-
Έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο του ΜΣ και των 4Τ και επειδή είναι κοινωνικό, είπα να ανοίξω ένα topic για να εκφράσουμε τις απόψεις μας πάνω στο θέμα και το άρθρο. Νομίζω είχε συζητηθεί ξανά:
"Καθώς τα χρόνια περνάνε, πώς θα γνωρίζεις ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις το τιμόνι;"
https://www.4troxoi.gr/blog/odigisi-kai-triti-ilikia-oy-gar-erchetai-monon/
-
Ωραίο το θέμα, διαπιστώνω όμως ότι ελάχιστοι (κυρίως άντρες) οδηγοί αναγνωρίζουν ότι γερνάνε και ότι μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη ικανότητα για να οδηγούν αυτοκίνητο.
Βλέπω για παράδειγμα εμένα που πριν φθάσω τα 60 έχω περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου στο ελάχιστο (ξέρω ότι δεν είμαι 30 ετών) και βλέπω και τον πατέρα μου (άνω των 80) που νομίζει ότι είναι 30 ετών.
Και πριν 4 μέρες έκανε όπισθεν και ξέχασε να πατήσει φρένο και...αυτά.
-
Το θέμα στην ουσία είναι, βασικά, να γνωρίζει κανείς ποτέ είναι ικανός ή όχι να οδηγήσει.
Και όχι απαραίτητα με βάση ιατρική πιστοποίηση (όπως εγώ) ότι δεν είναι ικανός!
Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αρνούνται να αφήσουν το τιμόνι είναι άντρες και έχει να κάνει και με στοιχεία ψυχολογίας (εγώ είμαι γ@μ@τος και δεν παθαίνω τίποτα κλπ)!
Αυτογνωσία και αυτοκριτική χρειάζεται κάτι που δεν έχουμε μάθει να κάνουμε! -
Με τα συστήματα που έχουν ενσωματωμένα τα καινούρια αυτοκίνητα δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κάποιος ηλικιωμένος. Ξεκινούν μόνα τους, σταματούν μόνα τους, παρκάρουν κτλ κτλ.
Εδώ μπορεί να τα οδηγήσει και γυναίκα πλέον, ο 90άρης θα κολώσει; -
Πόσοι ηλικιωμένοι θα πάνε να αγοράσουν αυτοκίνητα-ρομπότ; Και πόσοι θα μπορούν να χειριστούν κουμπάκια, οθόνες κλπ...;
Εγώ βασικά δεν ξέρω κανέναν.Επίσης θεωρώ ότι αν ρωτήσουμε 10 υπερήλικες οδηγούς αν φοβούνται να οδηγήσουν και οι 10 θα πούνε ότι δεν φοβούνται και θα πουν ότι είναι και καλοί οδηγοί.
Αν ρωτήσουμε όμως 10 τυχαίους οδηγούς μικρής ή μεσαίας ηλικίας αν φοβούνται τους υπερήλικες οδηγούς θεωρώ ότι και οι 10 θα πουν ότι τους φοβούνται.
Αυτογνωσία, αντίληψη, κριτική σκέψη, δεκτικότητα...
Έννοιες άγνωστες για πολλούς πολίτες. -
@storm said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
οδηγοί αναγνωρίζουν ότι γερνάνε και ότι μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη ικανότητα για να οδηγούν αυτοκίνητο.
Βλέπω για παράδειγμα εμένα που πριν φθάσω τα 60 έχω περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου στο ελάχιστο (ξέρω ότι δεν είμαι 30 ετών) και βλέπω και τον πατέρα μου (άνω των 80) που νομίζει ότι είναι 30 ετών.Ωραιο το θέμα αλλά οταν θα προβληματισει εμας που θα έχουμε φτάσει σε αυτή την ηλικία το πρόβλημα θα έχει λυθεί από την τεχνολογία. Σε 30 χρόνια από τώρα που θα με προβληματιζε τα αυτοκίνητα δεν θα οδηγούνται καν. απλά θα μπαίνεις και θα λες προορισμό. (συντομεύσεις γιατρός και συγγενεις θα υπάρχουν, ολα καλά!!!)
