-
@alexandros-k said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@i-hasu said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@civil357 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Βασικά κάτι άλλο που δεν αναφέρθηκε , χάθηκαν τα μικρά προσιτά gti. Εξαφανιστήκαν ....
Σημεία των καιρών , αλλά σκεφτόμουν σήμερα αν ήμουν στα ψηλά μου 20 και είχα τα πρώτα μου λεφτά τι θα μπορούσα να αγοράσω σε νεανικό όχημα και δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα σε καινούργιο σπορτίφ ( δε μιλάω καν για gti ή μικρά κουπέ ) κάτω των 20.000 €.
Ακόμα και αν ανεβείς στα 25 (;) οι επιλογές είναι λίγες.
i20 N
Δεν πωλειται πλεον στην ευρωπη . Ασε που ειχε περασει τα 30κ € πριν το σταματησουν
Κρίμα.
-
@driver-m said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Αν καποιος νομιζει οτι ενα clio πχ του 2008 εχει σοβαρες διαφορες με ενα του 2024 τοτε ή το πρωτο δεν εχει οδηγησει ή το δευτερο. Αντιθετα, ενα clio πρωτης γενιας με ενα του 2008 ειναι η μερα με τη νυχτα παντου.
Συγκρίνεις όμως μόνο τα τότε κορυφαία της κατηγορίας τους όπως τα clio και fiesta , που και εκεί υπάρχει διαφορά σε αρκετά σημεία . Στην κατηγορία υπήρχε και το getz που σε σύγκριση με το ι20 είναι τεράστια η διαφορά. Υπάρχει και το micra για το οποίο σε διαβεβαιώνω από πρώτο χέρι και πάρα πολλά χιλιόμετρα, ότι το χάσμα του μοντέλου του 2009 ( το βατραχάκι) με το σήμερα είναι αγεφύρωτο (παντού).
Κοινώς , εγώ το ξαναγράφω αν είχες μία από τις κορυφαίες λύσεις μίας κατηγορίας ( όπως πχ το clio με τον τότε 1,2 τούρμπο) , κατανοητό το άλμα δε φαίνεται τόσο μεγάλο, από την άλλη όλες οι τότε μετριότητες έχουν γίνει καλά αυτοκίνητα.
Υπάρχουν και τα jazz πχ που ήταν κορυφαία και πλέον είναι διαστημόπλοια ( οκ ξέφυγε σε τιμή , αλλά ποτέ δεν ήταν φθηνό το συγκεκριμένο).
Clio με clio θα συγκρινω και 207 με 208 και fiesta με fiesta. Tί πιο λογικο απο αυτο?
Δεν θα κατσω να ασχοληθω με το getz απο μια εποχη που η hyundai εβγαζε κοτετσια και να το συγκρινω με το i20 τωρα που η hyundai εχει κανει αλματα προς τα μπροστα.
Επισης οι τοτε μετριοτητες ηταν και φτηνοτερες ομως του ανταγωνισμου. Το getz το 1300αρι γυρω στα 11 χιλιαρικα ειχε οταν τα 1400αρια 207, corsa, fiesta κλπ ξεκινουσαν απο σχεδον 14. Τωρα και το i20 ιδια τιμη με τα υπολοιπα εχει.
Το micra του 2009 παλι ηταν ικανοτατο οδηγικα με φοβερο κινητηρα για τα αλογα του. Το ειχα οδηγησει αρκετα και ξερω. Το καινουριο παλι οχι αλλα δε νομιζω οτι οδηγικα θα ειναι πολυ ανωτερο, αν ειναι κιολας.
Παντως ξαναλεω, εχοντας οδηγησει 4 απ'τα πλεον βασικα superminis αρκετα, ολα.ανεξαιρετως με απογοητευσαν με χειροτερο το πλεον καλοπουλημενο corsa που ηταν ο,τι πιο αποστειρωμενο υπηρχε οδηγικα, ο κινητηρας του ξεψυχισμενος (1.2 100 αλογα), η καταναλωση πανω απο 6,5 λιτρα στην πολη σταθερα, το κιβωτιο κακιστο και το σαλονι μια σκετη πλαστικουρα. Και αυτο το αμαξι κοστολογειται 20+ χιλιαρικα. Ε οταν οδηγησα και παλι το 207 μου οχι μονο διαφορα 15 ετων δεν ειδα αλλα μου φανηκε και πολυ καλυτερο και σε τιμονι και σαν πατημα και ο κινητηρας του, αν και με πολυ λιγοτερη ροπη, μακραν πιο γραμμικος και ολοκληρωμενος. Αν βαλουμε μεσα και την αξιοπιστια, τοτε ελα να μου πεις οτι υπαρχει σοβαρη εξελιξη μετα απο 15 χρονια. Εγω δεν τη βλεπω πουθενα.Καποια στιγμη ελπιζω να οδηγησω και την τελευταια 3αρα(g20) για να τη συγκρινω με το αλλο μου αμαξι. Η f30 παντως, χωρις να τη θεωρω κακο αμαξι σε τιποτα, σαν αισθηση με ειχε απογοητευσει ομως ο 4κυλινδρος 1.6 που ειχε ηταν αρκετα καλος.
Δεν ειδα παντως ουτε εκει καμια εξελιξη σε πατημα στο δρομο, αισθηση ασφαλειας, απτη ποιοτητα κλπ. Αν και για να ειμαι ειλικρινης και η Ε46 πολυ κοντα σε ολα ηταν με την Ε90 μου, ομως με την Ε36 που δεν ειχαν 15 χρονια διαφορα αλλα κατω απο 10, επικρατει χαωδης διαφορα παντου.
Εν ολιγοις, ενα αυτοκινητο του 1997 με ενα του 2007 ειναι σαν να εχουν διαφορα 20 ετων ενω ενα του 2007 με ενα του 2022 εχουν κατα κανονα διαφορες στα σημεια οσον αφορα την ουσια (ασφαλεια, πατημα, φρενα, αποδηση κινητηρων, απτη ποιοτητα).
Eξαιρω φυσικα τα ηλεκτρικα που ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο. -
Το micra του 2009 παλι ηταν ικανοτατο οδηγικα με φοβερο κινητηρα για τα αλογα του. Το ειχα οδηγησει αρκετα και ξερω. Το καινουριο παλι οχι αλλα δε νομιζω οτι οδηγικα θα ειναι πολυ ανωτερο, αν ειναι κιολας.
Το τότε μίκρα το μόνο για το μόνο για το οποίο μπορεί να "υπερηφανεύεται" είναι ότι σε σχέση με άλλα της εποχής ( αλλά και με το σημερινό του απόγονο) , έχει πιο γρήγορο τιμόνι.
Πρακτικά ανούσιο καθώς δεν έχει αίσθηση, ιδίως αν το συγκρίνεις με ένα ¨καλό" τιμόνι. Επίσης στη γρήγορη οδήγηση ναι μεν έχει ικονοποιητικά όρια, αλλά σπάει απότομα την υποστροφή ιδίως αν σκεφτείς ότι το τιμόνι δε βοηθά στην αίσθηση. Το σημερινό , είναι πολύ πιο μελετημένο και με ¨βάθος" αυτοκίνητο στο θέμα, που αν το άφηνε το esp θα τοποθετούνταν και πολύ "γλυκά". Με το παλιό "νομίζεις" ότι τρέχεις , με το σύγχρονο απλά προσπερνάς το "βατραχάκι" χωρίς καν να νομίσεις ότι τρέχεις.Κατά τα άλλα , έχει απαράδεκτα χοροπηδκτό-σκληρό πίσω άξονα ( ιδίως σε σχέση με σήμερα) , απαράδεκτη ηχομόνωση ( ακόμα και με τα τότε δεδομένα) , απαράδεκτα καθίσματα , απαράδεκτη ποιότητα κύλισης ( συγκριτικά με σήμερα). Κερδίζει τον απόγονό του , στο κοφτερό τιμόνι , στο ιαπωνικό κιβώτιο και στην ευκολία παρκαρίσματος, σε όλα μα όλα τα άλλα , είναι χαώδης η διαφορά. Στον αυτοκινητόδρομο δε , ακόμα περισσότερο.
Άσχετο το μίκρα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που θυμάμαι που ο άμεσος απόγονός του είναι χειρότερος από αυτό που αντικαθιστά ( μιλώ για την αλλαγή από το "βατραχάκι" στο ινδικό).
Πάμε στα του 207 , υποθέτω έχεις το 90αρι 1,4 , οι αριθμοί λένε ότι κάνει 0-100 σε 13,4 δευτ. και 60-100 ( με 4η) = 13,3δ.
Το corsa αντίστοιχα , γράφει : 0-100 = 10 ( 3,4 δ, πιο γρήγορο) και 60-100 = 7,4 ( σχεδόν μισό χρόνο !!!!) ,με την ίδια ταχύτητα.
https://www.automobile-catalog.com/auta_details1.php#gsc.tab=0
https://www.automobile-catalog.com/performance/2006/2620325/peugeot_207_1_4_16v_90.html#gsc.tab=0
Τώρα πως προκύπτει ότι , το πρώτο έχει πιο γραμμικό και ολοκληρωμένο κινητήρα , δε μπορώ να φανταστώ, ιδίως εκεί που αναφέρεις το κιβώτιο του τότε πεζό ως καλύτερο ,εκείνη η απαράδεκτη 5τάχυτη αρχαιολογία που φορούσε η psa εκείνα τα χρόνια.Δεν έχω σκοπό να σε μεταπείσω προφανώς, παρόμοια πάντως και εγώ συντηρώ (μηχανολογικά και φορομπηχτικά) 2 οχήματα εκείνης της εποχής, αλλά τη διαφορά τη βλέπω γύρω μου.
Η ουσία του θέματος είναι αν ο οποιοσδήποτε από εμάς θεωρεί ότι αξίζει η οικονομική δαπάνη για να αλλάξει αυτοκίνητα με σύγχρονα, ιδίως από τη στιγμή που νιώθουμε ικανοποιημένοι από αυτά που μας παρέχουν τα παλιά αυτοκίνητά μας , όχι αν υπάρχει εξέλιξη , αυτή είναι αδιαμφισβήτητη ( σε γενικές γραμμές).
Δεν είμαστε οι Έλληνες έξυπνοι που έχουμε στόλο 16ετίας(+) και τους Ευρωπαίους τους έπιασε υπερκαταναλωτισμός και αλλάζουν αυτοκίνητα , φτωχοί είμαστε.
Υ,γ τώρα αν μιλάς για κανένα 207 rallye (πόσο μάλλον Rc ) ή για καμία 320si , εκεί να καταλάβω το πιο "ιδιαίτερο" του πράγματος.
-
Συμφωνώ όπως τα λέει ο civil για το micra.
Eίχαμε στην οικογένεια micra, μοντ. 1998 το κλασσικό πράσινο μεταλλικό και μετά το "βατραχάκι" 3πορτο στο επίσης κλασσικό γκρι.To 1o είχε ανοίωθο τιμόνι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε αμάξι,αλλά ήταν πιο καλό ποιοτικά από το βατραχάκι/απόγονο και -στα όρια υπερβολής- μαλακές αναρτήσεις για αμάξι εκτός Citroen. Το βατραχάκι,χειρότερο ποιοτικά εσωτερικά,χοροπηδηχτό ημιάκαμπτο,αλλά καλύτερο τιμόνι και καλύτερο κιβώτιο/αλλαγές ταχυτήτων.
Για το τελευταίο micra δεν έχω άποψη,αν και οι περισσότεροι δοκιμαστές αναφέρουν πως ήταν βελτιωμένο σε αίσθηση κύλισης και κρατήματος σε σχέση με τα προηγούμενα. -
@panormus772 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Eίχαμε στην οικογένεια micra, μοντ. 1998 το κλασσικό πράσινο μεταλλικό και μετά το "βατραχάκι" 3πορτο στο επίσης κλασσικό γκρι.To 1o είχε ανοίωθο τιμόνι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε αμάξι,αλλά ήταν πιο καλό ποιοτικά από το βατραχάκι/απόγονο και -στα όρια υπερβολής- μαλακές αναρτήσεις για αμάξι εκτός Citroen. Το βατραχάκι,χειρότερο ποιοτικά εσωτερικά,χοροπηδηχτό ημιάκαμπτο,αλλά καλύτερο τιμόνι και καλύτερο κιβώτιο/αλλαγές ταχυτήτων.
Για το τελευταίο micra δεν έχω άποψη,αν και οι περισσότεροι δοκιμαστές αναφέρουν πως ήταν βελτιωμένο σε αίσθηση κύλισης και κρατήματος σε σχέση με τα προηγούμενα.μικρα αγορακια μου ειχα ενα μικρα τριπορτο το 86, 1000αρι που επειδη εκαψα τη μηχανουλα του εβαλα 1200 και πεταγε... το πουλησα να ξεχρεωσω. μετα βατραχακι παραλληλα με καποια αλλα, υπαρχει ακομη στην οικογενεια, στον γαμπρο μου, με 70000km μονον. αυτοματο 1.2 επισης. μονο καλα λογια για την αξιοπιστια του, το αυτοματο και τον κινητηρα του, σκατα στα υπολοιπα. και στον στολο εχω και ενα 1.5 ντηζελ του 2020, αυτο ειναι ενα πραγματικα καλο αμαξι, ισαξιο των κλιο εποχης.
γενικα αμαξια του 2010 με σημερινα, χασμα, μεγαλο χασμα. οχι χασμα απο το 2015 και μετα, οταν ειχαμε εμεις cheaprus τα αμαξια αλλαζανε γεννια.
οχι οτι δεν ζεις με το παλιο, και το 85 ζουσες με ρεκορδ 1.5 του 62 χωρις υδραυλικο και ατερμονα. και? -
Το μεγαλύτερο άλμα είναι στην ασφάλεια και στην αποδοτικότητα στην κατανάλωση του καυσίμου.
Είναι επικίνδυνο να οδηγάς ένα ιχ του ‘80 όταν απέναντι σου έχει κτήνη με τη διπλή και βάλε μάζα
-
Το τότε μίκρα το μόνο για το μόνο για το οποίο μπορεί να "υπερηφανεύεται" είναι ότι σε σχέση με άλλα της εποχής ( αλλά και με το σημερινό του απόγονο) , έχει πιο γρήγορο τιμόνι.
Πρακτικά ανούσιο καθώς δεν έχει αίσθηση, ιδίως αν το συγκρίνεις με ένα ¨καλό" τιμόνι. Επίσης στη γρήγορη οδήγηση ναι μεν έχει ικονοποιητικά όρια, αλλά σπάει απότομα την υποστροφή ιδίως αν σκεφτείς ότι το τιμόνι δε βοηθά στην αίσθηση. Το σημερινό , είναι πολύ πιο μελετημένο και με ¨βάθος" αυτοκίνητο στο θέμα, που αν το άφηνε το esp θα τοποθετούνταν και πολύ "γλυκά". Με το παλιό "νομίζεις" ότι τρέχεις , με το σύγχρονο απλά προσπερνάς το "βατραχάκι" χωρίς καν να νομίσεις ότι τρέχεις.Κατά τα άλλα , έχει απαράδεκτα χοροπηδκτό-σκληρό πίσω άξονα ( ιδίως σε σχέση με σήμερα) , απαράδεκτη ηχομόνωση ( ακόμα και με τα τότε δεδομένα) , απαράδεκτα καθίσματα , απαράδεκτη ποιότητα κύλισης ( συγκριτικά με σήμερα). Κερδίζει τον απόγονό του , στο κοφτερό τιμόνι , στο ιαπωνικό κιβώτιο και στην ευκολία παρκαρίσματος, σε όλα μα όλα τα άλλα , είναι χαώδης η διαφορά. Στον αυτοκινητόδρομο δε , ακόμα περισσότερο.
Άσχετο το μίκρα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που θυμάμαι που ο άμεσος απόγονός του είναι χειρότερος από αυτό που αντικαθιστά ( μιλώ για την αλλαγή από το "βατραχάκι" στο ινδικό).
Πάμε στα του 207 , υποθέτω έχεις το 90αρι 1,4 , οι αριθμοί λένε ότι κάνει 0-100 σε 13,4 δευτ. και 60-100 ( με 4η) = 13,3δ.
Το corsa αντίστοιχα , γράφει : 0-100 = 10 ( 3,4 δ, πιο γρήγορο) και 60-100 = 7,4 ( σχεδόν μισό χρόνο !!!!) ,με την ίδια ταχύτητα.
https://www.automobile-catalog.com/auta_details1.php#gsc.tab=0
https://www.automobile-catalog.com/performance/2006/2620325/peugeot_207_1_4_16v_90.html#gsc.tab=0
Τώρα πως προκύπτει ότι , το πρώτο έχει πιο γραμμικό και ολοκληρωμένο κινητήρα , δε μπορώ να φανταστώ, ιδίως εκεί που αναφέρεις το κιβώτιο του τότε πεζό ως καλύτερο ,εκείνη η απαράδεκτη 5τάχυτη αρχαιολογία που φορούσε η psa εκείνα τα χρόνια.Δεν έχω σκοπό να σε μεταπείσω προφανώς, παρόμοια πάντως και εγώ συντηρώ (μηχανολογικά και φορομπηχτικά) 2 οχήματα εκείνης της εποχής, αλλά τη διαφορά τη βλέπω γύρω μου.
Η ουσία του θέματος είναι αν ο οποιοσδήποτε από εμάς θεωρεί ότι αξίζει η οικονομική δαπάνη για να αλλάξει αυτοκίνητα με σύγχρονα, ιδίως από τη στιγμή που νιώθουμε ικανοποιημένοι από αυτά που μας παρέχουν τα παλιά αυτοκίνητά μας , όχι αν υπάρχει εξέλιξη , αυτή είναι αδιαμφισβήτητη ( σε γενικές γραμμές).
Δεν είμαστε οι Έλληνες έξυπνοι που έχουμε στόλο 16ετίας(+) και τους Ευρωπαίους τους έπιασε υπερκαταναλωτισμός και αλλάζουν αυτοκίνητα , φτωχοί είμαστε.
Υ,γ τώρα αν μιλάς για κανένα 207 rallye (πόσο μάλλον Rc ) ή για καμία 320si , εκεί να καταλάβω το πιο "ιδιαίτερο" του πράγματος.
12.7 εχει το 207 μου 0-100 και 10 το corsa στα χαρτια αλλα σε ολες τις δοκιμες ειναι οριακα κατω απο 11.
Και παλι εχουν σοβαρη διαφορα προφανως αλλα κατω απο δυο χιλιαδες στροφες με το corsa οδηγας 1000αρι, ξεκαθαρα. Γι'αυτο και στην πραξη δεν φαινεται τοσο εντονη η διαφορα. Επισης, το κροταλισμα του τρικυλινδρου κινητηρα θυμιζει αμαξι αλλης εποχης. Σιγουρα ειναι πιο γρηγορο, αισθηση δεν εχει ομως οταν με δευτερα και 1500 στροφες σβηνει και μετα τις 3500 ειναι επισης νεκρο. Εκει εστιασα.Οι Ευρωπαιοι δεν συντηρουν αυτοκινητα, τους πινουν το αιμα στα 5 χρονια και μετα τα στελνουν στα Βαλκανια ή την Αφρικη. Αυτο δε σημαινει οτι τα αυτοκινητα εχουν τοσο χρονο ζωης φυσικα. Απλα αν δεις ποσο κοστιζει το σερβις σε μια χωρα της κεντρικης Ευρωπης παιζει να σε συμφερει περισσοτερο να αλλαζεις αμαξι καθε 5 χρονια και να το αφηνεις σχεδον ασυντηρητο μεχρι να το πουλησεις παρα να συντηρεις αμαξι 15ετιας. Ευτυχως εδω δε συμβαινει αυτο, ακομα τουλαχιστον. Δε λεω προφανως πως οσοι εχουν παλιο αμαξι το κανουν ενω ειναι πλουσιοι και δεν τους νοιαζει να αγορασουν καινουριο, αλλα δε σημαινει πως οσοι εχουν παλαιοτερα αυτοκινητα αλλα στην πενα δεν εχουν λεφτα για καινουριο. Ιδιως αν μιλαμε για μεγαλου κυβισμου.
Πολλοι ειναι σαν εμενα που θεωρουν οτι το να δωσουν 40 χιλιαρικα διαφορα για να αγορασουν ενα καινουριο αντιστοιχο του αυτοκινητου τους δεν θα τους προσφερει επ'ουδενι αντιστοιχη διαφορα στην ποιοτητα, την απολαυση και τη συνολικη εμπειρια που θα αποκομισουν, επειδη και αντικειμενικα δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα αλλα κι επειδη ειμαστε πολυ ικανοποιημενοι με τα αυτοκινητα μας. Οι περισσοτεροι βεβαια στο ελλαδισταν που εχουν παλαιοτερα αυτοκινητα τα εχουν ασυντηρητα γιατι οντως δεν εχουν μια. Ε εκει θα συμφωνησω οτι ειναι καθαρα οικονομικο το ζητημα.Οσο για το rallye και την si που ανεφερες, με την τραγικη αξιοπιστια και των δυο μαλλον τωρα δεν θα τα ειχα ετσι κι αλλιως. Και σιγουρα δεν θα ελεγα τοσο καλα λογια, θα καταριομουν την ωρα και τη στιγμη που τα αγορασα.
-
Άρα τα παλιότερα ήταν πιο αξιόπιστα, πιο οικονομικά σε συντήρηση και πιο συμμετοχικά στην οδήγηση (ότι σημαίνει αυτό).
Τα νεότερα είναι πιο άνετα, πιο ασφαλή, πιο αεροπλάνα αλλά και πιο ''αυτόματα'' σε όλα τους.
Άσχετο: Γνωστός μου με 2x hilux του 20' νομίζω, άλλαξε στο ένα καδένα στα 130.000km και το 2ο μου είπε πως ακούγεται και πρέπει να την αλλάξει και σε αυτό.
Δεν θέλω να μάθω πόσο πάει το μαλλί.
-
Πλέον έχεις να σκέφτεσαι επικαθίσεις από άμεσο ψεκασμό σε βάθος χρόνου, τρικύλινδρα σύνολα, διπλοσύμπλεκτα, dpf, adblue, ιμάντες μέσα σε λάδι ή καδένες που τα φτύνουν σχεδόν στα km που κρατάει και ένας ιμάντας, φώτα led (σε περίπτωση που χτυπήσεις κάπου και δεν έχεις μικτή) και δεν βάζω τα ηλεκτρονικά που μας κάνουν άνετη τη ζωή και μας προσέχουν (συμφωνώ ότι δεν πρέπει να τα σκεφτόμαστε αυτά αν χαλάσουν).
Το κόστος είναι δυσβάσταχτο από θέμα συντήρησης - ειδικά όταν είσαι μέσα στην εγγύηση.
-
@caro-0 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Πλέον έχεις να σκέφτεσαι επικαθίσεις από άμεσο ψεκασμό σε βάθος χρόνου, τρικύλινδρα σύνολα, διπλοσύμπλεκτα, dpf, adblue, ιμάντες μέσα σε λάδι ή καδένες που τα φτύνουν σχεδόν στα km που κρατάει και ένας ιμάντας, φώτα led (σε περίπτωση που χτυπήσεις κάπου και δεν έχεις μικτή) και δεν βάζω τα ηλεκτρονικά που μας κάνουν άνετη τη ζωή και μας προσέχουν (συμφωνώ ότι δεν πρέπει να τα σκεφτόμαστε αυτά αν χαλάσουν).
Το κόστος είναι δυσβάσταχτο από θέμα συντήρησης - ειδικά όταν είσαι μέσα στην εγγύηση.
Για αυτό παίρνεις ένα Toyota Starlet, βαριά Yaris πρώτης γενιάς και καθάρισες, θα είσαι άρχοντας.
...
Οι Ευρωπαιοι δεν συντηρουν αυτοκινητα, τους πινουν το αιμα στα 5 χρονια και μετα τα στελνουν στα Βαλκανια ή την Αφρικη. Αυτο δε σημαινει οτι τα αυτοκινητα εχουν τοσο χρονο ζωης φυσικα. Απλα αν δεις ποσο κοστιζει το σερβις σε μια χωρα της κεντρικης Ευρωπης παιζει να σε συμφερει περισσοτερο να αλλαζεις αμαξι καθε 5 χρονια και να το αφηνεις σχεδον ασυντηρητο μεχρι να το πουλησεις παρα να συντηρεις αμαξι 15ετιας. Ευτυχως εδω δε συμβαινει αυτο, ακομα τουλαχιστον. Δε λεω προφανως πως οσοι εχουν παλιο αμαξι το κανουν ενω ειναι πλουσιοι και δεν τους νοιαζει να αγορασουν καινουριο, αλλα δε σημαινει πως οσοι εχουν παλαιοτερα αυτοκινητα αλλα στην πενα δεν εχουν λεφτα για καινουριο. Ιδιως αν μιλαμε για μεγαλου κυβισμου.
Πολλοι ειναι σαν εμενα που θεωρουν οτι το να δωσουν 40 χιλιαρικα διαφορα για να αγορασουν ενα καινουριο αντιστοιχο του αυτοκινητου τους δεν θα τους προσφερει επ'ουδενι αντιστοιχη διαφορα στην ποιοτητα, την απολαυση και τη συνολικη εμπειρια που θα αποκομισουν, επειδη και αντικειμενικα δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα αλλα κι επειδη ειμαστε πολυ ικανοποιημενοι με τα αυτοκινητα μας. Οι περισσοτεροι βεβαια στο ελλαδισταν που εχουν παλαιοτερα αυτοκινητα τα εχουν ασυντηρητα γιατι οντως δεν εχουν μια. Ε εκει θα συμφωνησω οτι ειναι καθαρα οικονομικο το ζητημα.
...Στα 15 χρόνια τα στέλνουν στην Ελλάδα , όταν δεν περνάνε ούτε απ' έξω από το τοπικό ΚΤΕΟ.
-
@caro-0 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Άρα τα παλιότερα ήταν πιο αξιόπιστα, πιο οικονομικά σε συντήρηση και πιο συμμετοχικά στην οδήγηση (ότι σημαίνει αυτό).
Τα νεότερα είναι πιο άνετα, πιο ασφαλή, πιο αεροπλάνα αλλά και πιο ''αυτόματα'' σε όλα τους.
Άσχετο: Γνωστός μου με 2x hilux του 20' νομίζω, άλλαξε στο ένα καδένα στα 130.000km και το 2ο μου είπε πως ακούγεται και πρέπει να την αλλάξει και σε αυτό.
Δεν θέλω να μάθω πόσο πάει το μαλλί.
Οχι, όχι και όχι.
Απλα σαν έθνος έχουν φτωχαίνει επικίνδυνα και τα λένε αυτά για να χρυσώσουμε το χάπι -
Πέραν κάποιον μοντέλων που ήταν πιο συμμετοχικά στην οδήγηση ( που και σήμερα βρίσκεις μια χαρά τέτοια αυτοκίνητα απλά είναι λιγότερα) σε όλα τα άλλα χάνουν ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανένα debate για αυτό. Είναι αστείο να λέμε ότι τα παλιά ήταν πιο αξιόπιστα ή καλύτερα σε οτιδήποτε από τα καινούργια.
Απλά φτωχοί είμαστε και έχουμε παλιό στόλο. Τώρα τα υπόλοιπα είναι να χάμε να λέγαμε .
-
@cirus said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Πέραν κάποιον μοντέλων που ήταν πιο συμμετοχικά στην οδήγηση ( που και σήμερα βρίσκεις μια χαρά τέτοια αυτοκίνητα απλά είναι λιγότερα) σε όλα τα άλλα χάνουν ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανένα debate για αυτό. Είναι αστείο να λέμε ότι τα παλιά ήταν πιο αξιόπιστα ή καλύτερα σε οτιδήποτε από τα καινούργια.
Απλά φτωχοί είμαστε και έχουμε παλιό στόλο. Τώρα τα υπόλοιπα είναι να χάμε να λέγαμε .
Γιατι ειναι αστειο να λεμε οτι πολλα παλαιοτερα μοντελα ηταν πιο αξιοπιστα? Πολλα ηταν και η πραξη το αποδεικνυει. Για να μη μιλησουμε για το κοστος συντηρησης που εχει φτασει να ειναι μεγαλυτερο για ενα συγχρονο 1000αρι απ'ο,τι για ενα premium τριλιτρο 20ετιας.
Αστειο ειναι να παραβλεπουμε τα παντα στα νεοτερα μοντελα, πολλα απ'τα οποια βγαζουν τρελες βλαβες (βλεπε τρικυλινδρα ford και psa κλπ κλπ) μονο και μονο επειδη θεοποιουμε καθε τι καινουριο.
Εντωμεταξυ την αξιοπιστια και την ποιοτητα των merc του 80 και του 90, για να μη μιλαω μονο για bmw, ουτε το 2100 δεν θα την ξαναπετυχει η mercedes και η πλειοψηφια της αυτοκινητοβιομηχανιας. Τα τοτε αυτοκινητα ξεπερνουσαν τις 500.000 χλμ για πλακα ενω τωρα θεωρουμε οτι αν ενα συγχρονο μοντελο ξεπερασει τις 200.000 χλμ ειναι τερας αξιοπιστιας.
Τα παλαιοτερα προιοντα, ειτε μιλαμε για αυτοκινητα ειτε για ψυγεια ειτε για κατσαρολες, ηταν φτιαγμενα για να αντεχουν στο χρονο. Σημερα ειναι φτιαγμενα για συγκεκριμενο κυκλο ζωης, πολυ υποδεεστερο, μετα τον οποιο ειναι εντελως ασυμφορη η οποια συντηρηση τους. Και αυτο δεν οφειλεται τοσο στις νεες τεχνολογιες, γιατι οι συγχρονοι καθημερινοι μεκ δεν εχουν καμια σοβαρη εξελιξη σε τεχνολογια εδω και καμια 15αρια χρονια, μικροδιαφορες εχουν. Οφειλεται ξεκαθαρα στη μειωση του κοστους παραγωγης (βλεπε downsizing) αλλα και στην προθεση να αγοραζονται ανα 10 το πολυ χρονια καινουρια μοντελα για ακομα μεγαλυτερα κερδη. Και οταν καθιερωθουν τα ηλεκτρικα αυτος θα ειναι και ο κανονας, κρατας το αμαξι μεχρι τη ληξη της εγγυησης της μπαταριας και μετα ανακυκλωση, με τον εναν ή τον αλλο τροπο. -
Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ιαπωνικά! Τουλάχιστον μέχρι σήμερα!
-
Τι σχέση έχει η ιδέα του downsizing με το κόστος παραγωγής;
-
@cirus said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Γιατι ειναι αστειο να λεμε οτι πολλα παλαιοτερα μοντελα ηταν πιο αξιοπιστα? Πολλα ηταν και η πραξη το αποδεικνυει. Για να μη μιλησουμε για το κοστος συντηρησης που εχει φτασει να ειναι μεγαλυτερο για ενα συγχρονο 1000αρι απ'ο,τι για ενα premium τριλιτρο 20ετιας.
Αστειο ειναι να παραβλεπουμε τα παντα στα νεοτερα μοντελα, πολλα απ'τα οποια βγαζουν τρελες βλαβες (βλεπε τρικυλινδρα ford και psa κλπ κλπ) μονο και μονο επειδη θεοποιουμε καθε τι καινουριο.
Εντωμεταξυ την αξιοπιστια και την ποιοτητα των merc του 80 και του 90, για να μη μιλαω μονο για bmw, ουτε το 2100 δεν θα την ξαναπετυχει η mercedes και η πλειοψηφια της αυτοκινητοβιομηχανιας. Τα τοτε αυτοκινητα ξεπερνουσαν τις 500.000 χλμ για πλακα ενω τωρα θεωρουμε οτι αν ενα συγχρονο μοντελο ξεπερασει τις 200.000 χλμ ειναι τερας αξιοπιστιας.
Τα παλαιοτερα προιοντα, ειτε μιλαμε για αυτοκινητα ειτε για ψυγεια ειτε για κατσαρολες, ηταν φτιαγμενα για να αντεχουν στο χρονο. Σημερα ειναι φτιαγμενα για συγκεκριμενο κυκλο ζωης, πολυ υποδεεστερο, μετα τον οποιο ειναι εντελως ασυμφορη η οποια συντηρηση τους. Και αυτο δεν οφειλεται τοσο στις νεες τεχνολογιες, γιατι οι συγχρονοι καθημερινοι μεκ δεν εχουν καμια σοβαρη εξελιξη σε τεχνολογια εδω και καμια 15αρια χρονια, μικροδιαφορες εχουν. Οφειλεται ξεκαθαρα στη μειωση του κοστους παραγωγης (βλεπε downsizing) αλλα και στην προθεση να αγοραζονται ανα 10 το πολυ χρονια καινουρια μοντελα για ακομα μεγαλυτερα κερδη. Και οταν καθιερωθουν τα ηλεκτρικα αυτος θα ειναι και ο κανονας, κρατας το αμαξι μεχρι τη ληξη της εγγυησης της μπαταριας και μετα ανακυκλωση, με τον εναν ή τον αλλο τροπο.Γιατί τι να την κάνω την αξιοπιστία στα μοντέλα που λες αν θες του κόσμου τα χρήματα για να το κινήσεις συντηρήσεις ? Ξέρεις πόσο βενζινη καίνε αυτά που αποθεώνεις? Αξιοπιστία με νοιάζει στα 10 πρώτα χρόνια που έχει στα περισσότερα και εγγύηση το αμάξι. Μετά μου είναι αδιάφορη
Τώρα τα αυτοκίνητα φτιάχνονται να τα κρατήσεις μια δεκαετία . Οι περισσότεροι κατασκευαστές σου δίνουν 7-8 χρονια εγγύηση. Ότι βλάβη να πάθει μέσα σε αυτά στα @@ σου. Θες απλά μεικτή ασφάλιση σε περίπτωση που τρακάρεις γιατί η κάθε ζημιά είναι πανάκριβη αν δεν έχεις μεικτή. Μετά από την εγγύηση το πουλάς και παίρνεις άλλο .
Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Και δεν ανεφερα πουθενα τα νεα συστηματα ασφαλείας, ευκολίες κτλ, αστα αυτά στην άκρη αφου συμφωνουμε ότι τα νεα είναι πολύ πολύ καλύτερα σε αυτό το κομματι.
Το πραγματικό πρόβλημα με τα καινούργια αυτοκίνητα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε χρήματα να τα αγοράσουμε και μένουμε με τα χρεπια. Και μάλλον επειδή μένουμε με αυτά προσπαθούμε να τα θεοποιησουμε κιόλας. Αυτο είναι το αστείο
-
Οικονομία
Δείτε παρακάτω τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα των τελευταίων 20 ετών
https://www.spritmonitor.de/fr/evaluation/modeles_economiques.html
Τι παρατηρείτε;Το 9ο της καταταξης των βενζίνοκίνητων ισοφαρίζει καταϊδρωμένο το Νο 50 στα πετρελαιοκίνητα !
Τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα φτιάχτηκαν από το 2000 - 2015 και ήταν ντίζελ
Τα υβριδικά της toyota μετά το 2015 έκαναν απλά το 50-0 50 -10 γκολ της τιμής.
ΥΓ να μην ξεχασω γ@μι@ται η VW και το dieselgate...
Η "λαϊκή" εξαφάνισε τα οικονομικά αυτοκίνητα του λαού! Που τα είχε εφεύρει η ίδια -
Και το νο1 της βενζίνης το νούμερο 7 στο diesel.
-
@super-t said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Και το νο1 της βενζίνης το νούμερο 7 στο diesel.
Αναφορές για τα Suzuki κάνουν άλλοι μη τους το χαλάς
-
@gatoz said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
@panormus772 said in 2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;:
Για το τελευταίο micra δεν έχω άποψη,αν και οι περισσότεροι δοκιμαστές αναφέρουν πως ήταν βελτιωμένο σε αίσθηση κύλισης και κρατήματος σε σχέση με τα προηγούμενα.μικρα αγορακια μου ειχα ενα μικρα τριπορτο το 86, 1000αρι που επειδη εκαψα τη μηχανουλα του εβαλα 1200 και πεταγε... το πουλησα να ξεχρεωσω. μετα βατραχακι παραλληλα με καποια αλλα, υπαρχει ακομη στην οικογενεια, στον γαμπρο μου, με 70000km μονον. αυτοματο 1.2 επισης. μονο καλα λογια για την αξιοπιστια του, το αυτοματο και τον κινητηρα του, σκατα στα υπολοιπα. και στον στολο εχω και ενα 1.5 ντηζελ του 2020, αυτο ειναι ενα πραγματικα καλο αμαξι, ισαξιο των κλιο εποχης.
γενικα αμαξια του 2010 με σημερινα, χασμα, μεγαλο χασμα. οχι χασμα απο το 2015 και μετα, οταν ειχαμε εμεις cheaprus τα αμαξια αλλαζανε γεννια.
οχι οτι δεν ζεις με το παλιο, και το 85 ζουσες με ρεκορδ 1.5 του 62 χωρις υδραυλικο και ατερμονα. και?Μιας και ανέφερες Micra diesel 1.5 να πω ότι και εγώ εξεπλάγην από αυτό το αυτοκίνητο το 2019 που νοίκιασα στην Πορτογαλία. Επειδή έγραψα σχεδόν 3.000km μαζί του σε μια βδομάδα, από τότε είχα μπει στο τρυπάκι για Diesel. Πολύ άνετο για αυτό το μέγεθος, αθόρυβο και σχετικά άκαμπτο στις στροφές. Αν ήθελα τέτοιο στυλ θα το έπαιρνα χθες. Μόνο κάποιες ειδοποιήσεις για κάποιον αισθητήρα μπροστά με είχαν προβληματίσει. Κάτι τύπου front sensor obstruct μου έβγαζε συνεχώς, δεν κατάλαβα ποτέ τι διάβολο ήταν αλλά δεν ήταν κάτι που θα με άφηνε τουλάχιστον. Και εμφανισιακά μου άρεσε αρκετά.
και να που τα έφερε έτσι η ζωή και τελικά πήρα diesel
nissan πάλι. Δεν το επεδίωξα βέβαια αλλά προέκυψε!
Όσον αφορά τον τίτλο του θέματος, δεν ξέρω τι να απαντήσω πάντως γιατί και πολύ πριν το 2005 υπήρχαν αμαξάρες αν και με πολύ φτωχό εξοπλισμό στις βασικές εκδόσεις.
2005-2015: ήταν τα καλύτερα αυτοκίνητα;