Πέρασα χτες από την έκθεση και μπορώ να πω ότι ήταν από τις καλύτερες που έχω επισκεφθεί, πολλά μοντέλα αυτοκινήτων και όχι μόνο. Ακολουθεί σεντόνι, το οποίο έχει να κάνει αποκλειστικά με το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ την κάθε μάρκα και τι μπορώ να καταλάβω από τη στατική εξέταση των αυτοκινήτων. Ανάρτηση, τιμόνι κ.λπ. προφανώς θέλουν δοκιμή στον δρόμο, οπότε αυτά δεν τα ακουμπάω. Ξεκινάμε:
Το πιο όμορφο αυτοκίνητο, μέσα και έξω, είναι με διαφορά το Renault 5 το οποίο έχει και την καλύτερη θέση οδήγησης, αν ήταν πισωκίνητο θα το αγόραζα χτες ανεξάρτητα από το μέγεθος μπαταρίας και την εμβέλειά του.
Και κάπου εδώ τελειώνει το ενδιαφέρον μου για τα μη κινεζικά αυτοκίνητα. Τα περισσότερα είτε φέρνουν τεχνολογίες και σχεδιαστικές λύσεις περασμένων δεκαετιών είτε έχουν πλέον εξωπραγματικές τιμές. Ξεκινάω με τα VAG, τα οποία μου φάνηκαν συνολικά αδιάφορα, με εξαίρεση τα premium Audi, τα οποία τουλάχιστον βλέπονται.
Το Audi A3 μου άρεσε πολύ μέσα έξω μέχρι να δω το ταμπελάκι με τα 65Κ που ζητάνε για 1.5 4cyl. Έχουν τρελαθεί τελείως, Next.
Το ID.Polo έχει κάποιες μικρές και ωραίες πινελιές στο εσωτερικό, αλλά δυστυχώς δείχνει παλιό και φθηνό σε σχέση, για παράδειγμα, με το R5, το Mini ή το Firefly.
Πάμε Toyota, δραματική κατάσταση, μόνο το νέο Rav4 στεκόταν αλλά και αυτό χωρίς χώρους πίσω, οι πόρτες μισοανοίγουν, και η μαυρίλα των υλικών αποπνικτική.
Γέλασα πολύ με τα νέα GLA/GLB, είχα βρεθεί πρόσφατα σε λούνα παρκ και κάπως έτσι ήταν τα παιχνίδια, ακόμα και ότι δεν ήταν από πλαστικό έμοιαζε φθηνό. Είχαν ωραία καθίσματα παρόλα αυτά, τα οποία όμως δεν ταίριαζαν με τον χαρακτήρα των αυτοκινήτων.
Συμπαθητικά τα υλικά των Lexus και γενικά η αίσθηση, αλλά χωρίς καθόλου χώρους και με τιμές που δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Τα BMW άβολα, χωρίς χώρους, υψηλές τιμές και για να μπω στα ηλεκτρικά έπρεπε να κάνω ιδιαίτερα με τον Μελισσανίδη, τον Ιωάννη. Τα πόδια μου τα είχα αγκαλιά στα πίσω καθίσματα.
Τα Hyundai όλα με απογοητευτικά υλικά στο εσωτερικό, ωραία σχεδίαση αλλά και εδώ πολύ πλαστικό.
Καταλαβαίνετε πού το πάω, καλύτερα να το αφήσω εδώ. Οι legacy κατασκευαστές, δεν έχουν καμία ελπίδα. Τι κι αν έχουν καλύτερα αυτοκίνητα; Όταν βρίσκεσαι στην έκθεση και ο ένας σου πουλάει κομπιουτεράκι και ο άλλος άβακα, τι θα διαλέξεις; Χωρίζω λοιπόν τα κινέζικα σε τρεις κατηγορίες βάσει των δικών μου καθαρά εντυπώσεων, ξεκινάω από το Tier3 όπου έχουμε τον πάτο του βαρελιού, είναι φθηνά αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν στον χρόνο, εκεί βάζουμε:
Eveasy, Lepas, iCaur, Chery, Jaecoo & Omoda, Leapmotor, Lynk & Co, και πάμε στο Tier 2 όπου έχουμε
τα Xpeng τα οποία είναι ωραία εσωτερικά αλλά δεν φαίνονται πολύ καλοφτιαγμένα, το ίδιο και τα Nio με το firefly να θυμίζει κάτι μεταξύ Honda e και Mini, με ωραία καθίσματα αλλά και αυτό δεν σου βγάζει εξαιρετική ποιότητα. Στην ίδια θέση θα βάλω και την BYD με vfm προτάσεις ειδικά στα μικρά και μεσαία phev και καλές τιμές. Tο Dolphin G ήταν απογοητευτικό, αρκετά σεμνό έως βαρετό στο εσωτερικό, το καλύτερό τους είναι το Seal u dmi.
Tier1 τώρα, η αφρόκρεμα από εδώ αγοράζουμε
Zeekr 7x, αν αποφάσιζα να σπρώξω 70Κ σε όχημα θα ήμουν ανάμεσα σε αυτό και σε μεταχειρισμένο Model X plaid. To καλύτερο αυτοκίνητο της έκθεσης με τσιμπημένη όμως τιμή αγοράς.
Deepal 07 πολύ εντυπωσιακό εσωτερικό με ποιοτικά υλικά, κλείνεις την πόρτα και δεν ακουγόταν τίποτα παρά το γεγονός ότι έχει παράθυρα χωρίς πλαίσια, μπήκα και στο Mazda CX-6e το οποίο είναι εξίσου καλό και μετά διαπίστωσα ότι πρόκειται για rebadged deepal.
Aion UT/V σοκ και δέος, τα πιο χαρούμενα αυτοκίνητα της έκθεσης, κάθεσαι πίσω σταυροπόδι και είναι πιο άνετα από Denza, ειδικά με τις ηλιοροφές μοιάζουν τόσο ευρύχωρα που είτε κάθεσαι πίσω είτε μπροστά είσαι πάντα άνετα. Λέω πως στο καλό; και μετά έψαξα το μεταξόνιο, 2750mm έχει το UT 2690mm έχει το RAV4. Δεν συγκρίνονται ούτε με το Ε2 της Geely, είναι μεγαλύτερα οχήματα και σαφώς πιο ποιοτικά, είναι τεράστια σε χώρους και δεν τους φαίνεται καθόλου.
Geely Starray/E5 ένα SealU με καλύτερο εσωτερικό, ωραία χρώματα, κάθεσαι άνετα μπρος πίσω.
Geely E2, συμπαθητικό εσωτερικό με αρκετά εργονομικά λάθη αλλά εξαιρετική θέση οδήγησης. Σκεφτόμουν ότι θέλει 200 άλογα και μια μαλακή οροφή και δεν χρειάζεσαι το mx5. Δεν είναι τόσο καλό όσο το UT αλλά το μικρότερο μέγεθός του και η πίσω κίνηση είναι ωραία πλεονεκτήματα.
Άντε και του χρόνου!