-
@wantone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Noμιζω δεν ειναι σοβαρο να ζητας να σου προτεινουν να φτιαξεις αυθαιρετο το 2022. Εφτιαχναν πολλα παλια να το δεχτω αλλα υποτιθεται οτι εχουμε γυρισει σελιδα τωρα. Περα απο το οτι δεν θα μπορεις να το πουλησεις γιατι θα πρεπει να το νομιμοποιησεις και αυτο θα παρει χρονια μεχρι να δοθει η επομενη αμνησια.
Δίκιο έχεις, αλλά τί κάνει ένας άνθρωπος που έχει γη δικιά του και δεν μπορεί να χτίσει ή να την εκμεταλλευτεί. Γνωρίζεις βέβαια ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύεται ακόμα και το τρακτέρ να φέρεις να σκάψεις απλά τις ελιές.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Το ίδιο λιόφυτο ήταν αρκετά μεγαλύτερο αλλά έγινε μοιρασιά και κόπηκε σε τρια κομμάτια. Τα δυο κομμάτια όμως δεν είχαν πρόσβαση και αποφασίστηκε να γίνει ένας ιδιωτικός δρόμος. Έτσι κι έγινε λοιπόν. Έλα όμως που σε λιγότερο από μια ώρα που ήρθαν οι μπουλντόζες και τα φορτηγά να σκάψουν ήρθε και η αστυνομία.
Είχε γίνει πρόβλεψη όμως ότι θα γινόταν καρφωτή. Πήγαμε δικαστικά, φάγαμε ένα πρόστιμο, το πληρώσαμε και τελικά ο δρόμος έγινε. Και μη φανταστείς αττική οδό. Ένα στενό πέρασμα μήκους 100 μέτρων, ίσα ίσα να μπαίνει μέσα το αγροτικό. -
@megane98hp said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@wantone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Noμιζω δεν ειναι σοβαρο να ζητας να σου προτεινουν να φτιαξεις αυθαιρετο το 2022. Εφτιαχναν πολλα παλια να το δεχτω αλλα υποτιθεται οτι εχουμε γυρισει σελιδα τωρα. Περα απο το οτι δεν θα μπορεις να το πουλησεις γιατι θα πρεπει να το νομιμοποιησεις και αυτο θα παρει χρονια μεχρι να δοθει η επομενη αμνησια.
Δίκιο έχεις, αλλά τί κάνει ένας άνθρωπος που έχει γη δικιά του και δεν μπορεί να χτίσει ή να την εκμεταλλευτεί. Γνωρίζεις βέβαια ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύεται ακόμα και το τρακτέρ να φέρεις να σκάψεις απλά τις ελιές.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Το ίδιο λιόφυτο ήταν αρκετά μεγαλύτερο αλλά έγινε μοιρασιά και κόπηκε σε τρια κομμάτια. Τα δυο κομμάτια όμως δεν είχαν πρόσβαση και αποφασίστηκε να γίνει ένας ιδιωτικός δρόμος. Έτσι κι έγινε λοιπόν. Έλα όμως που σε λιγότερο από μια ώρα που ήρθαν οι μπουλντόζες και τα φορτηγά να σκάψουν ήρθε και η αστυνομία.
Είχε γίνει πρόβλεψη όμως ότι θα γινόταν καρφωτή. Πήγαμε δικαστικά, φάγαμε ένα πρόστιμο, το πληρώσαμε και τελικά ο δρόμος έγινε. Και μη φανταστείς αττική οδό. Ένα στενό πέρασμα μήκους 100 μέτρων, ίσα ίσα να μπαίνει μέσα το αγροτικό.Aπο την στιγμη που οι νομοι δεν το επιτρεπουν την αφηνεις οπως εχει ή την βαζεις προς πωληση και οτι πιασει.
-
Αρχικά είναι εκτός σχεδίου. Αρα πρέπει να δεις τι ισχύει εκεί στην περιοχή και να σε ενημερώσει ένας μηχανικός.
Για μένα θα έμπαινα σε μία διαφορετική λογική.
Δηλαδή αν θεωρείς ότι θα μπορούσες να πιάσεις πολλά λεφτά 100-150000, αν μπορούσε να χτιστεί , ενώ αλλιώς θα το σκοτώσεις για 5-10000, τότε θα πας σε ένα τοπικό μηχανικό , θα βγάλεις άδεια οικοδομής και θα κάνεις τις εκσκαφές. Μόλις τελειώσεις τις εκσκαφές , εφ΄ όσον δεν έχεις βρει αρχαία, τότε θα το βγάλεις για πούλημα με άδεια οικοδομής και τελειωμένη και καθαρή εκσκαφή.
-
Ταξιδευτη εκει εχεις το ρισκο να βρεις αρχαια και να αρχισει να σε χρεωνει η Υπηρεσια το κοστος ερευνων.
Νομιζω ετσι λεει το εγγραφο της Αρχαιολογιας... -
Μπράβο παιδιά τέτοιες απόψεις θέλω. Νομίζω αν είναι εκτός σχεδίου πόλεως χτίζεις αν το εμβαδόν είναι πάνω από 3 ή 4 (δεν θυμάμαι) στρέμματα.
-
Τα 4 στρέμματα ισχύουν μέχρι και φέτος….αν δεν κάνω λάθος από του χρόνου για να χτίσεις 200τμ θα πρέπει να έχεις 5 στρέμματα και αυτό υπό συγκεκριμένους όρους που δεν γνωρίζω.
-
Οι παρεκκλίσεις έχουν ήδη καταργηθεί στα εκτός σχεδίου και κάποια άλλα δεδομένα. Αύξηση αρτιότητας για κατοικία από τα 4 στρ, δεν έχω ακούσει και δεν υπάρχει και λογική να γίνει.
Την περιοχή ΔΕΝ την γνωρίζω. Γνωρίζω όμως από άλλα παρόμοια αρχαιολογικά μνημεία, Νικόπολη , Δωδώνη. Εκεί λοιπόν όπως σωστά αναφέρεις υπάρχουν οι αρχαιολογικές ζώνες. Στην πιο αυστηρή απαγορεύεται πλήρως η δόμηση, σου επιβάλλουν και τα επιτρεπόμενα είδη καλλιέργειας καθώς και τα βάθη εκσκαφών για τις αγροτικές εργασίες. Αλλά οι ζώνες δεν είναι πάντα κύκλοι με κέντρο το μνημείο και πολλές φορές εξαρτώνται από πολλά , όπως προοπτική του χώρου , περιοχές που θεωρούν ότι υπάρχουν αρχαία και δεν έχουν ακόμα ανασκαφτεί και άλλα παρόμοια.
Το ότι κοντά σου υπάρχουν οικοδομές είναι ενθαρρυντικό, ο οικισμός είναι λογικά οριοθετημένος και έχει δικούς του όρους , οπότε αδιάφορο, ακόμα και αν είσαι στη ζώνη των 500μέτρων πρώτα από όλα είναι η αρχαιολογία. Και στον οικισμό μπλέκει η αρχαιολογία απλά με αναλογικά μικρότερη αυστηρότητα ( φαντάζομαι)
Κάνε ένα σωστό τοπογραφικό , το κειμενάκι της αρτιότητας του αγροτεμαχίου σου θα σου λύσει όλες τις απορίες και θα καθορίσει την τιμή. -
Υπηρχε επισης η δυνατοτητα ενα μη αρτιο κ οικοδομησιμο να αποκτησει αρτιοτητα κατοπιν συνενωσης με ομορα τεμαχια, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΟ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ. Δεν ξερω αν πλεον ισχυει αυτο...???
-
Το εκτός σχεδίου καθεστώς , ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αρτιότητες και οικοδομησιμότητες , έχει πολλά θέματα , ενίοτε δε και τοπικού χαρακτήρα, που τα γνωρίζουν οι τοπικοί μηχανικοί.
Οπότε μην περιμένετε να σας πούμε οι περισσότεροι κάτι σίγουρο.
-
@insanedriver said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Υπηρχε επισης η δυνατοτητα ενα μη αρτιο κ οικοδομησιμο να αποκτησει αρτιοτητα κατοπιν συνενωσης με ομορα τεμαχια, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΟ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ. Δεν ξερω αν πλεον ισχυει αυτο...???
Μα αυτό ακριβώς καταργήθηκε, η παρέκκλιση, πλέον δεν μπορούμε να γράψουμε π.χ ότι προϋπήρχε από τότε κ.λπ. . Η αρτιότητα πρέπει να είναι κατά κανόνα , κοινώς και εμβαδόν και πρόσωπο. Δύσκολη περίπτωση αναφέρεις , αλλά εκτός αν κάνω λάθος, δεν είναι πλέον άρτια.
-
Ναι δεν ειμαι μηχανικος, εμπειρικα να αναφερω. Σε καθε περιπτωση οπως λες ενας "γατος"-ντοπιος μηχανικος θα απαντησει σε ολα.
-
@insanedriver said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ναι δεν ειμαι μηχανικος, εμπειρικα να αναφερω. Σε καθε περιπτωση οπως λες ενας "γατος"-ντοπιος μηχανικος θα απαντησει σε ολα.
Όλες οι απόψεις σας είναι δώρο θεού και σας ευχαριστώ πολύ. Αυτό που σκεφτόμουν εγώ είναι αυτό. Ένα γάτος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μηχανικός θα έχει απαντήσεις και θα ξέρει όλα τα παραθυράκια.
-
@megane98hp said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Όλες οι απόψεις σας είναι δώρο θεού και σας ευχαριστώ πολύ. Αυτό που σκεφτόμουν εγώ είναι αυτό. Ένα γάτος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μηχανικός θα έχει απαντήσεις και θα ξέρει όλα τα παραθυράκια.
Μανώλη αν έχω καταλάβει καλά που είναι το χωράφι δεν γίνεται τίποτα. Δύο μόνο επιλογές υπάρχουν:
- Καλλιέργησε τις ελιές. Το σκάψιμο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο έτσι κι αλλιώς.
- Πούλησέ το και ότι πιάσει, όπως αναφέρθηκε ήδη.
Αυτό στο λέω γιατί τα ξαδέλφια της γυναίκας μου που εκτός από μηχανικοί είναι και μεγαλοεργολάβοι της πόλης μας, έχουν στο λόφο προς τις Βασιλιές μεγάλη έκταση (πολύ μεγάλη) στην οποία δεν μπορούν να κτίσουν. Υπόψη ότι έχουν ρεύμα και νερό και επιπλέον είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς. Οπότε αφού δεν μπορούν αυτοί δεν μπορεί κανείς.
-
Ένα γάτος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μηχανικός θα έχει απαντήσεις και θα ξέρει όλα τα παραθυράκια.
αν ειναι κυριολεκτικα άστο καλυτερα
-
@meco said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μανώλη αν έχω καταλάβει καλά που είναι το χωράφι δεν γίνεται τίποτα. Δύο μόνο επιλογές υπάρχουν:
- Καλλιέργησε τις ελιές. Το σκάψιμο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο έτσι κι αλλιώς.
- Πούλησέ το και ότι πιάσει, όπως αναφέρθηκε ήδη.
Αυτό στο λέω γιατί τα ξαδέλφια της γυναίκας μου που εκτός από μηχανικοί είναι και μεγαλοεργολάβοι της πόλης μας, έχουν στο λόφο προς τις Βασιλιές μεγάλη έκταση (πολύ μεγάλη) στην οποία δεν μπορούν να κτίσουν. Υπόψη ότι έχουν ρεύμα και νερό και επιπλέον είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς. Οπότε αφού δεν μπορούν αυτοί δεν μπορεί κανείς.
επ που χάθηκες εσύ? Νόμιζα ότι είχες "αποχωρίσει". Είσαι καλά? Χαθήκαμε!!!
Το ξέρω ότι εξ ορισμού είναι δύσκολη περίπτωση. Δεν έχω αυταπάτες. Μπορώ να σου πω όμως ότι δίπλα μου ακριβώς έχει χτίσει αρκετά μεγάλο σπίτι ντόπιος μεγαλοεργολάβος, ενώ σπίτι έχει χτίσει, μικρό σχετικά, νυν βουλευτης Ηρακλείου. -
Εναλλακτική δόμηση που να μη θέλει βαθιά θεμέλια δεν παίζει;
Ή έτοιμο εξ ολοκλήρου σπίτι; -
Μπορείς να ρωτήσεις αν γίνεται να δέχεσαι μπάζα. Θα ψηλώσεις το έδαφος και θα βάλεις ένα λυόμενο από πάνω μετά.
Σε άλλες περιοχές (πχ Σικυώνα) πέρασαν οι αρχαιολόγοι με επιφανειακή έρευνα και με ρανταρ εδάφους και βρήκαν τα πιθανότερα σημεία που έχουν αρχαία. Αν ο δήμος ενδιαφέρονταν πραγματικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το πανεπιστήμιο να το ψάξει, σε 2-3 καλοκαίρια θα είχαν αποτελέσματα.
-
@piliourits said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Εναλλακτική δόμηση που να μη θέλει βαθιά θεμέλια δεν παίζει;
Ή έτοιμο εξ ολοκλήρου σπίτι;Ωραία ιδέα. Τι θα πει η αρχαιολογία γι αυτό όμως?
-
Μετά από επιφανειακή αναζήτηση . Στην Κνωσό υπάρχουν δύο Ζώνες οι Α και Β ,όπως σε όλα τα μνημεία. Στην Α δεν επιτρέπεται καμία μορφή δόμησης ( παλιά επιτρεπόταν και αποθήκες αγροτικές, μάλλον το κατάργησαν ) . Στη Β τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Οι οικισμοί είναι οριοθετημένοι και δεν έχουν σχέση.
Άρα λογικά δεν επιτρέπεται ούτε λυόμενο ούτε καμία μορφής κατοικία, έστω και προσωρινής στη ζώνη Α, το αναφέρει ρητώς κιόλας. Κοινώς φαίνεται ότι στη Ζώνη Α δε γίνεται τίποτα. Διάβασα ότι το μνημείο είναι περικυκλωμένα από αυθαίρετα και ότι είναι ένας από του λόγους που δεν μπήκε στον κατάλογο μνημείων της unesco ( περίεργο.....)
Τα Φεκ είναι τα ακόλουθα:
http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=30 , με αυτό αρχικά οριοθετήθηκε και το πλέον πρόσφατο είναι αυτό
http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=1339575141 , εδώ ορίζεται και η πολυγωνική με συντεταγμένες των ζωνών, οχι απλά ένας χάρτης.
Για εντός ισχύουν άλλα δεδομένα.
Αν έχεις τα χρήματα κάνε ένα τοπογραφικό, η περιοχή είναι ορισμένη, ο τοπικός συνάδελφος θα έχει σε ηλεκτρονική μορφή τα όρια για να τα "κουμπώσει" με τις μετρήσεις της ιδιοκτησίας σου και θα φανούν όλα.
Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη και σε επίπεδο ¨καφενειακό" και οχι επαγγελματικό. -
Δεν ξέρω αν αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ που έλεγε πως το μνημείο της Κνωσού είναι ένα κατασκεύασμα του Άγγλου αρχαιολόγου με εκτεταμένες αυθαιρεσίες Βικτωριανης αντίληψης εκ μέρους του και αναθεωρείται όλο το δομημα του Μυκηναϊκού πολιτισμού που απ ότι φαίνεται δεν ήταν ξεχωριστός απ αυτόν την ηπειρωτικής Ελλάδας, οπότε ίσως είναι άλλοι παράγοντες που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο όπως λες.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!