-
@harisma23 said in Ford Puma 2019:
Στην πράξη πάντως, τα σύγχρονα αυτόματα/διπλοσύμπλεκτα κάνουν οικονομία στη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών, γιατί είναι προγραμματισμένα να αλλάζουν πολύ νωρίς (έως οριακά νωρίς) ταχύτητα, ενώ ο μέσος οδηγός με χειροκίνητο κιβώτιο κρατάει περισσότερο τις σχέσεις πριν αλλάξει.
Όπως τα λες είναι. Το dsg πχ ανεβάζει τόσο γρήγορα, που φτάνει σε 7η σε μικρές ταχύτητες. Και δεν καταλαβαίνεις πότε πρόλαβε.
Αυτό μάλλον προκαλεί και το πατινάρισμα που νιώθεις κάποιες φορές. Γιατί όταν θες να επιβραδύνεις ή συναντάς κάποιο ανηφορικό κομμάτι διαδρομής, θέλει κάποιο χρόνο να καταλάβει και να κατεβάσει ταχύτητα.Χειροκίνητα είναι δύσκολο έως αδύνατο να οδηγήσεις έτσι. Το προσπάθησα κι εγώ κάποιες φορές φορές στο T-Roc, ακολουθώντας τις προτεινόμενες ενδείξεις αλλαγής ταχύτητας στο καντράν. Αλλά είναι πολύ κουραστικό, πρέπει να παίζεις συνέχεια με το λεβιέ.
-
@harisma23 said in Ford Puma 2019:
Στην πράξη πάντως, τα σύγχρονα αυτόματα/διπλοσύμπλεκτα κάνουν οικονομία στη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών, γιατί είναι προγραμματισμένα να αλλάζουν πολύ νωρίς (έως οριακά νωρίς) ταχύτητα, ενώ ο μέσος οδηγός με χειροκίνητο κιβώτιο κρατάει περισσότερο τις σχέσεις πριν αλλάξει.
Δεν είμαι σίγουρος ότι τελικά καταφέρνουν να κάνουν οικονομία σε συνθήκες πόλης, (σε συνθήκες εργαστηρίου σίγουρα) καταλήγεις να πιέζεις με φορτία τον κινητήρα και έχεις συνεχόμενο ανεβοκατέβασμα σχέσεων. Νομίζω ότι θα το είχα σίγουρα μια σχέση κάτω για οικονομική οδήγηση.
-
Οδηγώντας στην ίδια διαδρομή, το ίδιο αυτοκίνητο, με χειροκίνητο και dsg. Διαπίστωσα ότι σε σημεία που πήγαινα με 3η, γιατί έτσι πίστευα σωστό, το dsg πήγαινε με 6η.
Έχει δικά του κριτήρια διαχείρισης του powertrain, που λογικά είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από ικανότατους και εμπειρότατους οδηγούς.Αλλά και να μπορούσε κάποιος να αλλάξει ταχύτητες με τα κριτήρια του dsg, πολύ απλά δεν ... προλαβαίνει. Ούτε μπορεί να κρατήσει τις στροφές σταθερές στις αλλαγές.
Παρά τις αδυναμίες των διπλοσύμπλεκτων, δεν μπορεί ο άνθρωπος να διαχειριστεί εξίσου αποδοτικά το powertrain στην οδήγηση, μην τρέφουμε αυταπάτες.
-
@andya3 said in Ford Puma 2019:
Έχει δικά του κριτήρια διαχείρισης του powertrain, που λογικά είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από ικανότατους και εμπειρότατους οδηγούς.
Εξαρτάται από το πρόγραμμα. Σε πρόγραμμα οικονομίας προσπαθεί να ανεβάσει στην υψηλότερη δυνατή σχέση. Σε σπορ πρόγραμμα θα ήταν 3 ταχύτητες κάτω.
-
@realzeus said in Ford Puma 2019:
Έχει δικά του κριτήρια διαχείρισης του powertrain, που λογικά είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από ικανότατους και εμπειρότατους οδηγούς.
Εξαρτάται από το πρόγραμμα. Σε πρόγραμμα οικονομίας προσπαθεί να ανεβάσει στην υψηλότερη δυνατή σχέση. Σε σπορ πρόγραμμα θα ήταν 3 ταχύτητες κάτω.
Σωστή παρατήρηση.
Αλλά η συζήτηση γίνεται για την οικονομική οδήγηση. Που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάζει ταχύτητες με τα κριτήρια και την ταχύτητα του dsg.
Υποθέτω και τα υπόλοιπα διπλοσύμπλεκτα παρόμοια θα συμπεριφέρονται. -
Η μικρή μου κόρη ζαλίζεται πολύ εύκολα, ειδικά αν το αυτοκίνητο μυρίζει, εκεί ζαλίζεται από τα πρώτα μέτρα. Ωστόσο μου έκανε εντύπωση που σε ένα βρώμικο ταξί, δεν έδειξε κανένα σημάδι ενόχλησης παρά το γεγονός ότι ο δρόμος ήταν γεμάτος λακούβες και σαμαράκια. Παρατήρησα λοιπόν τον ταξιτζή. Επελεξε την 3η ταχύτητα και δεν την άλλαζε παρά μόνο αν ήταν τελείως απαραίτητο. Και αν την άλλαζε ήταν για να βάλει πρώτη ή δευτέρα, όχι για να βάλει τετάρτη.
Από τότε ακολουθώ αυτό το είδος οδήγησης. Συγκεκριμένα, επιλέγω την σχέση που ανταποκρίνεται στον μέσο όρο της διαδρομής μου και αποφεύγω τις αλλαγές. Το αποτέλεσμα ήταν να εξομαλυνθεί πολύ η οδήγησή μου.
Επίσης, πρόσφατα βρέθηκα ως επιβάτης σε πίσω θέση αυτοκινήτου και θυμήθηκα, ως παιδί, πόσο ενοχλούσαν το στομάχι μου οι συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Κάθε τι που συντελεί στην αλλαγή της κινητικής κατάστασης, είναι πολλαπλάσια αισθητό στις πίσω θέσεις.Καλή λοιπόν η οικονομία, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τους επιβάτες.
-
Ετήσιο σέρβις για Πούμα St Line μοντέλο 2022. Κανονικά τα σερβις είναι ανά δύο χρόνια και 30.000 χλμ, αλλά προτίμησα να πάω στο χρόνο. Κλασσικά αλλαγη λαδιών και φίλτρο, αλλαγή φίλτρου καμπίνας, κάρτα καυσαερίων, υγρό παρμπιζ. Σούμα 167 ευρουλάκια στον Βροχίδη. Θα μπορούσα απλά να άλλαζα λάδια και φίλτρο και να μην χρεωνόμουν το σερβις, αλλά το σκέφτηκα όταν έφυγα.
-
@alexandros-s said in Ford Puma 2019:
Η μικρή μου κόρη ζαλίζεται πολύ εύκολα...
Από τότε ακολουθώ αυτό το είδος οδήγησης. Συγκεκριμένα, επιλέγω την σχέση που ανταποκρίνεται στον μέσο όρο της διαδρομής μου και αποφεύγω τις αλλαγές. Το αποτέλεσμα ήταν να εξομαλυνθεί πολύ η οδήγησή μου.
Επίσης, πρόσφατα βρέθηκα ως επιβάτης σε πίσω θέση αυτοκινήτου και θυμήθηκα, ως παιδί, πόσο ενοχλούσαν το στομάχι μου οι συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Κάθε τι που συντελεί στην αλλαγή της κινητικής κατάστασης, είναι πολλαπλάσια αισθητό στις πίσω θέσεις.Καλή λοιπόν η οικονομία, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τους επιβάτες.
Είσαι έτοιμος για υβριδικό toyota δεν κουνάνε καθόλου στον διαμήκη άξονα γιατί e-cvt κάνοντας ταυτόχρονα την μέγιστη οικονομία .
-
Επίσης, πρόσφατα βρέθηκα ως επιβάτης σε πίσω θέση αυτοκινήτου και θυμήθηκα, ως παιδί, πόσο ενοχλούσαν το στομάχι μου οι συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Κάθε τι που συντελεί στην αλλαγή της κινητικής κατάστασης, είναι πολλαπλάσια αισθητό στις πίσω θέσεις.
Είπαμε αυτόματο κιβώτιο. Η κουτάλα έχει πεθάνει εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον. Απορώ πραγματικά ποιος αγοράζει ακόμα χειροκίνητα αμάξια!?!?!
-
@realzeus said in Ford Puma 2019:
Σωστή παρατήρηση.
Αλλά η συζήτηση γίνεται για την οικονομική οδήγηση. Που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάζει ταχύτητες με τα κριτήρια και την ταχύτητα του dsg.
Υποθέτω και τα υπόλοιπα διπλοσύμπλεκτα παρόμοια θα συμπεριφέρονται.Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να προβλέψουν τι έρχεται, όταν αφήνω γκάζι γιατί πρέπει να κόψω σε μια ανηφορικη στροφή, δεν την βλέπουν θα ανεβάσουν, μέσα στην στροφή όταν δουν το φορτίο θα κατεβάσουν, όλο αυτό δεν βοηθάει στην κατανάλωση, ένα σύστημα που θα βλέπει την διαδρομή θα μπορούσε να είναι πιο οικονομικό, το έχουν ξεκινήσει αυτό με τα plugin.
-
@monman2 said in Ford Puma 2019:
Είσαι έτοιμος για υβριδικό toyota δεν κουνάνε καθόλου στον διαμήκη άξονα γιατί e-cvt κάνοντας ταυτόχρονα την μέγιστη οικονομία .
Για ηλεκτρικό είναι έτοιμος, αλλά δεν το ξέρει.
Προσωπικά ως πίσω επιβάτη με ενοχλούν περισσότερο οι απότομες τιμονιες, όχι οι ταχύτητες.Επίσης πολλά παιδιά ζαλίζονται για παράξενους λόγους στο αυτοκίνητο. Μυρωδιά, βουητό κύλισης κλπ.
Άσε που στα σύγχρονα light turbo, η χρήση μιας ταχύτητας σε 6ταχυτο μηχανικό, είναι πολύ δύσκολη. Εγώ πάντως πηδάω σχέσεις οπότε μπορώ.
-
@fanis75 said in Ford Puma 2019:
Επίσης, πρόσφατα βρέθηκα ως επιβάτης σε πίσω θέση αυτοκινήτου και θυμήθηκα, ως παιδί, πόσο ενοχλούσαν το στομάχι μου οι συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Κάθε τι που συντελεί στην αλλαγή της κινητικής κατάστασης, είναι πολλαπλάσια αισθητό στις πίσω θέσεις.
Είπαμε αυτόματο κιβώτιο. Η κουτάλα έχει πεθάνει εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον. Απορώ πραγματικά ποιος αγοράζει ακόμα χειροκίνητα αμάξια!?!?!
Εγω
-
@antonakis said in Ford Puma 2019:
@monman2 said in Ford Puma 2019:
Για ηλεκτρικό είναι έτοιμος, αλλά δεν το ξέρει.
Προσωπικά ως πίσω επιβάτη με ενοχλούν περισσότερο οι απότομες τιμονιες, όχι οι ταχύτητες.Επίσης πολλά παιδιά ζαλίζονται για παράξενους λόγους στο αυτοκίνητο. Μυρωδιά, βουητό κύλισης κλπ.
Άσε που στα σύγχρονα light turbo, η χρήση μιας ταχύτητας σε 6ταχυτο μηχανικό, είναι πολύ δύσκολη. Εγώ πάντως πηδάω σχέσεις οπότε μπορώ.
Όπως την βρίσκει κανείς.....
Ποιοί είμαστε εμείς για να κρίνουμε;
-
@fanis75 said in Ford Puma 2019:
Αυτός που δεν είχε τότε επιπλέον χρήματα για το αυτόματο!
-
Αυτός που δεν είχε τότε επιπλέον χρήματα για το αυτόματο!
Το ακούω αλλά δεν το δέχομαι ως δικαιολογία, γιατί είναι αυτό δικαιολογία δεν είναι ο πραγματικός λόγος. Τα επιπλέον χρήματα ακόμα και με δανεισμό βρίσκονται, δεν είναι κανένα μεγάλο ποσό.
-
Μανια με τα αυτοματα. Εμενα δεν με τρελαινουν. Ειδικα αν δεν εχει paddles , ειναι λογος απορριψης.
-
Στην Αθήνα το θεωρώ must.
Στην επαρχία όχι και τόσο, ειδικά εδώ που κινούμαι βάζεις 1η - 2α μόνο στο ξεκίνημα και ποτέ ξανά μέχρι να φτάσεις.
Αν το αγόραζα τώρα ίσως το έπαιρνα dct έτσι για την εμπειρία. -
@georgemit said in Ford Puma 2019:
Στην επαρχία όχι και τόσο, ειδικά εδώ που κινούμαι βάζεις 1η - 2α μόνο στο ξεκίνημα και ποτέ ξανά μέχρι να φτάσεις.
Αν το αγόραζα τώρα ίσως το έπαιρνα dct έτσι για την εμπειρία.Ρε φιλαρακι μπορει να το χεις αναφερει παλιοτερα και να μην θυμαμαι αλλα απο που εισαι?
-
Βραχάτι Κορινθίας
-
@alex-mix said in Ford Puma 2019:
@georgemit said in Ford Puma 2019:
Αν το αγόραζα τώρα ίσως το έπαιρνα dct έτσι για την εμπειρία.Ρε φιλαρακι μπορει να το χεις αναφερει παλιοτερα και να μην θυμαμαι αλλα απο που εισαι?
Δεν το έχει αναφέρει πολλές φορές....
Καμια εικοσαριά
Κορινθία...
Edit...ταυτόχρονη άφιξη που λένε στον ιππόδρομο...
Ford Puma 2019