-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πάντως το ταξίδι που έκανα δεν έβγαινε με ηλεκτρικό και θα κόστιζε και ακριβότερα.
1800 χλμ.
μια χαρα εβγαινε, αλλα δεν εχει κανενα νοημα να το συζητησουμε παραπανω.
Που θα σταματαγα για να φορτίσω στο Αθήνα Κιλκίς 550 χλμ ; Σε Αταλάντη και Λάρισα.
Μετά στο Κιλκίς έπρεπε να βρω ταχυφορτιστη γιατί οι διαδρομές ήταν 300 χλμ κάθε μέρα εκτός της Θεσσαλονίκης που ήταν 150.Άρα ήθελα εκτός σπιτιού 6-7 φορτίσεις.
Πόσο κόστος θα είχα;
Και βάλε και το σπίτι που ξεκίνησα γεμάτος.
Σύμφωνα με την εφαρμογή είχα κόστος με 1.45
το λίτρο 135 ευρώ.το εχω κανει και στο παρελθον να φτιαξω πλανο φορτισεων οταν ειχαμε τετοιου ειδους αμφιβολιες. Πηρα το μαθημα μου και δεν το ξανακανω να χανω χρονο για χαζομαρες. Απλα θα πω οτι γινεται.
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν είναι θέμα δικτύου. Είναι θέμα χρόνου φόρτισης. Ακόμα και αν ο Musk βάλει δίκτυο κάθε 20 χιλιόμετρα σε ΚΑΘΕ δρόμο της Ελλάδας, αν το LR θέλει μισή ώρα για το 10-80%, είναι χασούρα.
Όταν θα γεμίζουν στο 5λεπτο, θα είναι αλλιώς. Θα πάρει χρόνο αυτό. Ακόμα και οι Κινέζοι, λένε για 5' τα 400 χιλιόμετρα κατά CTLC, άρα 300κάτι WLTP, άρα σκάρτα 200 σε κυνήγι.
Οοοόταν μπουν 1.000άρηδες ταχυφορτιστές. Έχουμε πολύ ακόμα.Για μενα ειναι θεμα δικτυου Δημητρη
Γιατι αν ξέρω ότι αν παρασυρθώ και παταω όσο θελω θα ψαξω και θα βρω κοντα μου κάποιον γρηγορο φορτιστη "που θα δουλεύει και δεν θα είναι παρατημενος με προβλημα" και δεν θα κινδυνεύω να μεινω στο πουθενα δεν με νοιαζει να περιμένω και το 20λεπτο με μισαωρο που λες
Τωρα ομως μπορει να μην έχει τίποτα κοντα και οπως καταλαβαίνεις "τον πίνεις"
ετσι και αλλιως οι χρονοι φορτισης και οι αυτονομίες θα γινουν καλύτερες αλλα ακόμα και με τις υπάρχοντες δεν θα με ενοιαζε αν ήταν πολύ καλό το δίκτυο
Κάτσε, δε διαφωνούμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΚΑΙ θέμα φορτιστών ΚΑΙ θέμα αργής φόρτισης. Εγώ λέω να τα έχουμε λυμμένα και τα δύο. Εσύ λες ότι αν είναι να διαλέξεις ένα, αυτό είναι να έχει παντού φορτιστές. Συμφωνώ απόλυτα.
Αλλά και πάλι θα έχεις καθυστέρηση σε σχέση με ένα θερμικό. Αυτό θα αργήσει πολύ να λυθεί.
-
@argyn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@cirus said in [Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης]
γενικα να ξέρεις οτι αν θες για τα πάντα μπορεις να βρεις να γκρινιάξεις.
Προφανώς. Και φυσικά,όπως γράφεις, και συμφωνώ, τα θερμικά δεν στερούνται μειονεκτημάτων. Όμως τα θερμικά ξεφτιλίκια δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την απόκρυψη ή την σκόπιμη αποσιώπηση των μειονεκτημάτων των ηλεκτρικών.
Δεν είναι δυνατόν να γράφονται κατεβατά για επιδόσεις γενικώς και αορίστως όταν σε μια μικτή διαδρομή με κυριλέ σβέλτο one-pedal ΜΩΤ 98χαω καίω 25kWh/100χλμ δηλαδή έχω για το M3LR AWD (ακόμα και με μηδενική απώλεια χωρητικότητας λόγω γήρανσης) μια ρεαλιστική αυτονομία SoC 90%>>20% της τάξης των 200χλμ.
SoC 80% --> 20 % ήτοι 60 % x 75 kWh x 80 % (συντελεστής απώλειας χωρητικότητας) = 36 kWh
(36,0 kWh) / (34,52 kWh / 100 km) = 104,29 km πραγματικής αυτονομίας που σημαίνει οτι δεν φτάνεις ούτε μέχρι την Αλίαρτο που απέχει 110 km !!!
Ούτε τα μπάνια του λαού δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς οι οικογενειάρχες που πάμε αργά και δεξιά ρε φασίστα Μασκ ?
-
Eξω απο την θηβα πριν περασεις την γεφυρα του τραινου κοβεις δεξια , υπαρχει καταυλισμος που λειτουργει με υποκλοπη ρευματος
σε συνδεουν στην υψηλη ταση των τραινων και φορτιζεις στο 5λεπτο για ψιχουλα .
Διαφορετικα ριξε τηλ να σε ρυμουλκησω ως το μοτελ τσαπαρας . -
@otso said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Eξω απο την θηβα πριν περασεις την γεφυρα του τραινου κοβεις δεξια , υπαρχει καταυλισμος που λειτουργει με υποκλοπη ρευματος
Διαφορετικα ριξε τηλ να σε ρυμουλκησω ως το μοτελ τσαπαρας .Θα έρθω με την ανατροπή να φορτώσω την καλύτερη ποταμίσια άμμο της Ελλάδας, τέτοιες επισκέψεις να μην πηγαίνουν χαμένες !
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν είναι θέμα δικτύου. Είναι θέμα χρόνου φόρτισης. Ακόμα και αν ο Musk βάλει δίκτυο κάθε 20 χιλιόμετρα σε ΚΑΘΕ δρόμο της Ελλάδας, αν το LR θέλει μισή ώρα για το 10-80%, είναι χασούρα.
Όταν θα γεμίζουν στο 5λεπτο, θα είναι αλλιώς. Θα πάρει χρόνο αυτό. Ακόμα και οι Κινέζοι, λένε για 5' τα 400 χιλιόμετρα κατά CTLC, άρα 300κάτι WLTP, άρα σκάρτα 200 σε κυνήγι.
Οοοόταν μπουν 1.000άρηδες ταχυφορτιστές. Έχουμε πολύ ακόμα.Για μενα ειναι θεμα δικτυου Δημητρη
Γιατι αν ξέρω ότι αν παρασυρθώ και παταω όσο θελω θα ψαξω και θα βρω κοντα μου κάποιον γρηγορο φορτιστη "που θα δουλεύει και δεν θα είναι παρατημενος με προβλημα" και δεν θα κινδυνεύω να μεινω στο πουθενα δεν με νοιαζει να περιμένω και το 20λεπτο με μισαωρο που λες
Τωρα ομως μπορει να μην έχει τίποτα κοντα και οπως καταλαβαίνεις "τον πίνεις"
ετσι και αλλιως οι χρονοι φορτισης και οι αυτονομίες θα γινουν καλύτερες αλλα ακόμα και με τις υπάρχοντες δεν θα με ενοιαζε αν ήταν πολύ καλό το δίκτυο
Κάτσε, δε διαφωνούμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΚΑΙ θέμα φορτιστών ΚΑΙ θέμα αργής φόρτισης. Εγώ λέω να τα έχουμε λυμμένα και τα δύο. Εσύ λες ότι αν είναι να διαλέξεις ένα, αυτό είναι να έχει παντού φορτιστές. Συμφωνώ απόλυτα.
Αλλά και πάλι θα έχεις καθυστέρηση σε σχέση με ένα θερμικό. Αυτό θα αργήσει πολύ να λυθεί.
Θεμα Αυτονομίας με υπάρχουσες μπαταρίες εχουμε και θεμα φορτισης (γρηγορης κυριως αλλα και αργων που να δουλεύουν)
Οι αυτονομίες θα λυθουν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τα επόμενα μοντελα. Ακόμα και πιο γρηγορες φορτισεις που θα βγαλουν δεν θα έξαρτωνται από το αυτοκίνητο αλλα απο το να βρίσκεις τοσο γρηγορους φορτιστές τελευταιας γενιας.
Αρα το θεμα του δικτυου με γρηγορους και αργους φορτιστές ειναι το ΜΕΙΖΟΝ και δύσκολο πρόβλημα τα υπόλοιπα είναι μικροτερης δυσκολίας προβληματα
Καθυστερηση σε σχεση με ενα θερμικο την δέχομαι ως ενα βαθμο (οχι με ενθουσιασμό) αφου έχει τόσα πλεονεχτήματα αλλου. Αυτό που δεν δέχομαι ομως με τίποτα είναι να μην έχω κοντά μου κάπου να φορτισω και να αγχωνομαι μην μείνω τελειως αν δεν εχω κάνει κάποιο προγραμματισμό. Δεν δέχομαι και αλλα ηλίθια προβλήματα όπως να πάω στο πλοίο με 40% και άλλα τέτοια κουλα.
Δεν λέω ότι διαφωνούμε απλά ξεκαθαρίζω πως τα βλέπω εγώ.
-
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Διαφορετικα ριξε τηλ να σε ρυμουλκησω ως το μοτελ τσαπαρας .Θα έρθω με την ανατροπή να φορτώσω την καλύτερη ποταμίσια άμμο της Ελλάδας, τέτοιες επισκέψεις να μην πηγαίνουν χαμένες !
Ο κρουζερ μου ελεγε να μην χτιζω με ποταμισια μονο με νταμαρισια
Υπ οψιν εκει στην εξοριξη καποια βιομηχανια πεταγε χημικα , για μας ειναι ταμπου περιοχη .
Ηλεκτρικο το ανατρεπομενο ; -
Υπ οψιν εκει στην εξοριξη καποια βιομηχανια πεταγε χημικα , για μας ειναι ταμπου περιοχη .
Ηλεκτρικο το ανατρεπομενο ;Αυτά είναι εθιμικά.
Οπως και με τον ασβέστη.
-
Ηλεκτρικο το ανατρεπομενο ;Δεν κάνει η ποταμίσια για συμβατικές σκυροδετήσεις, είναι πυριτική και είναι για συγκεκριμένες χρήσεις.
Σιγά μην έρθω με ηλεκτρικό, θα φορτώσω την μερσέντα με το μαζούτ ! -
-
Πήγα να δω ένα Elroq..... δεν ξέρω αν είναι τρέλα, να αγοράσεις...... για δεύτερο εντός πόλης. Και λέει..... σου δίνει φορτιστή, δώρο 840 ευρώ, αν πας Protergia μελέτη τοποθέτηση δωρεάν, αλλά αν κατάλαβα καλά πρέπει να αγοράσεις καλώδιο για 11αρι 560 ευρώ.....
Αν θέλω να μείνω ΔΕΗ ?? -
@kapelis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πήγα να δω ένα Elroq..... δεν ξέρω αν είναι τρέλα, να αγοράσεις...... για δεύτερο εντός πόλης. Και λέει..... σου δίνει φορτιστή, δώρο 840 ευρώ, αν πας Protergia μελέτη τοποθέτηση δωρεάν, αλλά αν κατάλαβα καλά πρέπει να αγοράσεις καλώδιο για 11αρι 560 ευρώ.....
Αν θέλω να μείνω ΔΕΗ ??στην εγκατάσταση να διευκρινήσεις αν περιλαμβάνει και την έγγραφο για την ΥΔΕ στο δεδδηε που ειναι 110 ευρώ νομιζω, επίσης αντικεραυνικά καθώς και ρελέ τύπου Α, και προφανώς και τα καλώδια όπως αναφέρεις (που σε κάποιες εγκαταστάσεις μπορεί να ειναι πολλά μέτρα...) . Protergia το σταθερό διζωνικό που έχει, ειναι αρκετά αξιόλογο, πιο καλό απο της ΔΕΗ (με επιφύλαξη για το τελευταιο που έβγαλε η δεή στην διετία), οποτε αν έχεις όφελος απο την εγκατάσταση, δεν νομιζω οτι αξίζει να μει΄νεις στην δεη για ένα χρόνο που θα έχει δεσμευση η Protergia.
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αν θέλω να μείνω ΔΕΗ ??στην εγκατάσταση να διευκρινήσεις αν περιλαμβάνει και την έγγραφο για την ΥΔΕ στο δεδδηε που ειναι 110 ευρώ νομιζω, επίσης αντικεραυνικά καθώς και ρελέ τύπου Α, και προφανώς και τα καλώδια όπως αναφέρεις (που σε κάποιες εγκαταστάσεις μπορεί να ειναι πολλά μέτρα...) . Protergia το σταθερό διζωνικό που έχει, ειναι αρκετά αξιόλογο, πιο καλό απο της ΔΕΗ (με επιφύλαξη για το τελευταιο που έβγαλε η δεή στην διετία), οποτε αν έχεις όφελος απο την εγκατάσταση, δεν νομιζω οτι αξίζει να μει΄νεις στην δεη για ένα χρόνο που θα έχει δεσμευση η Protergia.
Σε αυτά που χαρίζουν όπως σε εμένα πχ που μου χάρισαν έναν αντίστοιχης αξίας δεν είναι μέσα η εγκατάσταση . Σου λένε εμείς σου τον δίνουμε δώρο αλλά η εγκατάσταση , πίνακες και ότι άλλο χρειαστεί είναι δικά σου . Ψάξε βρες εγκατάσταση να πάρεις προσφορά.
Δεν ξέρω αν είναι έτσι σε αυτήν την περίπτωση απλά φαντάζομαι ότι θα είναι ετσι από την εμπειρια μου.
-
Αντικεραυνικα, σταθεροποιητες ρελε κλπ.....τα έχω ήδη. Έχω την τύχη να είναι πολύ κοντά στο υπόγειο ο πίνακας της οικίας. Έχοντας δύο υπόγειες θέσεις όπου μπαίνουν με όπισθεν τα αυτοκίνητα..... υπάρχει κάνα tip πως να μπει ο φορτιστής? Πίσω κεντρο, στο πλάι, υπάρχει τρόπος να κρέμεται το καλώδιο από την οροφή και απλά να το τραβάς? Αλλά αυτοκίνητα έχουν πίσω την υποδοχή, αλλά μπροστά πλάι...
-
Αντικεραυνικα, σταθεροποιητες ρελε κλπ.....τα έχω ήδη. Έχω την τύχη να είναι πολύ κοντά στο υπόγειο ο πίνακας της οικίας. Έχοντας δύο υπόγειες θέσεις όπου μπαίνουν με όπισθεν τα αυτοκίνητα..... υπάρχει κάνα tip πως να μπει ο φορτιστής? Πίσω κεντρο, στο πλάι, υπάρχει τρόπος να κρέμεται το καλώδιο από την οροφή και απλά να το τραβάς? Αλλά αυτοκίνητα έχουν πίσω την υποδοχή, αλλά μπροστά πλάι...
Καποια wallboxes εχουν ενσωματωμενο το καλωδιο (πχ τεσλα), σε καποια ειναι αποσπωμενο (οπως μαλλον αυτο που δινει η skoda). Η καθε επιλογη εχει πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα. Οπως και να εχει, με το οχημα θα σου δωσουν μαζι type 2 καλωδιο, οποτε δεν θα εχεις προβλημα. Aκομα και να μην σου δινουν καλωδιο, απο αμαζον μπορεις να αγορασεις οτι μηκος θελεις και με πολυ λιγοτερα χρηματα απο τα 500 που ανεφερες.
Εγω αγορασα αυτο
https://www.amazon.de/bokman-Charging-Metres-Electric-Microfibre/dp/B0CKSR529P/ref=sr_1_2_sspa?crid=H8VXKY0X342O&dib=eyJ2IjoiMSJ9.RrAj3sT6GfD2ZlfeDD1ktGwX1b1lnmBoDmk1eTqfzgFIhoqpyN5sS6pIcPbnejNJUJJUUcRK7B_tUnxvJ8zJaReCQF5-t9hi2RnOkEM7w5_YLOO569n_z6mqIevWZhg0PLw9BWZ1bkZe5QR7hGZSO5ucvaGIuQXqHUOabkHzxsIgFX4xHTZnkGuDIPM8q7wy8DAZ7_J7qeuFxhwgab8OuqTj3s_RREYcjzcQus1UCRRZSL4LC3Iow4a2PTgl1r-zjy3b78ZijOSMWj86Yi4c4ooHpj-TfVCsoE9P1gB9gw4.B86bwhO28u3NoRMU5TAzjq6zTpROv_CzaIZFTfG0ItE&dib_tag=se&keywords=typ%2B2%2Bladekabel&qid=1744463832&sprefix=type%2B2%2Caps%2C104&sr=8-2-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1πριν 2 χρονια, στα 220 ευρω. Τωρα κοστιζει 160.
Παμε τωρα στο δευτερο ερωτημα, αυτο της τοποθετησης. Αν οι θεσεις σταθμευσης ειναι διπλα η μια στην αλλη, γνωμη μου ειναι να βαλετε το wallbox στον τοιχο πισω απο τις θεσεις και στην μεση. Ετσι, θα μπορειτε να φορτισετε οχημα, σε οποια απο τις δυο θεσεις και αν εχετε παρκαρει το ηλεκτρικο σας. Οντως, καθε κατασκευαστης επιλεγει να βαζει σε διαφορετικο σημειο την θυρα φορτισης, το οποιο δημιουργει πονοκεφαλο, αλλα πρακτικα αν μπει το wallbox εκει που λεω, και με ενα καλωδιο 8μ (νομιζω και με 5μ γινεται δουλεια, αλλα βαζω 8 για να ειμαστε 100% σιγουροι) ειστε καλυμμενοι.
-
Ότι πιο αστείο διάβασα σήμερα
-
Εγώ, το πιο αστείο που διάβασα ήταν αυτό.
Έλα ρε Stellantis, αυτό είναι χειρότερο (και ακριβότερο) από ID.4 του 2021. Βήματα προς τα πίσω; Μα ποιος θα δώσει 54 χιλιάρικα για αυτό το πράγμα; Μπροστινή κίνηση, 9" για το 0-100. Πάλι καλά που έχει σοβαρή WLTP αυτονομία, κάτι είναι κι αυτό.
-
Έλα ρε Stellantis, αυτό είναι χειρότερο (και ακριβότερο) από ID.4 του 2021. Βήματα προς τα πίσω; Μα ποιος θα δώσει 54 χιλιάρικα για αυτό το πράγμα; Μπροστινή κίνηση, 9" για το 0-100. Πάλι καλά που έχει σοβαρή WLTP αυτονομία, κάτι είναι κι αυτό.
Πανέμορφο εξωτερικά και εσωτερικά, ειδικά το δεύτερο ευχάριστη έκπληξη για οπελ. Τιμολογιακά απλά αστείο. Ισως να ήταν νορμαλ η τιμή του το 2016, όχι πια όμως.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πανέμορφο εξωτερικά και εσωτερικά, ειδικά το δεύτερο ευχάριστη έκπληξη για οπελ. Τιμολογιακά απλά αστείο. Ισως να ήταν νορμαλ η τιμή του το 2016, όχι πια όμως.
54κ παίρνεις Κινέζο supercar μπόλικων ίππων όχι Στελλαντη, και ένα σωρό άλλες επιλογές. Άλλες εκδόσεις grandland ok
-
Όποιος πάρει Οπελ ηλεκτρικό με 55Κ θα πρέπει να του δίνει και ευχαριστήρια πλακέτα ο ίδιος ο VP of Marketing της εταιρείας.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης