-
-
@dstou said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εγω ξερω συγγενικο μου προσωπο στον Κορυδαλλο (εκτος ετσι
)οτι με την αντλια θερμοτητας ειδε μεγαλη διαφορα στο θεμα θερμανση/κοστος. Τουλαχιστον 50% κατω.Η χιλιοπαιγμένη κασέτα...
'Έδινα παλιά 1.500 ευρώ, τώρα καθαρίζω με 500 λόγω της αντλίας.'Χωρίς να αμφισβητώ τα νούμερα αυτά, το μπρέικντάουν της μείωσης έχει ως εξής (τυχαία νούμερα , αλλά ρεαλιστικά) :
Με την θερμοπρόσωψη από τα 1.500 ευρώ πήγε στα 1.200
Με τα νέα ενεργειακά κουφώματα από τα 1.200 πήγε στα 1.000
Με την αποκοπή του από το λεβητοστάσιο και την κεντρική στήλη της πολυκατοικίας από τα 1.000 πήγε στα 800
Τέλος, με την τοποθέτηση μιας καλής αντλίας στη βεράντα του, δίπλα στην κατανάλωση, από τα 800 πήγε στα 500.Αυτό πέτυχε η αντλία, του έκοψε 300 ευρώ, από τα π.χ. 1500 στα 500=1000 της συνολικής διαφοράς.
Η υπόλοιπη μείωση έγινε από άλλα συστήματαΤριώροφο οικογενειακό είναι με χρήση μόνο 2 διαμερίσματων.
Τα νούμερα είναι καθαρά κατά προσέγγιση δική σου που θεωρείς ότι είναι σωστά. Δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα. Οι μελέτες έχουν βγει στη δημοσιότητα τι συμφέρει οικονομικά και τι όχι. Και η τιμή πετρελαίου δεν ήταν στα 1.8-2€/λτ.
Προφανώς οι αναβαθμίσεις στις μονώσεις θα δώσουν έξτρα κέρδος αλλά και πάλι η χρήση αυτών των 2 μέσων θέρμανσης βάζει την αντλία πολύ μπροστά.Αν θεωρεί κάποιος ότι με πετρέλαιο είναι καλύτερα/οικονομικότερα δικαίωμα του.
-
@chrisk6 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Τριώροφο οικογενειακό είναι με χρήση μόνο 2 διαμερίσματων.
Τα νούμερα είναι καθαρά κατά προσέγγιση δική σου που θεωρείς ότι είναι σωστά. Δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα. Οι μελέτες έχουν βγει στη δημοσιότητα τι συμφέρει οικονομικά και τι όχι. Και η τιμή πετρελαίου δεν ήταν στα 1.8-2€/λτ.
Προφανώς οι αναβαθμίσεις στις μονώσεις θα δώσουν έξτρα κέρδος αλλά και πάλι η χρήση αυτών των 2 μέσων θέρμανσης βάζει την αντλία πολύ μπροστά.
Αν θεωρεί κάποιος ότι με πετρέλαιο είναι καλύτερα/οικονομικότερα δικαίωμα του.Κανεις δεν ειπε οτι η Α.Θ. δεν ειναι περισοοτερο οικονομικη. Απλα η συγκριση που κανεις ειναι λανθασμενη.
- Τεραστια η διαφορα η μονωση του σπιτιου.
- Μεγαλη η διαφορα κεντρικης με ατομικης θερμανσης.
Ο αδερφος μου μενει επισης στον Κορυδαλλο, οικια κατασκευης του 84 με τις τυπικες μονωσεις εκεις της εποχης εκτος απο πορτοπαραθυρα με 2πλο ενεργειακο τζαμι και αλουμινια χωρις θερμοδιακοπη, δε γειτονευει σε καμια πλευρα με αλλο οικημα, 3ος οροφος, 100 τετραγωνικα μετρα.
Αυτονομη θερμανση πετρελαιου με 5 σωματα Fan Coil συν μια πετσετοκρεμαστρα στο λουτρο, την τελευταια 10ετια θερμοστατης στους 21-22 βαθμους, καταναλωση πετρελαιου 400-700 λιτρα το χρονο αναλογα με τη βαρυχειμωνια.
-
Υπάρχει άνθρωπος που να θεωρεί ότι το πετρέλαιο, στη γενική περίπτωση, συμφέρει καλύτερα οικονομικά από μια αντλία θερμότητας? Εγώ δεν έχω γνωρίσει κάποιον τέτοιο ακόμη, και έβαλα την πρώτη κόμπακτ αντλία το 2003.
Εγώ πάντως στο σπίτι μου έχω φυσικό αέριο, και δεν το αλλάζω, ίσως μετά από πολλά χρόνια να το σκεφτώ.
Μάλιστα το σαββατοκύριακο προχώρησα σε κάποιες αναβαθμίσεις στο λεβητοστάσιο μου, self made, θα ανεβάσω και φωτογραφίες οσονούπω. -
@fhcc said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Οι αντλίες θερμότητας (ή τα κλιματιστικά) συμφέρουν σε κάθε περίπτωση σε σχέση με το πετρέλαιο. Ιδίως όσοι μένουν σε περιοχές που δεν έχει πολύ κρύο τον χειμώνα κερδίζουν περισσότερο, γιατί οι αντλίες θερμότητας έχουν καλύτερη απόδοση.
Η ενέργεια που παίρνω από 1 λίτρο πετρελαίου θεωρητικά κάπου 10 kwh, σε έναν παλιό λέβητα θα έλεγα 8. Μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα καταναλώνοντας 2 ή 2,5 κιλοβατώρες ανάλογα με τον καιρό και τον συντελεστή απόδοσης της αντλίας ή του κλιματιστικού.
Αντλίες θερμότητας και κλασικά θερμαντικά σώματα:
Πριν από 15 χρόνια που το σπίτι μου ήταν σχεδόν χωρίς καμία μόνωση, είχα αγοράσει αντλία υψηλών θερμοκρασιών. Τώρα δε μου χρειάζεται και τη λειτουργώ σε χαμηλές θερμοκρασίες. Λειτουργεί πιο οικονομικά αλλά δεν μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το πετρέλαιο που έχεις θερμοκρασία νερού στα σώματα 70-80 βαθμούς. Χρειάζεται να τη λειτουργήσεις περισσότερη ώρα.
Να το γράψω και με τιμές για να γίνει πιο κατανοητό.
Καίγοντας 1 λίτρο πετρελαίου παίρνω 8 kwh ενέργειας αν υπολογίσω και τις απώλειες που έχω. Μπορεί κάποιος με καλό λέβητα να πάρει και 9. Τιμή που θα πληρώσω φέτος 1,50€ ή και περισσότερο.
Για να πάρω την ίδια ενέργεια από ένα κλιματιστικό ή αντλία θερμότητας με συντελεστή απόδοσης ας πούμε 4 θα χρειαστεί να "κάψω" 2 kwh ρεύματος. Τιμή 0,50€ .
Δεν είναι όλα τα κλιματιστικά ίδια. Έχει κάποια με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή απόδοσης οπότε η τιμή που θα πληρώσω είναι ακόμη μικρότερη.
Δεν είναι επίσης εύκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός, γιατί η απόδοση των κλιματιστικών και των αντλιών θερμότητας εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία. Στα μεγάλα κρύα πέφτει αλλά όχι τόσο που να μην συμφέρει η χρήση τους.
Τώρα τι γίνεται με τις επιδοτήσεις του πετρελαίου σε κάποια νοικοκυριά δεν ξέρω. Μπορεί εκεί να αλλάζουν τα δεδομένα.
-
Το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ τι γράφουμε αυτό είναι το πρόβλημα
Κανένας δεν έγραψε ότι η αντλία θερμότητας δεν είναι πιο οικονομική από το πετρέλαιο , κανένας . Πολύ καλύτερη είναι και πολύ πιο οικονομικη
Αν φτιάχνεις νέο σπίτι ή κάνεις ανακαίνιση ή δεν έχεις τίποτα και θες να βάλεις θέρμανση ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα πας για αντλία θερμότητας
Απλα αν έχεις ήδη σύχρονη εγκατάσταση καυστήρα πετρελαιου και μένεις κάπου που δεν κάνει κρύο πάνω από 2 μήνες σαν την Αθήνα και δεν πληρώνεις πολλά γιατί δεν βάζεις το καλοριφέρ στους 25 βαθμούς!!! , δεν αξίζει να πληρώσεις ένα κάρο χρήματα για να αντικαταστήσεις τον καυστήρα με αντλία θερμότητας γιατί είναι πολύ ακριβή και δεν θα κάνεις απόσβεση ποτέ ή θα κάνεις σε 25 χρόνια που δεν βγάζει νόημα για μένα να ταλαιπωρηθείς. Αυτό γράφουμε και σεις μας λέτε ότι η αντλία είναι πολύ οικονομική. Χαίρω πολύ χαιροπουλος
-
Το ίδιο λέμε κάποιοι και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το ηλεκτρικό συμφέρει αν στο χαρίσουν.
Αν έχεις καινουριο θερμικό ή έστω σχετικά καινούριο δε σε συμφέρει να πας σε ηλεκτρικό. Το πιο οικονομικό αυτοκίνητο είναι αυτό που έχεις.
Ηλεκτρικό μόνο αν το προηγούμενό σου έχει βγάλει τα λεφτά του - φάει τα ψωμιά του. -
@cirus said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Κανένας δεν έγραψε ότι η αντλία θερμότητας δεν είναι πιο οικονομική από το πετρέλαιο , κανένας . Πολύ καλύτερη είναι και πολύ πιο οικονομικη
Αν φτιάχνεις νέο σπίτι ή κάνεις ανακαίνιση ή δεν έχεις τίποτα και θες να βάλεις θέρμανση ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα πας για αντλία θερμότητας
Απλα αν έχεις ήδη σύχρονη εγκατάσταση καυστήρα πετρελαιου και μένεις κάπου που δεν κάνει κρύο πάνω από 2 μήνες σαν την Αθήνα και δεν πληρώνεις πολλά γιατί δεν βάζεις το καλοριφέρ στους 25 βαθμούς!!! , δεν αξίζει να πληρώσεις ένα κάρο χρήματα για να αντικαταστήσεις τον καυστήρα με αντλία θερμότητας γιατί είναι πολύ ακριβή και δεν θα κάνεις απόσβεση ποτέ ή θα κάνεις σε 25 χρόνια που δεν βγάζει νόημα για μένα να ταλαιπωρηθείς. Αυτό γράφουμε και σεις μας λέτε ότι η αντλία είναι πολύ οικονομική. Χαίρω πολύ χαιροπουλος
Είπες κάτι τεχνικά λάθος, δέξου το και πάμε παρακάτω, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να το γυρίσεις !
Αν στο σπίτι έχεις παιδιά, υπέργηρους ή μέλη με τηλεργασία και δεν γυρνάς στο σπίτι 8, κάνεις μπάνιο, βάζεις θερμαινόμενη κουβέρτα και κοιμάσαι η αντλία είναι ανοικτή από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο και από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο !
Ναι αγαπητοί φίλοι, η αντλία έχει και ψύξη ! Δεν χρειάζεται να έχεις ανεξάρτητα Ac σε κάθε δωμάτιο ! Βγαίνεις από το υπνοδωμάτιο ψυγείο και μπαίνεις στην κουζίνα φούρνο ! Θερμική άνεση χειμώνα καλοκαίρι !Οταν λέτε σύγχρονο καυστήρα τι εννοείται ; Πως τον φαντάζεστε ; Τι βαθμό απόδοσης πιστεύετε ότι έχει ;
-
@georgemit said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Το ίδιο λέμε κάποιοι και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το ηλεκτρικό συμφέρει αν στο χαρίσουν.
Αν έχεις καινουριο θερμικό ή έστω σχετικά καινούριο δε σε συμφέρει να πας σε ηλεκτρικό. Το πιο οικονομικό αυτοκίνητο είναι αυτό που έχεις.
Ηλεκτρικό μόνο αν το προηγούμενό σου έχει βγάλει τα λεφτά του - φάει τα ψωμιά του.Θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά την οποία και επισήμανα. Η διαφορά στην εμπειρία χρήσης. Στο αντλία vs καυστήρας θεωρώ ότι δεν υπάρχει, καθώς το προϊόν είναι το ίδιο, δηλ η θέρμανση. Κάποιος ίσως να αναφέρει το ΖΝΧ, αλλά έχω το ίδιο αποτέλεσμα με τριπλό θερμοσίφωνα και κυκλοφορητη.
Συμφωνώ απόλυτα με ότι έγραψε στο τελευταίο ποστ ο @cirus
-
Η εμπειρία χρήσης είναι υποκειμενική, μιλάω για το κόστος που είναι αντικειμενικό.
-
@georgemit said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ηλεκτρικό μόνο αν το προηγούμενό σου έχει βγάλει τα λεφτά του - φάει τα ψωμιά του.Μα το καινουργιο ηλεκτρικο δεν το αγοραζεις για οικονομία αλλα γιατι ειναι πολύ καλύτερο σαν αυτοκινητο. Δεν συμφερει ετσι και αλλιως η αγορα οποιουδηπωτε καινουργιου αυτοκινητου ανεξαρτητως καυσιμου
Δεν πήρα 2 ηλεκτρικα και αντικατεστησα τα 2 θερμικα που ειχα για την οικονομια τους σε καμια περιπτωση. Τα πήρα γιατι ειναι πολυ καλύτερα, τα γουσταρω και αντεχω οικονομικα να τα έχω. Η οικονομια τους ειναι απλά bonus. Γενικα με λες και σπαταλο συμφωνα με τις αποφασεις μου στα αυτοκινητα. Ολες οι επιλογες μου ειναι αντιθετα με το συμφερον μου, απλά μαρεσουν τα αυτοκινητα και τα αλλαζω, οπως τα αλλαζα και πριν τα ηλεκτρικα και το ίδιο έκανα και παλια με μηχανές.
Αν κοιταζα την οικονομια ενα παλιο μεταχειρισμενο diesel για ταξίδια με λιγα χρηματα θα επαιρνα (ως 7-8000 ευρώ) και συγκοινωνίες για μεσα στην πόλη, ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. καθολου αυτοκινητο στην πόλη δεν θα χρησιμοποιουσα , αυτο ειναι μεγιστη οικονομια, λεωφορειο και μετρο. Αλλα αυτός δεν ειμαι εγώ, δεν κοιταω την μεγιστη οικονομια στις μετακινησεις. Μαρεσουν τα αυτοκινητα. Αν ημουν πλούσιος θα ειχα ενα τεραστιο γκαραζ από δαυτα. Δεν ειμαι ομως και πορευομαι με οτι μπορω
Τα αυτοκινητα μονο χανουν αξια, ποτε δεν συμφερουν γενικά, ειδικα τα καινούργια. Οποτε δεν εχουν καμια σχεση με τους τροπους για να εχεις θερμανση που ειναι απαραιτητο να εχεις για να τα συσχετιζεις.
Οποτε δεν διαφωνουμε κάπου απλά εφερες ατυχές παραδειγμα οπως σου ανελυσα παραπάνω
-
@red_monster said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@cirus said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Είπες κάτι τεχνικά λάθος, δέξου το και πάμε παρακάτω, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να το γυρίσεις !
Αν στο σπίτι έχεις παιδιά, υπέργηρους ή μέλη με τηλεργασία και δεν γυρνάς στο σπίτι 8, κάνεις μπάνιο, βάζεις θερμαινόμενη κουβέρτα και κοιμάσαι η αντλία είναι ανοικτή από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο και από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο !
Ναι αγαπητοί φίλοι, η αντλία έχει και ψύξη ! Δεν χρειάζεται να έχεις ανεξάρτητα Ac σε κάθε δωμάτιο ! Βγαίνεις από το υπνοδωμάτιο ψυγείο και μπαίνεις στην κουζίνα φούρνο ! Θερμική άνεση χειμώνα καλοκαίρι !Οταν λέτε σύγχρονο καυστήρα τι εννοείται ; Πως τον φαντάζεστε ; Τι βαθμό απόδοσης πιστεύετε ότι έχει ;
δεν ειπα τιποτα τεχνικα λάθος γιατι δεν μιλησα για τεχνικά , κανενα προβλημα να παραδεχτω λαθος δεν εχω, κάνω αρκετα. Ουτε γυριζω τιποτα
αλλα μιλήσα για συγκεκριμενα πραγματα. Λέω δινω 400 ευρώ το χρόνο για θερμανση. Αν βαλω μια πανακριβη αντλια θερμοτητας σε ποσα χρόνια θα την κάνω απόσβεση, πες μου εσυ που ξέρεις και από οτι βλέπω στο γραψιμο σου εχεις την εντυπωση οτι εσυ δεν κάνεις λάθος ποτε
Που βλέπεις το τεχνικο σε αυτό? Μονο οικονομικα μιλάω για αποσβεση που δεν πιστευω οτι γίνεται. Πείσε με για το αντιθετο αν θες και αφησε κατα μέρους τα "εκανες λαθος χωρις να απαντας". Ετσι το μονο που αποδεικνυεις ειναι οτι εσυ εκανες λάθος.
ΑΝ ειχα στο σπίτι παιδια, υπεργηρους κτλ ΔΕΝ θα έδινα 400 ευρώ τον χρονο και θα το εξέταζα αναλογα πόσα θα έδινα. Αν μια αντλια θερμοτητας εκανε απόσβεση σε 5-8 χρονια φυσικα και θα την εξεταζα. Δεν ειναι οτι δεν θα ήθελα να έχω. Δεν με συμφερει να πληρωσω τοσα για να την βαλω ομως
ψυξη εχω με AC inverter και εχω και ηλιακα πάνελ (μικρο φβ) οπότε δεν με ενδιαφέρει
ΥΓ Ενεργειακα δεν συγκρινεται ο καυστηρας με την αντλια θερμοτητας, ειναι πολύ πολύ καλύτερη από ολες τις απόψεις, αν εκανες τον κόπο να διαβασεις θα εβλεπες οτι εγραψα σε προηγουμενα μυν οτι σε νεο σπίτι εννοειται οτι μονο αντλία θα έβαζα.
-
@red_monster said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Οταν λέτε σύγχρονο καυστήρα τι εννοείται ; Πως τον φαντάζεστε ; Τι βαθμό απόδοσης πιστεύετε ότι έχει ;
τί παίζει αλήθεια με έναν μοντέρνο μίνι (μπαλκόνι) λέβητα ΦΑ με >100% που ζεσταίνει νερό/σώματα ;
Είναι συγκρίσιμος με αντλία ;(που επίσης ζεσταίνει νερό; ή. μιλάτε για αέρα αέρα; )Σε σπίτι με καλή μόνωση που δουλεύουν λίγο;
-
@katafractos17 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@criuser said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Το μπουγατσοπωλείο δεν έχει φορτιστή, για να σταματήσουν οι ηλεκτρόπληκτοι...
Αλλά στα 5 λεπτά που κάνεις να την φάς, ούτε να κουμπώσεις/ξεκουμπώσεις δεν θα προλάβαινες ακόμα και αν είχε...Δε χρειάζεται φόρτιση για να γυρίσεις από Κύμη.

Ξέρεις θα κάνεις και μερικές βόλτες εκεί.
Εγώ για παράδειγμα έκανα 130 χλμ σε βόλτες και δεν βγήκα Κυριακή βράδυ, λόγω του αγώνα, ούτε Σάββατο βράδυ γιατί έρριχνε καρέκλες...
-
@fanis75 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Σήμερα επιστρέφοντας από το γνωστό μέρος, έκαψα τόσο λίγο, που έκανα στάση για μπουγάτσα, η οποία βγήκε τζάμπα...

Με ηλεκτρικό θα έκαιγες ακόμα λιγότερα που θα μπορούσες να κάνεις στάση για συναγρίδα!
Στα όνειρα σας μόνο...

-
@katafractos17 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αλλά στα 5 λεπτά που κάνεις να την φάς, ούτε να κουμπώσεις/ξεκουμπώσεις δεν θα προλάβαινες ακόμα και αν είχε...Δε χρειάζεται φόρτιση για να γυρίσεις από Κύμη.

Εγώ για παράδειγμα έκανα 130 χλμ σε βόλτες και δεν βγήκα Κυριακή βράδυ, λόγω του αγώνα, ούτε Σάββατο βράδυ γιατί έρριχνε καρέκλες...
Το αθηνα - κυμη ειναι 150χλμ. Που στο καλο κανατε 130 χλμ;;;; Στη καρυστο πηγατε;
-

Όπως είπε και ο @dettol η Κύμη είναι 150χλμ.
Ακόμη και να κατάφερες να έκανες 130χλμ μέσα την Εύβοια
έχουμε 130+150= 280.
Ακόμη και το σεΤρίο με τη μεγάλη μπαταρία, παίζει να τα βγάζει χωρίς φόρτιση αν οδηγήσεις οικονομικά.
-
@dettol said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

Το αθηνα - κυμη ειναι 150χλμ. Που στο καλο κανατε 130 χλμ;;;; Στη καρυστο πηγατε;
Η ανάβαση της κύμης είνα;ι 5χλμ. Πάνω κάτω, 10.
10 φορές να την κάνεις, μαζεύτηκαν.
Εσύ νομίζεις οτι τυχαία αναφέρει οτι το σετρίο είναι κορυφή στο μους τεστ; -
This post is deleted! -
Είναι 155+155 χλμ το ταξίδι. Εκανα 130 χλμ εκεί σε βόλτες στα χωριά και σε δουλειές.
Σύνολο 450 χλμ το 3ήμερο που πήγα.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά