-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@fiverg said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@i-hasu said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αν ηταν τοσο φτηνο το ρευμα εδω (σε δημοσιους φορτιστες εννοω, οχι στο σπιτι μονο) και ειχε να φορτισεις παντου αυτοι που θα αγοραζαν ηλεκτρικα θα ήταν πολυ πολυ περισσότεροι ακομα και καποιοι που τα βριζουν
Εδώ έχουμε ουκρανιες, ακριβό ρεύμα χωρίς λόγο και χρηματιστήριο ενέργειας
Το τι χρεώνουν οι παροχοι φορτιστων σε δημόσιους φορτιστές μάλλον απέχει από αυτό που λες. Προφανώς καλύπτουν αποσβέσεις αλλά κυριως αισχροκερδουν. Ενδεικτικά το σταθερό πλέον στην Ελλάδα για σπιτια είναι 0.094/kwh και στην Κίνα 0.075/kwh, δεν το λες και τσάμπα.
Ειναι κλέφτες.
Οι τιμές στους ταχύ φορτιστές στις εθνικές είναι κλοπή ! Βγάζουν τα σπασμένα ετών που δεν γέμιζε κανείς βενζίνη εκεί.
Ντροπή τους.
Προσωπικά αν δεν έχει δίκτυο τεσλα δεν ταξιδεύωακομα και εκει που εχει δικτυο, παλι δεν ταξιδευεις
και εχεις μαλιστα και χιλιαδες δωρεαν χιλιομετρα!
Αν είχα ελεύθερο χρόνο κάτι θα γινόταν
Άλλα γιατί σε ένα αντικειμενικό επιχείρημα που έχω μου το αποδομεις με κάτι εντελώς υποκειμενικό;
Ξέρεις πως ακούγεται αυτό ; -
Αν ηταν τοσο φτηνο το ρευμα εδω (σε δημοσιους φορτιστες εννοω, οχι στο σπιτι μονο) και ειχε να φορτισεις παντου αυτοι που θα αγοραζαν ηλεκτρικα θα ήταν πολυ πολυ περισσότεροι ακομα και καποιοι που τα βριζουν
Το τι χρεώνουν οι παροχοι φορτιστων σε δημόσιους φορτιστές μάλλον απέχει από αυτό που λες. Προφανώς καλύπτουν αποσβέσεις αλλά κυριως αισχροκερδουν. Ενδεικτικά το σταθερό πλέον στην Ελλάδα για σπιτια είναι 0.094/kwh και στην Κίνα 0.075/kwh, δεν το λες και τσάμπα.
Ειναι κλέφτες.
Οι τιμές στους ταχύ φορτιστές στις εθνικές είναι κλοπή ! Βγάζουν τα σπασμένα ετών που δεν γέμιζε κανείς βενζίνη εκεί.
Ντροπή τους.
Προσωπικά αν δεν έχει δίκτυο τεσλα δεν ταξιδεύωακομα και εκει που εχει δικτυο, παλι δεν ταξιδευεις
Άλλα γιατί σε ένα αντικειμενικό επιχείρημα που έχω μου το αποδομεις με κάτι εντελώς υποκειμενικό;
Ξέρεις πως ακούγεται αυτό ;μα δεν ειναι αντικειμενικο επιχειρημα το "λαμογια εχετε ακριβα τις kwh", διοτι δεν ειναι ακριβα. Ειναι (λογικα) ακριβοτερες απο το οικιακο ρευμα.
Δηλ θεωρεις ακριβες τις kwh και φτηνα τα ορυκτα καυσιμα; -
Ειναι κλέφτες.
Ντροπή τους.
Ξέρεις πως ακούγεται αυτό ;μα δεν ειναι αντικειμενικο επιχειρημα το "λαμογια εχετε ακριβα τις kwh", διοτι δεν ειναι ακριβα. Ειναι (λογικα) ακριβοτερες απο το οικιακο ρευμα.
Δηλ θεωρεις ακριβες τις kwh και φτηνα τα ορυκτα καυσιμα;Γιατι συγκρίνεις ορυκτά καύσιμα ; Εχεις και σπίτι σου πετρελαιοπηγή ή δυηλιστηριο;
Και προφανώς θα γκρινιάζω γιατί κάτι που εμένα μου το πουλάνε στο σπίτι 9 λεπτά στην εθνική που θα έχω ανάγκη μου το βάζουν 62.
Και δεν τρώω το παραμύθι περί επενδύσεων γιατί όλα όλα αυτά είναι με επιδοτήσεις.
