-
@araxnis said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Ζαλίστηκα πραγματικά όταν βρέθηκα πρόσφατα για τυχαίο λόγο στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση νοσοκομείου της Κομοτηνής και έμαθα το ημερομίσθιο των απλών εργατών ( να απλώνουν το τσιμέντο αν θυμάμαι καλά)...Για λίγο πιο εξειδικευμένους εργάτες (οξυγονοκολλητής, χειριστής μηχανήματος) δε, χρειάστηκα τα υπογλώσσια🥴🥴 Το ωραίο ήταν ότι ο εργολάβος είναι σε ψιλοαπόγνωση γιατί δεν βρίσκει εργάτες από την περιοχή και από ότι είπε πρέπει να απευθυνθεί σε γειτονικούς νομούς. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν ρώτησα για τυχόν παροχές και ασφάλειες...
Από 50 καθαρά προφανώς για τους εργάτες.
Οι τεχνίτες παραπάνω, αλλά δεν είναι λίγο πιο εξειδικευμένοι εργάτες, αυτοί που αναφέρεις.
Ειδικά ο χειριστής μηχανήματος. Είναι πολύ εξειδικευμένος.
Εχουμε τον σιβίλ που δουλεύει σε εργοτάξια τέτοια και θα ξέρει καλύτερα.
Τσου....Κοντά 65€ καθαρά...Οι χειριστές (όταν ήμουν παρών είχε αρκετούς φορτωτές και οδοστρωτήρες) κοντά 90€..Δεν είχα ιδέα ότι παίζουν τέτοια μεροκάματα..Αναγνωρίζω βέβαια ότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες (κάτω από τον ήλιο και γύρω στους 36⁰C). Νομίζω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και λίγο ιδιαίτερη. Υπήρχε εκπρόσωπος του Ιδρύματος για να επιβλέπει τις εργασίες και πιέζονται να είναι εντός χρονοδιαγράμματος...
λαβε υποψιν σε αλλες ποιο αναπτηγμενες χωρες μιλαμε για μιν τα τριπλα.
-
Καλός συγκολλητής που κολλάει και ουρανό με κοινό/βασικο ηλεκτροδιο λαμβάνει καθαρά πάνω απο 12-15 την ώρα με 6ημερη εργασία.
Όταν λέει ότι κολλάει εννοούμε είναι πιστοποιημένος και περνάει τις ακτινογραφίες χωρίς παρατηρήσεις.
Σιδεράς καλουπατζης απο 80 -90 € καθαρό (δεν έχει ταβάνι) συν το ένσημο που έχει 85 % εισφορές για μόνιμη εργασία, όχι μια οικοδομή εκεί μια παραπέρα και μετά ταμείο.
Πλωτός γερανός με ελάχιστο πλήρωμα και δυο ρυμουλκά για το πήγαινε έλα απο Σκαραμαγκα στο 8 ωρο θέλει κάνα 17 k, 3 k/ημερα σταλια στο λιμένα σου
Συνεργείο με 3 δύτες (μιν αποδεκτό) 2 k/ημερα βουτήξουν δε βουτήξουν
Μην συζητήσουμε για 500αρηδες γερανούς καλύτερα.
-
Κάπου διάβασα σε μια έρευνα, ότι είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες ώρες εργασίας με διαφορά.
Από απολαβές όμως... πάτος. -
@katafractos17 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Κάπου διάβασα σε μια έρευνα, ότι είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες ώρες εργασίας με διαφορά.
Από απολαβές όμως... πάτος.Είμαστε μακράν οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ## Τίτλος
-
θα αφήσω αυτό εδώ -το είδα από κάπου αλλού και μου γαργαλησε τα εγκεφαλικα κυτταρα οποτε ισως χρησιμεψει και σ αλλους.
https://www.ecosophia.net/walking-away-from-the-marketplace/
edit: και αντιπαραβάλω https://www.in.gr/2024/05/16/economy/oikonomikes-eidiseis/burnout-ergazomenon-kai-foul-oi-mixanes-gia-6imeri-ergasia-ellada-allazei-pista-kai-paizei-ti-fotia/
-
Ζαλίστηκα πραγματικά όταν βρέθηκα πρόσφατα για τυχαίο λόγο στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση νοσοκομείου της Κομοτηνής και έμαθα το ημερομίσθιο των απλών εργατών ( να απλώνουν το τσιμέντο αν θυμάμαι καλά)...Για λίγο πιο εξειδικευμένους εργάτες (οξυγονοκολλητής, χειριστής μηχανήματος) δε, χρειάστηκα τα υπογλώσσια🥴🥴 Το ωραίο ήταν ότι ο εργολάβος είναι σε ψιλοαπόγνωση γιατί δεν βρίσκει εργάτες από την περιοχή και από ότι είπε πρέπει να απευθυνθεί σε γειτονικούς νομούς. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν ρώτησα για τυχόν παροχές και ασφάλειες...
Από 50 καθαρά προφανώς για τους εργάτες.
Οι τεχνίτες παραπάνω, αλλά δεν είναι λίγο πιο εξειδικευμένοι εργάτες, αυτοί που αναφέρεις.
Ειδικά ο χειριστής μηχανήματος. Είναι πολύ εξειδικευμένος.
Εχουμε τον σιβίλ που δουλεύει σε εργοτάξια τέτοια και θα ξέρει καλύτερα.
Τσου....Κοντά 65€ καθαρά...Οι χειριστές (όταν ήμουν παρών είχε αρκετούς φορτωτές και οδοστρωτήρες) κοντά 90€..Δεν είχα ιδέα ότι παίζουν τέτοια μεροκάματα..Αναγνωρίζω βέβαια ότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες (κάτω από τον ήλιο και γύρω στους 36⁰C). Νομίζω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και λίγο ιδιαίτερη. Υπήρχε εκπρόσωπος του Ιδρύματος για να επιβλέπει τις εργασίες και πιέζονται να είναι εντός χρονοδιαγράμματος...
Δεν είναι και ακριβά.
Για τους χειριστές, για παράδειγμα ένα bobcat έχει 170-180 μεροκάματο, μία τσάπα γύρω στα 350, ένα σφυρί περισσότερα.
Οπότε αν βγάλεις τα έξοδα του μηχανήματος, λογικά απομένει τριψήφιο μεροκάματο σχεδόν για όλους.
Σ εχασα. Τα έξοδα του μηχανηματος ειναι του χειριστη? Δλδ τα 170 πρεπει να καλυψουν κ πετρελαια, φθορες κλπ?
Προ ημερων πηγα στην εργοτεκ την εκθεση και χαζευα ενα τετοιο (τυπου) μπομπκατ. Ρωτησα τιμη. Ηταν καπου 60Κ. Για ενα φορτωτακι! Αναρωτιεμαι ακομα πώς ξεκινας μια τετοια δουλεια. Δλδ μια σοβαρη μπουλντοζα κατερπιλλαρ (εχω οδηγησει για λιγα μετρα - καυλα!) ποσο κανει; Ενα φορτηγο;
-
@williamg said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
θα αφήσω αυτό εδώ -το είδα από κάπου αλλού και μου γαργαλησε τα εγκεφαλικα κυτταρα οποτε ισως χρησιμεψει και σ αλλους.
Φοβερο , εγκρινω , και θα το συζητησω με τα παιδια μου , ωστε οι σπουδες τους να ειδικευτουν σε εργασιες μαυρες αν και καποια πραγματα τα εχουμε ηδη συζητησει .
-
@otso said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@williamg said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Φοβερο , εγκρινω , και θα το συζητησω με τα παιδια μου , ωστε οι σπουδες τους να ειδικευτουν σε εργασιες μαυρες αν και καποια πραγματα τα εχουμε ηδη συζητησει .
Δεν ήταν αυτό που με ιντριγκαρε όσο ή γενικότερη εικόνα των μεσαζόντων που οσο πάνε πληθαίνουνε μεχρι που μπαμ. Και αναρωτιέμαι κατα πόσο πραγματικα παράγω ή είμαι κάπου μέσα στις άπειρες στρωσεις μεσαζόντων κ εγω.
-
Τα έξοδα του μηχανήματος πληρώνονται αν ο εργολάβος προσλάβει υπεργολάβο για το έργο , κοινώς αν δεν έχει το συγκεκριμένο μηχάνημα ή δε του φτάνουν τα δικά του θα πληρώσει υπεραξία στον ιδιοκτήτη - χειριστή του μηχανήματος. Γενικά, συνήθως, σε έργα όμως η σχέση υπεργολαβίας δεν είναι όπως στα οικοδομικά ( να μισθώσω τη τσάπα για 5 μέρες πχ, να σκάψει τα θεμέλια ) , αλλά πληρώνεται σε άλλη κλίμακα , αναλόγως με το ποσοστό του έργου που αναλαμβάνει ο άλλος (συνήθως).
Το εργοτάξιο είναι πολύ μα πολύ δύσκολος χώρος εργασίας. Αλλά νέα παιδιά που θα ασχοληθούν (χωρίς πτυχία) , θα ζήσουν την οικογένειά τους μέσα από εκεί. Το πρόβλημα είναι εκτός των συνθηκών και η νομαδική ζωή του εργοταξιακού .
Οι πιστοποιημένοι χειριστές σπανίζουν όλο και πιο πολύ , αν μάλιστα με τα χρόνια λάβεις και περισσότερα διπλώματα πιο εξειδικευμένων μηχανημάτων τότε το μηνιάτικό σου ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα είναι ότι μικροεταιρίες ( κυρίως) μπορεί να σε έβαζαν χειριστή αλλά να μην κολλούσες ένσημα χειριστή οπότε δυσκολευόσουν να βγάλεις και το δίπλωμα ( θέλει αποδεδειγμένα ώρες εργασίας).
Υπερβολή αλλά χειριστές σήμερα διορίζονται σε ΟΤΑ ( ζητάνε σχετικά συχνά χειριστές σε προκηρύξεις) , πιο εύκολα και από κάτοχο διδακτορικού. Άσε που τα απογεύματα κάνουν και τα μαύρα τους μερικοί ....
-
Τα μεροκάματα που έγραψα αφορούν υπεργολάβο που δουλεύει σε διάφορες οικοδομές.
Τα έξοδα του μηχανήματος τον βαρύνουν προφανώς.
Αν υπολογίσεις 180 το bobcat και 100 μεροκάματο, μένουν 80 για τα έξοδα ανά ημέρα. Και την απόσβεση του μηχανήματος.
-
Εδώ να θυμίσω ότι είμαι διπλωματούχος χειριστής χωματουργικών μέχρι 120ατια, μην τυχόν προκύψει καμία αρπαχτή !!!
-
@red_monster said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Εδώ να θυμίσω ότι είμαι διπλωματούχος χειριστής χωματουργικών μέχρι 120ατια, μην τυχόν προκύψει καμία αρπαχτή !!!
Και πάντα με το κράνος σου και τα 120 άτια...
-
@red_monster said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Και πάντα με το κράνος σου και τα 120 άτια...
Παντα κράνος και αρβύλα σαν σωστός φιλελες
-
χειριστης γερανου στην Γαλλια 3500 ευρω καθαρα και δωρεαν διαμονη. ελληνας ο συγκεκριμενος πτυχιουχος οικονομικης σχολης (Λαπ ακους;) που στα 40+ αποφασικσε να παρει χαρτια ικανοτητων. τωρα τοποθετει ανεμογεννητριες στην θαλασσα βορεια απο Γαλλια και νοτια Αγγλιας.
-
@wantone said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
χειριστης γερανου στην Γαλλια 3500 ευρω καθαρα και δωρεαν διαμονη. ελληνας ο συγκεκριμενος πτυχιουχος οικονομικης σχολης (Λαπ ακους;) που στα 40+ αποφασικσε να παρει χαρτια ικανοτητων. τωρα τοποθετει ανεμογεννητριες στην θαλασσα βορεια απο Γαλλια και νοτια Αγγλιας.
3500 στην Γαλλία δεν έχουν σχέση με 3500 στην Ελλάδα παντως. Την προηγούμενη βδομάδα γύρισα από Παρίσι και έχω πάει και Λυών και Τουλούζη. Είναι όλα πανάκριβα, στα κατεβάζουν και σε φερμαρουν , ειδικά στο Παρίσι . Δεν είναι κανας φοβερός μισθός αυτός. Αν όμως του παρέχουν δωρεάν διαμονή όπως λες ναι τότε είναι οκ γιατί τα νοίκια είναι πανάκριβα.
-
Συμφωνώ με Σάϊρους, με μια διευκρίνιση: €3.500 στην Γαλλία με πληρωμένη διαμονή ειναι καλά. €3.500 στο Παρίσι με πληρωμένη διαμονή ειναι πολύ λίγα χρήματα.
-
@cirus said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
3500 στην Γαλλία δεν έχουν σχέση με 3500 στην Ελλάδα παντως. Την προηγούμενη βδομάδα γύρισα από Παρίσι και έχω πάει και Λυών και Τουλούζη. Είναι όλα πανάκριβα, στα κατεβάζουν και σε φερμαρουν , ειδικά στο Παρίσι . Δεν είναι κανας φοβερός μισθός αυτός. Αν όμως του παρέχουν δωρεάν διαμονή όπως λες ναι τότε είναι οκ γιατί τα νοίκια είναι πανάκριβα.
μιλαμε για καποιον που στα 40+ κανει μαθηματα και αποκτα πιστοποιηση χειριστη γερανου και ειναι η πρωτη του δουλεια. διαμονη φαγητο πληρωμενα. πρωτη του δουλεια επαναλαμβανω
παρισι ειχα παει για 1 εβδομαδα τον Φλεβαρη. Ειναι λιγο παραπανω τα εξοδα απο Αθηνα αλλα δεν ειναι καθολου ακριβα οπως το παρουσιαζεις. μαλιστα θα ελεγα οτι ειναι σαφεστατα φθηνοτερα απο αθηνα αν αναλογιστεις και την ποιοτητα της πολης, την ποιοτητα της υποδομης που εχει και τους υψηλοτερους μισθους.
-
@fanis75 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Συμφωνώ με Σάϊρους, με μια διευκρίνιση: €3.500 στην Γαλλία με πληρωμένη διαμονή ειναι καλά. €3.500 στο Παρίσι με πληρωμένη διαμονή ειναι πολύ λίγα χρήματα.
ειναι λιγα χρηματα σε σχεση με αλλους που εχουν υψηλοτερους μισθους αυτο παντα θα το εχεις το προβλημα εκτος και πας στην κολοπετινιτσα που ολοι εχει 3.60 μισθο οχι 3500 καθαρα. Αλλα μια χαρα θα ζησεις και στο παρισι με αυτα τα χρηματα καλυτερα απο Αθηνα δεδομενου οτι εχει πολυ καλυτερη υποδομη απειρως καλυτερα εστιατορεια και επιλογες για κοινωνικοτητα ομορφα προαστεια κλπ κλπ
-
Αυτά τα πολύ καλά για μας λεφτά, είναι τα ποσά με τα οποία οι αλλοδαποί "σπάνε" μέσω εργολάβων που μεσολαβούν ως εργοδότες την αγορά εργασιας στις χώρες της Ευρώπης, στην οποία ένας ντόπιος γραμμένος στα επαγγελματικά και συνδικαλιστικά σωματεία της ειδικότητας του, συνήθιζε να παίρνει όταν ωριμαζε ως εμπειρος 6-8 χιλιάρικα...
Αυτό εχω καταλάβει απ τις επαφές που έχω και βλέπω ότι κάποιοι "περιφρουρουν" την αγορά τους μέσω του language barrier, όπως πχ Ολλανδοι και Φλαμανδοι, που τις αγγελίες θέσεων δεν τις δημοσιεύουν καν σε αγγλικά ή γαλλικά -
3,5 k για χειριστή πλωτού γερανού (μόνιμα εκτός έδρας) είναι ψίχουλα για Ελλάδα όχι για Γαλλία
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....