@greg_ce said in Toyota Yaris Cross:
Καλησπέρα σ’ όλους.
Απόγευμα Τρίτης και περνώντας από την έκθεση της TOYOTA στην Κηφισίας, βλέπω το Yaris Cross σε περίοπτη θέση της βιτρίνας.
Βρε, δεν πάω να το δω σκέφτομαι; Ας αποκομίσω μία άποψη, έστω και στατική, για το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο της Ελλάδας.
Μπαίνοντας στο κατάστημα με υποδέχτηκε ένας ευγενικός πωλητής.
-- Καλησπέρα θα ήθελα να ρίξω μια ματιά στο T-Cross.
-- Δεν το έχουμε αυτό. Μας τελείωσε!
-- Με συγχωρείται, παρασύρθηκα από το μοντέλο της VW. Θυμείστε μου πως λέγεται το δικό σας;
-- Yaris Cross!
-- Ω ναι! Το μοντέλο που περιμένει καρτερικά όλη η Ελλάδα!
Χαμογέλασε και μου έγνεψε με το χέρι, δείχνοντάς μου το αυτοκίνητο.
Επειδή υπήρχε κόσμος στην έκθεση, ο πωλητής κατευθύνθηκε στο γραφείο του για σύνταξη προσφοράς και με άφησε να το περιεργαστώ μόνος μου.
Τα σημεία που επισήμανα:
Το πλαίσιο στην οθόνη του infotainment ξεκουμπώνει πανεύκολα και μάλιστα χωρίς προσπάθεια. Ευτυχώς κούμπωσε το ίδιο εύκολα!
Ο προβληματισμός μου αφορά την συμπεριφορά του κατά τον χρόνο γήρανσης του αυτοκινήτου. Κατά πόσο δηλαδή θα εξακολουθεί να διατηρείται στην θέση του στην διάρκεια του χρόνου.
Ένας ακόμα προβληματισμός μου έχει να κάνει με τους τριγμούς που πιθανώς να δημιουργεί η μη σταθερή και στιβαρή στερέωση του.
Τα πλαϊνά πλαστικά προστατευτικά στο κάτω μέρος των θυρών, εξέχουν από το περίγραμμά τους. Κατά την διαδικασία εξόδου από το αυτοκίνητο και τις δύο φορές, άθελά μου, χτύπησα το πλαστικό με το παπούτσι μου. Τη δεύτερη φορά το χτύπησα αρκετά δυνατά και μου φάνηκε ότι κάποιο clip ξεκούμπωσε.
Το τιμόνι στο κάτω μισό της περιφέρειάς του, παρουσιάζει την ιδιομορφία να είναι μία μίξη πλαστικού και δέρματος, ενώ στο άνω μισό της περιφέρειάς του είναι πλήρως δερμάτινο. Κρατώντας το τιμόνι στο πάνω μέρος η γεμάτη από δέρμα στεφάνη σου δημιουργεί μία στιβαρή εικόνα και αφήνει όμορφη αίσθηση στο άγγιγμά της. Κρατώντας το τιμόνι στο κάτω μέρος η αίσθηση που αποκομίζεις είναι πολύ κατώτερη και μάλλον συγκεχυμένη.
Αυτή η διαφορετικότητα και ανομοιομορφία των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, δημιουργεί σύγχυση συναισθημάτων στην απτή ποιότητα κατασκευής.
Πολλοί τριγμοί στον πίσω προφυλαχτήρα με άσκηση μικρής πίεσης.
Τελικά, όλα τα ανωτέρω δεν λειτούργησαν ενθαρρυντικά για να ζητήσω επιπλέον πληροφορίες για το αυτοκίνητο.
Έφυγα χωρίς να αναφέρω τίποτα στον πωλητή.
Περπατώντας στο πεζοδρόμιο, γύρισα και ξανακοίταξα τη βιτρίνα με το λευκό Yaris Cross.
Όμορφο το σουλούπι του αυτοκινήτου. Όμως στο μυαλό μου στροβιλίζονταν το δίλλημα. Αρκεί από μόνο της η ομορφιά;
Και η απάντηση μου ήρθε άμεσα.
Έχει να κάνει με μια παλιά Ινδική παροιμία και τον τρόπο που βλέπει κάποιος την ζωή.
«τα μάτια δεν βλέπουν αυτό που το μυαλό δεν θέλει…».
Σοβαρά πηγαίνετε στα εκθεσιακά και τραβάτε τα πλαστικά για να δείτε αν ξεκουμπωνουν;
Προφανώς αν σε ένα αυτοκίνητο πάνε 10 με αυτή τη λογική στον 9ο θα χει "αδυνατίσει" το κλιπς όπως είναι φυσικό και θα βγεί εύκολα.
Το αν θα αντέξει στο χρόνο μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Το yaris προηγούμενης γενιάς έδειχνε φθηνό μέσα σε αντίθεση με ένα c3 αντίστοιχης χρονολογίας κι όμως το c3 σκορπίζει πολύ πιο εύκολα ενώ το Yaris καλά κρατεί.
Γενικά η απτή ποιότητα πολλές φορές δε μπορεί να δείξει την αντοχή.