Καλησπέρα σε όλους. Πήγα και χάζεψα από κοντά το HS στις αντιπροσωπείες της Κηφισίας και της Συγγρού. Επίσης έκανα test drive το απλό HS αλλά και το PHEV. Έχουμε και λέμε:
Το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό από κοντά. Ειδικά το facelift είναι πανέμορφο. Η ανασχεδιασμένη μπροστινή μάσκα παραπέμπει άμεσα σε Maserati. Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό. Δέρμα παντού, καλή ποιότητα υλικών, καλή συναρμογή. Σε καμία περίπτωση δεν μου δόθηκε η εντύπωση φτηνής κατασκευής. Αποκόμισα μια premium αίσθηση, αντίστοιχη Ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο εξοπλισμός, ειδικά στις τοπ εκδόσεις είναι απλά ασυναγώνιστος. Δερμάτινο σαλόνι, πανοραμική ηλιοροφή και όλα τα καλούδια στον τομέα του driving assistance (adaptive cc, lane assist, κλπ). Σε γενικές γραμμές πρόκειται για αυτοκίνητο που εντυπωσιάζει και σίγουρα δείχνει πολλαπλάσια ακριβό από όσο είναι.
Η απλή έκδοση με τον θερμικό κινητήρα των 163 ίππων δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δυστυχώς το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε manual κιβώτιο, το οποίο δεν ταιριάζει τόσο στον χαρακτήρα ενός τέτοιου SUV. Δεν νοιώθεις πολύ τα 163 άλογα. Το μοτέρ είναι μάλλον ράθυμο και δεν επαρκεί για ένα τέτοιο αμάξωμα. Η ροπή των 250nm κάνει δουλειά, το αυτοκίνητο "τσιμπάει" όταν πιεστεί σε χαμηλές στροφές αλλά γρήγορα απογοητεύει. Δεν έχει βάθος ο κινητήρας, ξέχωρα από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά βενζινοβόρος. Μέσα στην πόλη εύκολα βλέπει κανείς καταναλώσεις από 11 λίτρα και πάνω. Δεν είναι τυχαίο που τα τέλη κυκλοφορίας του εν λόγω μοντέλου είναι πολύ αυξημένα. Δεν θυμάμαι την ακριβή τιμή, αλλά θυμάμαι πως ξεπερνάνε τα 400 Ευρώ το χρόνο.
Εκεί που το αυτοκίνητο μου άφησε εξαιρετική εντύπωση, ήταν στον τομέα της ανάρτησης. Αρκετά μαλακή, εστιασμένη στην άνεση. Καταπίνει με ευκολία τις ανωμαλίες του αστικού οδοστρώματος, χωρίς ωστόσο να πλέει. Καλή ισορροπία.
Το PHEV είναι άλλο αυτοκίνητο. Ο θερμικός κινητήρας του απλού μοντέλου συνεπικουρείται από 100 επιπλέον ηλεκτρικά άλογα, για να φτάσει σε μια συνδυαστική ιπποδύναμη 260 σχεδόν αλόγων. Το αυτοκίνητο τραβάει απροβλημάτιστα και πολύ ευχάριστα. Καμία αίσθηση σε επιτάχυνση και delivery σε σχέση με το απλό μοντέλο. Το αυτοκίνητο πετάει στην κυριολεξία. Και όλα αυτά με μηδενικά τέλη και αστικές καταναλώσεις της τάξης των 3 με 4 λίτρων ανά 100 χλμ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ισχύουν οι ανωτέρω παρατηρήσεις μου για το απλό HS.
Η δε τιμή του PHEV με φουλ εξοπλισμό και το προωθητικό πρόγραμμα που τρέχει αυτή την περίοδο, είναι στις 42 χιλιάδες ευρώ περίπου. Παλαβή τιμή αν με ρωτάτε, και έτη φωτός μακριά από τον ανταγωνισμό.
Εν κατακλείδι, βγήκα από την αντιπροσωπεία ενθουσιασμένος. Έχω μπει σε σοβαρές σκέψεις για το PHEV. Αξίζει με τα χίλια τη μικρή θεωρώ διαφορά σε σχέση με το απλό μοντέλο (το απλό μοντέλο με φουλ εξοπλισμό ανέρχεται κοντά στις 33 με 34 χιλιάδες).
Μοναδικός μου ενδοιασμός η αξιοπιστία της μάρκας. Αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ πως μηχανικά το αυτοκίνητο θα είναι αξιόπιστο, εξάλλου δεν θα έδιναν 7 χρόνια εγγύηση αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αυτό που με φοβίζει είναι η ποιότητα συναρμογής των υλικών, και ατέλειες του τύπου bugs στο σύστημα infotainment, οδηγικά βοηθήματα που δεν λειτουργούν καλά ή δεν λειτουργούν όταν πρέπει, κλπ. Δηλαδή περισσότερο πλημελλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία παρά την ύπαρξη της εγγύησης θα ενοχλήσουν, θα κάνουν τον ιδιοκτήτη να χάσει χρόνο και εν τέλει μπορεί και να μην διορθωθούν ποτέ πραγματικά. Δεν το λέω τυχαία. Έχω διαβάσει ξένα φόρουμ και απόψεις ιδιοκτητών που έχουν επισημάνει τέτοιες ατέλειες...
Αν ωστόσο οι παρακάτω φόβοι αποδειχτούν ανεδαφικοί και τα συστήματα δουλεύουν όπως πρέπει (και το αυτοκίνητο αποδειχθεί γενικότερα αξιόπιστο) τότε δεν βλέπω κανένα λόγο να αγοράσει κανείς εφεξής καμία άλλη μάρκα!
Αυτά τα ολίγα από εμένα.