Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Οδήγησα....
    1. Home
    2. Κατασκευαστές και Μοντέλα
    3. Οδήγησα....
    • 1
    • 2
    • 540
    • 541
    • 542
    • 543
    • 544
    • 544 / 544
    Κατασκευαστές και Μοντέλα
    134
    10880
    283146
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • S
      spi_duster last edited by

Συνιστώ Μύκανη για καλο μεζε. Απλα στην επιστροφη μου χε λειψει το σπιτακι μου και πηγαινα αεροπορια!

....

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • S
        spi_duster @realzeus last edited by

@realzeus said in Οδήγησα....:

Γιατί ρε Σπυράκο μου κατούρημα; Κάτω από 5 ώρες δεν προβλέπεται. 😉

Οκ το ομολογω. Δεν κατουρησα. Πηρα ενα καφε και εκανα τσιγαρο. Με πιασες!

....

1 Reply Last reply Reply Quote 5
        • A
          araxnis @spi_duster last edited by araxnis

@spi_duster said in Οδήγησα....:

Κυριακη που ολοι επεστρεφαν ταξιδεψα για Ηπειρο. Τεταρτη επιστροφη το βραδυ στην Αθηνα. Απολαυση να μην εχω κανεναν μπροστα ή πισω μου.Σε δρόμους χαλί , Τερνιωτικους . Με ενα αμαξι για πολλα χλμ και πολυ ψυχωμενο. Μεσα απο σηραγγες, πανω απο γεφυρες, γλυκιες ανοικτες καμπες μα και ευχαριστο στροφιλικι στην διαδρομη Καλαμπακα - Γρεβενα. Μια σταση για κατουρημα στο ΣΕΑ Αταλαντης , βραδυ ως να το ειχα πριβέ. Ωραια ζωή!

Η διαδρομή Καλαμπάκα-Γρεβενά είμαι τρομερή, αρκεί να μην πετύχεις νταλίκες..Τώρα με την παράδοση του Ε65, που λογικά τα επαγγελματικά θα πηγαίνουν από αυτόν, ο παλιός δρόμος θα είναι όνειρο...

If in doubt...flat out!!

1 Reply Last reply Reply Quote 3
          • F
            fhcc last edited by

Πριν από δυο βδομάδες πέρασα από κει. Πάρα πολύ ωραία διαδρομή. Απαραίτητη στάση για μένα ο ποταμός Βενέτικος.

Προσοχή στις δύο κάμερες που έχει σε ένα πολύ μικρό χωριό, το όριο είναι 30.

• A
              aea4tf admin moderator last edited by aea4tf

Το Θέμα καθαρίστηκε.

@otso Δέχεστε προειδοποίηση για off-topic, για πολλοστή φορά. Την επόμενη φορά θα υπάρξει ποινή.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • Caro 0
                Caro 0 last edited by Caro 0

Οδήγησα τις προάλλες Duster II 2020 1.5 dci 4x4 και Citroën C3 Aircross Face-lift bluehdi 2023.

Dacia Duster:

Ήταν από leasing με 220.000χλμ.

Ξεκινάω ότι το βρίσκω πολύ όμορφο μέσα έξω.

Τα χλμ δεν του φαίνονταν και το εσωτερικό ήταν σαν καινούριο.

Θεωρώ ότι το εσωτερικό του είναι πολύ όμορφο, τόσο όσο και πολύ χρηστικό.

Κουμπιά για τα πάντα - ακόμα και start/stop - , ενώ ακόμα και το αρχαίο infotainment είναι πολύ εύχρηστο. Σε άλλα σύγχρονα πρέπει να είσαι επιστήμονας για να αλλάξεις σταθμό.

Καθόμουν πολύ άνετα, δεν προσπάθησα να ρυθμίσω το τιμόνι και για αυτό οριακά έβρισκαν τα γόνατα μου στη κολώνα του τιμονιού αλλά δεν με ενόχλησε.

Πάρα πολύ καλή ορατότητα - κάθετο παρμπρίζ που μου αρέσει χωρίς βάθος - μπροστά πλάγια, πίσω και καθρέφτες.

Πίσω δεν κάθισα.

Φορούσε 50/50 λάστιχο και παρόλο που είχε αρκετά χλμ το βρήκα πολύ καλύτερο στο δρόμο από αυτό που περίμενα.

Φρένα μου φάνηκαν απλά οκ (παρόλο που ήταν φρέσκο αλλαγμένα τακάκια και δίσκοι - ίσως ήθελαν εξαερωση) , στην Εθνική ήταν πολύ σταθερό σε ανοιχτές καμπές ενώ το βρήκα ξεκούραστο ακόμα και με αυτό το λάστιχο που είχε κάποιο θόρυβο αλλά όχι τίποτα υπερβολικό. Ο θόρυβος ήταν οκ στα 130 που ταξίδευα.

Σε βαθιές λακκούβες χτυπούσε πολύ, το περίμενα καλύτερο αλλά ίσως φταίνε τα χιλιόμετρα.

Θα ήθελα να το δοκιμάσω με νέα αμορτισέρ.

Ο ιδιοκτήτης το πάει πολύ βουνό και μου λέει ότι είναι ότι πρέπει, πολύ μαλακό.

Μια χαρά δύναμη είχε το μοτέρ ενώ βρήκα πολύ κοντή την πρώτη.

Ο επιλογέας ταχυτήτων ασαφής αλλά μαλακός.

Μέση κατανάλωση 6.4l/100 με πολύ κυνήγι από τον κάτοχο γιατί ως γνωστό τα diesel θέλουν πάτημα για να μην χαλάνε.

Μου έβγαλε την αίσθηση ότι είναι ένα αυτοκίνητο που σε υπηρετεί και δεν το λυπάσαι. Έχει μια καλή φθήνια αν μπορώ να το πω έτσι που δεν φοβάσαι να το πας βουνό, χώμα ή οπουδήποτε αλλού.

Σε συνδυασμό με την γνωστή αξιοπιστία του Κ9Κ είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους Ελληνικούς δρόμους.

Εν κατακλείδι μου άρεσε πάρα πολύ.

Citroën C3 Aircross:

Leasing με 58.000χλμ του 2023.

Πολύ άνετο μέσα, πόδια -ρυθμισα τηλεσκόπικα τιμόνι και δεν έβρισκαν τα γόνατα μου - και αέρας για κεφάλι.

Καλή ορατότητα, όχι τόσο καλή όμως στα πλάγια μέσω των καθρεφτων λόγω μεγέθους καθρεφτων και καμπυλου αμαξώματος στο πλάι.

Πολύ καλό το μοτέρ επίσης, με καλύτερη αίσθηση του επιλογέα ταχυτήτων στο τι κουμπώνεις (όχι τίποτα αξιοσημείωτο) αλλά σκληρός.

Έχει πολύ πιο λίγα κουμπιά από το duster ενώ πρέπει να μπαίνεις στο infotaiment για ρύθμιση κλιματισμού. Έχει όμως συντόμευση κουμπί.

Είχε πολύ καλά φρένα με δυνατό αρχικό δάγκωμα ενώ και η ανάρτηση με εντυπωσίασε καθώς ήταν πολύ ενδοτικη σε κακό δρόμο και λακκούβες ενώ δεν ένιωθα να υστερεί στην Εθνική και να γέρνει πολύ. Σε πολύ βαθιές λακκούβες χτυπουσε πολύ λιγότερο από το duster (220.000 χλμ το duster όμως και 58.000 το C3 aircross).

Δεν μου άρεσε που ένιωθα βαρύ το τιμόνι ενώ το μεγαλύτερο φάουλ του αυτοκινήτου ήταν ο συμπλέκτης.

Υπερβολικά σκληρός συμπλέκτης.
                Μου χάλασε όλη την εικόνα.
                Σε σημείο που πιστεύω ότι δεν ήταν φυσιολογικό.

Αν είναι έτσι θα ήταν λόγος να μην το έπαιρνα.

Μέση κατανάλωση δεν είδα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν 5.8 - 6 λίτρα. Ο ιδιοκτήτης ζει στο κέντρο αλλά κάνει κάθε μέρα χλμ σε ανοιχτό δρόμο.

Από θέμα αξιοπιστίας ο bluehdi έχει τα γνωστά θέματα - adblue, καδένα.

Αν θυμηθώ κάτι αλλά θα επανέλθω.

1 Reply Last reply Reply Quote 7
                • panos2171
                  panos2171 last edited by

Για το duster έχω πολύ αντίθετη γνώμη. Απο την έξοδο της αντιπροσωπείας το εσωτερικό φαίνεται σα να έχει ήδη 50000χλμ. Αισθητικά τελείως αδιάφορο λες και είναι δεκαετίας του 2000 και άλλαξαν το 2 din ηχοσύστημα με οθόνη.
                  Το infotainment ναι μεν απλό αλλά πολύ παλαιακο.

Ορατότητα πλάι είναι πολύ καλή γιατί έχει μεγάλα παράθυρα ωστόσο το παρμπρίζ ειναι πολύ μικρό ποσό μάλλον αν κατεβάσεις το αλεξιλιο.

Αναρτήσεις σκληρές, σε χωματόδρομο τρίζει ολόκληρο ωστόσο ισχύει ότι δε το λυπάσαι στο χώμα.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • gatoz
                    gatoz last edited by

βασικο προβλημα του καινουργιου τουλαχιστον ειναι η πολυ κακη ορατοτητα προς τα εμπρος, σαν φινιστρινι απο ρυμουλκο, αιτια να το αντιπαθησεις και οχι απλα ντηλ μπρέικερ. και οι τριγμοι απο τα πρωτα μετρα. δεν το λυπασαι προφανως στο χωμα γιατι δεν αξιζει να το λυπηθεις. στα περι μακροχρονης αντοχης ειναι απλο, αν βγειτε βουνα-χωρια δεν θα βρειτε ντουστερ.

#milf-a-man

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                    • panos2171
                      panos2171 last edited by

Επειδή έχουμε και το ΙΙ και το ΙΙΙ το τελευταίο έχει μεγαλύτερο παρμπρίζ οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται με το προηγούμενο.

• T
                        tsimisde last edited by tsimisde

Ας βάλω όλα τα αμάξια τα οποία έχω δοκιμάσει κατά την οδηγική μου θητεία, κατά χρονολογική σειρά.

Fiat Panda 1.2 MY 2004: Το αμάξι με το οποίο έκανα τα πρώτα μου οδηγικά βήματα, το αμάξι με το οποίο έμαθα να οδηγώ. Δίσκο πλατό άλλαξε πριν κάνα δυο χρόνια, οφείλεται πιστεύω στην ατζαμοσύνη του τότε. Δεν έχω να πω πολλά, είναι ένα αμαξάκι το οποίο ακόμα και τώρα μου φτιάχνει το κέφι, είναι το αμάξι της οικογένειας επομένως, για αστικές διαδρομές, είναι η επιλογή μου. Εκτιμώ την ευκολία χρήσης που προσφέρει, τη θέση οδήγησης, την ορατότητα, είναι ότι πρέπει για μέσα στην πόλη, χωρίς να υστερεί και εκτός, έχει πολύ καλό πάτημα για το μέγεθος του.

Toyota Yaris, το κλασικό: Ειναι το αμάξι με το οποίο έμαθα επίσημα να οδηγώ, τέτοιο είχε η σχολή οδηγών που πήγα. Δεν έχω αντικειμενικό δείκτη σύγκρισης εδώ, καλό, χρυσό, ευρύχωρο, μέχρι εκεί, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο επ' αυτού.

Lancia Y 1.2 16v MY 2000: Το μικρό πυραυλάκι που πέρασε από την οικογένεια. Ελαφρύ, γρήγορο, πραγματικά απίστευτες επιδόσεις και ένα αμάξι το οποίο, εκπλήρωσε τις πρώτες οδηγικές μου ανησυχίες. Απίστευτο γκάζι, αρκετά απολαυστικό και έχω να πω ότι για τα χρόνια και τα πάνδεινα τα οποία είχε περάσει πριν το πάρουμε, βγήκε παλικάρι. Ωραία και η επένδυση εντός με Αλκαντάρα και απομίμηση ξύλου στο ταμπλό. Υδραυλικό τιμόνι και γκάζι με ντιζα, χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

BMW 316 ti Compact 1.6 MY 2004: Το πρώτο δικό μου αμάξι και αυτό το οποίο με συντροφεύει ακόμα και τώρα, με έχει συνοδεύσει σε όλες μου τις φάσεις εδώ και 11 χρόνια. Το αμάξι το οποίο με έχει διαμορφώσει ως οδηγό, εκτιμώ απίστευτα πολύ τη σταθερότητα & στιβαρότητα του στο δρόμο, την αίσθηση ποιότητας παρόλη την ηλικία του. Με εξαίρεση κάποια αναμενόμενα προβλήματα λόγω ηλικίας, δεν με έχει απογοητεύσει ουδέποτε, δεν μου έχει χαλάσει χατίρι.

VW Polo 1.2 TSI, ΜΥ 2015 (αν δεν απατώμαι): Αμαξι που έχει συντροφεύσει διακοπές μου και πραγματικά, ακόμα και τώρα δηλώνω εντυπωσιασμένος από το πάτημα του, τις επιδόσεις του, το τράβηγμα του (μιλάμε για νησί με απότομες ανηφόρες) και δεν ένιωσα στιγμή να του λείπει δύναμη. Απίστευτη η αίσθηση του τούρμπο, 1.2 κυβικά, να μοιάζουν με 1.6 σε αίσθηση.

Nissan Note 1.2, μοντέλο 2012: Παλι αμάξι που έζησα σε διακοπές, θυμάμαι ότι ήταν πολύ ουδέτερο & αδιάφορο, δεν με ενθουσίασε. Τη δουλειά του την έκανε, απλός ανθρωπομεταφορέας, τίποτε σπουδαίο....

Hyundai i10, μοντέλο 2014: Το τελευταίο αμάξι που έχω χρησιμοποιήσει σε διακοπές. Εκτίμησα το μικρό του μέγεθος, ειδικά για το νησί όπου είχα πάει, ήταν στις κατάλληλες διαστάσεις με τις κλειστές στροφές και τους στενούς δρόμους. Καλές επιδόσεις τηρουμένων των αναλογιών. Ένα πολύ καλό μικρό αμάξι, πολύ σωστό για την κατηγορία του.

Hyundai i10 MY 2024: Το δοκίμασα σχετικά πρόσφατα και αποτέλεσε πολιτισμικό σοκ για μένα. Όντας μαθημένος από το δικό μου, μου είχε διαφύγει ότι έχουν μεσολαβήσει 20 χρόνια έκτοτε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη των αυτοκινήτων και την αίσθηση που αποκόμισα. Απίστευτα ήσυχο μέσα, πολύ καλό μοτέρ, η αίσθηση μέσα διαστημική και όχι πρωτόγονη. Περίεργη αίσθηση με το σύστημα αναγνώρισης σημάτων ΚΟΚ που χτυπάει όλη την ώρα, με την ηχητική ειδοποίηση για ζωνη, είναι λες και το BMW δε νοιάζεται για το αν φοράς ζώνη η όχι και φυσικά, το σύστημα αλλαγής λωρίδας που προειδοποιεί (βάσει αυτού είμαι κίνδυνος θάνατος που πατάω γραμμή απλά για να αποφύγω κακοτεχνίες του δρόμου) και μάλιστα, σε επαναφέρει αυτόματα, λες και παίζεις στο PlayStation.

Αυτά προς ώρας, εν καιρώ θα εμπλουτιστεί η λίστα και με άλλα....

• fanis75
                          fanis75 moderator last edited by fanis75

Μπήκε στο σχετικό θέμα, από τον Σαμπά, το βάζω και εδώ στις οδηγικές εντυπώσεις.

Οδήγησα το Aion V και ομολογώ ότι μπήκα μέσα με μια σχετική περιέργεια. Από τη μία, είναι ένα ακόμα ηλεκτρικό SUV από Κίνα — άρα λες «οκ, πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι;». Από την άλλη, επειδή πλέον οι Κινέζοι δεν παίζουν, έχουν μπει πολύ σοβαρά στο παιχνίδι και σε αρκετά σημεία δείχνουν να έχουν προσπεράσει τους Ευρωπαίους με φόρα.
                          Το είχα για 2.5 ημέρες οπότε το οδήγησα αρκετά αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω πλήρη εικόνα για κατανάλωση, πραγματική αυτονομία, φόρτιση κλπ. Για αυτά θέλει συμβίωση. Αλλά σαν πρώτη οδηγική εντύπωση, η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη.

Ας πάμε στον ελέφαντα στο δωμάτιο, να φύγει από τη μέση: αυτό είναι η εμφάνιση! Όμορφο δεν το λές, άσχημο ίσως, περίεργο και μεγάλο σίγουρα. Εμένα μου αρέσει μπροστά, είναι ΟΚ στο πλάι αλλά πίσω είναι κάπως περίεργο. Δεν το λέω άσχημο – όπως το panda, αλλά ούτε όμορφο. Αυτό όμως είναι κάτι το υποκειμενικό – π.χ. στην γυναίκα μου άρεσε πολύ γιατι είναι τετραγωνισμένο και επιβλητικό. Πάντως σίγουρα εχει όγκο, έχει παρουσία, έχει αυτή την λίγο lounge / family SUV προσέγγιση, χωρίς να προσπαθεί να το παίξει σπορ, επιθετικό ή «είμαι ηλεκτρικό άρα κοιτάξτε με».

Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά και αρχίζει να σε κερδίζει. Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Και όταν λέω πολύ καλή, εννοώ ότι δεν μπαίνεις μέσα και λες «εντάξει, καλή προσπάθεια για κινέζικο». Μπαίνεις και λες απλά «είναι καλό». Τέλος. Υλικά, συναρμογή, καθίσματα, οθόνες, γενική αίσθηση, όλα δείχνουν προσεγμένα. Τίποτα δεν τρίζει, δεν είναι χαλαρά βιδωμένο ή να σου δίνει την αίσθηση ότι θα σπάσει σύντομα.

Ο εξοπλισμός τώρα τι να λέμε, είναι υπερ-πλούσιος. Έχει γενικά σχεδόν τα πάντα, πράγματα που σε άλλες εταιρείες θα τα πλήρωνες έξτρα (και αν υπάρχουν), και μπορεί να κόστιζαν και ένα νεφρό . Εδώ η λογική είναι πιο απλή: πάρε εξοπλισμό, πάρε οθόνες, πάρε άνεση, πάρε τεχνολογία. Θες ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα με μνήμες, θερμαινόμενα και αεριζόμενα? Πάρτα. Θες γυάλινη οροφή με σκιάδιο γιατι είναι και Ελλάδα και τσουρουφλάει το καλοκαίρι? Πάρτο. Θες οθόνες, άπειρα ηχεία, κρυφούς φωτισμούς με 317 χρώματα, κλπ. κλπ. εεε πάρτα και αυτά! Θες και κάμερες, 360ο, 497ο και δεν ξέρω και εγω πόσες άλλες απεικονίσεις, μπιπ-μπιπ γυρω γύρω? Έχουμε και από αυτά! Γενικώς έχει τα πάντα. Τόσο που για εμένα η Luxury έκδοση είναι περιττή, αφού προσθέτει 4 επιπλέον στοιχεία εξοπλισμου, όχι και το τοσο σημαντικά κατά την άποψη μου: δερμάτινα καθίσματα (αντί για συνθετικό δέρμα), ψυγειάκι στην κονσόλα (αντί για αποθηκευτικό χώρο), μασάζ στα καθίσματα εμπρός και Πτυσσόμενο τραπεζάκι στην πλάτη του καθίσματος συνοδηγού. Ωραία γκατζετάκια, αλλά δεν θα πλήρωνα €3.000 επιπλέον για να τα έχω.

