Jul 23, 2022, 10:29 PM

Γνωρίζω πολλά από τα επιτεύγματα εκείνης της εποχής. Νομίζω έχεις γράψει παλιοτερα καποια πραγματα, έχω δει και ντοκυμαντέρ και γενικά έχω μια ιδέα. Άνθρωποι ήταν και αυτοί με όραμα και μόρφωση. Φυσικό είναι να έκαναν πράξη κάποια πράγματα για πρώτη φορά όπως αντίστοιχα έκαναν και οι άλλοι από την άλλη πλευρά. Ο ανταγωνισμός τους ωθούσε για να δείξουν πως το σύστημα τους ήταν ανώτερο με σπουδαιότερα επιτεύγματα. Το αποτέλεσμα θα μου πεις μετράει. Κανείς δεν τους υποβιβάζει,ιδιαίτερα τους επιστήμονες εκείνης της εποχής.
Τώρα, για το πώς έπεσε και τι εγινε υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Είναι πλέον παρελθόν. Οι πρώην δημοκρατίες δεν το θέλουν το σύστημα αυτο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τους νόμους που θεσπίζουν. Αυτοί τα έζησαν, αυτοί θα μας πουν γιατί νιώθουν έτσι.

Μετά την πτώση επήλθε το χάος, όπως σε κάθε αλλαγή συστήματος τα πρώτα χρόνια είναι χαοτικά και γίνονται κοινωνικές ανακαταξεις.

Τεσπα είναι μια ιστορία του προηγούμενου αιώνα με βάσεις στο προ προηγούμενο αιώνα με ζητούμενα και δεδομένα της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης και την μεταφεουδαρχικη εποχή.

Ο κόσμος πέρασε σε άλλη εποχή με άλλα δεδομένα και ζητούμενα του 21 αιώνα. Οι λαϊκές δημοκρατίες προσαρμόστηκαν στο διεθνές περιβάλλον του 21 αιώνα.
Είναι σαν να βρισκόμαστε στον 20 αιώνα και συζητούμε για τα επιτεύγματα της φεουδαρχιας.

Αντίστοιχα και εμείς οι νεοέλληνες καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα των Ελλήνων του 1821 ή και των αρχαίων. Το θέμα είναι πως από τότε ως σήμερα τι αφήγημα έχουμε να παρουσιάσουμε ως νεοελληνες.