-
@ilias-a said in VW Tiguan 2024:
Η καταναλωση των υβριδικων τογιοτα μεσα στην πολη σε σχεση με τον ανταγωνισμο της την δικαιωνει.
Η χαμηλή κατανάλωση προέρχεται από την υψηλή απόδοση του ΚΕΚ ο οποίος και σε κίνηση με χαμηλή ταχύτητα μπορεί να πλησιάζει το 40% σε σχέση με ένα συμβατικό το οποίο θα βρεθεί αναγκαστικά εκτός οικονομικών στροφών λειτουργίας και εκτός ιδανικού φορτίου για τον ΚΕΚ.
Αλλά το κινούμαι ηλεκτρικά είναι πιο εύηχο από το δεν χάνω θερμοδυναμική απόδοση στο σταματά ξεκίνα.
-
Η χαμηλή κατανάλωση προέρχεται από την υψηλή απόδοση του ΚΕΚ ο οποίος και σε κίνηση με χαμηλή ταχύτητα μπορεί να πλησιάζει το 40% σε σχέση με ένα συμβατικό το οποίο θα βρεθεί αναγκαστικά εκτός οικονομικών στροφών λειτουργίας και εκτός ιδανικού φορτίου για τον ΚΕΚ.
Αλλά το κινούμαι ηλεκτρικά είναι πιο εύηχο από το δεν χάνω θερμοδυναμική απόδοση στο σταματά ξεκίνα.
Κατά ένα μέρος έχεις δίκιο. Με όποιο τρόπο και να οδηγήσεις το hev, δηλαδή πιο επιθετικά με χρήση του power mode είτε πιο συντηρητικά σε normal mode, μετά από λίγα λεπτά η κατανάλωση πέφτει εύκολα στα 5λ. και χαμηλότερα, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ακόμη και με λειτουργία του ΚΕΚ το φάσμα στροφών λειτουργίας του, λόγω υποβοήθησης από τον ηλεκτροκινητήρα, είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, μετά από 45.000 χλμ. (cc δίλιτρο) έχω παρατηρήσει ότι όντως ο κινητήρας παραμένει απενεργοποιημένος για μεγάλο μέρος της διαδρομής που διανύεται με ταχύτητες (έως 60-70χλμ) πλεύση με σταθερή ταχύτητα, εκκίνηση, με μείωση ταχύτητας μέχρι την ακινητοποίηση. Οπότε λογικά ο συνδυασμός παράγει το αποτέλεσμα. Τα παραπάνω πάντα σε αστικές συνθήκες.
-
Στα hev η mhev το κύκλωμα μπαταρία ηλεκτροκινητήρας αυτοκίνητο είναι κλειστό, δεν υπάρχει εξωτερική πηγή φόρτισης, συνεπώς η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία προέρχεται τελικά από τον θερμικό με άμεσο τρόπο ως περίσσεια κατά την λειτουργία του, ή με έμμεσο μέσω της κινητικής ενέργειας του οχήματος. Το σημαντικό είναι ότι στο συγκεκριμένο κύκλωμα ενέργεια δεν παράγεται.
Ποιο είναι τότε τελικά το κέρδος; Ότι ακριβώς επαναχρησιμοποιείται ενέργεια του θερμικού η οποία θα χανόταν. Άρα από θερμοδυναμική σκοπιά όλα τα mhev/hev αυτό ακριβώς που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν ενέργεια.
-
Ωραία το έθεσες
-
@ataim said in VW Tiguan 2024:
Στα hev η mhev το κύκλωμα μπαταρία ηλεκτροκινητήρας αυτοκίνητο είναι κλειστό, δεν υπάρχει εξωτερική πηγή φόρτισης, συνεπώς η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία προέρχεται τελικά από τον θερμικό με άμεσο τρόπο ως περίσσεια κατά την λειτουργία του, ή με έμμεσο μέσω της κινητικής ενέργειας του οχήματος. Το σημαντικό είναι ότι στο συγκεκριμένο κύκλωμα ενέργεια δεν παράγεται.
Ποιο είναι τότε τελικά το κέρδος; Ότι ακριβώς επαναχρησιμοποιείται ενέργεια του θερμικού η οποία θα χανόταν. Άρα από θερμοδυναμική σκοπιά όλα τα mhev/hev αυτό ακριβώς που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν ενέργεια.
Σωστα.
Επιπλεον μπορουν να δουλευουν στις στροφες με την μεγαλυτερη αποδοση (ειναι στην μεγιστη ροπη πρακτικα) οταν η μπαταρια ειναι χαμηλα δηλαδη αν το φορτιο που απαιτειται μια δεδομενη στιγμη μπορει να την παρει με τον κινητηρα στις 2000 στροφες ,το λογισμικο του αμαξιου ανεβαζει της στροφες του κινητηρα στην περιοχη βελτιστης αποδοσης (ας πουμε 3500 στροφες) και με την περισσεια ισχυ "ταΐζει" την μπαταρια.
Γενικα με την μπαταρια και τα συγχρονα ηλεκτρονικα μπορεις να κανεις παπαδες αν εισαι μελετημενος στην δουλεια σου (ΑΚΑ Toyota) ,πραγματα που οι παλιοι μηχανικοι ουτε καν τα ονειρευοντουσαν. -
https://www.gocar.gr/news/feed/50760,Giati_oloi_agorazoyn_neo_Volkswagen_Tigu.html
Έχει φτιάξει ωραίο line-up η vw και δικαίως μαζεύει το χρήμα.
Μπράβο τους! Αν προχωρήσουν και σε ωραία υβριδικά και ηλεκτρικά (σε καλές τιμές) δείχνουν ότι θα γλιτώσουν τη λαιλαπα των Κινέζων. -
@sargus said in VW Tiguan 2024:
https://www.gocar.gr/news/feed/50760,Giati_oloi_agorazoyn_neo_Volkswagen_Tigu.html
Έχει φτιάξει ωραίο line-up η vw και δικαίως μαζεύει το χρήμα.
Μπράβο τους! Αν προχωρήσουν και σε ωραία υβριδικά και ηλεκτρικά (σε καλές τιμές) δείχνουν ότι θα γλιτώσουν τη λαιλαπα των Κινέζων.Ας κοιτάξουν να φτιάξουν κινητήρες που να μην καίνε λάδια αβερτα αρχικά και να ξεκολλήσουν από τον πάτο της αξιοπιστίας και βλέπουμε...
-
Η vw έχει πρόβλημα με τα κόστη της. Όσο παραμένει αρκετά ακριβότερη από τους ανταγωνιστές της θα έχει προβλήματα. Στη Γερμανία το κόστος παραγωγής της είναι μεγαλύτερο από της bmw. Κλασσικές ασθένειες των εταιρειών που μπλέκεται το κράτος στην ιδοκτησία και την διαχείριση.
Αν μπορέσει να τα μειώσει, δεν έχει ν' ανησυχεί για τίποτα. Και υβριδικά μπορεί να φτιάξει και με τους Κινέζους συνεργάζεται και ρουφάει τεχνογνωσία και με τους Αμερικάνους συνεργάζεται και παίρνει κι από κει ότι χρειάζεται.
-
Εν μέρει το πρόβλημα του ακριβού κόστους ακριβής τιμής προϊόντων το λύνει με τον κακό για τον καταναλωτή τρόπο.
Εξαγόρασε τους μικρότερους ανταγωνιστές της και τους επέβαλε υποχρεωτικές αυξήσεις βλέπε Σκόντα και σεατ ώστε να μην υπάρχει λόγος να πας σε μέρος του ανταγωνισμού.
Ακριβή η vw? Ακριβή και η Σκόντα και η σεατ! Το μόνο που σώζει τις 2 τελευταίες είναι ότι είναι σαφώς πιο αξιόπιστες μιας και φτιάχνονται εκτός Γερμανίας. -
@tkin73 said in VW Tiguan 2024:
Εν μέρει το πρόβλημα του ακριβού κόστους ακριβής τιμής προϊόντων το λύνει με τον κακό για τον καταναλωτή τρόπο.
Εξαγόρασε τους μικρότερους ανταγωνιστές της και τους επέβαλε υποχρεωτικές αυξήσεις βλέπε Σκόντα και σεατ ώστε να μην υπάρχει λόγος να πας σε μέρος του ανταγωνισμού.
Ακριβή η vw? Ακριβή και η Σκόντα και η σεατ!Υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές προς τη vw εταιρείες αν θέλει να επιλέξει ο αγοραστής, ειδικά τώρα με τους Κινέζους.
Επίσης δεν έκανε επιθετική εξαγορά στη skoda και τη seat, δεν ήταν ανταγωνιστές της vw. Πεθαμένες ήταν και τις ανέστησε. Εφαρμόζει μια στρατηγική με κοινές πλατφόρμες και εξαρτήματα για μείωση κόστους και διαφοροποίηση των προιόντων της.
Μπορείς με ένα Skoda ή ένα Seat να αγοράσεις τεχνολογία vw (αν είναι αυτό που επιθυμείς) αρκετά φθηνότερα.
-
@andya3 said in VW Tiguan 2024:
Μπορείς με ένα Skoda ή ένα Seat να αγοράσεις τεχνολογία vw (αν είναι αυτό που επιθυμείς) αρκετά φθηνότερα.
Αυτό δεν ισχύει πλέον, άλλαξαν εντελώς στρατηγική για λόγους εσωτερικού κανιβαλισμού.
Η Seat έγινε άλλο brandname για ένα μικρό κομμάτι της αγοράς που του αρέσουν τα παραμύθια περί σπορ χαρακτήρα και πράσινα άλογα.
Η Skoda δεν έχω πλέον ιδέα ποιο λόγο ύπαρξης έχει.
Δεν τους ψέγω φυσικα, το VAG είναι απίστευτη έμπνευση επιχειρηματικής διάνοιας, θα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή μάρκα που θα επιβιώσει και τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της επιχειρηματικής δεινότητα που την διακρίνει.
Βλέπε τι προσπαθεί να κάνει η Stellantis που είναι 20 χρόνια πίσω στο παιχνίδι αυτό των ομίλων με διαφορετικές μάρκες και με τι πάταγο θα σκάσουν τα 10+ καρπούζια που προσπαθούν να κρατήσουν στην ίδια μασχάλη.
-
Η Σκόντα λέτε δεν έχει ρόλο ύπαρξης αλλά μια χαρά πουλάει έξω
Μην κοιτάτε εδώ που για να πάρεις μια σωστά εξοπλισμένη οκταβια θες 40Κ και δεν τα κοιτάζει κανείς... -
@vagkirk said in VW Tiguan 2024:
@andya3 said in VW Tiguan 2024:
Αυτό δεν ισχύει πλέον, άλλαξαν εντελώς στρατηγική για λόγους εσωτερικού κανιβαλισμού.
Η Seat έγινε άλλο brandname για ένα μικρό κομμάτι της αγοράς που του αρέσουν τα παραμύθια περί σπορ χαρακτήρα και πράσινα άλογα.
Δεν τους ψέγω φυσικα, το VAG είναι απίστευτη έμπνευση επιχειρηματικής διάνοιας, θα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή μάρκα που θα επιβιώσει και τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της επιχειρηματικής δεινότητα που την διακρίνει.
Βλέπε τι προσπαθεί να κάνει η Stellantis που είναι 20 χρόνια πίσω στο παιχνίδι αυτό των ομίλων με διαφορετικές μάρκες και με τι πάταγο θα σκάσουν τα 10+ καρπούζια που προσπαθούν να κρατήσουν στην ίδια μασχάλη.
Βαγκ-κίρκη, η Skoda είναι 4η σε πωλήσεις στην Ευρώπη, με νούμερα πολύ κοντά στη bmw που είναι 3η. Και κινείται κάθε χρόνο ανοδικά, αν συνεχίσει έτσι δεν αργεί ο καιρός που θα χτυπάει και την ίδια τη μαμά vw. Η seat έχει τα δικά της θέματα, θα δείξει το μέλλον.
Η Stellantis δεν έχει σαφή στρατηγική ακόμα. Της έκατσαν πολλές μάρκες στα χέρια και προσπαθεί να τις διαχειριστεί χωρίς να σπάσει αβγά. Κάνει δοκιμές, βγάζει διάφορα μοντέλα απ' όλες τις μάρκες, να δει τι θα τραβήξει εμπορικά, πως θα ανταποκριθούν οι αγοραστές. Και ν΄αποφασίσει κάποια στιγμή τι θα κρατήσει και τι θα καταργήσει. Είναι θέμα χρόνου το πετσόκομμα, αλλιώς δεν θ' αντέξει οικονομικά μακροπρόθεσμα, ήδη είναι σε δεινή θέση.
Η διαχείριση της vw με τις κοινές πλατφόρμες στις διάφορες μάρκες είναι πιο ξεκάθαρη. Εξάλλου η vw καθιέρωσε ουσιαστικά αυτό το concept και το χρησιμοποιήσε σαν επιχειρηματικό μοντέλο. Χάνουν κι αυτοί τη μπάλα μερικές φορές και σε κάποια μοντέλα, αλλά γενικά υπάρχει διαφοροποίηση, το χειρίζονται αρκετά αποτελεσματικά.
-
Μιας και διαβάζω περί κατανάλωσης και κοντεύοντας τα πρώτα 20.000 km σε 10 μήνες έχω παρατηρήσει (εκτός των άλλων) τρία πράγματα στο αυτοκίνητο:
- Συνήθως με την εκκίνηση και ιδιαίτερα μέσα στην Αθήνα με το clima full, ξεκινάει καταναλώσεις από 20 lt και πέφτει άλλοτε πολύ γρήγορα, άλλοτε αργά, ανάλογα την κίνηση.
- Από day 1 μέχρι σήμερα, σε κάθε ταξίδι στην εθνική Αθηνών - Κορίνθου και με ταχύτητες στο όριο +, έχω κατανάλωση σταθερά κάτω από 6 lt.
- Με full γέμισμα, 3 φορές έχω ξεπεράσει τα 1.000 km αυτονομία (km που έχουν γίνει + υπόλοιπο από το info) κινούμενος σε επαρχιακή οδό: μια φορά από Κόρινθο προς Πάτρα και πίσω (από την ΠΕΑ και οι δυο διαδρομές), δεύτερη φορά από Κόρινθο προς Κοσμά μέσω Άργους - Άστρους - Λεωνιδίου και επιστροφή από Σπάρτη και Ν.Ε.Ο. και τρίτη φορά Πόρτο Χέλι μέσω Επιδαύρου - Τραχειάς - Κρανιδίου και πίσω.
Πριν μήνες - έχω πάψει να ασχολούμαι με την κατανάλωση, εδώ και καιρό...
-
...
...Αν πιστέψουμε τα νούμερα, το 2024 η Skoda έκανε 766.510 πωλήσεις (EU + EFTA + UK). Οι μόνες εταιρίες που κάναν περισσότερες πωλήσεις ήταν η BMW: 774.925, η Toyota:928.767 και η VW:1.371.465.
Οπότε αυτόν τον λόγο έχει. Αμφιβάλλω αν δεν υπήρχε η Skoda ότι όλες αυτές οι πωλήσεις να μοιράζονταν στις άλλες εταιρίες του γκρούπ.
@evmenis said in VW Tiguan 2024:
Σωστα.
Επιπλεον μπορουν να δουλευουν στις στροφες με την μεγαλυτερη αποδοση (ειναι στην μεγιστη ροπη πρακτικα) οταν η μπαταρια ειναι χαμηλα δηλαδη αν το φορτιο που απαιτειται μια δεδομενη στιγμη μπορει να την παρει με τον κινητηρα στις 2000 στροφες ,το λογισμικο του αμαξιου ανεβαζει της στροφες του κινητηρα στην περιοχη βελτιστης αποδοσης (ας πουμε 3500 στροφες) και με την περισσεια ισχυ "ταΐζει" την μπαταρια.
...Η μέγιστη μέγιστη απόδοση δεν είναι στην μέγιστη ροπή και συνήθως ούτε στις στροφές της μέγιστης ροπής. Αλλά είναι υπερανάλυση που δεν χρειάζεται.
-
4η στην Ευρώπη 15η Ελλάδα....εδώ και τα πατάκια έξτρα τα πουλάνε ο χειρότερος διαμορφωτής μη πριμιουμ εταιρείας στην Ελλάδα
-
οικογενειακό προφίλ και τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία - ή εαν θες να μιλήσουμε "οικογενειακά", τους μεγαλύτεορυς χώρους στις ίδιες πλατφόρμες.
-
Πραγματικά είχα ιδέα για τη Skoda!
Νόμιζα πως πριν κάποια χρόνια που έγινε μια επεισοδιακή συνεδρίαση για το μέλλον της Seat και της Skoda θα ξεκινούσε το ψαλιδισμα των ελευθεριών που είχαν αποκτήσει.
Δηλαδή ποια μοντέλα πουλάει έξω και σε τι τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα VW ;
Που να πάει το μυαλό μου ρε παιδιά;
Τελευταία φορά που κοίταξα για Skoda ήταν νομίζω τον Αύγουστο του 2020 που η νέα Octavia σε καλή έκδοση 1.5 DSG είχε 24.000€ περίπου.
Μετά ...μας έβαλε ο γιος τους Δράκουλα για τα καλά στον πάτο της Μόρντορ, ποια Skoda λέμε, σε λίγους μήνες τα Dacia έφτασαν σε τιμές Audi.
-
Περσινές παγκόσμιες πωλήσεις.
Model Jan-Dec 2024 Change (%)
Škoda Octavia 215,700 +12.4
Škoda Kamiq 126,000 +8.2
Škoda Fabia 117,100 +24.1
Škoda Kodiaq 14,500 +8.1
Škoda Karoq 109,400 +9.3
Škoda Enyaq 79,500 −2.6
Škoda Superb 72,800 +7.9
Škoda Scala 56,300 −10.0
Škoda Kushaq 19,300 −27.4
Škoda Slavia 16,000 −19.6 -
Είπα ότι δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου και δε θα το κάνω, άλλωστε δε χωράω με τίποτα...
Λοιπόν για πάμε. Τελευταίες ημέρες δεν μου αρέσει καθόλου ο τρόπος που κουμπώνει η όπισθεν. Είναι σαν τραβάει ζόρι τις μισές φορές. Τα χιλιόμετρα μου είναι ελάχιστα, περί τις 7k. Σήμερα δε "ένιωθα" στο παρκάρισμα ότι σαν να είναι έτοιμο να την πετάξει. Ότι την βάζω ακούγεται σαν το κούμπωμα της όπισθεν σε παλιό μηχανικό κιβώτιο ("γκούπ") ενώ στα πρώτα εκατοστά ακούγεται σαν να αρχίσει να γρατζουνάει. Σέρβις ετήσιο έχω Φλεβάρη.
Να ετοιμάζομαι για mechatronic από τώρα;
Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που έχετε πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από εμένα αντιμετωπίζετε αντίστοιχο θέμα με την όπισθεν;
VW Tiguan 2024