Ανήμερα Χριστούγεννα, μηδέν υποχρεώσεις (ούτε καν τραπέζια με σόγια κτλ), τα κοριτσια κοιμουνται...οποτε τι καλυτερη ευκαιρια για το μπαμπα να παρει το παιχνιδι του και να καψει λιγη (ή οχι και τοσο λιγη) βενζίνη! 🥳

Καλές γιορτές σε όλους!
Ανήμερα Χριστούγεννα, μηδέν υποχρεώσεις (ούτε καν τραπέζια με σόγια κτλ), τα κοριτσια κοιμουνται...οποτε τι καλυτερη ευκαιρια για το μπαμπα να παρει το παιχνιδι του και να καψει λιγη (ή οχι και τοσο λιγη) βενζίνη! 🥳

Καλές γιορτές σε όλους!
Για να δουμε τι λένε και τα κεντρομήχανα.

Λοιπον ολα καλα με τους φωτιζομενους διακοπτες. Ψωνιστε αφοβα.
Εχουμε ενα θεματακι ομως. Ο διακοπτης των καθρεφτων εχει λευκο φως ενω οι αλλοι ειναι ice blue. Οποτε τωρα πρεπει να βρουμε και ice blue διακοπτη καθρεφτων. Λογικα απο CHR ή Rav θα κανει.

Αποχαιρετισμός στα όπλα! 
Πριν λίγο έγινε η κατάθεση εξόφλησης για το Cupra, το οποίο πλέον θα κοσμεί τους δρόμους του Ν. Μεσσηνίας! Μακάρι ο νέος ιδιοκτήτης του να το φροντίσει στο 20% απ' όσο το φρόντιζα εγώ και να το χαρεί το ίδιο.
5 χρόνια και 72.000χλμ (που χωρίς κόβιντ θα ήταν πολύ περισσότερα). Τα πιο απολαυστικά 72.000χλμ που έχω κάνει, με το πιο all around και αξιόπιστο αμάξι που είχα ποτέ. Δε ζήτησε ποτέ τίποτα πέρα από αναλώσιμα και απέδιδε πάντα στο 100%. Τα δε κόστη του αστεία για ένα αμάξι που με 34.500€ αγορά και κάνα 5χιλιαρο βελτιώσεων, είχε φτάσει να είναι πιο γρήγορο από A45s, πιο πρακτικό από πολλά C-Suv και το ίδιο άνετο με ένα 1500αρι Golf.
Σε πήγαινε Σέρρες ατσαλάκωτο σε 4.5 ώρες με ένα ντεπόζιτο, με κουλό οδηγό και δρομίσια λάστιχα έγραφε 1.37" (με πραγματικές δυνατότητες για πολύ πιο κάτω) και σε γύρναγε πίσω κύριο.
Μου πέρασε πολλές φορές η σκέψη να το κρατήσω αλλά θα ήταν τρελή υπερβολή να έχουμε 4 αυτοκίνητα δύο νοματαίοι. Επίσης ήταν κακό το timing καθώς η αγορά ψάχνεται και η τιμή του μόνο πέφτει. Πρώτη φορά δυσκολεύτηκα τόσο (6 μήνες) να πουλήσω αμάξι το οποίο μάλιστα είχε τρελή επισκεψιμότητα στο car.
Til we meet again αμαξάρα μου! 

Ωραία παρέα αποκτήσαμε! 
Αν ήταν και το δεξιά δικό μου, το λες και dream garage.

Δε νομίζω ότι είναι το κατάλληλο θρεντ αλλά οκ. Τα γράφω εδώ και ας το μεταφέρουν οι αρμόδιοι όπου νομίζουν.
3.4 είναι με τα 295 (3.2 ήταν τα Boxster) και πρόγραμμα+catback εξάτμιση υποτίθεται. Τι έχει απομείνει από αυτά μετά από 18 χρόνια, άγνωστο.
Χειροκίνητο εννοείται μιας και κρατάνε πολύ μεγαλύτερη αξία απ΄ τα Tiptronic και βέβαια είναι και πολύ πιο fun για τη χρήση που προορίζεται το αμάξι. Εάν δεν έχουν γίνει μαϊμουδιές στο παρελθόν, εγώ είμαι 3ο χέρι και το πήρα με 99.000χλμ και τώρα έχει σχεδόν 101.000χλμ. Οι φθορές του αυτοκίνητου μέσα-έξω, το ΚΤΕΟ αλλά και το γεγονός ότι εκτός του πωλητή βρήκα και τον προηγούμενο, συνηγορούν στο ότι μάλλον είναι αληθές αυτό το "ύποπτο" 99.000χλμ (ή έτσι θέλω να πιστεύω). Ο προηγούμενος (Θεσσαλονικιός) το πήρε αρχές του 2022 με 75Κ χλμ και του έκανε σχεδόν 25.000χλμ σε κάτι παραπάνω από χρόνο.
Είναι ιδιαίτερο σπεκ σε GT Silver χρώμα με εσωτερικό Cocoa και εκτεταμένα δέρματα και έχει και κάποια έξτρας που δύσκολα τα συναντάς σε ελληνικό Πόρσε και δη Cayman. Έχει κεραμικά φρένα, adaptive sport seats, short shift, pasm (ενεργητικη αναρτηση), sport chrono plus, bose ηχοσύστημα, xenon κτλ. Στην εποχή του υπολογίζω ότι πρέπεί να είχε κοντά 150Κ, μόνο τα εξτρας του ήταν γύρω στα 40Κ.
Εξωτερικά είναι από πρόσφατο κεραμικό κτλ και μέσα έχω ξεκινήσει το σχετικό detailing και μου μένει μόνο το πορτ μπαγκάζ. Μόλις ολοκληρώσω θα βάλω κι άλλες φώτο.
Εδω τα εχω ξηλωσει ολα στο frunk και εχω πραξει τα δεοντα. Γενικα ειναι τρομερα καλοζωισμενο το αμαξι και η απειρη μοκετα που εχει μεσα ηταν πεντακαθαρη και σε εξαιρετικη κατασταση αλλα το frunk πρεπει να ειχε ανοιχτει μονο για να αλλχτει μπαταρια και τπτ αλλο.

Λοιπόν κύριοι, υπάρχει το αμάξι από χθες στο Φλαμιάτο. Πήγαμε σήμερα και το είδαμε.
Οκ εξωτερικά είναι αυτό που είναι. Όμορφο σε καμιά περίπτωση. Ο χαρακτηρισμός που θα του έδινα ειναι εύπεπτο. Έκδοση style δήλαδή τέρμα φτωχή αλλά εξωτερικά τουλάχιστον δε νομίζω ότι διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τη lounge.
Εσωτερικά τώρα είναι τα δύσκολα. Ποιότητα κάτω του μ.ο. Αποδεκτή μεν, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στα 33.5Κ του συγκεκριμένου εκθέματος. Τα πλαστικά γύρω γύρω (όπως φαινόταν κι απ' τις φώτο βέβαια) σε πόρτες, ταμπλό και επενδυση μπαγκάζ, βρωμανε φθηνιάρικη γιαπωνεζίλα με κάτι απομιμήσεις ραφών κτλ. Δεν έχει γίνει καμιά απολύτως προσπάθεια να ντυθούν επιφάνειες με κάποιο ύφασμα ή υλικό που θα βελτιώνε κατά πολύ την εικόνα. Θα μπορούσα να ζήσω μ' αυτό? Θα μπορούσα.
Το μεγάλο θέμα όμως είναι οι χώροι. Εμένα είναι πολυ χαμήλα στα κριτήρια μου αλλά θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι οι χώροι είναι χειρότεροι του Cupra. Το πίσω κάθισμα είναι σχεδόν όσο αστείο είναι του CHR και δεν ειμαστε και τίποτα ψηλοί. Τουλάχιστον σου πνίγει μόνο τα πόδια και όχι και την οπτική αν και σ' αυτό δε βοηθάνε και τα μονοκόμματα καθίσματα. Πορτ μπαγκάζ τα ίδια. Απλά μικρό και το σώζει το suv αμάξωμα που επιτρέπει φόρτωμα ως πάνω απ΄ την εταζέρα.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση και ήταν και μάλλον έκπληξη, είναι το virtual cockpit και η οθόνη του infotainment. Πολύ ωραία ανάλυση και οι δύο, με ωραία UI και πληρέστατη πληροφορία.
Εν κατακλείδι...θα το πάρω? Ναι θα το πάρω. Δευτέρα θα δώσω προκαταβολή. Lounge, κόκκινο, 4χ4 με άφιξη 5 Γενάρη. Τελική τιμή 38.700€. Βαρέθηκα την αβεβαιότητα της Σιτροέν και το συνολικό πακέτο της 4κίνησης/μεταπώλησης/εγγύησης/εξοπλισμού με κάνει να μη βλέπω αντίπαλο σ΄ αυτά τα χρήματα και για τα δικά μου θέλω.

Αν είχα τα 80-90Κ που κοστίζουν τα ανταγωνιστικα ενός Y LR AWD (με τις αναλογες φοροαπαλλαγες και ιδιο κοστος χρησης), προφανώς και το άλλαζα χθες με ενα συμβατικο κι ας ειναι φανταστικό αυτοκινητο. Η εμπειρία της ηλεκτροκινησης ειναι της πλάκας ιστορία.
Οτι δηλαδή τίθεται θέμα στο να αλλάξεις το ηλεκτρικο με ενα Χ3Μ ή μια Stelvio QV, εφόσον ισχύουν οι ίδιοι κανόνες?
Ειναι απίστευτο οτι ακόμα επικρατεί η αντίληψη πως αντιπροσωπία σημαίνει ποιότητα και αξιοπιστία, ειδικά σε οτι αφορά εργασίες φανοποιου. Εύχομαι να μη χρειαστεί να συναντηθείτε με την πραγματικότητα γιατι δε θα είναι καθόλου ευχάριστο.
Στο 225 αναφέρομαι κι εγώ. Δεν έχω δει ποτέ διψήφιο νούμερο κατανάλωσης σε 38.000χλμ που του χω κανει. Βασικά δε νομίζω οτι έχω δει ποτέ πάνω απο 8λτ. Εχω βάλει στο σχετικό νήμα συγκεκριμένες διαδρομές.
Ειναι το παλαιό με τον 1.4tsi. Κάποιες πρώτες γενεές plug in δε λειτουργουσαν ως αυτοφορτιζομενα και γι αυτο επικράτησε η άποψη της υψηλής κατανάλωσης. Πχ αντίστοιχες περιπτώσεις το πρώτο Χ1 και το XC40.
Πλέον δεν υπάρχει νομίζω plug in (ίσως εξαίρεση το Jeep Compass 4xE που κι αυτο αντικατασταθηκε) που αφορτιστο να μη λειτουργεί ως αυτοφορτιζομενο. Το δικό μου αφορτιστο Kuga που είναι και μοντέλο 2019 στην ουσία, δεν ξεπερνά τα 5.5λτ μεσα στην πόλη και τα 7.5-8λτ σε ταξίδι με 140χαω.
@k20_grim-reaper said in Cupra Formentor:
Εγώ σε διάφορα Review βλέπω ότι η κατανάλωση ανεβαίνει κατά πολύ όταν ειναι
αφόρτιστα.
Ανεβαίνει κατά πολύ σε σχέση με όταν είναι φορτισμένα που η καταναλωση καυσίμου ειναι 0. Σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό όμως καίει πολύ λιγότερο ενώ παράλληλα αποδίδει πολύ καλύτερα.
@k20_grim-reaper said in Cupra Formentor:
Ποιο πολύ βάρος με την μεγάλη μπαταριά >>>> αυξημένη κατανάλωση
Έχουμε πει επανειλημμένα οτι δεν παει έτσι. Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα. Ίσως στις πρώτες γενεές plug-in να ηταν. Όχι πια.
@k-m said in Cupra Formentor:
Τρόπο να το φορτίζεις κάθε μερα εχεις ?
Γενικά τα plug in αν δεν τα φορτίσεις θα καίνε παραπάνω, το ίδιο και στα ταξίδια που συνήθως δεν το φορτιζεις
Παραπάνω δε θα καίει απο το συμβατικό. Θα καεί όσο ένα hev.
Μου φάνηκαν μια χαρά. Κανένα παράπονο. Οκ ταμπούρα πίσω αλλά σε τέτοιο βάρος δε νομίζω ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο πέραν του ψυχολογικού και αισθητικού.
Δε γνωρίζω σε πιο απαιτητική χρήση τι αντοχές έχουν.
Πάντως ένα GL+ αυτόματο που είχα για δύο μέρες στη Δυτική Μακεδονία και του έγραψα γύρω στα 800χλμ, ήταν αρκετά αξιόλογο γι' αυτό που είναι. Νοικιάρικο με 9.000χλμ και ήταν κλάσεις ανώτερο από τον υπερτατο τενεκέ Baleno που είχα νοικιάσει το καλοκαίρι στη Λήμνο.
Οκ αναιμικός ο κινητήρας και ο αυτοκινητόδρομος δεν είναι το φόρτε του αλλά γενικά μου φάνηκε αρκετά ήσυχο, καλοστημένο με ωραία φρένα και αρκούντως οικονομικό (5.6λτ γενική μέση με αρκετή Εγνατία). Φυσικά το χαντακώνει το άθλιο cvt όπως και κάθε αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετείται αυτή η παπαριά. Αξιόλογοι χώροι επίσης για το μεγεθός του και συμπαθητικός εξοπλισμός.
Σίγουρα δε θα το έβαζα στη σύγκριση με το Aygo ενώ και με το Yaris δεν είμαι σίγουρος ότι "χάνει", κυρίως λόγω διαφοράς τιμής.
@green-power said in BMW iX3 (Neue Klasse) 2026 (NA5):
Πολύ όμορφη η iX3 με έμπνευση από την ιστορία της BMW.
Το συνολικό πακέτο είναι εξαιρετικό, πανάκριβο βέβαια και λογικό. Ακόμα και η κατανάλωση 19,4kWh/100 χλμ όπως διάβασα σε μια δοκιμή είναι πολυ καλή για την κατηγορία.
Πολύ καλή για την κατηγορία είναι η κατανάλωση των 16-17kw. Τα σχεδόν 20kw σε μικτές συνθήκες είναι κακή κατανάλωση ακόμα και για ένα αυτοκίνητο των 4.8μ και 2+++ τόνων.