-
Αυτό βλέπω και εγώ....όσοι έχουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσό κοιτάνε πιο ζεστά κάποια αγορά....μάλιστα κάποιοι "τουρίστες" επανήλθαν με πιο έντονο ενδιαφέρον.
-
Μπαίνω που και που. Όποτε το θυμηθώ. Καλά είμαι. Όντως χαθήκαμε.
Τι να σου πω. Ο καθένας ότι μπορούσε έκανε. Μπορεί να έχτισαν παλιότερα ή εκεί που έχτισαν να μην είναι αρχαιολογική ζώνη.
@megane98hp said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:επ που χάθηκες εσύ? Νόμιζα ότι είχες "αποχωρίσει". Είσαι καλά? Χαθήκαμε!!!
Το ξέρω ότι εξ ορισμού είναι δύσκολη περίπτωση. Δεν έχω αυταπάτες. Μπορώ να σου πω όμως ότι δίπλα μου ακριβώς έχει χτίσει αρκετά μεγάλο σπίτι ντόπιος μεγαλοεργολάβος, ενώ σπίτι έχει χτίσει, μικρό σχετικά, νυν βουλευτης Ηρακλείου. -
Θα θεωρούσατε ότι η αξία ενός οικοπέδου η οποία αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ είναι κι η αντικειμενική αξία αυτού;
-
@famas said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Θα θεωρούσατε ότι η αξία ενός οικοπέδου η οποία αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ είναι κι η αντικειμενική αξία αυτού;
Αντικειμενική αξία είναι, σύμφωνα με το κράτος...
Πραγματική ΔΕΝ είναι...
-
Ο φίλος ρωτάει κάτι άλλο.
Αν η αξία στον ΕΝΦΙΑ είναι ίδια με την αντικειμενική.
Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος , δεν είναι.
Ο ΕΝΦΙΑ βασίζεται μόνο στην τιμή ζώνης , ενώ η αξία του οικοπέδου, έχει αρκετούς συντελεστές, όπως γωνίας , αναλογίας πρόσοψης προς βάθος και διάφορα άλλα.
Γενικά όμως δεν είναι μακριά.
Από την άλλη μπορείς να βρεις ονλάιν την αντικειμενική αξία μέσω της εφαρμογής της εφορίας.
-
Στην Ελλάδα έχουμε τα διατηρητέα ακίνητα.
Κάποια από αυτά είναι διατηρητέα από το υπουργείο περιβάλλοντος, κάποια από το υπουργείο πολιτισμού, ως μνημεία, κάποια και από τα δύο.Οταν ξεκίνησε ο θεσμός των διατηρητέων, πρακτικά πριν 50 χρόνια, είχαμε λίγα πραγματικά διατηρητέα και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τα συντηρούν και να μην υποστούν ζημία από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να εξαντλήσουν τον συντελεστή δόμησης, τους δόθηκε το δικαίωμα να πουλήσουν τον υπόλοιπο συντελεστή και μέσω αυτού να έχουν το όφελος που θα είχαν αν γκρεμιζόταν το διατηρητέο και χτιζόταν νέο μεγαλύτερο κτίριο.
Επειδή όμως εδώ είμαστε ελλαδάρα και έχουμε τους ηλίθιους τους πανηλίθιους και τους υπερπανηλίθιους στην δημιουργία, εφαρμογή και έλεγχο των νόμων και επειδή οι βλαχοδήμαρχοι θέλαν να πουλήσουν στους χαχόλους πάρκα με τα λεφτά των άλλων, μαζί με τα διατηρητέα μπήκαν στους πωλητές συντελεστή και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων , που τα έπαιρναν οι βλαχοδήμαρχοι για πλατείες κλπ. Ακολούθησαν δε και τα ιερά κτήματα.
Και επειδή η διαφθορά είναι παντού, άρχισαν να μπαίνουν κάτι βαμβακοχώραφα που τα απαλλοτρίωναν και γίνονταν υπερκτίρια σε Κηφισίας , στην Βουλιαγμένη και αλλού.
Ετσι άρχισε η σύγκρουση συμφερόντων διαφόρων μεγάλων με προσβάσεις στην εξουσία και χρησιμοποιώντας συνήθως τους γνωστούς χρήσιμους ηλίθιους , που ακούουν και στο όνομα κορμοράνοι, φτάσαμε στους γέροντες του αρσακείου, που απαγόρευσαν την μεταφορά συντελεστή δόμησης.
Ετσι αυτοί που πράγματι έπρεπε να κάνουν χρήση των διατάξεων, δηλαδή οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, έμειναν με το διατηρητέο και τα μεγάλα έξοδα του στο χέρι.
Μετά ήρθε και ο ΕΝΦΙΑ που τους αποτελείωσε, γιατί αυτά τα σπίτια, μονοκατοικίες και συχνότερα διπλοκατοικίες με ημιυπόγεια, ήταν απλά τα σπίτια των ανθρώπων που φτιάχτηκαν πριν 80-120 χρόνια και για πολλά από αυτά οι σημερινοί υπερήλικες κάτοικοι τους, ήταν και ο χώρος που γεννήθηκαν.
Το υπουργείο πολιτισμού γενικά ελέγχει για να δει αν είναι μνημείο κάθε κτίριο που είναι άνω των 100 ετών, πρακτικά άνω των 90.
Πριν 50 χρόνια , ελάχιστα τέτοια κτίρια υπήρχαν γιατί 90 χρόνια πριν το 1975 , ήταν το 1885. Αλλες εποχές και η μισή Ελλάδα υπό τους Οθωμανούς.
Σήμερα όμως και όσο περνάει ο καιρός τα σπίτια του μεσοπολέμου, έχουν μπει σε αυτή την κατηγορία και σε 10 χρόνια θα είναι όλα τα προπολεμικά σπίτια.
Το θέμα ανέκυψε όταν μία γηραιά κυρία που έχει γεννηθεί σε ένα τέτοιο σπίτι πριν 86 χρόνια, θέλησε να το μοιράσει στα 3 παιδιά της. Το σπίτι είναι 3 κατοικίες.
Με ρώτησε για τις διαδικασίες για να κάνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και διαχωρισμό και τότε ανακάλυψα το απίθανο, που δείχνει πόσο βλάκες είναι αυτοί που ασκούν εξουσία στην χώρα.
Επειδή στο παρελθόν πολλά διατηρητέα είχαν μοιραστεί με κληρονομιές σε πολλά μερίδια και αυτοί τα άφηναν και κατέρρεαν, το κράτος μας, αντί να δώσει κίνητρα να τα συντηρούν , όπως την μεταφορά του συντελεστή δόμησης, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, υποχρεωτικά για τις τράπεζες άτοκα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου και βέβαια με προσημείωση στο ακίνητο, από κάποιο ποσό και πάνω, αποφάσισαν οι κερατάδες να απαγορεύσουν την δυνατότητα σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας στα διατηρητέα.
https://nomika-themata.blogspot.com/2014/03/blog-post_10.html
Ετσι λοιπόν στην περίπτωση της πελάτισσας , είτε θα πρέπει να υπάρχει συνιδιοκτησία στα σπίτια μεταξύ των αδελφών που σήμερα είναι περί τα 55-65 και αύριο μεταξύ των πρώτων εξαδέλφων και μετά των δεύτερων εξαδέλφων, ή όπως εντελώς ξενδιάντροπα και έως και ανήθικα λέει η απόφαση, να πουληθεί το ακίνητο με πλειστηριασμό, δηλαδή με ξεπούλημα στα όποια επώνυμα ή ανώνυμα κοράκια.
Εδώ να θυμίσω, ότι εντελώς ξαφνικά όταν το παιντί ως πρωθυπουργός αύξανε τους φόρους το 2010, αποφάσισε να μειώσει τον φόρο μεταβίβασης μεταχειρισμένων ακινήτων από το 11 στο 3 %.
Ακολούθησε μετά και ο πιτσαδόρος την ίδια λογική.Είχαν όμως ετοιμάσει το έδαφος με κάποιες εταιρείες που έχουν πρακτικά άπειρη πρόσβαση σε χρήμα, επενδύουν μόνο σε ακίνητα και δεν πληρώνουν ενφια, παρά μόνο ένα ειδικό φόρο , ώστε τα διατηρητέα και βέβαια τα κόκκινα δάνεια , να έχουν τους σωστούς αγοραστές...
Είπαμε ψηφίζουμε μεν τους υπάρχοντες, αλλά ελλείψει άλλων και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την μπανανία. Αλλά αυτοί που κερδίζουν από αυτή είναι πολλοί και κάποιοι ισχυροί.
Οι ισχυροί κερδίζουν πολλά. Οι πολλοί απλά έχουν το σίγουρο ξύσιμο και έτσι δεν σκέφτονται το μέλλον τους, ούτε των παιδιών τους.
-
Αυτοί που τα θέσπισαν αυτά, ή αναρχοαυτόνομοι αντιεξουσιαστές που κάνουν καταλήψεις ή κομμουνισταί πρέπει να ήταν...
-
@piliourits said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αυτοί που τα θέσπισαν αυτά, ή αναρχοαυτόνομοι αντιεξουσιαστές που κάνουν καταλήψεις ή κομμουνισταί πρέπει να ήταν...
Μπααα... Αυτοί δεν πιστεύουν στην ιδιοκτησία και την ιδιωτική περιουσία.
-
Εντυπωσιακό δε το γνώριζα!
Και συγγνώμη αν κάποιος που έχει 100% το ακίνητο, αφήσει διαθήκη και αναφέρει αφήνω το αυτοτελές διαμέρισμα του Α ορόφου στον τάδε κατά 100%, το αυτόνομο κατάστημα στο δείνα κατά 100% κ.λπ. , κοινώς αν εν τοις πράγμασι, έχουν δημιουργηθεί αυτοτελής οριζόντιες ιδιοκτησίες τι γίνεται; καταργούνται;;;;
Δε μπορεί ο συμβολαιογράφος να ακολουθήσει τη βούληση του θανόντα;;; -
@civil357 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Και συγγνώμη αν κάποιος που έχει 100% το ακίνητο, αφήσει διαθήκη και αναφέρει αφήνω το αυτοτελές διαμέρισμα του Α ορόφου στον τάδε κατά 100%, το αυτόνομο κατάστημα στο δείνα κατά 100% κ.λπ. , κοινώς αν εν τοις πράγμασι, έχουν δημιουργηθεί αυτοτελής οριζόντιες ιδιοκτησίες τι γίνεται; καταργούνται;;;;
Δε μπορεί ο συμβολαιογράφος να ακολουθήσει τη βούληση του θανόντα;;;Δεν γίνεται σε κτίριο που δεν έχει γίνει Σ.Ο.Ι. (σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας) να μοιράσεις με τη διαθήκη σου τις ξεχωριστές λειτουργικά (αλλά ενιαίες ιδιοκτησιακά) ιδιοκτησίες.
-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δε μπορεί ο συμβολαιογράφος να ακολουθήσει τη βούληση του θανόντα;;;Δεν γίνεται σε κτίριο που δεν έχει γίνει Σ.Ο.Ι. (σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας) να μοιράσεις με τη διαθήκη σου τις ξεχωριστές λειτουργικά (αλλά ενιαίες ιδιοκτησιακά) ιδιοκτησίες.
Δε ξέρω αν διαφωνούμε κάπου αλλού (ή υπάρχει κάτι που έχασα) , αλλά γίνεται σύσταση οριζοντίων με διαθήκη .
https://pollsandpolitics.gr/ennoia-kai-tropoi-systasis-orizontias-idioktisias/
π.χ. Άρειος Πάγος, Ειδικότερα, αν η διαθήκη ενέχει ασάφειες ή κενά ως προς την εξατομίκευση του ορόφου ή του τμήματος του, επί του οποίου συστήνεται η οριζόντια ιδιοκτησία, τότε χωρεί ερμηνεία της και με στοιχεία που βρίσκονται εκτός αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 173 και 1781 ΑΚ, από τις οποίες προκύπτει ότι κατά την ερμηνεία της διαθήκης αναζητείται μόνο η αληθινή βούληση του διαθέτη, χωρίς προσήλωση στις λέξεις
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=Q9U5QEB90ZJ0SQATHMVLTVM5XFQPRL&apof=24_2015&info=��������� - �Συμβολαιογραφικά τα παραπάνω αλλά το έχω ζήσει αρκετές φορές και σε δηλώσεις κτηματολογίου και σε πράξεις αποδοχής κληρονομιάς. Να χάνω κάτι , μπορεί αλλά δε νομίζω...
-
Έχεις δίκιο! Είναι κάτι που αγνοούσα (δεν είμαι και νομικός).
-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δε ξέρω αν διαφωνούμε κάπου αλλού (ή υπάρχει κάτι που έχασα) , αλλά γίνεται σύσταση οριζοντίων με διαθήκη .
https://pollsandpolitics.gr/ennoia-kai-tropoi-systasis-orizontias-idioktisias/
π.χ. Άρειος Πάγος, Ειδικότερα, αν η διαθήκη ενέχει ασάφειες ή κενά ως προς την εξατομίκευση του ορόφου ή του τμήματος του, επί του οποίου συστήνεται η οριζόντια ιδιοκτησία, τότε χωρεί ερμηνεία της και με στοιχεία που βρίσκονται εκτός αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 173 και 1781 ΑΚ, από τις οποίες προκύπτει ότι κατά την ερμηνεία της διαθήκης αναζητείται μόνο η αληθινή βούληση του διαθέτη, χωρίς προσήλωση στις λέξεις
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=Q9U5QEB90ZJ0SQATHMVLTVM5XFQPRL&apof=24_2015&info=��������� - �Συμβολαιογραφικά τα παραπάνω αλλά το έχω ζήσει αρκετές φορές και σε δηλώσεις κτηματολογίου και σε πράξεις αποδοχής κληρονομιάς. Να χάνω κάτι , μπορεί αλλά δε νομίζω...
To θέμα είναι ότι δεν προβλέπεται η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, οπότε δεν αφορά το θέμα μας η υπόθεση.
-
Τι λες τώρα!
Απίστευτο αυτό , δεν υπάρχει δυνατότητα ΣΟΙ στα ακίνητα αυτά;;; στην ίδια σου την περιουσία να μην μπορείς να την τακτοποιήσεις όπως θέλεις!!!!
Ρε τι γατάκια είμαστε η πλεμπα , και πόσο έξυπνοι και στρατηγικοί επιχειρηματίες κάποιοι , πανέξυπνοι εκμεταλλευτές, ρυθμιστές των νόμων και των καταστάσεων. -
Πρόσφατα μιλούσα με φίλο κατασκευαστή που δραστηριοποιείται στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας και μου έλεγε ότι το κόστος για τις οικοδομές έχει ανέβει στα τουλάχιστον 1900€/τ.μ. χωρίς την αξία του οικοπέδου. Όσον για τα οικόπεδα; Μου είπε ότι αν βρεις ένα στα 1000€/τ.μ θεωρείται καλή τιμή... Άρα μιλάμε για κόστος ανέγερσης, σε αυτές τις περιοχές, πλησίον των 3.000€/τ.μ.
-
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
το κόστος για τις οικοδομές έχει ανέβει στα τουλάχιστον 1900€/τ.μ. χωρίς την αξία του οικοπέδου. Όσον για τα οικόπεδα; Μου είπε ότι αν βρεις ένα στα 1000€/τ.μ θεωρείται καλή τιμή... Άρα μιλάμε για κόστος ανέγερσης, σε αυτές τις περιοχές, πλησίον των 3.000€/τ.μ.
Πάρα πολύ μου φαίνεται....ας μας πει και Κρούζερ. Δέχομαι να έχει ανέβει στα €1.000-1.200.
Πάντως Β-ΒΑ, πουλάνε από €4.000/τμ και πάνω.
-
Πρόσφατα μιλούσα με φίλο κατασκευαστή που δραστηριοποιείται στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας και μου έλεγε ότι το κόστος για τις οικοδομές έχει ανέβει στα τουλάχιστον 1900€/τ.μ. χωρίς την αξία του οικοπέδου. Όσον για τα οικόπεδα; Μου είπε ότι αν βρεις ένα στα 1000€/τ.μ θεωρείται καλή τιμή... Άρα μιλάμε για κόστος ανέγερσης, σε αυτές τις περιοχές, πλησίον των 3.000€/τ.μ.
Ο κατασκευαστής θεωρεί αυτό το ποσό καλή τιμή?
Δηλαδή ένα οικόπεδο ενός στρέμματος π.χ. στην Παλλήνη ή τον Γέρακα ή το Πικέρμι κοστίζει 1.000.000 €?
-
Καλά πες τους, καλοπούλητα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φούσκας.
-
θυμομουν 1300 για κοστος κατασκευης, πλεον μονο απο αλουμινια που εχω μια γευση αγορας πρεπει να ειναι +100 ευρωπουλα. το κοστος οικοπεδου ειναι στα 1000 σε δυτικα προαστεια, αλλου μπορει και παραπανω ή σε υποβαθμισμενες ντιπ περιοχες λιγο παρακατω. οι συντελεστες κατα μ.ο. στο 1.5. και με επιβαρυντικο απο το παρελθον το -20% των ημιυπαιθριων που δινανε μια καποια λυση στα χαμηλοτερα εισοδημτα.
αυτο μου βγαζει μια ελαχιστη λιανικη 2300-2500 σε λαικες συνοικιες, πολλα. παρα πολλα. -
@antoniokon said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ο κατασκευαστής θεωρεί αυτό το ποσό καλή τιμή?
Δηλαδή ένα οικόπεδο ενός στρέμματος π.χ. στην Παλλήνη ή τον Γέρακα ή το Πικέρμι κοστίζει 1.000.000 €?
Όχι στα Μεσόγεια, εκεί είναι φθηνότερα. Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Μαρούσι χτίζει τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται σε αυτές τις περιοχές.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!