-
Σε λάθος βάση γίνεται η συζήτηση νομίζω. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ ακριβό ακόμα σε σχέση με ένα με θερμικό μοτέρ. Το να δώσει κάποιος 40k για ηλεκτρικό για να γλυτώνει λεφτά από βενζίνες ή service ακούγεται κάπως αστείο.
Και γενικά οι τιμές του ρεύματος ή της βενζίνης μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες. Σήμερα έχει ακριβύνει το ρεύμα, σε λίγα χρόνια μπορεί να παράγεται κυρίως από ΑΠΕ και να είναι κατά πολύ φθηνότερο της βενζίνης.
Ηλεκτρικό θα πάρει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα γιατί είναι η νέα τεχνολογία και επειδή βοηθά στη μείωση της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αν ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει και το κόστος μετακίνησης ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι το κύριο ζητούμενο.
Από την άλλη αν ακριβύνει τόσο πολύ το ρεύμα που το κόστος μετακίνησης του ηλεκτροκίνητου γίνει μεγαλύτερο από το θερμικό, ε εκεί την πατήσανε για τα καλά τα ηλεκτρικά.... -
@andya3 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Το να δώσει κάποιος 40k για ηλεκτρικό για να γλυτώνει λεφτά από βενζίνες ή service ακούγεται κάπως αστείο.
Ηλεκτρικό θα πάρει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα γιατί είναι η νέα τεχνολογία και επειδή βοηθά στη μείωση της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αν ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει και το κόστος μετακίνησης ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι το κύριο ζητούμενο.ΑναΜπραβοΓειαΣου!!! Το λέω μήνες τώρα...αυτό ακριβώς! Το ηλεκτρικό το αγοράζεις για όλα τα καλά που προσφέρει και όχι για την οικονομία. Αυτή είναι παράπλευρο κέρδος και δεν ξέρουμε εαν θα ισχύ για πάντα ή για πόσο θα ισχύει. Είναι λάθος να αγοράζει κάποιος ηλεκτρικό για να γλυτώσει χρήματα...σήμερα είναι βλακεία, δεν μπορώ να το πω αλλιώς!!
-
Άρα για να συνοψίσουμε ,
τα ηλεκτρικά είναι αυτή την στιγμή μια πολυτελής επιλογή για ανώτερη εμπειρία οδήγησης που αποδίδει τα μέγιστα και σε ευκολία και σε κόστος σε βάθος χρόνου αν συνδιαστεί με ΦΒ σε μια ωραία μονοκατοικία, και υπάρχει και ένα δεύτερο καλό θερμικό , η phev αν έχεις την οικονομική άνεση ή ένα καλό 2.0 hybrid Toyota που θα ήταν η δική μου επιλογή.Οπότε όπως έγραψα μερικές σελίδες πιο πίσω τα toyota hybrid είναι η κορυφαία λογική επιλογή για οικονομία για το 90% των οδηγών των μεγάλων πόλεων για μια ακόμη δεκαετία.
Εξαιρέσεις μόνο αποτελούν τα εργοστασιακά LPG που είναι αυτή την στιγμή κορυφαία απο πλευρά οικονομίας αλλά δυστυχώς δεν καλύπτουν πολλές επιλογές.Και για να ανάψω λίγο τα αίματα ευτυχώς τελειώνουμε με τους dieselοματρακάδες , που πλέον είναι λίγα σε επιλογές καινούργιων.
Κανονικά θα έπρεπε και ειδικά ο ΠΘ μας που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με την ηλεκτροκίνηση και το περιβάλλον να ξαναφέρει απαγόρευση κυκλοφορίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και να επιτρέπει εκτός απο τα επαγγελματικά μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και εργαζομένων -εταιρικά και μηχανικοί , γιατροί , δικηγόροι κλπ - να μπορούν να έχουν στην κατοχή τους επιβατικά diesel.
Όλοι οι υπόλοιποι χαράτσι 500-1000 ευρώ ετησίως και τιμή καυσίμου στην αντλία +50% της βενζινούλας , γκώσαμε στην καπνίλα και στον καρκίνο απο την αποφράδα εκείνη ημέρα που απελευθερώθηκε η χρήση τους στην χώρα μας. -
@fanis75 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Το να δώσει κάποιος 40k για ηλεκτρικό για να γλυτώνει λεφτά από βενζίνες ή service ακούγεται κάπως αστείο.
Ηλεκτρικό θα πάρει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα γιατί είναι η νέα τεχνολογία και επειδή βοηθά στη μείωση της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αν ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει και το κόστος μετακίνησης ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι το κύριο ζητούμενο.ΑναΜπραβοΓειαΣου!!! Το λέω μήνες τώρα...αυτό ακριβώς! Το ηλεκτρικό το αγοράζεις για όλα τα καλά που προσφέρει και όχι για την οικονομία. Αυτή είναι παράπλευρο κέρδος και δεν ξέρουμε εαν θα ισχύ για πάντα ή για πόσο θα ισχύει. Είναι λάθος να αγοράζει κάποιος ηλεκτρικό για να γλυτώσει χρήματα...σήμερα είναι βλακεία, δεν μπορώ να το πω αλλιώς!!
Ξέρω άνθρωπο που κινείται τζάμπα. Οπότε δεν είναι βλακεία. Με τα ίδια λεφτά που θα αγόραζε αντίστοιχο θερμικό με επιδόσεις έβαλε και φβ. Οπότε ναι υπό προϋποθέσεις το παίρνεις και κάνεις τρελή οικονομία για τα ίδια χιλιόμετρα οδήγησης.
Βασικά σκέψου πως για κάποιους το μόνο που τους νοιάζει είναι αν μπορούν να αγοράσουν το αυτοκίνητο. Το κόστος μετακίνησης με τα φβ είναι μηδέν.
Για παράδειγμα πόσο κάνει ένα e208? Ή ένα e golf; Και πόσο με τα ίδια άλογα τα θερμικά τους; -
@vagkirk said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Όλοι οι υπόλοιποι χαράτσι 500-1000 ευρώ ετησίως και τιμή καυσίμου στην αντλία +50% της βενζινούλας , γκώσαμε στην καπνίλα και στον καρκίνο απο την αποφράδα εκείνη ημέρα που απελευθερώθηκε η χρήση τους στην χώρα μας.
Κάτοχος ντήζελ. ΟΚ, να γίνει. Αμέσως μόλις απαγορευτεί η χρήση στερεών καυσίμων μέσα στους οικισμούς. Γιατί εγώ δεν μπορώ να αναπνεύσω τον χειμώνα από την κάπνα από τα τζάκια, δεν νομίζω ότι το Euro 6 ντήζελ μου βγάζει τέτοιο ντουμάνι σε όλη του τη ζωή.
-
@tgd said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Όλοι οι υπόλοιποι χαράτσι 500-1000 ευρώ ετησίως και τιμή καυσίμου στην αντλία +50% της βενζινούλας , γκώσαμε στην καπνίλα και στον καρκίνο απο την αποφράδα εκείνη ημέρα που απελευθερώθηκε η χρήση τους στην χώρα μας.
Κάτοχος ντήζελ. ΟΚ, να γίνει. Αμέσως μόλις απαγορευτεί η χρήση στερεών καυσίμων μέσα στους οικισμούς. Γιατί εγώ δεν μπορώ να αναπνεύσω τον χειμώνα από την κάπνα από τα τζάκια, δεν νομίζω ότι το Euro 6 ντήζελ μου βγάζει τέτοιο ντουμάνι σε όλη του τη ζωή.
Ε ναι. Όσο και να μην πάω τα diesel τα σύγχρονα δεν έχουν θέμα.
Δεν μπορείς να επιτρέπεις να καίνε πτώματα στο κρύο, φορτηγα, ταξί και λεωφορεία δεκαετιών να σκιστούν θάνατο και να τα βαζεις με τα euro 5 και 6.
Υποκριτικό και εξοργιστικό. -
@vagkirk said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά
να επιτρέπει εκτός απο τα επαγγελματικά μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και εργαζομένων -εταιρικά και μηχανικοί , γιατροί , δικηγόροι,Νοσηλευτες, αστυνομικους, στρατιωτικους, πυροσβεστες, καταστηματαρχες, ποιοι αλλοι εμειναν.
Περαν της πλακας το καταλαβαινω για μεγαλα αστικα κεντρα... Αλλα δεν ρυπαινει μονο το diesel.
Αν θελουμε να το παμε σε ταινια φαντασιας πρεπει να φυγουν και βενζινες 15ετιας, χωρις καταλυτες, διχρονα μηχανακια που ακομα υπαρχουν, ελεγχο τωρα το χειμωνα ποιος καιει σανιδες στο τζακι, πειραγμενα αυτοκινητα, απαγορευση κυκλοφοριας στους καπνιστες και αλλα πολλα που δεν μπορω να θυμηθω
Επισης αν θελουμε να το παιζουμε οικολογοι να μην μιλαμε μονο για ρυπανση του αερα αλλα και του εδαφους, stop πλαστικες σακουλες, stop πλυσιμο στααυτοκινητα με χημικα, stop στις χλωρινες γιατι οανε στο υπεδαφος, stop σε πααααρα πολλα. Καλα μιλαμε το καψα τελειως χαχα.
Και για να προλαβω μερικους που θα μου πουν εσυ τι εκανες? Απαντω εχω φυτεψει κοντα στα 1800 δεντρα στη ζωη μου. Ααα εχω και γκαζον στο σπιτι
Vagkirk δεν τα λεω για σενα φιλε -
@tgd said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ρε φιλε το ιδιο γραψαμε τωρα το δα χαχα
-
Πήρα ταξί σήμεα Λεόν CNG 1.5 130 άλογα....2 ετών αμάξι. Έχει απηυδήσει ο άνθρωπος, μου έλεγε άπειρα προβλήματα και πόσο απογοητευμένος ήταν. Συνάδλεφοί του με Σκόντα CNG DSG πολλές ζημιές σοτ 6μηνο και Audi CNG το ίδιο, κάθε μέρα στο εξειδικευμένο στην Κλεισθένους....κάτι χαλάει. Και επέκταση εγγύησης στα επαγγλεματικά δεν έχει.
Είχα εκφράσει την απορία μου, σε ένα ταξί που μπήκα, γιατί τέτοια προτίμηση σε σκόντα.Μου είπε, «γιατί αυτά είναι φθηνά, αλλά χαλάνε συνέχεια».Βγάλτε άκρη...
-
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ξέρω άνθρωπο που κινείται τζάμπα. Οπότε δεν είναι βλακεία. Με τα ίδια λεφτά που θα αγόραζε αντίστοιχο θερμικό με επιδόσεις έβαλε και φβ. Οπότε ναι υπό προϋποθέσεις το παίρνεις και κάνεις τρελή οικονομία για τα ίδια χιλιόμετρα οδήγησης.
Βασικά σκέψου πως για κάποιους το μόνο που τους νοιάζει είναι αν μπορούν να αγοράσουν το αυτοκίνητο. Το κόστος μετακίνησης με τα φβ είναι μηδέν.
Για παράδειγμα πόσο κάνει ένα e208? Ή ένα e golf; Και πόσο με τα ίδια άλογα τα θερμικά τους;Δεν υπάρχει πια e-golf, εκτός αν εννοείς το plug-in... Έβγαλαν το id-3...
Άσε τις ειδικές περιπτώσεις σε συνδυασμό με ΦΒ ή άλλες ταρζανιές. Για ένα μέσο χρήστη μιλάμε. Ακόμα τα ηλεκτρικά είναι ασύμφορα. Και για την πόλη που καίνε πολύ τα θερμικά, ναι θα ήταν εξαιρετικά τα μικρά ηλεκτρικά. Αλλά να τα περιμένουμε λένε μετά το 2026 σε λογικές τιμές. Κι αν δεν πέσει η τιμή του ρεύματος και των μπαταριών, μάλλον το 2026 θα γίνει '27, ΄28 και πάει λέγοντας...
Αυτή δε η ιστορία πια με τα άλογα και τις super επιταχύνσεις των ηλεκτρικών. Πόσοι ενδιαφέρονται και αγοράζουν αυτοκίνητα 300 αλόγων και να κάνουν το 0-100 σε 5 δευτ? Όσοι αγόραζαν και το S3...
-
Για αυτό δεν ανέφερα τα δυνατά ηλεκτρικά.
Αναφέρω ένα ηλεκτρικό με κόστος 30,000ευρω με 130 άλογα. Ίδιο κόστος με το αντίστοιχο βενζίνης και πλούσια έκδοση. Το e208
Τα ηλεκτρικά είναι για όσους έχουν μονοκατοικία. Το έχω γράψει πολλές φορές. Αν έχεις μονοκατοικία και χώρο για φβ όλα αλλάζουν.
Αν όχι, δεν ειναι εποχη για ηλεκτρικά
-
Δεν έχω πέσει ποτέ σε ταρίφα με dsg. Και χρησιμοποιώ συχνά ταξί. Όλοι χειροκίνητο έχουν.
Προτιμούν να πάνε για εγχείρηση μηνίσκου, από το να μπλέξουν με dsg!
Αλλά γενικά, σπάνια να δεις αυτόματο ταξί.
Πολύ παλιά, ρώτησα τον ρώτησα γιατί δεν ανοίγει το aircondition.
Απάντηση:Γιατί καίει μια δραχμή στο χιλιόμετρο (δραχμές τότε). -
@famas said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Μάλλον έγιναν κακοί υπολογισμοί απ' όλες τις πλευρές, βγήκε εκτός ελέγχου η κατάσταση και τώρα δεν μπορεί να τη μαζέψει κανείς. Καλά ξεμπερδέματα...
Για τους Ρώσους να το δεχτώ, αλλά περίμενα ότι τα ευρωπαικά think tanks κι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της κομισιόν θα γνώριζε τι έρχεται σε περίπτωση που οι Ρώσοι διέκοπταν τη παροχή αερίου.
Μήπως, ΔΕΝ περίμεναν να κόψει τα αέρια ο Πούτιν, για να μην έχει χασούρα;
-
@bassstarlet said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Δεν έχω πέσει ποτέ σε ταρίφα με dsg. Και χρησιμοποιώ συχνά ταξί. Όλοι χειροκίνητο έχουν.
Προτιμούν να πάνε για εγχείρηση μηνίσκου, από το να μπλέξουν με dsg!
Αλλά γενικά, σπάνια να δεις αυτόματο ταξί.
Πολύ παλιά, ρώτησα τον ρώτησα γιατί δεν ανοίγει το aircondition.
Απάντηση:Γιατί καίει μια δραχμή στο χιλιόμετρο (δραχμές τότε).Έχω συζητήσει με αρκετούς ταριφέους για το dsg και όλοι ήταν αρνητικοί. Όχι λόγω βλαβών, λόγω κόστους. Εδώ μου έλεγαν με τα χιλιόμετρα που κάνουν βγάζει δε βγάζει 2 χρόνια ο δίσκος-πλατώ με το βολάν διπλής μάζας, που είναι πολύ ακριβά και τα αλλάζουν μαζί. Φαντάσου με το dsg τι θα γινόταν.
Είναι επαγγελματικά τα ταξί, για να βγάζουν λεφτά, η οδηγική απόλαυση είναι δευτερεύουσα...
-
Μα δεν μιλάμε για οδηγική απόλαυση, όταν κάνουν 500 αλλαγές ταχυτήτων στην βάρδια!
-
Η δουλειά τους είναι, άσε που πολλοί είναι οδηγοί, δεν είναι δικά τους τ΄αυτοκίνητα για ν' αποφασίσουν.
Το αφεντικό δίνει αυτό που θα φέρει τα πιο πολλά φράγκα, σιγά μη τους βάλει και dsg για να μην πιάνεται το χεράκι τους... -
@driver-m said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Δεν μιλαμε φυσικα αν καποιος εχει αμαξι του 90 με 500.000 χλμ το οποιο παει και δεν παει κι αναγκαστικα θα χρειαστει κατι πιο συγχρονο.
Αλλα κι αυτος καλυτερα να δωσει 5 χιλιαρικα να παρεινενα καλομεταχειρισμενο του 2008 παρα 20 για να παρει ενα αντιστοιχο καινουριο.Το πιθανότερο είναι, αυτός, να μην έχει την οικονομική άνεση, ούτε για 5 χιλιάρικα αυτοκίνητο...
-
Ε ρε καΥλες και οικΩλογίες με το ντίζελ...
Τούμπανα έγιναν...
-
@gatoz said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@iceman7 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Στην Ελλάδα ζουμε.. Αρα σε πολυκατοικίες η πλειοψηφία!
Ποια φωτοβολταικά και μαντολες λετε;
Ποιος θα πρωτοβάλει; Ποιος θα συνεννοηθεί με το γείτονα;Εδώ είναι το κομμάτι που έλεγα και εγώ. Να χτίσουν πολλές μικρες μονοκατοικίες όπως το εξωτερικό. Τόσες εκτάσεις έχουμε. Πλέον οι μισοί θα εργάζονται με τηλεργασια. Οριζόντιες πολυκατοικίες δηλαδή που το κάθε σπίτι θα έχει δική του ταράτσα και πρόσβαση στην μοναδική και άπειρη πηγή ενέργειας του πλανήτη, τον ήλιο.
Τα έλεγα και μαλωνα στο νήμα των σπιτιών
Πλέον στον κόσμο των φωτοβολταϊκών γίνονται νέες ανακαλύψεις και σε υλικά και σε κάτοπτρα όπου ένα σύστημα 10kwh θα απαιτει το 1/3 του χώρου από ότι σήμερα και με ζωή 50-80 ετη, χωρίς την κλίση που απαιτείται σήμερα και χωρίς τον ιδανικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια μια έκταση σαν μια τέντα μιας βεράντας θα τα καλύπτει όλα.
Ρε φιλε ο κοσμος δεν εχει να πληρωσει το νοικι του μηνα κι εσυ του λες να χτισει μονοκατοικιες για να βαλει φωτοβολταικα να του ερχεται φτηνοτερα το ρευμα?
Εγω λεω να αγορασει κι απο ενα αιολικο παρκο ο καθενας μας για να βγαζουμε και κερδος κιολας!Τελικα παντως, με τις τωρινες τιμες του ρευματος, ενα ηλεκτροκινητο ποσα ευρω χρειαζεται σε ρευμα ανα 100 χλμ σε αστικο κυκλο? Ας πουμε ενα Τεσλα 3 που εχει γεμισει κι ο τοπος, ποσα ευρω ρευμα καταναλωνει για 100 χλμ χοντρικα?
ειναι πρακτικα αγνωστο
κατι περισσοτερο απο lpg και λιγοτερο απο οτιδηποτε αλλοΠολυ αοριστη απαντηση το λιγοτερο απ'οτιδηποτε αλλο.
Ποσο λιγοτερο? Μιλαω με τις τωρινες τιμες ρευματος. Δεν υπαρχει κατι πιο συγκεκρινενο απο καποιον κατοχο?Αν πχ ειναι 50% κατω τοτε μαλιστα.
Αλλα επειδη με ολα οσα βλεπω και τις τιμες του ρευματος που δεν φαινεται να επανερχονται σχεδον ποτε σε φυσιολογικα επιπεδα το κοβω η διαφορα να'ναι κανα 20% απο ενα συγχρονο βενζινοκινητηρα, τοτε δεν βλεπω καμια φοβερη οικονομια.
Πιο πολυ μου κανει θεμα προτιμησης, το να θελει καποιος αυτοκινητο με καυσιμα για να παει και το ταξιδι του με σοβαρη αυτονομια, καλυτερες τελικες ταχυτητες κλπ ή ηλεκτρικο για να γλιτωνει καποια σερβις καθε χρονο (λαδια, μπουζι, φιλτρα κλπ), να εχει καλυτερη επιταχυνση κλπ. Παντως σοβαρο οικονομικο οφελος με τα τωρινα δεδομενα δε βλεπω να υπαρχει, ιδιως αν σκεφτουμε ποσο κοστιζει ενα σχετικα σοβαρο ηλεκτροκινητο.καθολου αοριστο
εστω το δικο μου φεβ
το μειγμα μετακινησης ειναι καπου 40km την ημερα στην πολη και 230 το σ/κ
πες οτι για 40 θελω ενα γεμισμα. που δεν θελω. αλλα λεμε. 13kw. 13x0.2 = 2.6
μεση καταναλωση, αλλα πηγαινωντας ας πουμε λιγο παραπανω απο 'καλα', στα 8.
αρα 2.6*6+ 30 βενζινες = 46.5 για 430km απο τα οποια τα 200 σε πολη.
κατι κοντα σε 10 ευρω τα 100
μια βενζινη, ας πουμε το ιδιο αμαξι με 130 αλογα, που οκ δεν το λες και αναλογο, καιει καπου 7.7 λιτρα στα 100 στο σπριντ μονιτορ. που σημαινει 66.5 ευρω
αρα η διαφορα με την απλη και αδυναμη βενζινη ειναι περιπου 20 ευρω. που προκυπτει απο μειωση στα 240km και επιβαρυνση στα υπολοιπα 190. αν ηταν φουλ ηλεκτρικο η μειωση θα ηταν περισσοτερη.
με αναλογης δυναμης, ε οχι, δεν υπαρχει συγκριση.
φυσικα το παιχνιδι ειναι στη τιμη της ενεργειας.
και προφανως τα συμπερασματα ειναι εντελως προχειρα και προσωρινα.
γιατι ας πουμε μπορει να διπλασιαστει ή να πενταπλασιαστει αυριο και να πεσει στα μισα σε ενα τριμηνο.Εντιτ
και περισσοτερη προσοχη στις εκφρασεις σου@gatoz said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@iceman7 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Στην Ελλάδα ζουμε.. Αρα σε πολυκατοικίες η πλειοψηφία!
Ποια φωτοβολταικά και μαντολες λετε;
Ποιος θα πρωτοβάλει; Ποιος θα συνεννοηθεί με το γείτονα;Εδώ είναι το κομμάτι που έλεγα και εγώ. Να χτίσουν πολλές μικρες μονοκατοικίες όπως το εξωτερικό. Τόσες εκτάσεις έχουμε. Πλέον οι μισοί θα εργάζονται με τηλεργασια. Οριζόντιες πολυκατοικίες δηλαδή που το κάθε σπίτι θα έχει δική του ταράτσα και πρόσβαση στην μοναδική και άπειρη πηγή ενέργειας του πλανήτη, τον ήλιο.
Τα έλεγα και μαλωνα στο νήμα των σπιτιών
Πλέον στον κόσμο των φωτοβολταϊκών γίνονται νέες ανακαλύψεις και σε υλικά και σε κάτοπτρα όπου ένα σύστημα 10kwh θα απαιτει το 1/3 του χώρου από ότι σήμερα και με ζωή 50-80 ετη, χωρίς την κλίση που απαιτείται σήμερα και χωρίς τον ιδανικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια μια έκταση σαν μια τέντα μιας βεράντας θα τα καλύπτει όλα.
Ρε φιλε ο κοσμος δεν εχει να πληρωσει το νοικι του μηνα κι εσυ του λες να χτισει μονοκατοικιες για να βαλει φωτοβολταικα να του ερχεται φτηνοτερα το ρευμα?
Εγω λεω να αγορασει κι απο ενα αιολικο παρκο ο καθενας μας για να βγαζουμε και κερδος κιολας!Τελικα παντως, με τις τωρινες τιμες του ρευματος, ενα ηλεκτροκινητο ποσα ευρω χρειαζεται σε ρευμα ανα 100 χλμ σε αστικο κυκλο? Ας πουμε ενα Τεσλα 3 που εχει γεμισει κι ο τοπος, ποσα ευρω ρευμα καταναλωνει για 100 χλμ χοντρικα?
ειναι πρακτικα αγνωστο
κατι περισσοτερο απο lpg και λιγοτερο απο οτιδηποτε αλλοΠολυ αοριστη απαντηση το λιγοτερο απ'οτιδηποτε αλλο.
Ποσο λιγοτερο? Μιλαω με τις τωρινες τιμες ρευματος. Δεν υπαρχει κατι πιο συγκεκρινενο απο καποιον κατοχο?Αν πχ ειναι 50% κατω τοτε μαλιστα.
Αλλα επειδη με ολα οσα βλεπω και τις τιμες του ρευματος που δεν φαινεται να επανερχονται σχεδον ποτε σε φυσιολογικα επιπεδα το κοβω η διαφορα να'ναι κανα 20% απο ενα συγχρονο βενζινοκινητηρα, τοτε δεν βλεπω καμια φοβερη οικονομια.
Πιο πολυ μου κανει θεμα προτιμησης, το να θελει καποιος αυτοκινητο με καυσιμα για να παει και το ταξιδι του με σοβαρη αυτονομια, καλυτερες τελικες ταχυτητες κλπ ή ηλεκτρικο για να γλιτωνει καποια σερβις καθε χρονο (λαδια, μπουζι, φιλτρα κλπ), να εχει καλυτερη επιταχυνση κλπ. Παντως σοβαρο οικονομικο οφελος με τα τωρινα δεδομενα δε βλεπω να υπαρχει, ιδιως αν σκεφτουμε ποσο κοστιζει ενα σχετικα σοβαρο ηλεκτροκινητο.καθολου αοριστο
εστω το δικο μου φεβ
το μειγμα μετακινησης ειναι καπου 40km την ημερα στην πολη και 230 το σ/κ
πες οτι για 40 θελω ενα γεμισμα. που δεν θελω. αλλα λεμε. 13kw. 13x0.2 = 2.6
μεση καταναλωση, αλλα πηγαινωντας ας πουμε λιγο παραπανω απο 'καλα', στα 8.
αρα 2.6*6+ 30 βενζινες = 46.5 για 430km απο τα οποια τα 200 σε πολη.
κατι κοντα σε 10 ευρω τα 100
μια βενζινη, ας πουμε το ιδιο αμαξι με 130 αλογα, που οκ δεν το λες και αναλογο, καιει καπου 7.7 λιτρα στα 100 στο σπριντ μονιτορ. που σημαινει 66.5 ευρω
αρα η διαφορα με την απλη και αδυναμη βενζινη ειναι περιπου 20 ευρω. που προκυπτει απο μειωση στα 240km και επιβαρυνση στα υπολοιπα 190. αν ηταν φουλ ηλεκτρικο η μειωση θα ηταν περισσοτερη.
με αναλογης δυναμης, ε οχι, δεν υπαρχει συγκριση.
φυσικα το παιχνιδι ειναι στη τιμη της ενεργειας.
και προφανως τα συμπερασματα ειναι εντελως προχειρα και προσωρινα.
γιατι ας πουμε μπορει να διπλασιαστει ή να πενταπλασιαστει αυριο και να πεσει στα μισα σε ενα τριμηνο.Εντιτ
και περισσοτερη προσοχη στις εκφρασεις σουΓια τι αυτοκινητο μιλαμε καταρχας? Πληρως ηλεκτρικο?
Αν λοιπον θες 10 ευρω ρευμα ανα 100 χλμ αυτο σημαινςι μια καταναλωση της ταξης των 5,3 λιτρων ανα 100 χλμ σε βενζινοκινητο, με τις τωρινες τιμες παντα. Προσωπικα δεν εντυπωσιαζομαι απ'το κοστος αυτο, περιμενα κατι χαμηλοτερο εκτος κι αν μιλαμε για tesla 3 και πανω οπου με τοση δυναμη που εχει δικαιολογει απολυτα τετοιες καταναλωσεις.
Επειδη ομως το συγκρινεις με βενζινοκινητο 130 αλογων τοτε λογικα μιλαμε για κατι αρκετα πιο αδυναμο απο το 3αρι. Οποτε επανερχομαι στο οτι η καταναλωση αυτη, σε συνδυασμο με την πολυ ακριβη τιμη αποκτησης κατα κανονα και καποια σοβαρα μειονεκτηματα οπως αδυναμια μακρινου ταξιδιου κλπ. καθιστουν το αυτοκινητο αυτο σχετικα ασυμφορο για τον μεσο καταναλωτη.Οσο για τις εκφρασεις μου, δε νομιζω οτι στο ποστ που σου απαντησα προηγουμενως εγραψα κατι προσβλητικο ή εστω μη προσεκτικο.
-
Σε λάθος βάση γίνεται η συζήτηση νομίζω. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ ακριβό ακόμα σε σχέση με ένα με θερμικό μοτέρ. Το να δώσει κάποιος 40k για ηλεκτρικό για να γλυτώνει λεφτά από βενζίνες ή service ακούγεται κάπως αστείο.
Και γενικά οι τιμές του ρεύματος ή της βενζίνης μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες. Σήμερα έχει ακριβύνει το ρεύμα, σε λίγα χρόνια μπορεί να παράγεται κυρίως από ΑΠΕ και να είναι κατά πολύ φθηνότερο της βενζίνης.
Ηλεκτρικό θα πάρει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα γιατί είναι η νέα τεχνολογία και επειδή βοηθά στη μείωση της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αν ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει και το κόστος μετακίνησης ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι το κύριο ζητούμενο.
Από την άλλη αν ακριβύνει τόσο πολύ το ρεύμα που το κόστος μετακίνησης του ηλεκτροκίνητου γίνει μεγαλύτερο από το θερμικό, ε εκεί την πατήσανε για τα καλά τα ηλεκτρικά....Γιατι βοηθα στη μειωση της ρυπανσης το ηλεκτρικο? Ιδιως τωρα που το ρευμα θα παραγεται σε μεγαλο βαθμο απο λιγνιτες και παλι, μονο μειωση της ρυπανσης δεν θα εχουμε συνολικα. Επισης ενα συγχρονο βενζινοκινητο εκπεμπει πολυ λιγο για να θεωρηθει προβλημα για το περιβαλλον. Αρα γιατι να παρει καποιος ηλεκτροκινητο σημερα αν δεν κανει και καποια οικονομια μακροπροθεσμα? Για τον ωραιο του ηχο, για το οτι δε μπορει να παει ενα λιγο πιο μακρινο ταξιδι, για το οτι πρεπει να κουβαλαει μπαλαντεζες να φορτιζει καθως σχεδον καμια πολυκατοικια δεν εχει υποδομες για σταθερους φορτιστες, για τι ακριβως ?
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά