-
@panick-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
ΥΓ. Δεν μιλω για Τεσλα, αλλα για iD3, Atto 3, EV3, Byd Dolhin κλπ
200 αλογα εχουν αυτα που ανεφερες και ολα εκτος του atto 3 ειναι <4.30μ
-
Μια χαρά τα κάνει το κράτος.
Σκεφτείτε να πάρει κανένα ηλεκτρικό φωτιά σε πλοίο που είναι τίγκα τι θα λένε τα ΜΜΕ.
-
@panick-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
ΥΓ. Δεν μιλω για Τεσλα, αλλα για iD3, Atto 3, EV3, Byd Dolhin κλπ
Eγώ αντίθετα μιλάω μόνο για Τέσλα, αφού πρακτικά ειναι τα μόνα ηλεκτρικά που υπάρχουν. Τα άλλα είναι ατελή προϊόντα για beta teters. Οπότε με ένα Τέσλα μια χαρά πας Καβάλα με 1 στάση και κανονική ταχύτητα και ότι ΚΤΕΛ.
Για εμένα φυσικά που δεν θα πάω ποτέ οδικώς Καβάλα, μια χαρά μου ειναι όλα, αφού το πιο μακρινό ταξίδι μου άντε να ειναι 300χλμ (+/-). -
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το μεγαλύτερο μείον είναι ότι δεν έχουν όλοι σπίτι φορτιστή
Το δεύτερο είναι ότι η χώρα μας αποτελείται από πάρα πάρα πολλά νησιά. Που αν πας διακοπές σε μερικά μικρά δεν χρειάζεται καν να φορτίσεις αλλά έρχεται το κωλοκρατος και βάζει ένα εντελώς ηληθιο νόμο για 40% μπαταρία που δεν στηρίζεται πουθενά !!!!!! Η μισή χώρα νησιά είναι
Οικονομια στα ναυλα σου κανει το κρατος, εχεις ηλεκτρικο δεν πας σε νησι.
-
@ilias-a said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το μεγαλύτερο μείον είναι ότι δεν έχουν όλοι σπίτι φορτιστή
Το δεύτερο είναι ότι η χώρα μας αποτελείται από πάρα πάρα πολλά νησιά. Που αν πας διακοπές σε μερικά μικρά δεν χρειάζεται καν να φορτίσεις αλλά έρχεται το κωλοκρατος και βάζει ένα εντελώς ηληθιο νόμο για 40% μπαταρία που δεν στηρίζεται πουθενά !!!!!! Η μισή χώρα νησιά είναι
Οικονομια στα ναυλα σου κανει το κρατος, εχεις ηλεκτρικο δεν πας σε νησι.
ή πιο σωστα, επιλεγεις σε ποιο νησι θα πας. Οχι οτι εχουν προβλημα τουρισμου τα νησια και χρειαζεται να κανουν κατι για να προσελκυσουν τουριστες
Οσο χαλια υπηρεσια και να προσφερουν, οποια τιμη και να χρεωσουν, βρισκουν πελατολογιο. Επομενως, χεστηκαν και για το 40% και για τα ηλεκτρικα αυτοκινητα
-
Στη Νορβηγία, εκτός από όλα αυτά έχουν και κλειστά πάρκινγκ από το 1950, λόγω του παγετού. Αλλιώς ξέμεναν από μπαταρίες ή φτυάριζαν χιόνι για να βρουν το αμάξι τους. Επόσης και 'τζάμπα' ρεύμα από απε. Οπότε προυπήρχε η μαγιά για την μελλοντική επέλαση των ηλεκτρικών.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@driver-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Και δεν βλεπω και τοσο μεγαλα αλματα σε τεχνολογια και υποδομες
για την αυτονομια εισαι σωστος. Το εχω πει μαλιστα πολλες φορες οτι μην περιμενετε θαυμα στο θεμα αυτο και χαζομαρες για solid state μπαταριες που τωρα, απο στιγμη σε στιγμη ετοιμαζει η τογιοτα και θα βγουν σε αυτοκινητα των 20-30 χιλιαδων επιτρεποντας τους να διανυσουν 1000χλμ. Παραμυθια της χαλιμας.
