Καλά και το Octavia εκει ανηκει με golf αλλα με πολύ μεγαλύτερους χωρους που συγκρίνονται με την επόμενη κατηγορια (passat)
όμως στην κατηγορια του Golf είναι και αυτό.
Καλά και το Octavia εκει ανηκει με golf αλλα με πολύ μεγαλύτερους χωρους που συγκρίνονται με την επόμενη κατηγορια (passat)
όμως στην κατηγορια του Golf είναι και αυτό.
Εμενα μου αρεσει μπροστα ποιο πολύ το Tucson πίσω μέρος ποιο πολύ το KIA
μεσα για ελάχιστα το KIA
παντως και τα 2 ομορφα τα βρίσκω, ελπίζω το KIA να είναι λίγο ποιο σπορτιφ

Πραγματικά μαγικό χαλί με τα φύλλα
Την επόμενη μέρα το πρωί πήραμε τον δρόμο για Νυμφαίο που φιλοξενεί και το καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τις αρκούδες. Ωραία διαδρομή, υψόμετρο, πολλές κλειστές στροφές και βροχή. Κανένα πρόβλημα, τα Michelin Pilot Sport 4S βεντουζόνουν καλά και στην βροχή. Σίγουρα πας πιο προσεκτικά πάντα στην βροχή αλλά η πρόσφυση είναι εκεί, δεν έχεις κανένα ενδοιασμό ακόμα και λίγο πιο σβέλτα να θες να κινηθείς. Φτάνοντας στο νυμφαίο βλέπεις ένα χωριό πολύ γραφικό με όλα τα σπίτια χτισμένα με πέτρα. Πολύ όμορφο. Και το πλακόστρωτο κάτω πολύ όμορφο επίσης αλλά ΟΧΙ για αυτοκίνητο. Περνώντας πάνω του ενα οποιωδήπωτε αυτοκίνητο είναι οδυνηρό για κάθε επιβάτη αφού οι αναρτήσεις βαράνε υπερωρία και πάνε πάνω κάτω συνεχώς. Μαντέψτε τώρα τι γίνεται με τις αναρτήσεις του ST??? Ναι σωστά μαντέψατε χαχαχαχαχαχα. Δεν μας πτοεί βέβαια αυτό. Γελάσαμε αρκετά και αφού δεν έπαθε τίποτα το τσίπουρο όλα καλά.

Νυμφαιο, πλακόστρωτο. Αφού επεζησε το μπουκάλι του τσίπουρου απο αυτό ολα καλά

Διαλειμα για φαγητό στο Νυμφαίο
Παρκάρουμε και αφού αφήσουμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο οδεύουμε στο μονοπάτι για τις αρκούδες. Πολύ όμορφο μονοπάτι και ενδιαφέρουσες πληροφορίες ενημέρωσης. Βλέπουμε και τις αρκούδες στο καταφύγιο και πάμε για φαγητό και ξεκούραση. Το βράδυ Μουντιάλ και την επόμενη μέρα κατεβαίνουμε πάλι με βροχή στο χωριό Αγραπιδιές που είναι το άλλο καταφύγιο του Αρκτούρου (Λύκου και Λύγγα). Αφού βλέπουμε τα πολύ συμπαθή τετράποδα και ενημερωνόμαστε για το έργο του αρκτούρου και πληροφορίες για τα άγρια ζώα έρχεται η ώρα να γυρίσουμε για ψήσιμο στα κάρβουνα στην Κρύα βρύση μαζί με τα ξαδέρφια. Εννοείται πήρα και το άθικτο τσίπουρο μαζί.

Η γέφυρα που οδηγεί στο γραφείο ενημέρωσης Λύκου και Λύγγα του Αρκτούρου
Η διαδρομή γνωστή. Μία ώρα και κάτι και βάζουμε φωτιά στα κάρβουνα!!! Όλα τα ωραία βεβαίως έρχονται στο τέλος τους και αφού περιδρομιάσαμε και ασπαστήκαμε όλους τους φίλους και συγγενείς ήρθε η ώρα του γυρισμού για Αθήνα. Πριν φύγουμε εννοείται ότι έπρεπε να φορτώσουμε στο αυτοκίνητο 2 νταμιτζάνες ελαιόλαδο, λωτούς, μαρμελάδες και διάφορα αλλά που αν δεν τα έπαιρνα θα ήταν προσβολή για τις θείες. Να πάρε και για τον θείο σου στην Αθήνα και τον αδερφό σου. Μα που θα τα βάλω όλα αυτά?????? Ελα μωρέ έχεις χώρο στις πίσω θέσεις... Μα, μα. Δεν έχει μα και ξεμα , θα τα πάρεις..... και τα πήρα φυσικά (λες και είχα επιλογή).
Σάββατο πρωί ξυπνάμε και ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη μας εκδρομή! Έχουμε βάφτιση στην Κρύα Βρύση Πέλλας και λέμε να το συνδυάσουμε με εκδρομή στην Καστοριά που δεν έχουμε πάει ποτέ. Λίμνη Πρεσπών και Νυμφαίο είναι φυσικά στον σχεδιασμό. Εγώ αναλαμβάνω να κοιτάξω αέρα στα λάστιχα, να γεμίσω ντεπόζιτο, ελέγξω λάδια, να βάλω ρεζέρβα στο megabox (μένει και άλλος χώρος) και να ταχτοποιήσω τα πράγματα. Έχω ετοιμάσει την μία βαλίτσα μου από την προηγούμενη μέρα και περιμένω να δω τι θα βρω (τι εχει ετοιμάσει η γυναίκα) μετά από το βενζινάδικο και αφού έχω πάρει ένα καφεδάκι. Καμία έκπληξη φυσικά, έχουμε πάρει πράγματα για όλες τις καιρικές συνθήκες και όλες τις εποχές! Ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούμε Σαχάρα ή Αλάσκα να ντυθούμε θα έχουμε!!! Βρίσκω την βαλίτσα μου ανοιγμένη και να περνάει επιθεώρηση. Μην τα πολυλογώ μου έβγαλε τα μισά ρούχα έξω, με έβαλε να πάρω ένα σωρό άχρηστα πράγματα (γάντια, σκούφο, κασκόλ, μαγιό!!! Αν θα πάμε λέει στα λουτρά ποζαρ) και φυσικά αναγκαστικά πήρα μεγαλύτερη βαλίτσα. Εδώ να πω ότι μόνο οι μοτοσυκλετιστές τις έχουν εκπαιδευμένες και Σπαρτιάτισσες! Πηγαίναμε εκδρομή με την μηχανή παλιά και αναγκαστικά δεν έπαιρνε τόσα. Μετά βλέπω τα δικά της πράγματα!!!! Δεν περιγράφω, λέω μόνο τούτο, συλλογή παπουτσιών μέσα στα κουτιά τους (μην τσαλακωθούν οι μπότες). Τεσπα οι περισσότεροι γυναίκες έχετε καταλαβαίνετε. Αρχίζω φορτώνω στο PUMA. Megabox και πίσω χώρος τίγκα, ευτυχώς είναι μεγάλος για την κατηγορία του. Μετά βάζουμε και πουκάμισα, μπουφάν και κρεμαστά φορέματα στις πίσω θέσεις. Σπαστικό που στα νέα αυτοκίνητα έχουν μικρά γατζάκια αντί για τα μεγάλα χερούλια που έβαζαν παλιά και ήταν πολύ πιο βολικά για τις κρεμάστρες. Χώρεσαν λοιπόν όλα και ξεκινάμε.
Δεν ξέρω αλλά και μόνο που γνωρίζω ότι θα οδηγήσω το αμάξι αυτό για πολλά χιλιόμετρα μου φτιάχνει την διάθεση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σίγουρα στο ταξίδι ο προορισμός είναι ο στόχος, αλλά και το ταξίδι καθε αυτό αν είναι ευχάριστο και αν δεν είναι αγγαρεία, συμβάλει σημαντικά στην ευχάριστη εμπειρία μιας εκδρομής. Τα λέω για όσους κοιτάνε μόνο ξερούς αριθμούς κατανάλωσης...... αλλά οκ ίσως είμαι περίεργος εγώ. Δεν θα πολυλογήσω πολύ για το ταξίδι στην εθνική. 4 ώρες κάναμε σύνολο, πολύ καλοί δρόμοι πλέον, πολλά διόδια και χωρίς κίνηση είναι μια πολύ ωραία εμπειρία με αυτό το αμάξι. Πολύ καλή ορατότητα, δύναμη παντού αλλα κυρίως στις μεσαίες στροφές. Ταξιδεύαμε από 145-180 και ένα δύο πατηματάκια πιο πάνω. Όταν λέω 145 όμως εννοώ ότι βάζεις το cruise control τόσο, και απλά στρίβεις, φρένο δεν χρειάζεται εκτός αν βρεις εμπόδιο. Μπορεί να ακούγονται πολλά αλλά πραγματικά στα 160 είναι τόσο σταθερό και έχεις την εντύπωση ότι πας με 120, δεν υπερβάλλω! Μικρές κινήσεις του τιμονιού και παίρνει άνετα τις όποιες στροφές. Πολύ καλή κύληση. Λίγος θόρυβος υπάρχει, κυρίως αεροδυναμικός αφού είναι SUVοειδές το σχήμα, δεν το λες και αεροδυναμικό! Μία στάση μόνο για καφεδάκι και τσιγάρο.

Στάση για καφέ και τσιγάρο στην εθνική
Στον επαρχιακό πριν από μια προσπέραση δεν χρειάζεται πολύ σκέψη του τύπου : με παίρνει δεν με παίρνει μέχρι την επόμενη στροφή?? Είναι ανηφόρα θα μπορεί φορτωμένο να κάνει προσπέραση?? ΟΧΙ τίποτα από αυτά. Απλά κοιτάς αν έρχεται άλλο αυτοκίνητο από την απέναντι μεριά. Όχι? Τότε βύθισμα του γκαζιού, πρα, πρα, πρα, σκασίματα από την εξάτμιση και έχεις περάσει εν ριπή οφθαλμού! Βέβαια κάποιες φορές έχεις κάποιες περίεργες ματιές από την διπλα θεση και άλλες φορές σχόλια του τύπου: τωρα αυτό χρειαζόταν να το κάνεις τόσο γρήγορα?? Πρέπει να τιναχτούμε πίσω?? Εεεε να ξέρεις για ασφάλεια, όσο λιγότερο μένεις στην αντίθετη λωρίδα καλύτερα
. Ναι, ναι για αυτό το κάνεις.... είμαι σίγουρη, άσε μας ρε Βασίλη!!!!
Φτάσαμε λοιπόν στο χωριό και ήπιαμε ένα καφεδάκι με τα ξαδέρφια. Ωραίο το αμάξι ρε ξάδερφε τι είναι? Ford λέω. Ford Puma. Α μάλιστα δεν το έχω ξαναδεί, σαν Porsche μοιάζει. Θα ήθελα ξάδερφε αλλά όχι, ένα απλό Ford είναι. Μόνο σε εμφάνιση μοιαζει λίγο. Καλό είναι λεει ο ξάδερφος μαρέσει, πόσα άλογα είναι? 200 απαντώ. Ρε είσαι τρελός τι να τα κάνεις τόσα σε μικρό αμάξι Ε φυσιολογικό δεν με λες. Και στα ανιψάκια μου έκανε όμως πολύ εντύπωση το αμάξι τους αρεσε πολύ, ωραίο αυτοκίνητο θείο!!! (Πάλι καλά ακόμα μπάρμπα δεν με λένε). Θα μας φιλοξενούσαν σε ένα διπλανό χωριό. Ο φωτισμός σε δημόσιους δρόμους εκεί ανάμεσα από χωράφια είναι από ελλιπής ως ανύπαρκτος. Τα φώτα του PUMA είναι εξαιρετικά, είναι εκπληκτικό πόσο καλά φωτίζουν σε σχέση με του αλογόνου!! (και πόσο κοστίζουν σε περίπτωση ζημιάς αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Διπλα από τις λίμνες στην διαδρομή
Εδώ να πω το εξής. Όποτε βλέπεις ότι έχεις στροφές και επαρχιακό δρόμο απλά πετάς την σκούφια σου όταν το οδηγάς. Είναι εξαιρετικά απολαυστικό να οδηγείς σε τέτοιες διαδρομές με το Puma ST. Και δεν εννοώ με σπορ διάθεση μόνο όπως φαντάζεστε έτσι και αλλιώς. Όχι, όχι και με ποιο χαλαρούς ρυθμούς να πηγαίνετε, είναι πραγματικά απόλαυση. Το σύνολο τιμόνι, πλαίσιο, φρένα, κινητήρας, μηχανικό κιβώτιο δίνει μια εξαιρετική συμπεριφορά στο αμάξι που είναι να φιλάς τους μηχανικούς της FORD. Εντάξει δεν είναι σε συναρμογή ότι καλύτερο έχετε δει σε αυτοκίνητο αλλά πραγματικά μηχανικά είναι άλλο πράγμα να το περιγράφεις άλλο να το οδηγείς. Κάνει ότι του πεις με τόση ευκολία και σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερος οδηγός από ότι πραγματικά είσαι. Poetry in motion. Και ο ήχος? Αυτός ο ήχος τόσο του κινητήρα όσο και της εξάτμισης συμβάλουν πολύ στην εμπειρία οδήγησης (αν δεν σας αρέσει σίγουρα καλύτερα ηλεκτρικό). Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως όμως ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη θα ήταν καλύτερη επιλογή. ΟΧΙ. Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Ναι μέσα σε κίνηση είναι καλύτερο ένα αυτόματο και ίσως το 1000ρι Puma είναι πιο καλή επιλογή να το πάρεις με αυτόματο. Βολεύει και πλέον τα αυτόματα είναι πολύ καλύτερα από παλιά. Αλλά σε αυτό το ST όχι, με τίποτα, σοφή επιλογή να το βγάζουν ΜΟΝΟ σε μηχανικό. Συμμετέχεις περισσότερο και είναι και εξαιρετικό στις αλλαγές το μηχανικό που έχει επιλεγεί. Και κάπως έτσι φτάνουμε Καστοριά όπου βρίσκουμε και άλλο ένα ζευγάρι με CAPTUR που έχουμε δώσει ραντεβού.
Μετα από ταξιδι 10 ημερών σε Χωριο, Κρυα βρύση, Θεσσαλονίκη, Βόλο γυρίσαμε σπίτι και πλύναμε ενδελεχώς ώστε να φύγουν όλα τα πτώματα από πάνω (μυγακια, κουνούπια, σφηγκες κτλ).
μας ταξίδεψε αλλη μια φορα χαρίζοντας μας όμορφες στιγμές. αυτή την φορα δεν βγάλαμε καθόλου φωτογραφίες με το αμάξι παρα μόνο μία στο χωριο και τωρα μια μετα το πλύσιμο
Φτάσαμε αισίως και περάσαμε τα 30000 ομορφα χλμ χωρίς να εχει κλείσει 2 χρόνια (Ιούνιο τα κλείνουμε)

Καλά να είμαστε να τα πολλαπλασιάσουμε καθώς δεν αγοράστηκε για να κάνει βαρετα χιλιόμετρα μεσα στην πόλη
Να θυμόμαστε που και που ότι τα αγοράζουμε για να μας ταξιδεύουν και να μας χαρίζουν συγκινήσεις. Η διαδρομή είναι ευχάριστη οπως και ο προορισμός μερικές φορές.
Τα αυτοκίνητα δεν ειναι μονο η καταναλωση στην οποία εχουμε αναλωθει. Στο 80% των θεμάτων αυτο συζηταμε.

Ποταμάκι στον Άγιο Γερμανό
Έπειτα εφόσον είχα πλέον μόνος μου ελεύθερο χρόνο γύρισα μόνος μου την όμορφη πόλη με το αυτοκίνητο να την χαζέψω και να εκμεταλλευτώ την ομορφιά της για φωτογραφίες με το PUMA. Έβγαλα αρκετές και βγήκαν κάποιες πολύ όμορφες. Καλυτέρεψαν τα πράγματα και με την σύζυγο και το βράδυ είχαμε μια όμορφη βραδιά.