Οποτε ναι αθλιοι κλέφτες είναι και τους ξεβρακώνει ο Μασκ που πουλάει και 20 λεπτά λιγότερο ενώ δεν παράγει τίποτα εδώ σε αντίθεση με τους νταβατζηδες ιδιοκτήτες των εδώ ενεργειακών.
Γι αυτό και αλλωστε του κάνουν πόλεμο και τον παιδεύουν στις αδειοδοτήσεις. -
Oι περισσοτεροι κατοχοι ηλεκτρικων που φορτιζουν σε δημοσιους φορτιστες ειτε τα εχουν εταιρικη παροχη ειτε τα αποσβένουν στις δικες τους επιχειρησεις οποτε το κοστος της κιλοβατωρας ειναι αδιαφορο αφου βασικα ειτε δεν πληρωνουν ειτε το αποσβενουν.
Εκει βασιζοντε οι υψηλες τιμες των δημ φορτιστων.Ιδιωτης να αγορασει ηλεκτρικο εκτος απο καποιες περιπτωσεις τυπου Ντολφιν και εαν και εφοσων μπορει να φορτιζει στο σπιτι μονο αυτες οι λιγες περιπτωσεις υπαρχουν.
Περα απο τα ηλεκτρικα ακομα περισσοτερο το βλεπουμε στα πλαγκ ιν υβριδικα που ειναι κατα 95% παροχες.
-
Λοιπόν, επειδή απασχολήθηκα πέρυσι με ένα μεγάλο project ηλεκτροκίνησης και προβλέπω να γίνεται αυτή η κουβέντα για τους ταχυφορτιστές αρκετές φορές ακόμα, να σας δώσω τα βασικά economics για τους ταχυφορτιστές (ακολουθεί σεντόνι).
Η νο1 εταιρεία στην ταχυφόρτιση στο δυτικό κόσμο (στην Κίνα δεν έχω ιδέα τι παίζει, δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με αυτήν) είναι η Fastned (ολλανδική εταιρεία). Αυτοί λοιπόν οι μάγκες δραστηριοποιούνται στην Δυτική Ευρώπη έχουν ως στρατηγική να πιάσουν όσο το δυνατόν τα καλύτερα σημεία για ταχυφορτιστές. Ποια είναι αυτά; Τα ΣΕΑ προφανώς! Σου λέει ότι εκεί πραγματικά μπορώ να χρεώνω premium για τη φόρτιση γιατί ο άλλος θα πληρώσει και €10 και €20 παραπάνω από το να κάνει παράκαμψη για να μπει μέσα στην πόλη και να βρει εκεί φορτιστή.
Αυτοί λοιπόν έχουν τα παρακάτω station economics (την εικόνα την πήρα από την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ παρουσίαση της εταιρίας - βρείτε την εδώ και θα μάθετε πολλά για ηλεκτροκίνηση γενικότερα):
Άρα, έρχονται και σου λένε ότι:
-
Χρεώνουμε €0,44 περιθώριο κέρδους στην κιλοβατώρα. Άρα αν την αγοράζουν 15 λεπτά, τη χρεώνουν 59 - χωρίς τον ΦΠΑ προφανώς. Δεν έχει σημασία για αυτούς, όσο την αγοράζουν αυτοί την αγοράζει και ο ανταγωνιστής (εκτός αν ο ανταγωνιστής είναι εταιρεία ενέργειας, άλλη ιστορία, αυτοί πάντως δεν είναι). Αυτό το περιθώρο κέρδους για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οδηγεί σε κατά μέσο όρο €198χιλ ανά σταθμό φόρτισης, που όπως βλέπετε, κατά μέσο όρο έχει 5,7 φορτιστές (300άρηδες βάζουν συνήθως).
-
Από αυτά τα 198 χιλιάρικα, τα λειτουργικά κόστη (βλέπε ενοίκια, συντήρηση, μισθοί κτλ) είναι 76 χιλιάρικα ανά σταθμό. Άρα τους μένουν €122 χιλιάρικα. Not bad ε; Κι όμως, όταν ο άλλος έχει κόστος €619χιλ για να στήσει τον σταθμό με 300αρηδες ταχυφορτιστές, μετασχηματιστές, σύνδεση με δίκτυο μέσης τάσης (που μπορεί να περνάει χιλιόμετρα μακριά από τον σταθμό), ε τότε τα πράγματα δεν είναι καλά! Έρχεται και σου λέει δηλαδή ότι ακόμα και με 74% μικτό περιθώριο κέρδους (168k αν βγάλεις το κόστος ρεύματος από τα 267k συνολικά έσοδα), τα λεφτά της αρχικής επένδυσης θα τα πάρει πίσω σε 5 χρόνια! Για όσους ασχολούνται με επενδύσεις, 5 χρόνια είναι μέτριο νούμερο.
-
Και σαν να μην έφτανε αυτό, δείτε λίγο το utilisation στο 14.4%. Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός; Ότι κατά μέσο όρο, το 14.4% του χρόνου οι φορτιστές τους χρησιμοποιούνται! Δηλαδή ότι σε μια μέση μέρα του έτους, σε έναν μέσο φορτιστή τους, τα αυτοκίνητα φορτίζουν για 3,5 ώρες! Νούμερο που φαίνεται τρομερά υψηλό...και είναι! Φανταστείτε πότε θα έκαναν απόσβεση της αρχικής επένδυσης αν αυτό ήταν πχ 2 ώρες... ποτέ!
-
Βέβαια, όπως και οι ίδιοι λένε, περιμένουν την αύξηση των ηλεκτρικών για να ανέβει ακόμα περισσότερο αυτός ο δείκτης στα επόμενα χρόνια και να πάει στο 20%, που θεωρείται το βέλτιστο. Ε τότε ναι, θα έχουν πολύ καλή περίοδο ανάκτησης της αρχικής επένδυσης και πράγματι θα είναι αξιοπρεπής εταιρεία, με σοβαρή κερδοφορία.
Πού θέλω να καταλήξω με την παραπάνω ανάλυση;
- Στην Ελλάδα ακόμα και με €0,60/kWh + ΦΠΑ (άρα με 45-50 λεπτά περιθώριο κέρδους, όπως και οι Ολλανδοί), δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο ταχυφόρτισης που να φέρνει κέρδος. Οριακά κάποια ΣΕΑ να έχουν βγάλει στα 3-4 χρόνια την αξία του ταχυφορτιστή μετά από επιδότηση (ο 120αρης για παράδειγμα κοστίζει γύρω στα 50 με 80 χιλιάρικα, έστω τα μισά με τις επιδοτήσεις)
- Μέχρι το 2030, μόνο τα ΣΕΑ θα βολεύονται από την ταχυφόρτιση που θα κάνουν στάση περισσότεροι πελάτες σε σχέση με σήμερα
- Από το 2030 και μετά ίσως και να βγάλουν κέρδος και οι operators των σημείων. Ποιοι θα είναι αυτοί; Αυτοί που καβατζώνουν τα καλά σημεία από σήμερα, δηλαδή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χρήματα να κάψουν και μπορούν να συνδυάσουν την ηλεκτροκίνηση με πελάτες οικιακού ρεύματος.
Συνεπώς, μην περιμένετε καμία πτώση τιμών στην ταχυφόρτιση, πολύ απλά επειδή δεν τους παίρνει και για πιο κάτω. Πάλι καλά να λέμε που δεν τους χρεώνουν σε τιμές Αγγλίας και Ολλανδίας θα σας πω, που βρισκεις 70+ λεπτα η κιλοβατώρα, πιο ακριβά από diesel.
-
-
@mernides said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Λοιπόν, επειδή απασχολήθηκα πέρυσι με ένα μεγάλο project ηλεκτροκίνησης και προβλέπω να γίνεται αυτή η κουβέντα για τους ταχυφορτιστές αρκετές φορές ακόμα, να σας δώσω τα βασικά economics για τους ταχυφορτιστές (ακολουθεί σεντόνι).
Καταπληκτικός!!! επιτέλους ένας άνθρωπος μας έδωσε τα φώτα του με συγκεκριμένα νούμερα για το τι συμβαίνει με το κόστος των μεγάλων φορτιστών και την απόσβεση της επένδυσης (για να καταλάβουμε επιτέλους γιατι το δίκτυο αναπτύσεται με αυτούς τους ρυθμούς)
-
Εξαιρετική ανάλυση και με νούμερα και όχι θεωρίες!!! Τέτοια ποστ βοηθάνε πάρα πολύ την συζήτηση.
-
Έσκισες! Σούπερ ανάλυση που εξηγεί πολλά πράγματα.
-
Πολύ ωραίος!
Ευχαριστούμε για την πολύ καλή ανάλυση/πληροφόρηση. -
Ειδα εν ταχει το pdf της παρουσιασης και δεν ειδα μεσα ελλαδα. Θα υποθεσω λοιπον οτι αυτο το utilization που αναφερεται ειναι ο μεσος ορος στις χωρες στις οποιες δραστηριοποιουνται, απο τις οποιες λειπει η ελλαδα και στις οποιες ανηκουν, μεγαλυτερες και με περισσοτερα ηλεκτρικα οχηματα, χωρες.
Θα συνεχισω την υποθεση μου λοιπον λεγοντας οτι το utilization rate στην ελλαδα πρεπει να ειναι ΠΟΛΥ μικροτερο του 14% και επομενως ο χρονος για break even (ποσο μαλλον για να βγει κερδος) θα ειναι ακομα μεγαλυτερος σε σχεση με τα στοιχεια που αναφερεις.
Οπως λες, απλα "πιανουν στασιδι" οι εταιρειες και περιμενουν. -
Μην τσιμπάτε...
Προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΝ το πρόγραμμα «φορτίζω παντού», για 8.000 σταθμούς φόρτισης - Στα 79,8 εκατ. ο προϋπολογισμός
Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν έως και σε ποσοστό 70% ιδιωτικοί φορείς μεταξύ των οποίων πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Η δαπάνη του προγράμματος για τα έτη 2022 - 2024 ανέρχεται σε 79.790.000 ευρώ και για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 15.958.000 ευρώ. -
Ειδα εν ταχει το pdf της παρουσιασης και δεν ειδα μεσα ελλαδα. Θα υποθεσω λοιπον οτι αυτο το utilization που αναφερεται ειναι ο μεσος ορος στις χωρες στις οποιες δραστηριοποιουνται, απο τις οποιες λειπει η ελλαδα και στις οποιες ανηκουν, μεγαλυτερες και με περισσοτερα ηλεκτρικα οχηματα, χωρες.
Θα συνεχισω την υποθεση μου λοιπον λεγοντας οτι το utilization rate στην ελλαδα πρεπει να ειναι ΠΟΛΥ μικροτερο του 14% και επομενως ο χρονος για break even (ποσο μαλλον για να βγει κερδος) θα ειναι ακομα μεγαλυτερος σε σχεση με τα στοιχεια που αναφερεις.
Οπως λες, απλα "πιανουν στασιδι" οι εταιρειες και περιμενουν.Έχεις απόλυτο δίκιο. Η Fastned έχει τόσο υψηλό ποσοστό επειδή ακριβώς α) δραστηριοποιούνται σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και β) πιάνουν τα πολύ καλά σημεία.
Στην Ελλάδα το πραγματικό ποσοστό είναι σίγουρα στα χαμηλά μονοψήφια. Πόσο χαμηλά δεν ξέρω, δεν μοιράζονται οι δικοί μας αντίστοιχα στοιχεία, αλλά θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν τα ελληνικά ΣΕΑ είχαν πάνω από 4% μέσα στο 2024.
-
Οπως λες, απλα "πιανουν στασιδι" οι εταιρειες και περιμενουν.Και ακόμα με αυτά τα νούμερα φαίνεται ότι έχει ζημιές 10-15 εκατομμύρια € κάθε 6μηνο, από το 21-22-23. Αν αυτό σημαίνει το νούμερο στην παρένθεση στο net profit.
-
Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε μου, πολύ ενδιαφεροντα όσα εγραψες!! well done
-
Οπως λες, απλα "πιανουν στασιδι" οι εταιρειες και περιμενουν.Οπως τα λες αν και μακαρι να έχεις λάθος
Οπως πάντα τελευταιοι σε ολα.
-
Ο Musk χρεώνει τόσο φθηνά το ρεύμα, επειδή έχει μικρότερο κόστος κατασκευής των ταχυφορτιστών;
-
Στην Ελλάδα ή γενικά λες?
-
Για Ελλάδα, το ξέρω με σιγουριά. Σε κάποια σημεία, πουλάει στα 37 λεπτά. Και μιλάμε για 250άρη φορτιστή, πιο φθηνά από όσο χρεώνουν οι άλλοι τη χρήση του 11άρη.
Έχω την αίσθηση (αλλά δε βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο) ότι κάτι παρόμοιο ισχύει κι έξω.
Προσοχή: αυτές οι τιμές είναι για Tesla, τα υπόλοιπα πληρώνουν ακριβότερα.
-
Εκτός του ότι μπορεί λόγω μεγέθους στόλου να διαπραγμετεύεται τιμές χοντρικής με τους παρόχους, σε άλλες χώρες παράγει η ίδια ενέργεια (ηλιακά).
Μπορεί να συνδυάζει και χρέωση με ώρα φόρτιστης.
Αλλά στην τελική, μπορεί απλά να χρησιμοποιεί το δίκτυο της ως benefit στην αγορά του αυτοκινήτου, αντί να τους βλέπει ως πηγή εσόδων. -
Εγώ σε βιντεάκια βλέπω στην Ευρώπη να παίζει και πολύ Ionity.
Λογικά και αυτή είναι μεγάλος πάροχος φορτιστών.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης