-
@lap said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
@gatoz said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
γυρε για να τελειωνει η ιστορια με τα παραλογα εξοδα του οφ ροαντινγ
εστω οτι παιρνεις ενα παλιο κατσικι, το σουλουπωνεις και βγαινεις βουνο
αυτο σημαινει 10000 για ολα απο αγορα μεχρι φτιαξιματα, 150 τελη, 250 ασφαλεια (με κυκλοφορια το μισο χρονο 1.6), 150 σερβις και αναλωσιμα και 500 για βενζινες για τις βολτες.
σε μια δεκαετια που μπορεις να βγαινεις βουνο με αυτο, σου κοστιζει 2000 το χρονο και να το πεταξεις μετα.
οχι, δεν ειναι ακριβο χομπι.
για να 'φτιαξεις' ενα βιτ για εκτος, υποθετω και ενα ντουστ, χρειαζεσαι 300 για ψηλωματα, 300 για ποδιες, 500 για λαστιχα (που θα τα εχεις και για καθημερινη χρηση) και καθε 4 χρονια 300 για αμορτισερ. στα βιτ δεν εχεις καποια αλλη φθορα. ε, δεν το λες και τεραστιο κοστος.Για καινούργιο όχημα μιλώ.
Τι να πω, μου κάνει εντύπωση ότι κρατάνε τόσο πολύ. Ως τώρα η εμπειρία μου στα αυτοκίνητα είναι ότι είναι αρκετά πιο ευαίσθητα. Και αν δεν έχω φάει ατελείωτες ώρες σε συνεργεία από μικρός. Από την άλλη εγώ θεωρώ ένα όχημα ότι είναι ικανό να κινηθεί όταν είναι ΑΨΟΓΟ. Ίσως φταίει και αυτό.
σου ανεφερα τα κοστη των καινουργιων που ειναι αστεια
και ενα βιτ οσο και να το ταλαιπωρησεις παραμενει αψογο
το βασικο κοστος ισως ειναι μονο καποιες γρατζουνιες που μετα απο 1-2 βολτες παυουν να ενοχλουν και ειναι παρασημα -
Εγώ βάζω το εξής σενάριο.
Μια νέα οικογένεια μαζεύει λεφτά και αγοράζει με 30Κ ένα τετρακίνητο suv. Είναι το μοναδικό τους αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές.
Θα το ανεβάζουν στα βουνά να το σπάνε ανάμεσα από πέτρες;;;;;;;;;
Για ποιον λόγο αγόρασαν τετρακίνητο SUV τότε;
ΥΓ: Περαστικά Γάτε!
-
Μιλώ για την επιλογή μεταξύ τετρακίνητης και δικινητης έκδοσης. Αν αξίζει.
-
Αν δεν πας σε ραχούλες, αν δεν κινείσαι σε χιόνια ή βαριές λάσπες,
ή έχεις σκάφος και πας σε άμμο, δεν αξίζει. Θα το πληρώσεις παραπάνω, είναι βαρύτερο, καίει λίγο παραπάνω, έχει μικρότερο πορτπαγκάζ. Ποιός ο λόγος? Εκτός άμα σου περισσεύουν.
Εγώ με 500.000 χλμ σε 3 Ντάστερ, ζήτημα αν έχω κάνει 1 χλμ. από αυτά με 4x4. Τα υπόλοιπα 499.999 είναι με δικούνα. Μέση κατανάλωση 6,2-6,8 λ/100 (πετρέλαιο), το πατάω και λίγο, άλλοι καίνε λιγότερο. Εσχάτως όμως κινούμαι στα νότια προάστια των Αθηνών, όπου έχει κίνηση, και καίει παραπάνω.
Όταν όμως είχα το Σουζούκι το Τζίμνι 1.3 (2009-2012, 155.000χλμ. σε αυτό), ήταν μόνιμα 4x4 και είχα 8,6 μέση κινούμενος σε άσφαλτο σχεδόν μόνιμα.
Ακόμα χειρότερο το Τέριος που είχα για 3 μήνες, έκαιγε πάνω από 9. -
Θα πω τώρα ένα φιούτσορ του Ντάστερ που συνεχίζει ανελλιπώς από το ΜΚ1 έως σήμερις, μιλάω για το εξατάχυτο πετρέλαιο.
Έχει τόση ροπάκλα με 1η, που χωρίς να πατάς γκάζι αυτό προχωράει ακόμα και σε απίστευτες ανηφόρες.
Το οποίο λειτουργεί θεαματικά όταν το έδαφος είναι σαθρό, κακοτράχαλο ή σχετικά ολισθηρό και δεν σπινάρεις όπως θα γινόταν αν πάταγες το γκάζι έστω και λίγο. Μερικές φορές το κάνω για πλάκα, βλέπω μπροστά μου μια ανηφόρα και λέω για να δω θα τη βγάλω άγκαζος ή θα μου σβήσει. Τη βγάζει! -
@dstou said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
Αν δεν πας σε ραχούλες, αν δεν κινείσαι σε χιόνια ή βαριές λάσπες,
ή έχεις σκάφος και πας σε άμμο, δεν αξίζει. Θα το πληρώσεις παραπάνω, είναι βαρύτερο, καίει λίγο παραπάνω, έχει μικρότερο πορτπαγκάζ. Ποιός ο λόγος? Εκτός άμα σου περισσεύουν.
Εγώ με 500.000 χλμ σε 3 Ντάστερ, ζήτημα αν έχω κάνει 1 χλμ. από αυτά με 4x4. Τα υπόλοιπα 499.999 είναι με δικούνα. Μέση κατανάλωση 6,2-6,8 λ/100 (πετρέλαιο), το πατάω και λίγο, άλλοι καίνε λιγότερο. Εσχάτως όμως κινούμαι στα νότια προάστια των Αθηνών, όπου έχει κίνηση, και καίει παραπάνω.
Όταν όμως είχα το Σουζούκι το Τζίμνι 1.3 (2009-2012, 155.000χλμ. σε αυτό), ήταν μόνιμα 4x4 και είχα 8,6 μέση κινούμενος σε άσφαλτο σχεδόν μόνιμα.
Ακόμα χειρότερο το Τέριος που είχα για 3 μήνες, έκαιγε πάνω από 9.
Όσον αφορά το Jimny κάτι δε μας λες καλά…..4χ4 σε άσφαλτο είναι μάλλον ανέκδοτο χωρίς κεντρικό διαφορικό. -
Κατ αρχήν μιλάμε για ντεμέκ 4κίνηση - ήτοι AWD και ουχί 4WD (παρτ τάιμ ή άλλως). Συνεπώς αυτή είναι ΠΑΝΤΑ χρήσιμη με ελάχιστο κόστος σε βάρος/κατανάλωση/θόρυβο/φθορές. Από την κλειστή ανηφορική φουρκέτα που με ψιλόβροχο θα δώσει κίνηση στον πίσω άξονα μέχρι στα χιόνια στην εθνική και στα καφριλίκια στην εξοχή. Άσε που οποιοδήποτε χαμηλού κόστους 4WD τετρακίνητο χωρίς κεντρικό διαφορικό (πχ τζίμνι) είναι μακράν χειρότερο από το οποιοδήποτε σύγχρονο AWD (πχ ντάστερ, βιταρα) σε συνήθεις συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης (πχ παγόχιονο σε ασφαλτο) με τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές (εξαιρούνται προφανώς ντεμέκ στο τετράγωνο 4κινητα τύπου γιάρις/κορολα κρος)
Επί της ουσίας μακάρι το καινούργιο ντάστερ να απαλλαγεί από την διάχυτη αίσθηση φτήνιας και κακομοιριάς του παλιού, τα βασικά εργονομικά του προβλήματα (πχ χάλια καθίσματα, όχι υποβραχιόνιο πίσω, χειρόφρενο που σε αναγκάζει να περνάς το χέρι πάνω από τις ποτηροθήκες) και, κυρίως, τα άθλια επίπεδα αξιοπιστίας του.
Και μακάρι να το δώσουν επιτέλους 4κινητο με αυτόματο σαζμάν.
Δεν πιστεύω ότι οι ρουμάνοι θα εξελίξουν την 4κίνηση του νέου ντάστερ σε επίπεδο συγκρίσιμο αυτής του βιτάρα όμως οι κατά πολύ καλύτερες γωνίες προσέγγισης/ράμπας/διαφυγής, οι μεγαλύτερες διαδρομές στην ανάρτηση και η ισοπεδωτική άνεση του στις γρήγορες βόλτες στον χωματόδρομο υπερ-αναπληρώνουν αυτό το μειονέκτημα σε σχέση με την ανώτερη 4κίνηση του βιταρα - η οποία μαζί με την αξιοπιστία του είναι τα μόνα ουσιαστικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
-
Έχω στο Land Rover μου την πιο απλή-μάγκικη τετρακίνηση παλαιού τύπου (3 διαφορικά, το κεντρικό και το πίσω μπλοκέ, κατ' επιλογή), με σασί-σκάλα, κοντές σχέσεις 3.7:1), άκαμπτους άξονες μπρος-πίσω, 22 εκατοστά ground clearance και λάστιχα M&S. Από εκεί που πέρασα εγώ, πέρασε και Duster...
-
Συμμπλήρωση : Το επίσημο press kit των ρουμάνων για το καινούργιο νταστερ εδώ https://media.dacia.com/download?n=More Duster Still Duster&picid=101770
-
@argyn said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
Από το δελτίο τύπου και από όλα τα, μέχρι τώρα, άρθρα δυστυχώς δεν προκύπτει κάτι τέτοιο...
Τετρακίνητη θα είναι μόνο η έκδοση με τα 130 άλογα (Tce κινητήρας)...
-
κυρίως, τα άθλια επίπεδα αξιοπιστίας του.
Ειλικρινής ερώτηση, αλλά γιατί έχει άθλια επίπεδα αξιοπιστίας; Το πετρέλαιο , είχε από τους πιο δοκιμασμένους και αξιόπιστους κινητήρες της αγοράς. Θα μου πεις μας τελείωσε, ο.κ. μόνο αυτό "παρακολουθούσα" , για τα άλλα κινητήρια σύνολα δεν ξέρω τι γίνεται στην αξιοπιστία.
Αυτόματο και τετρακίνηση , μάλλον όνειρο απατηλό , από τη στιγμή που η εταιρία έχει μόνο το γνωστό διπλοσύμπλεκτο. Πιθανότατα δε θα βόλευε στα δύσκολα εκτός και θα "άναβε" μπαίνοντας σε safe mode.
-
@civil357 said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
κυρίως, τα άθλια επίπεδα αξιοπιστίας του.
Ειλικρινής ερώτηση, αλλά γιατί έχει άθλια επίπεδα αξιοπιστίας; Το πετρέλαιο , είχε από τους πιο δοκιμασμένους και αξιόπιστους κινητήρες της αγοράς. Θα μου πεις μας τελείωσε, ο.κ. μόνο αυτό "παρακολουθούσα" , για τα άλλα κινητήρια σύνολα δεν ξέρω τι γίνεται στην αξιοπιστία.
Ρίξε μια ματιά εδώ https://car-recalls.eu/reliability/reliability-tuv-report-2024-2-3-years/
Αυτό που δεν ξέρω, διότι δεν έχω πρόσβαση στην πλήρη συνδρομητική πληροφορία του TUV, είναι το είδος των βλαβών ανά υποσύστημα. Εαν δηλαδή πρόκειται για κοσμητικού χαρακτήρα ζητήματα και ήσσονος σημασίας βλάβες ή για σοβαρά/ακριβά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ακινητοποίηση.
Γενικά πάντως είναι κρίμα που πλέον η κατηγορία των 4κινητων αυτοκινήτων αναψυχής μετατοπίζεται συνεχώς προς την πρίμιουμ/υψηλού κόστους ζώνη, οπότε και μόνον για αυτό έχουμε καταλήξει να λέμε και "ευχαριστώ" στις εταιρίες που την κρατάνε ζωντανή (ακόμα και αν πρόκειται για ζαβές περιπτώσεις όπως τα βιτάρα/ντάστερ/τζιμνι).
-
Ρώτησα εγώ άνθρωπο που τα κατέχει καλά τα dacia. Δεν λέω ποιον, που.
Μου είπε είχαν θέματα κάποιες φουρνιές με τους lpg, οι βενζίνης δεν είχαν τίποτα αλλά κανείς δεν αγόραζε βενζινης. Όλοι lpg. Θεωρεί ότι λύθηκε το πρόβλημα διότι είχε ενημερωθεί το εργοστάσιο και ξεκίνησε διαδικασίες λύσης του προβλήματος.Γενικά το lpg είναι καλό αλλά ευαίσθητα τα περιφερειακά του. Αυτό μου άφησε να καταλάβω. Τώρα λένε βρήκαν λύση στα πρπβληματα
Δεν ξέρω, ο Θεός και η ψυχή τους
-
@antoniokon said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
Από το δελτίο τύπου και από όλα τα, μέχρι τώρα, άρθρα δυστυχώς δεν προκύπτει κάτι τέτοιο...
Τετρακίνητη θα είναι μόνο η έκδοση με τα 130 άλογα (Tce κινητήρας)...
Ναι, στην πρώτη φουρνιά μοτέρ/σαζμάν του καλοκαιριού του 2024 δεν θα υπάρξει αυτόματο 4κινητο ντάστερ - ίσως όμως αναθεωρήσουν εν συνεχεία - η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Τα ίδια ακριβώς έκανε και η σουζούκι λόγω περιορισμών κατανάλωσης/ρύπων ξηλώνοντας από τα mild hybrid τα αυτόματα και διατηρώντας τα αποκλειστικά στα full hybrid βιταρα.
Γενικά αν ψάξεις να βρείς αυτόματο, 4κινητο με ένα στοιχειωδώς εξοχικό/εκδρομικό προφιλ και χαμηλή σχετικά κατανάλωση εκτος πριμιουμ κατηγορίας απλά δεν υπάρχει. Είχα μια ελπίδα για το νέο Subaru XV/Crosstrek (παρά την προβληματική γωνία προσέγγισης) αλλά το 2λιτρο υβριδικό σύνολο με το οποίο θα έρθει ευρώπη είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου.
-
Τα καθίσματα στο ντάστερ μκ2 διορθώθηκαν, στο μκ1 ήταν σαν σαμπρέλλες. Δυστυχώς το πετρέλαιο το έφαγε η μαρμάγκα, ήταν το δυνατότερο χαρτί του.
Ακόμα πιο δυστυχώς, η λιανική έκανε άλμα προς τα πάνω, χωρίς να βελτιωθεί το σαλόνι, που είναι μπέιζικ.
Όταν δω από κοντά το μκ3 θα τοποθετηθώ.
Δεν γνωρίζω για το υγραέριο και τα τούρμπο, αλλά τα σκέτα βενζίνες και το πετρέλαιο ήταν αξιόπιστα.
Το Ντάστερ όταν ήρθε έκανε τα ίδια με το τραγικό Τζίμνι, και πολύ λιγότερα από το βιτάρα. Μετά πέταξε... -
Στα 21κ το duster 4x4 diesel ήταν τρομερό deal (όχι να το βλέπεις φυσικά)!
Μετά που πήγε το ίδιο, άντε ένα κλικ καλύτερο σε εμφάνιση στα 29κ, απλά δεν....
Τώρα που θα ανέβει και άλλο.... βλέπω να πέφτει αισθητά σε πωλήσεις. -
New driver assistance systems, added to All-New Duster to meet the latest European safety requirements, such as automatic emergency braking (in urban and suburban areas, including detection of other cars, pedestrians, bicycles and motorbikes), traffic sign recognition and speeding alert, rear parking assist, emergency stop signal, lane departure warning, lane keep assist, driver attention alert, and emergency calls (eCall). And, to make its customers' life easier, Dacia is adding a clever button, My Safety, for drivers to quickly configure their favourite driver assistance systems.
-
Κατ αρχήν μιλάμε για ντεμέκ 4κίνηση - ήτοι AWD και ουχί 4WD (παρτ τάιμ ή άλλως). Συνεπώς αυτή είναι ΠΑΝΤΑ χρήσιμη με ελάχιστο κόστος σε βάρος/κατανάλωση/θόρυβο/φθορές. Από την κλειστή ανηφορική φουρκέτα που με ψιλόβροχο θα δώσει κίνηση στον πίσω άξονα μέχρι στα χιόνια στην εθνική και στα καφριλίκια στην εξοχή. Άσε που οποιοδήποτε χαμηλού κόστους 4WD τετρακίνητο χωρίς κεντρικό διαφορικό (πχ τζίμνι) είναι μακράν χειρότερο από το οποιοδήποτε σύγχρονο AWD (πχ ντάστερ, βιταρα) σε συνήθεις συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης (πχ παγόχιονο σε ασφαλτο) με τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές (εξαιρούνται προφανώς ντεμέκ στο τετράγωνο 4κινητα τύπου γιάρις/κορολα κρος)
Επί της ουσίας μακάρι το καινούργιο ντάστερ να απαλλαγεί από την διάχυτη αίσθηση φτήνιας και κακομοιριάς του παλιού, τα βασικά εργονομικά του προβλήματα (πχ χάλια καθίσματα, όχι υποβραχιόνιο πίσω, χειρόφρενο που σε αναγκάζει να περνάς το χέρι πάνω από τις ποτηροθήκες) και, κυρίως, τα άθλια επίπεδα αξιοπιστίας του.
Δεν πιστεύω ότι οι ρουμάνοι θα εξελίξουν την 4κίνηση του νέου ντάστερ σε επίπεδο συγκρίσιμο αυτής του βιτάρα όμως οι κατά πολύ καλύτερες γωνίες προσέγγισης/ράμπας/διαφυγής, οι μεγαλύτερες διαδρομές στην ανάρτηση και η ισοπεδωτική άνεση του στις γρήγορες βόλτες στον χωματόδρομο υπερ-αναπληρώνουν αυτό το μειονέκτημα σε σχέση με την ανώτερη 4κίνηση του βιταρα - η οποία μαζί με την αξιοπιστία του είναι τα μόνα ουσιαστικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Για σοβαρη 4κινηση πας σε Forester.
Ολα τα αλλα ειναι απλα για να μη κοπανας στις λακουβες. -
-
@antonakis said in Dacia Duster 3rd gen (2024):
New driver assistance systems
More €€€
Eμ αυτό λέμε, φαντάσου που θα πάει! Και λογικά θα την φάει.
Το έπαιζε πολύ καλά τόσα πολλά χρόνια, μάζευε πελατεία, αλλά αν πέσει στον βαθύ ανταγωνισμό νομίζω δεν θα τους βγει σε καλό.
Dacia Duster 3rd gen (2024)