-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@azmo said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η τεχνολογία μπαταριών solid state υψηλής ενεργειακής πυκνότητας είναι έτοιμη, και με κατατεθειμενη πατέντα από την Huawei, με μοναδικό μειονέκτημα (προς το παρόν) το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής τους σε σύγκριση με τις ιόντων λιθιου.
πατεντες και μπαταριες στερεας καταστασης και ημιστερεας καταστασης υπάρχουν και από αλλους κατασκευαστες. Μαλιστα η NIO χρησιμοποιει καποιες στα οχηματα της. Δεν μπορεις να τις αγορασεις μονο να τις επινοικιασεις. Τα αυτοκινητα αυτα πουλιωνται χωρις μπαταρία. Ο λογος ειναι οτι ειναι πανακριβες
Το στοιχημα ειναι να ξεπεραστουν τα προβληματα κόστους και οχι μονο που υπάρχουν
Πιστευω οτι θελουν μια 5ετια τουλάχιστον ακόμα μεχρι να δουμε τις πρώτες σε ακριβα μοντελα πολυτελειας. και παραπανω χρόνια να γινουν mainstream.
Δεν το ήξερα μέχρι που το ανέφερες και το έψαξα. Semi solid state αναφέρεται πάντως διότι δεν είναι στέρεα και τα δύο στοιχεία (ηλεκτρολύτης, ηλεκτρόδια) αλλά μόνο το ένα. Ακόμα και έτσι όμως το pack είναι 150kwh αλλά έχει τον ίδιο όγκο με 100kwh. Αυτό διότι μπαίνει στα nio που από ότι θυμάμαι διατείνται με 75 ή 100kwh pack.
Βρήκα και το ακόλουθο βίντεο όπου ο χρήστης κάνει συνολικά 890km με το pack αυτό.
ναι ακριβως ετσι
γιαυτο ανέφερα ημιστερεάς καταστασης (semi solid state)
το μεγαλο πρόβλημα ειναι οτι οταν κάνουν και τα 2 στοιχεια στερεα (solid state) το ενα στοιχειο φθειρεται πάρα πολύ γρήγορα και η μπαταρια εχει μικρό χρόνο ζωής. Ετσι δημιουργησαν τις ημιστερεας με ενα στοιχειο οπως λες.
Γενικα υπάρχουν αρκετα προβλήματα να επιλυθούν στις solid state για να ειναι σταθερές , να κρατάνε πολύ. Και αφού λυσουν τα προβληματα αυτα μετα πρέπει να ασχοληθούν και με το κοστος το οποίο είναι ακομα ενα προβλημα
Αλλα γενικα αποτελουν το μελλον και εχουν πεσει με τα μουτρα να τις φτιαξουν
το κοστος οντως φαινεται να ειναι σοβαρο θεμα. Συγκεκριμενα, στο τελος του βιντεο αναφερει το κοστος ενοικιασης της μπαταριας. Αν θυμαμαι καλα ηταν 40usd για 2 μερες.
το κόστος δεν με ανυσηχεί καθόλου, κανεναν δεν πρεπει να ανυσηχεί.
Το πόσο γρήγορα θα λύσουν τα προβληματα είναι το θέμα
Για το κόστος θα γίνει ότι γινεται πάντα. Θα μπουν σε πανακριβα μοντελα στην αρχή μετα σε premium και κάποια στιγμη και σε κανονικά που αγοραζουμε που κανουν και ταξίδια. Για να ειναι available για μας τους κοινους θνητους σε νορμαλ αυτοκινητα βάλε καμια 10ετια στην καλύτερη και καμια 15ετια στην χειροτερη
Στα μικρά ηλεκτρικα θα μεινουν για παρα πολλα χρονια ακομα οι LFP αφού ειναι πολύ φτηνες και κρατανε πολύ. Μπορει να τις βελτιωσουν αλλα δεν νομίζω σε αυτοκινητα πολης να μπουν ποτε solid state . Αχρειαστο κοστος αφου δεν χρειαζεται κανενας τεραστιες αυτονομιες ούτε εξαιρετικες επιδοσεις σε αυτοκινητα πολης.
-
Ερώτησης ( ειλικρινής απορία).
Πρώτη ( γενική , ίσως δεν έχει και νόημα από την ίδια τη τεχνολογία). Σε δημόσιους φορτιστές επιτρέπεται νομικά (ηθικά υπό προϋποθέσεις , διευκρινίζω στη συνέχεια) η φόρτιση phev; Διευκρίνηση , ΔΕΝ μιλώ για γαϊδουρινές συμπεριφορές σε καμία περίπτωση ( πχ κατάληψη χώρου , μη εποπτεία οχήματος κλπ).
Δεύτερη. Υπάρχει νόημα στην προτίμηση οχήματος phev με dc φόρτιση σε σχέση με κάποιο που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα; Πχ η X1 έχει και dc , η τονάλε όχι. Αφού το όριο το βάζει το όχημα ( πχ η Χ1 τραβάει εώς 7,4 kW. ) και όχι ο σταθμός. Είναι περισσότεροι οι dc στο δίκτυο;
Τρίτη , Tonale καλώδιο type 2 , Χ1 type 3. Να υποθέσω ότι είναι η διαφορά για Ac και Dc φορτιστές. Η Χ1 έχει και ένα σωρό πρόσθετο εξοπλισμό στο θέμα καλωδίων, δε ξέρω τι είναι.
Σημείωση ( δεν είναι ερώτηση) , δεν έχω βρεί ακόμα πάρκινγκ ( πληρωτέο) στις περιοχές που πάω , έτσι ώστε να φορτίζεις μέχρι την επιστροφή. Πχ διαβάζω πολις παρκ (σημειώνω ότι σε συγκεκριμένο που παρκάρω , πολλές θέσεις φορτιστών και η τεράστια πλειοψηφία άδειες) , ότι μετά τη μία ώρα φόρτισης έχει "ποινή" . Δηλαδή , άσε εμένα το "γαϊδούρι" με το μπριζάτο και οι ηλεκτρικοί , πρέπει να επιστρέψουν και να το μετακινήσουν εντός του πάρκινγκ σε άλλη θέση;
Φάσκω και αντιφάσκω (πριν έγραφα για μη κατάληψη θέσης) , αλλά έλεγα μήπως υπήρχε πάρκινγκ που να φορτίζω χωρίς να είμαι γαϊδούρι, αλλιώς δύσκολος ο γρίφος , ακόμα και αν είσαι πλήρως ηλεκτροκίνητος στο θέμα επαγγελματικό ταξίδι .
Εντέλει , η τεχνολογία τους θα μπορούσε να βελτιωθεί αν με κάποιο τρόπο η λειτουργία του συστήματος στα ταξίδια συνδέονταν με το χάρτη της διαδρομής. Δε ξέρω πόσο ακριβό και πολύπλοκο είναι , αλλά σίγουρα θα αναβάθμιζε τη χρήση.
-
@civil357 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πρώτη ( γενική , ίσως δεν έχει και νόημα από την ίδια τη τεχνολογία). Σε δημόσιους φορτιστές επιτρέπεται νομικά (ηθικά υπό προϋποθέσεις , διευκρινίζω στη συνέχεια) η φόρτιση phev;
Ναι επιτρέπεται, εαν δεν έχει αλλάξει κάτι πρόσφατα.
-
Πρώτη ( γενική , ίσως δεν έχει και νόημα από την ίδια τη τεχνολογία). Σε δημόσιους φορτιστές επιτρέπεται νομικά (ηθικά υπό προϋποθέσεις , διευκρινίζω στη συνέχεια) η φόρτιση phev; Διευκρίνηση , ΔΕΝ μιλώ για γαϊδουρινές συμπεριφορές σε καμία περίπτωση ( πχ κατάληψη χώρου , μη εποπτεία οχήματος κλπ).
εννοειται επιτρεπεται. Γκρινιαζω για αυτο το θεμα, αλλα για ΣΕΑ στην εθνικη οδο.
Δεύτερη. Υπάρχει νόημα στην προτίμηση οχήματος phev με dc φόρτιση σε σχέση με κάποιο που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα; Πχ η X1 έχει και dc , η τονάλε όχι. Αφού το όριο το βάζει το όχημα ( πχ η Χ1 τραβάει εώς 7,4 kW. ) και όχι ο σταθμός. Είναι περισσότεροι οι dc στο δίκτυο;
οι ac ειναι περισσοτεροι, πολλοι περισσοτεροι, ειδικα εντος των πολεων. Αλλα να αγορασεις phev χωρις να μπορεις να φορτιζεις σπιτι ή στη δουλεια, δεν εχει κανενα νοημα. Παρε τογιοτα καλυτερα.
