-
@limited_one said in Cupra Formentor:
@stefan147 said in Cupra Formentor:
@cirus said in Cupra Formentor:
Δεν το λες και πολύ έξυπνη κίνηση. Φαντάζομαι θα είδατε ή έστω ακούσατε για το δυστύχημα στην Εθνική με το μπάρμπα που σταμάτησε στη ΛΕΑ και έπεσε ο άλλος πάνω του. Με lane assist προφανώς και θα είχε αποφευχθεί αυτό.
Αυτό θα είχε αποφευχθει με πολλούς τρόπους πχ:
να υπήρχε οδηγος με δίπλωμα που να μην κοίταγε το κινητό του
Ακριβώς λοιπόν επειδή η ανθρώπινη βλακεία και ανευθυνότητα δεν έχουν όρια, όλα αυτά τα συστήματα οφείλουν να ειναι υποχρεωτικά για κάθε αυτοκίνητο όπως κάποτε έγιναν οι αερόσακοι και το abs. Κι ας σου δίνει μέσα από το μενου τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις εάν αισθάνεσαι τόσο υπεύθυνος και συγκεντρωμένος.
Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνου υποχρεωτικά και να μην έχουν δυνατότητα απενεργοποίησης. ο Έλληνας οδηγός πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τα φλάς για κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και αυτά τα συστήματα ασφαλείας είναι ο μοναδικός τρόπος
Θεωρητικά έχεις δίκιο! Πρακτικά, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου οι δρόμοι πολύ απέχουν από την τελειότητα και οι διαγραμμίσεις ακόμη περισσότερο, ορισμένα συστήματα, όπως το lane assist, είναι εν δυνάμει επικίνδυνα. Γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης τους κατά την κίνηση σε προβληματικούς (όσον αφορά τη διαγράμμιση) δρόμους.
-
@k-m said in Cupra Formentor:
γιατι πιστεύετε οτι δεν θα λειτουργούσε σωστα στη ΛΕΑ ?
κανονικη λωρίδα ειναι για το συστημα. μια χαρα θα τον άφηνε να παει να πεσει πανω.
εκτός αν ειχε και το συστημα που σταματάει μονο του οταν πλησιασεις τον μπροστα.
Παιδεία χρειαζεται για να μην μπαινουν οι εξυπνοι στη ΛΕΑ. Και αν μπεις να σου παρουν το αυτοκινητο ολοκληρο για να μην εχεις να το ξανακανεις.
Φυσικα και δε θα τον αφηνε να πεσει πανω γιατι πολυ απλα θα τον μαζευε στο κεντρο της λωριδας του. Το πολυ πολυ να περναγε ξυστα ή να του μαζευε κανα καθρεφτη.
-
Δεν το λες και πολύ έξυπνη κίνηση. Φαντάζομαι θα είδατε ή έστω ακούσατε για το δυστύχημα στην Εθνική με το μπάρμπα που σταμάτησε στη ΛΕΑ και έπεσε ο άλλος πάνω του. Με lane assist προφανώς και θα είχε αποφευχθεί αυτό.
Ακριβώς λοιπόν επειδή η ανθρώπινη βλακεία και ανευθυνότητα δεν έχουν όρια, όλα αυτά τα συστήματα οφείλουν να ειναι υποχρεωτικά για κάθε αυτοκίνητο όπως κάποτε έγιναν οι αερόσακοι και το abs. Κι ας σου δίνει μέσα από το μενου τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις εάν αισθάνεσαι τόσο υπεύθυνος και συγκεντρωμένος.
Μα δεν διαφωνώ, ολα τα συστηματα ασφαλείας είναι ευπροσδεκτα. Απλά επεισήμανα οτι το συγκεκριμένο θα είχε αποφευχθεί εύκολα με παρα πολλούς αλλους τρόπους..........
Και lane assist να είχε (λεμε τώρα) θα τον έσωζε εκεί που ήταν ευθεια και θα σκότωνε κάποιον άλλο σε κάποια απότομη στροφή. Αν κοιτας το κινητο σου και οδηγείς χωρις δίπλωμα αποδεικνύεις ότι η βλακεία είναι ΑΠΕΙΡΗ. Δεν θα σε σε σώσει ένα Εξυπνο αυτοκίνητο.
Να είμαστε σωστοί εμείς!!! Υπέροχα τα έξυπνα συστήματα αλλά δεν πρεπει ΠΟΤΕ να βασιζόμαστε σε αυτά. Αυτή είναι η σωστή χρήση τους.
Κανουμε το σωστό εμείς και έχουμε το σύστημα ασφαλείας σαν δικλείδα ασφαλείας. Για αυτό σχεδιάστηκαν ΟΧΙ για να βασιζόμαστε σε αυτά. Πρέπει να οδηγούμε σαν να μην τα έχουμε. Ειναι πάρα πολύ βασικό αυτό.
Ακολουθούν παραδείγματα:
αν αισθάνεσαι κουρασμένος ΜΗΝ περιμένεις να σου βγάλει ένδειξη το αυτοκίνητο αφου το αισθάνεσαι σταμάτα στο επόμενο parking. (όχι στην ΛΕΑ)
Μην βασίζεσαι στο lane assist να διορθώσει την πορεία σου και να σε φέρει στην μέση της λωρίδας.
Μην περιμένεις το Brake assist να φρενάρει για σενα.
Μην περιμένεις μόνο το φωτάκι για τυφλό σημείο στους καθέφτες , κοίτα τους κανονικά να δεις τι είναι γύρω σουκτλ, κτλ, κτλ
-
@limited_one said in Cupra Formentor:
Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνου υποχρεωτικά και να μην έχουν δυνατότητα απενεργοποίησης. ο Έλληνας οδηγός πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τα φλάς για κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και αυτά τα συστήματα ασφαλείας είναι ο μοναδικός τρόπος
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Το lane assist πχ μπορεί να γίνει και επικύνδυνο αν ο δρόμος δεν είναι καλός και δεν καταλάβει το σύστημα καλά την λωρίδα. Σε επαρχιακούς δρόμους το έχω δοκιμάσει από περιέργεια και σου λέω ότι δεν λειτουργεί πολύ καλά. Μονο για εθνική είναι. Οπότε θα ήταν ΚΑΚΟ να μην μπορείς να το απενεργοποιήσεις.
Για τα φλας +10000. ειναι πάρα πολύ σπαστικό που δεν τα χρησιμοποιούν με εκνευρίζει αφάνταστα
-
@bouzou said in Cupra Formentor:
Καλησπέρα . Το τριήμερο ήταν ευκαιρία για το πρώτο ταξιδάκι με τον Φορμέντορα. (1.5 TSI dsg)
Έχω μόνο 610 χλμ στο αυτοκίνητο και τα 400 έγιναν σε αυτο το ΠΣΚ στη διαδρομή Πειραιάς Ερμιόνη και ενδιάμεσες εκδρομουλες για Πόρτο Χέλι , Κόστα κλπ .
Η διαδρομή ήταν ότι πρέπει για συμπεράσματα .
Μιάμιση ώρα εθνική όπου δοκιμάστηκε το acc και η άνεση του αυτοκινήτου και άλλο τόσο σχεδόν με στροφούλες για να δούμε πως πατάει το εργαλείο .
Και στα δύο ήταν εξαιρετικό . Δεν το πίεσα λόγω στρωσιματος αφενός και αφετέρου λόγω ότι η υπόλοιπη οικογένεια σύζυγος ,2 παιδιά και σκύλος δεν είναι η καλύτερη τους να πηγαίνουν πέρα δώθε στις στροφές . Όμως και τις προσπεράσεις μου με άνεση τις έκανα και το sport mode το δοκίμασα αρκετά ιδίως στις αναβάσεις .
Αυτό που με ξένισε καθώς νιουμπας (που λέει κι ο γιος μου ) ήταν ότι δεν ήξερα πως να φρενάρω με το dsg στα κατηφορικά κομμάτια . Δοκίμασα να το γυρνάω σε χειροκίνητο απ' τα paddles αλλά λίγο ο θόρυβος λίγο ότι δεν ήθελα να του ανεβάζω στροφές το ξανααφηνα στην ησυχία του D καταφεύγοντας στο φρένο .
Από κατανάλωση τα πήγε σούπερ κατά τη γνώμη μου . Έκαψα 7,3 όταν πήγαινα και 6,7 στην επιστροφή . Νομίζω πολύ καλά για αστρωτο αυτοκίνητο .
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου επίσης χωρίς ψεγάδια άνεσης . Κάποιες εγκάρσιες λακούβες τις νιώθουν οι επιβάτες αλλά τίποτε μεμπτό .
Επίσης σε ένα απότομο φρενάρισμα που ο μπροστινός στην αριστερή της εθνικής κοκκαλωσε το αμάξι φάνηκε να παίρνει πρωτοβουλίες ανάβοντας κάτι χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο ταμπλό και ελέγχοντας μου το πεντάλ του φρένου και σαν να μοίρασε την πέδηση μπρος πίσω και να με προσγείωσε με ασφάλεια πριν γνωρίσω τον κάτοχο ενός Citroen xsara.
Όλα καλά λοιπόν με το νέο απόκτημα δεν μου έχει λείψει κάτι απ' την bmw που είχα .....και εισέπραξα και μερικά βλέμματά θαυμασμού . Που να είχα και το 310αρι!Σε είδα νομίζω παρκαρισμένο στο πρώτο πάρκινγκ απέναντι απ΄ το Rebel. Ή απέξω απ΄το Δρούγκα. Δε θυμάμαι ακριβώς. Κάπου στο Χέλι τέλος πάντων.
Για την ιστορία εγώ έκαψα 8.6λτ στο πήγαινε και 7.7 στο γύρνα (Leon Cupra DSG stg2) με 140 acc στην εθνική και φυλαγμένα (λόγω 19αρας) αλλά κάμποσες προσπεράσεις στην Επιδαύρου.
Πολύ πέραση έχει η Ερμιόνη μου φαίνεται τώρα τελευταία. Το Πάσχα και εγώ εκεί ήμουν. Α! 5.4 με 5.7 κατανάλωση με το ταπεινό scross...;)
-
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Το lane assist πχ μπορεί να γίνει και επικύνδυνο αν ο δρόμος δεν είναι καλός και δεν καταλάβει το σύστημα καλά την λωρίδα. Σε επαρχιακούς δρόμους το έχω δοκιμάσει από περιέργεια και σου λέω ότι δεν λειτουργεί πολύ καλά. Μονο για εθνική είναι. Οπότε θα ήταν ΚΑΚΟ να μην μπορείς να το απενεργοποιήσεις.
Για τα φλας +10000. ειναι πάρα πολύ σπαστικό που δεν τα χρησιμοποιούν με εκνευρίζει αφάνταστα
Συμφωνώ! Σε προσωπική μου πάντως εμπειρία, ΕΓΙΝΕ επικίνδυνο, όταν οδηγώντας δοκιμαστικά νέο αυτοκίνητο δεν με άφηνε να αποφύγω ερχόμενο αντίθετα -στο ρεύμα μου- αυτοκίνητο και να κάνω πιο δεξιά!
Σε ιδανικούς δρόμους δεν ξέρω. Στους υφισταμένους θα έπρεπε να απαγορεύεται. Είναι γνωστό ότι τα μεταξωτά βρακιά έχουν ...προδιαγραφές. Ευτυχώς στα δικά μου αυτοκίνητα απενεργοποιήτε μόνιμα. -
Dacia λοιπόν. Θα ψάχνουμε να βρούμε αυτοκίνητα με 1/2 αστέρια....
Χαχαχα -
@lap said in Cupra Formentor:
Dacia λοιπόν. Θα ψάχνουμε να βρούμε αυτοκίνητα με 1/2 αστέρια....
ΧαχαχαΤα ράσα δεν κάνουν τον παπά!
Ούτε τα αστέρια -πλέον- την ασφάλεια...
-
@manast said in Cupra Formentor:
Συμφωνώ! Σε προσωπική μου πάντως εμπειρία, ΕΓΙΝΕ επικίνδυνο, όταν οδηγώντας δοκιμαστικά νέο αυτοκίνητο δεν με άφηνε να αποφύγω ερχόμενο αντίθετα -στο ρεύμα μου- αυτοκίνητο και να κάνω πιο δεξιά!
Σε ιδανικούς δρόμους δεν ξέρω. Στους υφισταμένους θα έπρεπε να απαγορεύεται. Είναι γνωστό ότι τα μεταξωτά βρακιά έχουν ...προδιαγραφές. Ευτυχώς στα δικά μου αυτοκίνητα απενεργοποιήτε μόνιμα.Καλα το "δε με άφηνε" είναι βαριά κουβέντα. Εννοείται ο έλεγχος παραμένει στον οδηγό απλά σου βάζει αντισταση στο τιμόνι. Γενικώς δε φταίει ποτέ το σύστημα. Πάντα φταίει ο δρόμος. Το σύστημα θα δουλέψει βρέξει χιονίσει εντός των προδιαγραφών που του έχει ορίσει ο δημιουργός του και πάντα εννοείται τον τελευταίο λόγο τον έχει ο οδηγός.
-
Βαριά και απερίφραστα το γράφω εξ´ άλλου. Οταν το τιμόνι ηλιθιωδώς σου αντιστέκεται και σε επαναφέρει ενώ ο απέναντι πλησιάζει γιατί άραγε να το δω ελαφρά? Επειδή στο βάθος φταίει ο απέναντι και όχι τα ηλεκτρονικά? Πόσο θέλει κάποιος για να τα χάσει? Επιμένω ότι τα περισσότερα βοηθήματα είναι εκτός ελληνικών οδικών συνθηκών.
-
@manast said in Cupra Formentor:
Βαριά και απερίφραστα το γράφω εξ´ άλλου. Οταν το τιμόνι ηλιθιωδώς σου αντιστέκεται και σε επαναφέρει ενώ ο απέναντι πλησιάζει γιατί άραγε να το δω ελαφρά? Επειδή στο βάθος φταίει ο απέναντι και όχι τα ηλεκτρονικά? Πόσο θέλει κάποιος για να τα χάσει? Επιμένω ότι τα περισσότερα βοηθήματα είναι εκτός ελληνικών οδικών συνθηκών.
χμμμμ
ειναι και λιγο θεμα υλοποιησης.
ας πουμε στο τιγκουαν ειναι βιαιο αρκετα στην επαναφορα, σαν να χουφτωνεις απο το πλαι στηθος 27χρονης, θελει μια καποια βια στο τραβηγμα.
στο βιτ ειναι απο την αλλη πουπουλο, στο αναλογο με του τιγκ, σκεφτειτε 63χρονη που αδυνατισε στα 59, σχεδον ανυπαρκτο ζορι, σαν πετσα κοτοπουλου ενα πραμα.
στο πουγκ ειναι στη μεση. μιλφατο αφρατο.
οποτε εχω συνηθισει να ειναι παντα ανοιχτο ακομη και αν γινεται ενοχλητικο, καποιες φορες σωζει την ωρα που πανηγυριζεις το 47ο και πηγαινεις για το χαντακι με τις ευχες του dpg για το μεχρι τελους -
Έχω την εντύπωση πως ρυθμίζεται η ευαισθησία πάντως. Θα το κοιτάξω το πρωί
-
Το android auto παίζει σωστά ?
Περισσότερο για το Ναvi ρωτάω ώστε να μην το βαλω στην παραγγελία.
στο store δεν βλέπω την εφαρμογή, την κατεβάζω απο καπου αλλου ?
-
Το Android auto κατεβαίνει στο κινητό αυτόματα με το που συνδέσεις το κινητό με το αυτοκίνητο.
-
To lane assist θα ήταν ευπρόσδεκτο αν ήταν μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Ένας φίλος ανέφερε το αυτοκίνητο που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα. Εγώ θα αναφέρω αυτό που μου συνέβη, ο επικίνδυνος οδηγός που παίζει με το κινητό του και δεν έχει lane assist ντριφτάρει δεξιά και με υποχρεώνει να κάνω το ίδιο για να τον αποφύγω. Εκεί το lane assist προβάλλει πίεση στο στρίψιμο του τιμονιού με αποτέλεσμα να με θέσει σε κίνδυνο.
Αν το σύστημα ήταν αρκετά έξυπνο ώστε είτε να κάνει την κατάλληλη μανούβρα μόνο του είτε να απενεργοποιήσει το lane assist σε αυτή την περίπτωση, τότε θα ήταν όντως χρήσιμο.
Γι' αυτό είπα work-in-progress. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο situational awareness και system integration για να γίνουν ασφαλή αυτά τα συστήματα χωρίς να σε θέτουν σε κίνδυνο σε περιπτώσεις όπου καλούνται να αντιδράσουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους.
Για το φίλο που ρώτησε αν μπορείς να κινείς το αυτοκίνητο με μαζεμένους τους καθρέπτες ώστε να παρκάρεις σε στενό μέρος, η απάντηση είναι ναι. Το δοκίμασα σήμερα το πρωί
-
@jg4 said in Cupra Formentor:
Για το φίλο που ρώτησε αν μπορείς να κινείς το αυτοκίνητο με μαζεμένους τους καθρέπτες ώστε να παρκάρεις σε στενό μέρος, η απάντηση είναι ναι. Το δοκίμασα σήμερα το πρωί
Ευχαριστώ
-
@kapa-0 said in Cupra Formentor:
Το Android auto κατεβαίνει στο κινητό αυτόματα με το που συνδέσεις το κινητό με το αυτοκίνητο.
Ευχαριστώ. Το εχει δοκιμάσει κανεις ως navigation ?
-
Να αναφέρω λίγο και θέματα κατανάλωσης που ερωτήθηκαν πιο πάνω. Με συνεχή σταμάτα/ξεκίνα γράφει εύκολα 9+. Σε ανοικτό δρόμο όμως τα πράγματα αλλάζουν πολύ
Γλυφάδα - Ερέτρια το τριήμερο του Πάσχα με ταχύτητες μέχρι 110-120 (και συχνά πιο κάτω): 6.5 λίτρα.
Επιστροφή: 5.6 λίτρα.
Ο λόγος της χαμηλής ταχύτητας ήταν ότι ακολουθούσε άλλο αυτοκίνητο που δεν ήθελε να τρέχει παραπάνω. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη πως μέσα σε Αθήνα (από Κηφισό) και Χαλκίδα υπήρχε κίνηση.
Αν δε θες να τρέχεις σε ανοικτό δρόμο μπορείς να πλησιάζεις τους πετρελαιοκινητήρες. Μόνο που αυτοί διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα κάτω από περισσότερες συνθήκες
-
@kapa-0 said in Cupra Formentor:
Ευχαριστώ. Το εχει δοκιμάσει κανεις ως navigation ?
Ναι, το χρησιμοποιώ από το Google maps του κινητού.
-
@jg4 said in Cupra Formentor:
Να αναφέρω λίγο και θέματα κατανάλωσης που ερωτήθηκαν πιο πάνω. Με συνεχή σταμάτα/ξεκίνα γράφει εύκολα 9+. Σε ανοικτό δρόμο όμως τα πράγματα αλλάζουν πολύ
Γλυφάδα - Ερέτρια το τριήμερο του Πάσχα με ταχύτητες μέχρι 110-120 (και συχνά πιο κάτω): 6.5 λίτρα.
Επιστροφή: 5.6 λίτρα.
Ο λόγος της χαμηλής ταχύτητας ήταν ότι ακολουθούσε άλλο αυτοκίνητο που δεν ήθελε να τρέχει παραπάνω. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη πως μέσα σε Αθήνα (από Κηφισό) και Χαλκίδα υπήρχε κίνηση.
Αν δε θες να τρέχεις σε ανοικτό δρόμο μπορείς να πλησιάζεις τους πετρελαιοκινητήρες. Μόνο που αυτοί διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα κάτω από περισσότερες συνθήκες
Ο κλασικός αστικά λαίμαργος TSI που έχει το προφίλ κατανάλωσης που περιγράφεις (παρόμοια και το leon ST TSI +100kg). Ο eTSI θα του ταίριαζε πολύ περισσότερο αλλά είπαν να «σπρώξουν» ότι είχαν-συμφέρει με το πρόσχημα του πετρολχεντ-sport οχήματος. Εκπληκτικό το packaging/ περιτύλιγμα αλλά παρωχημένος κινητήρας.
Cupra Formentor