-
Καλησπέρα στη παρέα. Σήμερα έκανα την πρώτη αλλαγή λαδιών στα 10.300 χλμ μετά από ακριβώς ένα χρόνο. Σύνολο 175 ευρώ (συμπεριλαμβάνει κάρτα καυσαερίων)
Έχει συμβεί και το εξής ενδιαφέρον με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή παίζοντας με το OBD11 είδα πως δίνεται η επιλογή να ενεργοποιηθεί η κόρνα σε περίπτωση παραβίασης κάποιας πόρτας. Το έβαλα στο ON, αν και το αυτοκίνητο δεν έχει εργοστασιακό συναγερμό.
Μετά, κατέβασα παράθυρο, κλείδωσα, έβαλα το χέρι μέσα στην πόρτα του οδηγού και την άνοιξα. Πράγματι η κόρνα άρχισε να βαράει. Φυσικά αυτό δε χρειάζεται συναγερμό, υπάρχουν αισθητήρες για το άνοιγμα των θυρών οπότε είναι απλό να υπάρχει αυτή η λειτουργία.
Το ερώτημα μου είναι αν αυτό είναι standard feature στα καινούργια αυτοκίνητα ή αν το ξεκλειδώνουν μόνο με την αγορά εργοστασιακού συναγερμού;
Κατά τα άλλα, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το formentor (αν και νωρίς ακόμα). 1.5tsi/DSG είναι επιλογή που με καλύπτει απόλυτα. Για το DSG ακούω διάφορα. Για μένα το ερώτημα είναι η μακροβιότητα του. Σαν χαρακτηριστικά λειτουργίας το βρίσκω πολύ καλό (αρκεί να απενεργοποιείς το start/stop). Εντάξει, σε κλειστή ανηφορική φουρκέτα θα κομπιάσει λίγο, αλλά γενικά είναι ταχύτατο και δε βλέπω να παρουσιάζει προβλήματα / δύστροπη λειτουργία ούτε στη κίνηση ούτε κάπου αλλού
-
Το dsg οδηγικά είναι το κορυφαίο κιβώτιο. Για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης βλάβης, πρέπει να καταλάβεις λίγο τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι δυσμενείς συνθήκες είναι σε κίνηση με τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα. Εκεί καταπονούνται πολύ τα πολύδισκα από τα συνεχή ανεβοκατεβάσματα, οι βαλβίδες του Mechatronic ανοιγοκλείνουν συνέχεια και αναπτύσσεται και μεγάλη θερμοκρασία.
Θέλει προσοχή στη χρήση του γκαζιού και του φρένου, που δίνουν αντίστοιχα εντολή στο 2ο δίσκο για ανέβασμα ή κατέβασμα. Μην το τρελαίνεις το κιβώτιο, να τα πατάς ομαλά και προβλέψιμα.
Δες βιντεάκια στο youtube να καταλάβεις τι γίνεται, θα σε βοηθήσουν πολύ και θα προστατέψουν και το κιβώτιο και την τσέπη σου. -
έχω συναγερμό και δεν μπορώ να απαντήσω στο προηγούμενο. απλά σε εμενα έχει και ογκομετρικο και 2 τρόπους κλειδώματος (μόνο και διπλό κλείδωμα για off του ογκομετρικου).
στο digital καντράν στο τιμόνι, έχει στο κέντρο του στροφόμετρου και του ταχυμετρου περιοχές που ρυθμίζεις.
Αλλα η κάθε περιοχή έχει τα δικά της. μπορώ κάπως να βάλω δεξιά κάτι που υπάρχει αριστερα ?
ουσιαστικά θέλω 2 επιλογές του αριστερού μενού. -
@andya3 said in Cupra Formentor:
Το dsg οδηγικά είναι το κορυφαίο κιβώτιο. Για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης βλάβης, πρέπει να καταλάβεις λίγο τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι δυσμενείς συνθήκες είναι σε κίνηση με τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα. Εκεί καταπονούνται πολύ τα πολύδισκα από τα συνεχή ανεβοκατεβάσματα, οι βαλβίδες του Mechatronic ανοιγοκλείνουν συνέχεια και αναπτύσσεται και μεγάλη θερμοκρασία.
Θέλει προσοχή στη χρήση του γκαζιού και του φρένου, που δίνουν αντίστοιχα εντολή στο 2ο δίσκο για ανέβασμα ή κατέβασμα. Μην το τρελαίνεις το κιβώτιο, να τα πατάς ομαλά και προβλέψιμα.
Δες βιντεάκια στο youtube να καταλάβεις τι γίνεται, θα σε βοηθήσουν πολύ και θα προστατέψουν και το κιβώτιο και την τσέπη σου.Βρήκα αυτο
How to use DSG transmission properly in traffic jams
It is not recommended to set the gear selector to N position. Modern robotic transmissions drop out of meshing simply by pressing the brake pedal. In other words, when the brake is pressed, the car is in neutral.
Do not drive very short distances frequently alternating gas-brake pedals. Each time when you release the brake – it's as if you release the clutch, it automatically starts coming into contact with the flywheel, and it slips due to incomplete contact. When you release the brake and start driving at a speed of 5-6 km/h, then the full engagement takes place.
Let the car in front drive at a distance of about 5 meters from your car and follow this car at a low speed in first gear.
The resource of DSG6 and DSG7 directly depends on whether the transmission in a traffic jam will shift to the 2-nd gear or not. Frequent shifts from the 1-st to the 2-nd gear and vice versa in traffic jams will kill any robotic transmission with 2 clutches (clutch and flywheel wear and overheat). To avoid such situations, it is better to switch to manual control. To put it simply, drivers independently engage the 1-st gear and do not shift to the second in the situation described above.
-
@k-m said in Cupra Formentor:
Let the car in front drive at a distance of about 5 meters from your car and follow this car at a low speed in first gear.
The resource of DSG6 and DSG7 directly depends on whether the transmission in a traffic jam will shift to the 2-nd gear or not. Frequent shifts from the 1-st to the 2-nd gear and vice versa in traffic jams will kill any robotic transmission with 2 clutches (clutch and flywheel wear and overheat). To avoid such situations, it is better to switch to manual control. To put it simply, drivers independently engage the 1-st gear and do not shift to the second in the situation described above.
Ενδιαφέρον.
Ωραίο ποστάρισμα k-m. -
αχρηστα κιβώτια δυστυχώς για την καθημερινότητα....μόνο για πολύ συγκεκριμένες συνθηκες κάνουν και το φαγκ μας τα φόρτωσε δυστυχώς! Στις ΗΠΑ βέβαια που έχουν μυαλο καταναλωτική συνείδησησ και δύναμη, ούτε να τα βλέπουν και έτσι το φαγκ βάζει κιβώτια της προκοπής.
-
- ελπιζω το auto-hold να ειναι οπως το φρενο και να αποσυμπλέκει
- δοκιμασα το manual , (α) αλλα γυρναει γρηγορα ξανα σε D αν δεν το πειραζεις, (β) αν κοψεις ταχύτητα κατεβαζει μονο του, οποτε πχ δεν μπορεις να μεινεις με 3 σε χαμηλα χιλιομετρα.
απο αντιπροσωπία μου ειπαν οτι το χειροτερο ειναι να παρκαρεις και να μην βαζει το χειροφρενο, αλλα πλεον το κανει αυτοματα και αν σβησεις αλλα και στο P.
-
- ελπιζω το auto-hold να ειναι οπως το φρενο και να αποσυμπλέκει
- δοκιμασα το manual , (α) αλλα γυρναει γρηγορα ξανα σε D αν δεν το πειραζεις, (β) αν κοψεις ταχύτητα κατεβαζει μονο του, οποτε πχ δεν μπορεις να μεινεις με 3 σε χαμηλα χιλιομετρα.
απο αντιπροσωπία μου ειπαν οτι το χειροτερο ειναι να παρκαρεις και να μην βαζει το χειροφρενο, αλλα πλεον το κανει αυτοματα και αν σβησεις αλλα και στο P.
Μην το ψειρίζεις και πολύ, δεν υπάρχουν μαγικοί κανόνες. Απλώς κρατάς τη βασική αρχή ότι όταν είσαι σε κίνηση "παίζεις" όσο το δυνατόν λιγότερο με το γκάζι και το φρένο, για να μην ανεβοκατεβάζει άσκοπα ταχύτητες το κιβώτιο.
Π.χ. ξεκινάς απ' το φανάρι στην κίνηση. Κινείσαι με σταθερό πάτημα του γκαζιού, όχι επιταχύνσεις να ανεβάζει το κιβώτιο άσκοπα και μετά να πλακώνεσαι στα φρένα και να κατεβάζει απότομα.
Όταν θες να σταματήσεις, δεν παίζεις με το φρένο πάτα-άσε για να επιβραδύνεις σιγά-σιγά. Κρατάς το φρένο πατημένο σταθερά μέχρι να σταματήσει το αυτοκίνητο, να καταλάβει το κιβώτιο ότι πρέπει να κατεβάσει και να αποσυμπλέξει.
Και αυτά τα πατάω λίγο γκαζάκι για να πάω λίγο πιο μπροστά και να μην αφήσω μεγάλη απόσταση απ' το μπροστινό και μετά φρένο κοκ τα ξεχνάς.
That's all. -
@fanis75 said in Cupra Formentor:
αχρηστα κιβώτια δυστυχώς για την καθημερινότητα....μόνο για πολύ συγκεκριμένες συνθηκες κάνουν και το φαγκ μας τα φόρτωσε δυστυχώς! Στις ΗΠΑ βέβαια που έχουν μυαλο καταναλωτική συνείδησησ και δύναμη, ούτε να τα βλέπουν και έτσι το φαγκ βάζει κιβώτια της προκοπής.
Ρε Φάνη, ταρίφας είσαι και σέρνεσαι στο κέντρο συνέχεια; Γιατί μόνο τότε δέχομαι αυτό που λες εδώ και χρόνια...
-
Γιατί στο Αμερικα τι κιβώτια βάζουν?
-
Προσωπικά, αντί να κάνω παραχώρηση υπηρετώντας ένα κιβώτιο με ταμπεραμέντο θα προτιμούσα είτε να πάρω ένα EAT με παραχωρήσεις που δεν επηρεάζουν τον τρόπο οδήγησης μου ή να το οδηγάω όπως θελω πληρώνοντας τη ζημιά.
-
@jamesd said in Cupra Formentor:
Προσωπικά, αντί να κάνω παραχώρηση υπηρετώντας ένα κιβώτιο με ταμπεραμέντο θα προτιμούσα είτε να πάρω ένα αυτοκίνητο EAT με παραχωρήσεις που δεν επηρεάζουν τον τρόπο οδήγησης μου ή να το οδηγάω όπως θελω πληρώνοντας τη ζημιά. Κιβώτιο με περιοριστικές βέλτιστες πρακτικές χρήσης είναι ξεκάθαρα deal breaker.
-
@realzeus said in Cupra Formentor:
Ρε Φάνη, ταρίφας είσαι και σέρνεσαι στο κέντρο συνέχεια; Γιατί μόνο τότε δέχομαι αυτό που λες εδώ και χρόνια...
Περίπου!! Αλλα το ειδα και τωρα Βελγιο στο Μινι…ενα εξαιρετικο αμαξι που χαντακωνόταν απο το κιβώτιο. Ακομα και στην ανηφόρα του παρκινγκ δυσκολευτόταν να ανέβει. Μονο για σουπερκαρς κανουν ή εαν κανεις συνεχεια ταξίδια. Εγω κινούμαι 90% εντός πόλης. Τραγικά κιβωτια δεν κανουν για τιποτα σχεδόν!
@yem said in Cupra Formentor:
Γιατί στο Αμερικα τι κιβώτια βάζουν?
Πλανητικά με μετατροπέα ροπής φυσικά!!
-
@jg4 said in Cupra Formentor:
Καλησπέρα στη παρέα. Σήμερα έκανα την πρώτη αλλαγή λαδιών στα 10.300 χλμ μετά από ακριβώς ένα χρόνο. Σύνολο 175 ευρώ (συμπεριλαμβάνει κάρτα καυσαερίων)
Έχει συμβεί και το εξής ενδιαφέρον με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή παίζοντας με το OBD11 είδα πως δίνεται η επιλογή να ενεργοποιηθεί η κόρνα σε περίπτωση παραβίασης κάποιας πόρτας. Το έβαλα στο ON, αν και το αυτοκίνητο δεν έχει εργοστασιακό συναγερμό.
Μετά, κατέβασα παράθυρο, κλείδωσα, έβαλα το χέρι μέσα στην πόρτα του οδηγού και την άνοιξα. Πράγματι η κόρνα άρχισε να βαράει. Φυσικά αυτό δε χρειάζεται συναγερμό, υπάρχουν αισθητήρες για το άνοιγμα των θυρών οπότε είναι απλό να υπάρχει αυτή η λειτουργία.
Το ερώτημα μου είναι αν αυτό είναι standard feature στα καινούργια αυτοκίνητα ή αν το ξεκλειδώνουν μόνο με την αγορά εργοστασιακού συναγερμού;
Κατά τα άλλα, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το formentor (αν και νωρίς ακόμα). 1.5tsi/DSG είναι επιλογή που με καλύπτει απόλυτα. Για το DSG ακούω διάφορα. Για μένα το ερώτημα είναι η μακροβιότητα του. Σαν χαρακτηριστικά λειτουργίας το βρίσκω πολύ καλό (αρκεί να απενεργοποιείς το start/stop). Εντάξει, σε κλειστή ανηφορική φουρκέτα θα κομπιάσει λίγο, αλλά γενικά είναι ταχύτατο και δε βλέπω να παρουσιάζει προβλήματα / δύστροπη λειτουργία ούτε στη κίνηση ούτε κάπου αλλού
Το δικό σου είναι υγρού και όχι ξηρού σαν του 1.5 Leon (ευτυχώς)
Σωστά όσα αναφέρθηκαν για την χρήση
Το μεγάλο πρόβλημα που είχε και έσπαγε ήταν αν έβαζες όπισθεν κατευθείαν απο πρώτη ( πας κανονικά δλδ , φρενάρεις κατεβάζει το αμάξι , σταματάς και βάζεις απευθείας όπισθεν)
Παθών μου έσπασε 2 φορές έτσι , αξιώθηκα να διαβάσω περί DSG αφού μου έσπασε και 3η φορά και το πούλησα. Έπρεπε να υπάρχει εγχειρίδιο ή εκπαίδευση κατα την παραλαβή
Το παραπάνω πρόβλημα το έλυσαν μέσω software αφού πλέον βάζει νεκρά μόνο του και μετά μπαίνει η όπισθεν.
Οπότε το μόνο που σου έχει μείνει να προσέχεις για να μην το ζορίσεις είναι αυτό που αναφέρθηκε για το crawling , αν είσαι σε κίνηση δλδ μην αφήνεις το αμάξι να τσουλάει χωρίς να πατάς γκάζι απλά αφήνοντας το φρένο.
Γενικά πρέπει να το σκέφτεσαι λες και οδηγείς με συμπλέκτη (αφού 2 συμπλέκτες έχει και αυτό ουσιαστικά ) , οπότε εφόσον και το μηχανικό το ταλαιπωρείς και δημιουργείς φθορά αν συμπλεκτάρεις και τσουλάς χωρίς γκάζι , το ίδιο ισχύει και στο dsg.Το κόμπιασμα που λες με Sport προφιλ το βλέπεις ?
-
Εγω κινούμαι 90% εντός πόλης. Τραγικά κιβωτια δεν κανουν για τιποτα σχεδόν!
Τελευταία φορά που κατέβηκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Επόμενη φορά μπορεί να είναι Φεβρουάριος π,χ. Βγαίνοντας από το σπίτι μου έχω ευθείες χιλιομέτρων που μπορώ να 250αρίσω με ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο. Οπότε έχει να κάνει με το προφίλ χρήσης του καθενός.
-
@tsofras said in Cupra Formentor:
Το κόμπιασμα που λες με Sport προφιλ το βλέπεις ?
Σε φουρκέτες 180 έντονα ανηφορικές, ανάλογα με την ταχυτητα που μπαίνεις, μπορεί να παρατηρήσεις ένα μικρό κόμπιασμα ακόμα και σε sport mode. Ανάξιο λόγου κατά τη γνώμη μου. Θέματα με ράμπες από υπόγεια γκαράζ κλπ που εναφέρθηκαν εγώ δεν βλέπω.
Επιμένω ότι το start/stop μπορεί να προκαλέσει κομπιάσματα σε συνθήκες πόλης, κυρίως σε διασταυρώσεις, κάθετα στενά κλπ. Δεν έχω καταλάβει τι παραμέτρους υπολογίζει, καθώς κάποιες φορές το αυτοκίνητο μπορεί να κλείσει κινητήρα μόλις ακινητοποιηθεί για κλάσματα του δευτερολέπτου και άλλες φορές μπορεί να είσαι σταματημένος ένα λεπτό και να μη κλείνει ο κινητήρας. Work-in-progress. Εγώ το αφήνω ενεργοποιημένο μόνο σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος σε μεγάλες ευθείες (λεωφόρους)
-
Το μεγάλο πρόβλημα που είχε και έσπαγε ήταν αν έβαζες όπισθεν κατευθείαν απο πρώτη ( πας κανονικά δλδ , φρενάρεις κατεβάζει το αμάξι , σταματάς και βάζεις απευθείας όπισθεν)
Παθών μου έσπασε 2 φορές έτσι , αξιώθηκα να διαβάσω περί DSG αφού μου έσπασε και 3η φορά και το πούλησα. Έπρεπε να υπάρχει εγχειρίδιο ή εκπαίδευση κατα την παραλαβή
Το παραπάνω πρόβλημα το έλυσαν μέσω software αφού πλέον βάζει νεκρά μόνο του και μετά μπαίνει η όπισθεν.
Οπότε το μόνο που σου έχει μείνει να προσέχεις για να μην το ζορίσεις είναι αυτό που αναφέρθηκε για το crawling , αν είσαι σε κίνηση δλδ μην αφήνεις το αμάξι να τσουλάει χωρίς να πατάς γκάζι απλά αφήνοντας το φρένο.
Γενικά πρέπει να το σκέφτεσαι λες και οδηγείς με συμπλέκτη (αφού 2 συμπλέκτες έχει και αυτό ουσιαστικά ) , οπότε εφόσον και το μηχανικό το ταλαιπωρείς και δημιουργείς φθορά αν συμπλεκτάρεις και τσουλάς χωρίς γκάζι , το ίδιο ισχύει και στο dsg.Αν και είμαστε στο topic του Cupra,μια και μιλάμε για διπλοσύμπλεκτα ξηρού,τέτοιο είναι και το DCT της Hyundai/Kia.
Για το πρόβλημα με την όπισθεν που λες,στο νέο υβριδικό Kia Niro η R δεν έχει συμπλέκτη,μπαίνει ο ηλεκτροκινητήρας για να κινηθεί με όπισθεν.Άρα πιστεύεις πως λύνει αυτό το θέμα;Επίσης όπως ρώτησε κι ένας συμφορουμίτης παραπάνω, το autohold -κατά κάποιο τρόπο- δεν πρέπει να "σώζει" από το crawling; Σταματάς και ξεκινάς μόνο πατώντας το γκάζι πάλι.Με το autohold,αν αφήσεις το φρένο, δεν ρολάρει,δε "σέρνεται" το αμάξι,όπως χωρίς autohold.Mιλάμε για περίπτωση που δεν θες να πατάς το φρένο συνέχεια, να'χεις το πόδι σου πιο ελεύθερο όσο είσαι σταματημένος.
-
@panormus772 said in Cupra Formentor:
Γενικά πρέπει να το σκέφτεσαι λες και οδηγείς με συμπλέκτη (αφού 2 συμπλέκτες έχει και αυτό ουσιαστικά ) , οπότε εφόσον και το μηχανικό το ταλαιπωρείς και δημιουργείς φθορά αν συμπλεκτάρεις και τσουλάς χωρίς γκάζι , το ίδιο ισχύει και στο dsg.Αν και είμαστε στο topic του Cupra,μια και μιλάμε για διπλοσύμπλεκτα ξηρού,τέτοιο είναι και το DCT της Hyundai/Kia.
Για το πρόβλημα με την όπισθεν που λες,στο νέο υβριδικό Kia Niro η R δεν έχει συμπλέκτη,μπαίνει ο ηλεκτροκινητήρας για να κινηθεί με όπισθεν.Άρα πιστεύεις πως λύνει αυτό το θέμα;Επίσης όπως ρώτησε κι ένας συμφορουμίτης παραπάνω, το autohold -κατά κάποιο τρόπο- δεν πρέπει να "σώζει" από το crawling; Σταματάς και ξεκινάς μόνο πατώντας το γκάζι πάλι.Με το autohold,αν αφήσεις το φρένο, δεν ρολάρει,δε "σέρνεται" το αμάξι,όπως χωρίς autohold.Mιλάμε για περίπτωση που δεν θες να πατάς το φρένο συνέχεια, να'χεις το πόδι σου πιο ελεύθερο όσο είσαι σταματημένος.
Θεωρητικά χωρίς να είμαι ειδικός , ναι δεν θα έχεις πρόβλημα με τα παραπάνω με τις νέες τεχνολογίες.
Εγώ δεν είχα auto hold στο δικό μου -
μα δεν ειναι το ιδιο με το μηχανικο αυτό ?
αφήνεις συμπλέκτη/φρενο/γκάζι και παει με το ρελαντι στις 750 στροφές. Τι το διαφορετικό έχει ?εδώ για να βγω απο το παρκινγ παιζω μονο με το φρενο για να παω αργα αφου ακομα και το πρωι το ρελαντι το κινει με 2-3κμ/ω
-
μα δεν ειναι το ιδιο με το μηχανικο αυτό ?
αφήνεις συμπλέκτη/φρενο/γκάζι και παει με το ρελαντι στις 750 στροφές. Τι το διαφορετικό έχει ?εδώ για να βγω απο το παρκινγ παιζω μονο με το φρενο για να παω αργα αφου ακομα και το πρωι το ρελαντι το κινει με 2-3κμ/ω
Ε αυτό λέμε , ότι κανονικά δεν είναι σωστό ταλαιπωρεί τον συμπλέκτη (και εγώ το κάνω αλλά προσπαθώ πλέον όσο λιγότερο μπορώ)
Cupra Formentor