@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Για το φωτοβολταικό, δεν θα κάνω συζήτηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά, αφού η επένδυση έχει μακροχρόνια απόσβεση.
σε ολα τα υπολοιπα δεν εχω κανενα προβλημα να εχεις τις (συχνα λανθασμενες) αποψεις σου περι ντηζελ/ηλεκτροκινησης κτλπ, αλλα στο συγκεκριμενο θεμα, το θεωρω αδιανοητο αποφοιτος του πολυτεχνειου να λεει τετοια πραγματα.
Δεν μιλαμε για φωτοβολταϊκο παρκο που η επενδυση εξαρταται απο την τιμη που θα πουλησεις σε εναν και μοναδικο αγοραστη, αλλα στην απομειωση ή και (σχεδον) μηδενισμο των εξοδων ενεργειας σου!
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι με τα Η/Μ δεν ασχολούμαι καθόλου.
Εχω εδώ και δεκαετίες συνεργάτες Η/Μ για μελέτες και για κατασκευές που τους εμπιστεύομαι και με βγάζουν ασπροπρόσωπο σε κάθε έργο, ακόμα και σε ξενοδοχεία και σε ΕΕΔΔ, που ειδικά όταν γίνονται σε υπάρχοντα κτίρια έχουν μεγάλες δυσκολίες και πολλές ιδιαιτερότητες, αφού μπορεί να γίνονται πάνω από ιδιοκτησίες που λειτουργούν.
Τα φωτοβολταϊκά ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια, με τιμές γύρω στα 40000 τα κβ και τότε όλοι έλεγαν ότι θα κονομήσουν γιατί η κυρία γυμνάστρια του Ηλιθίου, έδινε κάπου 20-30 λεπτά ή και παραπάνω για την αγορά του ρεύματος.
Ετσι έπεσε παραμύθι, ότι θα τα αποσβέσεις σε 5 χρόνια, ότι 15 χρόνια θα κονομάς χοντρά μέχρι τα 20 τους και μετά μέχρι τα 25 τους θα πέσει η απόδοση τους.
Με το που ακουγόταν αυτό, μπήκαν στην αγορά μεγάλες αλυσίδες Κωτσόβολος, eshop και πολλοί ακόμα, η αγορά έγινε σούπα, το τι ερχόταν από υλικά κανείς δεν ήξερε και μετά άλλαξαν οι κυβερνήσεις και άρχισε το κατέβασμα της τιμής,
Τα 40000 της αρχικής επένδυσης είχαν ξεπεραστεί, μετά ξανακατέβηκαν, είδαμε "ομορφιές" πάνω σε ταράτσες και σκεπές και μετά φτάσαμε στο Μεγάλο Δούλεμα.
Αυτό ήταν τα πάρκα, που κάποιοι παράτησαν τα χωράφια, μπήκαν στην διαδικασία, τους υπόσχονταν πολλά λεφτά και όταν άλλαξε η κυβέρνηση και προφανώς είχε κονομήσει ο γιος της γυμνάστριας όπως ακουγόταν τότε στην αγορά, η νέα κυβέρνηση λοιπόν τους έβαλε ένα φόρο 35 % στα λεφτά που έπαιρναν, με αποτέλεσμα η επένδυση που είχε γίνει και με δανεισμό να μην βγαίνει.
Από Η/Μ λοιπόν δεν σκαμπάζω, αλλά από ακούσματα της αγοράς και μνήμη είμαι πολύ δυνατός.
Προσωπικά με 500 κβω στο σπίτι τον μήνα δεν νομίζω ότι θα έμπαινα σε διαδικασία γιατί αν μιλάμε για 20 λεπτά, θέλουμε 1200 τον χρόνο.
Βασικά μόλις κοίταξα τους λογαριασμούς του τελευταίου έτους στην εφαρμογή και είδα σύνολο κάπου 1400 ευρώ.
Εχω όμως γύρω στα 500 ευρώ δημοτικά τέλη, ερτ κλπ, οπότε έχω 900 τον χρόνο. Θερμοσίφωνο δεν ανάβω σχεδόν ποτέ, γιατί έχω ηλιακό τριπλής. Με 900 τον χρόνο, ρεύμα πείτε μου ένα φωτοβολταϊκό που το έχετε ψάξει και τι απόσβεση θα κάνω και αν αξίζει ο κόπος να το κάνω ?
Τώρα αν το όφελος είναι 5 μπουγάτσες τον μήνα δεν θα το συζητήσω να μπω στον κόπο.
Τώρα ως προς τα αυτοκίνητα.
Εχω αυτή την στιγμή 3 παλιά αυτοκίνητα.
Ενα Πόνυ φόρντ ΦΙΧ 35 ετών, που θέλω να δω αν παίρνει ιστορικές πινακίδες που προς το παρόν δεν παίρνει και είτε το πουλάω, είτε το κάνω αγροτικό, αφού θέλω να κλείσω την ατομική, την ΧΑΝΤΙΑ που είναι 26 ετών και το C4 που είναι 19 ετών όλα έχουν κάπου 110000 χλμ και όλα είναι πρώτα χέρια.
Με την πώληση των 3 θα είμαι κοντά στο να αγοράσω το θερμικό 3 ή το Πάντα, στις βασικές εκδόσεις και θα θέλω κάτι λίγα για τις μεσαίες, ή τις βασικές υβριδικές, αλλά και τις μεσαίες ηλεκτρικές μετά την επιδότηση.
Το αιρκρος θα παραμείνει κυρίως για ταξίδια και το άλλο για λιγότερα χλμ και στις μικρές διαδρομές της πόλης και περιαστικά.
Αρα τα ερωτήματα που βάζω δεν είναι τρολάρισμα.
Δεν έχω όμως διάθεση να μπω σε μεμψιμοιρίες του τύπου 3 το λάδι, 3 το ξύδι και 6 το λαδόξυδο.
Οπότε επειδή το δεύτερο θα κάνει κάτω από 10000 χλμ τον χρόνο και τις διαδρομές που είπα παραπάνω, είναι σημαντικό να ξέρω αν αξίζει να μπω στην διαδικασία του ηλεκτρικού, αφού ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με το πλήρως αναξιόπιστο δημόσιο, που όπως είδαμε με τον άλλο φίλο, δεν παίρνει την επιδότηση για το ΚΗ2.
Προφανώς χωρίς την επιδότηση, δεν συμφέρει το ηλεκτρικό σε καμία περίπτωση.