-
Γιατί, επιτρέπεται να κρέμεται μπαλατέζα 220v απ το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στην είσοδο της πολυκατοικίας μας (πρακτικά στο πεζοδρόμιο) που φορτίζει το ηλεκτρικό της ποδήλατο/μηχανάκι η γειτόνισσα;
Να πετάξω κι εγώ απ' τον 3ο μία, όταν αγοράσω το δικό μου;
Στην χώρα της γυφτιάς, όλα επιτρέπονται. -
Πολύ φοβάμαι ότι η ηλεκτροκίνηση θα φέρει στην Ελλάδα πολλά προβλήματα, αν δεν τα έχει φέρει ήδη.
Αν πράγματι απαγορεύεται το άπλωμα καλωδίων υψηλής τάσης σε πεζοδρόμια και δρόμους, σκέφτομαι ότι είναι αδύνατο να υπάρξει έλεγχος από το κράτος και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα.
Δεν υπάρχει παιδεία, ούτε υποδομές, ούτε κουλτούρα, ούτε γνώση στην Ελλάδα για τέτοια θέματα.
-
Για σταθείτε ρε παιδιά!
Έχουμε/τε φάει τα λυσσακά μας για να αποδειχτεί πως η ταξική κοινωνία είναι ένας μύθος, πως είναι λάθος η Μαρξιστική ανάλυση της αγοράς και του οικονομικού συστήματος, πως όλοι έχουμε τα ίδια ή έστω παράλληλα συμφέροντα, αφεντικά και δούλοι.
Οπότε πως γίνεται να υφίσταται "ταξικό μίσος" και να το αναγνωρίζει τώρα κάποιος ως τέτοιο;Εν τω μεταξύ, ας έγραφε 500 χλμ άνετα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με κόστος μετακίνησης υβριδικού, ένα ηλεκτρικό σε ανθρώπινη τιμή, δηλαδή όχι 80.000€ (δε λέμε να κάνει 700χλμ με τα μισά λεφτά ανα χλμ όπως ένα ντίζελ των 25.000€), και θα είχα αγοράσει εγώ ένα χθες, κρίμσον ρέντ με σφυροδρέπανο στην οροφή, όπως είχαν σημαία του Νότου οι Ντιουκς...
-
Μέχρι ο πρώτος γάτος/γάτα "σκοντάψει" στο καλώδιο και βγάλει φωτογραφίες/βίντεο πριν πάρει τηλέφωνο δικηγόρο-αστυνομία-ασθενοφόρο και την πληρώσει χρυσή τη φόρτιση , στην γιούσα αυτές οι μηνύσεις είναι βούτυρο σε ζεστό ψωμί !
Κατά τα άλλα hater γίνομαι όταν βλέπω προωθητικά βιντεάκια / διαφημίσεις από youtubers με τίτλους : 20ε για 2.000χλμ Κάτσε ρε π@π@ρ@ μόνο την καθαρή κιλοβατώρα πληρώνεις στο λογαριασμό σου ? όλα τα άλλα φέσια γιατί δεν τα λαμβάνεις υπόψιν ? πάγια -τέλη- πρόστιμα δεη- χονδρική ανακοστολόγηση κα. στο σπίτι το καθαρό ρεύμα είναι 50ε και στον λογαριασμό πληρώνω 250ε ... -
Ειδικά τώρα που το Τσιπροχουντικουλη μας γλεντάει με το κόστος του ρεύματος!!!
-
Αψογος ο cmax75...
Storm Εννοειται οτι δεν μπορεις να πετας καλωδια υπαιθρια! Για οποιαδηποτε χρηση!
Εγω το εχω γραψει εδω μεσα. Αυτη τη στιγμη ηλεκτροκινηση μονο για 2ο ΙΧ και αν δεν κανεις ταξιδια η πας μεχρι Λαμια και πισω. Εννοειται να εχεις γκαραζ και να φορτιζεις με νυχτερινο. Αν μπορεις κ σε δωρεαν φορτιστη χωρις να κανεις τον γυρο της Αττικης για αυτο, σαν αλλος Σκρουτζ Μακ ντακ, ακομα καλυτερα. Εμενα 100 μετρα απο τη δουλεια μου βαλανε φορτιστη protergia που θα ειναι για 1 ετος δωρεαν. Εννοειται θα τον λιωσω!
Εννοειται χωρις επιδοτηση 6k, χωρις να ειναι εταιρικο ωστε να μετρεαι 150% στις αποσβεσεις, δεν μετραει εταιρικη παροχη στον χρηστη κτλπ, δεν αξιζει. Εδωσα 38 και μονο με τα 2 αυτα μου κοστιζει 25 στην 4ετια...λιγο παραπανω απο γκολφ πετρελαιο, χωρις να βαζω οικονομια απο τελη, δωρεαν σταθμευση 2 χρονια σε παρκομετρα, 2-3 ευρω κοστος στα 100km κ αν φορτιζεις δωρεαν 0 κοστος...
Αν δεν ειχα επιδοτηση και αποσβεσεις εννοειται δεν θα το αγοραζα.
Ομως να εχουν ολοι στον νου τους πως σε 5 η 10 χρονια που το εργοστασιακο κοστος + φπα ενος αντιστοιχου καινουργιου id3 θα ειναι πχ 25 η 20 χιλιαρικα, δεν θα υπαρχουν κινητρα(επιδοτησηχ αποσβεσεις κτλπ) οποτε μια η αλλη με τωρα θα ειναι. Επιπλεον κρατη οπως το ελληνικο δεν θα κατσουν με δεμενα χερια να χανουν εσοδα. Θα βαλουν και τελωνειο οπως εχουν τα θερμικα.
Αρα στην πραγματικοτητα οποιος μπορει τωρα να εκμεταλλευτει τα ολα κινητρα, καλως το κανει επειδη "χαιρεται" μια τεχνολογια του μελλοντος. Απλα ειναι τα πραγματα.Παντως αυτη τη στιγμη υπαρχουν περισσοτεροι ταχυφορτιστες στο οδικο δικτυο απο την πραγματικη ζητηση. Θεωρω στην φαση που ειμαστε οτι ειναι πλασματικο το επιχειρημα περι ελλειψης υποδομων.
Στο εξωτερικο πλεον αγοραζουν nissan leaf 1ης γενιας με σχετικα λιγα χιλιομετρα που εχει αυτονομια 100-130 km και με 7 χιλιαρικα βαζουν μπαταριες διπλασιαζοντας την αυτονομια. Δλδ ολο το πακετο 15-17 χιλιαρικα. Οταν βγηκε το leaf αυτο η μπαταρια με την μιση χωρητικοτητα κοστιζε 15 χιλιαρικα. -
Και βέβαια (πλην Κρήτης ισως και αυτo για ειδικές περιπτώσεις) μονόδρομος το ηλεκτρικό σε νησι για μόνιμο κάτοικο που μπορεί να το πληρώσει. Κανένα άγχος με την αυτονομία, κανένα πρόβλημα με την χαμηλή τελική ταχύτητα.
-
Πάντως εγώ που βρίσκομαι σε "ιδανική θέση στο χάρτη" που σχεδόν ισαπέχει και φτάνει όλα τα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός Πελοποννήσου, χωρίς 1-2 ωρίτσες φόρτιση, όχι μέχρι Αθήνα, αλλά ούτε μέχρι Λαμία ή Θεσσαλονίκη δεν φτάνω.
Ένα CNG με λίγο προγραμματισμό φτάνει στη κυριολεξία παντού, κοστίζει 20 χιλιάρικα ή λίγο παραπάνω το αυτόματο κι απλά στο χειρότερο δυνατό σενάριο κάθε 100-150 χλμ θα κάνω 2λεπτη στάση ανεφοδιασμού.
Που λέει ο λόγος στα κορφοβούνια να πάω, υπάρχει και μπετονάκι βενζίνης... ντηζελογεννήτρια όμως, άντε να βρεις... -
Εγώ πάντως μέχρι στιγμής μόνο μπαλαντέζες βλέπω μέσα στους δρόμους, σε πεζοδρόμια και καλώδια να κρέμονται και να σέρνονται. Επίσης βλέπω και πολύ ρευματοκλοπή.
Σε νόμιμους φορτιστές δεν έχω δει ακόμη αυτοκίνητο.
-
Ε βλέπεις και εταιρικό και επιδότηση και παρόλα αυτά πάνω από το όριο του μέσου αγοραστή , βέβαια πολύ ανώτερο απο το κάθε θερμικό αυτοκίνητο δεν υπάρχει σύγκριση .Τώρα αυτό με τις θέσεις στάθμευσης με φορτιστές σε δημόσιους χώρους μόνο κάτι almera βλέπω και καγκούρικα smartάκια , μακάρι να βρίσκεις να φορτίζεις αλλά χλωμό το βλέπω !
-
Ειναι σε δρομο με ελεγχομενη σταθμευση και οι κλησεις πανε βροχη! Δεν εχω δει μεχρι στιγμης καποιο θερμικο εκει.
-
Σε εμάς εδώ τα απογεύματα αράζουν και τα μηχανάκια απο τα delivery , κακώς βέβαια . πρόστιμο απο δημοτική αστυνομία ??? χρόοοονια έχω να δω.
-
Πάντως διαβάζοντας διάφορα εδώ περί ταξισμού και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, νομίζω ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει παρεξηγηθεί λίγο.
Ο πλούσιος δεν νομίζω να πάρει ηλεκτρικό ως κύριο αυτοκίνητο. Αντίθετα, θα πάρει ένα ακριβό θερμικό αφού αφενός το κόστος της βενζίνης δεν τον νοιάζει και δεν έχει και τον περιορισμό της αυτονομίας. Ούτε θέλει κανείς καλοβαλμένος να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να βγάζει καλώδια και να τα συνδέει είτε με το δικό του ή με ξένο δίκτυο. Του βάζουν βενζίνη, πληρώνει και είναι υπεραυτόνομος και άνετος.
Εντάξει μόνο ως παιχνίδι για δεύτερο αμάξι βρίσκω λογικό να πάρει και ηλεκτρικό αλλά τότε δεν μιλάμε για ταξίδια και βλακείες στυλ...δεν μου φτάνει να φτάσω Θεσ/κη, υπάρχει το θερμικό για αυτή τη δουλειά.
Η περίπτωση του "θα πάρω για να γλιτώσω τη βενζίνη προπληρώνοντάς τη' αν δεν κάνεις πολλά χιλιόμετρα δεν έχει πολύ λογική. Πάντως, είναι λάθος να σκεφτόμαστε τις επιλογές εκείνου που έχει χρήματα σε όρους εξοικονόμησης βενζίνης γιατί απλά αυτό δεν υπάρχει ως πρόβλημα.
-
...και κάποτε έρχεται η αποφραδα ημέρα όπου οι μπαταρίες θέλουν αντικατάσταση. Η λύση έρχεται από τη μακρινή Φινλανδία, αν και υπάρχει περίπτωση η μάνα του Φινλανδού να τον σκάρωσε σε καλοκαιρινές διακοπές με τον πατέρα εκείνου που έκανε εκείνο το απερίσκεπτο ταξίδι στη Σπάρτη:
-
Μόλις πήγα βόλτα με το Fiat 500e έναν φίλο μου που έχει επταθέσιο πετρέλαιο. Ήταν λακωνικός: "το επόμενό μου αμάξι θα είναι ηλεκτρικό", έχασε την μπάλα.
Όταν είχα το ID.3, είχα βάλει έναν κουμπάρο μου να το οδηγήσει καμιά 50αριά χιλιόμετρα. Το παλικάρι έχει δύο πετρέλαια (το ένα μάλιστα Euro4, το κυκλοφορεί παρανόμως εντός Αττικής) κι είναι από τους τύπους που γράφουν στο ΦουΜπού: "πετρέλαιο μέχρι να σβήσει ο ήλιος". Χάζεψε τελείως.
-
Οδηγήστε ένα ηλεκτρικό και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα. Τα οχήματα δεν έχουν καμία επαφή σε κανέναν τομέα με τα θερμικά. Είναι τόσο απλό, μιλάμε για άλλη (και πολύ ανώτερη) μορφή αυτοκίνησης.
-
Ξεκολλήστε από το κόστος κίνησης και την τιμή αγοράς. Δεν κυκλοφορούν όλοι με μεταχειρισμένα Dacia πετρέλαιο Euro3. Ζητάμε και κάτι παραπάνω στις μετακινήσεις μας από τα εντελώς στοιχειώδη. Σε αυτό φταίνε κι οι ηλεκτρικοί που κάνουν παντιέρα το κόστος κίνησης και τις δωρεάν φορτίσεις. Ωραία, καλά είναι αυτά αλλά το κυριότερο είναι ότι μιλάμε για φανταστική εμπειρία οδήγησης.
-
-
Πόσες φορές θα το πούμε:
Αυτονομία
Τόπος φόρτισηςΌταν αυτά λυθούν ή έστω βελτιωθούν πολύ, θα προσπαθήσουμε όλοι να αγοράσουμε ηλεκτρικό.
-
Από επταθέσιο ελέφαντα , σε 500αράκι , τι συγκρίσεις να γίνουν ?
Αλλά θα ήθελα να μάθω τι συγκίνηση θα έχω αν οδηγήσω ηλεκτρικό .
Την ισχύ ? Την επιτάχυνση ?
Την ένιωθα όταν είχα v8 τζίπ...
Αλλά με μάζευε η κατανάλωση των 24 λίτρων και ας είχε η βενζίνη 60 λεπτά το λίτρο.
Τώρα αν έχω 5 δ. 0-100 , αλλά δεν μπορώ να πάω μία εκδρομή , ή ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αμφιλοχία όπως πήγα πριν λίγους μήνες 2-3 φορές αυθημερόν, τι συναίσθημα να έχω ?
Γιατί ούτε με το τρόλει , ούτε με τα ηλεκτρικά τρένα , έχω κάποιο συναίσθημα...
-
Μη το λες, το καλό ηλεκτρικό τρένο είναι άλλη φάση κι αποτελεί την ανώτερη μορφή ηλεκτροκίνησης! Που δεν θα το φτάσουν ποτέ τα αυτοκίνητα που κουβαλούν μπαταρίες.
-
Εντάξει καλό είναι το τρένο, αλλά δεν το οδηγούμε εμείς...
Ασε που δεν είναι στριφτερό....
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μόλις πήγα βόλτα με το Fiat 500e έναν φίλο μου που έχει επταθέσιο πετρέλαιο. Ήταν λακωνικός: "το επόμενό μου αμάξι θα είναι ηλεκτρικό", έχασε την μπάλα.
Όταν είχα το ID.3, είχα βάλει έναν κουμπάρο μου να το οδηγήσει καμιά 50αριά χιλιόμετρα. Το παλικάρι έχει δύο πετρέλαια (το ένα μάλιστα Euro4, το κυκλοφορεί παρανόμως εντός Αττικής) κι είναι από τους τύπους που γράφουν στο ΦουΜπού: "πετρέλαιο μέχρι να σβήσει ο ήλιος". Χάζεψε τελείως.
-
Οδηγήστε ένα ηλεκτρικό και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα. Τα οχήματα δεν έχουν καμία επαφή σε κανέναν τομέα με τα θερμικά. Είναι τόσο απλό, μιλάμε για άλλη (και πολύ ανώτερη) μορφή αυτοκίνησης.
-
Ξεκολλήστε από το κόστος κίνησης και την τιμή αγοράς. Δεν κυκλοφορούν όλοι με μεταχειρισμένα Dacia πετρέλαιο Euro3. Ζητάμε και κάτι παραπάνω στις μετακινήσεις μας από τα εντελώς στοιχειώδη. Σε αυτό φταίνε κι οι ηλεκτρικοί που κάνουν παντιέρα το κόστος κίνησης και τις δωρεάν φορτίσεις. Ωραία, καλά είναι αυτά αλλά το κυριότερο είναι ότι μιλάμε για φανταστική εμπειρία οδήγησης.
Ρε dimsabas τα χουμε πει 100 φορές δεν είναι το κοστος κίνησης ούτε η τιμή διαβασε τι γράφουμε. αυτονομία και δικτυο φορτιστών παντου είναι το ζήτημα. Αν λυθουν (έστω και σε ένα μεγαλο μέρος) όλοι ηλεκτρικα θα πάρουμε. Φανταστικα είναι κατα τα αλλα. Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε planning για να πέρνουμε αυτοκίνητο. δεν αμφιβάλουμε για όλα τα άλλα σουπερ χαρακτηριστικά τους.
-
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης