-
@cirus said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@driver-m said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@cirus said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Πέραν κάποιον μοντέλων που ήταν πιο συμμετοχικά στην οδήγηση ( που και σήμερα βρίσκεις μια χαρά τέτοια αυτοκίνητα απλά είναι λιγότερα) σε όλα τα άλλα χάνουν ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανένα debate για αυτό. Είναι αστείο να λέμε ότι τα παλιά ήταν πιο αξιόπιστα ή καλύτερα σε οτιδήποτε από τα καινούργια.
Απλά φτωχοί είμαστε και έχουμε παλιό στόλο. Τώρα τα υπόλοιπα είναι να χάμε να λέγαμε .
Γιατι ειναι αστειο να λεμε οτι πολλα παλαιοτερα μοντελα ηταν πιο αξιοπιστα? Πολλα ηταν και η πραξη το αποδεικνυει. Για να μη μιλησουμε για το κοστος συντηρησης που εχει φτασει να ειναι μεγαλυτερο για ενα συγχρονο 1000αρι απ'ο,τι για ενα premium τριλιτρο 20ετιας.
Αστειο ειναι να παραβλεπουμε τα παντα στα νεοτερα μοντελα, πολλα απ'τα οποια βγαζουν τρελες βλαβες (βλεπε τρικυλινδρα ford και psa κλπ κλπ) μονο και μονο επειδη θεοποιουμε καθε τι καινουριο.
Εντωμεταξυ την αξιοπιστια και την ποιοτητα των merc του 80 και του 90, για να μη μιλαω μονο για bmw, ουτε το 2100 δεν θα την ξαναπετυχει η mercedes και η πλειοψηφια της αυτοκινητοβιομηχανιας. Τα τοτε αυτοκινητα ξεπερνουσαν τις 500.000 χλμ για πλακα ενω τωρα θεωρουμε οτι αν ενα συγχρονο μοντελο ξεπερασει τις 200.000 χλμ ειναι τερας αξιοπιστιας.
Τα παλαιοτερα προιοντα, ειτε μιλαμε για αυτοκινητα ειτε για ψυγεια ειτε για κατσαρολες, ηταν φτιαγμενα για να αντεχουν στο χρονο. Σημερα ειναι φτιαγμενα για συγκεκριμενο κυκλο ζωης, πολυ υποδεεστερο, μετα τον οποιο ειναι εντελως ασυμφορη η οποια συντηρηση τους. Και αυτο δεν οφειλεται τοσο στις νεες τεχνολογιες, γιατι οι συγχρονοι καθημερινοι μεκ δεν εχουν καμια σοβαρη εξελιξη σε τεχνολογια εδω και καμια 15αρια χρονια, μικροδιαφορες εχουν. Οφειλεται ξεκαθαρα στη μειωση του κοστους παραγωγης (βλεπε downsizing) αλλα και στην προθεση να αγοραζονται ανα 10 το πολυ χρονια καινουρια μοντελα για ακομα μεγαλυτερα κερδη. Και οταν καθιερωθουν τα ηλεκτρικα αυτος θα ειναι και ο κανονας, κρατας το αμαξι μεχρι τη ληξη της εγγυησης της μπαταριας και μετα ανακυκλωση, με τον εναν ή τον αλλο τροπο.Γιατί τι να την κάνω την αξιοπιστία στα μοντέλα που λες αν θες του κόσμου τα χρήματα για να το κινήσεις συντηρήσεις ? Ξέρεις πόσο βενζινη καίνε αυτά που αποθεώνεις? Αξιοπιστία με νοιάζει στα 10 πρώτα χρόνια που έχει στα περισσότερα και εγγύηση το αμάξι. Μετά μου είναι αδιάφορη
Τώρα τα αυτοκίνητα φτιάχνονται να τα κρατήσεις μια δεκαετία . Οι περισσότεροι κατασκευαστές σου δίνουν 7-8 χρονια εγγύηση. Ότι βλάβη να πάθει μέσα σε αυτά στα @@ σου. Θες απλά μεικτή ασφάλιση σε περίπτωση που τρακάρεις γιατί η κάθε ζημιά είναι πανάκριβη αν δεν έχεις μεικτή. Μετά από την εγγύηση το πουλάς και παίρνεις άλλο .
Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Και δεν ανεφερα πουθενα τα νεα συστηματα ασφαλείας, ευκολίες κτλ, αστα αυτά στην άκρη αφου συμφωνουμε ότι τα νεα είναι πολύ πολύ καλύτερα σε αυτό το κομματι.
Το πραγματικό πρόβλημα με τα καινούργια αυτοκίνητα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε χρήματα να τα αγοράσουμε και μένουμε με τα χρεπια. Και μάλλον επειδή μένουμε με αυτά προσπαθούμε να τα θεοποιησουμε κιόλας. Αυτο είναι το αστείο
Δηλαδη θα εχεις δωσει 25 χιλιαρικα για να αγορασεις ενα 1000αρι τρικυλινδρο, θα εχεις πληρωσει τα μισα ακομα στην 7ετια για σερβις σε εξουσιοδοτημενο και μικτη και σε 10 χρονια θα το πεταξεις κιολας.
Θα εχεις δωσει δηλαδη στην δεκαετια 40 χιλιαρικα για ενα 1000αρι τρικυλινδρο (που δεν θα το πουλας ουτε 8 χιλοαρικα τοτε, αρα εισαι χαμενος 32 χιλιαρικα τουλαχιστον) και αισθανεσαι και κερδισμενος πολυ επειδη θα γλιτωσεις 1-2 λιτρα καταναλωση στα 100 χλμ απο ενα 1400αρι 15ετιας και θα εχεις και οθονη με συνδεση με το iphone και καμερα οπισθοπορειας. Το αστειο ειναι οτι και ενα εκατομμυριο ευρω να ειχες, θα ησουν σκετο κοροιδο να εκανες αυτα που περιγραφεις. Οχι το οτι σου γραφω οτι τα παλαιοτερα αυτοκινητα ηταν κατα κανονα πιο αξιπιστα απ'τα καινουρια, κατι που κι εσυ παραδεχεσαι αφου λες οτι στη δεκαετια θα το πεταξεις. Στη δεκαετια ενα αυτοκινητο θα επρεπε να ειναι αψογο παντου, δε μιλαμε για παπουτσια που τα αλλαζεις καθε χρονο αλλα για μια επενδυση που μετα το σπιτι ειναι η πιο σημαντικη και ακριβη που κανει καποιος. Οποτε και μονο που θεωρεις λογικο ανα δεκα χρονια να αλλαζεις αυτοκινητο δειχνει οτι συμμεριζεσαι την αποψη των εταιρειων που βγαζουν απ'τη μυγα ξιγκι πουλωντας υπερκοστολογημενα ρημαδια με ημερομηνια ληξης τη μιση και ουτε απ'ο,τι θα'πρεπε. -
@billy84 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@gatoz said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@panormus772 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Συμφωνώ όπως τα λέει ο civil για το micra.
Eίχαμε στην οικογένεια micra, μοντ. 1998 το κλασσικό πράσινο μεταλλικό και μετά το "βατραχάκι" 3πορτο στο επίσης κλασσικό γκρι.To 1o είχε ανοίωθο τιμόνι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε αμάξι,αλλά ήταν πιο καλό ποιοτικά από το βατραχάκι/απόγονο και -στα όρια υπερβολής- μαλακές αναρτήσεις για αμάξι εκτός Citroen. Το βατραχάκι,χειρότερο ποιοτικά εσωτερικά,χοροπηδηχτό ημιάκαμπτο,αλλά καλύτερο τιμόνι και καλύτερο κιβώτιο/αλλαγές ταχυτήτων.
Για το τελευταίο micra δεν έχω άποψη,αν και οι περισσότεροι δοκιμαστές αναφέρουν πως ήταν βελτιωμένο σε αίσθηση κύλισης και κρατήματος σε σχέση με τα προηγούμενα.μικρα αγορακια μου ειχα ενα μικρα τριπορτο το 86, 1000αρι που επειδη εκαψα τη μηχανουλα του εβαλα 1200 και πεταγε... το πουλησα να ξεχρεωσω. μετα βατραχακι παραλληλα με καποια αλλα, υπαρχει ακομη στην οικογενεια, στον γαμπρο μου, με 70000km μονον. αυτοματο 1.2 επισης. μονο καλα λογια για την αξιοπιστια του, το αυτοματο και τον κινητηρα του, σκατα στα υπολοιπα. και στον στολο εχω και ενα 1.5 ντηζελ του 2020, αυτο ειναι ενα πραγματικα καλο αμαξι, ισαξιο των κλιο εποχης.
γενικα αμαξια του 2010 με σημερινα, χασμα, μεγαλο χασμα. οχι χασμα απο το 2015 και μετα, οταν ειχαμε εμεις cheaprus τα αμαξια αλλαζανε γεννια.
οχι οτι δεν ζεις με το παλιο, και το 85 ζουσες με ρεκορδ 1.5 του 62 χωρις υδραυλικο και ατερμονα. και?Μιας και ανέφερες Micra diesel 1.5 να πω ότι και εγώ εξεπλάγην από αυτό το αυτοκίνητο το 2019 που νοίκιασα στην Πορτογαλία. Επειδή έγραψα σχεδόν 3.000km μαζί του σε μια βδομάδα, από τότε είχα μπει στο τρυπάκι για Diesel. Πολύ άνετο για αυτό το μέγεθος, αθόρυβο και σχετικά άκαμπτο στις στροφές. Αν ήθελα τέτοιο στυλ θα το έπαιρνα χθες. Μόνο κάποιες ειδοποιήσεις για κάποιον αισθητήρα μπροστά με είχαν προβληματίσει. Κάτι τύπου front sensor obstruct μου έβγαζε συνεχώς, δεν κατάλαβα ποτέ τι διάβολο ήταν αλλά δεν ήταν κάτι που θα με άφηνε τουλάχιστον. Και εμφανισιακά μου άρεσε αρκετά.
και να που τα έφερε έτσι η ζωή και τελικά πήρα diesel
nissan πάλι. Δεν το επεδίωξα βέβαια αλλά προέκυψε!
Όσον αφορά τον τίτλο του θέματος, δεν ξέρω τι να απαντήσω πάντως γιατί και πολύ πριν το 2005 υπήρχαν αμαξάρες αν και με πολύ φτωχό εξοπλισμό στις βασικές εκδόσεις.
Αυτο με τον μπροστινο αισθητηρα μου το εβγαζε κι εμενα το clio που ειχα νοικιασει περσι! Χωρις να εχω κατι μπροστα μου εκανε μπιπ κι εβγαζε στην οθονη οτι εχω καποιο εμποδιο. Οταν εσβησα το αυτοκινητο το βραδυ και το πηρα την αλλη μερα δεν το ξανακανε μεχρι να το παραδωσω βεβαια. Λογικα τα ιδια ηλεκτρονικα θα'χουν με το micra. Ενω απ'ολα τα superminis που εχω οδηγησει τον τελευταιο καιρο θεωρω οτι ειχε το καλυτερο πατημα στο δρομο, ειναι απαραδεκτο να εχει τετοιο θεμα καινουριο αμαξι. Επισης το φλασακι μια μου το αναγνωριζε μια οχι. Απαραδεκτα πραγματα για συγχρονα αυτοκινητα, ομως η καταρα της cintroen με τα ηλεκτρολογικα φαινεται θα την ακολουθει για παντα.
-
@billy84 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@gatoz said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@panormus772 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Συμφωνώ όπως τα λέει ο civil για το micra.
Eίχαμε στην οικογένεια micra, μοντ. 1998 το κλασσικό πράσινο μεταλλικό και μετά το "βατραχάκι" 3πορτο στο επίσης κλασσικό γκρι.To 1o είχε ανοίωθο τιμόνι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε αμάξι,αλλά ήταν πιο καλό ποιοτικά από το βατραχάκι/απόγονο και -στα όρια υπερβολής- μαλακές αναρτήσεις για αμάξι εκτός Citroen. Το βατραχάκι,χειρότερο ποιοτικά εσωτερικά,χοροπηδηχτό ημιάκαμπτο,αλλά καλύτερο τιμόνι και καλύτερο κιβώτιο/αλλαγές ταχυτήτων.
Για το τελευταίο micra δεν έχω άποψη,αν και οι περισσότεροι δοκιμαστές αναφέρουν πως ήταν βελτιωμένο σε αίσθηση κύλισης και κρατήματος σε σχέση με τα προηγούμενα.μικρα αγορακια μου ειχα ενα μικρα τριπορτο το 86, 1000αρι που επειδη εκαψα τη μηχανουλα του εβαλα 1200 και πεταγε... το πουλησα να ξεχρεωσω. μετα βατραχακι παραλληλα με καποια αλλα, υπαρχει ακομη στην οικογενεια, στον γαμπρο μου, με 70000km μονον. αυτοματο 1.2 επισης. μονο καλα λογια για την αξιοπιστια του, το αυτοματο και τον κινητηρα του, σκατα στα υπολοιπα. και στον στολο εχω και ενα 1.5 ντηζελ του 2020, αυτο ειναι ενα πραγματικα καλο αμαξι, ισαξιο των κλιο εποχης.
γενικα αμαξια του 2010 με σημερινα, χασμα, μεγαλο χασμα. οχι χασμα απο το 2015 και μετα, οταν ειχαμε εμεις cheaprus τα αμαξια αλλαζανε γεννια.
οχι οτι δεν ζεις με το παλιο, και το 85 ζουσες με ρεκορδ 1.5 του 62 χωρις υδραυλικο και ατερμονα. και?Μιας και ανέφερες Micra diesel 1.5 να πω ότι και εγώ εξεπλάγην από αυτό το αυτοκίνητο το 2019 που νοίκιασα στην Πορτογαλία. Επειδή έγραψα σχεδόν 3.000km μαζί του σε μια βδομάδα, από τότε είχα μπει στο τρυπάκι για Diesel. Πολύ άνετο για αυτό το μέγεθος, αθόρυβο και σχετικά άκαμπτο στις στροφές. Αν ήθελα τέτοιο στυλ θα το έπαιρνα χθες. Μόνο κάποιες ειδοποιήσεις για κάποιον αισθητήρα μπροστά με είχαν προβληματίσει. Κάτι τύπου front sensor obstruct μου έβγαζε συνεχώς, δεν κατάλαβα ποτέ τι διάβολο ήταν αλλά δεν ήταν κάτι που θα με άφηνε τουλάχιστον. Και εμφανισιακά μου άρεσε αρκετά.
και να που τα έφερε έτσι η ζωή και τελικά πήρα diesel
nissan πάλι. Δεν το επεδίωξα βέβαια αλλά προέκυψε!
Όσον αφορά τον τίτλο του θέματος, δεν ξέρω τι να απαντήσω πάντως γιατί και πολύ πριν το 2005 υπήρχαν αμαξάρες αν και με πολύ φτωχό εξοπλισμό στις βασικές εκδόσεις.
Αυτο με τον μπροστινο αισθητηρα μου το εβγαζε κι εμενα το clio που ειχα νοικιασει περσι! Χωρις να εχω κατι μπροστα μου εκανε μπιπ κι εβγαζε στην οθονη οτι εχω καποιο εμποδιο. Οταν εσβησα το αυτοκινητο το βραδυ και το πηρα την αλλη μερα δεν το ξανακανε μεχρι να το παραδωσω βεβαια. Λογικα τα ιδια ηλεκτρονικα θα'χουν με το micra. Ενω απ'ολα τα superminis που εχω οδηγησει τον τελευταιο καιρο θεωρω οτι ειχε το καλυτερο πατημα στο δρομο, ειναι απαραδεκτο να εχει τετοιο θεμα καινουριο αμαξι. Επισης το φλασακι μια μου το αναγνωριζε μια οχι. Απαραδεκτα πραγματα για συγχρονα αυτοκινητα, ομως η καταρα της cintroen με τα ηλεκτρολογικα φαινεται θα την ακολουθει για παντα.
Λογικά είναι σχεδόν ίδια αυτοκίνητα. Με είχε προβληματίσει καθώς στο οδόμετρο είχε το πολύ 3.000km. θεωρώ όμως πως ίσως να έκανα τα στραβά μάτια γιατί το αυτοκίνητο μου άρεσε πολύ σε όλα. Το Qashqai πάντως που έχω τώρα δε βγάζει τέτοιες ενδείξεις.
-
@monman2 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
https://www.spritmonitor.de/fr/evaluation/modeles_economiques.html
Τι παρατηρείτεΤο Audi A2 3L αν ενδιαφέρονταν για την οικολογία και την κλιματική αλλαγή έπρεπε να επιδοτείται από κονδύλια της ΕΕ τόσο στην παραγωγή του όσο και για την αγορά από τον τελικό καταναλωτή στο 75% και να είναι υποχρεωτικά με νόμο το 1ο αυτοκίνητο για όποιο Ευρωπαίο δηλώνει κύρια κατοικία σε πόλη.
-
@vagkirk said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Τι παρατηρείτεΤο Audi A2 3L αν ενδιαφέρονταν για την οικολογία και την κλιματική αλλαγή έπρεπε να επιδοτείται από κονδύλια της ΕΕ τόσο στην παραγωγή του όσο και για την αγορά από τον τελικό καταναλωτή στο 75% και να είναι υποχρεωτικά με νόμο το 1ο αυτοκίνητο για όποιο Ευρωπαίο δηλώνει κύρια κατοικία σε πόλη.
Δεν πιστευω να οδηγησες κιολας?? Ελπιζω να σε γυρισε κανενας φιλος σπιτι
-
Και εμένα μου άρεσε το Audi A2
-
@alexandros-k said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Δεν πιστευω να οδηγησες κιολας?? Ελπιζω να σε γυρισε κανενας φιλος σπιτι
Η αλήθεια είναι ότι έχω πιει σχεδόν όλο το μπουκάλι κρασί που πήρε η γυναίκα για απόψε...αλλά εγώ γύρισα 11:30 από το γραφείο και είχε ήδη. κοιμηθεί.
Είναι και ωραίο τελικά, ελαφρύ, γλυκό και αφρώδες, λέει Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, σιραμπ .
Acquarella Νασιακος. -
@fanis75 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@realzeus said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@fanis75 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
σημερινό C που ειναι 4.70 π.χ.
Ε όχι δεν είναι 4,70.
Και όμως!!
Πάμε για σειρά 3 ενδεικτικά:
- Ε30 - 4.33
- Ε46 - 4.47
- G20 - 4.71
Πάμε για σειρά 5 ενδεικτικά:
- Ε28 - 4.62
- Ε39 - 4.78
- G30 - 4.94
Μόνο που η 3άρα είναι D, όχι C...
-
@andya3 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν προοδεύσει πολύ σε σχέση με της προηγούμενης 10ετίας ή 20ετίας. Αρκεί να οδηγήσει κάποιος ένα παλιότερο μ' ένα νέο, το ένα μετά το άλλο. Θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά, χωρίς να χρειάζεται να έχει τεχνικές γνώσεις ή να κάνει παραπάνω ανάλυση στο θέμα.
Εχοντας οδηγησει 4 διαφορετικα superminis τα τελευταια δυο χρονια λογω ταξιδιων οπου νοικιαζα (c3, i20, clio, corsa) δεν βλεπω καμια σοβαρη διαφορα συνολικα σε σχεση με το 207 17ετιας μου που να μαρτυρα τη διαφορα στα χρονια που εχουν.
Σε καμια περιπτωση λοιπον δεν καταλαβαινεις αμεσως τη διαφορα, ουτε ειναι εμφανης σε παρομοιας κατηγοριας μοντελα. Τουλαχιστον οσον αφορα οδικη συμπεριφορα, τωρα οθονες και μπλιμπλικια ναι εχουν παραπανω προφανως τα τωρινα.Εγω παντως συμφωνω οτι τα καλυτερα αυτοκινητα φτιαχτηκαν τοτε. Ειχαν συνδυασμο τεχνολογιας (esp κλπ) και εργονομιας, χωρις ομως υπερβολες που να πρεπει να μπεις σε 3 μενου για να αλλαξεις θερμοκρασια στο κλιμα, οδικη συμπεριφορα πιο ενδιαφερουσα απο τα σημερινα χωρις να υστερουν σε ασφαλεια και απτη ποιοτητα κατασκευης, τουλαχιστον τα σοβαρα μοντελα. Υστερουν σε καταναλωση και τιποτ'αλλο, τουλαχιστον σε βαθμο που να κανει αισθητα τα 10-15 χρονια που εχουν περασει. Ακομα και οπτικα ειναι ακρως ενδιαφεροντα πολλα απο αυτα, χωρις να δειχνουν γερασμενα. Τωρα αντι για ουσια εχουμε οθονες.
Μια σημερινή 3άρα είναι γρηγορότερη, στριφτερότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη σε σχέση με μια αντίστοιχη Ε90. Έχει γίνει όμως και δυσκολότερη στο interface, λόγω των βρωμο-οθονών. Όμως είναι συνολικότερα ένα πολύ καλύτερο αυτοκίνητο. Το ίδιο ισχύει για 9 στα 10 καινούρια μοντέλα.
-
Αν μιλησουμε για bmw που ειπες και συγκρινουμε τα τωρινα 3κυλινδρα με τα 6κυλινδρα ατμοσφαιρικα της τοτε θα γελασει ο καθε πικραμενος.
Έχω εξακύλινδρη BMW. Οι αντίστοιχες σημερινές είναι τετρακύλινδρες, όχι τρικύλινδρες. Είναι καλύτερο σαν μοτέρ ένα τρίλιτρο ατμο Ι6 250+ ίππων, σε σύγκριση με ένα τετρακύλινδρο τούρμπο ίδιας ισχύος; Μάλλον ναι, τουλάχιστον για εμάς τους ρομαντικούς. Όμως η κατανάλωση παίζει ρόλο σήμερα, ευτυχώς ή δυστυχώς. Για τους μερακλήδες υπάρχουν τα τρίλιτρα τουρμπάτα ακόμα...
-
Ωραια γραμμικη ροπη ειχε αυτος ο κινητηρας.
-
Εντωμεταξυ την αξιοπιστια και την ποιοτητα των merc του 80 και του 90, για να μη μιλαω μονο για bmw, ουτε το 2100 δεν θα την ξαναπετυχει η mercedes και η πλειοψηφια της αυτοκινητοβιομηχανιας. Τα τοτε αυτοκινητα ξεπερνουσαν τις 500.000 χλμ για πλακα ενω τωρα θεωρουμε οτι αν ενα συγχρονο μοντελο ξεπερασει τις 200.000 χλμ ειναι τερας αξιοπιστιας.
Δοξασίες από την Κρύπτη. Ξέρεις τι άλλαζαν τότε για να τα κρατήσουν 500.000 χλμ; Πολλά περισσότερα από ότι χρειάζεται να αλλάζουν σήμερα. Θυμάμαι ένα Opel Rekord Karavan που είχαμε και είχε φτάσει 300.000 χλμ: 3 φορές ρεκτιφιέ μηχανής, 2 φορές σασμάν, και βασικά το μόνο που πρέπει να είχε ίδιο ήταν το το σασί... Το ίσιο ίσχυε και για τις Mercedes, τα ξέρω από ταξιτζήδες. Απλά σήμερα η οικονομική κατάσταση επιτρέπει την αγορά καινούριου και πολύ πιο σύγχρονου οχήματος.
Τότε ο χρόνος ζωής, χωρίς βαριά συντήρηση, υπολογίζονταν στα 100.000 χλμ, σήμερα είναι στα 250.000 χλμ. -
@ilias-a said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Ωραια γραμμικη ροπη ειχε αυτος ο κινητηρας.
Και δύναμη ως τις 7000... Βασικά αλλάζεις στις 4000 και πάλι είσαι πιο γρήγορος από το 90% της κίνησης.
-
Αν θυμάμαι σωστά, όταν βγήκε το Α2 ήταν ολόκληρο από αλουμίνιο, και με γελοίους χώρους πρέπει να κόστιζε όσο ένα "κανονικό" αυτοκίνητο σαν τη κορολα ή το γκολφ.
Το πιο οικονομικό αμάξι που θυμάμαι εγώ ήταν το 3κυλινδρο χιλιάρι κορσα βενζίνης.
-
Και diesel
και Euro 3
και χρήση σε πόληΗ κλιματική αλλαγή θα περιοριζόταν τότε επειδή θα είχαν στείλει κόσμο στον άλλο κόσμο τα καυσαέρια τους.
-
Δοξασίες από την Κρύπτη. Ξέρεις τι άλλαζαν τότε για να τα κρατήσουν 500.000 χλμ; Πολλά περισσότερα από ότι χρειάζεται να αλλάζουν σήμερα. Θυμάμαι ένα Opel Rekord Karavan που είχαμε και είχε φτάσει 300.000 χλμ: 3 φορές ρεκτιφιέ μηχανής, 2 φορές σασμάν, και βασικά το μόνο που πρέπει να είχε ίδιο ήταν το το σασί... Το ίσιο ίσχυε και για τις Mercedes, τα ξέρω από ταξιτζήδες. Απλά σήμερα η οικονομική κατάσταση επιτρέπει την αγορά καινούριου και πολύ πιο σύγρχονου οχήματος.
Τότε ο χρόνος ζωής, χωρίς βαριά συντήρηση, υπολογίζονταν στα 100.000 χλμ, σήμερα είναι στα 250.000 χλμ.Το opel rekord με μια w124 δεν εχει καμια σχεση. Κι εγω ξερω ταξιτζηδες που μεχρι τις 500.000 χλμ δεν αλλαζαν τιποτα στους κινητηρες περα απο λιγα περιφερειακα. Οσο για το υπολοιπο αμαξωμα, απλα στο 1 εκατομμυριο χλμ αλλαζαν κινητηρα και συνεχιζαν κανονικα. Το παλιο αυτοκινητο του πατερα μου, ενα fiat tempra 1.6, εφτασε 400.000 χλμ κι εκει εκοψε ιμαντα γιατι απ'τις 250.000 ειχε σταματησει να ασχολειται με τη συντηρηση του σοβαρα επειδη ειχε αγορασει αλλο αυτοκινητο κι αυτοντο ειχε μονο για χαμαλοδουλειες, μονο φρενα αλλαζε και λαστιχα. Ακομα και λαδια δεν αλλαζε, συμπληρωνε. Και το αμαξι δεν εκανε κιχ. Τα 100.000 χλμ ειναι εκτος τοπου και χρονου που λες. Ολοι μα ολοι κυριολεκτικα ειχαν πολυ περισσοτερα χιλιομετρα το 90 και το 2000 με τα αμαξια τους χωρις να σκανε χιλιαρικα στα μαστορια οπως σημερα για το παραμικρο.
Οσο για τη σημερινη 3αρα σε σχεση με την Ε90 πιο γρηγορη ειναι οντως (οχι απο την 335 αλλα εκεινη ηταν αναξιοπιστη) αλλα ουτε καλυτερο τιμονι εχει (τουλαχιστον η g20 εχει βελτιωθει αισθητα γιατι η f30 ηταν χαλι μαυρο), ουτε πιο αξιοπιστη θα ειναι απο τους Ι6, που αντιστοιχα δεν ηταν το ιδιο αξιοπιστοι με τους προηγουμενους Ι6 κ.ο.κ. Συνολικα, προφανως και θα ειναι καλυτερο αυτοκινητο, 15 χρονια περασαν αλλωστε, οχι παντου ομως. Σε ολα τα forums αν διαβασεις η Ε9Χ, που ξερω οτι ειχες, θεωρειται η πιο ολοκληρωμενη 3αρα bmw μεχρι σημερα σε συνδυασμο αισθησης, τεχνολογιας και ασφαλειας. Πιο πισω υστερεις στα δυο τελευταια, πιο μπροστα στο πρωτο. Και δεν ξερω ποση διαφορα εχουν στην καταναλωση, ισως αρκετη, παμτως εγω στα 1000-1200αρια superminis δεν ειδα καμια πολυ χαμηλη καταναλωση μεσα στην πολη. Τα 7 λιτρα για πλακα τα ειχαν.
Δεν ειναι μερα-νυχτα τα πραγματα υπερ των νεων αυτοκινητων λοιπον, οσο κι αν θελετε να τα παρουσιασετε ετσι ορισμενοι. Για τα λεφτα τους τα συγχρονα αυτοκινητα κατα κανονα θα επρεπε να ειναι πολυ καλυτερα και ποιοτικα και απο αποψη κινητηρων και απο αξιοπιστια απ'ο,τι ειναι. Ουτε η εξελιξη μεσα στα τελευταια 15 χρονια (2010-2025) ειναι τοσο μεγαλη σε σχεση με τα προηγουμενα 15 (1995-2010). Ισως και λογικο απο τη μια αλλα ισως και οχι απο την αλλη. Εκτος κι αν δεχτουμε οτι πλεον η εξελιξη ειναι στα ηλεκτρικα. Αλλα κι εκει προς το παρον κατι ρηξικελευθο μετα την ελευση των tesla δεν εχουμε δει προς το παρον, ουτε σε αυτονομια ουτε πουθενα. Οψομεθα.
-
@super-t said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Και diesel
και Euro 3
και χρήση σε πόληΗ κλιματική αλλαγή θα περιοριζόταν τότε επειδή θα είχαν στείλει κόσμο στον άλλο κόσμο τα καυσαέρια τους.
Βρε παιδιά προφανώς και θα εξελισσόταν στο διάβα του χρόνου από το πρώτο Α2 3L με πιο καθαρό πετρελαιοκινητήρα , ίσως και με μια μικρή μπαταρία όπως τα mild hybrid, αλλά στις βασικές αρχές του που ήταν ελαφρύ αμάξωμα και μικρός diesel με χαμηλή κατανάλωση και ρύπους με την υποχρεωτικοτητα να κυκλοφορούν μόνο τέτοια αμαξάκια μέσα στην πόλη θα είχαμε κερδίσει 2 δεκαετίες σε σχέση με την σημερινή αισχοτητα των ηλεκτρικών με τις τεράστιες μπαταρίες και το τεράστιο θερμικό αποτύπωμα που έχουν από την άντληση των ορυκτών στοιχείων για τις μπαταρίες, μέχρι την κατασκευή των αυτοκινήτων και μέχρι την κατανάλωση ενέργειας τους που ακόμη δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στο σύνολο της.
-
Δοξασίες από την Κρύπτη. Ξέρεις τι άλλαζαν τότε για να τα κρατήσουν 500.000 χλμ; Πολλά περισσότερα από ότι χρειάζεται να αλλάζουν σήμερα. Θυμάμαι ένα Opel Rekord Karavan που είχαμε και είχε φτάσει 300.000 χλμ: 3 φορές ρεκτιφιέ μηχανής, 2 φορές σασμάν, και βασικά το μόνο που πρέπει να είχε ίδιο ήταν το το σασί... Το ίσιο ίσχυε και για τις Mercedes, τα ξέρω από ταξιτζήδες. Απλά σήμερα η οικονομική κατάσταση επιτρέπει την αγορά καινούριου και πολύ πιο σύγρχονου οχήματος.
Τότε ο χρόνος ζωής, χωρίς βαριά συντήρηση, υπολογίζονταν στα 100.000 χλμ, σήμερα είναι στα 250.000 χλμ.Το opel rekord με μια w124 δεν εχει καμια σχεση. Κι εγω ξερω ταξιτζηδες που μεχρι τις 500.000 χλμ δεν αλλαζαν τιποτα στους κινητηρες περα απο λιγα περιφερειακα. Οσο για το υπολοιπο αμαξωμα, απλα στο 1 εκατομμυριο χλμ αλλαζαν κινητηρα και συνεχιζαν κανονικα. Το παλιο αυτοκινητο του πατερα μου, ενα fiat tempra 1.6, εφτασε 400.000 χλμ κι εκει εκοψε ιμαντα γιατι απ'τις 250.000 ειχε σταματησει να ασχολειται με τη συντηρηση του σοβαρα επειδη ειχε αγορασει αλλο αυτοκινητο κι αυτοντο ειχε μονο για χαμαλοδουλειες, μονο φρενα αλλαζε και λαστιχα. Ακομα και λαδια δεν αλλαζε, συμπληρωνε. Και το αμαξι δεν εκανε κιχ. Τα 100.000 χλμ ειναι εκτος τοπου και χρονου που λες. Ολοι μα ολοι κυριολεκτικα ειχαν πολυ περισσοτερα χιλιομετρα το 90 και το 2000 με τα αμαξια τους χωρις να σκανε χιλιαρικα στα μαστορια οπως σημερα για το παραμικρο.
Οσο για τη σημερινη 3αρα σε σχεση με την Ε90 πιο γρηγορη ειναι οντως (οχι απο την 335 αλλα εκεινη ηταν αναξιοπιστη) αλλα ουτε καλυτερο τιμονι εχει (τουλαχιστον η g20 εχει βελτιωθει αισθητα γιατι η f30 ηταν χαλι μαυρο), ουτε πιο αξιοπιστη θα ειναι απο τους Ι6, που αντιστοιχα δεν ηταν το ιδιο αξιοπιστοι με τους προηγουμενους Ι6 κ.ο.κ. Συνολικα, προφανως και θα ειναι καλυτερο αυτοκινητο, 15 χρονια περασαν αλλωστε, οχι παντου ομως. Σε ολα τα forums αν διαβασεις η Ε9Χ, που ξερω οτι ειχες, θεωρειται η πιο ολοκληρωμενη 3αρα bmw μεχρι σημερα σε συνδυασμο αισθησης, τεχνολογιας και ασφαλειας. Πιο πισω υστερεις στα δυο τελευταια, πιο μπροστα στο πρωτο. Και δεν ξερω ποση διαφορα εχουν στην καταναλωση, ισως αρκετη, παμτως εγω στα 1000-1200αρια superminis δεν ειδα καμια πολυ χαμηλη καταναλωση μεσα στην πολη. Τα 7 λιτρα για πλακα τα ειχαν.
Δεν ειναι μερα-νυχτα τα πραγματα υπερ των νεων αυτοκινητων λοιπον, οσο κι αν θελετε να τα παρουσιασετε ετσι ορισμενοι. Για τα λεφτα τους τα συγχρονα αυτοκινητα κατα κανονα θα επρεπε να ειναι πολυ καλυτερα και ποιοτικα και απο αποψη κινητηρων και απο αξιοπιστια απ'ο,τι ειναι. Ουτε η εξελιξη μεσα στα τελευταια 15 χρονια (2010-2025) ειναι τοσο μεγαλη σε σχεση με τα προηγουμενα 15 (1995-2010). Ισως και λογικο απο τη μια αλλα ισως και οχι απο την αλλη. Εκτος κι αν δεχτουμε οτι πλεον η εξελιξη ειναι στα ηλεκτρικα. Αλλα κι εκει προς το παρον κατι ρηξικελευθο μετα την ελευση των tesla δεν εχουμε δει προς το παρον, ουτε σε αυτονομια ουτε πουθενα. Οψομεθα.
Πραγματικά είναι της χαλιμάς τα παραμύθια. θαρρείς και εμείς δεν ζήσαμε αυτά τα χρόνια. Θα σε ακούσει κανέιίς νεότερος και θα νομίζει ότι ήταν αθάνατα τότε τα σαράβαλα... 500.000 χλμ έκαναν με 2 αλλαγές κινητήρα οι W124.
Όπως το είπες, είχα (και σε λίγο θα έχω ξανά) την Ε92 330i. Δεν είναι αντίστοιχη μιας σημερινής BMW 300 ίππων, παρόλο που η E92 ήταν καλό μοντέλο, σε αντέθεση με την Ε46,
-
@super-t said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Και diesel
και Euro 3
Βρε παιδιά προφανώς και θα εξελισσόταν στο διάβα του χρόνου από το πρώτο Α2 3L με πιο καθαρό πετρελαιοκινητήρα , ίσως και με μια μικρή μπαταρία όπως τα mild hybrid, αλλά στις βασικές αρχές του που ήταν ελαφρύ αμάξωμα και μικρός diesel με χαμηλή κατανάλωση και ρύπους με την υποχρεωτικοτητα να κυκλοφορούν μόνο τέτοια αμαξάκια μέσα στην πόλη θα είχαμε κερδίσει 2 δεκαετίες σε σχέση με την σημερινή αισχοτητα των ηλεκτρικών με τις τεράστιες μπαταρίες και το τεράστιο θερμικό αποτύπωμα που έχουν από την άντληση των ορυκτών στοιχείων για τις μπαταρίες, μέχρι την κατασκευή των αυτοκινήτων και μέχρι την κατανάλωση ενέργειας τους που ακόμη δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στο σύνολο της.
10 χρόνια μετά το dieselgate και 20+ μετά το 3L το αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτό που λες δεν γίνεται αφού έχουν εξαφανιστεί οι επιλογές σε diesel από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές. Δεν μπορεί να γίνει το diesel τόσο καθαρό πια με οικονομικό τρόπο.
-
Έχω ξαναγράψει για το "καλύτερο" και φθηνότερο αυτοκίνητο που είχα ποτέ, το 3θυρο Bravo 1.25lt με 82 ιππους και κατανάλωση μέση κάτω από 6λτ, άπειρους χώρους που είδαν μεγάλες δόξες, μπρος πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση που συνεπαγόταν απίστευτη άνεση και πάτημα σε στροφοδιαδρομες (εξαιρετικο τιμονι σε νορμάλ ταχύτητα, άλλο αν μετά τα 140 γινόταν λίγο αλλού κι αλλού η ηλεκτρική υποβοήθηση), που αγοράστηκε κούτα το έτος 2000 στο ισοδύναμο των σκάρτων 11.000€ κι έκανα 130.000χλμ σε 7 χρόνια πριν το δώσω, τις εποχές που είχαμε
λεφτάαγοραστική δύναμη ακόμη και νιάτα και φθηνή βενζίνη και κάναμε το Βόλος Αθήνα ή Γιάννενα γιαψύλλουπήδημα και στη Λάρισα πεταγόμασταν για καφέ τα απογεύματα που ήταν κλειστά τα μαγαζιά εδώ.Το διαδέχτηκε εκεί κάπου στο 2004-5 (δεν το αγόρασα) το επόμενο πιο τετράγωνο 1.4λτ 90 ίππων με ημιάκαμπτο πίσω και μισή φορά πάνω κατανάλωση.
Δηλαδή το μοντέλο του 2005 ήταν απλά ένα χειρότερο κι ακριβότερο αυτοκίνητο.
Οπότε, το "2005-2015 ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα" δεν ισχύει ούτε για τα παρελθοντα χρόνια, όχι μόνο για τα μετέπειτα.
2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;