-
Και εγώ πήρα την τετρακίνηση για να μπορώ να τραβάω την βάρκα και να την ρίχνω/βγάζω όπου θέλω χωρίς να ψάχνω την τέλεια γλίστρα. Ψαροντουφεκάς και εγώ.
Όσον αφορά τα χιόνια, μέχρι τώρα με το δικίνητο όταν είχε πάγο/φρέσκο έβαζα αλυσίδες και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Αλήθεια, στο τετρακίνητο ΨΨ αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Στα μπροστινά λάστιχα μόνο; Μιλάμε για μια φορά στα 3-4 χρόνια που θα χρειαστεί να πάω στα χιόνια.
-
@nmsm2 said in Toyota Corolla Cross:
Έχω την αίσθηση ότι ο συμπλέκτης απελευθερώνει τελείως το αυτοκίνητο και πλέον δεν μαζεύεται σε περίπτωση υποστροφής, μπορεί να κάνω λάθος. Και κάτι άλλο με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο δεν έχεις δυνατότητα να το ανεβάσεις μία σκάλα για να το συγκρατήσει σε ακραία περίπτωση, ελπίζω να υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα που υποκαθιστά αυτές τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ακραίες πάντα συνθήκες..
Πατώντας το συμπλέκτη το αυτοκίνητο σταματάει να υποστρέφει και απλα στρίβει. Αν πατήσεις φρένο απότομα το αυτοκίνητο υπερστρέφει γιατι ξεκολάει το πίσω μέρος.
Μπορείς να το δοκιμάσεις σε ασφαλές περιβάλον όπως το πάρκιγκ ενος χιονοδρομικού χωρις κοσμο και αυτοκίνητα. -
Άλλη μια απορία, στα ορεινά σε πολικές θερμοκρασίες που παγώνει το χειρόφρενο το πρωί (οπότε αποφεύγεις να το σηκώσεις το βράδυ και βάζεις ταχύτητα) πως το αποφεύγεις με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο που μπαίνει αυτόματα αν θυμάμαι καλά; Μάλλον τα νέα αυτοκίνητα με τα πολλά μπλιμπλίκια είναι για πόλεις και νορμαλ συνθήκες, στις ακραίες ο άνθρωπος μάλλον λειτουργεί καλύτερα (εδώ θα διαφωνήσει ο elon που είναι υπέρμαχος της απόλυτης αυτοματοποίησης στα αυτοκίνητα)
Σε Renault που είχα είχε τη δυνατότητα να το βγάλεις...απλά εσβηνες το μοτέρ και άναβες την ανάφλεξη μόνο χωρίς να πάρει μπροστά ο κινητήρας και απενεργοποίουσες το χειρόφρενο και έβαζες ταχύτητα.
-
@kgian76 said in Toyota Corolla Cross:
Και εγώ πήρα την τετρακίνηση για να μπορώ να τραβάω την βάρκα και να την ρίχνω/βγάζω όπου θέλω χωρίς να ψάχνω την τέλεια γλίστρα. Ψαροντουφεκάς και εγώ.
Όσον αφορά τα χιόνια, μέχρι τώρα με το δικίνητο όταν είχε πάγο/φρέσκο έβαζα αλυσίδες και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Αλήθεια, στο τετρακίνητο ΨΨ αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Στα μπροστινά λάστιχα μόνο; Μιλάμε για μια φορά στα 3-4 χρόνια που θα χρειαστεί να πάω στα χιόνια.
Αλυσίδες βάζουμε οπου λεει ο κατασκευαστής... Εκτιμώ οτι το μανουαλ λεει μπροστά. Η εμπειρία μου σε κανονικό τετρακίνητο (διαφορικά μηχανική εμπλοκή) με αλυσίδες είναι ανάλογα την περίπτωση.. άλλοτε ειναι μπροστά άλλοτε πίσω. Η συμπεριφορά ειναι εντελώς διαφορετική και κατα την γνώμη όσο ακραίο και να ακουγεται.. σε ενα τετρακίνητο βάζεις και στους τέσσερεις τροχούς.
-
@georgekn said in Toyota Corolla Cross:
Άλλη μια απορία, στα ορεινά σε πολικές θερμοκρασίες που παγώνει το χειρόφρενο το πρωί (οπότε αποφεύγεις να το σηκώσεις το βράδυ και βάζεις ταχύτητα) πως το αποφεύγεις με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο που μπαίνει αυτόματα αν θυμάμαι καλά; Μάλλον τα νέα αυτοκίνητα με τα πολλά μπλιμπλίκια είναι για πόλεις και νορμαλ συνθήκες, στις ακραίες ο άνθρωπος μάλλον λειτουργεί καλύτερα (εδώ θα διαφωνήσει ο elon που είναι υπέρμαχος της απόλυτης αυτοματοποίησης στα αυτοκίνητα)
Σε Renault που είχα είχε τη δυνατότητα να το βγάλεις...απλά εσβηνες το μοτέρ και άναβες την ανάφλεξη μόνο χωρίς να πάρει μπροστά ο κινητήρας και απενεργοποίουσες το χειρόφρενο και έβαζες ταχύτητα.
Στο όπέλ δεν πατούσα το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Εβαζα μια ταχύτητα μέσα.. οπισθεν ή πρώτη ανάλογα την κλίση και το τιμόνι στριμμένο προς κάποιον τοιχο ή κράσπεδο...σε περιπτωση που τσουλήσει να μην φύγει στον δρόμο.
Στην ψψ το χειρόφρενο μπαίνει αυτόματα? Αν βάλει P στον λεβιέ δεν αρκεί?
-
Στην ψψ το χειρόφρενο μπαίνει αυτόματα? Αν βάλει P στον λεβιέ δεν αρκεί?
Αυτός νομίζω είναι ο σκοπός του ηλεκτρικού χειρόφρενου να δένει αυτόματα.
Πιστεύω το Ρ αρκεί. -
Αλυσίδες λέει στα μπροστινά μόνο. Σε χιόνι δηλαδή το αφήνουμε στο Ρ και λύνουμε το χειρόφρενο; Κρατάει με το Ρ μόνο ή θα το βρούμε στην άλλη γωνία;
-
@kgian76 said in Toyota Corolla Cross:
Αλυσίδες λέει στα μπροστινά μόνο. Σε χιόνι δηλαδή το αφήνουμε στο Ρ και λύνουμε το χειρόφρενο; Κρατάει με το Ρ μόνο ή θα το βρούμε στην άλλη γωνία;
Λογικά το μάνιουαλ θα τα διευκρινίζει όλα αυτά...
-
@stefan147 said in Toyota Corolla Cross:
Το κακό είναι ότι δεν κάποια παραμετροποίηση στα ηλεκτρονικά συστήματα ή κάποιο mode που να προορίζεται για εκτός δρόμου ή για χιόνι-λάσπη.
Σίγουρο είναι αυτό? Γιατί το YC εχει και μου κάνει εντύπωση να μην έχει η CC που είναι και μια κατηγορια επάνω και με σοβαρό ηλεκτρομοτέρ πίσω και όχι 5 άλογα.
-
@gdelio said in Toyota Corolla Cross:
Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος που θα οδηγούσε αυτοκίνητο σε πάγο χωρίς αλυσίδες ακόμη και με δυνατότητα τετρακίνησης; Από εμπειρία πριν 15 χρόνια (έχω εξοχικό σε ορεινό χωριό 1.000 μ. υψόμετρο) κατά την κάθοδο σε δρόμο με μεγάλη κλίση και συνεχόμενες στροφές, το αυτοκινήτο που προηγούνταν είχε φύγει (πλαγιολίσθησε) σε απότομη στροφή. Απ' ότι μου είπε έκανε το λάγος να όταν να βάλει δευτέρα, για καλή του τύχη το αυτοκίνητο σταμάτησε σε βράχο με την πλαινή πλευρά. Εάν είχε τετρακίνηση θα νικούσε την αδράνεια και την έλλειψη πρόσφυσης στον πάγο;; Αμφιβάλω, για καμιά λάσπη ή φρέσκο χιόνι το καταλαβαίνω. Στην υπόλοιπη Ευρώπη πάντως φορούν όλοι χειμερινά λάστιχα ανεξαρτήτως τετρακίνησης. Επειδή στην Ελλάδα δεν συμφέρει να έχεις και χειμερινά είναι μονόδρομος οι αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ακόμη και με τετρακίνηση κλπ..
Υπάρχει πάγος και πάγος. Υπάρχει το black ice που ειναι παγωμένη υγρασία στην μαύρη άσφαλτο... εκει μονο με χειμερινά. Οι αλυσίδες κάνουν δουλειά μόνο οταν καρφώνουν στον πάγο ή πατημένο χιόνι ή απάτητο ανάλογα το ύψος και το είδος χιονιού.
Μεγαλωμένος σε ορεινό χωριό στα 1500 και με χιονοκάλυη αρκετούς μήνες μέτρα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα οτι μεγαλύτερη ασφάλεια είχα και ένιωθα με τα χειμερινα λάστιχα στα δικίνητα αυτοκίνητα με ESP και άλλα υποβοηθήματα, πάρα στα τετρακίνητα ακόμα και με All Terrain λάστιχα. Για τετρακίνητο με καλοκαιρινά και 225 πλατος δεν το συζητάμε καν μην το κουνάς καθόλου
> Το αυτοκινητο οταν κινειται σε νορμαλ δρομο μπορεί να έχει κατεύθυνση και πέδηση ταυτοχρονα. Στον πάγο μπορεί να έχει ένα από τα δυο. Στο εξωτερικό σωστά φορούν μόνο χειμερινά και καλά ειναι να το υιοθετήσουμε και εδώ περισσότεροι. Το χειμώνα φοράς σαγιονάρες έξω? Γιατι να φοράς καλοκαιρινά λαστιχα στο αυτοκίνητό σου?
Η τετρακίνηση ειναι για καμια ανηφόρα με χιόνι με την προϋπόθεση οτι εχεις και χειμερινα λαστιχα. Στην κατηφόρα και ειδικα με παγο.. πας με χειμερινα λαστιχα, με αλυσιδα προσοχή και προσευχή.
Στο οικονομικό... στην δεκαετία θα χρειαστείς μια αρχκή αγορά για ζάντες που μπορεί να ειναι από 200-300 ευρώ μεταχειρισμένες.. και 2 τετράδες λάστιχα ανα 5 ετία περίπου με κοστος περιπου απο 400 ευρώ.
Στις συνθήκες που αντιμετωπίζω δεν μου έχει λείψει η τετρακίνηση. Με τα λάστιχα και με τις αλυσίδες που έβαλα ολο και ολο 2 φορες δεν ειχα πουθενά πρόβλημα.
Συμφωνώ στα περισσότερα αλλά στα τονισμένα, όχι. Στην Ελλάδα, δηλαδή, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (στην επαρχία ζουν ο λιγότερος πληθυσμός), δεν υπάρχει θέμα να βάλεις χειμερινά. Αυτά που συγκρίνεις με το εξωτερικό είναι εκτός πραγματικότητας στη Ελλάδα. Και ναι με την κλιματική αλλαγή μπορούμε και με σαγιονάρες τον Δεκέμβριο πλέον. Επίσης μπορεί να χιονίσει 3 ημέρες στην Αθήνα αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα...
-
@fanis75 said in Toyota Corolla Cross:
@stefan147 said in Toyota Corolla Cross:
Το κακό είναι ότι δεν κάποια παραμετροποίηση στα ηλεκτρονικά συστήματα ή κάποιο mode που να προορίζεται για εκτός δρόμου ή για χιόνι-λάσπη.
Σίγουρο είναι αυτό? Γιατί το YC εχει και μου κάνει εντύπωση να μην έχει η CC που είναι και μια κατηγορια επάνω και με σοβαρό ηλεκτρομοτέρ πίσω και όχι 5 άλογα.
Ναι δεν έχω εντοπίσει τίποτα. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
-
Σχετικά με τα λάστιχα:
Συμφωνείς με τον λαστιχά σου να πάρει σε λογική τιμή τα λάστιχα που φορά το αυτοκίνητο και παραγγέλνεις all season. Με μικρή επιβάρυνση είσαι ασφαλής παντού
-
@gdelio said in Toyota Corolla Cross:
Έχω την αίσθηση ότι ο συμπλέκτης απελευθερώνει τελείως το αυτοκίνητο και πλέον δεν μαζεύεται σε περίπτωση υποστροφής, μπορεί να κάνω λάθος. Και κάτι άλλο με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο δεν έχεις δυνατότητα να το ανεβάσεις μία σκάλα για να το συγκρατήσει σε ακραία περίπτωση, ελπίζω να υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα που υποκαθιστά αυτές τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ακραίες πάντα συνθήκες..
Πατώντας το συμπλέκτη το αυτοκίνητο σταματάει να υποστρέφει και απλα στρίβει. Αν πατήσεις φρένο απότομα το αυτοκίνητο υπερστρέφει γιατι ξεκολάει το πίσω μέρος.
Μπορείς να το δοκιμάσεις σε ασφαλές περιβάλον όπως το πάρκιγκ ενος χιονοδρομικού χωρις κοσμο και αυτοκίνητα.Ο συμπλέκτης θα βοηθούσε μόνο αν ήταν υποστροφή ισχύος. Αλλά ακόμα και τότε είναι σωστότερο να αφήσεις απλά το γκάζι. Το φρένο του κινητήρα και η μεταφορά βάρους μπροστά εξαλείφουν πιο αποτελεσματικά την υποστροφή, από ότι αν απεμπλέξεις απλά τον κινητηρα. Στην υποστροφή αδρανείας δεν κάνει διαφορά.
-
@ss_76 said in Toyota Corolla Cross:
@sraf said in Toyota Corolla Cross:
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να παραδοθεί το αμάξι από την στιγμή που βγαίνει στο λιμάνι;
Το δικό μου Τρίτη ξημερώματα στο λιμάνι, την επόμενη Τρίτη παρέλαβα
Θα το πάρεις Τρίτη 27/12 και δεν θα περιμένεις 6 μέρες, για να το πάρεις στις 2/1 και να είναι μοντέλο 2023;
-
Σιγά το πρόβλημα...ειδικά για κάποιον που έχει σκοπό να πουλήσει σε 7-8-10 χρόνια, έχει ελάχιστη σημασία αν θα λέει 2022 ή 2023. Όλοι τα διανηθέντα χλμ θα κοιτάξουν.
-
@harisma23 said in Toyota Corolla Cross:
@ss_76 said in Toyota Corolla Cross:
@sraf said in Toyota Corolla Cross:
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να παραδοθεί το αμάξι από την στιγμή που βγαίνει στο λιμάνι;
Το δικό μου Τρίτη ξημερώματα στο λιμάνι, την επόμενη Τρίτη παρέλαβα
Θα το πάρεις Τρίτη 27/12 και δεν θα περιμένεις 6 μέρες, για να το πάρεις στις 2/1 και να είναι μοντέλο 2023;
Υπάρχουν και χειρότερα...
Το πρώτο μου καινούργιο αυτοκίνητο...
Peugeot 106 XT , 75 άλογα αν θυμάμαι καλά...
Το παρέλαβα 31-12-1993
Δεν περίμενα ούτε μισή μέρα...
-
@antoniokon said in Toyota Corolla Cross:
Υπάρχουν και χειρότερα...
