-
@realzeus said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Όσοι λέτε αυθαιρεσίες του στυλ "μετά τα 70 δεν πρέπει να οδηγούν", δεν έχετε δει 70άρη κοτσονάτο να μπορεί να σας βάλει κάτω και στην οδήγηση και στα πάντα, μου φαίνεται...
Γενικώς, οι κρίσεις και κριτικές θα ήταν πιο σωστές αν τις έκανε ο καθένας για τον εαυτό του.
Όχι π.χ.να κρίνει πως ζουν και "γιατί δεν πάνε να δουλέψουν" τα παιδιά των άλλων, αλλά γιατί δεν στέλνει τα δικά του...
Όχι γιατί οδηγεί ακόμη ο ενοχλητικός ξεκούτης, αλλά σε ποια ηλικία "θα σταματήσω εγώ" να οδηγώ, να αναρωτηθεί ο καθένας, και να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις...Γνωστός μου έχει μόνιμη αναπηρία γιατί βγήκε μπάρμπας 84 ετων τότε, με τρακτέρ και καρότσα να κάνει αναστροφή στην είσοδο χωριού σε επαρχιακή οδό.
Του μπάρμπα του είχαν πάρει το δίπλωμα πριν χρόνια, όταν είχε προκαλέσει παρόμοιο τροχαίο με αποτέλεσμα βαρύ τραυματισμό άλλων νεαρών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο... η αφαίρεση άδειας δεν πρόκειται να σταματήσει τον ασυνείδητο δολοφόνο. -
Όσοι λέτε αυθαιρεσίες του στυλ "μετά τα 70 δεν πρέπει να οδηγούν", δεν έχετε δει 70άρη κοτσονάτο να μπορεί να σας βάλει κάτω και στην οδήγηση και στα πάντα, μου φαίνεται...
εχουμε δει αλλά είναι η εξαίρεση ΟΧΙ ο κανόνας. Οπότε δεν είναι αυθαιρεσία
ενας οδηγός αγώνων και στα 80 ποιο γρήγορος θα είναι
Δεν τους λες και πλειοψηφία όμως.
Οι νόμοι δεν φτιάχνονται με γνώμονα τις εξαιρέσεις σε κανόνα
το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει αυτογνωσία και να καταλάβει τις μειωμένες του δυνατότητες ή αντίστοιχα όσοι το καταλαβαίνουν και αντι να σταματήσουν να οδηγούν σέρνονται στην ασφαλτο με 20 χλμ/ω που είναι απίστευτα εκνευριστικό για τους υπόλοιπους οδηγούς
Ξαναλέω οι νόμοι είναι για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις όχι του κοτσονάτου που θα είναι μια χαρά οδηγός
-
@fanis75 said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
@nickthetrib said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Και όχι απαραίτητα με βάση ιατρική πιστοποίηση (όπως εγώ) ότι δεν είναι ικανός!
Ωχχχ....! Όλα καλά? Ελπίζω προσωρινα!
Μεγάλη κουβέντα, θα φανεί!
Όσο για το προσωρινά το ελπίζω και εγώ!!!Από τον πεθερό μου στα 67, την γυναίκα μου στα 40 και την νύφη μου στα 37, οδηγάω καλύτερα με δική τους παραδοχή. Αλλά η πιθανότητα να γίνει μαλακία λόγω υγείας είναι μεγαλύτερη σε εμένα από όλους τους άλλους!!!
Από μάτια και λοιπά παθολογιοκαρδιολογικα τους έχω, στα νευρολογικά είμαι χειρότερα, οπότε driving not!!! -
Αρέσει αρκετά βλέπω ο ολοκληρωτισμός σαν τρόπος σκέψης.
Πχ. όλοι θα πηγαίνετε μέχρι 60 σ'αυτόν το δρόμο είτε βρέχει, είτε έχει κίνηση, είτε είστε κουρασμένοι, είτε τα λάστιχα είναι παλιά και με λάθος πίεση, είτε το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, είτε το αυτοκίνητο είναι ασυντήρητο, είτε πήρατε εχτές το δίπλωμα, είτε βαριέστε την οδήγηση, είτε, είτε, είτε τίποτα από τα παραπάνω.
Το αυτό και με τα όρια ηλικίας. Λιγάκι φασίζον μου μοιάζει.
Πιστεύω ότι ο ίδιος οδηγός έχει φάσεις που μαθαίνει, που είναι στην οδηγική ακμή και φθίνουσα ικανότητα στη συνέχεια. Ομως όλα αυτά δεν είναι ιδίου μεγέθους, ούτε ρυθμού για όλους.
Το τσουβάλιασμα τύπου "κουτσοί -στραβοί" είναι πιο εύκολο για κάθε εξουσιομανή.
Βάλε πρακτικές εξετάσεις και όχι μόνο γιατρούς τακτικά, φτιάξε καμπύλες αποδεκτών ικανοτήτων και όποιος είναι εκτός απαγόρευσέ του την οδήγηση ανεξάρτητα ηλικίας. Πόσοι πενηντάρηδες θα κοπούν και πόσοι εβδομηνταπεντάρηδες θα περάσουν... -
Και όχι απαραίτητα με βάση ιατρική πιστοποίηση (όπως εγώ) ότι δεν είναι ικανός!
Ωχχχ....! Όλα καλά? Ελπίζω προσωρινα!
Μεγάλη κουβέντα, θα φανεί!
Όσο για το προσωρινά το ελπίζω και εγώ!!!Από τον πεθερό μου στα 67, την γυναίκα μου στα 40 και την νύφη μου στα 37, οδηγάω καλύτερα με δική τους παραδοχή. Αλλά η πιθανότητα να γίνει μαλακία λόγω υγείας είναι μεγαλύτερη σε εμένα από όλους τους άλλους!!!
Από μάτια και λοιπά παθολογιοκαρδιολογικα τους έχω, στα νευρολογικά είμαι χειρότερα, οπότε driving not!!!Τι έχεις ? ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ να είναι ότι και αν έχεις φίλε. Καλά χριστούγεννα με υγεία εύχομαι και όλα να πάνε καλά
-
@manast said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Αρέσει αρκετά βλέπω ο ολοκληρωτισμός σαν τρόπος σκέψης.
Πχ. όλοι θα πηγαίνετε μέχρι 60 σ'αυτόν το δρόμο είτε βρέχει, είτε έχει κίνηση, είτε είστε κουρασμένοι, είτε τα λάστιχα είναι παλιά και με λάθος πίεση, είτε το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, είτε το αυτοκίνητο είναι ασυντήρητο, είτε πήρατε εχτές το δίπλωμα, είτε βαριέστε την οδήγηση, είτε, είτε, είτε τίποτα από τα παραπάνω.
Το αυτό και με τα όρια ηλικίας. Λιγάκι φασίζον μου μοιάζει.
Πιστεύω ότι ο ίδιος οδηγός έχει φάσεις που μαθαίνει, που είναι στην οδηγική ακμή και φθίνουσα ικανότητα στη συνέχεια. Ομως όλα αυτά δεν είναι ιδίου μεγέθους, ούτε ρυθμού για όλους.
Το τσουβάλιασμα τύπου "κουτσοί -στραβοί" είναι πιο εύκολο για κάθε εξουσιομανή.
Βάλε πρακτικές εξετάσεις και όχι μόνο γιατρούς τακτικά, φτιάξε καμπύλες αποδεκτών ικανοτήτων και όποιος είναι εκτός απαγόρευσέ του την οδήγηση ανεξάρτητα ηλικίας. Πόσοι πενηντάρηδες θα κοπούν και πόσοι εβδομηνταπεντάρηδες θα περάσουν...καθόλου δεν μαρέσει ο ολοκληρωτισμός
απλά ο παππούς μου πέρναγε όλες τις εξετάσεις και οδηγούσε και ΔΕΝ επρεπε να τον περνάνε.
Οπως είπα είναι ένα πρόβλημα που θα το λύσει η τεχνολογία συντομά. Οπότε μέχρι τότε αφού βλέπω ότι το κράτος είναι ανίκανό να κάνει αυτά που σωστά λες μιά κάθετη απαγόρευση στα 70-75 είναι μια λύση
Πρόβλημα που δεν θα λύσει η τεχνολογία είναι ότι 85 χρονών με άνια ψηφίζουν (σωστότερα τους πάνε να ψηφίσουν...) αλλά βέβαα αυτό είναι ένα άλλο θέμα....
-
Πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τη δυνατότητα κάποιου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της οδήγησης.
Άλλο το να οδηγείς στην πόλη και άλλο σε ένα χωριό.
Άλλο το να κάνεις καθημερινά χιλιόμετρα και άλλο το χρησιμοποιείς αυτοκίνητο μόνο ΣΚ.
Άλλο το να οδηγείς ΙΧ και άλλο φορτηγό.
Όλα αυτά επηρεάζουν την αντίληψη που θα έχει κάποιος στα 70-75. Στα 80 και μετά από την άλλη το σώμα είναι αυτό που θα προδώσει κάποιον. -
Αν οι γιατροί θέλατε να κόβουν με βάση τις ιατρικές οδηγίες και νόσους κι όχι με βάση την κρατική νομοθεσία, τουλάχιστον οι μισοί άνω των 50 δε θα οδηγούσαν (π.χ. με στεφανιαία νόσο,με bypass,μπαλονάκια,διαβητικοί,υπερτασικοί κ.ά.)
-
Ηλίθιο παντελώς το άρθρο.
Τα σχόλια για τους 70άρηδες ασχολίαστα, για να μην πούμε κουβέντες που δεν πρέπει.
Η λογική λέει ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
Απλά οι εξετάσεις πρέπει να είναι συχνές και σοβαρές, όχι χωρίς να τον δουν καν, ενώ θα πρέπει να στηλιτεύουμε και άλλα πράγματα.
Σχεδόν δεν υπάρχει περίπτωση να δω αμάξι σταθμευμένο που να το οδηγεί κοπελλίτσα και να μην μιλάει στο κινητό, ή να στέλνει μνμτα.
Τελευταία βλέπω το ίδιο και άτομα με μηχανάκια στα φανάρια, να στέλνουν μνμτα από το κινητό.
Από τους δικούς μου ηλικιωμένους, ο μεγαλύτερος είναι 92.
Μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί του οπουδήποτε και να κοιμηθείτε χωρίς άγχος, απλά θα πρέπει να σταματάτε σχετικά συχνά γιατί ο προστάτης δείχνει τα δόντια του. Διανοητικά είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ το βιογραφικό του, οι περισσότεροι εδώ θέλουν 2-3 ζωές για να το φτάσουν. Εχει όμως την γνώση και πηγαίνει ανάλογα με τις δυνάμεις του, ενώ είναι και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Αλλος ένα χρόνο μικρότερος έχει σταματήσει από τα 85 του να οδηγεί, γιατί άρχισε να έχει ελαφρά άνοια.
Αντίθετα η μικρότερη που είναι κάτω των 80, έχει εδώ και 6 χρόνια βαριά άνοια, οπότε βέβαια ευτυχώς που δεν οδηγούσε.
Το πως γερνάει ο καθένας είναι πολύ διαφορετικό.
Στο κάτω-κάτω από μία κατάσταση και μετά γκάτζετ τύπου ΑΜΙ θα μπορούσαν να είναι μία προσωρινή λύση, πριν την πλήρη απαγόρευση, για όσους έχουν πραγματικά προβλήματα.
-
@panormus772 said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Αν οι γιατροί θέλατε να κόβουν με βάση τις ιατρικές οδηγίες και νόσους κι όχι με βάση την κρατική νομοθεσία, τουλάχιστον οι μισοί άνω των 50 δε θα οδηγούσαν (π.χ. με στεφανιαία νόσο,με bypass,μπαλονάκια,διαβητικοί,υπερτασικοί κ.ά.)
Πέστα ρε γιατρέ γιατί στην Ελλάδα πολλά αρσενικά (αντρούκλες) θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και δεν γνωρίζουν καν τι είναι το ετήσιο υγειονομικό check up.
-
Να μπει κι ο Ντάστερ, να γράψει με το δίκιο του πως στη χώρα του τσιπουράδικου, που μεγάλο ποσοστό έχει κάνει κεφάλι απ το μεσημέρι, ενώ πλέον "όλοι" μιλούν στο κινητό κρατώντας το οριζόντια στην ανοιχτή συνομιλία και κράνος φορούν ελάχιστοι (εκεί να δείτε τους μπαρμπάδες, στο μηχανάκι...) όλα αυτά που γράφουμε περισσεύουν...
αλλά υποψιάζομαι πως μάλλον λόγω ηλικίας αποφεύγει τη συζήτηση -
Τζόβενο; Πουρέιτζερ;
Το πνίγει το κουνέλι;Ελπίζω μόνο κάπου-κάπου να κάνει και κανά check up και έλεγχο στα μάτια. Και αν του βρουν υπέρταση να δεχθεί να παίρνει και το χαπάκι γιατί στο Ελλάντα υπάρχουν πολλοί που το παίζουν Κωνσταντίνοι Φλώροι...
-
@criuser ωραίος τρόπος να μας πεις ότι δεν θες να παραδώσεις το δίπλωμα!
-
@cirus said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει αυτογνωσία και να καταλάβει τις μειωμένες του δυνατότητες ή αντίστοιχα όσοι το καταλαβαίνουν και αντι να σταματήσουν να οδηγούν σέρνονται στην ασφαλτο με 20 χλμ/ω που είναι απίστευτα εκνευριστικό για τους υπόλοιπους οδηγούς
Ξαναλέω οι νόμοι είναι για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις όχι του κοτσονάτου που θα είναι μια χαρά οδηγός
Στα 70 ρε Φάνη; Πάρε παράδειγμα τον πατέρα σου, που είμαι βέβαιος ότι είναι πάνω από 70 και από ότι λες την κουμαντάρει μια χαρά την 330... Δεν μίλησα για 90άρη.
Οι Νόμοι λοιπόν λένε ότι αν περάσει από τους γιατρούς, μπορεί να να οδηγεί. Το επισημαίνω επειδή επικαλέστηκες τους Νόμους...
@panormus772: Γιατρέ μου δεν ψάχνουμε πιλότους α/φ ή οδηγούς F1 για να τους κόβουμε για το μπαλονάκι. Που δεν θέλω να μπαίνω στα χωράφια σου, αλλά νομίζω ότι με στεντ, είσαι πλήρως λειτουργικός.
-
Στα 70 ρε Φάνη;
Με μπέρδεψες αγορίνα!! Ο Σαϊρους τα είπε αυτά, όχι εγώ....χαχαχα!! Τόσο πολύ θες να μου την πεις?!?!?
ΥΓ: 77 είναι ο φάδερ και έχει αρχίσει να μην οδηγεί και πολύ καλά. Τον σώζει ότι ήταν άριστος οδηγός (και με αγώνες, Ριτσώνα κλπ.), αλλά τα αντανακλαστικά του τον προδίδουν....ευτυχώς το ξέρει και πλέον οδηγεί πολύ συντηρητικά, ειδικά εντος πόλης (Ε.Ο το πατάει ακόμα...'Αγιο έχει).
-
Στα 70 ρε Φάνη;
Με μπέρδεψες αγορίνα!! Ο Σαϊρους τα είπε αυτά, όχι εγώ....χαχαχα!! Τόσο πολύ θες να μου την πεις?!?!?
ΥΓ: 77 είναι ο φάδερ και έχει αρχίσει να μην οδηγεί και πολύ καλά. Τον σώζει ότι ήταν άριστος οδηγός (και με αγώνες, Ριτσώνα κλπ.), αλλά τα αντανακλαστικά του τον προδίδουν....ευτυχώς το ξέρει και πλέον οδηγεί πολύ συντηρητικά, ειδικά εντος πόλης (Ε.Ο το πατάει ακόμα...'Αγιο έχει).
Εγώ να στην πω; Όχι βέβαια. Ζητώ συγγνώμη για το μπέρδεμα.
Ο δικός μου στα 73 πάντως οδηγεί καλύτερα από πολλούς στην δική μας ηλικία. Κι αυτός βέβαια με Ακρόπολις κάτω από την ζώνη του κλπ. Εκείνος μου έμαθε το ανάποδο τιμόνι και το μύτι-τακούνι. Τα λάθη τους ήταν άλλα τότε, όχι η τεχνική οδήγησης. Ακόμα του την λέω όταν δεν ανάβει φώτα στην βροχή. Σε κάτι τέτοια χάνουν πόντους οι παλιοί. -
Στα 70 ρε Φάνη; Πάρε παράδειγμα τον πατέρα σου, που είμαι βέβαιος ότι είναι πάνω από 70 και από ότι λες την κουμαντάρει μια χαρά την 330... Δεν μίλησα για 90άρη.
Οι Νόμοι λοιπόν λένε ότι αν περάσει από τους γιατρούς, μπορεί να να οδηγεί. Το επισημαίνω επειδή επικαλέστηκες τους Νόμους...
@panormus772: Γιατρέ μου δεν ψάχνουμε πιλότους α/φ ή οδηγούς F1 για να τους κόβουμε για το μπαλονάκι. Που δεν θέλω να μπαίνω στα χωράφια σου, αλλά νομίζω ότι με στεντ, είσαι πλήρως λειτουργικός.
Βάλε 75
επικαλέστηκα τον νόμο ότι δεν δουλεύει σωστά γιατι τα παίρνουν οι γιατροί και δεν γίνεται δουλίτσα
-
Βάλε 75
επικαλέστηκα τον νόμο ότι δεν δουλεύει σωστά γιατι τα παίρνουν οι γιατροί και δεν γίνεται δουλίτσα
Δεν είναι λογική αυτή. Και οι εξεταστές τα παίρνουν, άρα να μην δίνουμε και διπλώματα σε 18χρονους, προληπτικά...
-
Εκείνος μου έμαθε το ανάποδο τιμόνι και το μύτι-τακούνι.Πλάκα σου κάνω ρε συ!
Και εμένα ο πατέρας μου με έμαθε ανάποδο στα 15 μου με την παλαίμαχη ΚΕ25.
-
Εκείνος μου έμαθε το ανάποδο τιμόνι και το μύτι-τακούνι.Πλάκα σου κάνω ρε συ!
Και εμένα ο πατέρας μου με έμαθε ανάποδο στα 15 μου με την παλαίμαχη ΚΕ25.
Κρίμα που όταν μεγαλώσει το δικό σου παιδί, τα ηλεκτρονικά δεν θα επιτρέπουν τέτοια πράγματα, ώστε να του τα μάθεις...
Τρίτη ηλικία και οδήγηση