-
@argyn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@george1977 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Προσωπικά ανα 200 χλμ, την κάνω την στάση είτε ειμαι με το θερμικό είτε είναι με το ηλεκτρικό. Η μόνη διαφορά είναι οτι με το ηλεκτρικό είναι προγραμματισμένη ενώ με το θερμικό γίνεται ψηφοφορία με τα υπόλοιπα μέλη .
Άλλο η προαιρετική 40λεπτη στάση του βορείως κινούμενου θερμικού αθηναίου στην παραλία της Αρκίτσας (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παράκαμψης) για ξεμούδιασμα δίπλα στις πρασινάδες μετά φραπεδούμπας και το αίσθημα αγκαζέ - και άλλο η αναγκαστική στάση του ομολόγου του ηλεκτρικού στα ΣΕΑ αταλάντης για 40λεπτη φόρτιση στην incharge δίπλα στα τάνκια του adblue ή στους tesla superchargers στην πίσω αυλή κρυμμένος ανάμεσα στους νταλικιέριδες.
Εκεί υστέρει η ηλεκτροκίνηση. Θα έπρεπε στους supercharger να έχει κάποιο καθετοποιημένο συγκρότημα να σερβίρει και πατσαδάκι για να μην αισθανόμαστε οτι χάνουμε τον χρόνο μας. Θα γίνουν και αυτά.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
... αλλά τελικά πάντα φτάνουμε με περισσότερη μπαταρία, λόγω κίνησης και μειωμένης ταχύτητας.
Don't worry για τις μειωμένες ταχύτητες - έτσι κι αλλιώς σε όλα τα tesla που έχω μπεί η υποκειμενική αίσθηση ταχύτητας είναι υψηλότερη της πραγματικής - το ζήτημα είναι πάντα το τι νομίζουμε ότι συμβαίνει άλλωστε - το τι πράγματι συμβαίνει είναι, ψυχολογικώς, δευτερεύων.
-
@w202-amg said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@w202-amg said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το ραντεβού το πρόλαβε ο τύπος με το mach e?
Χαλαρά είχε βγει και γι αυτό κιόλας έκανε σποραδικές φορτίσεις χωρίς φοβερό προγραμματισμό.
Το συμπέρασμα από όσα περιγράφει είναι ότι ξεκινάς και πιο αυθόρμητα ταξίδι πια με ηλεκτρικό.Εμένα μου μοιάζει ένα ακόμη άγχος στην καθημερινότητα μου και κάτι ακόμη να προγραμματίσω που έχω ήδη πολλά. Ίσως για τον πατέρα μου με μετακινήσεις επαρχίας 40-50κμ /μέρα να είναι κομπλέ.
Εγώ μπορεί να ξεκινήσω Τζουμέρκα -Γιαννενα-Αρτα-Τζουμερκα-Καλαμπακα και μια λίστα πράγματα -δουλειες.... Σημεία υπάρχουν φόρτισης, χρόνος δεν υπάρχει..... μακάρι να είχε η μέρα 30ωρεςΑυτό δεν είναι καθημερινότητα όμως.
Αλλά αν το « Τζουμέρκα -Γιαννενα-Αρτα-Τζουμερκα-Καλαμπακα» είναι η καθημερινότητα σου προφανώς και ένα ηλεκτροκίνητο δεν είναι για εσένα.
Είπαμε δεν είναι για όλους. -
... αλλά τελικά πάντα φτάνουμε με περισσότερη μπαταρία, λόγω κίνησης και μειωμένης ταχύτητας.
Don't worry για τις μειωμένες ταχύτητες - έτσι κι αλλιώς σε όλα τα tesla που έχω μπεί η υποκειμενική αίσθηση ταχύτητας είναι υψηλότερη της πραγματικής - το ζήτημα είναι πάντα το τι νομίζουμε ότι συμβαίνει άλλωστε - το τι πράγματι συμβαίνει είναι, ψυχολογικώς, δευτερεύων.
Δηλαδή καταλαβαίνεις την αίσθηση της ακαριαίας επιτάχυνσης λόγω ροπής ως «αίσθηση ταχύτητας υψηλότερη της πραγματικής»;
Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να οδηγούμε συνέχεια κολλημένοι στα 180.
Αρκεί που οπότε χρειαστεί πατάς γκάζι και αφήνεις πίσω κάθε εμπόδιο. -
Εκεί υστέρει η ηλεκτροκίνηση. Θα έπρεπε στους supercharger να έχει κάποιο καθετοποιημένο συγκρότημα να σερβίρει και πατσαδάκι για να μην αισθανόμαστε οτι χάνουμε τον χρόνο μας. Θα γίνουν και αυτά.
μου βγήκε ο καφές από τα αυτιά ρε μλκ
-
Για να μιλήσω στην ψυχή του γατοζ.
Ειχαμε εταιρικό event Θεσσαλονική. Θα ανεβαίναμε τετράδα αλλά είχαμε και αρκετά μπαγκάζια. Κανονικά θα πηγαίναμε με το τρένο αλλά μετα τα Τέμπη δεν μπαίνει κανένας στο τρένο.
Πηραμε το εταιρικό Y AWD φορτωμένο και με FSD (δεν λειτουργεί λόγω νόμου χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη) αλλά με οδήγηση low touch. CC στο όριο , δυο στάσεις 15 λεπτών each στα supercharger , ανεβήκαμε ατσαλακωτοι, χωρίς να αερίσουμε τα καθίσματα και με φρεντο εσπρεσσο στην σωστή θερμοκρασία πάντα. Με το θερμικό θα φτάναμε μισή ώρα νωρίτερα, με μυρωδιές στο εσωτερικό και αθηναικά φρέντο κατρουλιό.
-
Οπότε όλα καταλήγουν εκεί.
Στον χρόνο.
Για κάποιους (εγώ νομίζω τους περισσότερους) αν το πήγαινε έλα ταξίδι 8 ωρών καθαρής οδήγησης (αναφορά για μας το Βόλος Αθήνα πόρτα-πόρτα) που το κάνουν 8:40 με τις στάσεις των θερμικών στα ΣΕΑ έτσι κι αλλιώς, γίνει 9:30 σύνολο και ταξιδεύουν με ποιότητα ηλεκτρικού και κόστος καυσίμου απ το μισό με οικιακή φόρτιση έως ισοδύναμο με ντίζελ στη χειρότερη περίπτωση, δεν είναι πρόβλημα.
Τουλάχιστον τις κανονικές μέρες, πχ σήμερα το βραδάκι που θα γίνει πάλι η κάθοδος των μυρίων, αλλάζει το πράγμα...
Για τους φίλους που ταξιδεύουν κυρίως για μπίζνες λόγους, όπως ο γάτος ή ο κρουζερ κλπ είναι λίγο καταδίκη να ψάχνουν και να προγραμματίζουν.
Υποτίθεται ότι η αυτούς, η βιομηχανία αυτή τη στιγμή παράγει τα phev που δεν έχουν νόημα για τον μέσο καταναλωτή, κι ο γάτος το υιοθέτησε ήδη, όπως θα χε κάνει κι ο Κρουζερ αν το περνούσε σε εταιρικά έξοδα.
Οπότε οι λόγοι να πάρει ή όχι κάποιος ηλεΧτρικό είναι απλοί και συγκεκριμένοι και θεωρητικά με τον καιρό και τις βελτιώσεις, θα βολεύει όλο και περισσότερους. -
Νομίζω ότι τα ηλεκτρικά απαιτούν ιδιοσυγκρασία πιο περιπετειώδη, υπομονή και προγραμματισμό. Για μετακίνηση εντός πόλης είναι εκτός συναγωνισμού εφόσον έχει ο αγοραστής δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι του. Αλλά για ταξίδια σε ε.ο. ως κύριο αυτοκίνητο της οικογένειας μπορεί να αποτελέσει επιλογή πολύ λίγων έως και ελαχίστων στην παρούσα φάση με την μικρή αυτονομία, χρόνο φόρτισης, μικρού δικτύου φορτιστών κλπ.
Ως ηλεκτρική - ηλεκτρονική συσκευή μου θυμίζει το 1983 όταν είχα αγοράσει τον amstrad 6128, αρχικά με κασέτα που απαιτούσε 40 λεπτά για να φορτώσει και τελικά έβγαζε error, και μετά βγήκε με δισκέτα που διάβαζε σε 2 λεπτά και πετούσε και κανένα disc error. Μετά βγήκε η amiga 500 (μετά η 1000 κλπ) με γραφικά και ταχύτητα για την εποχή φοβερή, και όλοι όσοι είχαμε αγοράσει τον amstrad (και spectrum) συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν για πέταμα πλέον (130.000 δρχ. είχε αγοραστεί το 1983, πολλά λεφτά για την εποχή).
Αυτό συμβαίνει με όλα τα προϊόντα τεχνολογίας όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε 5-10 έτη θα μπορούν να αποτελέσουν οικογενειακή επιλογή για κίνηση σε ε.ο, όχι όμως σήμερα για τον μέσο αγοραστή.
Όσοι έχουν αγοράσει θα χαρούν ένα πρώιμο προϊόν με τα ελαττώματα του και την χαρά της διαφοράς με τους λοιπούς, και φυσικά με το ανάλογο κόστος, διότι τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν σήμερα σε 3-5 έτη (εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των εταιρειών εξέλιξης των μπαταριών) θα απαξιωθούν ως ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές σε μεγάλο βαθμό. -
Δηλαδή καταλαβαίνεις την αίσθηση της ακαριαίας επιτάχυνσης λόγω ροπής ως «αίσθηση ταχύτητας υψηλότερη της πραγματικής»;
Αρκεί που οπότε χρειαστεί πατάς γκάζι και αφήνεις πίσω κάθε εμπόδιο.Καταλαβαίνω αυτό ακριβώς που έγραψα. Για τα περί επιδόσεων - πέρα από ζητήματα χρηστικότητας κτλ - δεν έχω γράψει σκοπίμως. Η άποψη μου συνοπτικά ακόμα και για τα ταπεινά και κουρασμένα M3LR MY22/23 που έπεσαν προσφάτως στα χέρια μου είναι η εξής: Ωμή δύναμη και κτηνώδης αποτελεσματικότητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες - μη συμμετοχική, ανέμπνευστη και χωρίς ψυχή.
-
Εύκολα μπορούμε να κάτσουμε και να γράψουμε 10 θετικά και 10 αρνητικά για τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία.
Το ίδιο εύκολα μπορούμε να κάτσουμε και να γράψουμε 10 θετικά και 10 αρνητικά για τα αυτοκίνητα με συμβατικό κινητήρα καυσίμων (βενζίνη - αέριο - ντίζελ).
Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσουμε τα θετικά των ηλεκτροκίνητων με τα θετικά των αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα.
Υπάρχει τέτοια τεχνολογία;
Φυσικά και υπάρχει. -
Αρκεί που οπότε χρειαστεί πατάς γκάζι και αφήνεις πίσω κάθε εμπόδιο.Στα ηλεκτρικά σας καταλαβαίνω για τις ταχύτητες ότι δεν σας νοιάζει το ποσό γρήγορα θα φτάσετε.
Με τη w202 122 άλογα που είναι πολεμική μηχανή πας κομμάτια βιάζεσαι ή μη,το αυτοκίνητο σε παρασύρει να τρέξεις μονίμως.
Με τη w203 ( όχι στοκ) το ίδιο σε μικρότερο βαθμό ..
Πήραμε το allroad 2.7biturbo και δεν σε παρασύρει να τρέξεις αν δεν υπάρχει λόγος πας με μικρές ταχύτητες όπως όλος ο κόσμος και παρατηρείς πράγματα που δεν έβλεπες με τα άλλα δύο τα τελευταία 30 χρόνια ότι ήταν εκεί και δεν τα είδες ποτέ!
Κάποια στιγμή αν μείνουν τα φορολογικά οφέλη και ξεκινήσει το netmetering που αναμένω το δεδδηε θα καταλήξω και εγώ σε ηλεκτρικό,που ενδεχομένως σε μια 5 ετια να καλύπτει το 95% εδώ μέσα. -
@ektoras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εύκολα μπορούμε να κάτσουμε και να γράψουμε 10 θετικά και 10 αρνητικά για τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία.
Το ίδιο εύκολα μπορούμε να κάτσουμε και να γράψουμε 10 θετικά και 10 αρνητικά για τα αυτοκίνητα με συμβατικό κινητήρα καυσίμων (βενζίνη - αέριο - ντίζελ).
Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσουμε τα θετικά των ηλεκτροκίνητων με τα θετικά των αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα.
Φυσικά και υπάρχει.Θεωρητικά τα plugin , γεφυρώνουν το δυο κόσμους αλλά εγώ αμφιβάλω ζωηρά οτι για ένα ιδιώτη για προσωπικό αυτοκίνητο αξίζει το plugin. Μόνο σε εταιρικό ίσως. Βιαστικά προωθημένη τεχνολογία , προσωρινή , νομοτελειακά θα εμφανίσει θέματα σε βάθους χρόνου.