Μια όμορφη φωτογραφία μπροστά από Παναγιά Μαυριώτισσα (νομίζω η καλύτερη που τράβηξα)

Οπως και αυτή

Εδω στο δρομάκι προς την Παναγιά με διπλα την λίμνη Καστοριάς φυσικά

Οπως και εδω

Αλλη μία φωτογραφία από Καστοριά
Ξεκινήσαμε λοιπόν για Αθήνα με το transit, εεεεε λάθος το PUMA ST εννοούσα. Ήμουν όμως λίγο σκασμένος από το φαγητό και νυσταγμένος οπότε μετά από μερικά χιλιόμετρα παρέδωσα το τιμόνι στην σύντροφο. Κοιτα εδώ, να έτσι λειτουργεί το cruise control! βρέχει κιολας, είναι και φορτωμένο οπότε μην πας πάνω από 120-130 εντάξει? Να κοιμηθώ λίγο. Ναι φυσικά. Έφτιαξε το κάθισμα, ρύθμισε καθρέφτες και ξεκινήσαμε. Μετά από μισή ώρα ξύπνησα και βλέπω να πάει με 140!!! Άντε ξύπνησα κάνω , δεν σταματάς να το πάρω?. Όχι μωρέ, τώρα πιο κάτω να πάρεις και καφέ δεν με πειράζει να οδηγώ. Κατάλαβα λέω και κούνησα καταφατικά το κεφάλι. Δεν αρέσει μόνο σε μένα να το οδηγώ, απλά μόνο εγώ το παραδέχομαι. Σταματήσαμε για καφέ.
Είχε βραδιάσει πια. Τα φώτα όπως σας είχα πει είναι εκπληκτικά, έχεις πάρα πολύ καλή ορατότητα. Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα έτσι και σε αυτό υπάρχει η λειτουργία να ανοίγει και να κλείνει και την μεγάλη σκάλα αυτόματα. Πράγμα το οποίο για βραδινό ταξίδι στην εθνική είναι πραγματικά game changer. Συμβάλει σε ένα πολύ ξεκούραστο και ευχάριστο ταξίδι και το βράδυ. Παρόλο το φορτίο και σποραδικές τοπικές βροχές είχαμε ένα πολύ άνετο ταξίδι. Με έπιασε βέβαια και το πάτησα πάλι κάποια στιγμή !!! Δεν δέχομαι επικρίσεις, πάρτε το εσείς βόλτα και αν δεν το πατήσετε τότε να με κρίνετε. Σε προκαλεί!!! Εννοείται πως και φορτωμένο ο κινητήρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να κινήσει σβέλτα το αμάξι. Συνολική μέση κατανάλωση 8,7l/100χλ για όλες τις μέρες. Με αυτή την οδήγηση που διαβάσατε όσοι φτάσατε μέχρι εδώ. Είναι πολλά?? Αν θέλετε ένα γρήγορο αμάξι που προσφέρει απλόχερα τόση ευχαρίστηση είναι και λίγα θα πω. Τα περισσότερα αυτοκίνητα με 200 άλογα που υπάρχουν και παρόμοια οδήγηση θα ήταν πολύ πάνω του 11l/χλ μην πω πάνω του 13. Οικονομικό δεν είναι αλλά αν θες οικονομία καλύτερα να στραφείς σε κάνα TOYOTA hybrid. Οι καλύτερες επιλογές για οικονομία. Αν θες πάλι για τα ίδια χρήματα το πιο γρήγορο, πάλι το PUMA ST δεν είναι η καλύτερη επιλογή, υπάρχουν πολύ πιο γρήγορα hatch στα ίδια χρήματα.
Οπότε φτάνει η ώρα που μπαίνουμε εθνική για την επιστροφή. Πιο πριν το βαζω στο sport και του κάνω κάνα 2 ανοίγματα από στάση και εν κινήσει. Γενικά πολύ μικρές διαφορές με normal Πρόγραμμα, δεν βρήκα κάτι σε αίσθηση που να αλλάζει. Στην αρχή το πάω μέχρι 130 στο normal στην εθνική , το βλέπω σταθερό ωραίο για κάνα 10λεπτο και έπειτα το πατάω όσο πάει. Ε δεν πάει και πολύ……. στα 152 σταματάει λόγω κόφτη. Η μπαταρία σε αυτή την ταχύτητα πέφτει με πολύ γρήγορους ρυθμούς που με επαναφέρει σε τάξη γιατί λέω, ώπα κάτσε μην το παρακάνεις και το πάρουμε περπατητό……

Μην τα πολυλογώ καλά πήγαινε και στην εθνική, σταθερό ήταν και σε αέρα. Γενικά όλα καλά οδηγικά. Όμως με ταχύτητες 120-150 φτάσαμε σπίτι με 24% μπαταρία. Ε δεν το λες και πολύ για τόσο κοντινή εκδρομή…..

Και πάμε στα συμπεράσματα. Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο καλό αμάξι για μέσα στην πόλη με μεγάλους περιορισμούς στην αυτονομία αν το θέλεις για μοναδικό αμάξι να κάνεις ταξίδια. Εκτός και αν έχεις γερά νεύρα να ταξιδεύεις με 90χλμ/ω. Και δυστυχώς η ευτυχώς, άδικο ή δίκαιο όταν είναι να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα και στα ίδια περίπου ίδια βρίσκεται ένα άλλο ηλεκτρικό ονόματι tesla 3 που μπορεί να μη έχει την ομορφιά και την χαριτωμενιά του avenger, ούτε ψηλό είναι και γενικά είναι άλλη κατηγορία .............. όμως κάνει τα ίδια χρήματα και είναι πολύ πιο εξελιγμένο, πιο πλούσιο σε εξοπλισμό, χώρους, πιο γρήγορο με πολύ περισσότερους γρήγορους φορτιστές ανά την επικράτεια και με καλύτερο κόστος φόρτισης σε αυτούς………

Ε αν βάλεις όλα τα παραπάνω στην εξίσωση υπάρχει πρόβλημα για αυτό το μοντέλο σε ηλεκτρικό. Για μένα τα προβλήματα του ηλεκτρικού Avenger λύνονται όλα στο leasing που πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να πάει εξαιρετικά. Μπορεί να μην το πρότεινα σε κανέναν ιδιώτη να το αγοράσει αλλά το αντίστοιχο βενζινοκίνητο ή hybrid πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή επιλογή (ιδιαίτερα όταν βγει σε τετρακίνητο κάποια στιγμή) που πρέπει να συμπεριληφθεί στις λίστες των υποψήφιων αγοραστών ενός οχήματος B-SUV. Η πιο δύσκολη κατηγορία να επιλέξεις με πάρα πολλές επιλογές…… Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές την κυνηγάνε τόσο πολύ και υπάρχουν τόσες πολλές καλές προτάσεις για όλα τα γούστα. Ανυπομονώ να οδηγήσω και το πιο καινούργιο αδερφάκι αργότερα με το σηματάκι της Alfa Romeo να κοσμεί την μάσκα του.
@spiros-0 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@dg79 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Μη κοιτάτε μόνο το χρόνο απόσβεσης.
Σκεφτείτε ότι θα ησυχάσει το μυαλό σας από το βραχνα του ρεύματος.
Θα έχετε μια λιγότερη έγνοια στο μυαλό σας. Έχει και αυτό την αξία του.απο ποια εγνοια ξεγνοιαζεις; Μια χαρα πληρωνεις λογαριασμο ρευματος και εξαρτασαι απο τη ΔΕΗ.
Φαντάσου ότι θα εξαρτάται λιγότερο από τις αυξήσεις του ρεύματος . Δηλαδή ακόμα και αν αυξάνουν τα τιμολόγια εσένα θα σε πιάνει λιγότερο αν το περισσότερο ρεύμα σου δεν το παίρνεις από τον πάροχο αλλά το παράγεις ο ιδιος
Οπότε μάλλον αυτό που εννοούσε είναι ότι δεν σκας αν θα αυξηθεί ή όχι το ρεύμα (ξενοιαζεις)
@nascar1 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@jousis said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ναι αλλά πρέπει να σιγουρευτώ οτι τα W απο τα πάνελ δεν θα υπερβούν ποτέ τα W του σπιτιού.
Θεωρητικά τις ώρες μέγιστης παραγωγής έχω πάντα πισί ανοιχτό, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην τα ρουφάει όλα.Ή θα βάλω μόνο ένα 400W κιτάκι για αρχή να βρέξω τα ποδαράκια μουη λίγο. Γιατί όπως είπα πρώτη φορά σήμερα τα χαζεύω, δεν έχω ιδέα.
Δες τα ποστ μου πιο πριν. Βάζεις 2-4 πάνελ , βάζεις 1-2 μπαταρίες, ένα microinverter 800w και ένα μετρητή μικρό στον πίνακα σου . Ο πίνακας με τις μπαταρίες επικοινωνούν με wifi . Ο μετρητής λέει ουσιαστικά πόσο καταναλώνει το σπίτι σου και ο microinverter στέλνει μόνο τόσα watt με maximum τα 800. Δηλαδή αν καταναλώνεις παραπάνω θα τα πάρεις από την δεη ενώ μέχρι 800 εξυπηρετούνται από την μπαταρία και τον inverter. Το υπόλοιπο της ενέργειας που δεν καταναλώνεται γεμίζει την μπαταρία ώστε να σε εξυπηρετεί και τις απογευματινές ώρες. Του ρυθμίζεις και πόσο είναι το κάτω όριο που θα αποφορτιζεται η μπαταρία και τέλος . Έχεις ένα συστηματακι που θα σου μειώνει τον λογαριασμό. Τώρα ανάλογα ποσά πάνελ και πόσες μπαταρίες θα βάλεις θα μειωθεί και περισσότερο. Προσωπικά βρήκα το ιδανικό για μένα με 2 μπαταρίες των 2kwh , 4 πανελ των 440kw ενα microinverter των 800w και είμαι κομπλε. Αλλά δεν είναι νόμιμο ακόμα μέχρι να βγουν οι προδιαγραφές . Που μάλλον θα έχουν σαν μάξιμουμ τα 2 πάνελ όχι 4 που έβαλα εγώ μιας και λένε και 800w microinverter και 900 w maximum πάνελ. Που είναι εντελώς χαζομάρα αλλά έτσι είναι. Το zero feed το εξασφαλίζεις με τον μετρητή που συνεργάζεται με τις μπαταρίες στον πίνακα σου . Πολύ εύκολη εγκατάσταση τα έκανα όλα μόνος μου . Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου είναι ο μετρητής στον πίνακα . Αυτά από μενα
Αν πέσει το wifi και αρχίσει και στέλνει προς το δίκτυο παραπάνω από την κατανάλωση δεν είναι αγχωτικό αν δεν είναι δηλωμένο;; Δεν θα το ρίσκαρα εκτός αν δεν κατάλαβα τον τρόπο λειτουργίας
Αν πέσει το wifi ανάλογα τι του έχεις ρυθμισμένο κάνει. Μπορείς να το ρυθμίσεις να μην στέλνει τίποτα στο δίκτυο και να κάνει μόνο φόρτιση τις μπαταρίες αν δεν επικοινωνεί με τον μετρητή (δηλαδή δεν παίζει το wifi)
Αν και το ένα wifi είναι στο rack με poe και το ρακ με την σειρά του είναι σε ένα ups οπότε wifi έχει το σπίτι ακόμα και να μην έχει ρεύμα. (Δεν έχει internet αλλά δίκτυο wifi παίζει και οι κάμερες καταγράφουν ακόμα και τότε μιας και έχω wifi καμερες
@otso said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ναι αλλά πρέπει να σιγουρευτώ οτι τα W απο τα πάνελ δεν θα υπερβούν ποτέ τα W του σπιτιού.
Θεωρητικά τις ώρες μέγιστης παραγωγής έχω πάντα πισί ανοιχτό, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην τα ρουφάει όλα.Ή θα βάλω μόνο ένα 400W κιτάκι για αρχή να βρέξω τα ποδαράκια μουη λίγο. Γιατί όπως είπα πρώτη φορά σήμερα τα χαζεύω, δεν έχω ιδέα.
Δες τα ποστ μου πιο πριν. Βάζεις 2-4 πάνελ , βάζεις 1-2 μπαταρίες, ένα microinverter 800w και ένα μετρητή μικρό στον πίνακα σου . Ο πίνακας με τις μπαταρίες επικοινωνούν με wifi . Ο μετρητής λέει ουσιαστικά πόσο καταναλώνει το σπίτι σου και ο microinverter στέλνει μόνο τόσα watt με maximum τα 800. Δηλαδή αν καταναλώνεις παραπάνω θα τα πάρεις από την δεη ενώ μέχρι 800 εξυπηρετούνται από την μπαταρία και τον inverter. Το υπόλοιπο της ενέργειας που δεν καταναλώνεται γεμίζει την μπαταρία ώστε να σε εξυπηρετεί και τις απογευματινές ώρες. Του ρυθμίζεις και πόσο είναι το κάτω όριο που θα αποφορτιζεται η μπαταρία και τέλος . Έχεις ένα συστηματακι που θα σου μειώνει τον λογαριασμό. Τώρα ανάλογα ποσά πάνελ και πόσες μπαταρίες θα βάλεις θα μειωθεί και περισσότερο. Προσωπικά βρήκα το ιδανικό για μένα με 2 μπαταρίες των 2kwh , 4 πανελ των 440kw ενα microinverter των 800w και είμαι κομπλε. Αλλά δεν είναι νόμιμο ακόμα μέχρι να βγουν οι προδιαγραφές . Που μάλλον θα έχουν σαν μάξιμουμ τα 2 πάνελ όχι 4 που έβαλα εγώ μιας και λένε και 800w microinverter και 900 w maximum πάνελ. Που είναι εντελώς χαζομάρα αλλά έτσι είναι. Το zero feed το εξασφαλίζεις με τον μετρητή που συνεργάζεται με τις μπαταρίες στον πίνακα σου . Πολύ εύκολη εγκατάσταση τα έκανα όλα μόνος μου . Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου είναι ο μετρητής στον πίνακα . Αυτά από μενα
Το θεμα ειναι οταν δουν την καταναλωση να γκρεμιζεται , θα ερθουν για αυτοψια για ρευματοκλοπη , αν δουν τα πανελ εφυγες για τα δικαστηρια , αν δεν τα δουν το πιθανοτερο μιας και οι πακι που στελνει ο εργολαβος στα τετοια τους , 100% θα σε βγαλουν ρευματοκλοπη και θα σου στειλουν κουστουμι ενα 5χιλιαρο η πας δικαστηριο . Γιατι ειπαμε να φυγει ο φωτοπουλος αλλα ο κουλης μας εφερε αυτους τους " καλους ανθρωπους με τα τοσα πολλα εξοδα "απο την αυστραλια
Μεγάλη συζήτηση. Καλό είναι να βάλεις τα νόμιμα και να τα δηλώσεις. Αν βάλεις στην ταράτσα όπως εγώ μπορείς να βάλεις λίγα παραπάνω μιας και δεν φαινονται
Επίσης έβαλα τόσα όσα να μειωθεί η κατανάλωση όχι να μηδενιστεί , γιατί ακριβώς φοβάμαι αυτό που λες μην πάνε να σε βγάλουν κλέφτη . Με 1 μπαταρία και 2 πάνελ ακόμα θα ήμουν μηδενικός αλλά δεν το ήθελα στο συγκεκριμένο σπίτι. Μηδενικός θα ήθελα να είμαι σε σπίτι με κανονικά φωτοβολταϊκά όχι μπαλκονιού .
Πάντως από τα 120-170 ευρώ που έδινα τώρα δίνω 60-90 ευρώ (μέσα όλα, πάγια ,ΕΡΤ κτλ)
Δεν λεω να μην δηλωσεις οτι εβαλες το συστημα, θα το δηλωσεις αλλά θα ειναι παραπανω.
Λογικο αυτο με το google maps αλλα το θεωρω πολυ μακρινο σαν σεναριο.
Στο μπαλκονι δεν φαινεται ουτε απο το δρομο ουτε απο το δορυφορο.
Προφανως αν εχεις ταρατσα βολευει καλυτερα αλλά οι περισσοτεροι δεν εχουν.
Στο μπαλκόνι φαίνεται μια χαρά από τον δρόμο γιατί λογικά θα τα βάλεις όχι κάθετα αλλά με μια κλίση ώστε να έχουν και λίγο απόδοση.
Μακρινό-ξεμακρινο πρέπει να το έχουμε σαν σκέψη (μιλάω για τις ταράτσες προφανώς)
Τι εμποδιζει καποιον να βαλει πανελ 2-3000W για την δικη του καταναλωση και να δηλωσει μονο 800W;
Τίποτα , όμως κάποιος μπορεί να σε καταγγείλει. Ή στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί το google maps και να δουν από φωτογραφίες τι έχεις .
Επίσης όταν βάλουν έξυπνο μετρητή θα μετράνε και αν έχεις βάλει zero feed ή όχι γιατί θα μετριέται και το αρνητικό που θα γυρνάς πίσω αν δεν έχεις zero feed. Με το παλιό ρολόι απλά γυρνάει ανάποδα και δεν μπορούν να το δουν εκτός αν αυτός που πάει να μετρήσει παρατηρήσει ότι το ρολόι γυρνάει ανάποδα
Άσε που τέτοια συστήματα μπαίνουν κυρίως στο μπαλκόνι και φαίνεται ποσά πάνελ έχεις. Στην ταράτσα δεν πολύ φαίνονται, αλλά στην ταράτσα συμφέρει καλύτερα συνήθως να βάλεις κανονικό φβ όχι μπαλκονιού που έχει περιορισμους
@dettol said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
@cirus said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
@otso said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Παρτε ενα μικροφωνο και κατεβειτε συνταγμα ερμου και ρωτατε τον κοσμο τι ειναι supercharger.
Ποσο τοις χιλιοις θα απαντησει σωστα ; Τι λετε ;το θεμα ειναι ποσοι απο αυτους που θα απαντησουν λαθος, θα πανε να αγορασουν ηλεκτρικο; Δεν ειναι οτι το βρηκαν σε παγωτο Lucky cup και εφυγαν να πανε θεσσαλονικη.
Ολοι οσοι εχουν λεφτα και χρειαζονται αυτοκινητο , αφου εχει και επιδοτηση .
Στην αρχη με την μεγαλη πηραν και οσοι δεν χρειαζονταν καν αυτοκινητο .
Ο μονος που εχει το κασερι χρειαζεται αυτοκινητο και δεν παιρνει ηλεκτρικο ειναι ο φραγκοφονιας Κρουζερ .τοτε πως εξηγεις τις ορδες yaris/yaris cross που αγοραζονται καθημερινα, σε συγκριση με αντιστοιχης αξιας ηλεκτρικα οχηματα;
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν αγοραζουν ηλεκτρικο ολοι οσοι εχουν τα χρηματα και την θεληση να αγορασουν αυτοκινητο.
Γιατι απ τα αλλα ξερουν τι αγοραζουν ; οι μισοι Ελλ ειναι ΔΥ ο ελλην ΔΥ ξερει και εμπιστευεται toyota . Αν ειχαν να φορτισουν και παρκινγκ ολοι ηλεκτρικα θα επαιρναν .
εγω βλεπω οτι τελικα οσοι οντως αγοραζουν ηλεκτρικα, δεν εχουν σοβαρα προβληματα με την διαδικασια φορτισης. Ναι εχω πετυχει οδηγους να ψαχνονται με τις εφαρμογες, αλλα καμμια σχεση με τις κωμικοτραγικες καταστασεις που συνεβησαν στο βιντεο. Δηλ ισως σε ενα ταξιδι να συμβει σε καποιον απειρο, ΕΝΑ απο αυτα που ειδαμε στο βιντεο, οχι ομως ΟΛΑ.
Όσοι αγοράζουν δεν έχουν συμφωνώ. Αλλά αν βάλεις τον πατέρα μου ή τον αδερφό μου που καταφέρνουν μόνο double click στον υπολογιστή με δυσκολια (double click ακόμα και εκεί που θέλει μόνο κλικ) και αν τους πω δεξί κλικ και επιλογή αντιγραφή , μου απαντάνε κάτσε ρε Βασίλη δεν είμαστε και τεχνικοί .......
Καταλαβαίνεις ότι αν τους έλεγα για να φορτίζουν ηλεκτρικό με απλικαισον θα τους φαινόταν βουνό. Ο αδερφός μου λατρεύει το yudo και το χρησιμοποιεί συνέχεια και το φορτίζει στο wallbox αλλά μέχρι εκει
καμμια αντιρρηση. Αν ομως για καποιο λογο υποχρεωτικα αγοραζαν ηλεκτρικο οχημα σημερα, θα σε ρωτουσαν, θα κανατε και μερικες δοκιμαστικες φορτισεις μαζι και οι ανθρωποι θα ενημερωνοταν. Δεν θα εφευγαν yolo στην εθνικη οδο.
Θα μου τα έκαναν τσουρέκια φίλε. Έλα εσύ να εξηγήσεις και θα καταλάβεις 

Παρτε ενα μικροφωνο και κατεβειτε συνταγμα ερμου και ρωτατε τον κοσμο τι ειναι supercharger.
Ποσο τοις χιλιοις θα απαντησει σωστα ; Τι λετε ;το θεμα ειναι ποσοι απο αυτους που θα απαντησουν λαθος, θα πανε να αγορασουν ηλεκτρικο; Δεν ειναι οτι το βρηκαν σε παγωτο Lucky cup και εφυγαν να πανε θεσσαλονικη.
Ολοι οσοι εχουν λεφτα και χρειαζονται αυτοκινητο , αφου εχει και επιδοτηση .
Στην αρχη με την μεγαλη πηραν και οσοι δεν χρειαζονταν καν αυτοκινητο .
Ο μονος που εχει το κασερι χρειαζεται αυτοκινητο και δεν παιρνει ηλεκτρικο ειναι ο φραγκοφονιας Κρουζερ .τοτε πως εξηγεις τις ορδες yaris/yaris cross που αγοραζονται καθημερινα, σε συγκριση με αντιστοιχης αξιας ηλεκτρικα οχηματα;
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν αγοραζουν ηλεκτρικο ολοι οσοι εχουν τα χρηματα και την θεληση να αγορασουν αυτοκινητο.
Γιατι απ τα αλλα ξερουν τι αγοραζουν ; οι μισοι Ελλ ειναι ΔΥ ο ελλην ΔΥ ξερει και εμπιστευεται toyota . Αν ειχαν να φορτισουν και παρκινγκ ολοι ηλεκτρικα θα επαιρναν .
εγω βλεπω οτι τελικα οσοι οντως αγοραζουν ηλεκτρικα, δεν εχουν σοβαρα προβληματα με την διαδικασια φορτισης. Ναι εχω πετυχει οδηγους να ψαχνονται με τις εφαρμογες, αλλα καμμια σχεση με τις κωμικοτραγικες καταστασεις που συνεβησαν στο βιντεο. Δηλ ισως σε ενα ταξιδι να συμβει σε καποιον απειρο, ΕΝΑ απο αυτα που ειδαμε στο βιντεο, οχι ομως ΟΛΑ.
Όσοι αγοράζουν δεν έχουν συμφωνώ. Αλλά αν βάλεις τον πατέρα μου ή τον αδερφό μου που καταφέρνουν μόνο double click στον υπολογιστή με δυσκολια (double click ακόμα και εκεί που θέλει μόνο κλικ) και αν τους πω δεξί κλικ και επιλογή αντιγραφή , μου απαντάνε κάτσε ρε Βασίλη δεν είμαστε και τεχνικοί .......
Καταλαβαίνεις ότι αν τους έλεγα για να φορτίζουν ηλεκτρικό με απλικαισον θα τους φαινόταν βουνό. Ο αδερφός μου λατρεύει το yudo και το χρησιμοποιεί συνέχεια και το φορτίζει στο wallbox αλλά μέχρι εκει
Τα ΦΒ θέλουν και μπαταρίες αποθήκευσης που δεν έχουν αναπτυχθεί δυστηχως στην χώρα μας.
Στο σύντομο μέλλον βλέπω να αναπτύσσονται μπαταρίες και μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες που είναι μια πολύ καλή λύση . Βέβαια δεν είμαι ειδικός επί του θέματος στο πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο από νομικής άποψης και πόσο το κοινό μπορεί να αποδειχτεί εύκολα τα πυρηνικά αλλά είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας γενικά.
Στην χώρα μας γενικά αναπτύχθηκαν χωρίς κανένα σχέδιο τα ΦΒ και οι ανεμογεννήτριες
Οι ανάγκες παγκοσμίως αυξήθηκαν εκθετικά πάρα πολύ λόγω data center και ai γι'αυτό και θεωρώ ότι οι ΑΠΕ δεν έφτασαν
@otso said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:
@red_monster said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:
@realzeus said in Αναζήτηση & επιλογή διάδοχου αυτοκινήτου:
Συγγνώμη αν γίνομαι αδιάκριτος, αλλά αυτό το θέμα με την μελλοντική οικογένεια μου γεννάει κάποια ερωτήματα, βδομάδες τώρα. Έχει βρεθεί η υποψήφια και υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον ή είναι απλά ένα θεωρητικό σενάριο για το απώτερο μέλλον; Επειδή μου ακούγεται σαν να ετοιμάζεις παιδικό δωμάτιο μπας και ποτέ κάνεις παιδί...
ΥΓ: Αν θες μας λες και την ηλικία σου. Γιατί πολύς κόσμος έφτασε στα 40-50 και δεν έκανε οικογένεια, οπότε μην το δένεις κόμπο ότι θα νομοτελειακά συμβεί με το πέρασμα του χρόνου και πρέπει να προετοιμάζεσαι για αυτό ντε και καλά.
Σωστός !
Οπως και ο σιβιλ !
Καλό το φιουτερ προυφ αλλά μην πάρουμε και νεκροφόρα γιατί κάποτε θα ξαπλώσουμε μόνιμα !Πουφ Ιδεα , αναρωτιεμαι ποσοι απο την σεχτα των ηλεκτρικων εδω μεσα εχουν εκδηλωσει την επιθυμια τους στην οικογενεια να κανουν το τελευταιο ταξιδι με Ηλεκτρικη Νεκροφορα ;
Και υπαρχουν Ηλεκτρικες Νεκροφορες ;
Όχι γιατί θέλουμε να γίνουμε στάχτη, δεν χρειάζεται νεκροφόρα . Μπορούμε να πάμε και με ami σε ένα βαζο