-
για όσους αλλαξοπιστησαμε και πήγαμε σε SUV, υπάρχουν πολλοί λόγοι, γιατί όσο μεγαλώνεις:
- αντί να κατεβαίνεις προς το κάθισμα, προτιμάς να ανεβαίνεις !
- ας πούμε ότι μπήκες στο χαμηλό το καλοστημένο το subaru wrx φερ' ειπείν.Οταν χρειαστεί να βγεις, ειδικά σταματημένο σε ανηφόρα, πρέπει να σαι γατόπαρδος, όμως στα 55+ από το γατόπαρδος έχει μείνει μόνο το γάτος (και πολύ λέω )
- δε φταίνε τίποτα οι σπονδυλοι σου να μετράνε κάθε ανωμαλία του δρόμου, πλην των Ε. Ο.
Κοινή αποδοχή ότι τα Σουβια "στρογγυλευουν" τους δρόμους - κρατήρες - σε τέτοιους δρόμους, τα ελαστικά, η ανάρτηση, το σασί του πραγματικού SUV δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή και αντοχή από της "κούρσας"
- εκτιμάς πολύ περισσότερο την άνεση, την ησυχία, την ηχομόνωση από παλιότερα. Θες να κινείσαι χωρίς να προστίθεται κι άλλη κούραση από την ημερήσια, της δουλειάς
... θα με θυμηθείτε όταν νιώσετε όπως νιώθει τώρα, ένα μοντέλο του '67
-
@d_m said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
όσο μεγαλώνεις:
- αντί να κατεβαίνεις
προς το κάθισμα, προτιμάς να ανεβαίνεις !
- αντί να κατεβαίνεις
-
@elteo said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
@d_m said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
όσο μεγαλώνεις:
- αντί να κατεβαίνεις
προς το κάθισμα, προτιμάς να ανεβαίνεις !
Χαχαχα, άσε τι προτιμάς, το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη
- αντί να κατεβαίνεις
-
@avg_tcs said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
@dimbas στα πρώτα 1000xλμ με τα μισά και παραπάνω χιλιόμετρα σε κοντινούς προορισμούς εκτός θεσσαλονίκης, είμαι στα 5lt/100km (+-) μεικτά.
Όταν κινούμε μέσα στην πόλη, στο μετρητή με τις μεμονωμένες διαδρομές (από την ώρα που ξεκινάς τη διαδρομή δηλαδή) συνήθως γράφει κάπου στο 4.2l/100km (+-)
@ats ναι. καλά πάνε τα αμαξάκια μας, είτε με τους μεν, είτε με τους δε ίππους. Εντάξει, τί 1000 τί 2000 . Καλά είσαι για πρώτη αλλαγή και πάλι
Πάντως η κατανάλωση μέσα στην πόλη (WLTP Low) που αναφέρεται στην μπροσούρα στα HEV και στα MHEV δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: είναι πολύ πιο κοντά στο HEV (να μην πω και χαμηλότερα) και απέχει πολύ στο MHEV.
-
@ats said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Από περιέργεια, εσείς στο Leon πότε κάνατε την πρώτη αλλαγή λαδιών;
Στις 5.000 τα άλλαξα τον πρώτο χρόνο επειδή δεν κάνω πολλά χιλιόμετρα, κανονικά ήταν στις 30.000 ή στα 2 χρόνια
-
Και με την ευκαιρία που ξεκίνησε η συζήτηση για τις καταναλώσεις να γράψω και εγώ τι διαπίστωσα.
Πήρα το αυτοκίνητο με 37 km.
πρώτο φουλάρισμα στα 77 km.
το ξανά φούλαρα σήμερα στα 406 km με 27 lit.
ο υπολογιστής ταξιδίου μου έγραφε μέση κατανάλωση από τον τελευταίο ανεφοδιασμό 9,4 lit/100km
αλλά τα 27 λιτρα στα 329 χλμ. μου βγάζουν μέση κατανάλωση 8,2 lit/100km...
ε, κάτι δεν πάει καλά... μεγάλη απόκληση, εσείς τι έχετε μετρήσει;Υ.Γ. μεχρι τωρα τις καταγραφές χιλιομέτρων και λίτρων στους ανεφοδιασμούς τις κάνω χειρόγραφα, ξέρετε κάποια εφαρμογή για να περνάμε τα στοιχεία ηλεκτρονικά;
-
@nikos-3 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
ξέρετε κάποια εφαρμογή για να περνάμε τα στοιχεία ηλεκτρονικά;
fuelio
-
ο υπολογιστής ταξιδίου μου έγραφε μέση κατανάλωση από τον τελευταίο ανεφοδιασμό 9,4 lit/100km
ε, κάτι δεν πάει καλά... μεγάλη απόκληση, εσείς τι έχετε μετρήσει;Παράξενο αυτό που σου συμβαίνει. Έχω κάνει τρεις ανεφοδιασμούς μέχρι τώρα, με τις μετρήσεις μου να συμπίπτουν με αυτό που δίνει η αντλία (±2%).
Στα 1400χλμ πλέον και με οδήγηση σε κάθε είδους δρόμο (πόλη, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο), έχω συνολική μέση κατανάλωση 8.4lt/100km.
-
Και με την ευκαιρία που ξεκίνησε η συζήτηση για τις καταναλώσεις να γράψω και εγώ τι διαπίστωσα.
Πήρα το αυτοκίνητο με 37 km.
πρώτο φουλάρισμα στα 77 km.
το ξανά φούλαρα σήμερα στα 406 km με 27 lit.
ε, κάτι δεν πάει καλά... μεγάλη απόκληση, εσείς τι έχετε μετρήσει;Υ.Γ. μεχρι τωρα τις καταγραφές χιλιομέτρων και λίτρων στους ανεφοδιασμούς τις κάνω χειρόγραφα, ξέρετε κάποια εφαρμογή για να περνάμε τα στοιχεία ηλεκτρονικά;
Υπαρχει περιπτωση να μην γεμισες καλα?
Να εσκασε νωριτερα η αντλια?
Μου φαινεται λιγο δυσκολο τοσο μεγαλη αποκλιση.
Σε καθε περιπτωση θα το ξαναδεις στα επομενα γεμισματα. -
@polistas said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
fuelio
Πολύ καλογραμμένη εφαρμογή! Ευχαριστώ.
-
Το φουλάρισμα έγινε και τις δυο φορές στο ίδιο πρατήριο, αλλά την πρώτη έβαλα 98-Vpower, την 2η απλή 95αρα, θα δούμε στα επόμενα γεμίσματα
Πολύ ωραία εφαρμογή η fuelio, ευχαριστούμε @polistas
-
@polistas said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
fuelio
@polistas
Την κατέβασα κι εγώ / ωραία εφαρμογή / ευχαριστώ πολύ! -
Την "καλησπέρα" μου στο forum όπου θα γράψω για πρώτη φορά.
Ενδιαφέρομαι σοβαρά για το εν λόγω όχημα (Tucson 1.6) μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Θα ήθελα μερικές συμβουλές - γνώμες για τον κινητήρα .... ποιον να διαλέξω ...
Οδήγησα σε ένα test drive 20 χλμ περίπου το 150 άρι βενζίνη (2wd auto) και μου φάνηκε "αρκετά καλό". Φυσικά οι συνθήκες ήταν "ιδεατές" (ρεζερβουάρ άδειο - 2 άτομα) αλλά το περίμενα πιο βαρύ. Ακόμα και στο normal τραβούσε αρκετά καλά ενώ οι εν κινήσει επιταχύνσεις 50-80 ήταν ... εντυπωσιακές (για τον όγκο του).
Και αυτό είναι και που με μπερδεύει αφού - πριν το οδηγήσω - ήμουν σίγουρος ότι τα 150 άλογα θα ήταν λίγα (ενθυμούμενος το Honda CRV που είχα από το 2005 ώς το 2014). Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε άλλο παρά "ίδιο" μου εκείνο το Honda είναι αυτό το τερατάκι ...!
Η ερώτησή μου λοιπόν απλή: 150-180-230 .... Το plug in σχεδόν το αποκλείω διότι μάλλον την επιπλέον δύναμη θα την χάνει από το επιπλέον βάρος και το μικρότερο ρεζερβουάρ (από πλευράς χρηστικότητας σε ταξίδια ...)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το "πρόβλημά" μου ( , μακάρι όλα τα προβλήματα να ήταν τέτοιου τύπου ....) -
Αν δε σε επηρεάζει η διαφορά στην τιμή τους,λογικά τα 230hp είναι το καλύτερο.
-
@mazettas_99 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Η ερώτησή μου λοιπόν απλή: 150-180-230
Προφανώς το 230, δεν υπάρχει σύγκριση ούτε δίλλημα, εφόσον οικονομικά σε παίρνει.
-
Και αυτό είναι και που με μπερδεύει αφού - πριν το οδηγήσω - ήμουν σίγουρος ότι τα 150 άλογα θα ήταν λίγα (ενθυμούμενος το Honda CRV που είχα από το 2005 ώς το 2014). Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε άλλο παρά "ίδιο" μου εκείνο το Honda είναι αυτό το τερατάκι ...!
Το turbo δίνει φτερά...
Αρκετά διαφορετική η αίσθηση και η οδήγηση ανάμεσα σε 150 άλογα τουρμπάτα και ατμοσφαιρικά.
Βέβαια, το turbo "πίνει", θέλει τον "τρόπο" του (σωστό ζέσταμα-κρύωμα) και μακροπρόθεσμα ίσως έχει αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και χειρότερη αξιοπιστία σε σχέση με ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ, αν και πλέον οι διαφορές είναι μικρές. -
Ενδιαφέρομαι σοβαρά για το εν λόγω όχημα (Tucson 1.6) μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Οδήγησα σε ένα test drive 20 χλμ περίπου το 150 άρι βενζίνη (2wd auto) και μου φάνηκε "αρκετά καλό". Φυσικά οι συνθήκες ήταν "ιδεατές" (ρεζερβουάρ άδειο - 2 άτομα) αλλά το περίμενα πιο βαρύ. Ακόμα και στο normal τραβούσε αρκετά καλά ενώ οι εν κινήσει επιταχύνσεις 50-80 ήταν ... εντυπωσιακές (για τον όγκο του).
Η ερώτησή μου λοιπόν απλή: 150-180-230 .... Το plug in σχεδόν το αποκλείω διότι μάλλον την επιπλέον δύναμη θα την χάνει από το επιπλέον βάρος και το μικρότερο ρεζερβουάρ (από πλευράς χρηστικότητας σε ταξίδια ...)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το "πρόβλημά" μου ( , μακάρι όλα τα προβλήματα να ήταν τέτοιου τύπου ....)once you drive a turbo you never go back. Δεν έχει σχέση το τράβηγμα και η αισθηση στα ίδια αλογα ενός ατμοσφαιρικού με ενα turbo. Είναι πολύ ανώτερο το turbo
Τα αλογα ούδεις εμίσησε, δεν υπάρχει ερώτημα αν μπορεις το 230 οικονομικά. Μόνο αν δεν σε παίρνει πας πιο κάτω
-
Η ύπαρξη turbo σε full hybrid αυτοκίνητο εμπεριέχει αντίφαση. Το ηλεκτρομοτέρ εφόσον είναι αρκούντως ισχυρό δίνει την ακαριαία ροπή που απαιτεί ένα αυτοκίνητο σε συνθήκες απότομης εκκίνησης (διασταύρωση), προσπέρασης κλπ, οπότε το turbo εφόσον ο κινητήρας συνδυάζει αξιοπρεπή ροπή θερμικά, με τη συμπλήρωση του ηλεκτρομοτέρ παρέλκει η ύπαρξη του turbo (βλέπε cc όπου το δίλιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ σε συνδυασμό με το ηλεκτρομοτέρ έχουν σχεδόν το ίδιο 0-100 με το tucson των 230 ps). Ο βασικός λόγος ύπαρξης του turbo είναι οι κινητήρες χαμηλού κυβισμού (βλ. vag ) όπως και στο tucson, διότι 1.6 κινητήρας για τόσο μεγάλο σκαρί είναι προβληματικός, απαιτεί turbo για να ενισχυθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία καυσίμου. Αυτός είναι ο λόγος που καμία εταιρεία δεν μπορεί να πιάσει τις καταναλώσεις της toyota, διότι η τελευταία συνδυάζει 2λιτρα και άνω ατμοσφαιρικά μοτερ (αλλιώς σέρνονται με ηλεκτρομοτερ.
Επίσης, στα full hybrid ο θερμικός κινητήρας μπαίνει ξαφνικά σε λειτουργία σε περίπτωση που κάποιος επιταχύνει απότομα ακόμη και σε ταχύτητες 120 χλμ., οπότε σε συνθήκες πόλης, με κρύο θερμικό κινητήρα, ξαφνικά ενεργοποιείται και λόγω turbo ανεβάζει ακαριαία στροφές πολύ ψηλά γεγονός που αποτελεί πρόβλημα (φθορές) για τoν κινητήρα και ιδίως turbo που απαιτεί ανεβασμένη θερμοκρασία λαδιών και κρύωμα. Είναι αδύνατον να προλάβει να θερμάνει και να ψύξει εγκαίρως τον κινητήρα σε κατάσταση διαρκών εκκινήσεων και σβησίματος του θερμικού (κλασική λειτουργία του full hybrid), και αποτελεί τον βασικό λόγο φθοράς των turbo κινητήρων. -
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το "πρόβλημά" μου ( , μακάρι όλα τα προβλήματα να ήταν τέτοιου τύπου ....)Καλησπέρα και σε εσένα και καλώς ήρθες.
Το προηγούμενο του Tucson της υπογραφής μου ήταν το CR-V του 2009 με τα 150 άλογα. Αυτό που εσύ προφανώς εξέλαβες κατά την οδήγηση, δεν είναι η ιπποδύναμη αλλά η ροπή: το CR-V είχε 192Nm/4200rpm ένω το 150άρι Tucson 250Nm/1500-4000rpm και το 180άρι 265Nm/1500-4500rpm. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ροπή είναι περισσότερη, αλλά ότι έχεις την μέγιστη αυτής από τις 1500 στροφές μέχρι τις 4000/4500 στροφές σταθερά.
Σου παραθέτω ένα excel που έχω φτιάξει για να μπορέσεις να συγκρίνεις τις εκδόσεις και να δεις πια τελικά είναι αυτή που σε συμφέρει: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JxpPYPJ_rNEVZOgjSZQfNLaHsgYzw9on/edit?usp=drive_link&ouid=111991631943238338841&rtpof=true&sd=true -
@nmsm2 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Η ύπαρξη turbo σε full hybrid αυτοκίνητο εμπεριέχει αντίφαση. Το ηλεκτρομοτέρ εφόσον είναι αρκούντως ισχυρό δίνει την ακαριαία ροπή που απαιτεί ένα αυτοκίνητο σε συνθήκες απότομης εκκίνησης (διασταύρωση), προσπέρασης κλπ, οπότε το turbo εφόσον ο κινητήρας συνδυάζει αξιοπρεπή ροπή θερμικά, με τη συμπλήρωση του ηλεκτρομοτέρ παρέλκει η ύπαρξη του turbo (βλέπε cc όπου το δίλιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ σε συνδυασμό με το ηλεκτρομοτέρ έχουν σχεδόν το ίδιο 0-100 με το tucson των 230 ps). Ο βασικός λόγος ύπαρξης του turbo είναι οι κινητήρες χαμηλού κυβισμού (βλ. vag ) όπως και στο tucson, διότι 1.6 κινητήρας για τόσο μεγάλο σκαρί είναι προβληματικός, απαιτεί turbo για να ενισχυθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία καυσίμου. Αυτός είναι ο λόγος που καμία εταιρεία δεν μπορεί να πιάσει τις καταναλώσεις της toyota, διότι η τελευταία συνδυάζει 2λιτρα και άνω ατμοσφαιρικά μοτερ (αλλιώς σέρνονται με ηλεκτρομοτερ.
Επίσης, στα full hybrid ο θερμικός κινητήρας μπαίνει ξαφνικά σε λειτουργία σε περίπτωση που κάποιος επιταχύνει απότομα ακόμη και σε ταχύτητες 120 χλμ., οπότε σε συνθήκες πόλης, με κρύο θερμικό κινητήρα, ξαφνικά ενεργοποιείται και λόγω turbo ανεβάζει ακαριαία στροφές πολύ ψηλά γεγονός που αποτελεί πρόβλημα (φθορές) για τoν κινητήρα και ιδίως turbo που απαιτεί ανεβασμένη θερμοκρασία λαδιών και κρύωμα. Είναι αδύνατον να προλάβει να θερμάνει και να ψύξει εγκαίρως τον κινητήρα σε κατάσταση διαρκών εκκινήσεων και σβησίματος του θερμικού (κλασική λειτουργία του full hybrid), και αποτελεί τον βασικό λόγο φθοράς των turbo κινητήρων.Και η ΤΟΥΟΤΑ έχει βγάλει υβριδικό με ένα ηλεκτομοτέρ μπροστά τούρμπο κινητήρα με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.
Πίσω έχει πάλι ηλεκτρομοτέρ είναι το LEXUS RX500H F.
Hyundai Tucson NX4 (2020)