Είτε θερμικό είτε υβριδικό στυλ toyota απέναντι σε ηλεκτρικό είναι οι επιλογές του ιδιώτη. -
Ειχαμε εταιρικό event Θεσσαλονική. Θα ανεβαίναμε τετράδα αλλά είχαμε και αρκετά μπαγκάζια. Κανονικά θα πηγαίναμε με το τρένο αλλά μετα τα Τέμπη δεν μπαίνει κανένας στο τρένο.
Πηραμε το εταιρικό Y AWD φορτωμένο και με FSD (δεν λειτουργεί λόγω νόμου χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη) αλλά με οδήγηση low touch. CC στο όριο , δυο στάσεις 15 λεπτών each στα supercharger , ανεβήκαμε ατσαλακωτοι, χωρίς να αερίσουμε τα καθίσματα και με φρεντο εσπρεσσο στην σωστή θερμοκρασία πάντα. Με το θερμικό θα φτάναμε μισή ώρα νωρίτερα, με μυρωδιές στο εσωτερικό και αθηναικά φρέντο κατρουλιό.
αν οι φορτιστές ήταν πιασμένοι και περίμενες 1ω15λ όμως? Ξέρω θα αερίζατε την ατμόσφαιρα περιμένοντας.
-
να μιλησει και το γατος
-
πας σαλονικα με συναδελφοι με ενα αμαξι? ποτες. με ηλεχτρικο χειροτερα. θελω να σταματησω οπου θελω εγω και οχι η ροδα. κλασσιμο το πρωι μουρχεται. μετα κοβει. οποτε παρεα νοτ. ειμαι και αντικοινωνικος και εναντια στις αποβολες αεριων. να πανε μονοι τους οι αλλοι. ασε που περιμενει και ο ριαλ κατι τσιπουρα που λεγαμε.
-
οταν ημουν μικρος εβλεπα κουνγκ φου. ο κουνγκ φους λοιπον τα ειχε ολα απο πιτσιρικας. επαιξε καποια στιγμη και τον μπιλ και πηρε αγουάρντ. πανω που ειχε ολοκληρωσει τον κυκλο και περναγε καλα, θελησε να αυξησει τη πολυπλοκοτητα και απο σαολιν να γινει σταρ. και αρχισε να γυρναει ταινιες αβερτα και να μπαινει στις νεες εποχες. εμπλεξε το μυαλο που λεμε. κατεληξε κρεμασμενος απο τα αρχιδια και το λαιμο σε μια ντουλαπα γιατι πλεον μονο ετσι την εβρισκε. προτιμω να μεινω σαολιν ή εστω μπουρναζιωτης με διπλες μπουκες πισω και τσικτσις στο στερεο.
-
-
Φυσικά και υπάρχει.το κακο ειναι οτι συνδυαζουν και τα αρνητικα των δυο κοσμων
-
@i-hasu said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
αν οι φορτιστές ήταν πιασμένοι και περίμενες 1ω15λ όμως? Ξέρω θα αερίζατε την ατμόσφαιρα περιμένοντας.
4 θεσεις στην αταλαντη στον τεσλα και 2 θεσεις στο βενζιναδικο. 8 θεσεις στην λαρισα. Δεν παιζει να τους βρεις γεματους.
-
το κακο ειναι οτι συνδυαζουν και τα αρνητικα των δυο κοσμων
Μόνο που η ζυγαριά γέρνει υπέρμετρα με τα θετικά, σε σχέση με τα αρνητικά.
-
Προσωπικά ανα 200 χλμ, την κάνω την στάση είτε ειμαι με το θερμικό είτε είναι με το ηλεκτρικό. Η μόνη διαφορά είναι οτι με το ηλεκτρικό είναι προγραμματισμένη ενώ με το θερμικό γίνεται ψηφοφορία με τα υπόλοιπα μέλη .
Άλλο η προαιρετική 40λεπτη στάση του βορείως κινούμενου θερμικού αθηναίου στην παραλία της Αρκίτσας (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παράκαμψης) για ξεμούδιασμα δίπλα στις πρασινάδες μετά φραπεδούμπας και το αίσθημα αγκαζέ - και άλλο η αναγκαστική στάση του ομολόγου του ηλεκτρικού στα ΣΕΑ αταλάντης για 40λεπτη φόρτιση στην incharge δίπλα στα τάνκια του adblue ή στους tesla superchargers στην πίσω αυλή κρυμμένος ανάμεσα στους νταλικιέριδες.
εκανες πολυ πετυχημενο χιουμοριστικο ποστ, αλλα να ξερεις οτι αυτη η αναγκη, τουλαχιστον για εμενα υπαρχει. Σε μονοημερη βολτα την κυριακη, προτιμησα να φορτισω στο σπαθοβουνι με τον 50αρη (καθοδος), παρα στον 150αρη του ΑΒ στην τριπολη. Γιατι; διοτι στο σεα ηπια καφεδακι, τα παιδια εφαγαν σφολιατες και ειχαμε και διαθεσιμη τουαλετα. Στον ΑΒ θα περιμεναμε στο αμαξι παιζοντας με τα κινητα μας ή στην καλυτερη να βγαιναμε εξω να ξεμουδιασουμε. Η διαφορα ετσι και αλλιως στην φορτιση ηταν της ταξης του δεκαλεπτου.
Πλεον, επειδη υπαρχουν αρκετοι φορτιστες, διαλεγω που θα σταματησω βασει των αναγκων της εκαστοτε στιγμη. Πχ στην τριπολη, εχει "κρυμμενο" 180αρη στην shell με διπλα ακριβως συμπαθεστατη καφετερια που την δουλευει μια πολυ ευγενικη κυρια. Γιατι να μην σταματησω εκει; Στην καλαματα υπαρχει διπλος 150αρης ελπε διπλα σε μικελ λιγο εξω απο την πολη. -
Το πρωταρχικό ζήτημα , είναι η οικιακή φόρτιση. Ελάχιστη την έχουν δεδομένη σε αυτή τη χώρα.
Αν λυθεί το συγκεκριμένο θέμα , από εκεί και πέρα είναι θέμα χρήσης. Όσο και να μην το καταλαβαίνουμε (οι υπόλοιποι) για το 90% των οδηγών , η χρήση του ταιριάζει με ηλεκτρικό. Κάνουν ελάχιστα ταξίδια το χρόνο και το 90% των διαδρομών τους, κινούνται κυρίως σε αστικά και περιαστικά χιλιόμετρα.
Από την άλλη έχουμε εμπεδώσει ότι μετά από χρόνια , τα ηλεκτρικά ( δε ξέρω αν το κάνουν όλα ) διασφαλίζουν το καλοκαιρινό μπάνιο μας τουλάχιστον , το οποίο στα Γιάννενα πχ είναι σχεδόν 200χλμ πήγαινέλα.
Από την άλλη , για επαγγελματικά ταξίδια δεν κάνουν.
Όπως δεν κάνει (ακόμα) για τους ελάχιστους ( γιατί ελάχιστοι είμαστε) που αν σταματήσουμε στο εκδρομικό μας ταξίδι θα κατεβούμε στην παραλία (δερβένι , ακράτα και λοιπά) και όχι στο Σεα , ή στη γνωστή χασαποταβέρνα στο Μεσολόγγι και όχι στα γοοδις της Γαυρολίμνης. Ή που θα πάρεις τον παλιό γιατί βαρέθηκες. Αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί , το βλέπω γύρω μου.
Δικαίωμα στη γενίκευση έχουν οι "ηλεκτρικοί" προς την "πλευρά" τους , η πλειοψηφία είναι από την μεριά του "οργανωμένου" ταξιδιού,
Τα πλαγκ ιν είναι πολύ καλή τεχνολογία , ήδη πάνω από δεκαετία στην αγορά και με συνεχή εξέλιξη. -
Φυσικά και υπάρχει.το κακο ειναι οτι συνδυαζουν και τα αρνητικα των δυο κοσμων
εχοντας παντως φευ η αληθεια ειναι πως ειναι και γαμω.
τσαμπα καθημερινοτητα και τσαμπα γκαζια
και ενω δεν το περιμενεις, τεραστια οικονομια χωρις ρευμα, οι μπαταριες χωρανε πραμα και δεν χανεται η ενεργεια απο το παραμικρο κοψιμο. και απο πρωινο με αυγα, οχι μονο στο φαναρι.
και οτι προβλημα ειχα ειναι γιατι ειναι γαλλικο αχρηστο και οχι γιατι ειναι φεβ - το φεβ κομματι δεν ειχε ποτες θεμα
απορω γιατι δεν ειναι η καθολικη λυση, να ζεις ανετα χωρις υπολογισμους ποτε θα πας στον @dettol να παρεις εκεινο το χαπακι να εισαι ετοιμος για μετα, να εχεις ενεργεια οταν θα φτασεις σπιτι... εκτος βεβαια αν σου αρεσουν τουρκοι φορτηγατζηδες σε καποιο παρκιν της εο. οκ, γουστα, δεν κρινω
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης