-
@sabas_thess said in Νεο Hyundai Tucson :
Καλημέρα. Να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματά μου είναι το ποσό εύκολα με "καταπίνουν' τα flame/beef. Κατά την προσωπική μου άποψη απ' όλη την πληροφορία την οποία έχω συλλέξει από διάφορες πηγές τα 2-3 τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με προσωπικές εμπειρίες, υπάρχουν μόνο 2 non-premium C-suv τα οποία συνδυάζουν πολύ ήσυχη καμπίνα (σε ταχύτητες ταξιδιού 120χαω+) αλλά και πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά (δεδομένης της κατηγορίας του σχήματος του ύψους και του όγκου τους).
Αυτά είναι τα Kuga (εκδόσεις ST-line+, έτσι και αλλιώς η Titanium πλέον καταργήθηκε) και το 3008. Αυτό δεν βλέπω να αλλάζει ούτε με την έλευση του f/l του 1ου όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα έρχεται πλέον με ημιακαμπτο και όχι πολλαπλούς.
Είπα non premium οπότε εκτός από BMW/Merc (και άνωθεν τιμές) δεν συμπεριλαμβάνω DS7/CX5/Q3, το τελευταίο έστω και για τυπικούς λόγους καθώς δεν το θεωρώ κάτι παραπάνω από το Tiguan.
Μάλιστα, λίγο πριν την αλλάξω από γιατρό, είχα την τύχη αρχές καλοκαιριού να οδηγήσω το καινούργιο Q3 της οδοντιάτρου μου (1.5T dsg φορτωμένο εξοπλισμό με τιμή πολύ κοντά στα 45κ). Σε διαδρομή δυτική Θεσσαλονίκη - Καρδιά και πίσω το βρήκα αναίτια σκληρό στο Sport (DCC), κουραστικό στο normal και απλά ανεκτό στο comfort (αν θυμάμαι καλά την ονομασία). Το μοτέρ είχε λίγα χιλιόμετρα οπότε το ότι μου φάνηκε πνιγμένο το θεώρησα εν μέρει φυσιολογικό ενώ το dsg ανεβάζει σφαίρα και κατεβάζει ραθυμα. Σίγουρα πάντως στην εκκίνηση με εκνεύρισε η έλλειψη ψυχής αλλά πάλι νομίζω είναι τέτοια η ρύθμισή του ένεκα ρύπων. Ποιοτικά δε τίποτα παραπάνω από ένα Golf και τέλος ΔΕΝ άξιζε τα λεφτά του σε καμία περίπτωση. Λυπάμαι που χάλασα χρόνο να την εκλιπαρώ κυριολεκτικά να μην το πάρει αλλά να πάρει σε αυτά τα λεφτά high spec CX5. Ας οψεται το ψώνιο της καθώς "η κολλητή μου και η ξαδέρφη μου πήραν GLA/Q3 αντίστοιχα" (τα λόγια της)...
ΥΓ1: Επάνω αναφέρομαι στους συνδυαστικούς παράγοντες υψηλή ηχομόνωση και οδική συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλά φυσικά που είναι εξαιρετικά σε έναν εκ των δύο τομέων όπως στην οδική συμπεριφορά το Formentor αλλά στην ηχομόνωση είναι χειρότερο το ομόσταυλου Tiguan. Οπότε disclaimer προς τα όρνεα που θα πέσουν να με φάνε μετά από αυτό το post.
ΥΓ2: Έχει τύχει να κάνω δύο υπέροχα ταξίδια προς Βόλο και προς Πάπιγκο ως συνοδηγός με 3008/DS7 αμφότερα diesel/EAT8 high spec. Η πολιτισμένη τους κύλιση θα μου μείνει αξέχαστη. Να γουστάρετε ότι αμάξι θέλετε αλλά κάποια οχήματα είναι αντικειμενικά ανωτέρα. Όπως το Kuga το οποίο μια φορά πήρα td και τίποτα δεν πάτησε/έστριψε σαν εκείνο. Για την ακρίβεια μέχρι να οδηγήσω το 3008 όλα βάρκες μου φάνηκαν.
ΥΓ3: Λυπάμαι που θα το πω αλλά τα τρία χειρότερα σε ηχομόνωση suv της εν θεματι κατηγορίας σε ταχύτητες ταξιδιού είναι το Tuscon, το RAV4 και το QQ. Το Tuscon είναι λίγο πιο ήσυχο από τα άλλα δύο τα οποία απλά δεν παλεύονται....
ΥΓ4: Sorry για το σεντόνι και για τις όποιες off-topic "εκτροπές".
Προσωπικά δεν έκανα σύγκριση με κανένα αυτοκίνητο. Πως θα μπορούσα άλλωστε, δεν έχω τις γνώσεις. Αυτά τα ενθουσιώδη που έγραψα είναι τελείως προσωπικές και υποκειμενικές παρατηρήσεις και παραμένουν στο κόμμα ίδιες και αυτή την στιγμή που μιλάμε.
Τα κριτήριά που είχα πριν αγοράσω αυτοκίνητο ήταν μέχρι 40Κ, Να μην είναι WAG (το δις εξαμαρτείν κ.λ.π), να μην ξεπερνάει τα 1600cc (το δις εξαμαρτείν κλπ) και να είναι και τεχνολογικά πάνω από αυτό που είχα. Λόγω όμως του ότι στο τελευταίο δεν μπορούσα να κρίνω σκέφτηκα κουτοπόνηρα και λέω δεν πάω να μπω σε ένα αυτοκινητιστικό forum να τους εκμεταλλευτώ λίγο?
Και αυτό έκανα, και δεν βγήκα χαμένος. Έμαθα διαβάζοντας εδώ πολλά πράγματα, έμαθα τι εστί DCT, CVT και μετατροπέας ροπής, τι είναι ο ημιάκαμπτος και τι οι πολλαπλοί σύνδεσμοι, βρέθηκε o Lap και άλλοι και μου είπαν "ρε συ τι θες την ηλεκτρικά ανοιγόμενη πίσω πόρτα; Βάλε το κρυφό σημείο και surround view να περνάς καλά", και το έκανα και δεν βγήκα χαμένος, βρέθηκε ο Fanis που υποστήριζε σαν παλαβός τα αυτόματα κιβώτια και λέω λες? και τι έμεινε? η υποκειμενική ομορφιά του αυτοκινήτου, τα ζύγισα, άπλωσα έως εκεί που έφτανα και πήρα το Tucson. Τόσο απλά.
Και βγήκα από το υπόγειο!!!! Μπορεί να μην είμαι ρετιρέ αλλά το σοκ το έπαθα.
Περνάω καλά με το αυτοκίνητο αυτό που πήρα. Εφτιαξα και ένα USB (btw πήρα από το πλαίσιο ένα 32Gb το οποίο είναι μαύρο και ένας!!!!! πόντος μήκος με 10ευρώ), το γέμισα με τον αγαπημένο μου Ψαραντώνη, Μαρτσάκη, Βλαμάκη και Στρατάκια και ετοιμάζομαι για τριήμερο road trip για στρώσιμο.
Καλά να περνάτε. -
Άποψη μου οτι SUV (που σέβεται τον εαυτό του) και η μάσκα του είναι άγρια και κομμένη απο κάτω χωρίς σπόιλερ χαμηλά και αηδίες θα κάνει αεροδυναμικό θόρυβο και δεν είναι θέμα ηχομόνωσης γιατί αυτα τα σφυρίγματα δεν κρύβονται εύκολα , θέλουν παρμπρίζ ειδικά ,χοντρά πλαινά και διπλά τζάμια στις πόρτεςς τριπλές τσιμούχες .
Ο άλλος τρόπος να εχεις μούρη απο χατσμπακ (όπως το kuga εμένα μου αρέσει) βασικά όλο το αυτοκίνητο να μoιαζει με ψηλό στρογγυλεμένο station .
Ο τρίτος να πάρεις ενα yaris cross να γλυτώσεις 15 χιλιάρικα και κάθε φορά που θα πιάνεις 150 να λες τίμιο αυτοκίνητο σου λεει οτι τρέχεις πολύ
-
@interpan said in Νεο Hyundai Tucson :
Προσωπικά δεν έκανα σύγκριση με κανένα αυτοκίνητο. Πως θα μπορούσα άλλωστε, δεν έχω τις γνώσεις. Αυτά τα ενθουσιώδη που έγραψα είναι τελείως προσωπικές και υποκειμενικές παρατηρήσεις και παραμένουν στο κόμμα ίδιες και αυτή την στιγμή που μιλάμε.
Τα κριτήριά που είχα πριν αγοράσω αυτοκίνητο ήταν μέχρι 40Κ, Να μην είναι WAG (το δις εξαμαρτείν κ.λ.π), να μην ξεπερνάει τα 1600cc (το δις εξαμαρτείν κλπ) και να είναι και τεχνολογικά πάνω από αυτό που είχα. Λόγω όμως του ότι στο τελευταίο δεν μπορούσα να κρίνω σκέφτηκα κουτοπόνηρα και λέω δεν πάω να μπω σε ένα αυτοκινητιστικό forum να τους εκμεταλλευτώ λίγο?
Και αυτό έκανα, και δεν βγήκα χαμένος. Έμαθα διαβάζοντας εδώ πολλά πράγματα, έμαθα τι εστί DCT, CVT και μετατροπέας ροπής, τι είναι ο ημιάκαμπτος και τι οι πολλαπλοί σύνδεσμοι, βρέθηκε o Lap και άλλοι και μου είπαν "ρε συ τι θες την ηλεκτρικά ανοιγόμενη πίσω πόρτα; Βάλε το κρυφό σημείο και surround view να περνάς καλά", και το έκανα και δεν βγήκα χαμένος, βρέθηκε ο Fanis που υποστήριζε σαν παλαβός τα αυτόματα κιβώτια και λέω λες? και τι έμεινε? η υποκειμενική ομορφιά του αυτοκινήτου, τα ζύγισα, άπλωσα έως εκεί που έφτανα και πήρα το Tucson. Τόσο απλά.
Περνάω καλά με το αυτοκίνητο αυτό που πήρα. Εφτιαξα και ένα USB (btw πήρα από το πλαίσιο ένα 32Gb το οποίο είναι μαύρο και ένας!!!!! πόντος μήκος με 10ευρώ), το γέμισα με τον αγαπημένο μου Ψαραντώνη, Μαρτσάκη, Βλαμάκη και Στρατάκια και ετοιμάζομαι για τριήμερο road trip για στρώσιμο.
Καλά να περνάτε.Μια χαρά είναι το αυτοκίνητο που αγόρασες κι εσύ και τα υπόλοιπα παιδιά εδώ μέσα, για να μην πω σούπερ.
Σε αυτή την κατηγορία χρημάτων προσφέρει τα περισσότερα και πλέον η Hyundai έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με τα αυτοκίνητα που έφτιαχνε παλιότερα.
Είναι και όμορφο αρκετά.
Και αυτά τα γράφω εγώ, που παλιά αν με ρωτούσες θα έλεγα "Ποια Hyundai μωρέ".Να τα χαρείτε τα αυτοκίνητα σας με υγεία και καλά και ασφαλή χιλιόμετρα.
-
@spi_duster said in Νεο Hyundai Tucson :
Δεν ζητα και λιγα. Η αξια του χρηματος ειναι δεδομενη. Του αυτοκινητου οχι. Σορρυ κιολας
Ξεκινά ίδια τιμή με την πλούσια έκδοση ενός πόλο με 110 άλογα ή 3 χιλιάρικα πιο πάνω απο αυτήν νομίζω προσφέροντας ομως 180 άλογα και μάλιστα σε καλή εξοπλιστικά έκδοση, όχι βασική.
Είναι ένα σύγχρονο c suv, απλά δεν έχει λένε την αίσθηση στην οδήγηση των κορυφαίων. Αυτό δεν το κάνει κακο αυτοκίνητο, απλά οδηγικά είναι καποια κλικ πιο αδιάφορο, πιο ελαφρύ με την αρνητική έννοια σε αίσθηση. Κάποιους δεν τους ενδιαφέρει αυτό, κάποιους τους ενδιαφέρει.
Το λέγανε οι δημοσιογράφοι αλλά το λένε και γνωστοί μου που ξέρουν από αυτοκίνητα και έτσι όντως για εμένα βγαίνει ένα συμπέρασμα.
Είναι λοιπόν εξαιρετικό vfm αν δούμε τις τιμές των υπολοίπων αυτοκινήτων και πολύ καλό οικογενειακό αλλά δεν πιάνει την κορυφή της κατηγορίας στονοδηγικο κομμάτι
@Interpan
Οχι μόνο μπορείς να γράφεις και να μοιράζεσαι μαζί μας τη χαρά σου αλλά πρέπει κιόλας γιατί σε βοηθήσαμε να το αγοράσεις. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τέτοια ποστς που δείχνουν μια άλλη οπτική από αυτήν των δοκιμών. Που ξέρεις υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα εκεί έξω που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με εσένα.Για τον Σάβα τι να πω; Θαυμάζω τον τρόπο σκέψης του. Το πώς αναλύει δεδομένα και πόσο καλός έγινε στο να εντοπίζει λάθη σε αυτοκίνητα. Θυμάμαι που ξεκίνησε με το "είμαι άσχετος απο αυτοκίνητα" εδώ στο forum και πλέον τα ποστ του είναι απολαυστικά σε ανάλυση.
-
Περί κατανάλωσης (πάλι)
Καλησπέρα σε όλους,
Γνωστό περιοδικό δημοσίευσε μέση κατανάλωση για 6.000 χλμ του Qashqai 1.3 DIG-T hybrid 140 PS στα 7.8/100, με συνθήκες συχνης χρήσης κλιματισμού και κίνησης σε αυτοκινητοδρομο τον τελευταίο μήνα, όπως γράφουν.
Οταν βλέπω τώρα στο δικό μου Tucson 1.6 4x4 7DCT 180 PS κατανάλωση 8/100 σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης, δεν έχω δίκιο να επιμένω ότι έχω ΛΟΓΙΚΉ κατανάλωση, πολύ παρόμοια με ενός δικινητου SUV με 40 PS λιγότερους και (αν δεν κάνω λάθος) με χειροκίνητο κιβώτιο; -
@sabas_thess said in Νεο Hyundai Tucson :
Καλημέρα. Να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματά μου είναι το ποσό εύκολα με "καταπίνουν' τα flame/beef. Κατά την προσωπική μου άποψη απ' όλη την πληροφορία την οποία έχω συλλέξει από διάφορες πηγές τα 2-3 τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με προσωπικές εμπειρίες, υπάρχουν μόνο 2 non-premium C-suv τα οποία συνδυάζουν πολύ ήσυχη καμπίνα (σε ταχύτητες ταξιδιού 120χαω+) αλλά και πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά (δεδομένης της κατηγορίας του σχήματος του ύψους και του όγκου τους).
Αυτά είναι τα Kuga (εκδόσεις ST-line+, έτσι και αλλιώς η Titanium πλέον καταργήθηκε) και το 3008. Αυτό δεν βλέπω να αλλάζει ούτε με την έλευση του f/l του 1ου όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα έρχεται πλέον με ημιακαμπτο και όχι πολλαπλούς.
Είπα non premium οπότε εκτός από BMW/Merc (και άνωθεν τιμές) δεν συμπεριλαμβάνω DS7/CX5/Q3, το τελευταίο έστω και για τυπικούς λόγους καθώς δεν το θεωρώ κάτι παραπάνω από το Tiguan.
Μάλιστα, λίγο πριν την αλλάξω από γιατρό, είχα την τύχη αρχές καλοκαιριού να οδηγήσω το καινούργιο Q3 της οδοντιάτρου μου (1.5T dsg φορτωμένο εξοπλισμό με τιμή πολύ κοντά στα 45κ). Σε διαδρομή δυτική Θεσσαλονίκη - Καρδιά και πίσω το βρήκα αναίτια σκληρό στο Sport (DCC), κουραστικό στο normal και απλά ανεκτό στο comfort (αν θυμάμαι καλά την ονομασία). Το μοτέρ είχε λίγα χιλιόμετρα οπότε το ότι μου φάνηκε πνιγμένο το θεώρησα εν μέρει φυσιολογικό ενώ το dsg ανεβάζει σφαίρα και κατεβάζει ραθυμα. Σίγουρα πάντως στην εκκίνηση με εκνεύρισε η έλλειψη ψυχής αλλά πάλι νομίζω είναι τέτοια η ρύθμισή του ένεκα ρύπων. Ποιοτικά δε τίποτα παραπάνω από ένα Golf και τέλος ΔΕΝ άξιζε τα λεφτά του σε καμία περίπτωση. Λυπάμαι που χάλασα χρόνο να την εκλιπαρώ κυριολεκτικά να μην το πάρει αλλά να πάρει σε αυτά τα λεφτά high spec CX5. Ας οψεται το ψώνιο της καθώς "η κολλητή μου και η ξαδέρφη μου πήραν GLA/Q3 αντίστοιχα" (τα λόγια της)...
ΥΓ1: Επάνω αναφέρομαι στους συνδυαστικούς παράγοντες υψηλή ηχομόνωση και οδική συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλά φυσικά που είναι εξαιρετικά σε έναν εκ των δύο τομέων όπως στην οδική συμπεριφορά το Formentor αλλά στην ηχομόνωση είναι χειρότερο το ομόσταυλου Tiguan. Οπότε disclaimer προς τα όρνεα που θα πέσουν να με φάνε μετά από αυτό το post.
ΥΓ2: Έχει τύχει να κάνω δύο υπέροχα ταξίδια προς Βόλο και προς Πάπιγκο ως συνοδηγός με 3008/DS7 αμφότερα diesel/EAT8 high spec. Η πολιτισμένη τους κύλιση θα μου μείνει αξέχαστη. Να γουστάρετε ότι αμάξι θέλετε αλλά κάποια οχήματα είναι αντικειμενικά ανωτέρα. Όπως το Kuga το οποίο μια φορά πήρα td και τίποτα δεν πάτησε/έστριψε σαν εκείνο. Για την ακρίβεια μέχρι να οδηγήσω το 3008 όλα βάρκες μου φάνηκαν.
ΥΓ3: Λυπάμαι που θα το πω αλλά τα τρία χειρότερα σε ηχομόνωση suv της εν θεματι κατηγορίας σε ταχύτητες ταξιδιού είναι το Tuscon, το RAV4 και το QQ. Το Tuscon είναι λίγο πιο ήσυχο από τα άλλα δύο τα οποία απλά δεν παλεύονται....
ΥΓ4: Sorry για το σεντόνι και για τις όποιες off-topic "εκτροπές".
Καλά να περνάτε.Και εσύ να περνάς καλά με την αυτοκινηταρα σου και αν σου αρέσει εσένα , αυτό μετράει. Τι θα σου πουν οι άλλοι είναι απλώς μια ακόμη γνώμη. Επίσης είναι πολύ ωραία σχεδιασμένο με πολύ μοντέρνες γραμμές και πολύ αμερικανικού τύπου εσωτερικό. Καλοτάξιδο και πάλι και να προσέχουμε στο δρόμο όλοι.
-
@dimsabas said in Νεο Hyundai Tucson :
Όντως αμαξάρα, καλοτάξιδο και πάντα με ασφάλεια. Το μοναδικό έντονο αρνητικό του είναι η κατανάλωση. Που δεν είναι υπερβολική για τις προδιαγραφές του (δύναμη, βάρος, κιβώτιο, τετρακίνηση), απλώς με το καύσιμο στα 2 ευρώ το λίτρο, βγαίνει υψηλό κόστος κίνησης.
θεωρώ αν με πάει γύρω στα 9λ/100 θα είμαι μια χαρά. Και αυτό για στατιστικούς και μόνο λόγους.
Στην αρχή θεωρώ ότι θα είμαστε περίπου εκεί αν και έχει σχέση το... βάρος του «ποδιού» σου. Στην συνέχεια θα αγγίζουμε τα 8lt/100km: ευχή, ελπίδα ή πραγματικότητα; Μπορούν να μας απαντήσουν οι «παλαιότεροι»;
-
@d_m said in Νεο Hyundai Tucson :
Περί κατανάλωσης (πάλι)
Καλησπέρα σε όλους,
Γνωστό περιοδικό δημοσίευσε μέση κατανάλωση για 6.000 χλμ του Qashqai 1.3 DIG-T hybrid 140 PS στα 7.8/100, με συνθήκες συχνης χρήσης κλιματισμού και κίνησης σε αυτοκινητοδρομο τον τελευταίο μήνα, όπως γράφουν.
Οταν βλέπω τώρα στο δικό μου Tucson 1.6 4x4 7DCT 180 PS κατανάλωση 8/100 σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης, δεν έχω δίκιο να επιμένω ότι έχω ΛΟΓΙΚΉ κατανάλωση, πολύ παρόμοια με ενός δικινητου SUV με 40 PS λιγότερους και (αν δεν κάνω λάθος) με χειροκίνητο κιβώτιο;Καθόλου παράλογη δεν είναι η κατανάλωση σου ,μόνη λύση για πιο χαμηλή κατανάλωση σε μεγάλο μόνιμα τετρακίνητο SUV είναι το ντίζελ ΕΑ( Επιδοτούμενο στην Αντλία )
Πληροφοριακά το Χ3 20D του 2008 με τα 177 άλογα γύρω απο τα 7-8 παίζει χωρίς καμμία προσπάθεια για οικονομική οδήγηση . Αυτοκίνητο που τότε είχε τιμολόγιο αγοράς 55 χιλιάρικά .
Αρα το Tuscon το λες και ευκαιρία και δεν πληρώνεις και 690 € ΤΚ. Αλήθεια πόσα ΤΚ χρεώνουν το κορεάτικο;
-
@monman2 said in Νεο Hyundai Tucson :
Περί κατανάλωσης (πάλι)
Καλησπέρα σε όλους,
Οταν βλέπω τώρα στο δικό μου Tucson 1.6 4x4 7DCT 180 PS κατανάλωση 8/100 σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης, δεν έχω δίκιο να επιμένω ότι έχω ΛΟΓΙΚΉ κατανάλωση, πολύ παρόμοια με ενός δικινητου SUV με 40 PS λιγότερους και (αν δεν κάνω λάθος) με χειροκίνητο κιβώτιο;Καθόλου παράλογη δεν είναι η κατανάλωση σου ,μόνη λύση για πιο χαμηλή κατανάλωση σε μεγάλο μόνιμα τετρακίνητο SUV είναι το ντίζελ ΕΑ( Επιδοτούμενο στην Αντλία )
Πληροφοριακά το Χ3 20D του 2008 με τα 177 άλογα γύρω απο τα 7-8 παίζει χωρίς καμμία προσπάθεια για οικονομική οδήγηση . Αυτοκίνητο που τότε είχε τιμολόγιο αγοράς 55 χιλιάρικά .
Αρα το Tuscon το λες και ευκαιρία και δεν πληρώνεις και 690 € ΤΚ. Αλήθεια πόσα ΤΚ χρεώνουν το κορεάτικο;
Το συγκεκριμένο δεν έχει μόνιμη αλλά αυτόματη τατρακινηση, η μόνιμη εμπλέκεται με διακόπτη και αποσυμπλεκεται αυτόματα για ταχύτητες >50 χλμ/ώρα. Τα τέλη είναι ~ 110€, αν θυμάμαι καλά.
Η ανάρτηση μου έγινε όχι τόσο για σύγκριση κατανάλωσης σε σχέση με τα Diesel C-SUV, αλλά με ένα πιο ανταγωνιστικό αυτοκίνητο με το Tucson, το Nissan Qashqai... -
Έχω ξαναγράψει, τα τελευταίας τεχνολογίας αυτόματα θα κάνουν περισσότερη οικονομία απ τα χειροκίνητα, αφού διαχειριζονται τους κινητήρες πλέον σε ιδανικό εύρος στροφών έχοντας περισσότερες σχέσεις και υπολογιστή με πληθωρα παραμέτρων. Καμία επαφή με τα παλιά συστήματα.
-
Ακόμα και σήμερα όμως οι ίδιοι οι κατασκευαστές δίνουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα κατανάλωσης για τα αυτόματα. Για παράδειγμα το χειροκίνητο 308 των 130 έχει μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 5 λίτρα. Το αυτόματο 130 έχει μεικτή εργοστασιακή 5.2.
-
@realzeus said in Νεο Hyundai Tucson :
Ακόμα και σήμερα όμως οι ίδιοι οι κατασκευαστές δίνουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα κατανάλωσης για τα αυτόματα. Για παράδειγμα το χειροκίνητο 308 των 130 έχει μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 5 λίτρα. Το αυτόματο 130 έχει μεικτή εργοστασιακή 5.2.
Πάντοτε το χειροκίνητο θα είναι πιο αποδοτικό διότι δεν έχει απώλειες στη μετάδοση.
Το αυτόματο διατηρεί μεν ιδανικό εύρος στροφών αλλά χάνει συνεχώς σε τριβές σε σχέση με το χειροκίνητο. -
Όσο υπάρχει μετατροπέας υπάρχουν απώλειες εκτός αν κλειδώνει από την δεύτερη σχέση.
Όταν όμως έχεις ντίζελ με περιορισμένο εύρος ροπής για 1500-2000 Σαλ όντως θες αυτόματο.
Αν έχει ατμόσφαιρικο, πούπουλο, με ηλεκτρικό μοτέρ στα χαμηλά και εύρος ροπής 4000+++ Σαλ.
Κλάιν το αυτόματο. Με μια τρίτη κινείσαι στην πόλη -
@clockwork82 said in Νεο Hyundai Tucson :
@realzeus said in Νεο Hyundai Tucson :
Πάντοτε το χειροκίνητο θα είναι πιο αποδοτικό διότι δεν έχει απώλειες στη μετάδοση.
Το αυτόματο διατηρεί μεν ιδανικό εύρος στροφών αλλά χάνει συνεχώς σε τριβές σε σχέση με το χειροκίνητο.Ισχύει, τουλάχιστον σε αυτά με μετατροπέα ροπής. Έτσι από περιέργεια μπήκα και είδα ένα αυτοκίνητο με κορυφαίο χειροκίνητο και κορυφαίο διπλοσύμπλεκτο, την Porsche Cayman 2.5. 8,1 το χειροκίνητο και 7,3 το PDK. Το PDK δεν έχει μετατροπέα και επιπλέον απώλειες.
-
Και μην ξεχνάτε ότι ένας μέσος και κάτω οδηγός δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγεί το χειροκίνητο με την αποδοτικότητα που αποτυπώνεται στις τιμές του κατασκευαστή. Είναι πιθανό ένας τέτοιος οδηγός να είναι περισσότερο αποδοτικός ακόμα και με ένα αυτόματο με μετατροπέα ροπής.
-
@npapanik said in Νεο Hyundai Tucson :
Και μην ξεχνάτε ότι ένας μέσος και κάτω οδηγός δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγεί το χειροκίνητο με την αποδοτικότητα που αποτυπώνεται στις τιμές του κατασκευαστή. Είναι πιθανό ένας τέτοιος οδηγός να είναι περισσότερο αποδοτικός ακόμα και με ένα αυτόματο με μετατροπέα ροπής.
Δεν είναι απόλυτο αυτο.
Σε σεναριο εντός πόλης με πολλές αλλαγές, συμφωνώ πως το αυτόματο στατιστικά θα είναι καλύτερο από τον μέσο οδηγό.Στο ταξίδι όμως που στο χειροκίνητο έχεις κουμπώσει μια 5η-6η και δεν ασχολείσαι άλλο, το αυτόματο απλώς παλεύει με τις τριβές μεταδοσης για πολλά χλμ
-
@clockwork82 said in Νεο Hyundai Tucson :
Δεν είναι απόλυτο αυτο.
Σε σεναριο εντός πόλης με πολλές αλλαγές, συμφωνώ πως το αυτόματο στατιστικά θα είναι καλύτερο από τον μέσο οδηγό.Στο ταξίδι όμως που στο χειροκίνητο έχεις κουμπώσει μια 5η-6η και δεν ασχολείσαι άλλο, το αυτόματο απλώς παλεύει με τις τριβές μεταδοσης για πολλά χλμ
Πολύ σωστά, αυτό ετοιμάζομουν να προσθέσω.
-
Τα ρομποτιζε και διπλοσυμολεκτα δεν έχουν απώλειες.
-
Αυτό ακριβώς εννοώ.
Και δεν έχει σχέση με το αν είναι "καλός" οδηγός κάποιος. Έχει σχέση με το αν θα δουλεύει συνειδητά το χειροκίνητο με σκοπό την μέγιστη οικονομία που δηλώνει ο κατασκευαστής. Οι 7 στους 10 οδηγούς δεν το κάνουν. Συνειδητά μάλιστα κάποιοι οδηγούν "αντιοικονομικά. Στο αυτόματο πρέπει να το βάλεις στο manual για να πετύχεις το ίδιο. Οπότε η οδήγηση ρουτίνας γίνεται εντός ιδανικού "φακέλου" λειτουργίας, και τα σύγχρονα αυτόματα δεν βλέπουν απλά τις στροφές του κινητήρα για τις αλλαγές σχέσεων όπως παλαιότερα, αλλά η μονάδα του αυτοκινήτου προσπαθεί να "προβλέψει", διαβάζει τα πάντα (τιμόνι, γκαζι, κλίσεις, κλπ) κι επεμβαίνει παντού (ψεκασμό, μίγμα, φρένα κλπ) -
Περί κατανάλωσης (πάλι)
Καλησπέρα σε όλους,
Οταν βλέπω τώρα στο δικό μου Tucson 1.6 4x4 7DCT 180 PS κατανάλωση 8/100 σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης, δεν έχω δίκιο να επιμένω ότι έχω ΛΟΓΙΚΉ κατανάλωση, πολύ παρόμοια με ενός δικινητου SUV με 40 PS λιγότερους και (αν δεν κάνω λάθος) με χειροκίνητο κιβώτιο;Συνήθως οι δοκιμαστες των περιοδικών πίνουν το αίμα των οχημάτων που δοκιμάζουν. Δε διστάζουν να τα οδηγούν δίχως αυριο σε κάποιες περιπτώσεις. Θα κάνουν δηλαδή μια χρήση που ο μέσος ιδιοκτήτης δεν θα κάνει γιατί "πονά" τα χρήματα του και το αμάξι που αγόρασε. Δώσε σε αυτόν που έγραψε 7,8 με το qq, το Tuscon και έλα να τα πούμε ξανά.
Hyundai Tucson NX4 (2020)