρωμιά στο βερνίκι ακόμη και μετά τη χρήση του πηλού......
Γράφει συγκεκριμένα:
"Purpose and Goal = Restore Clarity & Full Richness of Color
So even if your car's paint looks clean and clear, if the car is a daily driver, parked outside at least for some portion of the day, chances are very good that over time the paint will become stained with embedded dirt and this is why periodically you want to use a cleaner/wax also called an AIO or All-In-One product. A pre-wax cleaner, also called a paint cleaner. Or a dedicated polish as all three of these categories of products will effectively remove any embedded dirt.
https://www.autogeekonline.net/forum/how-to-articles/56794-how-remove-stains-embedded-dirt-out-paint.htmlThe effect of removing embedded dirt is to restore clarity to the clear coat so you eyes can see through the clear coat to the beautiful color underneath." Mike Phillips
Και αναφέρεται και σε μία περίπτωση καθαρισμού χρώματος (μπορεί να πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις).
Βάζω από το ίδιο post που έχει γράψει ο Mike και γράφουν και ρωτάνε διάφορα μέλη.
Αναφέρει την περίπτωση ενός μικρού φορτηγού που και σε εκείνο στον καθαρισμό διαπίστωσαν βρωμιά που δεν έφυγε με τον πηλό.
"IF the finish is well-taken care of and garage parked then the paint is likely clean.
Interestingly enough, check out the dirt we pulled out of and off of the Streetrod and keep in mind, the truck is garage kept and the paint job is less than 1 year old.
Makes you wonder what's in the air?"
Για εμένα όπως είχα γράψει. Δεν είναι μόνο η βρωμιά από το δρόμο που οι περισσότεροι σήμερα στο youtube detailers λένε.
Για εμένα είναι αυτό που αναρωτιέται και ο Mike. Υπάρχει και στον αέρα πολύ "πράμα" που κάθεται στο βερνίκι.....
Και λέει σε δύο ερωτήσεις που κάνουν μέλη του φόρουμ:
"Remember claying or using the Speedy Prep Towel, or using the Nanoskin Autoscrub Pads will remove everything off the surface and yet there can still be dirt embedded in the paint.
So if none of the above removed the dirt in the paint how would wiping with IPA do the trick?
The answer is... it won't...
You need to use a compound, polish or paint cleaner/pre-wax cleaner or a cleaner/wax.""Any quality product that abrades the paint will also clean the paint. Some products like a compound will clean by abrading, other products like a chemical paint cleaner will clean the paint by emulsifying and drawing out the dirt."
https://www.autogeekonline.net/forum/how-to-articles/56794-how-remove-stains-embedded-dirt-out-paint-2.html?s=c1e38b8b2feba902c4b8d3417ffcfc95
Νομίζω πως ένα Paint Cleaner ή κάποιο προιόν με abrasives κανει καλή δουλειά. Προσωπικά χρησιμοποιώ Paint Cleaner με Abrasives το Auto Finesse Rejuvenate
https://www.skroutz.gr/s/14255793/Auto-Finesse-Rejuvenate-250ml.html
Είναι 10ετίας τα posts στο φόρουμ το Αμερικάνικο, όμως το σκεπτικό είναι το ίδιο και οι πληροφόρηση είναι από κάποιον που έγραψε πολλά χρήσιμα πράγματα για το car detailing. Μπορεί να πληρωνόταν για να γράφει στο φόρουμ από αυτούς που έχουν το Autogeek.net που πουλάει και προϊόντα. Παλιότερα μου φαίνεται έγραφε στο φόρουμ της Meguiars.
Να σημειώσω πως άλλες οι συνθήκες στις ΗΠΑ. Περισσότερη ρύπανση ίσως του αέρα κλπ. Ο Μάστορας πιθανότατα δεν έχει τύχει όπως και πολλοί να δούνε μετά τον πηλό το σφουγγάρι γυαλίσματος μαυρισμένο.
Δεν είναι κανόνας πως μετά από τον πηλό θα μείνει και άλλη βρωμιά!!
Η αναφορά έχει να κάνει πως υπάρχει περίπτωση να μείνει, αλλά δεν είναι δεδομένο. -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Μάστορα και μια φορά το χρόνο καλό είναι. Εγώ μια φορά το χρόνο το κάνω γιατί δεν έχω αλοιφαδόρο. Και να είχα όμως θα έπεφτα ξερός που λέει ο λόγος γιατί το πλύσιμο και το πέρασμα με πηλό και με κερί είναι δουλειές που παίρνουν χρόνο και δε γίνονται σε μια μέρα (εγώ δηλαδή δε προλαβαίνω σε μια μέρα).
Το ποιο να το πω "επικίνδυνο" κατά τη γνώμη μου πάντα, στον καθαρισμό του βερνικιού στάδιο είναι, η χρήση του πηλού γιατί μπορεί να δημιουργήσει μικρο-γρατζουνιές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά το χρόνο.
Για την επανα-εφαρμογή του κεριού, προσωπικά ανάλογα και με την εποχή, μπορεί να επιλέξω ένα δυνατό σαμπουάν και πέρασμα με IPA για να φύγει το παλιό και πέρασμα με το νέο κερί.
Μπορεί να επιλέξω μετά το πλύσιμο και την εφαρμογή (αλλά αυτό γίνεται με το χέρι και είναι βάσανο) ενός paint cleaner και μετά την IPA και το πέρασμα του κεριού με όσες δυνάμεις θα μου έχουν απομείνει. lol
Αλέξανδρε 7,62€ τα 300cc. Η αγορά έγινε πριν δύο χρόνια. Καλά που έχω τη συσκευασία, με λίγη που τη χρησιμοποιεί το "αίσθημα" για τα νύχια δεν ξέρω γιατί lol.
-
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Συγνώμη για το δεύτερο "στο καπάκι" post.
lap χρησιμοποίησέ το Turtle σαν Drying Aid. Όταν είναι μετά το ξέπλυμα το αυτοκινήτου να το σκουπίσεις, ψέκασέ το με το Turtle και σκούπισέ το. Έτσι θα έκανα, αν ήταν να μείνει στο ράφι -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Δεν αισθάνθηκα ποτέ πίεση από κανέναν για τα πολλά που γράφω. Ευχαριστώ για την ενθάρυνση να γράφω (κατεβατά συνήθως...)!
Σχετικά με το να περάσεις ξανά κάποιο κερί φυσικό, τεχνητό, σε σπρέι, σε κρέμα.
Συμφωνώ με το Μάστορα, ως προς τη διαδικασία αν το αυτοκίνητο δεν έχει στο χρώμα του "ταλαιπωρηθεί" από βροχές, αν δεν είναι παρκαρισμένο σε καμιά κεντρική οδό που τα ντουμάνια είναι αρκετά κλπ.
Επίσης, αν πλενόταν συχνά ή ας πούμε 3 φορές το μήνα.
Βάσει εμπειρίας θα γράψω και σε συνδιασμό με όσα έχω διαβάσει, σε αυτό που έχω καταλήξει.
Τον χειμώνα αν βρέξει και δημιουργηθεί στο αυτοκίνητο αυτό το στρώμα σαν να είναι κάπως λασπωμένο το αυτοκίνητο, αυτό το στρώμα όσο μένει (μην ξεχνάμε πως τη νύχτα υγρένεται σε ένα βαθμό λόγο υγρασίας και είναι σαν να ανανεώτεται κάπως), επιδρά στην προστασία του βερνικιού (sealant ή wax).
Αν μείνει ένα μήνα σίγουρα θα μειώσει την προαστασία πολύ περισσότερο από ότι αν μείνει μία εβδομάδα. Αν σε αυτή τη μπίχλα της βροχής με τη σκόνη που υπήρχε στο αυτοκίνητο και έγινε αυτή η ψιλή λάσπη που στέγνωσε, προστεθούν και οι ρύποι, τα καυσαέρια που έχουν μικροσκοπικά ας πούμε σταγονίδια που κολάνε στις επιφάνειες, τότε η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Σπίτια που είναι δίπλα σε δρόμου πολυσύχναστους, έχουν από μαυρισμένα μπαλκόνια, μέχρι κουρτίνες στις μπαλκονόπορτες που κοιτάνε στο δρόμο.
Κάτι άλλο σχετικά με τα καυσαέρια που κολλάνε. Είμαι καπνιστής, βαρύς. Όσοι είναι ίσως το έχουν παρατηρήσει, όταν πάμε να καθαρίσουμε οθόνη τηλεόρασης που την έχουμε αφήσει για καιρό χωρίς σκούπισμα, στο πανί υπάρχει μία κιτρινίλα.
Αυτή η κιτρινίλα είναι η νικοτίνη που φεύγει από το στόμα, πάει στον αέρα του δωματίου και κολλάει όπου βρει.
Κάτι τέτοιο θεωρώ συμβαίνει και με τα καυσαέρια και τις επιφάνειες των χρωμάτων των αυτοκινήτων, στα βερνίκια. Κολλάνε ρύποι. Που και αυτοί όσο μένουν τόσο "τρώνε" το sealant, wax.
Το θέμα είναι πόσο θα απομακρυνθούν από το βερνίκι για να δέσει καλά η προστασία σε αυτό.
Με ένα ουδέτερο σαμπουάν δεν θα φύγουν. Θέλει ένα δυνατό σαμπουάν ενυσχημένο ίσως και με λίγο APC ή για κάποιους ποιο hardcore με λίγο degreaser.
Μετά προσωπικά θα έκανα ένα πέρασμα με ένα paint cleaner με ή χωρίς abrasivers (προτιμώ με abrasives). Αν έβλεπα να μου λερώνει το σφουγγαράκι τότε θα σταματούσα γιατί το βερνίκι είναι βρώμικο.
Θα πήγαινα σε πηλό ή πριν τον πηλό σε καθαρό και πλυμένο χρώμα θα το ψέκαζα με ένα tar remover και θα το σκούπιζα για να βγάλω τη βρωμιά που έχει μείνει. Μπορεί να χρησιμοποιούσε σε ψεκαστήρι το CarPro Multi X Cleaner στην αναλογία που έχει για πρόπλυση (1 προς 10 με 1 προς 20 μου φαίνεται είναι), θα το άφηνα για λίγο (αυτά τα προιόντα είναι ασφαλή αρκεί να μη στεγνώσουν ας μείνουν και 1 λεπτό αντί για 3) και μετά ξύπλημα με νερό και στέγνωμα.
Ξανά το paint cleaner με το σφουγγαράκι και αν ήταν καθαρό δε θα πήγαινα σε πηλό. Αν δεν ήταν, θα πήγαινα και ότι έβγαινε με τον πηλό. Μετά αν έμενε, θα το καθάριζα με το paint cleaner (έχει τύχει στον Mike Philips να καθαρίσει τελικά τη βρωμιά με λεπτή αλοιφή και να έχει γίνει το σφουγγάρι σχεδόν μαύρο).
Το χέρι μας, αν το βάλουμε σε λάσπη με ένα σαπούνι θα καθαρήσει. Αν το βάλουμε σε κάπνα από την εξάτμιση θα χρειαστούμε Tide, αν το βάλουμε σε γράσσο ίσως χρειαστούμε κάτι ειδικά σαπούνια για καθαρισμό χεριών.
https://www.ksports.gr/el/shop/cleaners-polishers-920/morganblue-sapoyni-katharismoy-xerion-apo-grasa-kai-ladia-500cc-9-ar00083-detail
Έτσι είναι και το βερνίκι στο αυτοκίνητο. Που έχουμε πάει (γιατί στη διαδρομή εκτίθεται στους ρύπους το βερνίκι (η ατμοσφαιρική ρύπανση που λένε δεν είναι αυτοί οι ρύποι που έχουν γεμίσει το περιβάλλον; ), πόσο καιρό έχουμε να το πλύνουμε.
Αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί να έχει και ρινίσματα σιδήρου, χρησιμοποιεί και ένα ανάλογο προιόν.
Μετά όπως λέει και ο Μάστορας ένα πέρασμα με IPA για να φύγουν τα λάδια από το paint cleaner, το λιπαντικό αν χρησιμοποιήσουμε πηλό και μετά το πέρασμα με το sealant, wax.
Αυτό για εμένα είναι η ολοκληρωμένη διαδικασία. Όμως είναι χρονοβόρα και πολύ κουραστική αν γίνει με το χέρι.
Ποιο γρήγορα αλλά με συμβιβασμούς ως προς τη διάρκεια του κεριού, sealant είναι πλύσιμο με δυνατό σαμπουάν και IPA όπως λέει και ο Μάστορας. Αν είναι κάποιος και έξω, χειμωνιάτικα.....Δεν είναι για πολλές δουλειές.
Νομίζω πως το συχνό πλύσιμο (ακόμα και σε μαγαζί που πλένουν με το χέρι) είναι το καλύτερο για να είναι και το sealant όσο γίνεται περισσότερο στο βερνίκι αλλά και για λόγους αισθητικής.
Καλές πάστες. Αυτά που προτείνει ο Μάστορας είναι πολύ καλά προιόντα.
Θέλω να πάρω IPA. Έχει κανείς κάποια από τις παρακάτω δοκιμάσει πριν πάρω την Chemo που λένε πως είναι καλή. Ή αν έχει να μου προτείνει κάποια άλλη που δεν υπάρχει στο skroutz.gr
https://www.skroutz.gr/search?keyphrase=Ισοπροπυλική+Αλκοόλη+99
-
RE: οπισθεν
Άντι παλιά στα Golf με ανεβασμένες στροφές σε αλλαγή από 1η σε 2α κάποιες φορές γρατζουνούσε λίγο το κιβώτιο. Το έστρωσαν αυτό;
Σχετικά με την όπισθεν προσωπικά, όταν σταματήσω, βάζω 2α για να σταματήσουν να γυρνάνε τα γρανάζια του κιβωτίου και μετά όπισθεν. -
RE: Καδενα
Δεν το ήξερα πως οι κατασκευαστές γράφουν πως οι καδένες δε θέλουν ποτέ αλλαγή σε κινητήρα αυτοκινήτου!! Εδώ στα παπάκια και κάποια στιγμή ακούγεται η καδένα και παλιά την ρύθμιζε ο μάστορας.
Η καδένα είναι αλυσίδα. Γίνεται να μην χαλαρώσει κάποια στιγμή;
Υπάρχουν και περιπτώσεις που η καδένα είναι καλή αλλά όπως γράφει ο Amg μπορεί να φταίει ο τεντωτήρας.
Σε corsa του 2002 κοντά, στα 200.000 χιλιόμετρα η καδένα έκανε έντονο θόρυβο και αλλάχτηκε σετ με τεντωτήρα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο πρέπει να αλλαχθεί.
Δεν ξέρω αν είναι μύθος ή αλήθεια με κάποιον που μιλούσα και μάλλον έχει κάποια γνώση από κινητήρες, μου είπε πως πλέον στα Opel οι καδένες είναι ποιο λεπτές και ποιο ευαίσθητες σε σχέση με παλιότερα. Αυτός έχει ένα Astra H 1.4. To Αστρα Η 1.4 έβγαινε με καδένα, ενώ το 1.6 με ιμάντα χρονισμού (δε μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό). -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Έχω Μάστορα πάρει το carpro water spot remover. Δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ....Η ειρωνεία είναι πως όταν αγόρασα το carpro water spot remover από Ελλάδα, στο εξωτερικό κυκλοφορούσε το carpro water spot remover2 που σε βίντεο της capro αν θυμάμαι, έδειχνε να είναι δυνατότερο από την πρώτη έκδοση. Ας δω πρώτα τι θα γίνει με αυτό που αγόρασα και αν δεν κάνει τα αναμενόμενα, θα δω για την νεότερη, τη δεύτερη έκδοση.