Στο δευτερο σκελος ομως εχεις κανεις τεραστιο λαθος. Υπαρχει τεραστια βελτιωση στο θεμα των υποδομων. Μεσα σε 2 χρονια ανοιξαν tesla superchargers ιωαννινα και θεσσαλονικη, στα ΣΕΑ, οπου υπηρχαν μονο 50αρηδες, σε αρκετα σημεια προστεθηκαν και 150+ kw φορτιστες, ενω τυφλα σημεια (πχ πανω στην εγνατια) εχουν καλυφθει με περισσοτερους απο εναν φορτιστες και μαλιστα των 120+kw
Aν το 1/4 του στολου της χωρας ηταν ηλεκτρικο, ποσες εκατονταδες ακομα τετοιους φορτιστες θα χρειαζομασταν για να καλυφτουν οι αναγκες? Επισης, δεν ειναι μονο τα τεσλα ηλεκτρικα.
Εγω δεν αναφερομαι απλα στο να εχει βελτιωθει η κατασταση και απο 20 πχ φορτιστες στο εθνικο δικτυο να φτασαμε στους 50, αλλα στο τι χρειαζεται αν μεσα σε μια 5ετια θελουμε ενα μεγαλο μερος του στολου (πανω απο 20%) να ειναι ηλεκτρικο. Ε απο τετοιες υποδομες στην χωρα μας, που να καλυπτουν τοσο μεγαλες αναγκες, απεχουμε παρα πολυ. -
Πάντως ειλικρινά , το τελευταίο πράγμα που θα με απασχολούσε αν ήμουν αποφασισμένος για αγορά ηλεκτρικού θα ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές σε νησί. Εκτός αν είχα σπίτι-καταγωγή σε νησί και πήγαινα συχνά.
Υποθέτω κανέναν σας από τους κατόχους δεν σας απέτρεψε , άλλο αν είναι ένας έξτρα "πονοκέφαλος¨. -
Επισης, δεν ειναι μονο τα τεσλα ηλεκτρικα.
Βασικά μόνο τα Τέσλα ειναι! όλα τα άλλα ειναι ασκήσεις επί χάρτου των κατασκευαστών για μπέτα τέστερς.
-
για την αυτονομια εισαι σωστος. Το εχω πει μαλιστα πολλες φορες οτι μην περιμενετε θαυμα στο θεμα αυτο και χαζομαρες για solid state μπαταριες που τωρα, απο στιγμη σε στιγμη ετοιμαζει η τογιοτα και θα βγουν σε αυτοκινητα των 20-30 χιλιαδων επιτρεποντας τους να διανυσουν 1000χλμ. Παραμυθια της χαλιμας.
Στο δευτερο σκελος ομως εχεις κανεις τεραστιο λαθος. Υπαρχει τεραστια βελτιωση στο θεμα των υποδομων. Μεσα σε 2 χρονια ανοιξαν tesla superchargers ιωαννινα και θεσσαλονικη, στα ΣΕΑ, οπου υπηρχαν μονο 50αρηδες, σε αρκετα σημεια προστεθηκαν και 150+ kw φορτιστες, ενω τυφλα σημεια (πχ πανω στην εγνατια) εχουν καλυφθει με περισσοτερους απο εναν φορτιστες και μαλιστα των 120+kw
Aν το 1/4 του στολου της χωρας ηταν ηλεκτρικο, ποσες εκατονταδες ακομα τετοιους φορτιστες θα χρειαζομασταν για να καλυφτουν οι αναγκες? Επισης, δεν ειναι μονο τα τεσλα ηλεκτρικα.
Εγω δεν αναφερομαι απλα στο να εχει βελτιωθει η κατασταση και απο 20 πχ φορτιστες στο εθνικο δικτυο να φτασαμε στους 50, αλλα στο τι χρειαζεται αν μεσα σε μια 5ετια θελουμε ενα μεγαλο μερος του στολου (πανω απο 20%) να ειναι ηλεκτρικο. Ε απο τετοιες υποδομες στην χωρα μας, που να καλυπτουν τοσο μεγαλες αναγκες, απεχουμε παρα πολυ.ονειρα θερινης νυκτος. Δεν πας απο το 0.42% του στολου στο 25% μεσα σε μια 5ετια. Ειναι αδυνατον, ακομα και αν τα ηλεκτρικα οχηματα κοστιζαν 15-20χιλιαδες (που καποια ηδη τοσο κοστιζουν).
Αρμονικα και σταδιακα αυξανεται ο αριθμος των φορτιστων παρεα με τον αριθμο των ηλεκτρικων. -
Εγω δεν αναφερομαι απλα στο να εχει βελτιωθει η κατασταση και απο 20 πχ φορτιστες στο εθνικο δικτυο να φτασαμε στους 50, αλλα στο τι χρειαζεται αν μεσα σε μια 5ετια θελουμε ενα μεγαλο μερος του στολου (πανω απο 20%) να ειναι ηλεκτρικο. Ε απο τετοιες υποδομες στην χωρα μας, που να καλυπτουν τοσο μεγαλες αναγκες, απεχουμε παρα πολυ.Καλά ρε συ και γω γκρινιάζω για αυτό και δεν είμαι ευχαριστημένος αλλά τα παραλες
Δεν γίνεται να φτιάξουν υποδομές να είναι έτοιμες σαν να είχαμε όλοι ηλεκτρικά
Μαζί πάνε αυτά , όσο περισσότερα γίνονται τα ηλεκτρικά παράλληλα θα φτιάχνονται και φορτιστές να καλύψουν ανάγκες
Το ίδιο έγινε και στα αυτοκίνητα . Τι νομίζεις ότι το 1960 στην Ελλάδα που ήταν ελάχιστα τα αυτοκίνητα είχε τα ίδια βενζινάδικα που έχει τώρα ?
Όλα σταδιακά γίνονται . Απλά η Ευρώπη ειπε μια τεράστια μαλακιά να καταργηθούν οι πωλήσεις βενζίνης μέχρι το 2030 . Ποιος το σκέφτηκε δεν ξέρω να τον πάρουμε και αυτόν για αρχηγό. Τώρα βέβαια τα περνει σιγά σιγά πίσω
Η ηλεκτροκίνηση στο πολύ μέλλον θα επικρατήσει , είμαι βέβαιος για αυτό . Αλλά δεν γίνεται να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη , θέλει πολλά χρόνια. Τώρα είμαστε σε μια κατάσταση που το ηλεκτρικό κάνει σε μια μερίδα ανθρώπων , μπακαλιστικα λέω ένα 20-30% είναι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρικό με φόρτιση σπίτι . Άλλο που λιγότεροι είναι πρόθυμοι να κάνουν το βήμα .
Αυτή την στιγμή λοιπόν και για τα επόμενα χρόνια μπορούν να καταργήσουν τα σκέτα βενζίνη και πετρέλαιο (να πωλούνται οχι να υποστηρίζονται) αλλα θα πρέπει να έχουν λύση για τους υπόλοιπους και να τους αφήνει να έχουν hybrid (full ή plug in). Τα mild είναι λίγο απάτη αλλα έστω και αυτά προς το παρόν .
Εμένα προσωπικά το μεγαλύτερο μου άχτι είναι να απαγορεύτει σε ταξί κινητήρες θερμικούς , ειδικά το diesel που η μη συμπαθής αυτή ομάδα έχει κάνει χούι να μην έχει dpf φίλτρο και να σκορπάει καρκίνο.
-
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ε ναι, γιατι το να μην θες να φορτιζεις ενα καρο φορες για να πας ενα ταξιδι και στο τελος να σου κοστιζει και το ιδιο πανακριβα με το να ειχες βενζινοκινητο (που θα γλιτωνες ομως την ολη ταλαιπωρια) ειναι σαν να θες να ψησεις γεμιστα στο ψυγειο.
Εαν δεν θες να φορτίζεις πολλές φορές και γενικά θες να κάνεις άλλη χρήση στο αυτοκοκίνητο από αυτό που ειναι προορισμένο να κάνει, ή είσαι βλάκας (όχι εσυ, μην παρεξηγηθώ), ή δεν ξέρεις τι αγοράζεις ή αγόρασες λάθος προϊόν (πάρε Τέσλα π.χ. και όχι αμάξι πόλης). επίσης, εφόσον το πήρες μάθε να το χρησιμοποιέις (όπως του γράφει και ο άλλος) και μην πάς σαν να έχεις βενζινοκίνητο.
Ναι, αλλα η δουλεια του αυτοκινητου ειναι η μετακινηση. Και οταν αυτη γινεται με ενα καρο συμβιβασμους, τοτε το ιδιο το προιον (ηλεκτρικο αυτοκινητο στην προκειμενη) εχει ζητηματα.
Για να μιλησουμε λοιπον βασει του παραδειγματος σου, δεν ειναι σαν να αγορασες ψυγειο για να ψησεις γεμιστα αλλα σαν να αγορασες εναν νεας τεχνολογιας φουρνο που ψηνει το φαγητο σε διπλασιο χρονο, καιει πανω κατω το ιδιο ρευμα και το μονο του πλεονεκτημα ειναι οτι ρυπαινει λιγοτερο. Οσο χαζος κι αν ειναι καποιος που αγοραζει τον νεο αυτο φουρνο ενω τον ενδιαφερει να μαγειρευει σε κανονικο χρονο, ε δεν μπορουμε να παραβλεψουμε οτι και ο φουρνος αυτος εχει τρανταχτα μειονεκτηματα.Τωρα κατι αλλα που γραφτηκαν για το οτι οποιος δεν ειναι υποστηρικτης των (σημερινων) ηλεκτρικων θελει λεωφορεια 30ετιας και παπια χωρις εξατμιση που ρυπαινουν διχως αυριο ειναι λογικα αλματα και τερμα ακυρα που δεν χρειαζονται περαιτερω σχολιασμο.
Εγώ από τότε που μου ήρθε το dolphin τον Γενάρη, έχω γλιτώσει κάπου 900 ευρώ σε βενζίνες, άπειρες ώρες σε βενζινάδικα να περιμένω τον μπροστά να πληρώσει με κάρτα πόντων και κουπόνια τηλεθεατή, λιωμένα σωληνάκια παροχής βενζίνης από νοεθευμένα καύσιμα από τρενάκια τεμπών, ιδρώτα και ταλαίπα να μπαίνω σε αμάξι που το βλέπει ο ήλιος και γίνεται φούρνος( γιατί τώρα πριν σχολάσω ανάβω το ac και με περιμένει στους 23c)
Ό,τι ταξίδι έχω κάνει μέχρι στιγμης με έχει βγάλει χωρίς φόρτιση, και το επόμενο που έχω προγραμματίσει θα χρειαστεί φόρτιση 12 λεπτών.
Δεν βάζω καν στην εξίσωση τα 204 άλογα, την ευκολία προσπέρασης, την ενεργητική και παθητική ασφάλεια και την απόλυτη ησυχία.Οπότε για εμένα που το 90% των χλμ είναι εντός πόλης, η ταλαιπωρία του να σταματήσω για 12 λεπτά να φορτίσω (ακόμα και σε κακές συνθήκες) μου φαίνεται αστεία.
Τώρα αν κάποιος πήρε το Renault5 με τη μικρή μπαταρία για να κάνει κάθε μέρα Καλαμάτα - Καβάλα, και δεν έχει φορτιστή στο σπίτι του, ε είναι στόκος.
Το βασικό πλεονέκτημα είναι η αθόρυβη λειτουργία ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες. Τα υπόλοιπα τα έχεις και με hev. Λ.χ. απομακρυσμένη λειτουργία κλιματισμού την χρησιμοποιώ και εγώ, αθόρυβο (hev) στην πόλη λόγω κίνησης σε μεγαλύτερο ποσοστό με μπαταρία, κατανάλωση (csuv) γύρω στα 4-4,5 λ. σε αστικές συνθήκες, εξοικονόμηση για βενζίνη γύρω στα 1.300 ευρώ ετησίως σε σύγκριση με ένα θερμικό, αναμονή δευτερολέπτων στο βενζινάδικο όπου με ένα γέμισμα (36λ) βγάζει 800χλμ. δηλαδή επισκέπτομαι το βενζινάδικο μάξιμουμ δύο φορές το μήνα χωρίς τη σκοτούρα της φόρτισης κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Κανένα άγχος σε ταξίδι και 200 άλογα.
Δύσκολα προς το παρόν επιλέγεις ως κύριο αυτοκίνητο ηλεκτρικό έναντι hev -
@nmsm2 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δύσκολα προς το παρόν επιλέγεις ως κύριο αυτοκίνητο ηλεκτρικό έναντι hev
για καποιους ειναι δυσκολο για καποιους ειναι ευκολο.
-
Μωρε αν ειχες φορτιση στο σπιτι (τουλαχιστον) και στην εργασια (τελειο σεναριο) μια χαρα το εχεις και για πρωτο αυτοκινητο.
Στα ταξιδια ενα προγραμματισμο θελει παραπανω.
Ειπαμε δεν κανουν ολοι τις ιδιες χρησεις. -
@civil357 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πάντως ειλικρινά , το τελευταίο πράγμα που θα με απασχολούσε αν ήμουν αποφασισμένος για αγορά ηλεκτρικού θα ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές σε νησί. Εκτός αν είχα σπίτι-καταγωγή σε νησί και πήγαινα συχνά.
Υποθέτω κανέναν σας από τους κατόχους δεν σας απέτρεψε , άλλο αν είναι ένας έξτρα "πονοκέφαλος¨.Εγώ ήθελα να πάω σε κάνα νησάκι με το ηλεκτρικό και είναι αποτρεπτικός παράγοντας το 40%
-
Το Σάββατο ο κουνιάδος μου πήγε οικογενειακός στην Θάσο για ολιγοήμερες διακοπές.
Μιλήσαμε τηλεφωνικά και μου είπε ότι στο φέρυ μποτ βάζουν τα αυτοκίνητα, κλασικά το ένα σε απόσταση αναπνοής (5 - 10 πόντοι τα χωρίζουν) δίπλα στο άλλο.
Κάποιος Έλληνας οδηγός που έβαλαν το αυτοκίνητο του κολλητά σε ένα Tesla, έκανε φασαρία για το αν έκαναν έλεγχο στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το βαθμό που ήταν φορτισμένη η μπαταρία του.
-
@ektoras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μιλήσαμε τηλεφωνικά και μου είπε ότι στο φέρυ μποτ βάζουν τα αυτοκίνητα, κλασικά το ένα σε απόσταση αναπνοής (5 - 10 πόντοι τα χωρίζουν) δίπλα στο άλλο.
Κλασσικά και 10 εκ. καλά ειναι, πολλές φορές τα βάζουν 2 εκ.!!
@ektoras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κάποιος Έλληνας οδηγός που έβαλαν το αυτοκίνητο του κολλητά σε ένα Tesla, έκανε φασαρία για το αν έκαναν έλεγχο στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το βαθμό που ήταν φορτισμένη η μπαταρία του.
Αχαχα....κλαίω!!!
-
@chrisk6 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μωρε αν ειχες φορτιση στο σπιτι (τουλαχιστον) και στην εργασια (τελειο σεναριο) μια χαρα το εχεις και για πρωτο αυτοκινητο.
Ειπαμε δεν κανουν ολοι τις ιδιες χρησεις.Κι εγώ όταν αποκτήσω θέση φόρτισης θα το δω σοβαρά.
Στον άξονα βορά νότου, μεταξύ Αθήνας Θεσσαλονίκης, κάτι γίνεται, θέλει απλά λίγο πρόγραμμα.
Αλλά δυτική Ελλάδα;
Παράδειγμα, φεύγεις από Λάρισα να πας Γιάννενα, τι κάνεις; Θες να κινηθείς ορεινά Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας;
Να πας βόρεια Μακεδονία ή προς Θράκη;
Για κάτω απ τ αυλάκι δεν ξέρω και δεν τα αναφέρω.
Υπάρχουν ακόμη περιοχές που και με θερμικό θες πρόγραμμα και πχ cng είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον με ρεύμα. -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ειπαμε δεν κανουν ολοι τις ιδιες χρησεις.Κι εγώ όταν αποκτήσω θέση φόρτισης θα το δω σοβαρά.
Στον άξονα βορά νότου, μεταξύ Αθήνας Θεσσαλονίκης, κάτι γίνεται, θέλει απλά λίγο πρόγραμμα.
Αλλά δυτική Ελλάδα;
Παράδειγμα, φεύγεις από Λάρισα να πας Γιάννενα, τι κάνεις; Θες να κινηθείς ορεινά Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας;
Υπάρχουν ακόμη περιοχές που και με θερμικό θες πρόγραμμα και πχ cng είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον με ρεύμα.Σιγουρα θα υπαρχει καπου να φορτισεις.
Σιγα την αποσταση Λαρισα-Γιαννενα.
Μιλαμε παντα για ενα ηλεκτρικο με μεγαλη μπαταρια σφου ειναι και το πρωτο (ισως και μοναδικο) αυτοκινητο της φαμιλιας. -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αλλά δυτική Ελλάδα;
Υπάρχουν ακόμη περιοχές που και με θερμικό θες πρόγραμμα και πχ cng είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον με ρεύμα.Της πλάκας διαδρομή το Λάρισα Ιωάννινα. Ούτε 200 χλμ. Και αν έχεις πάρει όχημα με πραγματικά μικρή μπαταρία, φορτίζεις στα Τρίκαλα.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης