-
@fanis75 said in Renault 5 E-Tech:
@cirus said in Renault 5 E-Tech:
ωραιο αλλα οπως ειπα και πριν ειναι πολύ ακριβο οπως και το renault για την μπαταρια και το range που έχουν.
Οχι ρε συ, 26Κ έχει το Πούμα και 30 η Τοπ έκδοση. Η 5αρι έχει 35Κ με τα 150 άλογα για να ειναι συγκρίσιμο με τα 170 του Πούμα.

με αντιστοιχο εξοπλισμο με κινεζο ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ δεν εχει 26
και μιλαμε για ενα αυτοκινητο με μικρη μπαταρια 52ρα που δεν ειναι για ταξιδια . τουλαχιστον 60ρα θα επρεπε να εχει
δεν εβαλα την διχρωμια να μην γινω υπερβολικός
και μην ξεχναμε οτι δεν εχει δικη του πλατφορμα (ειναι στην ιδια πλατφορμα με τα βενζινοκίνητα) οποτε τα καθισματα πίσω ειναι πολύ αβολα (τα γονατα σου ειναι σε περιεργη γωνία). Γενικα δεν ειναι καλή επιλογη θεωρω στα χρηματα του
-
@jousis said in Renault 5 E-Tech:
Και μην μου βάζετε τα λεφτά στην μέση, είπαμε, δεν κοιτάς το vfm σε αυτά τα αυτοκίνητα.
Δεν μπορώ να αγνοήσω την τιμή. Το βασικότερο κριτήριο σύγκρισης είναι για εμένα.
Σε κάθε περίπτωση, προφανώς ειναι πολύ καλό το Ρ5, όλοι το εκεθάζουν. Αλλά με δικά μου λεφτά δεν θα το αγόραζα ποτέ, γιατι ειναι πανάκριβο και δεν υπερτερεί πουθενά έναντι του ανταγωνισμούς, εκτός της εμφάνισης. Στα 25Κ θα το σκεφτόμουν...στα 35Κ με τίποτα.
-
Πάντως και μόνο που βάζετε το κουβαδάκι (5) σε σύγκριση με αυτοκίνητα άλλης κατηγορίας δείχνει πόσο το θέλετε

Και μην μου βάζετε τα λεφτά στην μέση, είπαμε, δεν κοιτάς το vfm σε αυτά τα αυτοκίνητα.
ενταξει
τοτε LOTUS ELECTRE ρε φιλε αν τα χρηματα δεν ειναι θέμα
ε πως να μην βαλουμε τα χρηματα αφου ειναι το πιο σημαντικο ρε φιλε, θα μας τρελάνεις
αν δεν ήταν το YUDO θα αγοραζα???? Ειναι καλο για τα χρηματα που το πρόλαβα τοτε που δεν ειχε επιλογες. Αν το budget ηταν απειρο θα επαιρνα αμαξια που παιρνουν οι πλούσιοι οχι κινεζικα. αλλα δεν τα έχω τι να κάνω
-
και μιλαμε για ενα αυτοκινητο με μικρη μπαταρια 52ρα που δεν ειναι για ταξιδια
και μην ξεχναμε οτι δεν εχει δικη του πλατφορμα (ειναι στην ιδια πλατφορμα με τα βενζινοκίνητα) οποτε τα καθισματα πίσω ειναι πολύ αβολα (τα γονατα σου ειναι σε περιεργη γωνία). Γενικα δεν ειναι καλή επιλογη θεωρω στα χρηματα του
Εεε δεν είπα για εξοπλισμο, είπα συγκριτικά με το Ρ5 που έχει 32Κ η βασική έκδοση έναντι 26Κ του Πούμα. Επίσης, πέφτουν και άλλο οι τιμές του Πούμα, έχουν στοκ (καλά στα εταιρικά δίνουν τρελλή έκπτωση).
Η μπαταρία ειναι ακόμα πιο μικρή (καλά θα ήταν να ήταν 52αρα), είναι 49 με ωφέλιμη χωρητικότητα 43!! Αλλά το σώζει η φοβερά χαμηλή κατανάλωση και βγάζει αυτονομία που έχουν τα άλλα με 52αρα.
Τα πίσω καθίσματα κλάην, ο οδηγός μας νοιάζει!
Είναι σήμερα που μιλάμε το πιο fun to drive suv EV κατά τους ειδικούς. Δεν το έχω οδηγήσει, αναμένω την επόμενη εβδομάδα. Έχω οδηγήσει Βόλβο και ΚΙΑ, αλλά θα πάω για μια επανάληψη (το Βολβο 2πλη!!).
-
@fanis75 said in Renault 5 E-Tech:
και μιλαμε για ενα αυτοκινητο με μικρη μπαταρια 52ρα που δεν ειναι για ταξιδια
Εεε δεν είπα για εξοπλισμο, είπα συγκριτικά με το Ρ5 που έχει 32Κ η βασική έκδοση έναντι 26Κ του Πούμα. Επίσης, πέφτουν και άλλο οι τιμές του Πούμα, έχουν στοκ (καλά στα εταιρικά δίνουν τρελλή έκπτωση).
Η μπαταρία ειναι ακόμα πιο μικρή (καλά θα ήταν να ήταν 52αρα), είναι 49 με ωφέλιμη χωρητικότητα 43!! Αλλά το σώζει η φοβερά χαμηλή κατανάλωση και βγάζει αυτονομία που έχουν τα άλλα με 52αρα.
Τα πίσω καθίσματα κλάην, ο οδηγός μας νοιάζει!
Είναι σήμερα που μιλάμε το πιο fun to drive suv EV κατά τους ειδικούς. Δεν το έχω οδηγήσει, αναμένω την επόμενη εβδομάδα. Έχω οδηγήσει Βόλβο και ΚΙΑ, αλλά θα πάω για μια επανάληψη (το Βολβο 2πλη!!).
οταν συγκρινω αμαξια συγκρινω ΜΕ ΙΔΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ. οχι το ενα να σου τα έχει ολα και το αλλο τιποτα
τεσπα δεν θελω να πλατιαζω ειπα που ειναι καλό και που κακό και κατα την γνωμη μου overall ειναι no buy, υπαρχουν πολύ καλύτερα στα χρηματα
ποτε δεν θα επαιρνα αμιγως ηλεκτρικο που δεν εχει στηριχτει σε πλατφορμα ηλεκτρικου αλλα σε πλατφορμα που ειναι και για θερμικη εκδοση. Ειναι λάθος εξ αρχης
-
Εγώ είπα μην βάζετε την τιμή στα σχόλια της συζήτησης γιατί δεν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να σταθεί έτσι ξερά απέναντι σε κινέζικα.
Ότι και να σας πω η απαντηση είναι "μα το κινέζικο δίνει παραπάνω σε αυτά τα λεφτά" οπότε δεν υπάρχει νόημα. Τζάμπα bytes θα δεσμεύουμε.το 5 (κ το μίνι) δεν είναι αυτοκίνητο που αγοράζεις με το μυαλό. Δεν βγαίνουν τα κουκιά.
edit: α, άσχετο, αλλά προσωπικά εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου η εξωτερική εμφάνιση στο αυτοκίνητο που οδηγώ. Μου αρέσει βέβαια να βλέπω στον δρόμο ωραία αυτοκίνητα να οδηγούν οι άλλοι, αλλά το πως είναι αυτό που οδηγώ δεν με νοιάζει καθόλου.
-
Πάντως και μόνο που βάζετε το κουβαδάκι (5) σε σύγκριση με αυτοκίνητα άλλης κατηγορίας δείχνει πόσο το θέλετε

Γιατί η κατηγορία του είναι το dolphin surf, e208, 500e, σετρίο (lol).
Το μίνι δεν το βάζω μέσα γιατί imo είναι στα ίδια ή καλύτερο.Και μην μου βάζετε τα λεφτά στην μέση, είπαμε, δεν κοιτάς το vfm σε αυτά τα αυτοκίνητα.
δε μιλάμε για 2-3 χιλιάρικα, η διαφορά είναι τεράστια άλλο τα 25Κ του surf και άλλο τα 35 του r5. Αν φτάσεις τα 35 σκέφτεσαι άλλα αμάξια.
-
Εγώ είπα μην βάζετε την τιμή στα σχόλια της συζήτησης γιατί δεν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να σταθεί έτσι ξερά απέναντι σε κινέζικα.
Ότι και να σας πω η απαντηση είναι "μα το κινέζικο δίνει παραπάνω σε αυτά τα λεφτά" οπότε δεν υπάρχει νόημα. Τζάμπα bytes θα δεσμεύουμε.το 5 (κ το μίνι) δεν είναι αυτοκίνητο που αγοράζεις με το μυαλό. Δεν βγαίνουν τα κουκιά.
edit: α, άσχετο, αλλά προσωπικά εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου η εξωτερική εμφάνιση στο αυτοκίνητο που οδηγώ. Μου αρέσει βέβαια να βλέπω στον δρόμο ωραία αυτοκίνητα να οδηγούν οι άλλοι, αλλά το πως είναι αυτό που οδηγώ δεν με νοιάζει καθόλου.
βρε να πληρωσεις κατι που σαρεσει παραπάνω για αυτό που λες από την καρδια αλλα μεχρι ενα σημειο γιατι μετα από μια διαφορα παιρνεις μεγαλύτερο/πολύ καλύτερο αμαξι οποτε δεν ισχυει πια. και εχει μεγαλη διαφορα οικονομικη
επίσης ειδικα σε αυτή την κατηγορια μιλάμε για δευτερα αμαξακια πολης όχι πρώτα!!!! οποτε το 95% που τα ψωνιζουν τα παίρνουν με λογική . Δεν ειναι το πρωτο/καλο σου αμαξι που θα κάνεις και υπερβαση αν σαρεσει κάτι πάρα πολύ. το leapmotor t03 και ασχημο ειναι πολύ και σε ολα χειροτερο από το κουκλι renault . αλλα για δευτερο αμαξι θα το προτιμουσα με 1000 αν ηταν να γλιτωσω 10Κ για δευτερο αμαξακι πολης
-
Ξαναλέω, δεν μπορώ να εμπλακώ σε συζήτηση περί χρημάτων/vfm γιατί δεν υπάρχει τπτ που μπορώ να πω και να σταθεί.
Ουτε καν για το e208. Για κανένα ευρωπαϊκό.
Δεν έχει νόημα να το παίξω τρελίτσα "όχι αξίζει τα λεφτά του". Δεν με πληρώνει καμία εταιρία για να το κάνω.υγ. εγώ δίνω μια παραπάνω βάση σε κάποια πράγματα που άλλοι δεν δίνουν (πχ θα στηρίξω ευρωπαϊκά μέχρι ενός ορίου, θέλω καλό εσωτερικό σχεδιασμό, θέλω κουμπάκια, κτλ) αλλά πλέον δεν αγοράζω, μόνο leasing. Αν τα έβγαζα απο την τσέπη μου*, όπως έχω ξαναπεί, -τώρα- θα αγόραζα δεύτερο χέρι κάποιο ηλεκτρικό, οι τιμές είναι εξαιρετικές.
*κ το λίζιν απο την τσέπη μου βγαίνει, αλλά ας πούμε, δεν είναι μεγάλη δέσμευση.
-
Ότι και να σας πω η απαντηση είναι "μα το κινέζικο δίνει παραπάνω σε αυτά τα λεφτά" οπότε δεν υπάρχει νόημα. Τζάμπα bytes θα δεσμεύουμε.
Προσωπικά δεν ανέφερα κανένα Κινέζικο, με άλλα το συνέκρινα βάση τιμής και μόνο. Γιατι θεωρώ (δεν το έχω οδηγήσει, μόνο το έχω δει στατικά) ότι το Ρ5 ειναι πολύ καλό EV, αλλά εκτός Ελληνικής πραγματικότητας με αυτές τις τιμές - απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό και περιορισμένο αγοραστικό κοινό.
-
Ξαναλέω, δεν μπορώ να εμπλακώ σε συζήτηση περί χρημάτων/vfm γιατί δεν υπάρχει τπτ που μπορώ να πω και να σταθεί.
Ουτε καν για το e208. Για κανένα ευρωπαϊκό.
Δεν έχει νόημα να το παίξω τρελίτσα "όχι αξίζει τα λεφτά του". Δεν με πληρώνει καμία εταιρία για να το κάνω.υγ. εγώ δίνω μια παραπάνω βάση σε κάποια πράγματα που άλλοι δεν δίνουν (πχ θα στηρίξω ευρωπαϊκά μέχρι ενός ορίου, θέλω καλό εσωτερικό σχεδιασμό, θέλω κουμπάκια, κτλ) αλλά πλέον δεν αγοράζω, μόνο leasing. Αν τα έβγαζα απο την τσέπη μου*, όπως έχω ξαναπεί, -τώρα- θα αγόραζα δεύτερο χέρι κάποιο ηλεκτρικό, οι τιμές είναι εξαιρετικές.
*κ το λίζιν απο την τσέπη μου βγαίνει, αλλά ας πούμε, δεν είναι μεγάλη δέσμευση.
οτι γραφω το γραφω για αγορα
στις τιμες leasing παιζουν αλλα πραγματα που δεν τα γνωριζω και παρα πολλες φορες τα ευρωπαικα ειναι καλυτερα σε τιμη leasing
οποτε μην παιρνεις υποψιν σου την γνωμη μου για leasing ειναι καθαρα για την αγορα.
σε leasing πιθανοτατα και γω ευρωπαικο θα διαλεγα
-
https://autoholix.com/2026/01/17/renault-5-e-tech-electric-150-ps-dokimi-test-drive/
Συμπέρασμα
Το θέλω και ας είναι μικρό και εντελώς ακατάλληλο για την ανοικονόμητου ύψους οικογένεια μου. Ίσως για αυτό το θέλω…για να είμαι μέσα του μόνη μου και να ακούω μουσική από τα χρόνια που έτρεχα Formula 3 χωρίς να είναι κάποιος μέσα για να με περιορίζει.
Το θέλω γιατί ξυπνά μνήμες από μια εποχή ανέμελη και καλοπροαίρετη.
Το θέλω γιατί μπορώ να στρίψω σε μια στροφή με όποιον τρόπο και να φανταστώ.
Το θέλω γιατί είναι πανέμορφο και όταν κάθομαι πίσω από το τιμόνι του νοιώθω πως έχει φτιαχτεί μόνο για εμένα.
Ένα απρόσμενος έρωτας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης!
-
Πάντως για 3.9μ αμάξι τα 10.5μ διάμετρο στροφής και πολύ περισσότερο για ηλεκτρικό το λες κακό νούμερο.
-
Δε πιστεύω ότι στις προτεραιότητες κάποιου που επιλέγει το Renault 5, είναι η πρακτικότητα. Υπάρχουν σίγουρα πολύ πιο πρακτικά ηλεκτρικά στην κατηγορία του.
Μακάρι κάποτε να μπορούσα να πάρω ένα μεταχειρισμένο σαν της Φαμπιάτου, σε καλή τιμή
-
Άμα δεν κοιτάς την πρακτικότητα στο δεύτερό σου αυτοκίνητο που το έχεις για καθημερινή λάντζα, τότε καλά κάνουν.
-
@dstou said in Renault 5 E-Tech:
Άμα δεν κοιτάς την πρακτικότητα στο δεύτερό σου αυτοκίνητο που το έχεις για καθημερινή λάντζα, τότε καλά κάνουν.
Μην μπερδεύεσαι.
Δεν ξέρω τι θέλει να πει ο φίλος @axel12p αλλά κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν το "πρώτο" αυτοκίνητο ως το καθημερινό (και άρα πρακτικό) και το δεύτερο ως "fun".
Άλλοι έχουν το πρώτο ως μόστρα και το δεύτερο για τη λάντζα.
Ότι θέλει ο καθένας.Πάντως το R5 φαίνεται για ενδιαφέρον αμαξάκι που σίγουρα θα αγόραζα (για 2ο-3ο μαζί με το Jimny μου), αν και θα περιμένω να του βάλουν lfp μπαταρίες (ή άλλη τεχνολογία απ' τις. NMC) μεγάλης χωρητικότητας ώστε να το δω σοβαρά.
-
η τελική των 150 χλμ/ω είναι οριακή για την σύγχρονη μετακίνηση στους δρόμους.
...
εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική και μηχανική ησυχίαnope.
Πάνω απο τα 110 οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ειναι μεγάλοι απο την Α και τους καθρέπτες και πάνω απο τα 130 δεν το πας για πάνω απο 20 λεπτά αν δεν έχεις πάρει παναντόλ. Οπότε δεν πα να είχε και 190, αχρείαστα (ίσως για καμιά προσπέραση αλλά με 150 άλογα για να τα πιάσεις θα ήθελες 2 ημέρες).
Και συγκρίνω με αντίστοιχο hatch (e208*).Περίεργο που το λέει αθόρυβο γιατί φαίνεται καλογραμμένο άρθρο, σίγουρα το οδήγησε αρκετά και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία απο ότι βλέπω.
(edit: τώρα πρόσεξα τις καταναλώσεις 120/140km/h που αναφέρει...μάλλον δεν το οδήγησε σε εθνική)όμως πετυχαίνουν να προσδίδουν στον οδηγό την αίσθηση πως κάθεται χαμηλά
nope. δεν δουλεύει, φαίνεται αμέσως οτι κάθεσαι ψηλά
.ελκτική δύναμη από τους μπροστινούς τροχούς κάνουν το αυτοκίνητο να μοιάζει αδύναμο
Το μοτέρ/γκάζι/(δενξερω) είναι "κομμένο" χαμηλά (και το λίγο ESP επιθετικό), με αποτέλεσμα να δίνει πιο αδύναμη αίσθηση απο το 136hp PSA* σύνολο. Το initial pickup είναι τρομερά υποτονικό. Μάλλον είναι συνειδητή επιλογή για να το κάνουν πιο ήρεμο, πιο ώριμο. Δεν έχω ιδέα.
*το αναφέρω ξανά γιατί αυτό ξέρω καλά κ συγκρίνω, όχι γιατί είναι κάτι τρομερό
-
η τελική των 150 χλμ/ω είναι οριακή για την σύγχρονη μετακίνηση στους δρόμους.
...
εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική και μηχανική ησυχίαnope.
Πάνω απο τα 110 οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ειναι μεγάλοι απο την Α και τους καθρέπτες και πάνω απο τα 130 δεν το πας για πάνω απο 20 λεπτά αν δεν έχεις πάρει παναντόλ. Οπότε δεν πα να είχε και 190, αχρείαστα (ίσως για καμιά προσπέραση αλλά με 150 άλογα για να τα πιάσεις θα ήθελες 2 ημέρες).
Και συγκρίνω με αντίστοιχο hatch (e208*).Περίεργο που το λέει αθόρυβο γιατί φαίνεται καλογραμμένο άρθρο, σίγουρα το οδήγησε αρκετά και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία απο ότι βλέπω.
(edit: τώρα πρόσεξα τις καταναλώσεις 120/140km/h που αναφέρει...μάλλον δεν το οδήγησε σε εθνική)όμως πετυχαίνουν να προσδίδουν στον οδηγό την αίσθηση πως κάθεται χαμηλά
nope. δεν δουλεύει, φαίνεται αμέσως οτι κάθεσαι ψηλά
.ελκτική δύναμη από τους μπροστινούς τροχούς κάνουν το αυτοκίνητο να μοιάζει αδύναμο
Το μοτέρ/γκάζι/(δενξερω) είναι "κομμένο" χαμηλά (και το λίγο ESP επιθετικό), με αποτέλεσμα να δίνει πιο αδύναμη αίσθηση απο το 136hp PSA* σύνολο. Το initial pickup είναι τρομερά υποτονικό. Μάλλον είναι συνειδητή επιλογή για να το κάνουν πιο ήρεμο, πιο ώριμο. Δεν έχω ιδέα.
*το αναφέρω ξανά γιατί αυτό ξέρω καλά κ συγκρίνω, όχι γιατί είναι κάτι τρομερό
Ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρεις!
Εγώ δεν έχω οδηγήσει (ακόμη) κανένα εκ των δύο (R5, e208). Η μόνη σχετική εμπειρία που έχω είναι 3 ταξίδια Αθήνα/Καρδίτσα/Θεσνικη που έκανα μέσα στο 2025 με KIA EV3 όπου αντίστοιχα πάνω από 130 είχε αρκετό αεροδυναμικό θόρυβο και σε τέτοιες ταχύτητες (110-130) η μέση κατανάλωση ήταν στα 17.5-20 kWh/100 km.Βέβαια το EV3 είναι μια κλάση πάνω από αυτά τα δύο.
Πάντως, σαν γενικό σχόλιο (αν και ίσως πρέπει να το κάνω πιο εκτενές συγκριτικό post σε άλλο νήμα):
Μέσα στο 2025, λόγω δουλειάς, έκανα πάρα πόλλα ταξίδια Αθήνα-Θεσνικη με διάφορα αυτοκίνητα της Hertz. Sportage Diesel Auto (2 ή 3x φορές - δε θυμάμαι πλέον), Duster mild hybrid AWD (1x), Vitara mild hybrid AWD (2x) and strong hybrid 2WD (1x), Qashqai hybrid βενζίνη Auto (1x), EV3 long range (3x φορές) + άλλες 3 φορές το προσωπικό μου παιχνιδάκι (Jimny LCV).Πριν από το EV3 δεν είχα άλλη εμπειρία με ηλεκτρικό, αλλά μετά από αυτό, μπορώ να πω οτι η ηλεκτροκίνηση είναι δεν είναι απλά το μέλλον, είναι ήδη πλέον το παρόν.
Πολύ καλύτερη η εμπειρία της οδήγησης με ένα ηλεκτρικό σε σχέση με οτιδίποτε άλλο σε θερμικό έχω οδηγήσει. Απλά θέλει να κάνεις κανα ξεμούδιασμα παραπάνω και ίσως λίγο προγραμματισμό. Άλλωστε και με τα θερμικά δεν κάνουμε κάποιο προγραμματισμό (που έχει εταιρικό να βάλω, ποια τα reviews του κάθε πρατηρίου, με κλέβουν;); Από την άλλη, το ηλεκτρικό σε αποζημιώνει με όλα τα υπόλοιπα.Χαλαρά το επόμενο αυτοκίνητο που θα κάνει παρέα στο Jimny θα είναι ηλεκτρικό.
-
Επαυξανω και γω οτι το R5 δινει το γκαζι πολυ πιο σταδιακα απο αλλα ηλεκτρικα. Αυτο βεβαια δεν ειναι απαραιτητα κακο.
Το σασι το βρηκα πολυ ισορροπημενο και ωριμο. Γενικα ενα αμαξι που εχει υπερπροβληθει απο τον Τυπο, αλλα εξακολουθει να ειναι καλο.
Παντως το Firefly ειναι πολυ ανωτερο στα ιδια λεφτα τηρουμενου του εξοπλισμου. Αν δε σε νοιαζει δηλαδη τοσο η αυτονομια, νομιζω κερδιζει ανετα.
-
@danis said in Renault 5 E-Tech:
Η μόνη σχετική εμπειρία που έχω είναι 3 ταξίδια Αθήνα/Καρδίτσα/Θεσνικη που έκανα μέσα στο 2025 με KIA EV3 όπου αντίστοιχα πάνω από 130 είχε αρκετό αεροδυναμικό θόρυβο και σε τέτοιες ταχύτητες (110-130) η μέση κατανάλωση ήταν στα 17.5-20 kWh/100 km.Οκ, λογικές οι καταναλώσεις αυτές χωρίς θέρμανση.
Ας πούμε οτι τα μικρά hatch είναι γύρω στα ~18 @ 110km/h, πάνε στα ~20@120 και 21+ στα 130, χωρίς μετωπικούς ανέμους κ θέρμανση.Για τους θορύβους κρίνω με το e208 γιατί δεν θυμάμαι τί γινόταν με τα θερμικά, έχω να οδηγήσω 5 χρόνια. Έχω συνηθίσει στην ηρεμία.

@jammamon το έχεις δοκιμάσει το νίο;
Τιμόνι + φρένα + ανάρτηση είναι σαν το 5, σαν τυπικό ευρωπαϊκό hatch ή κλασσικός κινέζος ;
Renault 5 E-Tech