Βέβαια, μέσα σε όλο αυτόν τον εξοπλισμό, υπάρχει και η πρώτη μεγάλη κινεζική τρέλα: δεν έχει ντουλαπάκι συνοδηγού. Ναι, καλά διαβάσατε. Έχει οθόνες, κάμερες, ηλεκτρονικά, συστήματα, αισθητήρες, αλλά όχι ένα απλό ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό. Δηλαδή κάπου εκεί λες, παιδιά μπράβο για την τεχνολογία, αλλά πού θα βάλω τα χαρτιά, τα γυαλιά, το manual, τα μαντηλάκια, τα ψιλά, τα πάντα όλα; Το 2ο αψυχολόγητο εργονομικό ατόπημα? Δεν έχει ενδειξη φόρτισης!! Ναι καλά διαβάσατε, σε καμία από τις 2 οθόνες δεν φαίνεται το ποσοστό της μπαταρίας, παρά μόνο η αυτονομία σε χιλιόμετρα. Βέβαια για να είμαι δίκαιως, υπάρχει η πληροφορία, αλλά πρέπει να μπεις στο μενού της φόρτισης και εκεί μαζι με όλες τις άλλες ρυθμίσεις (μπορείς να ρυθμίσεις και μέγιστο % φόρτισης – το ΕΧ30 δεν το έχει αυτό), σου λέει και το % της μπαταρίας. Άρα μπορείς να το δεις, αλλά όχι άμεσα, όχι απλά. Λένε ότι το έκαναν για να μην αγχώνεται ο οδηγός, να είναι πιο εύκολη η μετάβαση στο ηλεκτρικό, αφού τελικά δεν σε νοιάζει πόση μπαταρία έχεις, αλλά όση αυτονομία. Το ακούω, αλλά δεν συμφωνώ!

Να προσθέσω στο θέμα της εργονομίας, ότι παρόλο που σχεδόν όλα γίνονται από την οθόνη, το interface ειναι πολύ καλό και αρκετά "προληπτικό", δηλαδή για παράδειγμα όταν αλλάξεις τις ρυθμίσεις στο κάθισμα (οδηγού-συνοδηγού), αυτόματα φέρνει το μενού για να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσει στην μνήμη, δεν χρειάζεται να ψάχνεις στα μενού. Επίσης, οι φωνητικές εντολές λειτουργούν άψογα, οπότε βοηθάνε πολύ. Κατι άλλο, π.χ. ρύθμισα σε ένα από τα 2 προγραμματιζόμενα πλήκτρα στο τιμόνι να κλεινουν οι καθρέπτες, οπότε σε ένα στενό δεν χρειάζεται να ψάχνεις το μενού, απλά πατάς το κουμπάκι.

Από χώρους είναι εξαιρετικό. Μπροστά κάθεσαι άνετα, πίσω γίνεται πάρτι. Ο χώρος για τα πόδια είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και γενικά η καμπίνα δίνει αίσθηση αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας. Το επίπεδο πάτωμα βοηθάει πολύ, οπότε και ο μεσαίος πίσω δεν νιώθει ότι τιμωρείται επειδή άργησε να διαλέξει θέση. Για οικογένεια, παιδιά, καρεκλάκια, τσάντες, βόλτες, ταξίδια, το Aion V δείχνει να έχει φτιαχτεί ακριβώς για αυτό. Είναι από τα αυτοκίνητα που κάθεσαι πίσω και λες «εδώ μπορώ να ταξιδέψω άνετα». Και αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα.

Ο χώρος αποσκευών όμως δεν είναι αντίστοιχα εντυπωσιακός. Δεν είναι μικρός με την έννοια ότι δεν χωράει τίποτα, αλλά με βάση το μέγεθος του αυτοκινήτου και τους τεράστιους χώρους στην καμπίνα, περιμένεις κάτι παραπάνω. Εκεί φαίνεται ότι η προτεραιότητα δόθηκε ξεκάθαρα στους επιβάτες και όχι στις βαλίτσες. Προσωπικά το προτιμώ έτσι, αλλά καλό είναι να το ξέρει κάποιος.

Πάμε στα του δρόμου.
                          Εδώ το Aion V με εξέπληξε ευχάριστα. Η ανάρτηση είναι αποκάλυψη και ίσως το μεγαλύτερο αυτού του αυτοκινήτου! Με δεδομένο τον ημιάκαμπτο πίσω και τα ελαστικά 225/45 (σε ζάντες 19αρες όμως!) περίμενα ξερές αντιδράσεις και μέτρια άνεση. Εεε, έκανα λάθος, το ΑΙΟΝ μου έβαλε τα γυαλιά! Άνετη, μαλακή όσο πρέπει, με πολύ καλή απόσβεση και χωρίς να κοπανάει – «αφράτη» όπως λεει και ο φίλος μου ο Σαμπάς. Σε κακό δρόμο, λακκούβες, σαμαράκια και κλασική ελληνική άσφαλτο, περνάει πολύ πολιτισμένα, με ένα υπόκωφο «γδουπ», που δηλώνει καλή ηχομόνωση και αμάξι πιο πρίμιουμ κατασκευαστή. Δεν σου δίνει αυτή την αίσθηση ότι κάθε ανωμαλία περνάει στη μέση σου και σε κάνει να μετανιώνεις για τις ζάντες, τα SUV και γενικά τις επιλογές ζωής σου. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, δεν το περίμενα.

Η ποιότητα κύλισης είναι από τα δυνατά του σημεία. Το αυτοκίνητο πατάει ωραία, κινείται ομαλά και γενικά δίνει την αίσθηση πολύ πιο ώριμου προϊόντος από όσο ίσως περιμένεις. Δεν έχει τριγμούς, δεν έχει περίεργους θορύβους, δεν έχει αυτή την «προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω» αίσθηση που είχαν παλαιότερα κάποια κινέζικα αυτοκίνητα που πάτησαν στην Ελληνικά άσφαλτο. Θα πώ π.χ. ότι είναι πολύ καλύτερο από το Kia EV3 που είχα οδηγήσει.
                          Προφανώς δεν είναι σπορ, και καλά κάνει. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα πάρει Aion V για να κυνηγά apex στον Διόνυσο. Είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένο για άνεση και ησυχία, και σε αυτό τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Το αμάξωμα ελέγχεται σωστά, χωρίς να πλέει ενοχλητικά, αλλά η βασική αίσθηση είναι ότι αυτό το αυτοκίνητο θέλει να σε πάει ήρεμα, άνετα και χωρίς δράματα. Ταξιδεύεις με 120χαω, αθόρυβα, άνετα και νοιώθεις ότι μπορείς να το κάνεις για πολλές ώρες – περισσότερες από όσες θα σε αφήσει η μπαταρια. Η οποία είναι χορταστική στις 75KWh, και δίνει μια θεωρητικά αυτονομία 510χλμ στον μικτό κύκλο και πάνω από 700 στην πόλη. Πρακτικά, μπορώ να πω ότι με τις καταναλώσεις που είδα, είναι εφικτά νούμερα, όπως και τα 400χλμ στο ταξίδι.

Η ησυχία επίσης είναι εξαιρετική. Σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες κινείται σχεδόν αθόρυβα, όπως πρέπει να κάνει ένα καλό ηλεκτρικό. Και επειδή δεν ακούς μοτέρ, κιβώτια, δονήσεις και λοιπά, η ποιότητα της ηχομόνωσης παίζει τεράστιο ρόλο. Εδώ το Aion V τα πάει πολύ καλά. Είναι ήσυχο, ξεκούραστο και γενικά σε βάζει σε mood «πάμε χαλαρά».
                          Η ομαλότητα λειτουργίας είναι επίσης πολύ καλή. Το γκάζι έχει σωστή απόκριση, δεν είναι νευρικό, δεν είναι απότομο, δεν είναι ψεύτικα επιθετικό για να πεις «ουάου τι γρήγορο ηλεκτρικό». Έχει δύναμη όταν τη ζητήσεις, αλλά την δίνει με τρόπο που ταιριάζει στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Οι επιδόσεις είναι σβέλτες. Δεν είναι αυτοκίνητο που θα σε κολλήσει στο κάθισμα και θα αρχίσεις να γελάς μόνος σου σαν 15χρονος σε Tesla, αλλά δεν είναι και αργό. Για καθημερινή χρήση, προσπεράσεις, εθνική, ανηφόρες, φορτωμένο αυτοκίνητο κλπ, έχει απολύτως επαρκή δύναμη. Και επειδή είναι ηλεκτρικό, η άμεση απόκριση κάνει τα πάντα να φαίνονται ακόμα πιο εύκολα.

Γενικά είναι πολύ ευκολοδήγητο. Παρά το μέγεθός του, δεν σε αγχώνει. Κάθεσαι ψηλά, έχεις καλή ορατότητα, οι κάμερες βοηθούν, το τιμόνι είναι ελαφρύ και γενικά μέσα σε λίγα λεπτά το έχεις συνηθίσει. Δεν είναι από αυτά τα αυτοκίνητα που θες manual για να καταλάβεις πώς μπαίνει μπροστά ή πώς αλλάζεις drive mode. Τουλάχιστον στα βασικά του, είναι εύκολο.
                          Και εδώ έρχεται η σύγκριση που μου ήρθε αμέσως στο μυαλό με το EX30. Το Volvo είναι σαφώς πιο fun, πιο άμεσο, πιο νεανικό, πιο «πάμε να παίξουμε». Το Aion V είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι πιο οικογενειακό, πιο άνετο, πιο ήσυχο, πιο πρακτικό για επιβάτες και σαφώς πιο χαλαρό. Δεν σε προκαλεί να το πιέσεις. Σε προκαλεί να βάλεις μουσική, να κάτσεις αναπαυτικά και να φτάσεις ξεκούραστος. Ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα οικογενειακό ταξίδι ή για αυτοκίνητο της συζύγου!

Τώρα, υπάρχουν και πράγματα που με εκνεύρισαν.
                          Πρώτο και βασικό: δεν έχει πραγματικό one-pedal driving. Για εμένα αυτό είναι μείον σε ηλεκτρικό. Από τη στιγμή που έχεις ηλεκτρικό, ειδικά μέσα στην πόλη, το one-pedal είναι από τα must-have! Στο Aion V έχεις ανάκτηση που ρυθμίζεται σε 2 βαθμίδες και με το πρόγραμμα energy save ενεργοποιείται και μια 3η βαθμίδα ακόμα πιο ισχυρή, αλλά δεν έχεις την πλήρη εμπειρία να οδηγείς ουσιαστικά μόνο με το γκάζι μέχρι την ακινητοποίηση. Κρίμα, γιατί θα ταίριαζε πολύ στον ήρεμο χαρακτήρα του.

Δευτερο: τα συστήματα ασφαλείας. Πολλά, ενεργά, ευαίσθητα και σε αρκετές περιπτώσεις ενοχλητικά. Προειδοποιήσεις, ήχοι, παρεμβάσεις, παρακολούθηση οδηγού, ειδοποιήσεις ταχύτητας, λωρίδες, τα πάντα όλα. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν, λόγω κανονισμών, αξιολογήσεων, Euro NCAP κλπ. Αλλά κάποιες φορές γίνονται ενοχλητικά. Αυτό δεν αφορά μόνο το ΑΙΟΝ, αλλά όλα τα νέα αυτοκίνητα. Οπότε το βασικό είναι πόσο εύκολα τα απενεργοποιείς, ειδικά την προειδοποίηση για το όριο ταχύτητας.

Ανακεφαλαιόντας:
                          Τι μου άρεσε

1. Η ανάρτηση. Πολύ άνετη, με εξαιρετική απόσβεση
                          2. Η ποιότητα κύλισης.
                          3. Η ησυχία στην καμπίνα.
                          4. Η συνολική αίσθηση ποιότητας.
                          5. Ο πλούσιος εξοπλισμός.
                          6. Οι χώροι για τους επιβάτες, ειδικά πίσω.
                          7. Η ομαλότητα λειτουργίας.
                          8. Οι σβέλτες επιδόσεις.
                          9. Το πόσο εύκολο και ξεκούραστο είναι στην οδήγηση.
                          10. Ότι δεν προσπαθεί να το παίξει σπορ χωρίς λόγο.

Τι δεν μου άρεσε

1. Δεν έχει ντουλαπάκι συνοδηγού. Ανεξήγητο.
                          2. Δεν έχει πραγματικό one-pedal driving.
                          3. Δεν δείχνει μόνιμα το ποσοστό της μπαταρίας.
                          4. Τα συστήματα ασφαλείας είναι ενοχλητικά
                          5. Ο χώρος αποσκευών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο περιμένεις από το μέγεθός του.

Σαν συμπέρασμα, το Aion V μου άφησε πολύ θετική εικόνα. Είναι άνετο, ποιοτικό, ήσυχο, ευρύχωρο και πολύ εύκολο στην οδήγηση. Δεν είναι αυτοκίνητο που θα σε ενθουσιάσει επειδή στρίβει σαν hot hatch ή επειδή επιταχύνει σαν πύραυλος. Σε κερδίζει αλλιώς: με την καθημερινή του ευκολία, την άνεση και την αίσθηση ότι είναι ένα σοβαρό, ώριμο και ολοκληρωμένο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV. Ένα αυτοκίνητο που μπορείς να ζήσεις μαζί του καθημερινά, να πας ταξίδι χωρίς ιδιαίτερο συμβιβασμό (έχει γρήγορη φόρτιση) και να απολαμβάνεις και όλο τον εξοπλισμό και τις ανέσεις.

Για αυτές τις 2.5 μέρες που το είχα δεν είπα: «καλό για κινέζικο» αλλά «καλό αυτοκίνητο» και σε συνδυασμό με την τιμή του είπα, «άριστο αυτοκίνητο». Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το πού έχει φτάσει πλέον η αγορά. Και το συγκεκριμένο έχει και την υποστήριξη της ίδιας εισαγωγικής με την Τογιότα και 8 χρόνια εγγύηση με 160.000χλμ (200.000χλμ για την μπαταρία).

Άρεσε και στην σύζυγο πάρα πολύ, ενθουσιάστηκε. Πρώτη φορά που με ρώτησε για αυτοκίνητο και μάλιστα 2 ημέρες αφού το επιστρέψαμε. Συνήθως δεν ασχολείται, εεε με δαύτο ήταν αλλιώς – με ρώταγε σε τι χρώματα βγαίνει, πως φορτίζει, πόση ώρα, κλπ.
                          Και πάμε στην καυτή ερώτηση: Καλά όλα όσα έγραψα, αλλά με το χέρι στην καρδιά θα το αγόραζα? ΝΑΙ και το έκανα – τόσο πολύ μου άρεσε για τα χρήματα που ζητάει.

IMG_1154.jpeg

IMG_1148.jpeg

IMG_1147.jpeg

IMG_1057.jpeg

IMG_1055.jpeg

We are one, We are a universe. Forebears of what will be, Scions of the Devonian sea...

1 Reply Last reply Reply Quote 21
                          • gtsartsal
                            gtsartsal last edited by

@fanis75 said in Οδήγησα....:

Aion V

Καλοτάξιδο να είναι!

1 Reply Last reply Reply Quote 5
                            • V
                              vagkirk last edited by vagkirk

Μπράβο ρε Φάνη, καλοταξιδο!!!!

Πες μας λίγο και για το οικονομικό κομμάτι, τελική τιμή , χρηματοδότηση αν ρώτησες, τι έκανες με την επιδότηση για ηλεκτρικό κλπ.

Επίσης εγγύηση, διαστήματα service και κόστος αν έμαθες.

Ποιο χρώμα πήρες;
                              Πολύ ωραίο το ασημί στις πρώτες φωτογραφίες.

fanis75 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                              • fanis75
                                fanis75 moderator @vagkirk last edited by

@vagkirk said in Οδήγησα....:

Μπράβο ρε Φάνη, καλοταξιδο!!!!

Πες μας λίγο και για το οικονομικό κομμάτι, τελική τιμή , χρηματοδότηση αν ρώτησες, τι έκανες με την επιδότηση για ηλεκτρικό κλπ.

Επίσης εγγύηση, διαστήματα service και κόστος αν έμαθες.

Ποιο χρώμα πήρες;
                                Πολύ ωραίο το ασημί στις πρώτες φωτογραφίες.

Θα απαντήσω στο σχετικό θέμα, γιατι εδώ ειναι μόνο για εντυπώσεις οδήγησης.

We are one, We are a universe. Forebears of what will be, Scions of the Devonian sea...

• alex-mix
                                  alex-mix last edited by

Καλοταξιδο φιλε μου με πολλα ασφαλη χλμ.
                                  Υ.Γ η γυναικα σε ρωτουσε σε τι χρωμα βγαινει γιατι σε πηρε απο φοβο με τα 2 προηγουμενα 😁😁😁

• Q
                                    que2 last edited by

Καλοτάξιδο! Κάτι που είναι σίγουρο μιας κι έχει την εύνοια της συζύγου!
                                    Αυξανόμαστε οι κινεζόπληκτοι!

• A
                                      axel12p last edited by

Καλοτάξιδο Φάνη! Ελπίζω να το χαρεί η σύζυγος!

Τα "προβλήματα" που αναφέρεις, νομίζω πως τα έχουν αρκετά Κινέζικα. Π.χ. ντουλαπάκι συνοδηγού δεν έχει ούτε το Deepal S05 από όσο ξέρω. Επίσης, σχεδόν όλα τα Κινέζικα δεν έχουν one-pedal driving.
                                      Το ίδιο επίσης ισχύει για τα συστήματα ασφαλείας και τις ειδοποιήσεις τους. Το καλό είναι ότι αυτό υπάρχει δυνατότητα να διορθωθεί στο μέλλον μέσω κάποιου update, ή να βάλουν κάποια συντόμευση στην αρχική οθόνη, ώστε να τα απενεργοποιείς όλα μαζί όποτε ξεκινάς.

fanis75 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                      • georgekn
                                        georgekn last edited by

Καλοτάξιδο στο @fanis75 να το χαρείτε με υγεία.

Και καλές φορτίσεις!

• katafractos17
                                          katafractos17 last edited by

@fanis75 Καλοτάξιδο!
                                          Να το χαρείτε με υγεία!

• fanis75
                                            fanis75 moderator @axel12p last edited by

@axel12p said in Οδήγησα....:

Καλοτάξιδο Φάνη! Ελπίζω να το χαρεί η σύζυγος!

@georgekn said in Οδήγησα....:

Καλοτάξιδο στο @fanis75 να το χαρείτε με υγεία.

Και καλές φορτίσεις!

@katafractos17 said in Οδήγησα....:

@fanis75 Καλοτάξιδο!
                                            Να το χαρείτε με υγεία!

Σας ευχαριστώ όλους!!

Ναι ειναι θέματα των περισσότερων Κινέζικων αυτά που λές, ειδικά το OPD.

• S
                                              sabas_thess last edited by

Καλοτάξιδο καλορίζικο Φάνη!

"I am what you made me", D.V.

• First post
                                                Last post
                                              • 1
                                              • 2
                                              • 540
                                              • 541