Το πρώτο μου καινούργιο αυτοκίνητο...
Peugeot 106 XT , 75 άλογα αν θυμάμαι καλά...
Το παρέλαβα 31-12-1993
Δεν περίμενα ούτε μισή μέρα...
Τότε ήσουν πιτσιρικάς και ούτε κρατιόσουν ούτε λάμβανες υπόψιν σου πρακτικά ζητήματα.
Τώρα θα το έκανες; -
Σχετικά με το ηλεκτρικό χειρόφρενο
Σε συνθήκες ψύχους υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να παγώσει γιατί δεν υπάρχουν ντίζες συρματόσχοινα δίχαλα κλπ που είχαν πρόβλημα (και χωρίς πάγο) στα συμβατικά συστήματα .
Το ηλεκτρικό μοτερ είναι στεγανό αδιάβροχο και απο τα λίγες καινοτομίες της αυτοκίνησης τα τελευταία χρόνια που πρόσθεσε αξιοπιστία
μια φωτογραφία του στο YC που εχω ξαναβάλειενα μαύρο βαρελάκι, το μοτερ δηλ, και ενα καλά προφυλαγμένο καλώδιο , τι να πάθουν...
τώρα αν περάσατε μέσα απο μισό μέτρο λασπόνερα 3 λεπτά πριν παρκάρετε στους -20 και φοβάστε μην παγώσει η δαγκάνα πατήστε το κουμπί να λυθεί όπως παρακάτω
Youtube VideoΠαντα όμως με Ρ στην μετάδοση ρίχνει μια ράβδο στο σασμάν και δεν κουνιέται το όχημα , επίσης δεν παγώνει ποτε γιατί είναι μέσα στα λάδια του e-cvt
-
Και όμως το ηλεκτρικό χειρόφρενο παρουσίαζε πολλά προβλήματα.. Δεν είναι φαν του
-
@groover1972 said in Toyota Corolla Cross:
Συμφωνώ στα περισσότερα αλλά στα τονισμένα, όχι. Στην Ελλάδα, δηλαδή, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (στην επαρχία ζουν ο λιγότερος πληθυσμός), δεν υπάρχει θέμα να βάλεις χειμερινά. Αυτά που συγκρίνεις με το εξωτερικό είναι εκτός πραγματικότητας στη Ελλάδα. Και ναι με την κλιματική αλλαγή μπορούμε και με σαγιονάρες τον Δεκέμβριο πλέον. Επίσης μπορεί να χιονίσει 3 ημέρες στην Αθήνα αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα...
Η κλιματική αλλαγή απλά μικραίνει το χρονικό πλαίσιο χρήσης των χειμερινών ελαστικών δεν το ακυρώνει εντελώς. Έχει χρονιές που έχω βάλει απο τις 10 οκτώβρίου και φέτος έπιασα δεκεμβριο.
Η σημαντική διαφορά ειναι να αντιληφθούμε οτι μιλαμε για χειμερινό ελαστικό και όχι για χιονολάστιχο οπως συνιθίζεται λανθασμένα να λέγεται. Η χρήση του δεν ειναι μόνο για το χιόνι. Υπάρχει χρονιά που δεν έχω πατήσει χιονι ΑΛΛΑ ξεκινάω το πρωι και έχει -3 και η υγρασία έχει παγοποιηθεί.. μετά θα έχει γλίτσα από την πρωινή ομίχλη... μετά θα έχει 10 βαθμούς αλλα θα περάσω απο γέφυρα που έχει παχνη ξαφνικά ενω όλος ο δρόμος ειναι στεγνός. Αυτά που περιγράφω είναι καθημερινότητα περιξ της Θεσσαλονίκης το χειμώνα και ειναι πολυ διαφορετική απο αυτή της Αθήνας. Τώρα αν εσυ δεν βλέπεις λόγω χρήσης των χειμερινών ελαστικών...
Toyota Corolla Cross