Οι μπαταριες των phev οσο παει και μεγαλωνουν. Ακομα και αυτα που υποστηριζουν dc φορτιση, νομιζω οτι δεν υποστηριζουν ταχυτητες φορτισης που εχουν τα ηλεκτρικα. Δες τα οχηματα που σε ενδιαφερουν τι ισχυ φορτισης υποστηριζουν σε dc. Δεν νομιζω να ειναι πανω απο 50kw.Τρίτη , Tonale καλώδιο type 2 , Χ1 type 3. Να υποθέσω ότι είναι η διαφορά για Ac και Dc φορτιστές. Η Χ1 έχει και ένα σωρό πρόσθετο εξοπλισμό στο θέμα καλωδίων, δε ξέρω τι είναι.
type 2 ειναι το καλωδιο για ac φορτιση. type 3 δεν ξερω. Μηπως εννοεις level 3; αυτοι ειναι οντως οι dc
Σημείωση ( δεν είναι ερώτηση) , δεν έχω βρεί ακόμα πάρκινγκ ( πληρωτέο) στις περιοχές που πάω , έτσι ώστε να φορτίζεις μέχρι την επιστροφή. Πχ διαβάζω πολις παρκ (σημειώνω ότι σε συγκεκριμένο που παρκάρω , πολλές θέσεις φορτιστών και η τεράστια πλειοψηφία άδειες) , ότι μετά τη μία ώρα φόρτισης έχει "ποινή" . Δηλαδή , άσε εμένα το "γαϊδούρι" με το μπριζάτο και οι ηλεκτρικοί , πρέπει να επιστρέψουν και να το μετακινήσουν εντός του πάρκινγκ σε άλλη θέση;
αυτο μου κανει τεραστια εντυπωση διοτι δεν γνωριζω φορτιστη ac που να εχει overstay fee. Μπορεις να μας δωσεις λινκ που το ειδες αυτο;
Φάσκω και αντιφάσκω (πριν έγραφα για μη κατάληψη θέσης) , αλλά έλεγα μήπως υπήρχε πάρκινγκ που να φορτίζω χωρίς να είμαι γαϊδούρι, αλλιώς δύσκολος ο γρίφος , ακόμα και αν είσαι πλήρως ηλεκτροκίνητος στο θέμα επαγγελματικό ταξίδι .
γενικα στους ac τα παρατανε ωρες. Για αυτο φτιαχτηκαν οι ac.
Εντέλει , η τεχνολογία τους θα μπορούσε να βελτιωθεί αν με κάποιο τρόπο η λειτουργία του συστήματος στα ταξίδια συνδέονταν με το χάρτη της διαδρομής. Δε ξέρω πόσο ακριβό και πολύπλοκο είναι , αλλά σίγουρα θα αναβάθμιζε τη χρήση.
δεν καταλαβα τι εννοεις, αλλα αν ειναι αυτο που νομιζω, υπαρχει ηδη στα καθαροαιμα ηλεκτρικα. Στα phev δεν εχει κανενα νοημα αυτο, διοτι η λογικη τους ειναι να κινεισαι ηλεκτρικα μονο στην πολη και στο ταξιδι κανονικα με τον θερμικο κινητηρα. Θα ηταν αστειο να καθεσαι να φορτιζεις ακριβο dc ρευμα στα ΣΕΑ για να κερδισεις απειροελαχιστα χρηματα σε σχεση με βενζινη. Ασε που θα χασεις και χρονο.
-
Δεν βλέπω ΠΩΣ θα μπορούσε να απαγορεύεται ή να γίνεται διάκριση, ανάλογα το μέγεθος της μπαταρίας και του αν το ηλεκτροκινητο αμάξι φέρει και θερμικό μοτέρ. Εφόσον έχει πρίζα, φορτιζεις.
Η μπαταρία των περισσότερων PHEV είναι κατά πολύ μικρότερη και το να φορτίζει με DC χάνει το νόημα που είναι τα πολλά KW για γρήγορη φόρτιση μεγάλων μπαταριών και εξοικονόμηση χρόνου, με μεγαλύτερο χρηματικό κόστος. Πόσο μάλλον κι όταν το όχημα δεν έχει τα κατάλληλα ηλεκτρονικά και ρυθμίσεις θερμοκρασιών, ώστε να επωφεληθεί του DC.
Εκτός κι αν αρχίσουν να βγαίνουν phev με πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες από τις σημερινές.Τρίτη , Tonale καλώδιο type 2 , Χ1 type 3. Να υποθέσω ότι είναι η διαφορά για Ac και Dc φορτιστές. Η Χ1 έχει και ένα σωρό πρόσθετο εξοπλισμό στο θέμα καλωδίων, δε ξέρω τι είναι.
Δεν ξέρω να πω γι αυτά, ας μας πουν οι πληροφορημένοι χρήστες.
Το phev θα φορτίζει αρκετά πιο αργά και 2-3 ωριτσες θα τις θέλει, αν τα χω καταλάβει σωστά, ειδικά στους 11αρηδες/20αρηδες φορτιστές που είναι οι περισσότεροι δημόσιοι τώρα σε μάρκετ κλπ.
Σε 60αρη θα θέλει φαντάζομαι λιγότερο χρόνο αλλά όχι σημαντικά λιγότερο γιατί υπάρχει περιορισμός στο τη πλευρά του οχήματος. Μάλλον τα phev δεν χρειάζονται και δεν έχουν preconditioning λόγω των μικρών μπαταριών.
"Ηθικά" είναι πιο ... δικαιολογημένο το phev που δεν μπορεί να φορτίσει γρήγορα, για την ολική ή μερική κατάληψη θέσης ή μάλλον, υπέρβαση χρόνου, που οι περισσότεροι θα κάνουν. Αν κάποιες εταιρείες εφαρμόσουν ποινή, οι χρήστες να μας πουν. Φαντάζομαι πως η ποινή θα μετράει ΜΕΤΑ την ολοήμερο ολοκλήρωση της φόρτισης και όχι σαν τιμωρία για την αργή φόρτιση.Φάσκω και αντιφάσκω (πριν έγραφα για μη κατάληψη θέσης) , αλλά έλεγα μήπως υπήρχε πάρκινγκ που να φορτίζω χωρίς να είμαι γαϊδούρι, αλλιώς δύσκολος ο γρίφος , ακόμα και αν είσαι πλήρως ηλεκτροκίνητος στο θέμα επαγγελματικό ταξίδι .
Πιστεύω πως ορθή χρήση του phev είναι να φορτίζει σπίτι/γραφείο, άντε και στο χρόνο του μάρκετ/καφέ, για να διανύει αμιγώς ηλεκτρικά τα εντός πόλης χιλιόμετρα και στο ταξίδι να λειτουργεί ως υβριδικό, να μην ασχολείσαι με φορτιστή, παρά μόνο αν τύχει και τον βρεις μπροστά σου, χωρίς όμως να σπαταλησεις χρόνο στα ΣΕΑ ή να ψάξεις διαμονή με φόρτιση.
Σκέψου ότι λόγω της πολλαπλασιας μπαταρίας σε σύγκριση πχ με μια κορολα, μια κατάβαση πχ από Άρτα, θα σε "κεράσει" 30 αμιγώς ηλεκτρικά δωρεαν χιλιόμετρα ή πχ 100χλμ υβριδικής οδήγησης με τη μισή κατανάλωση.
Και πιστεύω ότι όποιος οδηγεί phev σαν άνθρωπος κι οχι τσίτα τα γκάζια, θα χει την ίδια, ή καλύτερη οικονομία καυσίμου, αναλόγως το ανάγλυφο, με τα HEV, οπότε με 4-5 λτ στα 100 δεν ασχολείσαι με φόρτιση στο ταξίδι, πιο ακριβά θα βγει. -
Δες τα οχηματα που σε ενδιαφερουν τι ισχυ φορτισης υποστηριζουν σε dc. Δεν νομιζω να ειναι πανω απο 50kw.
Για Χ1 αλλού διαβάζω μέγιστη 7,4 , αλλού 22 KW. Η τονάλε 7,4 Kw, και σίγουρα δεν υποστηρίζει dc,
Μηπως εννοεις level 3; αυτοι ειναι οντως οι dc
Έχεις δίκιο , το δεύτερο.
Αλλα να αγορασεις phev χωρις να μπορεις να φορτιζεις σπιτι ή στη δουλεια, δεν εχει κανενα νοημα. Παρε τογιοτα καλυτερα.
Ο νομοθέτης στην περίπτωση leasing , πριμοδοτεί τα phev, εκεί είναι το θέμα. Λύσεις ως ιδιωτική αγορά έχουν βρεθεί.
αυτο μου κανει τεραστια εντυπωση διοτι δεν γνωριζω φορτιστη ac που να εχει overstay fee. Μπορεις να μας δωσεις λινκ που το ειδες αυτο;
https://polispark.gr/ypiresies/fortisi-ilektrikon-oximaton/#1695119386160-f2ec4017-9f2f Κάτω κάτω στη σελίδα , γράφει το τιμοκατάλογο. Αν καταλαβαίνω σωστά είναι ότι περιγράφω.
Θα ηταν αστειο να καθεσαι να φορτιζεις ακριβο dc ρευμα στα ΣΕΑ για να κερδισεις απειροελαχιστα χρηματα σε σχεση με βενζινη. Ασε που θα χασεις και χρονο.
Αυτό που φαντάζομαι θα ήταν μία συνετή διαχείριση της ενέργειας και των επιπέδω της και όχι να ξεζουμίζει τη μπαταρία τα πρώτα 60 χλμ. Πχ να καταλαβαίνει ( να έχεις ορίσει) ότι θα ανεβείς Μέτσοβο και να κρατάει τη μπαταρία ( ή ποσοστό της ) για τη συγκεκριμένη παρατεταμένη ανηφόρα. Οκ. χειρωνακτικά το κάνεις , αλλά έτσι κόβεις και τη μικρή συνεισφορά μπαταρίας. Δε ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πιστεύω πως ορθή χρήση του phev είναι να φορτίζει σπίτι/γραφείο, άντε και στο χρόνο του μάρκετ/καφέ, για να διανύει αμιγώς ηλεκτρικά τα εντός πόλης χιλιόμετρα και στο ταξίδι να λειτουργεί ως υβριδικό, να μην ασχολείσαι με φορτιστή, παρά μόνο αν τύχει και τον βρεις μπροστά σου, χωρίς όμως να σπαταλησεις χρόνο στα ΣΕΑ ή να ψάξεις διαμονή με φόρτιση.
Λύση οικιακής φόρτισης , δεν υπάρχει. Αν προτιμηθεί τότε πριν από κάθε επαγγελματικό ταξίδι θα "διανυκτερεύει" σε συγγενικό σπίτι για φόρτιση. Θα ήθελα αν μπορούσα την ώρα των επαγγελματικών υποχρεώσεων να φορτίζω ( δεν υπάρχει φορτιστής στις εταιρίες) και να επιστρέφω κάπως γεμάτος .
Αν δε γίνεται , δε θα σκάσω κιόλας.
Σεα δε σταματώ σχεδόν ποτέ , ουρώ και κολατσίζω ( με προμήθειες κλάσεις καλύτερες των σεα) σε συγκεκριμένα πάρκινγκ.
Το πρόβλημά τους είναι ότι ΄χουν όλα σχετικά μικρή αυτονομία βενζίνης. -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Λύση οικιακής φόρτισης , δεν υπάρχει. Αν προτιμηθεί τότε πριν από κάθε επαγγελματικό ταξίδι θα "διανυκτερεύει" σε συγγενικό σπίτι για φόρτιση. Θα ήθελα αν μπορούσα την ώρα των επαγγελματικών υποχρεώσεων να φορτίζω ( δεν υπάρχει φορτιστής στις εταιρίες) και να επιστρέφω κάπως γεμάτος .
Αν δε γίνεται , δε θα σκάσω κιόλας.
Σεα δε σταματώ σχεδόν ποτέ , ουρώ και κολατσίζω ( με προμήθειες κλάσεις καλύτερες των σεα) σε συγκεκριμένα πάρκινγκ.
Το πρόβλημά τους είναι ότι ΄χουν όλα σχετικά μικρή αυτονομία βενζίνης.Το αγοραζεις το οχημα για την πριμοδοτηση και δεν ασχολεισαι ποτε με φορτιση. Ολα τα phev εχουν λογισμικο που φροντιζει να μην αδειαζει ποτε η μπαταρια, οποτε ποτε δεν ξεμενεις απο ιπποδυναμη.
Αυτο με το polis με κουφανε. Ετσι ακριβως οπως το νομιζεις ειναι, αλλα δεν καταλαβαινω πως γινεται η χρεωση. Μαλλον θα χρεωνουν οι ιδιοι και δεν συνεργαζονται με εταιρεια. Ετσι βλεπουν ποση ενεργεια τραβηξες και ποσο χρονο εκατσες. Δεν εχω φορτισει ποτε σε παρκινγκ, αλλα νομιζα οτι ολοι συνεργαζοταν με εταιρειες φορτισης, οι οποιες αναλαμβανουν και την τιμολογηση.
7.4kw ειναι το οριο wallbox σε μονοφασικη παροχη και 22kw το οριο ενος wallbox σε τριφασικη. Ελαχιστα bev μπορουν να δεχτουν 22kw, ενω ειναι κατι χωρις ιδιαιτερο νοημα μιας και οι οικιακες παροχες "τελικιαζουν" περιπου στα 25kw. Επομενως δεν υπαρχει λογος να φορτιζεις τοσο ψηλα. 7.4 - 11kw ειναι μια χαρα για ac φορτιση.
Δεν γνωριζω phev που να φορτιζει πανω απο 11 παντως. Για τις μικρουλες μπαταριες τους και τα 7.4 ειναι μια χαρα. Ολα αυτα για ανθρωπους που θα φορτιζουν σπιτι ή στη δουλεια τους. Εσυ μην ασχοληθεις καν, περα απο για χαβαλε. -
Αν ξεκινάς ταξίδι σε κατωφερεια (έχω στο μυαλό μου τα Στουρναραίικα και το Πήλιο
) η μπαταρία του φεβ θα φορτίσει σχεδόν ολόκληρη απ την κινητική ενέργεια, δεν χρειάζεται καν να γεμίσει σε πρίζα το βράδυ.
-
Εσυ μην ασχοληθεις καν, περα απο για χαβαλε.
Έχω κοντινό σούπερ , στο οποίο δεν έχω πετύχει ακόμα ηλεκτρικό να φορτίζει. Έχει δύο θέσεις άρα δεν θα είμαι και γαϊδούρι (όσο ψωνίζω). Προφανώς και θα στοιχίζει και δε θα φορτίζω ιδιαίτερα από ρεύμα. Άρα χαβαλές...
Μικρές κοντινές αποστάσεις δε με απασχολούν δεν κινούμαι σε αστικό περιβάλλον εκτός επαγγελματικών ταξιδιών (μπες - βγες Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ).
Επιμένω, το τέλειο θα ήταν να βρω πάρκινγκ να φορτίζω τις ώρες της εργασίας έτσι ώστε να επιστρέφω ( έστω να κινείται ηλεκτρικά εντός Αθήνας μέχρι τα διόδια) , αλλά μάλλον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
-
Εσυ μην ασχοληθεις καν, περα απο για χαβαλε.
Έχω κοντινό σούπερ , στο οποίο δεν έχω πετύχει ακόμα ηλεκτρικό να φορτίζει. Έχει δύο θέσεις άρα δεν θα είμαι και γαϊδούρι (όσο ψωνίζω). Προφανώς και θα στοιχίζει και δε θα φορτίζω ιδιαίτερα από ρεύμα. Άρα χαβαλές...
Μικρές κοντινές αποστάσεις δε με απασχολούν δεν κινούμαι σε αστικό περιβάλλον εκτός επαγγελματικών ταξιδιών (μπες - βγες Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ).
Επιμένω, το τέλειο θα ήταν να βρω πάρκινγκ να φορτίζω τις ώρες της εργασίας έτσι ώστε να επιστρέφω ( έστω να κινείται ηλεκτρικά εντός Αθήνας μέχρι τα διόδια) , αλλά μάλλον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
στο σουπερ ειναι μια χαρα, αλλα και εκει ακομα βαρεμαρα να απλωνεις/ξαναμαζευεις το type 2. Αν ειναι σουπερ με dc εκει ειναι πιο ευκολη η κατασταση, αλλα και πιο ακριβη η kwh.
-
Όπως είπαν κι πριν, πάρε το φεβ που θα κάνει καλύτερες αποσβέσεις, θα χει καλύτερο κιβώτιο και θα σε ικανοποιεί σαν αμάξι, θα το οδηγείς σαν να ήταν τογιότα κι αν τύχει και βρίσκεις φορτιστή μπροστά σου χωρίς προγραμματισμό, θα το κουμπώνεις αν θες κι εφόσον έχει λογική χρέωση. Ίσως και τα ίδια τα τογιότα φεβ να είναι μια επιλογή, αν σε ενδιαφέρει η οικονομία καυσίμου.
-
ουτως ή αλλως φεβ παιρνεις για φορολογικους λογους, οτι εχει ρυπους κατω απο 50 δεν μπαινει σαν εισοδημα απο παροχες προς εργαζομενους στη δηλωση.
απο μονο του αυτο ειναι 3-4 χιλιαρικα το χρονο σε αυτοκινητα των 40-60κ, το 130% στα εξοδα ειναι ταξης χιλιαρικου το πολυ -
@driver-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ίσως δοθεί μια κάποια Λύσις στο θέμα της μπαταρίας, από αφτερ μάρκετ εργοστάσια. Όχι για όλα τα ηλεκτρικά, αλλά για κάποια εξ αυτών. Να υπάρχουν δηλαδης αύριο αφτεραδες που να δίνουν σε ανταλλακτικό μια αφτερ μάρκετ μπαταρία, η και μεμονωμένα στοιχεία αυτής. Έτσι ίσως πέσουν τα κοστη και βολευτει ο κοζμακης. Εκεί δηλαδή που θα θες 10 καφετιά για μια ορίτζιναλ μπαταρία, να σου λέει πχ δώσε 4 και βάλε μια αφτερ.
Φοβαμαι παρα πολυ οτι οι εταιρειες, για να μη χασουν τεραστιο μερος των εσοδων τους που θα προερχεται απο την αλλαγη μπαταριων, θα βρουν τροπο να κλειδωσουν τα λογισμικα των αυτοκινητων τους αν μπει μπαταρια μη γνησια ή ακομα και μη τοποθετημενη απο εξουσιοδοτημενο εγκαταστατη. Μακαρι να διαψευστω αλλα εδω το εχει κανει μεχρι και η apple για third party ανταλλακτικα τα οποια εχουν ως αποτελεσμα οι συσκευες της να μην παιρνουν μετα αναβαθμισεις, σιγα μην δεν το κανει η τεσλα και οι λοιποι. Πιθανον λοιπον σε 5-10 χρονια που πλεον θα ειναι πολλα τα ηλεκτρικα που θα χρειαστουν αλλαγη μπαταριας, να εμφανιστουν και τετοιες τακτικες ωστε να μην πεσει ποτε αρκετα το κοστος αλλαγης μπαταριας (κατα τ'αλλα ελευθερη αγορα).
Να ευχαριστησω και τον Cirus για την πολυ αναλυτικη και κατατοπιστικη απαντηση του προηγουμενως.
Άλλαξα μπαταρία στο iPhone 12 μου, με third party. Μια χαρά παίρνω αναβαθμίσεις
Yπηρχαν περιορισμοι με τα third party ανταλλακτικα παντως και τις apple συσκευες, ισως οχι σε updates απαραιτητα. Μπορει να αρθηκαν βεβαια, δεν ξερω γιατι γενικα δεν με ενδιαφερουν τα προιοντα της συγκεκριμενης εταιρειας καθολου, αν και εχω τηλεφωνο της εταιρικο.
https://nwida.org/apple-changes-policy-to-enable-most-third-party-partsΕιναι πρωτοπορα ομως σε κερδοσκοπικες τακτικες και την ακολουθουν πολλοι ακομα.
Καλλιστα λοιπον θα μπορουσε η τεσλα και οι λοιποι να πουν οτι δεν επιτρεπεται (για λογους ασφαλειας δηθεν κλπ) η χρηση μπαταριων τριτων προμηθευτων, οταν πλεον τα χρηματα που θα χανονται θα ειναι πολλα. -
Εδώ βλέπουμε πως η κάθε εταιρεία, με πρωτοπόρα την Τέσλα, να είναι σε φάση δημιουργίας αποκλειστικότητας των φορτιστών, μέσω της "εμπειρίας χρήσης", και θα χρειαστούν πολλοί νομικοί αγώνες για το φυσιολογικό, δηλαδή οποιοσδήποτε να πηγαίνει σε οποιονδήποτε φορτιστή και ανώνυμα με τα λεφτά του να φορτίζει, όπως κάνει στα βενζινάδικα.
Κι ενώ δημιουργούνται "κλειστά κυκλώματα" στη φόρτιση, εμείς ονειρευόμαστε ελεύθερη φθηνή αντικατάσταση μπαταριών.
Ακόμη και στα κινητά ή τα λαπτοπ, οι μπαταρίες του ελεύθερου εμπορίου είναι υποδεέστερες των εργοστασιακων κι απλά μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε για λίγο καιρό συσκευές σε άψογη κατάσταση που τις κάνει obsolete το λογισμικό. -
@dhc said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ηλεκτρικό ως μοναδικό όχημα πόσο συχνά συναντάς; Δεν γνωρίζω κάποιον. Νομίζω μόνο ήρωες με καλογερίστικη υπομονή ή συνταξιούχοι με 3.000χλμ ανά έτος.
Ξέρω οικογένεια που έχει τρία ηλεκτρικά. Byd - Cupra - Tesla. Υπάρχει και ένα θερμικό, αλλά έχει πινακίδες αντίκας.
-
Λύση οικιακής φόρτισης , δεν υπάρχει.
Και εδω τελειωνει η συζήτηση για BEV - PHEV. Θα ψαχνεις φορτιστές και θα περιμενεις ώρες για φορτίσεις ακριβά; Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Πάρε ενα CHR η corolla cross Hybrid και ζήσε άνετα. Αν θέλεις Χ1 πάρε την Diesel Hybrid. Την έχει φίλος και είναι αμαξάρα τρομερή. Αν την ειχα οδηγήσει πριν πάρω το CHR θα μαζευα λιγα λεφτά ακόμα και θα την επαιρνα με κλειστά μάτια. Οχι οτι υστερεί σε κάτι το CHR , αλλά εντάξει, άλλη φάση η μπεμπα.
-
Και εδω τελειωνει η συζήτηση για BEV - PHEV. Θα ψαχνεις φορτιστές και θα περιμενεις ώρες για φορτίσεις ακριβά; Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Πάρε ενα CHR η corolla cross Hybrid και ζήσε άνετα. Αν θέλεις Χ1 πάρε την Diesel Hybrid. Την έχει φίλος και είναι αμαξάρα τρομερή. Αν την ειχα οδηγήσει πριν πάρω το CHR θα μαζευα λιγα λεφτά ακόμα και θα την επαιρνα με κλειστά μάτια. Οχι οτι υστερεί σε κάτι το CHR , αλλά εντάξει, άλλη φάση η μπεμπα.
τι σιτσιρι και κορολα? τι τον εκανες? συνταξιουχο?
αν διαβαζες παραπανω αποκλειστικα bev ή phev πρεπει να παρει
-
@gatoz said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Θέλεις να τον χαντακώσεις τον ανθρωπο; Δεν μπορει λεει να φορτίσει σπίτι. Εδω εγω εχω parking με wallbox ετοιμο γιατι οι άλλοι 2 στην πολυκατοικια ερωτευτηκαν τον ιλον μασκ και σκέφτομαι να ξεφραγκιαστώ για X1 diesel
( οχι ενταξει, αστειευομαι, σιγουρα ηλεκτρικό θα είναι το επομενο)
-
@gatoz said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Θέλεις να τον χαντακώσεις τον ανθρωπο; Δεν μπορει λεει να φορτίσει σπίτι. Εδω εγω εχω parking με wallbox ετοιμο γιατι οι άλλοι 2 στην πολυκατοικια ερωτευτηκαν τον ιλον μασκ και σκέφτομαι να ξεφραγκιαστώ για X1 diesel
( οχι ενταξει, αστειευομαι, σιγουρα ηλεκτρικό θα είναι το επομενο)
θα πλερω 3-4 χιλιαρικα εφορια παραπανω σε οτιδηποτε αν εχει ρυπους >50
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης