-
@jimkl-0 said in Mazda CX-30:
Δε νοείται εν έτει 2024 να έχει τόσο φτωχό infotainment να χειρίζεσαι την οθόνη με το trackpad
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από τις οθόνες αφής! Είναι απλά επικίνδυνες εν κινήσει! Για αυτό και σε μερικά Mazda, ενώ έχουν αφής, αυτή απενεργοποιείται όταν κινείται το αυτοκίνητο. Πολύ καλύτερο το χειριστήριο!
-
To MX-30 είχε απλώς το πιο επικίνδυνο infotainment που έχω δοκιμάσει.
-
@dimsabas Δημήτρη μου, ποια η διαφορά στην επικινδυνότητα από το να κοιτάς μια οθόνη και να προσπαθείς να σκύβεις και να πατάς το πληκτρολόγιο αφής, εν κινήσει; Και τα δύο επικίνδυνα είναι, αλλά τουλάχιστον με τον περιστροφικό, μπορείς να κοιτάς τον δρόμο και με τα κλικ που θα κάνεις στο περιστροφικό, να ξέρεις σε ποιο γράμμα είσαι (π.χ. 5 κλικ = Ε). Κανονικά αυτά πρέπει να τα κάνεις εν στάσει όμως και εκεί όντως η αφής είναι ευκολότερη. Στην κίνηση όμως όχι!
-
Πλέον με την ΑΙ όλα αυτά θα τελειώσουν! Θα συζητάς με το αυτοκινητο σε άψογα ελληνικά και με ωραιο τρόπο και θα σου κάνει οτι του ζητήσεις!
-
Μέχρι τώρα πάντως είναι πλήρης αποτυχία οι ηχητικές εντολές. Για να μην μιλήσουμε για το πόσο γελοίο είναι να μιλάς σε ένα μηχάνημα...
-
Έχεις μείνει πίσω!
Δες σε τι επίπεδο έχει φτάσει η συνομιλία με ΑΙ!Πολύ σύντομα προβλέπω να περνάει στα multimedia των αυτοκινήτων κσι φυσικά στα κινητά που θα συνδέονται με αυτά
-
@dimsabas said in Mazda CX-30:
To MX-30 είχε απλώς το πιο επικίνδυνο infotainment που έχω δοκιμάσει.
Πλήρης αντιγραφή του iDrive 5 της BMW, αν θυμάμαι καλά.
Μέχρι και η γραμματοσειρά ίδια είναι. -
Λαπ, δεν είναι ότι «έχεις άδικο» αλλά η υπεραισιοδοξία σου, σε κάνει να πανηγυρίζεις κάτι που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει ευρέως, πόσο μάλλον ΌΟΟΟΟΤΤΑΑΝ θα φτάσει στα αυτοκίνητα...
Ακόμη είναι ανίκανες οι σημερινές συσκευές να αναγνωρίσουν επαρκώς φωνή, σε κανονικό περιβάλλον με θόρυβο κι όχι σε στούντιο, όπου κάνουν τα βιντεάκια.
ΘΑ έρθουν συσκευές που θα ενσωματώνουν επεξεργαστές Α.Ι. με ότι θα σημαίνει αυτό για το κόστος και την ευκολία διάθεσης και την εξάρτηση απ' την κάλυψη δικτύου.
Όοοταν αυτές οι συσκευές εδραιωθούν και ΑΠΟΔΕΙΧΤΟΥΝ οι θεωρητικές δυνατότητές τους που προσμένουμε, θα πάρει άλλο τόσο στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να περάσουν μέρος αυτών των δυνατοτήτων στα αυτοκίνητα, με το πολλαπλάσιο κόστος βεβαίως. Δες πόσο διάστημα πήρε στους κατασκευαστές να περάσουν μέρος των δυνατοτήτων των smartphones στα αυτοκίνητα και πόσο το χρεώνουν αυτό το μικρό τμήμα δυνατοτήτων που χρεώνουν, και τί χάλι μαύρο είναι το καλύτερο infotainment σε σύγκριση με ένα κινητό των 300€...που ακόμη μας κάνει να αναρωτιούμαστε, γιατί δεν επικράτησε απλά μια διεπαφή του να κουμπώνει το κινητό μέσω USB-C στο audio-video-πλήκτρα του αυτοκινήτου, και να επικρατεί τελικά αυτός ο τραγέλαφος του Android Auto...
Εκτός ΤΕΣΛΑ, ίσως σε 5 με 10 χρόνια δούμε κάτι αξιόλογο στα αυτοκίνητα που θα αγοράσουμε τότε, όσον αφορά τα Α.Ι. ινφοτεηνμεντ, μάλλον όχι απ του Ιάπωνες και σίγουρα όχι απ τη Στελάντις, που μας βάζει να κάνουμε μισάωρα απντέητ σε όλόκληρο τον ευρωπαϊκό χάρτη που έχει διαθέσιμο, αλλά έχει γεωγραφικό κλείδωμα στην περιοχή και π.χ. στην Ελλάδα, δεν δέχεται καθόλου τη φωνητική εντολή για την πλοήγηση...
-
@realzeus said in Mazda CX-30:
@dimsabas Δημήτρη μου, ποια η διαφορά στην επικινδυνότητα από το να κοιτάς μια οθόνη και να προσπαθείς να σκύβεις και να πατάς το πληκτρολόγιο αφής, εν κινήσει; Και τα δύο επικίνδυνα είναι, αλλά τουλάχιστον με τον περιστροφικό, μπορείς να κοιτάς τον δρόμο και με τα κλικ που θα κάνεις στο περιστροφικό, να ξέρεις σε ποιο γράμμα είσαι (π.χ. 5 κλικ = Ε). Κανονικά αυτά πρέπει να τα κάνεις εν στάσει όμως και εκεί όντως η αφής είναι ευκολότερη. Στην κίνηση όμως όχι!
Μετά από κοντά ένα χρόνο με το σύστημα του Mazda μπήκα σε ένα αυτοκίνητο και προσπάθησα να ψάξω κάτι στο touch infotainment και μου φάνηκε τρομερά δύσκολο να βλέπω που πρέπει να πατήσω με το δάχτυλο. Και εν κινήσει...ακόμα χειρότερα.
-
Ιδρυματισμός, ή και σύνδρομο της Στοκχόλμης...
-
Όντως η επιλογή διεύθυνσης στους χάρτες είναι δύσχρηστη. Βέβαια συνήθως πριν ξεκινήσω επιλέγω και μπορεί να καθυστερω ένα λεπτό σε σχέση με μια touch.
Σε οτιδήποτε όμως άλλο είναι απίστευτα βολική και την προτιμώ από οποιαδήποτε οθόνη αφής.
Και με την συνεχή χρήση, πολλές λειτουργίες τις έχω μάθει και δεν χρειάζεται να κοιτάω καν -
Εμένα το σύστημα μου φαίνετε μια χαρα αλλά δε
χρησιμοποιώ ποτε το εργοστασιακό navi.
Χρησιμοποιω το google maps μέσω ΑΑ και εκει είναι εμφανέστατη η απουσία της οθόνης αφής. Νομίζω πλέον όταν χρησιμοποιείς ΑΑ η οθόνη γίνετε αφής. -
Σωστά, το δείχνει κι εδώ, μπορείς να την χρησιμοποιείς και μέσω αφής:
Youtube Video – [34:56..] -
@babisstinson said in Mazda CX-30:
Σωστά, το δείχνει κι εδώ, μπορείς να την χρησιμοποιείς και μέσω αφής:
Youtube Video – [34:56..]Απλά μόνο σε Android Auto και Apple CarPlay mode.
Δεν ξέρω αν επιτρέψουν με κάποια αναβάθμιση μελλοντικά να δουλεύει η αφή κ στα menu της Mazda. Προσωπικά συμφωνώ με τα παιδιά πως είναι επικίνδυνη η αφή εν κινήσει, ειδικά σε αμάξια σαν αυτά που έχουν την οθόνη μακριά. Αλλά μόνο για πληκτρολόγηση διευθύνσεων, δεν θα λεγα όχι να μας αφήσουν και στα menu της Mazda. -
Δηλαδή όλες οι υπόλοιπες αυτοκινητο βιομηχανίες που εξοπλίζουν όλα τα αμάξια τους με οθόνες αφής δεν ξέρουν από UX και κανόνες ασφαλείας και ξέρουν μόνο οι Γιαπωνέζοι της Mazda? Σε 1-2 χρόνια που θα έχουν κ αυτοί οθόνες αφής θα έχει πάει περίπατο η ασφάλεια δηλαδη? Απλά το κάνουν από επιλογή και συντηρητισμό.
-
Δηλαδή όλες οι υπόλοιπες αυτοκινητο βιομηχανίες που εξοπλίζουν όλα τα αμάξια τους με οθόνες αφής δεν ξέρουν από UX και κανόνες ασφαλείας και ξέρουν μόνο οι Γιαπωνέζοι της Mazda? Σε 1-2 χρόνια που θα έχουν κ αυτοί οθόνες αφής θα έχει πάει περίπατο η ασφάλεια δηλαδη? Απλά το κάνουν από επιλογή και συντηρητισμό.
Όχι, δεν ξέρουν! Δες το link παρακάτω. Η Mazda έχει οθόνη αφής, την οποία απενεργοποιεί εν κινήσει, γιατί είναι επικίνδυνο να οδηγείς και να σκύβεις και να πατάς με το δάχτυλο σε μια οθόνη, αντί να κοιτάς τον δρόμο. Η BMW έχει αντίστοιχο σύστημα, με το περιστροφικό χειριστήριο του i-drive.
-
Δεν νομίζω ότι είναι συντηρητισμός. Είναι όντως καλύτερο/ασφαλέστερο να μην σε αφήνει να κάνεις υπερέκταση την ώρα που οδηγάς για να πατήσεις μια οθόνη.
Σε 1-2 χρόνια μακάρι να κάνουν και οι υπόλοιποι ότι κάνει η Mazda, ιδανικά να μικρύνουν και τις οθόνες που βάζουν. Βλέπεις πχ κάτι laptop κανονικά 13-15" στο νέο Focus/Kuga και το Tiguan και σε πιάνει μια αηδία.
Έχοντας δουλέψει το i-drive της BMW μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω. Περιμένω και το Mazda σύντομα. -
Η θεση οδηγησης στο CX-30 δεν εξυπηρετει χρηση της οθονης μεσω αφης.
Μονο αν εισαι σταματημενος να κανεις κινηση μπροστα να επιλεξεις οτι ειναι αυτο που θελεις.
Απαξ και το μαθεις το αφης φαινεται πιο δυσχρηστο.
Βεβαια γουστα ειναι αυτα...αλλος θελει να βαραει με δαχτυλο.Το μονο που θα ηθελα ηταν να παιρναμε ενα update στο λογισμικο ωστε να να ''ερθουν'' οι οδηγιες του Gmaps στο HUD. Οπως κανει τωρα με το εργοστασιακο NAVI.
-
Πάντως σε ένα GLC ο περιστροφικός ήταν μία μαλακία και μισή.
Δύο άνθρωποι προσπαθούσαμε να σταματήσουμε κάπου για να αλλάξουμε σταθμό ή να βρούμε το νάβι.
Βέβαια η γερμανική εργονομία πληρώνει καλά τον ειδικό ρύπο και έτσι ακούει καλά λόγια...
-
@criuser said in Mazda CX-30:
Πάντως σε ένα GLC ο περιστροφικός ήταν μία μαλακία και μισή.
Δύο άνθρωποι προσπαθούσαμε να σταματήσουμε κάπου για να αλλάξουμε σταθμό ή να βρούμε το νάβι.
Βέβαια η γερμανική εργονομία πληρώνει καλά τον ειδικό ρύπο και έτσι ακούει καλά λόγια...
Εχει και shortcuts για Navi/Radio.
Αλλα ειναι πολυ ευκολο στο χειρισμο.
Αστεια ευκολο θα ελεγα.
Απαξ και το συνηθισεις το πατημα με το δακτυλο στην οθονη σου φαινεται επικινδυνο.Τωρα αν δεν το εχει και πολυ ο αλλος εεε δεν μπορουμε να κανουμε κατι σε αυτο.
Mazda CX-30