-
Εγώ θεωρώ πως έχει βρει μια μέση οδό. Παλαιότερα off roaders με κεντρικό διαφορικό και σταυρό ήταν τραγικά εντός ασφάλτου. Το νέο jimnyθα μοιάζει λιμουζίνα εντός ασφάλτου συγκριτικα με αυτά.
-
@lap said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Εγώ θεωρώ πως έχει βρει μια μέση οδό. Παλαιότερα off roaders με κεντρικό διαφορικό και σταυρό ήταν τραγικά εντός ασφάλτου. Το νέο jimnyθα μοιάζει λιμουζίνα εντός ασφάλτου συγκριτικα με αυτά.
Και ναι και όχι lap. Δηλαδή σαφώς και το Mk4 τζίμνι είναι πολύ ποιο πολιτισμένο πχ από τα ντατσούν αγροτικά με άκαμπτο άξονα και ημιελλειπτικά φύλλα σούστας της δεκαετίας του '80 αλλά αν οποιοσδήποτε θελήσει να αξιολογήσει την ασφάλτινη συμπεριφορά του με τα μέτρα ενός μικρού καθημερινού σύγχρονου αυτοκινήτου αντίστοιχου μεγέθους και διαστάσεων θα το απορρίψει αβλεπεί. Από εκεί και πέρα όταν ο συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης μάθει τα χούγια του και το οδηγεί συντηρητικά χωρίς την παραμικρή απαίτηση ενθουσιώδους ασφάλτινης οδήγησης προφανώς και μπορεί να συμβιώσει μαζί του αφού τα ασφάλτινα ελλατώματα του υπερ-αναπληρώνονται από τις χωμάτινες αρετές του. Εν ολίγοις πρόκειται για εργαλείο ειδικού σκοπού και όχι για αμάξι γενικής χρήσης.
-
@argyn said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Και ναι και όχι lap. Δηλαδή σαφώς και το Mk4 τζίμνι είναι πολύ ποιο πολιτισμένο πχ από τα ντατσούν αγροτικά με άκαμπτο άξονα και ημιελλειπτικά φύλλα σούστας της δεκαετίας του '80 αλλά αν οποιοσδήποτε θελήσει να αξιολογήσει την ασφάλτινη συμπεριφορά του με τα μέτρα ενός μικρού καθημερινού σύγχρονου αυτοκινήτου αντίστοιχου μεγέθους και διαστάσεων θα το απορρίψει αβλεπεί. Από εκεί και πέρα όταν ο συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης μάθει τα χούγια του και το οδηγεί συντηρητικά χωρίς την παραμικρή απαίτηση ενθουσιώδους ασφάλτινης οδήγησης προφανώς και μπορεί να συμβιώσει μαζί του αφού τα ασφάλτινα ελλατώματα του υπερ-αναπληρώνονται από τις χωμάτινες αρετές του. Εν ολίγοις πρόκειται για εργαλείο ειδικού σκοπού και όχι για αμάξι γενικής χρήσης.
Αυτό ακριβώς θέλω να δω κι εγώ, δοκιμάζοντάς το (αν το βρω ή έστω ένα προηγούμενης γενιάς - μετά το 2015). Αν μπορείς να συμβιώσεις με ένα εργαλείο.
Αλλιώς υπάρχουν και τα Vit/Dust που θα είναι απείρως πιο πολιτισμένα -
Ε ναι ρε συ. Φαγωθηκες δηαλδη. Ρίξε λίγο τσιμέντο.
Δεν είναι το jimny για αυτοκινητόδρομο. Αλλά....αν όντως σου αρέσει αυτή η raw αίσθηση σου κάνει. Υπόψιν όμως πως σε αυτήν την περίπτωση καλό να έχεις και ένα νορμάλ αυτοκίνητο. Διότι όπως λέει ο Ντούβλης θα γίνεις βλάσφημος
Ναι, will see...
Το ιδανικό θα ήταν να το δοκίμαζα 2-3 μέρες (αν το βρω νοικιάρικο) να δω αν παλεύεται.Πάντως το να φτιάξω το δρόμο, δεν παίζει...
Ο "εύκολος" δρόμος που πάει το corsa είναι ένα ήδη τσιμεντομένο καλντεριμνι που όμως όταν βρέχει γλιστράει όσο δεν πάει (έχει μεγάλη κλίση - φαντάσου ήταν σκαλοπάτια και τα έκαναν "δρόμο").
Ο "δύσκολος" είναι κάπου 1χλμ χώμα που δεν πάει καν το Corsa (και δεν τσιμεντώνεις τέτοια απόσταση...) -
@danis said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Ο "εύκολος" δρόμος που πάει το corsa είναι ένα ήδη τσιμεντομένο καλντεριμνι που όμως όταν βρέχει γλιστράει όσο δεν πάει (έχει μεγάλη κλίση - φαντάσου ήταν σκαλοπάτια και τα έκαναν "δρόμο").
Να ξέρεις πάντως ότι ΕΑΝ το τσιμεντένιο καλντερίμι δεν το ανεβαίνει το κορσάκι σου με όπισθεν, τότε δεν θα μπορείς να την ανέβεις ούτε με τον τζίμνι πιθανότατα (αφού δεν θα μπορείς να εμπλέξεις την τετρακίνηση του λόγω φόβου κουρδίσματος της μετάδοσης). Μήπως να μιλήσεις με κανένα μηχανικό/εργολάβο/μάστορα για κάποια αντιολισθητική παρέμβαση στον τσιμεντόδρομο αντί της αγοράς νέου αμαξιού?
-
Να ξέρεις πάντως ότι ΕΑΝ το τσιμεντένιο καλντερίμι δεν το ανεβαίνει το κορσάκι σου με όπισθεν, τότε δεν θα μπορείς να την ανέβεις ούτε με τον τζίμνι πιθανότατα (αφού δεν θα μπορείς να εμπλέξεις την τετρακίνηση του λόγω φόβου κουρδίσματος της μετάδοσης). Μήπως να μιλήσεις με κανένα μηχανικό/εργολάβο/μάστορα για κάποια αντιολισθητική παρέμβαση στον τσιμεντόδρομο αντί της αγοράς νέου αμαξιού?
μια χαρά μπορεί να κλειδώσει διαφορικό σε ολισθηρο τερεν χωρίς τον φόβο κουρδίσματος...(εγραψε "όταν βρέχει γλιστράει όσο δεν πάει")
ok, overkill να αγορασεις αυτοκίνητο για 1χλμ αποσταση αλλά απλά το αναφέρω... -
@gv2000 said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
μια χαρά μπορεί να κλειδώσει διαφορικό σε ολισθηρο τερεν χωρίς τον φόβο κουρδίσματος...(εγραψε "όταν βρέχει γλιστράει όσο δεν πάει")
ok, overkill να αγορασεις αυτοκίνητο για 1χλμ αποσταση αλλά απλά το αναφέρω...Ανομοιογενές οδόστρωμα άρα απρόβλεπτο. Το ότι γλυστράει αρεκτά ώστε να μην μπορεί να ανέβει το κορσα δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι γλιστράει αρκούντως πολύ ώστε να μην κουρδίσει το τζιμνι. Εγώ πάντως δεν θα το ρίσκαρα.
Ενότητα 3-18 https://manual-directory.com/view-manual-pdf/?mid=21259
Never operate your vehicle in "4H" or "4L" on dry pavement and, as much as possible, avoid using "4H" or "4L" on wet pavement, as this may seriously damage the drive train.
-
Εάν δεν υπάρχουν στροφές όμως, άρα οι κατευθυντήριοι τροχοί δεν είναι στριμμένοι, δεν υπάρχει κίνδυνος κουρδίσματος της μετάδοσης.
-
Αν η απόσταση είναι μικρή και η τροχοί είναι στην απόλυτη ευθεία ίσως. Όμως συνήθως μεγάλες κλίσεις + ανομοιογενές οδόστρωμα + ολισθηρότητα = γλιστρήματα = ανάγκη για διορθώσεις = αναγκαστικά στριψίματα (ακόμα και εάν το καλντερίμι δεν έχει στροφές). Γενικώς η έλλειψη κεντρικού διαφορικού στο τζίμνι και η σχετικά μακριά πρώτη σε εκείνα με χειροκίνητο σαζμάν δημιουργούν πολλά προβλήματα σε έλξη και ανηφόρες. 4κίνηση από το κάτω ράφι δυστυχώς, αναγκαστική λύση για λόγους περιορισμού κόστους, περιπλοκότητας και βάρους.
-
Εδώ σας έχω..
-
@dublin said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Εδώ σας έχω..
Οι πόρτες συμπεριλαμβάνονται στην τιμή???
-
Αν η απόσταση είναι μικρή και η τροχοί είναι στην απόλυτη ευθεία ίσως. Όμως συνήθως μεγάλες κλίσεις + ανομοιογενές οδόστρωμα + ολισθηρότητα = γλιστρήματα = ανάγκη για διορθώσεις = αναγκαστικά στριψίματα (ακόμα και εάν το καλντερίμι δεν έχει στροφές). Γενικώς η έλλειψη κεντρικού διαφορικού στο τζίμνι και η σχετικά μακριά πρώτη σε εκείνα με χειροκίνητο σαζμάν δημιουργούν πολλά προβλήματα σε έλξη και ανηφόρες. 4κίνηση από το κάτω ράφι δυστυχώς, αναγκαστική λύση για λόγους περιορισμού κόστους, περιπλοκότητας και βάρους.
ε??? Ok ισως εγω να μην καταλαβαινω τι θες να πεις...
αλλα δεν θα εχει απολυτως κανενα προβλημα το διαφορικό να "εκτονωθεί" σε ολισθηρο οδόστρωμα...
προσωπικά με την χρήση της τετρακίνησης δεν ειχα ποτε κανενα πρόβλημα μεχρι τα 130k...μετά το πούλησα...
αυτο που αναγραφει το manual ίσως το αναφέρει για να ειναι καλυμενη η σουτζουκι και να γλυτωνει τις εγγυησεις
απο εκεί και πέρα ας πράξει όπως νομίζει ο καθένας... -
Εδώ σας έχω..
Αν είναι έξυπνοι να το φέρουν με κάποιο τρόπο και ως αγροτικό-επαγγελματικό , θα ξεπουλήσει!
-
@vagkirk said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Εδώ σας έχω..
Αν είναι έξυπνοι να το φέρουν με κάποιο τρόπο και ως αγροτικό-επαγγελματικό , θα ξεπουλήσει!
Είχα πιστέψει ότι θα μπορούσαν να το φέρουν με έναν πιο "εξευρωπαισμενο" κινητήρα, αλλά δυστυχώς είναι σχεδόν ίδιο με το Αμερικάνικο.. όντως, πρέπει να βρουν έναν Δούρειο Ίππο, σαν το επαγγελματικό Jimny..
-
ή παλιό καλό jimmy (έχουμε ) ή καινούριο καλό Duster (δοκιμάσαμε )
-
Τώρα που «κάπως» χαλάρωσα από τη δουλειά, είπα να ξεθάψω το νήμα για να δώσω update.
Απλώνω σεντόνι:
Το λοιπόν, είχα ένα Opel Corsa 1.5 diesel του 2020. Και λέω είχα γιατί από ένα σημείο και μετά είχα αρχίσει να παραγνωρίζω το συνεργείο της ΒΕΛΜΑΡ.
3 φορές χτύπησε το AdBlue (σε 74.000 χλμ…), και μια φορά είχα σκάσιμο φλάντζας στο turbo που προκάλεσε βραχυκύκλωμα στη μπαταρία, που με τη σειρά της έκαψε τον εγκέφαλο.
Α, επίσης είχε διαρροή λαδιού στο καπάκι του κινητήρα.
Ζορίστηκα να το πουλήσω γιατί σε όλους έλεγα το ιστορικό (δεν μπορώ να το κρύψω, νιώθω άσχημα) και όλοι έκαναν πίσω. Λογικό.Εκτός από έναν πορωμένο Opelάκια, με Grandland, που του είχε χτυπήσει ήδη και σε αυτόν το AdBlue, που τον άφησε από ηλεκτρικό πρόβλημα έξω από το συνεργείο της ΒΕΛΜΑΡ (που πήγαμε για τον έλεγχο) και πάραυτα ήθελε το Corsa ως δεύτερο.
Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί…Παράλληλα πούλησα και ένα αγροτικό 1992 Mitsubishi L200 που είχα για το χόμπι μου (ελιές, αμπέλια κτλ).
Οπότε αφού έδωσα και το L200, εκ των πραγμάτων πήγα για 4κινητο – Τραβεστί Jeep off. Δεν ασχολήθηκα.Οπότε οι επιλογές ήτο συγκεκριμένες:
Duster: Μεγάλο, άνετο αμάξι. Το εσωτερικό ήταν λίγο καταθλιπτικό (προσωπική εκτίμηση) αλλά πρακτικό. Δεν είχαν test drive το AWD αλλά να είναι καλά η Hertz. Το νοίκιασα μια μέρα και πήγαμε με την κοπελιά μια εκδρομή, Ηράκλειο – Μακρύς Γιαλός – Σταυροχώρι – Ορεινό – Θρυπτή – Φαράγγι Μεσώνα – Καβούσι – Ηράκλειο (για όποιον ξέρει από Ανατολική Κρήτη).
Πολύ ωραίο πάτημα στην εθνική. Όχι σπορ αλλά σίγουρα άνετο ταξίδι. Πολύ ροπάτος κινητήρας. Στο χώμα δεν είχε κανένα θέμα. Έβγαλε άνετα το βουνό, δεν κόλλησε πουθενά.
Τι με προβλημάτισε? Κάτι ψιλοτριγμοί (αμάξι με κάτω από 10κ χλμ), η τιμή (έλεος δηλαδή… το ‘20 έκανε 21.5κ η πλούσια έκδοση, και το καλοκαίρι του ‘23, 30κ…) και η διαθεσιμότητα σε 10 μήνες. Για το πρώτο (και ομολογώ λίγο επηρεασμένος από αυτά που γράφει ο @gatoz ) πήγα σε μάντρα να το δω (αν μπορούσα να καταλάβω τίποτα).Συγκεκριμένα, σε μια στο Χαϊδάρι κοντά (αν θυμάμαι καλά), είχε πολλές αγγελίες στο car. Όλες πετρέλαιο AWD, λευκά. Έπεσα πάνω που του τα είχαν φέρει (από Leaseplan μου είπε) και δεν τα είχε «μαζέψει» όπως μου είπε (ειλικρινής – του το δίνω). Πρέπει να μπήκα σε 6-7 Duster. Σε όλα, μα όλα, έτριζε το κάθισμα του οδηγού (θα μου το έδινε φτιαγμένο), καθώς και στα περισσότερα ακούγονταν (πολλοί) τριγμοί στα πλαστικά της πόρτας και του ταμπλό.
Του το ανέφερα και η απάντηση «είναι πολύ γερό αμάξι, διαμάντι ο κινητήρας, Mercedes, αλλά οκ, μην περιμένεις ποιότητα Vitara» (πάλι ειλικρινής – του το ξαναδίνω). Οκ, προφανώς σε leasing δεν τα προσέχει ο άλλος, και πρέπει να ήταν χρεωμένα σε τεχνικούς πεδίου (είχαν όλα πολλές εκδορές στις ζάντες – φαντάζομαι από πέτρες), αλλά και πάλι. Δεν είναι καλή εικόνα.Χαιρέτησα, έφυγα. Duster σε αυτή την τιμή (27.5κ αρχική για AWD) και τέτοια κατάσταση (μετά από 4 χρόνια, μπορεί και ζόρικη χρήση), thank you, next.
Όπου next:
Vitara. Πολύ ωραίο αμάξι. Το πήρα test drive, 1.4 mild all grip. Πολύ καλό πάτημα στην εθνική και στους επαρχιακούς. Σε ωθούσε να τρέξεις. Πολύ ζωντανός ο 1.4. Ακόμα και σε καλό/μέτριο χωματόδρομο πήγαινε πολύ άνετα. Όμως μέχρι εκεί. Λόγω μικρής απόστασης από το έδαφος το φοβόμουν για πιο δύσκολα. Βέβαια λύνεται αυτό με ένα ψήλωμα, σχετικά οικονομικά. Πήγα να το δω σε μάντρες. Προφανώς δεν μπορείς να το συγκρίνεις (καθώς δεν ξέρεις τι χρήση έχει γίνει), αλλά όσα είδα σε μτχ, ήταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από το Duster.Ισορροπημένο αμάξι. Εξαιρετικό για εκδρομές.
Είχα δει και το Jimny στην έκθεση αλλά το Vitara φαινόταν πιο ολοκληρωμένο. Πιο αμάξι. Πολύ καλύτερος εξοπλισμός, χώροι και μόλις 2κ πιο ακριβό. Δεν το συζητάμε.Είχα αποφασίσει να το κλείσω (ρώτησα Αύγουστο 23 και θα είχε διαθέσιμα Οκτ 23), θα πήγαινα Δευτέρα για προκαταβολή.
Αλλά την Κυριακή πετυχαίνω μπροστά μου Jimny, το καινούργιο. Νοικιάρικο. Γκουγκλάρω την εταιρεία, είναι ένα μικρό rent a car στην Ελούντα. Βρε λες; Να το δοκιμάσω? 120 ευρώ τη μέρα οι τύποι… Αλλά οκ, ας το κάνω.
Παίρνω τηλ και το κλείνω για την αμέσως επόμενη μέρα.Φτάνω νωρίς στην Ελούντα. Αφήνω το Corsa, παίρνω Jimny. Στην ανηφόρα για να βγω στον κεντρικό, ζορίζεται, μου σβήνει (εμ… καλομαθημένος από τα 250 Nm στις 1750). Στις πρώτες στροφές από Ελούντα προς Άγιο Νικόλαο, πελαγοδρομεί. Νιώθω σα να μην ξέρω να οδηγώ. Με πέταξε 1-2 φορές οριακά στο αντίθετο ρεύμα. Η κατανάλωση στο Θεό (πάλι συνηθισμένος από το Diesel). Στα 5 λεπτά πάνω, είχα αποφασίσει ότι θα κλείσω το Vitara και έκλαιγα τα 120.
Αλλά οκ, μιας και το πλήρωσα, ας πάμε τουλάχιστον εκδρομή.
Παρόμοια σχεδόν διαδρομή με το Duster (έτσι για τη σωστή επιστημονική μεθοδολογία).Το πρωί της επόμενης μέρας, το επιστρέφω στο Rent a Car. Παίρνω το Corsa και πάω απευθείας στη Suzuki στο Ηράκλειο.
Δίνω προκαταβολή για το Jimny. Παραλαβή σε ένα μήνα (τέλη Σεπτ ‘23). Υπήρχε ένα τελευταίο διαθέσιμο σε transit από Ιαπωνία.
Υπάρχουν αυτοκίνητα που τα παίρνεις με το μυαλό.
Και αυτοκίνητα που τα παίρνεις με την καρδιά.
Και τώρα ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία που είχα να πάρω ένα τέτοιο αυτοκίνητο (δεδομένου ότι για ένα διάστημα ακόμη, δεν υπάρχει η ανάγκη για οικογενειακό αυτοκίνητο).Λεπτομέρειες γι αυτό το παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, όπως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ είχε γράψει ο @dimsabas (https://cartalk.gr/suzuki-jimny/), στο αντίστοιχο νήμα (και ελπίζω σύντομα). Άλλωστε σε 5 μέρες έχω το πρώτο σέρβις. Έκανα ήδη 14.000 απολαυστικά χλμ.
-
Αρχίσαμε τους δεύτερους λογαριασμούς γατούλη ;
-
Τα είπες όλα !
Σε καταλαβαίνω απόλυτα, το αμάξι είναι ka@!@. Το έχει ένας τυπάς στη γειτονιά και κάθε βράδυ που περνάω δίπλα του, δεν το χορταίνω.
(έχω καταλήξει ότι είναι συλλογικό μας απωθημένο από κάποιο τζιποειδές matchbox αυτοκινητάκι που παίζαμε μικροί, δεν εξηγείται αλλιώς) -
Γάτε εσύ?
-
@spi_duster said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Γάτε εσύ?
@criuser said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Αρχίσαμε τους δεύτερους λογαριασμούς γατούλη ;
χαχαχαχχαχαχαχαχαχααχ
Με πιάσατε!Πάντως σοβαρά, ένα (μικρό) ψήγμα δίκιου το έχει ο Γάτος.
Το 2020 που κοίταζα για αμάξι, είχα δει στην έκθεση το Duster (στο Ηράκλειο η Dacia ήταν μαζί με τη Renault - τότε). Μπήκα μέσα, αμέσως μετά το Clio, και η αίσθηση που μου έδωσε ήταν απογοητευτική. Το εσωτερικό του, μου έβγαζε μια αίσθηση φτήνιας (προσοχή: όχι οικονομικού, αλλά φτηνού).
Τώρα που το νοίκιασα και έκανα εκδρομή, ειλικρινά το μετάνιωσα που δεν το είχα κάνει test drive τότε.
Πολύ ωραίο στο δρόμο, ειδικά στην εθνική. Ένιωθες ασφάλεια. Πολύ σταθερό και σχετικά ήσυχο στα 120-150 (οκ, είχε κάτι αεροδυναμικούς θορύβους).
Καλύτερο του Vitara στην εθνική (και αρκετά πιο οικονομικό σε ρυθμούς ταξιδιού), αλλά το Vitara υπερείχε στο στροφιλίκι και στη "σπορ" αίσθηση που σου έδινε.
Επίσης, το Duster ένιωσα οτι ήταν πολύ καλύτερο στο χώμα (χωματόδρομοι με πέτρες - όχι τελείως off). Έδινε περισσότερη σιγουριά απ το Vitara.Αλλά η εικόνα που είδα στα leasing ήταν απογοητευτική. Μου έδωσε ξανά αυτή την αίσθηση της φτηνής κατασκευής που είχα νιώσει το 2020.
Αν έπεφτα και σε leasing Vitara (χωρίς make-over...) ίσως να ήταν το ίδιο. Δεν ξέρω.Ε, τώρα, η αίσθηση της φτηνής κατασκευής με την τιμή σχεδόν στα 30κ (ή και λίγο πάνω στην πλούσια έκδοση), δεν επιτρέπεται.
Αν ήταν 4-5 χιλιάρικα πιο φτηνό, ίσως να το σκεφτόμουν περισσότερο.
Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?