-
@civil357 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχει δημιουργηθεί βέβαια ένας μύθος ότι τα ηλεκτρικά πρέπει να είναι τεχνολογικά παντού κορυφαία , ο οποίος εκτοξεύει και τη τιμή τους. Κοινώς ποιο το νόημα να μην υπάρχει το e-500 και σε φθηνή έκδοση; ας το πούνε e-Panda,
Γιατί ειναι τόσο μεγάλο το κόστος ακόμα (κυρίως της μπαταρίας) που δεν κάνει νόημα οικονομοτεχνικό σε μικρά αυτοκίνητα. Το 208 στα €30.000 είναι πανάκριβο, ενώ το Τέσλα στα 50.000 είναι ευκαιρία.
Επίσης είναι και θέμα χώρου, το μικρό αυτοκίνητο δεν έχει πολύ χώρο για μπαταρία και επίσης το βάρος παίζει τεράστιο ρόλο. -
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχει δημιουργηθεί βέβαια ένας μύθος ότι τα ηλεκτρικά πρέπει να είναι τεχνολογικά παντού κορυφαία , ο οποίος εκτοξεύει και τη τιμή τους. Κοινώς ποιο το νόημα να μην υπάρχει το e-500 και σε φθηνή έκδοση; ας το πούνε e-Panda,
Γιατί ειναι τόσο μεγάλο το κόστος ακόμα (κυρίως της μπαταρίας) που δεν κάνει νόημα οικονομοτεχνικό σε μικρά αυτοκίνητα. Το 208 στα €30.000 είναι πανάκριβο, ενώ το Τέσλα στα 50.000 είναι ευκαιρία.
Επίσης είναι και θέμα χώρου, το μικρό αυτοκίνητο δεν έχει πολύ χώρο για μπαταρία και επίσης το βάρος παίζει τεράστιο ρόλο.Συμφωνώ σε όλα , η απορία μου είναι γιατί η fiat π.χ. δε βγάζει την ηλεκτρική της πρόταση , αφού η τεχνολογία υπάρχει, και σε ένα φθηνό καλούπι , όπως έκανε ανέκαθεν με το συνδυασμό 500- panda , έτσι ώστε να γίνει πιο λογική η τιμή του. Γιατί η Honda να γεμίζει ένα σκασμό τεχνολογίες οι οποίες εκτοξεύουν και την τιμή του ηλεκτρικού της.
Πιθανόν το κόστος της ηλεκτρικής υλοποίησης να είναι εκ των πραγμάτων ακριβό , οπότε να πρέπει να βγάλουν κέρδος για να είναι υλοποιήσιμη η πρόταση από τα υπόλοιπα, αυτό δε το ξέρω, υποθέτω σε κάτι τέτοιο αναφέρεσαι. -
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγώ είχα πετύχει το εξής με ένα ηλεκτρικό που ειδα στον δρόμο. Ήμουν στην εθνική οδό και στην δεξιά λωρίδα κινούταν αργά μεν αλλά με όπισθεν δε!. Ίσως ήθελε να φορτίσει τις μπαταρίες του που ξόδεψε καθως ταξίδευε. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι πως αν συμβαίνει αυτό δεν θα μπορείς να πας πουθενά. Όταν θα τελειώνει η μπαταρία θα πρέπει να γυρίσεις πίσω με όπισθεν για να φορτίσει!
Τρολάρεις, έτσι;
-
A, δηλαδή δεν φορτίζουν με το ηλεκτρικό μοτέρ αν το βάλεις να γυρίζει ανάποδα;;;
Άρα δεν υπάρχει ο φόβος να πέσεις στην περίπτωση του να πας ταξίδι και να εγκλωβιστείς σε διαδρομές μπροστα-πισω;
-
. . .
-
Συμφωνώ σε όλα , η απορία μου είναι γιατί η fiat π.χ. δε βγάζει την ηλεκτρική της πρόταση , αφού η τεχνολογία υπάρχει, και σε ένα φθηνό καλούπι , όπως έκανε ανέκαθεν με το συνδυασμό 500- panda , έτσι ώστε να γίνει πιο λογική η τιμή του.
