-
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σχετικά με την έχθρα στα συμβατικά, να πω ότι αρκετοι οπαδοί των ηλεκτρικών ενώ δεν έχουν καμία έχθρα για τα εσωτερικής καύσης, έχουν έναν στρεβλό ελιτισμό ανωτερότητας η οποία δεν βλέπει το θέμα της μετακίνησης συνολικά αλλά εστιάζει στα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών και αποφεύγει να συζητά τους υπαρκτούς περιορισμούς τους. Αυτο φυσικά παραπέμπει σε φανμποισμο και δεν βοηθάει στο να γίνει σοβαρή συζήτηση.
Το χουι του Ελληνα εναι αυτο, το δικο μου ειναι παντα το καλυτερο, απο ολες τις πλευρες.
-
@driver-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ναι, αλλα η δουλεια του αυτοκινητου ειναι η μετακινηση. Και οταν αυτη γινεται με ενα καρο συμβιβασμους, τοτε το ιδιο το προιον (ηλεκτρικο αυτοκινητο στην προκειμενη) εχει ζητηματα.
Για να μιλησουμε λοιπον βασει του παραδειγματος σου, δεν ειναι σαν να αγορασες ψυγειο για να ψησεις γεμιστα αλλα σαν να αγορασες εναν νεας τεχνολογιας φουρνο που ψηνει το φαγητο σε διπλασιο χρονο, καιει πανω κατω το ιδιο ρευμα και το μονο του πλεονεκτημα ειναι οτι ρυπαινει λιγοτερο. Οσο χαζος κι αν ειναι καποιος που αγοραζει τον νεο αυτο φουρνο ενω τον ενδιαφερει να μαγειρευει σε κανονικο χρονο, ε δεν μπορουμε να παραβλεψουμε οτι και ο φουρνος αυτος εχει τρανταχτα μειονεκτηματα.Mετακίνηση ναι, αλλά δεν ειναι όλα τα αυτοκίνητα ίδια και για τις ίδιες μετακινήσεις. Δεν μπορεί να αναμένω από το Πάντα άνεση 7αρας ή από Λαντ ρόβερ κατανάλωση ποδηλάτου.
Όσο για το παράδειγμα, τυχαίο ήταν μην πιάνεσαι από αυτό. Αλλά εαν θες με φούρνο, ειναι σαν να αγοράζεις φούρνο απλό με αντιστάσεις χωρίς γκριλ και να γκρινιάζεις επειδή δεν ψήνει με αέρα ή γιατι δεν έχει γκριλ - εεε αφου δεν αγόρασες τον φούρνο με αυτά τα χαρακηριστικά. Εαν νομίζεις οτι όλοι οι φούρνοι (όλα τα αμάξια) ειναι ίδια, εεε προφανώς κάνεις λάθος και ας πρόσεχες.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ακόμη ένα άρθρο που λέει τα πράγματα όπως είναι.
Στην Ελλάδα.
Γιατί ΑΥΤΑ είναι τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Και μου κάνει εντύπωση ότι αντί οι οπαδοί της ηλεκτροκίνησης να είναι οι πρώτοι που να "φωνάζουν" και να οργανώνουν την πίεση προς κράτος κι εταιρείες για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, που υφίστανται ΕΔΩ που κινούνται με τα οχήματά τους, προσπαθούν να τα υποβιβάσουν και εναντιώνονται σε όποιον εκφράζει δυσαρέσκεια, με βάση το τι ισχύει για την ηλεκτροκίνηση σ' άλλη γη, σ' αλλά μέρη...παμε να τα δουμε ενα - ενα (καλοκαιρακι και δεν εχω ιδιαιτερη δουλεια)
-
ICEd φορτιστες. Ναι ειναι κατι που βλεπουμε αλλα αφορα κυριως ac φορτιστες σε σουπερμαρκετ. Εχω πει πολλες φορες οτι δεν πονταρω ποτε σε αυτους τους φορτιστες. Ειναι προβλημα; ναι, αλλα οταν υπαρχουν ζωα που κλεινουν ραμπες ΑΜΕΑ και εισοδους/εξοδους γκαραζ, σιγα μην δεν μπλοκαρουν φορτιστες.
-
για τα νησια το ανεφερα μολις στο προηγουμενο μου ποστ.
-
τα πολλαπλα apps ειναι κατι ενοχλητικο οντως, αλλα οχι τραγικο. Οσοι εχουν τεσλα και φορτιζουν σε supercharger το γλυτωνουν αυτο, ενω οπως ειχα αναφερει σε αλλο μου ποστ, ευτυχως βλεπουμε την (τουρκικη νομιζω) electrip να στηνει φορτιστες με αντιστοιχη δυνατοτητα (plug and charge).
-
Αυτο που λεει για δεσμευση 20-30-40 ευρω ειναι απλα ψεμα. Δεν ισχυει κατι τετοιο. Η nrg ή incharge (δεν θυμαμαι ποια απο τις δυο) κανει αυτοματα top-up 10 ευρω οταν πεσει το "πορτοφολι" σου κατω απο αυτο το νουμερο και η δεη ΔΕΣΜΕΥΕΙ 10 ή 15 ευρω οταν ξεκινας την φορτιση. Οταν ολοκληρωσεις την φορτιση σε χρεωνει το σωστο ποσο.
-
Αναφερει το κοστος στους ταχυφορτιστες ως αποτρεπτικο για την μεταβαση σε ηλεκτρικο οχημα. Εχουμε πει πολλες φορες οτι δεν "φουλαρουμε" σε ταχυφορτιστες, αλλα απλα παιρνουμε οση ενεργεια χρειαζομαστε για να συνεχισουμε το ταξιδι μας και να φτασουμε σε ac φορτιστη, ιδανικα του σπιτιου μας. Εχω πει προσωπικα επισης αρκετες φορες, πως αν καποιος δεν εχει δικη του θεση σταθμευσης με δυνατοτητα οικιακης φορτισης, τοτε χανει δυο βασικα πλεονεκτηματα της ηλεκτροκινησης (οικονομια στο καυσιμο και ευκολια ανεφοδιασμου).
Παλι να πουμε εδω για τους tesla superchargers οτι για αυτοκινητα τεσλα ειναι αρκετα οικονομικοι για dc. Μαλιστα, ο αθηναικος supercharger σε ωρες μη αιχμης, κυμαινεται κατω απο 0.30 euro/kwh, το οποιο θεωρω εξαιρετικη τιμη για dc. -
χαλασμενοι dc φορτιστες ειναι κατι αρκετα σπανιο. Χαλασμενοι ac φορτιστες ειναι πιο συχνο και ειδικα οταν προκειται για δωρεαν φορτιστες που καποτε, καποιος δημος εστησε και με φανφαρες εγκαινιασε, αλλα τελικα δεν συντηρειται. Η κλασσικη ιστορια του δημοσιου στην ελλαδα. Ιδιωτικους ac φορτιστες εχω πετυχει οντως χαλασμενους (ελαχιστες φορες), αλλα επειδη οι ac ειναι συνηθως αρκετοι (ακομα και στην ιδιαι τοποθεσια/παρκινγκ) τοτε απλα πας στον διπλανο.
Για το ενιαιο πλαισιο λειτουργιας, σορρυ κιολας αλλα κλαιν-μαιν. Υπαρχει καμμια ρυθμιστικη αρχη που να ασχολειται με αν ενα βενζιναδικο δουλευει ή εκλεισε; Μπορει να επεμβει το κρατος στο θεμα των τιμων; δεν εχω ιδεα
ΟΛΑ οσα αναφερει στο αρθρο το εχουμε αναφερει και τα εχουμε αναλυσει στο φορουμ. Τιποτα καινουριο δεν αναφερει, τιποτα που δεν γνωριζουμε δεν αναφερει, τιποτα σοβαρα αποτρεπτικο δεν αναφερει.
Το μεγαλυτερο προβλημα για εμενα ειναι το 40% στα πλοια. Το εχω ξαναπει. Ειναι ελληνικη πρωτοτυπια (ή μαλλον λαλακια), δεν υπαρχει πουθενα αλλου και δημιουργει προβλημα τοσο σε ελληνες οσο και σε ξενους τουριστες. Εχουν ηδη γινει κινησεις νομικης φυσεως, αλλα στην ελλαδα ζουμε, οποτε δεν εχω ιδεα ποσα χρονια θα περασουν μεχρι να καταργηθει μια χαζη οδηγια. Υπενθυμιζω οτι δεν ειναι καν νομος.
-
-
Μη φορτίζετε το βράδυ!!! Τώρα με τη ζέστη κοιμόμαστε με air condition!!! 3 φορές έπεσε το ρεύμα στη Νέα Χαλκηδόνα!!!
-
@nickthetrib said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μη φορτίζετε το βράδυ!!! Τώρα με τη ζέστη κοιμόμαστε με air condition!!! 3 φορές έπεσε το ρεύμα στη Νέα Χαλκηδόνα!!!
Δεν ειναι υγιενό, να το κλείνετε! Εγώ δεν έχω ευτυχώς, και έτσι δεν προβληματίζομαι...χαχα.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν ειναι υγιενό, να το κλείνετε! Εγώ δεν έχω ευτυχώς, και έτσι δεν προβληματίζομαι...χαχα.
Εκεί που μένεις είναι doable, στην Νέα Χαλκηδόνα - Νέα Φιλαδέλφεια, όχι!!!!
-
Εκεί που μένεις είναι doable, στην Νέα Χαλκηδόνα - Νέα Φιλαδέλφεια, όχι!!!!
Xάλια ειναι, αλλά δεν μπορώ το A/C με τίποτα στον ύπνο. Έχω ανεμιστήρα οροφής.
-
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι ελάχιστοι , προς ώρας, κάτοχοι ηλεκτρικών ιχ στην ΕΛΛΑΔΑ, έχουν γκαράζ και φορτίζουν εκεί. Ή ακόμη και στη δουλειά τους κάποιοι τυχεροί. Γι' αυτό και δεν διαμαρτύρονται. Η καμπύλη ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικών ιχ στη χώρα μας είναι ακόμη στην αρχή της. Καμία σχέση με τη Νορβηγία δηλαδή. Ούτε καν με τη Νορβηγία του 2015, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 10 χρόνια και μερικές δεκάδες μοντέλα από τότε.
-
Ε ναι, γιατι το να μην θες να φορτιζεις ενα καρο φορες για να πας ενα ταξιδι και στο τελος να σου κοστιζει και το ιδιο πανακριβα με το να ειχες βενζινοκινητο (που θα γλιτωνες ομως την ολη ταλαιπωρια) ειναι σαν να θες να ψησεις γεμιστα στο ψυγειο.
Εαν δεν θες να φορτίζεις πολλές φορές και γενικά θες να κάνεις άλλη χρήση στο αυτοκοκίνητο από αυτό που ειναι προορισμένο να κάνει, ή είσαι βλάκας (όχι εσυ, μην παρεξηγηθώ), ή δεν ξέρεις τι αγοράζεις ή αγόρασες λάθος προϊόν (πάρε Τέσλα π.χ. και όχι αμάξι πόλης). επίσης, εφόσον το πήρες μάθε να το χρησιμοποιέις (όπως του γράφει και ο άλλος) και μην πάς σαν να έχεις βενζινοκίνητο.
Ναι, αλλα η δουλεια του αυτοκινητου ειναι η μετακινηση. Και οταν αυτη γινεται με ενα καρο συμβιβασμους, τοτε το ιδιο το προιον (ηλεκτρικο αυτοκινητο στην προκειμενη) εχει ζητηματα.
Για να μιλησουμε λοιπον βασει του παραδειγματος σου, δεν ειναι σαν να αγορασες ψυγειο για να ψησεις γεμιστα αλλα σαν να αγορασες εναν νεας τεχνολογιας φουρνο που ψηνει το φαγητο σε διπλασιο χρονο, καιει πανω κατω το ιδιο ρευμα και το μονο του πλεονεκτημα ειναι οτι ρυπαινει λιγοτερο. Οσο χαζος κι αν ειναι καποιος που αγοραζει τον νεο αυτο φουρνο ενω τον ενδιαφερει να μαγειρευει σε κανονικο χρονο, ε δεν μπορουμε να παραβλεψουμε οτι και ο φουρνος αυτος εχει τρανταχτα μειονεκτηματα.Τωρα κατι αλλα που γραφτηκαν για το οτι οποιος δεν ειναι υποστηρικτης των (σημερινων) ηλεκτρικων θελει λεωφορεια 30ετιας και παπια χωρις εξατμιση που ρυπαινουν διχως αυριο ειναι λογικα αλματα και τερμα ακυρα που δεν χρειαζονται περαιτερω σχολιασμο.
Εγώ από τότε που μου ήρθε το dolphin τον Γενάρη, έχω γλιτώσει κάπου 900 ευρώ σε βενζίνες, άπειρες ώρες σε βενζινάδικα να περιμένω τον μπροστά να πληρώσει με κάρτα πόντων και κουπόνια τηλεθεατή, λιωμένα σωληνάκια παροχής βενζίνης από νοεθευμένα καύσιμα από τρενάκια τεμπών, ιδρώτα και ταλαίπα να μπαίνω σε αμάξι που το βλέπει ο ήλιος και γίνεται φούρνος( γιατί τώρα πριν σχολάσω ανάβω το ac και με περιμένει στους 23c)
Ό,τι ταξίδι έχω κάνει μέχρι στιγμης με έχει βγάλει χωρίς φόρτιση, και το επόμενο που έχω προγραμματίσει θα χρειαστεί φόρτιση 12 λεπτών.
Δεν βάζω καν στην εξίσωση τα 204 άλογα, την ευκολία προσπέρασης, την ενεργητική και παθητική ασφάλεια και την απόλυτη ησυχία.Οπότε για εμένα που το 90% των χλμ είναι εντός πόλης, η ταλαιπωρία του να σταματήσω για 12 λεπτά να φορτίσω (ακόμα και σε κακές συνθήκες) μου φαίνεται αστεία.
Τώρα αν κάποιος πήρε το Renault5 με τη μικρή μπαταρία για να κάνει κάθε μέρα Καλαμάτα - Καβάλα, και δεν έχει φορτιστή στο σπίτι του, ε είναι στόκος.
-
Για να μιλησουμε λοιπον βασει του παραδειγματος σου, δεν ειναι σαν να αγορασες ψυγειο για να ψησεις γεμιστα αλλα σαν να αγορασες εναν νεας τεχνολογιας φουρνο που ψηνει το φαγητο σε διπλασιο χρονο, καιει πανω κατω το ιδιο ρευμα και το μονο του πλεονεκτημα ειναι οτι ρυπαινει λιγοτερο. Οσο χαζος κι αν ειναι καποιος που αγοραζει τον νεο αυτο φουρνο ενω τον ενδιαφερει να μαγειρευει σε κανονικο χρονο, ε δεν μπορουμε να παραβλεψουμε οτι και ο φουρνος αυτος εχει τρανταχτα μειονεκτηματα.Mετακίνηση ναι, αλλά δεν ειναι όλα τα αυτοκίνητα ίδια και για τις ίδιες μετακινήσεις. Δεν μπορεί να αναμένω από το Πάντα άνεση 7αρας ή από Λαντ ρόβερ κατανάλωση ποδηλάτου.
Όσο για το παράδειγμα, τυχαίο ήταν μην πιάνεσαι από αυτό. Αλλά εαν θες με φούρνο, ειναι σαν να αγοράζεις φούρνο απλό με αντιστάσεις χωρίς γκριλ και να γκρινιάζεις επειδή δεν ψήνει με αέρα ή γιατι δεν έχει γκριλ - εεε αφου δεν αγόρασες τον φούρνο με αυτά τα χαρακηριστικά. Εαν νομίζεις οτι όλοι οι φούρνοι (όλα τα αμάξια) ειναι ίδια, εεε προφανώς κάνεις λάθος και ας πρόσεχες.
Φανη εστιαζεις σε επιμερους χαρακτηριστικα, οπως η ανεση ή η καταναλωση (που σημαινει κατα κανονα μεγαλυτερη δυναμη) που ειναι ζητημα επιλογης, αν πχ καποιος θελει σπορ ή ανετο αυτοκινητο αλλα εδω μιλαμε για κατι πολυ πιο βασικο. Δε νομιζω να ειναι θεμα επιλογης να κανει καποιος παραχωρησεις στην αυτονομια αγοραζοντας ηλεκτρικο αλλα αναγκαζεται να το υποστει. Θα μου πεις γιατι δεν παιρνει βενζινοκινητο τοτε. Γιατι μπορει να εχει φοροαπαλλαγες, να θελει να μπαινει ευκολοτερα στον δακτυλιο, να του αρεσει η αισθηση κλπ, ομως και παλι αν μπορουσε να εχει μεγαλη αυτονομια και γρηγορη φορτιση ταυτοχρονα, σιγουρα θα το προτιμουσε. Γι'αυτο και λεω οτι χρειαζονται αρκετοι συμβιβασμοι ακομα για να εχεις ηλεκτρικο. Και δεν βλεπω και τοσο μεγαλα αλματα σε τεχνολογια και υποδομες ωστε να πουμε οτι σε 5 χρονια πχ θα φορτιζεις μεσα σε 5-10 λεπτα σε πληθος σημειων και θα εχεις αυτονομια 500+ χλμ, ωστε να ξεπεραστει πληρως το προβλημα αυτο. Τουλαχιστον στη χωρα μας.
Αν λοιπον φτασει το 2030 και ακομα παλευουμε να βρουμε που να φορτισουμε και να περιμενουμε μισαωρα κλπ, ε εγω το θεωρω τεραστιο πισωγυρισμα γενικα στον τομεα της αυτοκινησης. Και δεν αρκει η τεραστια ροπη και η ελλειψη κραδασμων και θορυβων για να το υπερκερασει. Μακαρι ομως να λυθουν τα ζητηματα αυτα και η αυτονομια-ταχυτητα φορτισης να ειναι σε επιπεδα ομοια με τους βενζινο-πετρελαιοκινητηρες και τον ανεφοδιασμο τους. Εκει πλεον ναι, η ηλεκτροκινηση θα εχει ωριμασει και θα εχει κυριως πλεονεκτηματα σε σχεση με τους μεκ. -
Φανη εστιαζεις σε επιμερους χαρακτηριστικα, οπως η ανεση ή η καταναλωση (που σημαινει κατα κανονα μεγαλυτερη δυναμη) που ειναι ζητημα επιλογης, αν πχ καποιος θελει σπορ ή ανετο αυτοκινητο αλλα εδω μιλαμε για κατι πολυ πιο βασικο. Δε νομιζω να ειναι θεμα επιλογης να κανει καποιος παραχωρησεις στην αυτονομια αγοραζοντας ηλεκτρικο αλλα αναγκαζεται να το υποστει.
Συμφωνώ σε αρκετά. Εκεί που διαφωνώ ειναι ότι δεν μπορεί ο άλλος να γκρινιάζει επειδή το ηλεκτρικό πόλης δεν του βγάζει το ταξίδι όπως θα ήθελε ή νόμιζε. Είναι βλάκας, εαν το περιμένει αυτό. Εαν ήθελε ηλεκτρικό για ταξίδι, να έπαιρνε ένα τέτοιο, δηλαδή Τέσλα. Αυτό σχολιάζω. Ειναι σαν να γκρινιάζω εγώ επειδή η Κορόλα μου βρίσκει κάτω στους χωματόδρομους του νησιού - εεε ας έπαιρνα αψηλό ΣΟΥΒ. Δεν γίνεται να γκρινιάζω για την λάθος χρήση.
-
Και δεν βλεπω και τοσο μεγαλα αλματα σε τεχνολογια και υποδομες
για την αυτονομια εισαι σωστος. Το εχω πει μαλιστα πολλες φορες οτι μην περιμενετε θαυμα στο θεμα αυτο και χαζομαρες για solid state μπαταριες που τωρα, απο στιγμη σε στιγμη ετοιμαζει η τογιοτα και θα βγουν σε αυτοκινητα των 20-30 χιλιαδων επιτρεποντας τους να διανυσουν 1000χλμ. Παραμυθια της χαλιμας.
Στο δευτερο σκελος ομως εχεις κανεις τεραστιο λαθος. Υπαρχει τεραστια βελτιωση στο θεμα των υποδομων. Μεσα σε 2 χρονια ανοιξαν tesla superchargers ιωαννινα και θεσσαλονικη, στα ΣΕΑ, οπου υπηρχαν μονο 50αρηδες, σε αρκετα σημεια προστεθηκαν και 150+ kw φορτιστες, ενω τυφλα σημεια (πχ πανω στην εγνατια) εχουν καλυφθει με περισσοτερους απο εναν φορτιστες και μαλιστα των 120+kw
-
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι ελάχιστοι , προς ώρας, κάτοχοι ηλεκτρικών ιχ στην ΕΛΛΑΔΑ, έχουν γκαράζ και φορτίζουν εκεί. Ή ακόμη και στη δουλειά τους κάποιοι τυχεροί. Γι' αυτό και δεν διαμαρτύρονται. Η καμπύλη ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικών ιχ στη χώρα μας είναι ακόμη στην αρχή της. Καμία σχέση με τη Νορβηγία δηλαδή. Ούτε καν με τη Νορβηγία του 2015, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 10 χρόνια και μερικές δεκάδες μοντέλα από τότε.
η νορβηγια ειναι μια φοβερα ιδιαιτερη περιπτωση λογω της μεγαλης ωθησης που εδωσε η κυβερνηση και το adoption rate δεν υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο. Δεν γινεται να συγκρινομαστε με αυτην, ειναι σαν να γκρινιαζουμε οτι δεν εχουμε μισθους ελβετιας.
-
εχεις δικιο, η υπερφορτιση του δικτυου θα ηρθε απο τα 5-10 αυτοκινητα που φορτιζαν εκει γυρω και οχι απο τα χιλιαδες κλιματιστικα
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
η νορβηγια ειναι μια φοβερα ιδιαιτερη περιπτωση λογω της μεγαλης ωθησης που εδωσε η κυβερνηση και το adoption rate δεν υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο.
Αλήθεια ειναι αυτό. Το έχω ξαναγράψει, είχα πάει το 2019 στο Όσλο για δουλειά. Μου έκαναν εντύπωση τα εξής:
- ΟΛΑ τα ταξί στο αεροδρόμιο ήταν ηλεκτρικά - κυρίως Τέσλα.
- Έβλεπα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον δρόμο από οτι θερμικά. Βαρέθηκα να βλέπω Τέσλα - η συχνότητα ήταν αυτή που βλέπουμε Qashqai στην Αθήνα.
- Κατά την κάθοδο του αεροπλάνου για όσο ήμασταν πάνω από την θάλασσα έβλεπα ανεμογεννήτριες στην σειρά, μιλάμε για δεκάδες εαν όχι εκατοντάδες.
- Πήγαμε σε ένα προάστειο (σαν να λέμε Βάρη στην Αττική ή Αγ. Στέφανος) και κάτω από την κεντρική πλατεία είχα Δημόσιο πάρκινγκ για περίπου 1.000 αυτοκίνητα. Από αυτές, οι 300 θέσεις (έτσι έλεγε η ταμπέλα) ήταν θέσεις για ηλεκτρικά με φορτιστή η κάθε θέση!!!
-
η νορβηγια ειναι μια φοβερα ιδιαιτερη περιπτωση λογω της μεγαλης ωθησης που εδωσε η κυβερνηση και το adoption rate δεν υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο.
Αλήθεια ειναι αυτό. Το έχω ξαναγράψει, είχα πάει το 2019 στο Όσλο για δουλειά. Μου έκαναν εντύπωση τα εξής:
- ΟΛΑ τα ταξί στο αεροδρόμιο ήταν ηλεκτρικά - κυρίως Τέσλα.
- Έβλεπα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον δρόμο από οτι θερμικά. Βαρέθηκα να βλέπω Τέσλα - η συχνότητα ήταν αυτή που βλέπουμε Qashqai στην Αθήνα.
- Κατά την κάθοδο του αεροπλάνου για όσο ήμασταν πάνω από την θάλασσα έβλεπα ανεμογεννήτριες στην σειρά, μιλάμε για δεκάδες εαν όχι εκατοντάδες.
- Πήγαμε σε ένα προάστειο (σαν να λέμε Βάρη στην Αττική ή Αγ. Στέφανος) και κάτω από την κεντρική πλατεία είχα Δημόσιο πάρκινγκ για περίπου 1.000 αυτοκίνητα. Από αυτές, οι 300 θέσεις (έτσι έλεγε η ταμπέλα) ήταν θέσεις για ηλεκτρικά με φορτιστή η κάθε θέση!!!
ειναι συνδυασμος πολλων παραγοντων. Εδωσαν σημαντικα κινητρα (απαλλαγη απο φπα, μειωση φορου [road tax] και το εκαναν αυτο απο νωρις και για πολλα χρονια.
Επισης, η νορβηγια εχει υψηλο gdp per capita οποτε αλλαζουν οχηματα (πολυ) πιο συχνα απο οτι εμεις. -
Επισης, η νορβηγια εχει υψηλο gdp per capita οποτε αλλαζουν οχηματα (πολυ) πιο συχνα απο οτι εμεις.
Αυτό είναι κάτι πολύ πολύ σημαντικό για την εγχώρια αγορά αλλά και για το ότι έχει συνδεθεί (κακώς) η αγορά ηλεκτρικού με τους "κατέχοντες".
Σε μία αγορά , όπως αυτή του ηλεκτρικού , στην οποία βομβαρδίζεσαι από ειδήσεις ότι έρχεται η τάδε νέα μπαταρία , νέες ταχύτητες φόρτισης και λοιπά, ο τυπικός μέσος Έλληνας αγοραστής , που γράφει και εδώ μέσα "θέλω να το κρατήσω 15 χρόνια" , αποθαρρύνεται και φοβάται ότι το προϊόν του θα είναι σύντομα παρωχημένο. Θα έχει αγοράσει σε λάθος στιγμή.
-
@civil357 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επισης, η νορβηγια εχει υψηλο gdp per capita οποτε αλλαζουν οχηματα (πολυ) πιο συχνα απο οτι εμεις.
Αυτό είναι κάτι πολύ πολύ σημαντικό για την εγχώρια αγορά αλλά και για το ότι έχει συνδεθεί (κακώς) η αγορά ηλεκτρικού με τους "κατέχοντες".
Σε μία αγορά , όπως αυτή του ηλεκτρικού , στην οποία βομβαρδίζεσαι από ειδήσεις ότι έρχεται η τάδε νέα μπαταρία , νέες ταχύτητες φόρτισης και λοιπά, ο τυπικός μέσος Έλληνας αγοραστής , που γράφει και εδώ μέσα "θέλω να το κρατήσω 15 χρόνια" , αποθαρρύνεται και φοβάται ότι το προϊόν του θα είναι σύντομα παρωχημένο. Θα έχει αγοράσει σε λάθος στιγμή.
ο πραγματικα ανιδεος και χαζος πιστευει οτι τα ηλεκτρικα πιανουν φωτια, ενω τα χαζευει στην αντιπροσωπεια, επομενως δεν εχει νοημα να ασχολουμαστε με αυτον.
-
Mετακίνηση ναι, αλλά δεν ειναι όλα τα αυτοκίνητα ίδια και για τις ίδιες μετακινήσεις. Δεν μπορεί να αναμένω από το Πάντα άνεση 7αρας ή από Λαντ ρόβερ κατανάλωση ποδηλάτου.
Εδω εχουμε το αναποδο ομως. Αυτοκινητα με 300 αλογα, σχεδον 4,3-4,5 μετρα μηκος και σχεδον 2 πλατος που δεν κανουν ταξιδι με 130 χαω χωρις να σταματησεις 3 φορες στο Αθηνα - Καβαλα πχ.
Αμαξαρες δηλαδη αλλα ουσιαστικα ειναι πολης γιατι οπως λεει το αρθρο ειναι προβληματικες οι υποδομες, περα απο το οτι καινε πανω απο 20kWh/100km σε αυτες τις συνθηκες
και τι να την κανεις την αμαξαρα αν πρεπει να πηγαινεις με 100 για να βγει με μια σταση λιγοτερη;
Εδω μιλαμε οτι το Παντα ταξιδευει πιο μακρια σε λιγοτερο χρονο απο την e-7ρα, ασχετως οτι θα κατεβεις με πονοκεφαλο απο αυτο
ΥΓ. Δεν μιλω για Τεσλα, αλλα για iD3, Atto 3, EV3, Byd Dolhin κλπ
-
Το μεγαλύτερο μείον είναι ότι δεν έχουν όλοι σπίτι φορτιστή
Το δεύτερο είναι ότι η χώρα μας αποτελείται από πάρα πάρα πολλά νησιά. Που αν πας διακοπές σε μερικά μικρά δεν χρειάζεται καν να φορτίσεις αλλά έρχεται το κωλοκρατος και βάζει ένα εντελώς ηληθιο νόμο για 40% μπαταρία που δεν στηρίζεται πουθενά !!!!!! Η μισή χώρα νησιά είναι
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης