-
Βάλε λίστα των έντεχνων του 90, δεν τους θυμάμαι όλους!
Έβαλες μεγάλα ονόματα, όλοι αυτοί το 90 πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ ή το γυροφέρναν!
Ασχέτως το τι ειπαν μετά και πως τα έφερε η ιστορία!
Το επιχείρημα σου περί γιαννοπουλου και σκυλάδικα ως μοναδικό πολιτισμικό αποτύπωμα στη χωρα δεν ισχύει, είναι φαιδρό!
Η κυβερνώσα τότε πολιτική παράταξη είχε από όλα! Και λαϊκό πρόγραμμα και έντεχνο!
Σκυλαδικο δεν έχω πάει παρα μοναχα δυο φορές κατά τύχη, όποτε τους άλλους τους θυμάμαι τι και πως επι 90-2000
Τώρα αν θες πίστεψε με αν δεν θες μείνε σε ότι σου είπαν!
Η μετέπειτα πορεία κάποιων ανθρώπων τι σχέση έχει με την χρονική περίοδο που εξετάζουμε;
Θες να κανουμε τέτοιες αξιολογήσεις και για άλλα συμβάντα κάποιων κομμάτων με τρικυμία αποφάσεων διαγραφή, επανεγγραφή κτλ μελών στην διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων και να βγάλουμε συμπέρασμα για μια συγκεκριμένη;
-
Ποιος από τους δύο μας μένει στο τι του είπαν είναι πλέον φανερό.
Από την ένδεια να γράψεις ένα πρόσωπο του πολιτισμού που στήριξε το πασοκ το 90 ( χωρίς να φύγει μουντζώνοντας ή αναζητώντας εξιλέωση) μέχρι το ξέπλυμα γιαννόπουλου και μενδώνης.
Δίνω και τη Βάνα τη Μπάρμπα αν θες, παρά το πισωγύρισμα της προς καραντζαφέρη τώρα στα γεράματα, άλλωστε σαν γνήσια πασοκα όταν είδε ότι δε μπορούσε να στραγγίξει άλλο χρήμα , αλλαξοπίστησε.
-
Ποια ένδοια ρε συ.... όποιον και αν λες στα ποστ σου πέρασε απο το ΠΑΣΟΚ. Πες και άλλους.
Η Βάνα μπάρμπα ήταν έντεχνη;;;;
Και ακόμα και αν ήταν, την κρίνεις στην βάση των προσωπικών της αποδοχών στο καπιταλιστικό σύστημα οπου ζούμε;
Τι να κάνει, να πεινάσει;;;; Αυτό δεν λεμε συνήθως ως απάντηση
Δηλαδη όλοι οι γνησιοι πασοκοι έψαχναν το χρήμα και είναι το σκυλάδικου .....εεε;;
Κατάλαβα..... πάμε σε αυτό το επίπεδο επιχειρημάτων. Πάμε στο χρήμα.
Να σε ρωτήσω...στα φεστιβάλ του κόμματος πας με το AUDI SUV ( η bmw , δεν θυμάμαι αλλά νομιζω πως κάτι τέτοιο είχες πει πως εχεις) ή παίρνεις άλλο αυτοκινητο;;;;
-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Η Βάνα μπάρμπα ήταν έντεχνη;;;;
Και ακόμα και αν ήταν, την κρίνεις στην βάση των προσωπικών της αποδοχών στο καπιταλιστικό σύστημα οπου ζούμε;
Τι να κάνει, να πεινάσει;;;; Αυτό δεν λεμε συνήθως ως απάντηση;
Δηλαδη όλοι οι γνησιοι πασοκοι έψαχναν το χρήμα και είναι το σκυλάδικου .....εεε;;
Κατάλαβα..... πάμε σε αυτό το επίπεδο επιχειρημάτων
Να σε ρωτήσω...στα φεστιβάλ του κόμματος πας με το AUDI SUV ή παίρνεις άλλο αυτοκινητο;;;;
Γιατί η Βάνα δεν πρωταγωνίστησε σε ταινία που κέρδισε Οσκαρ; Ανενημέρωτο σε βρίσκω , δε σας τα είπαν τότε στην τοπική τα κατορθώματα της "συντρόφου".
Τουλάχιστον από κανένα Καφετζόπουλο που το βλέπω διχάζεσαι αν θα τον γράψεις ή όχι ( και με το δίκιο σου) ως πρόσωπο του πολιτισμού κάτι παραπάνω έκανε καλλιτεχνικά στο διεθνές του θέματος.
Με το audi ( για λίγο ακόμα ελπίζω) ρε τι θα πάω με το saxo ; για να "σκάνε" οι πασοκοι που έμειναν έξω από τη τότε ρεμούλα της εποχής ( ή έφαγαν το λίπος τους) , ενώ τα κομμούνια έστω και μια ζωή στην απέξω κάτι έκαναν . ( όπως μου γράφεις έτσι θα σου απαντώ , για τους υπόλοιπους , παρακαλώ αγνοήστε το συγκεκριμένο....)
Συνέχισε , δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία αναζητά το πασοκ της , απλά είπα να γράψω ότι κάποιοι θυμόμαστε και κάτι...
Ως εδώ όμως, ότι είχα να γράψω , συνέχισε χωρίς εμένα την ωραιοποίηση , δεν έχει νόημα να κουράζουμε κανένα και μεταξύ μας δε θα συμφωνήσουμε.
-
Βία στα σχολεία "επί ΠΑΣΟΚ" υπήρχε. Δυστυχώς δεν μας είχε ακόμα αγγίξει η πολιτική ορθότητα, εννοείται ότι οι "ομοφυλόφιλοι" (ίδια τάξη με την "Τζένη Χειλουδάκη" ήμανε...) άκουγαν πολλά. Είχαμε ένα άλλο παιδί στο λύκειο λίγο "αγαθιάρη", εμείς τον "προστατεύαμε"¨, σε άλλες περιπτώσεις σε ΄άλλα σχολεία "τους" "φατούρωναν" ανά μισάωρο, ο,τι κάτσει...
Εξωσχολικούς να μπαίνουν μέσα στο σχολείο κυνηγώντας αντίζηλο για γκομενοδουλειές ή να περιμένουν απ έξω μαθητή που τους κύτταξε στραβά... Ομολογώ όμως ότι αυτά έμεναν σε επίπεδο "φάπας" και όχι σε αυτά που βλέπουμε σήμερα με παρέες να δέρνουν έναν, να τον τραυματιζουν σοβαρά και να τραβάνε και βίντεο...
Χουλιγκανισμός υπήρχε επίσης έντονος, ωστόσο τα ραντεβού για ξύλο ξεκίνησαν μετά το 00. Δεν έφταναν πάντως μέχρι φόνο, ο Μπλιόνας ήρθε αργότερα.
Γενικώς έγινε η κοινωνία πιο βίαιη, θες τα σόσιαλ, θες τα κινητά, η (μη) παιδεία, δεν ξέρω...Όσο για τον "μπολιτισμό" λαπ έχεις λάθος. Από την μία η ΕΡΤ με εξαίρετες εκπομπές και ταινίες. Από την άλλη το "ξεβλάχεμα" που οδήγησε στην αποθέωση του σκυλάδικου και του "κλαμπ", στο αίσχος της βιντεοταινίας κλπ. Μόνο "πολιτισμό" δεν προήγαγε το ΠΑΣΟΚ, όπως παντού βρήκε το πιο εύπεπτο για τον "λαό" και το πριμοδότησε... Όλες οι "γιορτές του" (γαύρου/κρασιού/κάστανου/ whatever) τότε καθιερώθηκαν με ατζέντα σκυλάδικου. Ο Χατζιδάκις που επάρατης ΝΔ έκανε την απίστευτη Λιλιπούπολη τους μούτζωσε και έφυγε, γενικώς οι σοβαροί διαχώρισαν την θέση τους από την βλαχομπαρόκ αισθητική των κυβερνώντων...
Καλλιτέχνες οι περισσότεροι δήλωναν αριστεροί πάντως και τότε...Την σημερινή εποχή πάντως στην Αθήνα υπάρχουν ένα σωρό φοβερές θεατρικές παραστάσεις. Κυρίως γιατί τα νέα παιδιά (ηθοποιοί και σκηνοθέτες) είναι πολύ πιο ταλαντούχα, σπουδάζουν (ήτοι μαθαίνουν να υποδύονται, να χορεύουν και να τραγουδάνε) και μπορείς να βρεις "διαμάντια" να παρακολουθήσεις.
-
Ωχ Θεέ μου Θεέ μου που έλεγε και η δαμανακη.
Για αυτό έτρεχαν μακριά και πήγαιναν και τότε σε ΠΑΣΟΚ και αλλά κόμματα.
Όχι γιατί ήταν κάτι φοβερό το ΠΑΣΟΚ αλλά για να γλυτώσουν από αυτά τα στεγανά απόψεων και σκέψης.Δεν υπαρχει ωραιοποίηση σε όσα λεω. Εγω γράφω αυτά που έζησα. Έτσι ήταν στην εποχή μου το σχολείο μου. Λαϊκό σχολείο με μεταναστες, απλές οικογένειες και όχι ιδιωτικό.... Να σου πω...... εσυ σε δημόσιο πηγές;;;..(κάτι που μου λέει πως θα βγάλουμε και άλλον λαγό)
Εσυ αποφάσεις σαν μια αλλη επιτροπή, δοξασμένη, πως δεν ήταν έτσι, πως δεν τα έζησα αυτά και πως ωραιοποιω όσα μου συνέβησαν.
Κάθομαι και σπάω το κεφάλι μου αν ήταν διαφορετικά και αρχίζω και θυμάμαι γεγονότα για αυτό και τα γράφω.Όχι ήταν έτσι όπως τα λέω. 5 παιδιά κάπνιζαν από όλο το σχολείο μαλιστα με τα δυο κάνω παρέα σήμερα.
Όχι δεν είχαμε ναρκωτικά. Όχι τους θηλυπρεπείς δεν τους πειράζανε και όχι τους μεταναστες δεν τους είχαμε στο περιθώριο. Οκ ήταν πιο μεγάλοι από εμάς και κερδίζαμε και στο μπάσκετ. Αλλά η εικόνα που παρουσιάζεις, όχι δεν την έζησα.
Και αυτό διοτι είχαμε πολύ σφιχτό έλεγχο από τους καθηγητές. Μόλις πήγαινε να ξεκινήσει κάτι αμέσως πήγαινες σε συμβούλιο καθηγητών
Στα αλλά τα ωραία και τα πικάντικα αν τα κατάφερες και ξεκίνησες από φτωχός (ποτέ δεν αναφέρομαι με αυτόν τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό στους οπαδούς του κομματος όπως έκανες εσυ) σημαίνει πως οντως υπό προϋποθέσεις το σύστημα που ζεις και εχθρεύεσαι....λειτουργεί. Όποτε αυτό αδυνατίζει τα επιχειρηματ άσου.
Για να μην μιλήσω για προστιθέμενης αξίες και utility με την επιλογή ενός ελαστικού πολυτελούς προϊόντος. Άστο....αυτό.
Υ.γ ποτε μου δεν έχω πατήσει το πόδι μου σε κάποια κομματική τοπική. Δεν δέχομαι από κανέναν να μου κάνει κατήχηση για αυτό και δεν πάω και δεν ανακατεύομαι με τα κόμματα .... Εσυ;
-
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Εντάξει τώρα ούτε οι καθηγητές ενδιαφέρονται, ούτε η αστυνομία έχει διάθεση να την βρίζουν ως ρατσιστική αν την πέσει σε τίποτα ευπαθείς...
Νομίζω ότι την Αστυνομία περνάει και "τη χειροκροτάει ο κόσμος" που λέει κι ο υπουργός, όταν κάνει τη δουλειά της.
Όταν εκτελεί εν ψυχρω γυφτάκια και την πέφτει σε Μάγγους μέχρι νοσοκομείου/ θανάτου, τότε την βρίζουν. Αυτοί που θέλουν μια Αστυνομία καθώς πρέπει ανθρώπων, όχι μια Αστυνομία κακοποιών με στολή, τύπου Κουρδιστό Πορτοκάλι. -
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Όταν εκτελεί εν ψυχρω γυφτάκια και την πέφτει σε Μάγγους μέχρι νοσοκομείου/ θανάτου, τότε την βρίζουν. Αυτοί που θέλουν μια Αστυνομία καθώς πρέπει ανθρώπων, όχι μια Αστυνομία κακοποιών με στολή, τύπου Κουρδιστό Πορτοκάλι.
Κανείς δεν εκτελεί εν ψυχρώ, ποτέ δεν το έχουν κάνει. Μάγγοι τι είναι?
-
@fiverg όπως έγραψα υπήρχαν δυο όψεις στον πολιτισμό.
Η λαϊκή και η έντεχνη. Μιλώ για εποχές 90-2000 που θυμάμαι.
Υπήρχε άνθηση των γκαλερί που προωθούσαν εναλλακτικέ εικαστικές τεχνες, ανταλλαγές μουσειων, πολύ καλές παραστάσεις, ποιοτικός ήχος τα βραδιά στις τότε νέες μουσικές σκηνές που αντικατέστησαν τις παλιές μπουάτ κτλ
Όπως επίσης η ΕΡΤ όπως αναφέρεις. Με σοβαρές πολιτικές εκπομπές, εκπομπές βιβλίου, εκπομπές κλασικής μουσικής. Εκπομπές ταξιδιού, όπως η εξαιρετική Τσόκλη, εκπομπές αρχιτεκτονικής ανάλυσης. Εκπομπές φιλοσοφιας και ιστορία, ερευνητικές δημοσιογραφικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που άφησαν εποχή, που ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο. Κτλ κτλ
Όλα με έξοδα της ΕΡΤ.Οι συναυλίες της φιλαρμονικής της ΕΡΤ.
Όλα αυτά δεν λογίζονται πολιτισμός;
Είχε ξεκινήσει το αρχείο της ΕΡΤ να ταξινομείται.
Δεν υπήρχε μονάχα ο Γιαννόπουλος όπως έχουν κατηχήσει και πείσει τον @civil357 για να βγει ένα κομματικό αφήγημα
Τα πιο πριν δεν τα ξέρω και δεν τα έζησα.
-
Το Τριμελές Εφετείο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλλαν οι έξι για τους οποίους ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία κατά της αθώωσης τους κρίνοντας την ως εκπρόθεσμη.
Σύμφωνα με την απόφαση, “η έφεση του Εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη χωρίς να υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη”.
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
ok, αναμενομενοοπως το ιδιο θα γινει για το ματι
και για τα τεμπη
ντροπη μας
-
@gatoz said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Το Τριμελές Εφετείο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλλαν οι έξι για τους οποίους ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία κατά της αθώωσης τους κρίνοντας την ως εκπρόθεσμη.
Σύμφωνα με την απόφαση, “η έφεση του Εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη χωρίς να υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη”.
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
ok, αναμενομενοοπως το ιδιο θα γινει για το ματι
και για τα τεμπη
ντροπη μας
-
Ρε συ Λαπ, είπαμε να κωλοτριβόμαστε μεταξύ μας, αλλά και μάθημα στον σιβιλ;
Είναι ντροπή, που λεγε κι ο Καραμάναλης... -
Γιατί τι είναι ο σιβιλ και δεν επιδέχεται μάθημα;;;
Ιερή αγελάδα του πολιτισμού;Εγώ απο αυτά που διαβάζω διαπιστώνω πως αναπαράγει στερεότυπα που προφανώς δεν ισχύουν.
Και πολιτισμό είχαμε και αρκετοί μη πω πάρα πολλοί αριστεροί τη δεκαετία του 90 στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την πτώση του υπαρκτού και στην χωρα υπήρχε πολιτισμός για όλα τα πνευματικά επίπεδα.
Αυτή είναι η αλήθεια, τα άλλα και σύμφωνα με αυτά που έζησα είναι κομματική γραμμή.
-
Γιατί τι είναι ο σιβιλ και δεν επιδέχεται μάθημα;;;
Ιερή αγελάδα του πολιτισμού;Εγώ απο αυτά που διαβάζω διαπιστώνω πως αναπαράγει στερεότυπα που προφανώς δεν ισχύουν.
Και πολιτισμό είχαμε και αρκετοί μη πω πάρα πολλοί αριστεροί τη δεκαετία του 90 στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την πτώση του υπαρκτού και πολιτισμός για όλα τα πνευματικά επίπεδα υπήρχε στην χώρα.
Αυτή είναι η αλήθεια, τα άλλα είναι κομματική γραμμή.
Αυτό που θέτουν οι @piliourits και @civil357 είναι ότι ο πολιτισμός και η καλή ζωή επί πασοκαρας δεν ήταν για όλους!!!
Όχι μόνο γιατί δεν την έφταναν οικονομικά, αλλά κυρίως γιατί δεν προοριζόταν για όλους!!!
Το άσμα "δεν πάω Μέγαρο, θα μείνω με τον παίδαρο" είχε και το κομμάτι δεν μπορώ οικονομικά να πάω Μέγαρο, αλλά και το σιγά μην πάω Μέγαρο!Δεν θα αναφερθώ καν στα πάρτυ της ΠΑΣΠ στις σχολές! Ή ακόμα και τις εκδηλώσεις συλλόγων που κουμάντο έκανε η τοπική του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτισμός είναι η ανάπτυξη πνευματικού επιπέδου!! Όχι τρόπος έκφρασης του υπάρχοντος ή ακόμα χειρότερα καταβαράθρωσής του!
-
Δηλαδή Νικ δεν υπήρχαν επί πασοκ επιδόματα στις οικονομικά ασθενείς τάξεις να πάνε να παρακολουθήσουν μια καλή παράσταση;
Ένα κονσέρτο μουσικής;;;Δεν υπήρχαν φεστιβάλ;; Δεν πήγαινε ο κόσμος σε καλοκαιρινές παραστάσεις στα διάφορα δημοτικά θέατρα;;;;
Δεν γέμιζαν οι μουσικές σκηνές κάθε βράδυ στην Πλάκα;;;
Τα βλαχομπαροκ σκυλαδικα υπήρχαν διότι υπήρχε βλαχομπαροκ κοινό για αυτά.
Τι να κάνουμε, έτσι είναι οι Έλληνες επαρχιώτες και μη.Δεν κατάλαβα το τι λες.
Για την οικονομική δυνατότητα, δεν έκανε εργατικές κατοικίες το ΠΑΣΟΚ για το λαό, δεν έκανε δημοτικά θέατρα;;; Δεν έδινε επιδόματα κοινωνικου τουρισμού με το τσουβαλι;;;
Έχω την αίσθηση πως τα ισοπεδώνουμε όλα στην συζήτηση αυτή
-
Σε άλλη Ελλάδα ήταν αυτά;;;
Ο κόσμος που διασκέδαζε τα καλοκαίρια στις συναυλίες όπως βλέπουμε τι ήταν;;; Πλούσια αστική τάξη;;;
Ο λαός είχε πολιτιστικά δεσμά;;
-
Ήρθε η ώρα για το προβοκατορικο ποστ να αναψουν τα αίματα.
Όχι ότι συμφωνώ ή διαφωνώ...αλλά μιας και τον ανέστησαν πολλές φορές τον μακαρίτη σήμερα οι αριστεροί εδώ μέσα.....ας τους απαντήσει
....Και πρόκοψαν
-
@lap αυτά που λες και περιγράφεις υπήρχαν,
Το βασικό που δεν βλέπεις είναι ότι σιγά σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται και όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε οι οικονομική δυνατότητα (κάποιοι δεν την είχαν ούτε τότε) αλλά γιατί το πολιτιστικό επίπεδο, άρα και το πνευματικό, έπεσε!
Με ευθύνη αυτών που έπρεπε να το ανεβάσουν (είχαν την εξουσία στα χέρια τούς) και φρόντισαν να το ρίξουν!!!
Νταλάρα και Κατσιμιχαίους, Βασίλη, Μαχαιρίτσα και Πασχαλίδη, Θαλασσινό και Μάλαμα;;; Αλήθεια τώρα;;;
Τον Χαρούλη μέσα από τα αφιερώματα στον Ξυλούρη και τον Ερωτόκριτο;;; Η ΠΑΣΠαρα;;;
Ποια πολιτική οργάνωση τους ανέδειξε στα φεστιβάλ της;;; Η νεολαία ΠΑΣΟΚ;;;Όσο για τον τουρισμό, άστο! Διακοποδάνεια για Μύκονο Σαντορίνη Παρο εκείνη την εποχή στο φουλ!!!
Κάναμε να δούμε φίλους από Αθήνα στα χωριά από το 1997 εως 2008 που ζορίστηκαν και ξαναξεκίνησαν να έρχονται στους παππούδες!Αναρωτιέμαι πώς παραβλέποντας όλα αυτά, απορείς πως φτάσαμε στο σημερινό χάλι!
Δεν το πάω καν σε επίπεδο επικοδομήματος, γιατί θα το καψεις!
-
Βρε συ δεν μιλώ για την πασπ. Ρε μανία με την πάσπ και τις διάφορες τοπικές οργανώσεις.
Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές οργανώσεις. Δεν ξέρω καν ποιες είναι και αν υπάρχουν ακόμα.
Μιλάω για την πολιτική του υπουργείου πολιτισμού της εποχής.
Σήμερα το φεστιβάλ του ΚΚΕ όντως κρατάει αυτήν την παράδοση η οποία όμως ήταν στο απόγειο της τοτε επί κυβερνήσεως των πασοκων.
Στη ουσία αναπαράγουν την μουσική της εποχής εκείνης. Και καλά κάνουν. Μαζί με νέα ταλέντα.
Θυμάσαι τι γινόταν στον ζυγό το 2000.... Χαμός κάθε βράδυ. Ποιοτική μουσική, νέες μουσικές.
Όσο για τα διακοποδανεια είναι άλλο κεφάλαιο.
Υπηρχαν και τα επιδόματα κοινωνικού τουρισμού. Το θυμάμαι καθαρά. Θυμάμαι επίσης πως λειτουργούσαν οι δημόσιες κατασκηνώσεις, ακόμα και οι ειδικές αλλά δεν θυμαμαι τώρα το όνομα τους,... λειτουργούσαν σε πολύ καλό βαθμό. Σήμερα δεν ξέρω καν αν υπάρχουν.
Συμφωνώ πως σήμερα έχει πέσει η κουλτούρα. Και κανείς δεν κρατά ψηλά τον πολιτισμό αυτόν της δεκαετίας του 90 παρά μονάχα τα φεστιβάλ, όπως λες.
-
@otso said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Δεκτή η κριτική σου και όπως λες έχουμε παρόμοιες προσλαμβάνουσες. Με την διαφορά πως σε εμάς ποτέ δεν μιλήσαμε για τους ανθρώπους με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις με τέτοια υποτιμητικά επίθετα. Ούτε όταν έπιναν ένα ποτηράκι παραπάνω.
Βασικά το να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις και ιδιαίτερα μπροστά σε γονείς συγγενείς ήταν ανεπίτρεπτο. Δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε έτσι, ποτέ!
Ναι σε κάποια τραπέζια κάποιοι συγγενείς εξέφρασαν αυτά τα επίθετα αλλά με σκοπό προσβολης κάποιου διάσημου, αλλά κόπηκαν μαχαίρι από τους υπόλοιπους για λόγους περί σεβασμού της διαφορετικότητας των ανθρώπων κτλ.
Όσον αφορά τη νέα γενιά από όσο θυμαμαι εμείς στο σχολείο δεν αναφέραμε ποτέ το επίθετο αυτό για κάποια παιδιά που είχαν τέτοια κλίση. Είχαμε ένα παιδί που το πειραζαμε του στυλ "μη τραβάς τις συλλαβές", αλλά όταν αυτός είπε την φράση "αυτός είμαι, έτσι γεννήθηκα", εκει τελείωσαν ολα αμέσως και εγώ και άλλοι και τα κορίτσια της τάξης όχι μόνο τον δεχτηκαμε αλλά τον προστατευαμε από ολους και δεν ένιωσε αποκλεισμένος. Γενικά οποίος από άλλη τάξη πήγαινε να τον πειράξει είχε 60-70 άτομα να τρέχουν να τον βιηθησουν. Ο άνθρωπος ήταν θηλυπρεπής αλλά παρα πολύ καλό παιδι από μια τίμια, σωστή οικογένεια. Μάλλον το παιδί και λόγω της προστασίας μας, τα πήγε και τα πάει περίφημα. Μόνος του κατάφερε τόσα στη ζωή, χωρίς ψυχολογικά βαρίδια.
Ακροδεξιούς εκείνη την εποχή την δική μου, στο σχολείο απλά δεν υπήρχαν.... Εποχές ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Όλοι οι καθηγητές ήταν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος στο σχολείο να αρθρώσει ακροδεξιό λόγο. Πατριωτικό ναι, θυαμανι και τους καθηγητές να προσπαθούν να μας δώσουν μια αγάπη για το πνεύμα το ελληνικό, του στυλ Καβάφης, Ελύτης κτλ αλλά ακροδεξιο λογο ....δεν θυμάμαι ποτέ.
Άλλωστε όπως είπα μας μιλούσαν για τον Καβάφη, όποιος ξέρει τον ποιητή καταλαβαίνει.
Δεν ξέρω ίσως έτυχα και εγώ στην δική μου φουρνιά. Μη ξεχνάμε πως εμείς είχαμε και διακόσια πανελλήνια μαθήματα. Μερα από μια περίοδο ο καθένας κοιτούσε το πως θα επιβιώσει για να μπει στην ανωτάτη εκπαίδευση.
Αυτά τα παιδιά στην Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους. Μας χωρίζουν μάλλον παρα πολλά μεταξύ των γενεών μας...
Αρα εισαι παιδι της προπαγανδας και συ , γεννημα θρεμμα μπατσοκ , αυτο σε μαθανε μαυτο μεγαλωσες μαυτο μας ζαλιζεις και μαυτο θα πεθανεις . Μεγαλωσες σε φουσκα με φραγκα , δεν δεχεσαι αντιλογο , σεντονια ολοκληρα να κατατροπωσεις καθε διαφορετικη φωνη . Φανταζομαι θα υπηρχε κομματικη ταυτοτητα στο σπιτι . Οτι γραφει ο κρουζερ δεν σε αγγίζουν δεν τα εζησες . Δεν πεταξανε εξω απο την τραπεζα τον πατερα σου γιατι δεν ειχε το χαρτακι της τοπικης . Ξερεις υπηρχε και μια αλλη ελλαδα αυτη που λεει ο μονμαν και ο κρουζερ αλλα ζουσες στην φουσκα σου . Στον Κολωνο αν πηγαινες σχολειο τωρα θα ειχες τελειως αλλη αποψη , οι μπετατζηδες πατεραδες οι ελαιοχρωματιστες με την ταβανοβουρτσα που περιμεναν για το μεροκαματο στην πλατεια κοτζια και οι μαναδες που γυρναγαν βραδυ απ το εργοστασιο παπουτσιων δεν ειχαν λεπτιπιλεπτες εκφρασεις στο βραδυνο τραπεζι ουτε διαβαζαν ποιηση στις οικογενειακες συναθροισεις .
Τι καθομαι και λεω τωρα , και τι θυμαμαι .Ξεφύγαμε απο το θέμα μας για άλλη μια φορά ...
Στο παραπάνω προφανώς ο @otso όπως και ο @cruiser που έχει γράψει στο παρελθόν αντίστοιχα , αναφέρονται στους πρασινοφρουρούς και όλη αυτή την εκδικητική κατάσταση που δεν τα έχω ζήσει και δεν έχω εμπεριστατωμένη άποψη , αλλά θα μπορούσα ως αντίλογο να πώ και για τα πιστοποιητικά κοινωνικών / πολιτικών φρονημάτων κλπ που ταλαιπώρησαν μέχρι τότε χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες αλλά μην το συνεχίσουμε , δεν θα βγεί άκρη και αποπροσανατολίζει απο το ζήτημα που συζητάμε.
Θέλω να μείνω σε αυτό που ωραία περιγράφει ο @otso
@otso said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Στον Κολωνο αν πηγαινες σχολειο τωρα θα ειχες τελειως αλλη αποψη , οι μπετατζηδες πατεραδες οι ελαιοχρωματιστες με την ταβανοβουρτσα που περιμεναν για το μεροκαματο στην πλατεια κοτζια και οι μαναδες που γυρναγαν βραδυ απ το εργοστασιο παπουτσιων
Οι πατεράδες αυτόι και οι μανάδες αυτές που πάλευαν να τα φέρουν βόλτα και να φέρουν ψωμί στο οικογενειακό τραπέζι είχαν πιο κοντά τα παιδιά τους και πρόσβλεπαν τελικά μόνο σε καλύτερες εποχές , εξελίχθηκαν και έφτασαν μέχρι και ένα σπιτάκι να αποκτήσουν και να σπουδάσουν ακόμη τα παιδιά τους , ξέφυγαν δηλαδή απο την απόλυτη φτώχεια και το τέλμα.
Δεν έμειναν στάσιμοι και δεν γκετοποιήθηκαν , και τα παιδιά τους σίγουρα πέτυχαν κάτι καλύτερο.
Σήμερα οι οικογένειες βιοπαλαιστών και μεροκαματιάρηδων δεν έχουν τις ίδιες προοπτικές , επικρατεί μιζέρια και απογοήτευση και τα πράγματα βαλτώνουν και οδηγούνται σε μια γκετοποιήση που δεν έχει προηγούμενο, με όλες αυτές τις συνέπειες που βλέπουμε στην κοινωνία μας και τα νέα παιδιά.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]