Για τους τωρινούς θα έλεγα ότι από τα 65 και μετά θα πρέπει να εχουν καθε 2 χρόνια εξετάσεις με ανωτατο όριο τα 70 που θα πρέπει να σταματάνε έτσι και αλλιώς την οδήγηση αντε 75. Πάνω από αυτο δεν νοείται οδήγηση.
Ο παππούς μου οδηγούσε μηχανάκι και αμάξι μέχρι τα 85!!! δεν ήταν λογικό!!!
-
@cirus said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Χάρο-λντ τον λέγανε ?
-
-
@mastoras78 said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Χάρο-λντ τον λέγανε ?
το καλυτερο είναι ότι η γιαγια ανέβαινε πάνω στο μηχανάκι Sachs 50ρι δίχρονο αλλά δεν ήθελε να κάθεται κανονικά αλλά στο πλάι!!!!!
και και μαντεψε!!!
του έπεσε , δεν το πηρε χαμπάρι και συνέχισε. Το κατάλαβε όταν έφτασε!!!!
από τότε δεν ξαναανέβηκε μηχανάκι, τον έβαζε να την πάει εκκλησία με το αμάξι!!!
και το καλύτερο ??? ω ναι έχει και καλύτερο!!!!
Με το αμάξι PEUGEOT 405 πήγαινε ταξίδι Αθηνα-Πτολεμαίδα, πέρναγε από διόδια και δεν είδε την μπάρα νόμιζε ότι είναι ανοιχτά!!!!
οπότε πέρασε με όσα εσπασε το παρμπριζ και η μπάρα πήγε προς τα πάνω από την δύναμη
και μετά από φρενάρισμα και 100 μέτρα παρακάτω, έβαλε όπισθεν πήγε πίσω πλήρωσε τα διόδια (κύριος) και συνέχισε το ταξιδάκι με σπασμένο παρμπρίζ!!! (το αλλαξε στην Πτολεμαίδα)
πληρώσαμε τον γιατρό να τον κόψει για να μην ξαναβγάλει δίπλωμα γιατι αρνιόταν πεισματικά να μην οδηγαει
να ναι καλά η ψυχούλα του είχαμε πεθάνει από το γέλιο όταν μας τα έλεγε
-
@mastoras78 said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Χάρο-λντ τον λέγανε ?
το καλυτερο είναι ότι η γιαγια ανέβαινε πάνω στο μηχανάκι Sachs 50ρι δίχρονο αλλά δεν ήθελε να κάθεται κανονικά αλλά στο πλάι!!!!!
και και μαντεψε!!!
του έπεσε , δεν το πηρε χαμπάρι και συνέχισε. Το κατάλαβε όταν έφτασε!!!!
από τότε δεν ξαναανέβηκε μηχανάκι, τον έβαζε να την πάει εκκλησία με το αμάξι!!!
και το καλύτερο ??? ω ναι έχει και καλύτερο!!!!
Με το αμάξι PEUGEOT 405 πήγαινε ταξίδι Αθηνα-Πτολεμαίδα, πέρναγε από διόδια και δεν είδε την μπάρα νόμιζε ότι είναι ανοιχτά!!!!
οπότε πέρασε με όσα εσπασε το παρμπριζ και η μπάρα πήγε προς τα πάνω από την δύναμη
και μετά από φρενάρισμα και 100 μέτρα παρακάτω, έβαλε όπισθεν πήγε πίσω πλήρωσε τα διόδια (κύριος) και συνέχισε το ταξιδάκι με σπασμένο παρμπρίζ!!! (το αλλαξε στην Πτολεμαίδα)
πληρώσαμε τον γιατρό να τον κόψει για να μην ξαναβγάλει δίπλωμα γιατι αρνιόταν πεισματικά να μην οδηγαει
να'ναι καλά εκεί που είναι .. και εδώ πέθανα στο γέλιο.. φαντάζομαι όταν σας τα έλεγε
-
Υπάρχουν αυτοκίνητα για ηλικιωμένους που το λένε τα κότσια τους.
Youtube VideoΑκόμα και ηλεκτρικά...
Youtube VideoΑρκεί να είναι η σωστή μάρκα...
-
Δεν θελω να στην πω , αλλά αναγκαζομαι να στην πω
Απο τη μια λες να μην οδηγουνε οι ανω των 70 και απο την άλλη ο παππους σου οδηγουσε μεχρι τα 85 και γελαγατε μαλιστα με τα κατορθωματα του . Λιγο οξύμωρο δεν ειναι ?
-
@alexandros-k said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Απο τη μια λες να μην οδηγουνε οι ανω των 70 και απο την άλλη ο παππους σου οδηγουσε μεχρι τα 85 και γελαγατε μαλιστα με τα κατορθωματα του . Λιγο οξύμωρο δεν ειναι ?
καλά κάνεις, αλιμονο
Δεν είπα πουθενά ότι συμφωνούσα!!! του φωναζα όχι μονο εγώ αλλά και ο θείος μου και ο πατέρας μου, αλλά δεν άκουγε ρε φίλε ήταν τζαναμπέτης τι να έκανα???
του λέγαμε είναι επικύνδινο, δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις αλλά όταν πήγαινε για επανεξέταση και ιατρικά πέρναγε!!! τι φταιω εγώ αν ο νόμος είναι λάθος!!!
σου λέω στο τέλος πληρώσαμε τον γιατρό που θα πήγαινε για να μην τον περάσει!!!!
-
@nickthetrib said in Τρίτη ηλικία και οδήγηση:
Και όχι απαραίτητα με βάση ιατρική πιστοποίηση (όπως εγώ) ότι δεν είναι ικανός!
Ωχχχ....! Όλα καλά? Ελπίζω προσωρινα!
-
καλά κάνεις, αλιμονο
Δεν είπα πουθενά ότι συμφωνούσα!!! του φωναζα όχι μονο εγώ αλλά και ο θείος μου και ο πατέρας μου, αλλά δεν άκουγε ρε φίλε ήταν τζαναμπέτης τι να έκανα???
του λέγαμε είναι επικύνδινο, δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις αλλά όταν πήγαινε για επανεξέταση και ιατρικά πέρναγε!!! τι φταιω εγώ αν ο νόμος είναι λάθος!!!
σου λέω στο τέλος πληρώσαμε τον γιατρό που θα πήγαινε για να μην τον περάσει!!!!
Χαιρομαι που συμφωνουμε σ αυτο !!! Δεν ειναι τοσο ευκολο "να τους παρεις τα κλειδια " oμως . Δεν το καταλαβαινουν οτι ειναι επικινδυνοι.
Απο τη μια το σωστο ειναι αυτο, να μην επιτρεπεται να οδηγουνε αν δεν ειναι ικανοι. Ασχετως ηλικιας. Αλλος δεν ειναι ικανος στα 70 αλλος, στα 80 κτλ. Απο την αλλη ομως τους "ευνουχιζεις" και τους κανεις να νιωθουν οτι το ειναι αχρηστοι και οτι το ...τελος ειναι κοντα . Εγω δεν εχω ξεκαθαρη αποψη για το θεμα. Ειναι μπρος γκρεμος και πισω ρεμα για αυτους τους ανθρωπους -
καλά κάνεις, αλιμονο
Χαιρομαι που συμφωνουμε σ αυτο !!! Δεν ειναι τοσο ευκολο "να τους παρεις τα κλειδια " oμως . Δεν το καταλαβαινουν οτι ειναι επικινδυνοι.
Απο τη μια το σωστο ειναι αυτο, να μην επιτρεπεται να οδηγουνε αν δεν ειναι ικανοι. Ασχετως ηλικιας. Αλλος δεν ειναι ικανος στα 70 αλλος, στα 80 κτλ. Απο την αλλη ομως τους "ευνουχιζεις" και τους κανεις να νιωθουν οτι το ειναι αχρηστοι και οτι το ...τελος ειναι κοντα . Εγω δεν εχω ξεκαθαρη αποψη για το θεμα. Ειναι μπρος γκρεμος και πισω ρεμα για αυτους τους ανθρωπουςεγώ χαίρομαι που αυτό το πρόβλημα είναι προσωρινό. Οπως είπα και πριν είναι ενα πρόβλημα του τώρα. Σε κάποια χρόνια τα αυτοκίνητα θα είναι κουτιά που θα πατάς προορισμο και θα πάνε. Δεν θα υπάρχει οδήγηση οπότε το σημερινό πρόβλημα δεν θα υπάρχει
-
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο:
"Ήταν μία επιστήμονας που στα νιάτα της βοηθούσε ανθρώπους στην Αφρική. Όταν βγήκε στην σύνταξη της δόθηκε η ευκαιρία να ξανά πάει στα ίδια μέρη, με μια επιστημονική ομάδα, για να δεί πως είναι σήμερα η κατάσταση.
Όταν έφτασαν σε έναν οικισμό, θυμήθηκε ότι όταν είχε πρωτοπάει εκεί, είχε γνωρίσει έναν μπαμπάτζικο Αφρικανό που έσπαγε καρύδια με το πουλί του. Για πολλούς λόγους είχε τότε εντυπωσιαστεί, οπότε όταν έφτασε στον οικισμό, ρώτησε να μάθει αν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος.
Πράγματι υπήρχε και την στείλανε οι ντόπιοι στην καλύβα του για να τον δει. Όταν μπήκε στην καλύβα είδε τον Αφρικανό γερασμένο να συνεχίζει να σπάει όχι καρύδια, αλλά καρύδες.........
Καλά του λέει, ακόμα την ίδια δουλειά κανείς; Τί να κάνω κοπέλα μου, της είπε ο Αφρικανός, αυτό έμαθα από τα νιάτα μου αυτό συνεχίζω, μόνο που τώρα έχω πρεσβυωπία."
Ο καλός οδηγός θα είναι καλός και στα γεράματα, με λιγότερα αντανακλαστικά φυσικά και αντοχές.
Αυτός που δεν ξέρει πως ανοίγει το καπώ του αυτοκινήτου του στα νιάτα του, δεν θά ξέρει και στα γεράματα.
Αν στα νιάτα του κάνει σφήνες και παράνομα βγαίνει μπροστά για να είναι πρώτος στο φανάρι, το ίδιο θά κάνει και στα γεράματα, απλά θά είναι περισσότερο επικίνδυνος όσο περνάνε τα χρόνια.
Ο Μέσι και στα 50 του θά είναι καλύτερος από τους συνομήλικους του ποδοσφαιριστές, αλλά και από τους 20αριδες που δεν έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο.
Σίγουρα με μειωμένες αντοχές.
-
Πήρα τα μέτρα μου εγκαίρως
αυτόματο
λάθος e-cvt , οτι πιο ξεκούραστο υπάρχειυβριδικό
οικονομία παντού και πάντα , σκέφτομαι τι γλυτώνω σε σχέση με συμβατικά αυτοκίνητα θα μένουν €€€ για δώρα στα εγγόνια...και κεράσματα στην ΦράουλαΤΟΥΟΤΑ
με τα περισσότερα adas που μπορούσαν να αγοράσουν τα λεφτά μου (και δεν ενεργοποιούνται απο ανεμίζουσες σημαίες )
πρώτα θα παραδώσω το δίπλωμα και μετά θα χαλάσει -
...και μέσα στη βαρετή κίνηση του Κηφισού πίσω μου μια καινούργια Mustang με ρίγες και έναν 60+++ στο τιμόνι. Και του πήγαινε καλύτερα από ένα τυπικό αμάξι για την ηλικία του.
-
Όσοι λέτε αυθαιρεσίες του στυλ "μετά τα 70 δεν πρέπει να οδηγούν", δεν έχετε δει 70άρη κοτσονάτο να μπορεί να σας βάλει κάτω και στην οδήγηση και στα πάντα, μου φαίνεται...
Τρίτη ηλικία και οδήγηση