Το ξέρω γράφω πολλά. Κάποια στιγμή ίσως φανούν σε κάποιον χρήσιμα. Να τα έχω στο μυαλό μου τι να το κάνω;
Δεν ήξερα πως έχει διαφορά η πετσέτα με το γάντι και δεν ξέρω και τι διαφορά έχουν....
Σε γάντι ενδεικτικά θα βάλω του Work Staff και του Ethos που βρήκα, αλλά σε 30+ ευρώ...
https://www.ebay.co.uk/itm/274756152554?hash=item3ff8be2cea:g:eGYAAOSwsNBgdHFP&amdata=enc%3AAQAHAAAA4M7pYikMUXNBpzqGZX2fRwy7OpHVXzLI7OFJ9BlP3knrNOUq7FcqGSnVUHez%2Fw2yn13P%2Bmcf5cLStQXtdgXsDHr3iEtMcQdWzLfTQ6N8x%2Bz6af0HdNyziM61TQsqj03B7m9BjJQwbfUdMXSVj%2BcTHNP29qv%2BfzEIZ0Ii9HYgwW04z9bijAspqi9S9utscaoJjXKnf7sE24Pi4DSgChCCJaSDEnEMk35EenLd6RurzkAGwFK7KqTn0FHCVFPvGd294UGDyeMRRqXzVz8WzkfVKVS9k7WKCp9EpOjlqK53NNbm|tkp%3ABk9SR4zjlZ2mYQhttps://ethoscarcare.com/products/clay-bar-mitt
Nα μην ξεχάσω. Για "φρέσκα" water spots πολύ καλή δουλειά κάνει το Koch-Chemie FSE (είναι γνωστό προιόν και δε νομίζω να χρειάζεται link) αλλά και για μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα.
Επίσης, κάνει και στα τζάμια. Είναι όξινο και καθαρίζει καλά, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα.
Το μόνο του αρνητικοί είναι πως είναι μεγάλο και δυσκολεύει λίγο η χρήση του. Μου κουράζει το χέρι σε βαθμό που με αναγκάζει να χρησιμοποιώ και τα δύο χέρια....
Μιλούσα σήμερα με ένα φίλο μου που χρησιμοποιεί πολύ τη μηχανή και μιλήσαμε για τις βροχές που έκαναν χάλια αυτοκίνητα, μηχανές και μου είπε πως πολλοί βάζουν κεραμική στις μοτοσυκλέτες τους. -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Σχετικά με το κόκκινο χρώμα. Νομίζω πως είναι από τα ποιο ευαίσθητα χρώματα. Βασικά δεν ξέρω αν ισχύει ότι ίσχυε παλιά. Το κόκκινο χρώμα είναι απλής βαφής με την έννοια πως δεν έχει μέσα μέταλλο, δηλαδή δεν είναι μεταλλικό. Θεωρητικά από όσο θυμάμαι, το μεταλλικό χρώμα, όσο περισσότερο μέταλλο έχει, τόσο περισσότερο αντέχει γιατί τα περισσότερα ρινίσματα μετάλλου στο χρώμα, συντελούν ακόμη περισσότερο στην αντανάκλαση του ηλίου, οπότε περισσότερο μέταλλο, σημαίνει περισσότερη προστασία. Αν τα θυμάμαι καλά.
Στο μη μεταλλικό χρώμα που είναι το κόκκινο και ειδικά το κόκκινο, ευκολότερα ξεθωριάζει. Ίσως ξεθώριασε το κόκκινο και λόγω του ότι ήταν κόκκινο, χώρια από το πλύσιμο με υγρό για πιάτα.
Αν μπει μέταλλο στο κόκκινο, τότε γίνεται βυσσινί το χρώμα. Το κόκκινο βέβαια της Φερράρι σε ποιότητα δεν είναι ίδιο με το κόκκινο μιας άλλης μάρκας πολύ, πολύ φθηνότερης από μία Φερράρι.
Σε αυτοκίνητα με έτος κατασκευής 80 με 90, τα έπλενα και με υγρό πιάτων και με κάτι που δεν είδα να το γράφει κάποιος. Με σαμπουάν για τα μαλλιά....Το Guard ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το πρώτο σαμπουάν που πήρα για αυτοκίνητο. Πολύ καλό για τα χρήματά του ήταν.
Πριν καιρό είχα δει για wax strip και είδα δύο detailers να χρησιμοποιούν και κάτι που πριν πολύ λίγα χρόνια, αποτρέπαμε να το κάνουν. Χρησιμοποιήσαν και υγρό πιάτων και το θεώρησαν ασφαλές από τη στιγμή (από όσο κατάλαβα) που δεν κάνει ζημιά στο δέρμα.
Θα βάλω τα βίντεο στο τέλος. Σχετικά με το clay mitt που έψαχνα....Είδα τρία βίντεο για το clay mitt της Farecla. Είδα στο Αγγλικό Amazon να έχει πολύ καλές κριτικές και κατέληξα σε αυτό.
Όμως, στο βίντεο του Forensic Detailing λέει ο δεν ξέρω πως τον λένε αν και τον παρακολουθώ χρόνια κάτι για τον συνθετικό πηλό που δεν ήξερα.
Βασικά Mastora κάποια στιγμή θέλω να πω κάποια και για το βίντεο που μου πρότεινες να δω με το νέου τύπου claymitt που έχει τρυπούλες. Φοβήθηκα να αγοράσω του Aliexpress που μου πρότεινες. Έψαξα σε αυτού του τύπου με τρύπες στα Amazon. Είχε αν θυμάμαι της Work Stuff αλλά έβγαινε ακριβό....Πιστεύω όπως λέει και το βίντεο που παρέθεσες πως οι τρύπες, συντελούν στο να απομακρύνονται καλύτερα οι επικαθήσεις από τον συνθετικό πηλό και να μην κολάνε τόσο πολλές όσες στους κλασικούς χωρίς τρύπες.
Αυτά τα κλασικά εδώ και καμιά 10ετία συνθετικά claymitts ή towelmitts, όπως λέει και ο Forensic Detailing έχουν το καλό να κάνεις γρήγορα τη δουλειά σου. Έχουν όμως ένα μειονέκτημα. Να μη ξεκολλάνε από τον πηλό όλες οι επικαθήσεις, όταν τα ξεπλένεις. Αυτές μπορεί μετά από τις χρήσεις να αυξηθούν και να γίνουν πολλές και να δημιουργήσουν θέμα στο βερνίκι. Οπότε αυτού του είδους οι πηλοί καλό είναι μετά από (ανάλογα και το πόσο "βρώμικο" είναι το βερνίκι) 3 καθαρίσματα του αυτοκινήτου, να πετιούνται.
Δηλαδή ναμην περιμένεις να λιώσει αυτό το μαύρο σαν καουτσούκ του συνθετικού πηλού για να πετάξεις το claymitt, claytowel.
Εξάλλου, ένα claymitt να κάνει 18 ευρώ; Για 3 καθαρισμούς δε βγαίνει και πανάκριβο. Αν θες το κρατάς και για 5 και για όσο αντέξει το υλικό.
Με 200 γραμμάρια πηλό, μπορείς να κάνεις 3 καθαρισμούς χωρίς ιδαιέτερη κούραση και χωρίς το άγχος μη σου πέσει ο πηλός γιατί μετά είναι για πέταμα; Δε θα σταματήσω βέβαια να έχω στην άκρη και τον κλασικό πηλό για να βλέπω αν έχει απομείνει τίποτα μετά τη χρήση του συνθετικού (και οι δύο συνθετικοί είναι, αλλά παλιά τον πηλό σε μπάρα τον λέγαμε απλά πηλό, μέχρι που αν θυμάμαι η nanoskin έβγαλε τον συνθετικό πηλό).
Είναι καλό για lubricant ένα κλασικό lubricant ή το ONR ή το Carpo Ech20 ή σαπουνόνερο. Δεν το είχα σκεφτεί για το κλασικό lubricant. Ο Forensic το αποφεύγει μάλλον λόγω λαδίλας μεγάλης και περισσότερης μετά δουλειάς για να φύγει.....Αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος (όπως της Αγγλίας συγκεκριμένα λέει) που το νερό δεν στεγνώνει εύκολα (μην μπλέξουμε με water spots) είναι καλό το νερό με σαμπουάν αυτοκινήτου. Κοιτούσα, το Carpro Immolube κάνει 11 ευρό, της Autofiness που το είχα πάρει στα 9 ευρώ, έκτοξεύτηκε κοντά στα 12μιση με 13 (στα 500ml οι συσκευασίες), τεσπα αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, δεν είναι για πειράματα με το σαπουνόνερο. Lubricant ή ένα καλό Quick Detailer όπως της Autoglym, Meguiars ή όποιος έχει ONR, Ech2o. Έχει καεί άσχημα η γούνα μου από βλακείες μου που κατέληξαν σε waterspots και να δω τι θα τις κάνω....
Δε θυμάμαι αν ο γιεμ έγραψε για το χρώμα του Οπελ που σε κουτσουλιά αν δεν την προλάβεις στο μισάωρο, σου αφήνει θαμπάδα. Αυτό παθαίνω στο Astra H. Αν μείνει μισή - μία ώρα και έχει λιακάδα, την έκατσα τη βάρκα. Απαράδεκτο, όταν σε Focus του 2012 το βερνίκι του δεν καταλαβαίνει τίποτα που λέει ο λόγος.
Όμως!! Ας κοιτάξει πόσο μέταλλο έχει το χρώμα του Άστρα και πόσο του Focus που χαίρομαι να κάθομαι και να κοιτώ πόσο μέταλλο έχουν βάλει μέσα στο χρώμα. Δέκα χρόνια στον ήλιο, το χρώμα είναι σαν καινούργιο και το ίδιο και τα φανάρια του (άσχετο με το χρώμα). Μου φαίνεται και τα δύο αυτοκίνητα έχουν σε σκληρότητα Medium βερνίκι. Δηλαδή που να είχε και soft το Astra H (δεν ξέρω για τα προηγούμενα ή επόμενα μοντέλα).
Για το φίλο που είπε πως η BMW έχει καλό χρώμα αλλά με την ιδιαιτερότητα πως το βερνίκι έχει orange δε θυμάμαι τη συνέχεια στα αγγλικά lol Το αναφέρει μου φαίνεται στο βίντεο για τη Farecla και ο Forensic.
Μία ιδέα που δεν την έχω κάνει. Για ποιο δυνατό πλύσιμο μαζί με το σαμπουάν αυτοκινήτου να μπει και μία μικρή ποσότητα από υγρό πιάτων....
https://www.youtube.com/watch?v=rWo7jZ6bSWc
https://www.youtube.com/watch?v=063WZfc7qSg
Youtube Video -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
Όπως γράφει και ο Μάστορας, σαν το εργοστασιακό βάψιμο δεν έχει. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος και το γράφω γιατί νομίζω πως υπάρχει και η άλλη όψη. Τι ποιότητα μπογιάς θα βάλει ο κατασκευαστής.
Αν κάνω λάθος διορθώστε με, υπήρξαν "φουρνιές" μοντέλων που μετά από 10ετία έσκασε το βερνίκι.
Ένα άλλο μείον για τα δικά μου δεδομένα είναι πως στο εργοστασιακό βάψιμο δε μπορείς να επιλέξεις τη σκληρότητα της μπογιάς. Συνήθως τα Γιαπωνέζικα (αν δεν κάνω λάθος) έχουν μαλακή μπογιά και διαβάζω κατά καιρούς σε ξένα φόρουμς, αυτό να δυσκολεύει κάπως όσους ασχολούνται με το car detailing.
Αυτά που έγραψα δεν σημαίνουν πως μόλις αγοράσει κάποιος ένα αυτοκίνητο αν θέλει καλύτερης ποιότητας μπογιά (σκληρότερη) θα πάει να το βάψει....
Απλώς στην περίπτωση του βαψίματος που θα κάνει κάποιος σε έναν σωστό βαφέα, θα μπορεί να επιλέξει την ποιότητα της μπογιάς, του βερνικιού κλπ. Όμως ο βαφέας όσο καλός και αν είναι δε θα μπορέσει να κάνει τα "περάσματα" που κάνουν τα ρομποτ.
Πήγα σήμερα να πάρω διαλυτικό για μπογιά για να βάψω στο σπίτι και έπιασα κουβέντα με το παλικάρι που έχει το μαγαζί. Μου είπε (δεν ξέρω αν είναι ή όχι αλήθεια), πως μειώνονται οι μπογιές με διαλυτικό. Αυξάνονται οι υδατοδιαλυτές. Μου θύμισε που καμιά 20ριά; χρόνια στα αυτοκίνητα αλλάξανε οι μπογιές και έγιναν οικολογικές και ποιο αδύνατες σε σχέση με τις πως να το πω, μη οικολογικές. Δεν ξέρω αν αυτές οι οικολογικές στα αυτοκίνητα, είναι....υδατοδιαλυτές.
Όπως δεν ξέρω και αν αυτές οι μπογιές, για μέταλα, ξύλα που είναι υδατοδιαλυτές είναι το ίδιο γερές με τις άλλες που θέλουν κάποιο διαλυτικό (νέφτι, white spirit).
Τεχνικά αναρωτιέμαι. Το περιβάλλον έχει προτεραιότητα. -
RE: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
@cirus said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@sarantism said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@cirus στο σκεπτικό σου ήμουν πριν καμιά 5ετία. Να βάλω ειδική διαφανής μεμβράνη σε καπό και ουρανό που εκεί γίνεται ζημιά από σκληρό νερό, κουτσουλιές και βρωμιά που μένει για καιρό στον ουρανό. Το έψαξα λίγο και άλλοι έλεγαν πως είναι για 5 χρόνια, άλλοι για 2 χρόνια και μετά κιτρινίζει η μεμβράνη, οπότε δεν το έκανα.
Δεν το έκανα για το σκληρο νερο και τις κουτσουλιές. Σε αμάξι που πάω με 180+ πέφτουν πολλά πετραδάκια που βγαζουν χρώμα και μεχρι στιγμής μου έχει γλιτώσει πολλά.
Νομιζω οτι θα αντέξει και δεν θα κιτρινίσει θα δούμε. Εβαλα ακριβή μεμβρανη της XPEL όχι κάποια φτηνη. Θα δείξει στο μέλλον. Τα 2 χρόνια τα φτανει τον Ιουνιο που μας ερχεται. Πάντως είναι εντελώς διαφανη ακόμα. θα δείξει.
Σωστά είναι και τα πετραδάκια.....Προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη επιλογή καλή (άσχετα που εμένα με κάνει να αισθάνομαι πως δε θα μπορώ να κάνω στη μεμβράνη, όσα κάνω στο βερνίκι με πηλό, κερί, αλοιφές κλπ) για την προστασία του χρώματος. Να προσέχεις φίλε μου μόνο. Και εγώ το πατάω κάποιες φορές το γκάζι βαθειά.....
Για το φίλο μου τον lap. Σχετικά με τα μεγάλα κείμενα που γράφω. Σου είχα πει πως δεν έχω γραμματέα να μου τα γράφει. Μόνος τα γράφω. Mάλλον τα έγραφα.
Το θέμα λύθηκε