@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@azmo said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Άσχετος εδώ, συγνώμη αν πω βλακεια. Μεζονέτα 150 τμ, ενεργειακή κλάση Β, τριφασικη παροχή 25 kva, περί τις 450 KWh μηνιαία κατανάλωση ρεύματος.
Τι πρέπει να βάλω από φωτοβολταϊκά - μπαταρίες- κλπ, για να έχω μηδενικό λογαριασμό ρεύματος; Ποσο περίπου θα στοιχίσει; Υπάρχει κρατική επιδότηση στο κόστος; Ευχαριστώ.
οι 450kwh δεν ειναι μεγαλο νουμερο, οποτε "μηδενιζεις" σχετικα ευκολα τους καλοκαιρινους μηνες. Θα πω, τελειως στον αερα, οτι για τους καλοκαιρινους μηνες με 5kw πανελ και 10kwh μπαταρια, θα εισαι κοντα στο μηδεν.
Αλλα πραγματικα, αφου το σκεφτεσαι, αξιζει να παρεις καποιον επαγγελματια να σου κανει μελετη. Δεν ειναι μονο η επιφανεια οροφης (δηλαδη ο αριθμος πανελ που μπορουν να μπουν) αλλα και οι σκιασεις που πιθανως να υπαρχουν, ειτε απο αλλα κτιρια, ειτε απο μερη του δικου σου κτιριου ειτε απο βουνα/δεντρα στην γυρω περιοχη, απο τον προσανατολισμο της ταρατσας/σκεπης και (αν εχεις σκεπη) την γωνια της σκεπης (πανω στην οποια θα τοποθετηθουν τα πανελ).
Για να παρεις μια πρωτη εικονα, δες αυτο το εργαλειο και "παιξε" λιγο μαζι του
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Το αζιμουθιο ειναι ο προσανατολισμος των πανελ. Το ιδανικο, στην ελλαδα τουλαχιστον, ειναι νοτια (δηλαδη 180 μοιρες) και slope 15 μοιρες (γωνια των πανελ).
Αν εχεις ταρατσα βαμμενη λευκο χρωμα, αξιζει, οπως ανεφερε ο bekiaris, να παρεις bifacial panel. Θα σου δωσουν ενα εξτρα 10-15% απο τα αντιστοιχα "μονά".
Προσωπικα θεωρω οτι αξιζει να βαλεις μπαταρια, ειδικα με το τωρινο καθεστως netbilling. Επισης, προσπαθησε να φτιαξεις ενα συστημα που υπερκαλυπτει τις αναγκες σου, διοτι ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα αυξηθουν τα επομενα χρονια. Αν για διαφορους λογους (πχ οικονομικους) θα ξεκινησεις με κατι "μικρο", τοτε εχε στο πισω μερος του μυαλου σου, πως θα γινει η επεκταση, πχ που θα μπουν περισσοτερα πανελ ή δευτερη/επεκταση μπαταρια(ς).
Αφου σε ζαλισα 🙂 , σου λεω και μερικα νουμερα για να εχεις ενα μπουσουλα. Το συστημα μου ειναι 9.6kw πανελ. Τον πρωτο χρονο που το λειτουργησα παρηγαγε 12.300kwh, αλλα δυστυχως εχω σκιαση απο διπλανο κτιριο μετα τις 15:00 τους καλοκαιρινους μηνες. Το χειμωνα, επειδη ο ηλιος ειναι πιο χαμηλα, η σκιαση δεν εχει τοση σημασια. Γνωστος με ιδιας ισχυος συστημα, με bifacial panel και χωρις καθολου σκιαση, παραγει το καλοκαιρι εως και +50% απο εμενα. Εγω ειμαι περιπου στις 45-48kwh (καλοκαιρινες μερες χωρις συννεφα), εκεινος ειναι στις 60-70kwh. Το χειμωνα η διαφορα μας ειναι μικροτερη, εκεινος ειναι στο +15% περιπου.
Κλεινοντας, επαναλαμβανω οτι ειπα στην αρχη. ΠΑΡΕ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Εχω κεραμοσκεπη με ανεμπόδιστη έκθεση στον ηλιο (άρχισε να χτίζεται σπιτι διπλα μου αλλα δεν νομίζω να εμποδίσει γιατι ειμαι σε μεγαλύτερο υψος λογω κλίσης εδάφους). Ο προσανατολισμός είναι ανατολικός. Πριν από ένα μήνα εβαλα αντλία θερμότητας Daikin με ΖΝΧ και fan coils αλλα δεν έχω ακόμα εικόνα για το πόσο θα επιβαρύνει την κατανάλωση ρεύματος γιατί δεν εχει ακόμα λειτουργήσει σε κρύο, αλλά προς το παρόν καίει ελάχιστα. Τα bifacial panels που λετε χρειάζονται οπωσδήποτε επίπεδη ταρατσα ή μπορούν να τοποθετηθούν και σε κεραμοσκεπη; Για μελέτη που λετε σε τι ειδικότητα απευθύνομαι; Μηχανικό;