-
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@wantone εννοείς ότι επειδή οι περισσότεροι δε δουλεύουν, αυτό ισοδυναμεί με το ότι κάποιοι αποκρύπτουν εισοδήματα;
Γιατί τυπικά νομίζω δεν είναι σωστή η σύγκριση.O καθενας εχει δικαιωμα στην γνωμη του. Το να εχεις 20 δημοσιους υπαλληλους σε ενα γραφειο να μην κανουν τιποτα παρα μονο να βγαζουν κυβερνησεις και να ψηφιζουν παροχες και προνομια για τον ευατο τους και φορους σε οσους δουλευουν για μενα ειναι χειροτερο απο καποιον που εκανε μια εργασια και δεν εκοψε αποδειξη. πχ εναν υδραυλικο.
-
@fanis75 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Χωρίς παρεξήγηση, κάποιοι ίσως το κάνουν αλλά σύμφωνα με το νόμο αν δοθεί έστω και ένα ευρώ στο χέρι το συμβόλαιο καθίσταται αυτομάτως άκυρο.
Και πως αποδεικνύεται αυτό? Εφόσον είναι μαύρα, είναι σαν να μην δόθηκαν ποτέ. Αδυνατώ να καταλάβω πως γίνεται να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος.
Ομολογώ πως ούτε εγώ το καταλαβαίνω απόλυτα. Υποθέτω ότι η μεγάλη δυσκολία για κάποιον απλό ιδιώτη θα είναι η εμφάνιση των χρημάτων αυτών….δεν θα μπορεί να τα βάλει σε τράπεζα προφανώς και για να αγοράσεις κάτι μεγάλης αξίας πρέπει να το κανείς μέσω τράπεζας. Αυτό που μας είπαν οι νομικοί της εταιρείας είναι πως ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ακυρώσει επιτόπου το συμβόλαιο αν διαπίστωση καταβολή χρημάτων. Τώρα ποσό θα εφαρμοσθεί, νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε. Αν ο πωλητής όμως θέλει τα χρήματα για να αγοράσει κάποιο άλλο ακίνητο θα δυσκολευθεί πολύ. Λίγοι πλέον πωλητές δέχονται μαύρα.
-
Μόλις πριν μια βδομάδα μου προτάθηκε από μεγάλο μεσιτικό σε τιμή 130Κ τα 80 μπάνκα και 50 κασέρι ενώπιος ενωπίου, γιατί ο αγοραστής ήταν ε.ε. και δεν έβγαινε αλλιώς. Όταν ρώτησα πως, μου είπαν όλοι γνωστοί είναι. Αλλά από την άλλη μπορεί να μην καταλαβα καλά....
-
Δεν κόβονται έτσι εύκολα συνήθειες δεκαετιών…αν δεχόσουν, τι θα τα έκανες τα «κασεράτα»?
-
Δεν κόβονται έτσι εύκολα συνήθειες δεκαετιών…αν δεχόσουν, τι θα τα έκανες τα «κασεράτα»?
Ξόδεμα.
Ο,τι κάνεις σε λογαριασμό που είσαι συνδικαιούχος κι όχι κύριος και σε ένα βράδυ μένεις μόνος σου. Αν τα πάρεις και πας να αγοράσεις κάτι μεγάλο θα σε τσακώσουν και θα σου επιβάλουν φόρο. -
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
προκαταβολής, μέσω τράπεζας. Εγγράφονται κανονικά στο συμβόλαιο με κάθε λεπτομέρεια. Επειδή όμως υπάρχουν πολλές υποπεριπτώσεις θεωρώ πως όλο και κάποιοι θα θέλουν μαύρα,
Συγγνώμη μπορεί να είναι και λάθος μου , αλλά ακόμα και σήμερα , άκουσα ότι σε γραφείο συμβολαιογράφου έρχεται στο τέλος και η ώρα να ανοίξει η βαλίτσα με τα μετρητά προκειμένου να μετρηθούν ενώπιον της τα υπόλοιπα μη καταγεγραμμένα. Κοινώς καμία διαφορά.
Θα μου πείς , άκουσες , οπότε μπορεί και να είναι ράδιο αρβύλα, οπότε κράτα και μικρό καλάθι....
Χωρίς παρεξήγηση, κάποιοι ίσως το κάνουν αλλά σύμφωνα με το νόμο αν δοθεί έστω και ένα ευρώ στο χέρι το συμβόλαιο καθίσταται αυτομάτως άκυρο. Αν πας τώρα στα περισσότερα συμβολαιογραφεία έχουν αφαιρέσει τα μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων.
Καμία παρεξήγηση....
Αλλά ειλικρινής ερώτηση , μέχρι σήμερα , σε πρόσφατα συμβόλαια (δε μιλάω για το 60 πχ) , μπορούσε να γραφτεί στο συμβόλαιο , 100 από τραπεζική συναλλαγή και 50 αποπληρωμή δανείου του πωλητή και άλλα 100 μετρήθηκαν μπροστά μου σε μετρητά; Δεν έχω δεί κανένα τέτοιο μπροστά μου και σε όσα συμβόλαια έγιναν με τέτοιο τρόπο ποτέ δεν είδα να αναγράφεται....
Κοινώς δε νομίζω ότι και μέχρι σήμερα γινόνταν.... Μπορεί και να κάνω λάθος.
-
@famas said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ξόδεμα.
Ο,τι κάνεις σε λογαριασμό που είσαι συνδικαιούχος κι όχι κύριος και σε ένα βράδυ μένεις μόνος σου. Αν τα πάρεις και πας να αγοράσεις κάτι μεγάλο θα σε τσακώσουν και θα σου επιβάλουν φόρο.Δεν είχα κανένα σκοπό να γίνω αδιάκριτος,μην παρεξηγηθω κιόλας. Αλλά μέχρι να ξοδέψεις τα 50, που θα τα έβαζες?
-
This post is deleted! -
Ομολογώ πως ούτε εγώ το καταλαβαίνω απόλυτα. Υποθέτω ότι η μεγάλη δυσκολία για κάποιον απλό ιδιώτη θα είναι η εμφάνιση των χρημάτων αυτών….δεν θα μπορεί να τα βάλει σε τράπεζα προφανώς και για να αγοράσεις κάτι μεγάλης αξίας πρέπει να το κανείς μέσω τράπεζας.
Μα αυτό λέω, ότι όταν μιλάμε για μαύρα, δεν πάνε μέσω τράπεζας. Προφανώς ειναι παράνομο, αλλά δεν είναι το πρώτο παράνομο που γίνεται στην χώρα μας. Εφόσον είναι μετρητά, πάνε χέρι με χέρι και δεν φαίνονται ποτέ στο τραπεζικό σύστημα.
-
Ξόδεμα.
Ο,τι κάνεις σε λογαριασμό που είσαι συνδικαιούχος κι όχι κύριος και σε ένα βράδυ μένεις μόνος σου. Αν τα πάρεις και πας να αγοράσεις κάτι μεγάλο θα σε τσακώσουν και θα σου επιβάλουν φόρο.Δεν είχα κανένα σκοπό να γίνω αδιάκριτος,μην παρεξηγηθω κιόλας. Αλλά μέχρι να ξοδέψεις τα 50, που θα τα έβαζες?
Μα καθόλου παρεξήγηση. Φαντάζομαι κάπου κρυμμένα.
-
Ξόδεμα.
Μα καθόλου παρεξήγηση. Φαντάζομαι κάπου κρυμμένα.
50κ είναι 1000 χαρτονομίσματα των 50 ή 10 δεσμίδες. Κρύβονται πάρα πολύ εύκολα.
-
Με το νέο νόμο τα μαύρα έχουν δυσκολέψει πολύ. Δεν αμφιβάλω βέβαια πως οι απόγονοι του Οδυσσέα όλο και κάτι θα μηχανευθούν για να το παρακάμψουν.
Έτυχα πρόσφατα σε ένα συμβόλαιο με συμφωνία κλεισμένη μήνες πριν και μόλις ακούστηκε η λέξη «μαύρα» σηκώθηκε η συμβολαιογράφος και λέει στους συμβαλλόμενους πως αν ξανακουστεί η λέξη ή αν γίνει προσπάθεια καταβολής μετρητών εντός γραφείου θα ακυρώσει το συμβόλαιο. Να δείτε πως λούφαξαν όλοι…. -
Εγώ λέω για περίπτωση μαγαζιού που μένει ανοίκιαστο για 8 χρόνια. Είναι 3 ανοίκιαστα στη σειρά, το πρώτο το έχει η εκκλησία(εμείς δεν πουλάμε μόνο νοικιάζουμε), το τελευταίο το έχουν 4 εκ των οποίων ο ένας χρωστάει περισσότερα από το μερίδιο του και το μεσαίο είναι το επίμαχο. Οπότε δεν έχεις πολλές επιλογές να μην δεχτείς.
Βέβαια στράβωσε η δουλειά για άλλους λόγους.... -
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κοίταξε έχει 1 ΣΔ και αν θυμάμαι καλά κάπου 14 μ. ύψος δηλαδή 4 όροφοι και πιλοτή.
Το κόστος του οικοπέδου ήταν 1500 ευρώ το τμ το δομήσιμο, άρα και 2000 κόστος κατασκευής, κάτω από 4500 μέση τιμή, μπαίνει μέσα με τα μπούνια. Λογικά το βλέπω να πάει και λίγο παραπάνω.
Στα 2.000 €/m2 έχεις βάλει ΦΠΑ & ένσημα ?
-
Σχετικό με τα παραπάνω, σήμερα για 1η φορά άκουσα στο ραδιόφωνο ότι έχουν βρεθεί πολλές περιπτώσεις ελ. επαγγελματιών που δήλωναν 10κ και αγόρασαν πράγματα πολύ μεγάλης αξίας και ότι τους έχουν καλέσει να το δικαιολογήσουν πριν προβούν σε έλεγχο. Βρε λες;;;;;
-
@red_monster said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κοίταξε έχει 1 ΣΔ και αν θυμάμαι καλά κάπου 14 μ. ύψος δηλαδή 4 όροφοι και πιλοτή.
Το κόστος του οικοπέδου ήταν 1500 ευρώ το τμ το δομήσιμο, άρα και 2000 κόστος κατασκευής, κάτω από 4500 μέση τιμή, μπαίνει μέσα με τα μπούνια. Λογικά το βλέπω να πάει και λίγο παραπάνω.
Οταν κάνεις ένα έργο το οποίο θα διαρκέσει 18-24 μήνες, διάστημα ήδη μεγάλο που δημιουργεί αβεβαιότητες και μάλιστα σε εποχή πληθωρισμού, όπως τώρα, τα 2000 ευρώ, είναι μία τάξη μεγέθους, η οποία κατά την διάρκεια του έργου θα αυξηθεί.
Απλά όταν είναι να πουλήσεις, ελπίζεις ότι κατά την διάρκεια του έργου θα αυξήσεις και εσύ την τιμή πώλησης, ή αλλιώς αν δεν έχεις τα λεφτά και ζορίζεσαι θα πουλήσεις νωρίς με τιμές που θα είναι χαμηλές.
Στην περίπτωση που έγραψα, 2000 κόστος και 1500 οικόπεδο, τα 1000 ευρώ κέρδος, προφανώς θα είναι πολύ λιγότερα, στο τέλος αν δεν μπορέσεις να αυξήσεις την τιμή πώλησης και φας την αύξηση του κόστους εσύ.
Ως προς το ΦΠΑ, είναι ένα ποσό που μπαίνει μόνο στα υλικά, δηλαδή στο 60 % του κόστους, οπότε στα 1200 ευρώ, υπάρχει ένα ΦΠΑ 288 ευρώ, το οποίο είτε θεωρείς ότι το έχεις υπολογίσει, είτε έχεις υπολογίσει ένα μέρος, πάντως δεν είναι καθοριστικό.
Τα ένσημα τα έχεις υπολογίσει, γιατί ξέρεις από την αρχή τι ποσό περίπου είναι.
Προχτές ένας ανόητος ΑΡΔ, έγραφε ένα θέμα για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και έγραφε τεράστιες βλακείες δείγμα της ασχετοσύνης του, αλλά και των υποβολέων του.
Εδώ λοιπόν αν το ΦΠΑ εισροών είναι 288 ευρώ το τμ, το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσει ο αγοραστής, είναι (4500-288) Χ 0,24 = 1010,88.
Αν το ακίνητο αυτό ήταν μτχ, τότε θα πλήρωνε στα 4500 Χ 0,03 = 135 ευρώ φόρο.
Εδώ φαίνεται πόσο άσχετοι είναι αυτοί που έβαλαν ΦΠΑ 24 στην οικοδομή, ενώ αν έβαζαν το 13 θα μπορούσε να δουλέψει το σύστημα, γιατί ο ΦΠΑ θα ήταν περίπου 500 ευρώ, έναντι 135 του φόρου.
Υπ' όψη ότι ο φόρος μέχρι το 2010 ήταν 11 %, οπότε θα ήταν και πιο δίκαιο το αποτέλεσμα.
-
μπα....
αφου #mavra -
Παιδιά και εγώ βρίσκω τιμες κάτω από 2000 σε νεόδμητο κόστος καταεκυης. Πέφτει σταδιακά.
Όσο στην Ασία φρενάρει η ανοικοδόμηση πέφτει το κόστος χάλυβα.
Το θέμα είναι το μονοπώλιο στο τσιμέντο.
Τυχεροί όσοι έχουν οικόπεδο δικό τους και ένα παλιό διαμέρισμα ως κληρονομιά.
Χτίζουν σπιταρόνα στο τζαμπα
-
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
μπα....
αφου #mavraMa to eidame pio panw poy parakaloyse o pelaths gia mavra gia to pothen esxes toy
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Παιδιά και εγώ βρίσκω τιμες κάτω από 2000 σε νεόδμητο κόστος καταεκυης. Πέφτει σταδιακά.
Όσο στην Ασία φρενάρει η ανοικοδόμηση πέφτει το κόστος χάλυβα.
Το θέμα είναι το μονοπώλιο στο τσιμέντο.
Τυχεροί όσοι έχουν οικόπεδο δικό τους και ένα παλιό διαμέρισμα ως κληρονομιά.
Χτίζουν σπιταρόνα στο τζαμπα
Ο χάλυβας ήταν χρηματιστήριο πάντα. Αλλά οι διαφορές δεν ήταν τραγικές. Εχουν ανέβει πολύ όμως τα υπόλοιπα που δεν πέφτουν ιστορικά ποτέ.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