Δεν ξέρω με σιγουριά, αλλά υποθέτω γιατί πάλι θα ήταν τόσο ακριβό που δεν θα είχε εμπορικό νόημα. Δηλαδή ένα Panda στις €20.000 ποιός θα το αγόραζε? Επίσης δεν ξέρω εαν μπορεί η πλατφόρμα να σηκώσει το βάρος από τις μπαταρίες και εαν υπάρχει και ο χώρος.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Συμφωνώ σε όλα , η απορία μου είναι γιατί η fiat π.χ. δε βγάζει την ηλεκτρική της πρόταση , αφού η τεχνολογία υπάρχει, και σε ένα φθηνό καλούπι , όπως έκανε ανέκαθεν με το συνδυασμό 500- panda , έτσι ώστε να γίνει πιο λογική η τιμή του.
Δεν ξέρω με σιγουριά, αλλά υποθέτω γιατί πάλι θα ήταν τόσο ακριβό που δεν θα είχε εμπορικό νόημα. Δηλαδή ένα Panda στις €20.000 ποιός θα το αγόραζε? Επίσης δεν ξέρω εαν μπορεί η πλατφόρμα να σηκώσει το βάρος από τις μπαταρίες και εαν υπάρχει και ο χώρος.
Προφανώς δεν εννοώ το υφιστάμενο panda , πάνω στην πλατφόρμα του 500 να χτίσουν ένα panda, άλλωστε το προηγούμενο 500 από το panda δεν κρατάει τις ρίζες του; Επίσης στα 20.000 με την επιδότηση δε θα έπεφτε σε ανεκτά επίπεδα; Υποθέσεις κάνω...
-
This post is deleted! -
Είχαμε τα e-up κ.τ.λ, ποσό πούλησαν αυτά; Κάπου εκεί στα 20-25 k € δεν ήταν;
-
Μικρές μπαταρίες, αν δεν φτάσουν οι μπαταρίες σε τέτοια μικρά να έχουν 500χλμ πραγματικά χιλιόμετρα σε μικτή χρήση δεν θα τα αγοράσει ο κόσμος
Α και να φορτίζουν σε 1-2 ώρες το πολύ.
-
-
Η πραγματική τιμή αγοράς των ηλεκτρικών ιχ είναι μεγαλύτερη αν αφαιρέσετε την επιδότηση και βάλετε και τους φόροι που νομοτελειακά σε λίγο καιρό θα φορτωθούν. Λάβετε επίσης υπόψη ότι το μόνο πραγματικό κόστος, το life cycle cost που λένε και στο χωριό μου οι γέροι , μας είναι ακόμη άγνωστο.
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Γάτε μου, όποιος θέλει να ταξιδεύει ανέμελα και τακτικά και χύμα, ΔΕΝ παίρνει ηλεκτρικό ΣΗΜΕΡΑ. Τελεία! Όποιος πάει 4-5 ταξιδάκια το χρόνο και δέχεται να ρίξει μια ματιά, θα το λατρέψει. Ο λάτρης της τεχνολογίας έπρεπε να αφιερώσει 5', ειδικά αφού ήταν το πρώτο του ταξίδι. Τώρα, τι σόι λάτρης είναι που ξεκίνησε να πηγαίνει με 150 με το ηλεκτρικό (αφού έτσι ταξιδεύει ο κόσμος), καλύτερα να μη σχολιάσω.
Είπες ακριβώς ότι ήθελα να γράψω. Εύγε νέε μου! Και ναι, ο γιατρός που έγραψε τη σχετική ανάρτηση είτε είναι πανύβλακας είτε ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις.
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
τον έχετε θάψει τον άνθρωπο.
οκ βλακεία του που δεν είχε διαβάσει ή ασχοληθεί να δει ότι ενα ηλεκτρικό δεν κάνει για νορμαλ ταξίδια με 140-150.
Τόσο πάει ο περισσότερος κόσμος σε εθνική με συμβατικά αυτοκίνητα των πολύ λιγότερων των 40000 ευρώ. Τωρα αν κάποιοι το χαρακτηρίζουν επικύνδινο για να υποστηρίξουν τα ηλεκτρικά και ότι είναι νορμαλ να πας με 100 για να φτάσεις σε ένα κοντινο προορισμό οκ δεν το σχολιάζω και γω.Κύρε, πρέπει να μας κάνεις πλάκα εσύ... Ταξιδεύω αρκετά συχνά είτε για δουλειές είτε για αναψυχή και η δήλωση σου περί 140-150 είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Όσες φορές ταξιδεύω με 140-150 κοντεράτα είμαι σαφώς πιο γρήγορος από το 99% των υπολοίπων οδηγών. Όσες φορές ταξιδεύω με 120 (όπως χθες) είμαι πιο γρήγορος από το 60%, σε ίδια περίπου ταχύτητα με το 30% και πιο αργός από ένα 10% των υπολοίπων οδηγών.
Γενικά ένα μικρομεσαίο ταξιδάκι με ένα σοβαρό ηλεκτρικό (id3 και πάνω), με φόρτιση προ της επιστροφής, είναι εφικτό με ταχύτητες των 120 Km/h, που για μένα είναι το κάτω όριο της ανοχής μου.
-
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Γάτε μου, όποιος θέλει να ταξιδεύει ανέμελα και τακτικά και χύμα, ΔΕΝ παίρνει ηλεκτρικό ΣΗΜΕΡΑ. Τελεία! Όποιος πάει 4-5 ταξιδάκια το χρόνο και δέχεται να ρίξει μια ματιά, θα το λατρέψει. Ο λάτρης της τεχνολογίας έπρεπε να αφιερώσει 5', ειδικά αφού ήταν το πρώτο του ταξίδι. Τώρα, τι σόι λάτρης είναι που ξεκίνησε να πηγαίνει με 150 με το ηλεκτρικό (αφού έτσι ταξιδεύει ο κόσμος), καλύτερα να μη σχολιάσω.
Είπες ακριβώς ότι ήθελα να γράψω. Εύγε νέε μου! Και ναι, ο γιατρός που έγραψε τη σχετική ανάρτηση είτε είναι πανύβλακας είτε ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις.
τον έχετε θάψει τον άνθρωπο.
οκ βλακεία του που δεν είχε διαβάσει ή ασχοληθεί να δει ότι ενα ηλεκτρικό δεν κάνει για νορμαλ ταξίδια με 140-150.
Τόσο πάει ο περισσότερος κόσμος σε εθνική με συμβατικά αυτοκίνητα των πολύ λιγότερων των 40000 ευρώ. Τωρα αν κάποιοι το χαρακτηρίζουν επικύνδινο για να υποστηρίξουν τα ηλεκτρικά και ότι είναι νορμαλ να πας με 100 για να φτάσεις σε ένα κοντινο προορισμό οκ δεν το σχολιάζω και γω.Κύρε, πρέπει να μας κάνεις πλάκα εσύ... Ταξιδεύω αρκετά συχνά είτε για δουλειές είτε για αναψυχή και η δήλωση σου περί 140-150 είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Όσες φορές ταξιδεύω με 140-150 κοντεράτα είμαι σαφώς πιο γρήγορος από το 99% των υπολοίπων οδηγών. Όσες φορές ταξιδεύω με 120 (όπως χθες) είμαι πιο γρήγορος από το 60%, σε ίδια περίπου ταχύτητα με το 30% και πιο αργός από ένα 10% των υπολοίπων οδηγών.
Γενικά ένα μικρομεσαίο ταξιδάκι με ένα σοβαρό ηλεκτρικό (id3 και πάνω), με φόρτιση προ της επιστροφής, είναι εφικτό με ταχύτητες των 120 Km/h, που για μένα είναι το κάτω όριο της ανοχής μου.
Δεν κάνω καθόλου πλάκα. Όταν είναι 3 λωρίδες και πάνω στην εθνική οι περισσότεροι εκεί πάνε 140.
Οταν λιγοστεύουν προφάνως και όχι. πέφτει η ταχύτητα.
Αν εσένα σε βολεύει το ηλεκτρικο και οι χαμηλες ταχύτητες μπράβο σου και καλά κάνεις.
Και όποιος παίρνει ηλεκτρικό μπράβο του. ΞΑΝΑΛΕΩ είμαι υπέρ των ηλεκτρικών απλά τα θεωρώ αχρηστα ΓΙΑ ΜΕΝΑ εκτός πόλης γιατι εγώ δεν μπορώ να πάω με 100 -120 που πρέπει ουτε να κάνω planning μου αρέσει γιατι ΒΑΡΙΕΜΑΙ και χάνει το νοημα το αυτοκίνητο για την χρήση που το θέλω.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ ΚΑΝΕΝΑΝ που τα αγοράζει και τα χρησιμοποιεί
Τωρα πως βλέπεις εσύ ότι όλοι πάνε πιο σιγά από 120 στην εθνική με ξεπερνάει. Τι να σου πω? διαφωνώ. Μπορεί να έχω και άδικο. Δεν έχω αποδείξεις ούτε στατιστικές , η αίσθηση μου είναι απλά
Εγώ έτσι και αλιώς παραπάνω και από ότι έγραψα πάω
-
Χθες πάντως που ερχόμουν από Χαλκίδα πήγαινα δεξιά με ~100-110 (γιατί το έχω γδυσει και -αναλογα με την ασφαλτο- ο θόρυβος είναι έως και ανυπόφορος) και περνάω ένα id3. Νταξει παιδιά είναι θλιβερό πραγματικά να σερνεσαι και να στη φοράει ρυμουλκούμενο με γουρουνια...
Τουναντίον τα Τέσλα αρχοντικά οποτεδήποτε έχω πετύχει. Ξέρω, στο μέλλον αλλιώς, αλλά ΤΩΡΑ γελάει ο κόσμος.
-
Δεν κάνω καθόλου πλάκα. Όταν είναι 3 λωρίδες και πάνω στην εθνική οι περισσότεροι εκεί πάνε 140.
Τωρα πως βλέπεις εσύ ότι όλοι πάνε πιο σιγά από 120 στην εθνική με ξεπερνάει. Τι να σου πω? διαφωνώ. Μπορεί να έχω και άδικο. Δεν έχω αποδείξεις ούτε στατιστικές , η αίσθηση μου είναι απλάΘα στο ξαναπώ επειδή επιμένεις σε κάτι τελείως λάθος: Η αίσθηση σου είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα κινείται στις εθνικές οδούς μεταξύ 100 και 120. Επιβεβαιωμένο σε άπειρα χιλιόμετρα ταξιδιών. Μια φορά μάλιστα, σε πολύ πρόσφατο ταξίδι, ρύθμισα το CC στα 140 και ξεκίνησα να μετρώ τα αυτοκίνητα που προσπερνούσα, κάνοντας μια άτυπη στατιστική. Μετά από αρκετή ώρα βαρέθηκα και το παράτησα. Όμως στο ταξίδι που κράτησε μια ώρα με προσπέρασαν 2 αυτοκίνητα. Το ένα εκ των οποίων δεν θα με προσπερνούσε αν πήγαινα με 150.
Κατά τ' άλλα απορώ γιατί με κατατάσσεις στους υπέρμαχους της ηλεκτροκίνησης. Επειδή είπα ότι με το ηλεκτρικό πρέπει να προσαρμόσεις την ταχύτητα ταξιδιού σου; Αφού επί του παρόντος έχει περιορισμούς και στην αυτονομία και στην φόρτιση, δεν είναι παράλογο να μην προσαρμοστείς; Προσωπικά αυτή τη στιγμή από ηλεκτρικά δεν θα αγόραζα κανένα με πραγματική αυτονομία ταξιδιού μικρότερη από 300 Km. Αν είχα όμως τα λεφτά, θα αγόραζα ένα Tesla, το οποίο θα με κάλυπτε στο 95% των ταξιδιών μου. Ε, μια φορά το χρόνο είτε θα νοίκιαζα ένα συμβατικό είτε θα προέβλεπα μια διανυκτέρευση για φόρτιση. Τόσα άλλα πράγματα θα κέρδιζα...
-
This post is deleted! -
Τωρα πως βλέπεις εσύ ότι όλοι πάνε πιο σιγά από 120 στην εθνική με ξεπερνάει. Τι να σου πω? διαφωνώ. Μπορεί να έχω και άδικο. Δεν έχω αποδείξεις ούτε στατιστικές , η αίσθηση μου είναι απλάΘα στο ξαναπώ επειδή επιμένεις σε κάτι τελείως λάθος: Η αίσθηση σου είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα κινείται στις εθνικές οδούς μεταξύ 100 και 120. Επιβεβαιωμένο σε άπειρα χιλιόμετρα ταξιδιών.
Κατά τ' άλλα απορώ γιατί με κατατάσσεις στους υπέρμαχους της ηλεκτροκίνησης. Επειδή είπα ότι με το ηλεκτρικό πρέπει να προσαρμόσεις την ταχύτητα ταξιδιού σου; Αφού επί του παρόντος έχει περιορισμούς και στην αυτονομία και στην φόρτιση, δεν είναι παράλογο να μην προσαρμοστείς; Προσωπικά αυτή τη στιγμή από ηλεκτρικά δεν θα αγόραζα κανένα με πραγματική αυτονομία ταξιδιού μικρότερη από 300 Km. Αν είχα όμως τα λεφτά, θα αγόραζα ένα Tesla, το οποίο θα με κάλυπτε στο 95% των ταξιδιών μου. Ε, μια φορά το χρόνο είτε θα νοίκιαζα ένα συμβατικό είτε θα προέβλεπα μια διανυκτέρευση για φόρτιση. Τόσα άλλα πράγματα θα κέρδιζα...
Δεν επιμένω. έγραψα ότι αυτή είναι η αίσθηση μου. Η οποία έγραψα ότι μπορεί να είναι και ΛΑΘΟΣ, ξαναδιάβασε!!!!!! ένας που επιμένει δεν γράφει ότι μπορεί να κάνει λαθος. Κάνεις περισσότερα ταξίδια από μενα όποτε μπορεί η δική σου αντίληψη και αίσθηση σου να είναι σωστή. Δεν είμαι εγκάθετος άνθρωπος φίλε μου ούτε διεκδηκώ το αλάθητο του πάππα. Συζητάμε και γίνομαι σοφότερος από αυτό γιαυτό και τους διαβάζω όλους.
Νταξει οκ γνώμες ανταλάσουμε δεν σε κατατάσω πουθενα, κουβέντα να γίνεται. Το TESLA θα σε κάλυπτε γιατί έχει την μεγαλύτερη αυτονομία από όλα, δεκτό. Εμένα όχι γιατι μειώνεται τραγικά η αυτονομία και σε tesla σε μεγάλες ταχύτητες.
-
Τωρα πως βλέπεις εσύ ότι όλοι πάνε πιο σιγά από 120 στην εθνική με ξεπερνάει. Τι να σου πω? διαφωνώ. Μπορεί να έχω και άδικο. Δεν έχω αποδείξεις ούτε στατιστικές , η αίσθηση μου είναι απλάΘα στο ξαναπώ επειδή επιμένεις σε κάτι τελείως λάθος: Η αίσθηση σου είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα κινείται στις εθνικές οδούς μεταξύ 100 και 120. Επιβεβαιωμένο σε άπειρα χιλιόμετρα ταξιδιών. Μια φορά μάλιστα, σε πολύ πρόσφατο ταξίδι, ρύθμισα το CC στα 140 και ξεκίνησα να μετρώ τα αυτοκίνητα που προσπερνούσα, κάνοντας μια άτυπη στατιστική. Μετά από αρκετή ώρα βαρέθηκα και το παράτησα. Όμως στο ταξίδι που κράτησε μια ώρα με προσπέρασαν 2 αυτοκίνητα. Το ένα εκ των οποίων δεν θα με προσπερνούσε αν πήγαινα με 150.
Πρέπει να προσαρμόσεις την ταχύτητα σου με το νέο μπάνικο ηλεκτρικό των 40000 € που είναι το μέλλον, σε ταχύτητες που φαντάζουν χαμηλές ακόμα και για μτχ 10ετιας 1400 ατμοσφαιρικό, που λέει ο λόγος, για να κάνεις το ταξίδι που θες χωρίς πολύ προγραμματισμό. Για κάτι που δεν θα ήταν θέμα και με μτχ των 5000 € έγινε θέμα για το νέο υπεργαμάτο αυτοκίνητο που πήρε. Αυτό καταλαβαίνω εγώ ότι έχει ενοχλήσει αυτόν που έγραψε το κείμενο.
-
Ο τύπος είτε δεν έκανε καθόλου το ταξίδι και διεκδίκησε χρόνο δημοσιότητας (ή τον έχουν βάλει να πει τα φούμαρα για κάποιον λόγο) είτε είναι παντελώς άσχετος. Η διαδρομή του περιλαμβάνει 50άρηδες ταχυφορτιστές αλλά αυτός επέλεξε να πάει στον AC για να φορτίσει με 11 kWh. Πολύ λογικό. Πολύ κακώς έχουμε ασχοληθεί με τον κάθε εγκάθετο.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης