Οδήγησα τις προάλλες Duster II 2020 1.5 dci 4x4 και Citroën C3 Aircross Face-lift bluehdi 2023.
Dacia Duster:
Ήταν από leasing με 220.000χλμ.
Ξεκινάω ότι το βρίσκω πολύ όμορφο μέσα έξω.
Τα χλμ δεν του φαίνονταν και το εσωτερικό ήταν σαν καινούριο.
Θεωρώ ότι το εσωτερικό του είναι πολύ όμορφο, τόσο όσο και πολύ χρηστικό.
Κουμπιά για τα πάντα - ακόμα και start/stop - , ενώ ακόμα και το αρχαίο infotainment είναι πολύ εύχρηστο. Σε άλλα σύγχρονα πρέπει να είσαι επιστήμονας για να αλλάξεις σταθμό.
Καθόμουν πολύ άνετα, δεν προσπάθησα να ρυθμίσω το τιμόνι και για αυτό οριακά έβρισκαν τα γόνατα μου στη κολώνα του τιμονιού αλλά δεν με ενόχλησε.
Πάρα πολύ καλή ορατότητα - κάθετο παρμπρίζ που μου αρέσει χωρίς βάθος - μπροστά πλάγια, πίσω και καθρέφτες.
Πίσω δεν κάθισα.
Φορούσε 50/50 λάστιχο και παρόλο που είχε αρκετά χλμ το βρήκα πολύ καλύτερο στο δρόμο από αυτό που περίμενα.
Φρένα μου φάνηκαν απλά οκ (παρόλο που ήταν φρέσκο αλλαγμένα τακάκια και δίσκοι - ίσως ήθελαν εξαερωση) , στην Εθνική ήταν πολύ σταθερό σε ανοιχτές καμπές ενώ το βρήκα ξεκούραστο ακόμα και με αυτό το λάστιχο που είχε κάποιο θόρυβο αλλά όχι τίποτα υπερβολικό. Ο θόρυβος ήταν οκ στα 130 που ταξίδευα.
Σε βαθιές λακκούβες χτυπούσε πολύ, το περίμενα καλύτερο αλλά ίσως φταίνε τα χιλιόμετρα.
Θα ήθελα να το δοκιμάσω με νέα αμορτισέρ.
Ο ιδιοκτήτης το πάει πολύ βουνό και μου λέει ότι είναι ότι πρέπει, πολύ μαλακό.
Μια χαρά δύναμη είχε το μοτέρ ενώ βρήκα πολύ κοντή την πρώτη.
Ο επιλογέας ταχυτήτων ασαφής αλλά μαλακός.
Μέση κατανάλωση 6.4l/100 με πολύ κυνήγι από τον κάτοχο γιατί ως γνωστό τα diesel θέλουν πάτημα για να μην χαλάνε.
Μου έβγαλε την αίσθηση ότι είναι ένα αυτοκίνητο που σε υπηρετεί και δεν το λυπάσαι. Έχει μια καλή φθήνια αν μπορώ να το πω έτσι που δεν φοβάσαι να το πας βουνό, χώμα ή οπουδήποτε αλλού.
Σε συνδυασμό με την γνωστή αξιοπιστία του Κ9Κ είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους Ελληνικούς δρόμους.
Εν κατακλείδι μου άρεσε πάρα πολύ.
Citroën C3 Aircross:
Leasing με 58.000χλμ του 2023.
Πολύ άνετο μέσα, πόδια -ρυθμισα τηλεσκόπικα τιμόνι και δεν έβρισκαν τα γόνατα μου - και αέρας για κεφάλι.
Καλή ορατότητα, όχι τόσο καλή όμως στα πλάγια μέσω των καθρεφτων λόγω μεγέθους καθρεφτων και καμπυλου αμαξώματος στο πλάι.
Πολύ καλό το μοτέρ επίσης, με καλύτερη αίσθηση του επιλογέα ταχυτήτων στο τι κουμπώνεις (όχι τίποτα αξιοσημείωτο) αλλά σκληρός.
Έχει πολύ πιο λίγα κουμπιά από το duster ενώ πρέπει να μπαίνεις στο infotaiment για ρύθμιση κλιματισμού. Έχει όμως συντόμευση κουμπί.
Είχε πολύ καλά φρένα με δυνατό αρχικό δάγκωμα ενώ και η ανάρτηση με εντυπωσίασε καθώς ήταν πολύ ενδοτικη σε κακό δρόμο και λακκούβες ενώ δεν ένιωθα να υστερεί στην Εθνική και να γέρνει πολύ. Σε πολύ βαθιές λακκούβες χτυπουσε πολύ λιγότερο από το duster (220.000 χλμ το duster όμως και 58.000 το C3 aircross).
Δεν μου άρεσε που ένιωθα βαρύ το τιμόνι ενώ το μεγαλύτερο φάουλ του αυτοκινήτου ήταν ο συμπλέκτης.
Υπερβολικά σκληρός συμπλέκτης.
Μου χάλασε όλη την εικόνα.
Σε σημείο που πιστεύω ότι δεν ήταν φυσιολογικό.
Αν είναι έτσι θα ήταν λόγος να μην το έπαιρνα.
Μέση κατανάλωση δεν είδα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν 5.8 - 6 λίτρα. Ο ιδιοκτήτης ζει στο κέντρο αλλά κάνει κάθε μέρα χλμ σε ανοιχτό δρόμο.
Από θέμα αξιοπιστίας ο bluehdi έχει τα γνωστά θέματα - adblue, καδένα.
Αν θυμηθώ κάτι αλλά θα επανέλθω.